Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κ. Καραμανλή - Γ. Βουλγαράκη
  • [02] Το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος
  • [03] Τη Δευτέρα αναρτώνται στα λύκεια όλης της χώρας οι κατάλογοι με τους βαθμούς των υποψηφίων για ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [04] Υπογραφή του Πρωτοκόλλου προώθησης της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας

  • [01] Συνάντηση Κ. Καραμανλή - Γ. Βουλγαράκη

    Συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Μετά τη συνάντηση, ο κ.Βουλγαράκης δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τον σχεδιασμό του υπουργείου και κυρίως για το νομοσχέδιο που θα δοθεί για δημόσιο διάλογο για την επανασύσταση της πρώην Αγροφυλακής.

    Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι το νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα και πρόσθεσε: «Είχα τη δυνατότητα να παρουσιάσω αναλυτικά στον πρωθυπουργό το σχέδιο νόμου που προτείνουμε για διάλογο. Να του αναλύσω λεπτομερώς το πώς αυτό μπορεί να συσταθεί, πώς να λειτουργήσει, πώς να κατανεμηθεί ανά την Ελλάδα, τι χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μπορεί να έχει και σε τι βάθος χρόνου μπορεί να υλοποιηθεί πλήρως».

    [02] Το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος

    Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη μεταναστευτική πολιτική, το οποίο παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Με την εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου (από την 1-1-06), δίνεται μια τρίτη ευκαιρία νομιμοποίησης σε όσους μετανάστες βρίσκονται παράνομα ή ημινόμιμα στη χώρα, όπως όσοι είχαν υποβάλει τα χαρτιά τους για άδεια παραμονής, αλλά λόγω ελλείψεων στους φακέλους τους ή λόγω γραφειοκρατικών διατυπώσεων, οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν. Στις περιπτώσεις αυτές οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν παράταση της προσωρινής άδειας που έχει λήξει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ "παγώνουν" οι όποιες διαδικασίες για απελάσεις.

    Αυτοδικαίως παρατείνονται και οι άδειες διαμονής που έληξαν μετά τις 30-6-04. Οι αλλοδαποί αυτής της κατηγορίας έχουν τώρα τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση άδειας εργασίας από τη δημοσίευση του νέου νόμου και μέχρι τις 31-10-05, ενώ οι Διευθύνσεις Εργασίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων υποχρεούνται να εκδώσουν τις άδειες το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.

    Ευκαιρία επίσης για να νομιμοποιηθούν δίδεται και στους αλλοδαπούς οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα. Γι' αυτούς, προβλέπεται η χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής, εφόσον βρίσκονται στην Ελλάδα για ένα τουλάχιστον χρόνο, αλλά αυτό θα πρέπει να πιστοποιείται από το διαβατήριό τους. Η προσωρινή αυτή άδεια ισχύει ως άδεια εργασίας και ισχύει για ένα χρόνο. Μετά τη λήξη το διαστήματος αυτού, η ανανέωση της άδειας θα γίνεται με βάση έναν από τους λόγους που προβλέπει ο νόμος. Οι αιτήσεις για προσωρινή άδεια υποβάλλονται στους Δήμους από 1-10-05 έως το τέλος του χρόνου.

    Στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

    α) η ενοποίηση της άδειας διαμονής και εργασίας σε μία πράξη η οποία εκδίδεται από τον ΓΓ της οικείας Περιφέρειας. Ο μετανάστης θα καταθέτει την αίτησή του με τα δικαιολογητικά στο Δήμο της περιοχής του και θα συναλλάσσεται στη συνέχεια μόνο με την αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας.

    β) ο εξορθολογισμός του συστήματος μετακλήσεων αλλοδαπών για εργασία στην Ελλάδα, με την ενεργοποίηση των Περιφερειακών Επιτροπών Μετανάστευσης. Οι Επιτροπές αυτές θα καταρτίζουν εκθέσεις αναφορικά με τις ανάγκες του εργατικού δυναμικού σε επίπεδο Περιφέρειας, αναλυτικά για κάθε νομό της χώρας, σε συνάρτηση με την προσφορά και ζήτηση της εργασίας και το ημεδαπό εργατικό προσωπικό.

    [03] Τη Δευτέρα αναρτώνται στα λύκεια όλης της χώρας οι κατάλογοι με τους βαθμούς των υποψηφίων για ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου μέχρι την Τετάρτη 29 Ιουνίου, θα αναρτηθούν στα λύκεια της χώρας, οι κατάλογοι με τους βαθμούς που πήραν οι μαθητές της τρίτης τάξης των Ενιαίων Λυκείων οι οποίοι εξετάσθηκαν σε εθνικό επίπεδο.

    Λίγες μέρες αργότερα, θα αρχίσει η κατάθεση των μηχανογραφικών, ενώ προς το τέλος Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Αργά σήμερα, η Εξεταστική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν παρουσιάσθηκε κανένα πρόβλημα ούτε δυσχέρειες αναφέρθηκαν κατά τη διεξαγωγή των σημερινών εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα. Η έναρξη των εξετάσεων καθυστέρησε περίπου μισή ώρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    [04] Υπογραφή του Πρωτοκόλλου προώθησης της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας

    Υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα και τον Ιταλό υπουργό Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, Κλαούντιο Σκαγιόλα, το "Πρωτόκολλο εκδήλωσης προθέσεων μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης για την προώθηση της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας".

    Ο κ. Σιούφας είπε ότι τα τρία τελευταία χρόνια συνεργάστηκαν στενά οι ΔΕΠΑ και η Edison, ενώ στις 2 Μαΐου οι δύο κυβερνήσεις αποφάσισαν να δώσουν την πολιτική στήριξή τους για την υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως άμεσης προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αναφερόμενος σε ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η διαμετακόμιση του αερίου προς τον υποθαλάσσιο αγωγό, θα ξεκινά από την Κομοτηνή, θα φθάνει ως τη Νέα Μεσημβρία με το υπάρχον ελληνικό δίκτυο και από εκεί μέσω του αγωγού που θα έχει μήκος 212 χιλιόμετρα και διάμετρο 32 ίντσες, θα φθάνει στο Οτράντο. Το έργο θα κατασκευαστεί από την εταιρία ΠΟΣΕΙΔΩΝ, στην οποία θα έχουν ίσα ποσοστά συμμετοχής οι ΔΕΠΑ και Edison, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου και ο γενικός διευθυντής ενέργειας του υπουργείου Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της Ιταλίας Σέρτζιο Νταρίμπα κατέθεσαν, όπως ανέφερε ο κ. Σιούφας, αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συγχρηματοδότηση κατά 50% της περιβαλλοντικής και οικονομικής μελέτης του έργου.

    Ο κ. Σκαγιόλα είπε ότι η συμφωνία επιτρέπει τη σύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας και με ένα αγωγό αερίου. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα καθίσταται κέντρο μεταφοράς ενέργειας, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα την ταχύτητα υπογραφής αυτής της συμφωνίας και την ελληνική και ιταλική βούληση και συνεργασία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 June 2005 - 21:22:43 UTC