Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναρτώνται οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [02] Πέντε νεκροί απο το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ιταλία
  • [03] Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό των τραπεζών
  • [04] Οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού
  • [05] Τη διακοπή της διεύρυνσης της ΕΕ, ζητά ο υπ.Εσωτερικών της Γαλλίας
  • [06] Απάντηση της επιτρόπου για τα ΜΜΕ σε ερώτηση για το βασικό μέτοχο
  • [07] Γαλλογερμανικές διαφωνίες για την περαίτερω διεύρυνση της ΕΕ
  • [08] Νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για κοινωνική ένταξη

  • [01] Αναρτώνται οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων

    Από σήμερα θα αρχίσουν να αναρτώνται στα λύκεια της χώρας οι κατάλογοι με τους βαθμούς των μαθητών που μετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στις αρχές Ιουλίου θα αρχίσει η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων, ενώ στα τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    [02] Πέντε νεκροί απο το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ιταλία

    Κύμα καύσωνα πλήττει την Ιταλία και οι αρχές σε πολλές πόλεις προειδοποιούν τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς να παραμένουν σε δροσερά μέρη, ενώ οι αγρότες φοβούνται πως η χαμηλή στάθμη των ποταμών θα θέσει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες.

    Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως πέντε ηλικιωμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα από τη ζέστη. Το 2003 τουλάχιστον 8.000 πέθαναν στη χώρα εξαιτίας του καύσωνα.

    Τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται στη βόρεια Ιταλία. Στο Τορίνο η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει πως σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς και οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους πως τα θύματα του καύσωνα θα είναι διπλάσια από το συνηθισμένο.

    Η ομοσπονδία αγροτών Κολντιρέτι ανακοίνωσε πως τα νερά των ποταμών, των λιμνών και των δεξαμενών στην περιοχή επαρκούν μόνο για δύο εβδομάδες, επισημαίνοντας πως η στάθμη του Πάδου έχει φτάσει σε σημείο ρεκόρ.

    [03] Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό των τραπεζών

    Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της νομοθετικής ρύθμισης για το ασφαλιστικό των τραπεζών, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τη συνεχιζόμενη απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, επικοινώνησε το Σάββατο τηλεφωνικά με τον Μιλτιάδη Εβερτ για το ίδιο θέμα. Στην επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Αλογοσκούφη, δόθηκαν αμοιβαίες διευκρινήσεις για το θέμα. Ο κ. Αλογοσκούφης εξήγησε οτι η τροπολογία του αφορά τα επικουρικά ταμεία και οχι την είσοδο κυρίας ασφάλισης για τα οποία ισχύει ο νόμος Ρέππα.

    Ο κ. Εβερτ από την πλευρά του επανέλαβε τις δικές του θέσεις ωστόσο είπε ότι θα περιμένει μέχρι τη συζήτηση στη Βουλή για να δει ποια στοιχεία θα περιληφθούν στην τροπολογία Αλογοσκούφη.

    Πάντως η κυβέρνηση εχει ξεκαθαρίσει οτι κατά την συζήτηση του θέματος στη Βουλή δεν θα συζητηθούν τροπολογίες βουλευτών.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έχει καταθέσει τροπολογία για το θέμα, την οποία το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει.

    [04] Οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού

    Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και συζητήσαν για τις εθνικές επιλογές σε σχέση με την εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικης, η οποία θα αρχίσει από το 2006.

    Οπως δήλωσε ο κ.Μπασιάκος επιλογή της κυβέρνησης, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί και απαίτηση της κοινωνίας είναι η ολική αποσύνδεση για τα περισσότερα προϊόντα ώστε να εξασφαλιστούν οι περισσότεροι δυνατόν κοινοτικοί πόροι και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί και η παρακράτηση ώστε να δοθούν κίνητρα για τους αγρότες.

    Το θέμα θα συζητηθεί αύριο στην κυβερνητική επιτροπή καθώς μέχρι τα τέλη Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει τις θέσεις της στην ΕΕ με βάση τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί για τη νέα ΚΑΠ το 2003.

    Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε απο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο για το νομοθετικό έργο του υπουργείου καθώς και για την πορεία των επαναδιαπραγματεύσεων προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Υπενθυμίζεται ότι στο νομοθετικό έργο του υπουργείου περιλαμβάνονται τα νομοσχέδια για τη στρατολογία και για τις προμήθειες. Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και μετά απ'αυτήν δεν έγιναν δηλώσεις.

    Την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα ενημερώσει την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα.

    Ο πρωθυπουργός το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τη Δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    [05] Τη διακοπή της διεύρυνσης της ΕΕ, ζητά ο υπ.Εσωτερικών της Γαλλίας

    Τη "διακοπή της διεύρυνσης" της Ευρωπαικής Ενωσης ζήτησε από τον γάλλο πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος UMP, Νικολά Σαρκοζί, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό δεν αφορά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

    "Ολες οι χώρες δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη" τόνισε ο Σαρκοζι μετά τη συνάντησή του με τον γάλλο πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις ύστερα από το όχι των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα.

    "Πρέπει να διακοπεί η διεύρυνση τουλάχιστον όσο διάστημα οι θεσμοί δεν θα έχουν ανανεωθεί" υποστήριξε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών."Η Ευρώπη πρέπει να έχει σύνορα.Αυτό δεν περιλαμβάνει τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς οι διαδικασίες για αυτές τις χώρες έχουν προχωρήσει, αλλά τις υπόλοιπες" πρόσθεσε ο Σαρκοζί δίχως να κατονομάζει την Τουρκία.

