Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάλογος για το ασφαλιστικό των τραπεζών
  • [02] Ξεπέρασε τα 58 δολ το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου
  • [03] Προσχέδιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [04] Υψηλοί τόνοι χθες στη Βουλή στην συζήτηση για τη Δημόσια Διοίκηση
  • [05] Υποχώρησε στα 58,15 δολ το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου
  • [06] Σύνοδος Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας και Τουρκίας

  • [01] Διάλογος για το ασφαλιστικό των τραπεζών

    Αύριο θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν εκ νέου την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση. Το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών διοργανώνεται δημόσιος διάλογος μεταξύ Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και ΟΤΟΕ για το κοινωνικό-ασφαλιστικό πρόβλημα των Τραπεζών . Εν τω μεταξύ, οι τραπεζοϋπάλληλοι συνεχίζουν μέχρι και αύριο την απεργίας τους, ενώ ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι που εφοδιάζουν με χρήματα τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.

    [02] Ξεπέρασε τα 58 δολ το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

    Λίγο πάνω από τα 58 δολάρια το βαρέλι σταθεροποιήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα στις αγορές της Ασίας. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κατά 2,34 δολ/βαρέλι στα 58,15 δολάρια ενώ το Μπρεντ του Λονδίνου έφτασε τα 57,23 δολάρια το βαρέλι.

    [03] Προσχέδιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετοίμασε ένα προσχέδιο διαπραγμάτευσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στο οποίο επαναβεβαιώνεται ότι στόχος των συνομιλιών είναι να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ.

    "Οι διαπραγματεύσεις θα βασισθούν αποκλειστικά στις επιδόσεις της Τουρκίας και ο ρυθμός [της διαδικασίας] θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειώσει η χώρα όσον αφορά την εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων", αναφέρει το δημοσιευμένο έγγραφο.

    "Κοινός αντικειμενικός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η ένταξη" προστίθεται στο έγγραφο.

    Η Επιτροπή συνέρχεται σήμερα για να αποφασίσει εάν και κατά πόσον θα υιοθετήσει το προσχέδιο διαπραγμάτευσης. Αν το εγκρίνει, το κείμενο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα οι οποίες είναι καθορισμένο να αρχίσουν την 3η Οκτωβρίου.

    [04] Υψηλοί τόνοι χθες στη Βουλή στην συζήτηση για τη Δημόσια Διοίκηση

    Η πρόκληση για την Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι μπροστά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας χθες την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι η νέα διακυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξεις με τα προβλήματα, για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στο ελληνικό δημόσιο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υπήρξαν δημόσιες υπηρεσίες που λειτούργησαν ως μηχανισμοί διευκόλυνσης στο έγκλημα του ΧΑΑ, ότι εφαρμόστηκαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου με τεράστιο κόστος και την ίδια στιγμή δημιουργούνταν νέες στρατιές συμβασιούχων.Ο περιορισμός της γραφειοκρατείας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών στους πολίτες περιλαμβάνονται στους στόχους της κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Οι αλλαγές που άρχισαν δεν σταματούν, προχωρούμε, με σταθερά βήματα, στο Κράτος που οραματίζονται όλοι οι πολίτες, τόνισε ο κ.Καραμανλής.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου κάθε τομέα του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι το δόγμα «η εξουσία για την εξουσία», αποτελεί το μόνο μέλημα της κυβέρνησης, για την εξυπηρέτηση του οποίου, δεν διστάζει να προβεί και σε συνεργασίες με συμφέροντα που στο παρελθόν θεωρούσε ως κινούμενα στο χώρο της διαπλοκής αναφέροντας τα ονόματα των κκ Μπόμπολα και Κόκκαλη. Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκιαγράφησε τις κατευθυντήριες γραμμές της σημερινής προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ για το δημόσιο τομέα, ενώ απευθύνθηκε και στα «γαλάζια παιδιά», με υποσχέσεις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όχι για διορισμούς, αλλά για αξιοκρατία».

    Τα δύο κόμματα θέλουν με ειλικρίνεια να επιφέρουν αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, δεν έχουν καταφέρει όμως να απελευθερωθούν από τη διανομή της λείας που είναι η κρατική υπαλληλία, σημείωσε στην ομιλία της η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν αλλαγές στην κρατική μηχανή -κρεατομηχανή σε βάρος του λαού τη λέμε εμείς- διότι το ελληνικό κράτος έχει καθυστερήσεις σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ, τόνισε η κυρία Παπαρήγα.

    «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι νοσηρές πολιτικές παραμένουν - οι κυβερνήσεις φεύγουν, αλλά το κράτος των ημετέρων παραμένει» διαπίστωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Σύμφωνα με τον Αλέκο Αλαβάνο δεν είναι υπόλογος ο «δημοκρατικά ελεγχόμενος δημόσιος χώρος» υπόλογος, αλλά «ο κομματισμός που υπάρχει στην κορυφή και στη βάση της δημόσιας διοίκησης - κυρίως δε, στην κορυφή.

