Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανία:Η αστυνομία αναζητά τους δράστες
  • [02] Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Συνάντηση Καραμανλή-Παυλόπουλου
  • [04] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ωράριο
  • [05] Περιοδεία Παπανδρέου σε Πιερία-Πέλλα
  • [06] Γ.Αλογοσκούφης για δημόσιο έλλειμμα
  • [07] Σύσκεψη για τη γραφειοκρατία
  • [08] Βολές για αγροτικά, εργασιακά, τουρισμό
  • [09] Καταδίκη για το δυστύχημα στα Τέμπη
  • [10] «Το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης είναι κεντρικό ζήτημα για τη χώρα»
  • [11] Νεκρός ύποπτος στο Λονδίνο απο πυρά αστυνομικών

  • [01] Βρετανία:Η αστυνομία αναζητά τους δράστες

    Η βρετανική αστυνομία αναζητά τους τέσσερις βομβιστές που χτύπησαν στο μετρό και σε λεωφορείο του Λονδίνου χθες το μεσημέρι, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να επαναλάβουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 7ης Ιουλίου που στοίχισαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους.

    Ειδικοί της ιατροδικαστικής υπηρεσίας ερευνούν τα τρία βαγόνια και το διώροφο λεωφορείο και εξετάζουν τα υπολείμματα των εκρηκτικών μηχανισμών ελπίζοντας πως θα βρουν αποτυπώματα ή άλλα στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών.

    Οι σημερινές βρετανικές εφημερίδες τονίζουν το ότι από θαύμα γλίτωσαν όλοι εκείνοι που βρίσκονταν στα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς την ώρα των επιθέσεων. "Η τυχερή μας μέρα" είναι ο τίτλος της Ντέιλι Μίρορ που επισημαίνει επίσης στην πρώτη της σελίδα: "Τέσσερις βόμβες, τρία τρένα, ένα λεωφορείο, κανένας νεκρός".

    Όμως η ανησυχία παραμένει αφού οι δράστες έχουν διαφύγει και ακόμα τους αναζητούν οι αστυνομικές αρχές. "Τέσσερις καμικάζι ελεύθεροι", είναι ο τίτλος της Σαν.

    "Είχαν τον ίδιο σχεδιασμό και τον ίδιο σκοπό", υπογραμμίζει η Γκάρντιαν.

    Οι ειδικοί για θέματα ασφάλειας δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν γιατί οι μηχανισμοί δεν εξερράγησαν.

    "Ίσως δεν ήταν κατασκευασμένοι σωστά, ίσως τα εκρηκτικά να ήταν παλιά, ή ακόμα μπορεί να έγινε λάθος χειρισμός", τόνισε ο Τζιν Λουνβίτζακ, αμερικανός ειδικός σε θέματα εκρηκτικών.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Χανς Μίχελς από το Imperial College του Λονδίνου τόνισε στους Τάιμς πως είναι "εξαιρετικά περίεργο" το γεγονός ότι και οι τέσσερις μηχανισμοί δεν εξερράγησαν. "Μπορεί ο σκοπός τους αυτή τη φορά να μην ήταν να σκοτώσουν, αλλά να προκαλέσουν χάος", είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη

    Χώρα υποδοχής φοιτητών απ΄ όλο τον κόσμο για ανώτατες σπουδές, γίνεται από του χρόνου η Ελλάδα. Το 21ο ελληνικό κρατικό πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη και θα είναι διεθνές. Η ίδρυση του International Hellenic University αναμένεται, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, τον Σεπτέμβριο του 2006 και σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει με τρεις σχολές, τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, τη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης και τη Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας, κάθε μία από τις οποίες θα δεχθεί αρχικά περί τους 80 φοιτητές.

    Το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο θα μπορεί να δεχθεί φοιτητές απ΄ όλο τον κόσμο αλλά η έμφαση δίνεται κυρίως στα Βαλκάνια και στο χώρο της Μεσογείου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από ομογενείς της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ μικρό ποσοστό θέσεων -το οποίο ακόμη δεν έχει καθοριστεί- θα απευθύνεται σε Έλληνες που ζουν εντός των συνόρων. Η επιλογή των φοιτητών θα γίνεται ύστερα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος και τα προγράμματα σπουδών θα είναι προπτυχιακά και μεταπτυχιακά.