    [06] Απάντηση της επιτρόπου για τα ΜΜΕ σε ερώτηση για το βασικό μέτοχο

    Η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ.Βίβιαν Ρέντινγκ τοποθετήθηκε στο θέμα του βασικού μετόχου, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

    Ο κ. Παπαδημούλης έθεσε σειρά ερωτημάτων όπως εάν μπορεί το κράτος να επιβάλλει στις εταιρείες κατόχους ΜΜΕ την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου, εάν είναι στη δικαιοδοσία του κράτους-μέλους να επιβάλλει στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να μην κατέχουν ταυτόχρονα πάνω από ορισμένο ποσοστό μετοχών σε εταιρείες που λαμβάνουν έργα ή προμήθειες του ελληνικού δημοσίου και αν οι απαγορεύσεις αυτές μπορούν να αφορούν και συγγενή ή παρένθετα πρόσωπα του ιδιοκτήτη ΜΜΕ.

    Tο πλήρες κείμενο της απάντησης της Επιτρόπου κ.Ρέντινγκ έχει ως εξής:

    "Tα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να θεσπίζουν εθνικούς νόμους ή κανονισμούς σχετικά με την ιδιοκτησία των μέσων μαζικής επικοινωνίας, όπως ρητά αναγνωρίζεται στο άρθρο 21 παράγραφος 4 του κανονισμού για τις συγκεντρώσεις. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν εισαγάγει εθνικούς περιορισμούς όσον αφορά την ιδιοκτησία στον ίδιο τύπο ή σε διαφορετικούς τύπους μέσων μαζικής επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας διάφορα ανώτατα όρια και μεθόδους. Στις εν λόγω διατάξεις δύνανται να περιλαμβάνονται ρήτρες ασυμβατότητας, απαιτήσεις διαφάνειας ή άλλοι κανόνες που το κράτος μέλος κρίνει απαραίτητους. Για τα εθνικά μέτρα ισχύει, ωστόσο, η γενική απαίτηση να είναι συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία. Τούτο περιλαμβάνει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων, την αρχή της ελεύθερης εγκατάστασης, την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, καθώς και τις αρχές που προκύπτουν από αυτές, ιδίως της αμεροληψίας και της αναλογικότητας.

    Η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, παρακολουθεί και εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία. Ελλείψει παράγωγης νομοθεσίας με άμεση συνάφεια με το αντικείμενο, η πλήρης απάντηση στην ερώτηση του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου θα έπρεπε να βασίζεται σε εξέταση κατά περίπτωση".

    [07] Γαλλογερμανικές διαφωνίες για την περαίτερω διεύρυνση της ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη δέσμευση που έχει αναλάβει για την περαίτερω διεύρυνσή της, παρά την αυξανόμενη λαϊκή αντίδραση σε αυτό, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

    Αντίθετα, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί δήλωσε νωρίτερα ότι η ΕΕ θα πρέπει μετά το γαλλικό και το ολλανδικό όχι στο ευρωσύνταγμα να αναστείλει τη διαδικασία διεύρυνσής της, αφού προηγουμένως δεχθεί στους κόλπους της τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σε μια έμμεση αναφορά του στις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας.

    "Πρέπει να διακοπεί η διεύρυνση τουλάχιστον όσο διάστημα οι θεσμοί δεν θα έχουν ανανεωθεί" υποστήριξε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον γάλλο πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις ύστερα από το όχι των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα. "Η Ευρώπη πρέπει να έχει σύνορα. Αυτό δεν περιλαμβάνει τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς οι διαδικασίες για αυτές τις χώρες έχουν προχωρήσει, αλλά τις υπόλοιπες" πρόσθεσε ο Σαρκοζί δίχως να κατονομάζει την Τουρκία

    Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ σε συνάντηση πολωνών διπλωματών στη Βαρσοβία δήλωσε: "Κατά την άποψή μου θα πρέπει να φέρουμε σε πέρας τις δεσμεύσεις μας (για διεύρυνση της ΕΕ) ακόμη κι αν είναι αντιδημοφιλείς". Ωστόσο, πρόσθεσε, για να πετύχει η περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, θα πρέπει να ενισχυθούν οι θεσμοί της. "Η ΕΕ πρέπει να κάνει αυτό που υποσχέθηκε", κατέληξε.

    [08] Νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για κοινωνική ένταξη

    "Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η ταυτόχρονη ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής αποτελούν διτό στόχο που υπηρετεί με μεθοδικότητα και επιμονή η κυβέρνηση Καραμανλή", δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος παρουσιάζοντας το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη 2005-2006 κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας.

    Τα στοιχεία της συζήτησης στην Επιτροπή αποδεικνύουν ότι το ποσοστό της οικονομικής φτώχειας παραμένει σταθερά πάνω από το 20%, ( 21% το 2003).

    Η φτώχεια πλήττει κυρίως την υπαιθρο (42,1%) τις μονογονεϊκές οικογένειες (34,5%) τους πολύτεκνους, τα ζευγάρια ηλικιωμένων, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών σε ποσοστό 25,2%.

    Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος αναφέρθηκε στην ομιλία του στο φαινόμενο της νέας φτώχειας την οποία απέδωσε στα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι το 2004.

    Το νέο σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη στηρίζεται στις εξής προτεραιότητες:

    α. Νέα αναπτυξιακή πολιτική

    β. Εθνικό συντονισμό της κοινωνικής πολιτικής

    γ. Ενίσχυση της οικογένειας

    δ. Στήριξη των ατόμων που στερούνται οικογενειακής δομής και άλλων ευάλωτων ομάδων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 June 2005 - 14:35:05 UTC