    Οι δευτερολογίες

    Εξαιρετικά οργίλη απόκριση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επεφύλαξε ο Κώστας Καραμανλής στη δευτερολογία του, δίνοντας μεταξύ άλλων, απαντήσεις στις κατηγορίες του πρώτου περί συνεργασίας του με τη διαπλοκή, αλλά και υπενθυμίζοντας το περιεχόμενο φακέλων που φέρονται να έχουν συνταχθεί επί ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τύχουν διωγμών αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, ως προσκείμενοι στη ΝΔ. «Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι υπήρχε διαπλοκή και επί ΠΑΣΟΚ. Μόνος σας συνδέσατε συγκεκριμένα συμφέροντα με τη διαπλοκή. Οι πρακτικές εκείνες έπαψαν. Έμεινε μόνο η ομολογία σας» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για σόου Καραμανλή, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός έχασε την ψυχραιμία του. Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι δεν έλαβε απάντηση στο ερώτημά του για την ανάληψη έργων από συγκεκριμένους επιχειρηματίες και ότι θα περίμενε μία συγγνώμη από την κυβέρνηση προς την παράταξή του που τόσο «λοιδωρήθηκε».

    Εξαιρετικά σύντομη υπήρξε η δευτερολογία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, καθώς, όπως η ίδια ανέφερε, ο «καυγάς» ανάμεσα στον κο Καραμανλή και τον κο Παπανδρέου, έγινε για το ποιος θα ελέγχει τη δημόσια διοίκηση, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι εδώ έγιναν καλλιστεία ποιος τα πήγε καλύτερα και ποιος είναι περισσότερο φαύλος, ποιος έκανε τις περισσότερες απατεωνιές και ποιος έχει καταληστεύσει το κράτος.

    [05] Υποχώρησε στα 58,15 δολ το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

    Λίγο πάνω από τα 58 δολάρια το βαρέλι σταθεροποιήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα στις αγορές της Ασίας. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κατά 2,34 δολ/βαρέλι στα 58,15 δολάρια ενώ το Μπρεντ του Λονδίνου έφτασε τα 57,23 δολάρια το βαρέλι.

    [06] Σύνοδος Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας και Τουρκίας

    Την πορεία των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας εξετάζουν σήμερα και αύριο στα πλαίσια της τρίτης Συνόδου της Μικτής Διϋπουργικής Οικονομικής Επιτροπής των δύο χωρών αξιωματούχοι με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου της Τουρκίας Τουντσέρ Καγιαλάρ.

    Ο κ. Στυλιανίδης, που είχε το πρωί ιδιαίτερη συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό, τόνισε, μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης, ότι η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και η προώθηση των επενδύσεων αποτελούν ουσιώδεις κοινούς στόχους, στο πλαίσιο των οποίων θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε κάθε προσπάθεια συνεργασίας των επιχειρηματικών μας φορέων.

    Σημειώνεται ότι το 2004 η Ελλάδα εξήγαγε στην Τουρκία εμπορεύματα αξίας 690 εκατ. δολαρίων και εισήγαγε εμπορεύματα αξίας 1,2 δισ. δολαρίων. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι θα πρέπει τα προσεχή έτη να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα εις βάρος της Ελλάδας και να επανέλθουν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις στο πλέον ισόρροπο χαρακτήρα που τις διέκρινε στο παρελθόν.

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης της ελληνικής επενδυτικής παρουσίας στην Τουρκία και διαβεβαίωσε την τουρκική πλευρά ότι είναι ευσπρόδεκτες στην Ελλάδα οι τουρκικές επενδύσεις.

    Ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας έχει ο τομέας ενέργειας, με δεδομένο ότι την 3η Ιουλίου οι δύο πρωθυπουργοί θα εγκαινιάσουν πανηγυρικά τις εργασίες διασύνδεσης των δικτύων αερίου Ελλάδας και Τουρκίας, που αναμένεται να οδηγήσουν το αζερικό φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και παραπέρα στις λοιπές ευρωπαϊκές αγορές.

    Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι προχωρεί το έργο διασύνδεσης των δύο ηλεκτρικών δικτύων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη 2006, ενώ υπάρχει και αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές.

    Στον τομέα του τουρισμού μισό εκατομμύριο Ελληνες επισκέφθηκαν το 2004 την Τουρκία, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται και απο τουρκικής πλευράς οι επισκέψεις στην Ελλάδα, θέμα το οποίο έθιξε, μιλώντας στη Σύνοδο και ο κ. Καγιαλάρ, που το συνέδεσε με το ζήτημα των θεωρήσεων.

    Ο κ. Καγιαλάρ τόνισε τις προόδους της τουρκικής οικονομίας (10% αύξηση του ΑΕΠ, πτώση του πληθωρισμού στο 9,3%, αύξηση εξαγωγών κατά 33,4%, εισαγωγής νέας τουρκικής λίρας). Τόνισε ότι μπορούν να γίνουν μακροχρόνιες επενδύσεις ελληνικές στην Τουρκία και τουρκικές στην Ελλάδα και ότι μέσω της Ελλάδας μπορεί να διασυνδεθεί το ηλεκτρικό σύστημα της Τουρκίας με τα Βαλκάνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 June 2005 - 14:22:39 UTC