    Δίδακτρα Οι αλλοδαποί φοιτητές θα συμμετέχουν οικονομικά στο κόστος λειτουργίας του προγράμματος σπουδών. Οι δε υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φοίτηση σε πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών θα συμμετέχουν οικονομικά στο κόστος λειτουργίας του προγράμματος μόνο εφόσον προβλέπονται δίδακτρα για προπτυχιακές σπουδές στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας τους. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως στο κόστος λειτουργίας του προγράμματος, όπως άλλωστε και οι φοιτητές που συμμετέχουν σε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Σε campus Οι σχολές θα λειτουργήσουν αρχικά σε ενοικιασμένες εγκαταστάσεις και, ταυτόχρονα, θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την ανοικοδόμηση ενός πραγματικού campus προς την πλευρά του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, ώστε να διευκολύνονται οι αλλοδαποί φοιτητές. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα Πανεπιστήμιο που να μην έχει τίποτε απ΄ τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν απ΄ την πολυδιάσπαση των διαφόρων σχολών», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

    [03] Συνάντηση Καραμανλή-Παυλόπουλου

    Συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Εσωτερικών -Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ.Παυλόπουλο,θα έχει σήμερα στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Συζήτηση για την προετοιμασία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είχε χθές ο υπουργός Οικονομίας κ.Γιώργος Αλογοσκούφης με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης μετα τή συνάντηση δήλωσε, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία που είχε με τους τοπικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Χρήστο Φώλια ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα της αρμοδιότητάς του.

    Ο κ. Φώλιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς επίσης και για την Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για την πρόοδο στην απορρόφηση των κονδυλίων και τέλος για τον προγραμματισμό του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης,Γιώργο Βουλγαράκη και τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    [04] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ωράριο

    Μετά από τρεις συνεδριάσεις, με έντονους λεκτικούς διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλλά και δύο ονομαστικές ψηφοφορίες, που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής και επί του σχετικού άρθρου, ολοκληρώθηκε στο Α΄ Θερινό τμήμα της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων.

    Η συζήτηση και χθές, ήταν σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ.

    «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση, κρίνονται για το μέλλον από αυτά που θα κτίσουν και όχι από αυτά που υπόσχονται ότι πρόκειται να γκρεμίσουν», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά την διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων και απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,ο οποίος είχε δηλώσει πως θα καταργήσει τις σχετικές διατάξεις, όταν το κόμμα του έρθει στην εξουσία.

    «Εμείς προχωράμε με έγνοια το συλλογικό συμφέρον,συνθέτοντας απόψεις και όχι προσπαθώντας να διαιρέσουμε την κοινωνία ή να εξακολουθούμε να λειτουργούμε σε εικονικές πραγματικότητες, αυτές που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση και στην οποία από ότι φαίνεται, με τον τρόπο που ενεργεί και πράττει θα παραμείνει για πολλές τετραετίες» πρόσθεσε ο κ Σιούφας.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, αποδεχόμενος -όπως είπε- πρόταση της Συνομοσπονδίας Ελληνικού εμπορίου, προσδιόρισε ως ώρα έναρξης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων, την 5η πρωινή.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έχει αντίρρηση αλλά ζήτησε να καθοριστεί η έναρξη λειτουργίας τους, από τους εμπορικούς συλλόγους.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, υποστήριξε ότι η 5η πρωινή θα δημιουργήσει αναστάτωση, κυρίως στις τουριστικές περιοχές.

    «Η διακυβέρνηση από την ΝΔ είναι νέα ηλιακά αλλά εξαιρετικά παλαιά και οπισθοδρομική πολιτικά» σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ¶ννα Διαμαντοπούλου.

    Κριτική όμως στο νομοσχέδιο άσκησαν και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Χρήστος Πρωτόπαπας επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΕΒ λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κουνάει απειλητικά το δάχτυλο στους εργαζομένους και στους μικρομεσαίους και να εκβιάζει με εκλογές. Επίσης και οι εργοδότες και ο ΣΕΒ πρέπει επιτέλους να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη και να στηριχτούν σε συμφωνίες με τους εργαζομένους».

    Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ¶κης Τσοχατζόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιτίθεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με στόχο να υποτάξει τα κοινωνικά δικαιώματα στην παντοδυναμία της αγοράς.

    Ο Δημήτρης Ρέππας έκανε λόγο για ψευδομοίωμα μεταρρυθμιστικής πολιτικής.

    Αυστηρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΠΑΣΟΚ άσκησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

    «Για ανούσιο διακομματικό καυγά των δύο μεγάλων κομμάτων» μίλησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής αφού -όπως είπε- συμφωνούν στην ουσία, στην πλήρη απελευθέρωση των ωρών εργασίας των καταστημάτων.

    «Το χτύπημα των μικρομεσαίων έχει ξεκινήσει προ πολλού και η απελευθέρωση του ωραρίου είναι καθολική απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    «Με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση έχουμε μια επίθεση εναντίον των εργαζομένων. Η γνωστή επωδός και αυτής της κυβέρνησης αλλά και της προηγούμενης, για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας παραμένει ως ένα άλλοθι για μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων», τόνισε μεταξύ άλλων η εισηγήτρια του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.

    [05] Περιοδεία Παπανδρέου σε Πιερία-Πέλλα

    Για ανυπαρξία τουριστικής πολιτικής κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους τουριστικών φορέων στο Λιτόχωρο Πιερίας, αφετηρία της περιοδείας του στους νομούς Πιερίας και Πέλλας.

    Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι ο τουρισμός «δεν έχει ανάγκη από ένα υπουργείο χωρίς αρμοδιότητες που προβάλλεται περισσότερο ο υπουργός παρά ο τουρισμός» και επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης ποιοτικού τουρισμού με έμφαση στις ειδικές μορφές.

    Παράλληλα υποστήριξε ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια από το Γβ ΚΠΣ στον τομέα του τουρισμού εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας. Αναφερόμενος γενικότερα στο Δβ ΚΠΣ είπε ότι εξαιτίας της κυβερνητικής συμπεριφοράς (απογραφή, βασικός μέτοχος, έλλειψη συμμάχων) η Ελλάδα έχει απολέσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει ισχυρό πακέτο κονδυλίων.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της Πιερίας έθεσαν στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα προβλήματα του τουρισμού του νομού που προκύπτουν από τη μη λειτουργία του ¶ξονα 10 και τις καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας από τις προξενικές αρχές.

    Απαντώντας ο κ.Παπανδρέου τόνισε για τον ¶ξονα 10 ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έγιναν προσπάθειες ένταξης του ¶ξονα στα συγκοινωνιακά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δυστυχώς όμως», πρόσθεσε «η κατάσταση στην περιοχή δεν επέτρεψε να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς τα έργα».

    Για την έκδοση βίζας παρατήρησε ότι πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ λέγοντας ότι όταν ήταν αντιπολίτευση κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί με τη χορήγηση βίζας στους Έλληνες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να προχωρήσει στην ελληνοποίησή τους με αποτέλεσμα οι διπλωμάτες προκειμένου να αποφύγουν τέτοιου είδους καταγγελίες να είναι περισσότερο τυπικοί και να σημειώνονται καθυστερήσεις.

    Το μεσημέρι ο κ.Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις με φορείς των παραγωγικών τάξεων στην Κατερίνη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο νομό Πέλλας, όπου θα επισκεφτεί την Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών και θα συναντηθεί με ομάδες παραγωγών, στο δήμο Κύρρου, ενώ θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Έδεσσας, Ιωάννη Σιόντρα.

    [06] Γ.Αλογοσκούφης για δημόσιο έλλειμμα

    Σημαντική μείωση του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους για το 2006, αναμένει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σύμφωνα με συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine

    Στη συνέντευξή του ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, να φέρει το δημόσιο έλλειμμα όσο πιο κοντά γίνεται στο 3,5% του ΑΕΠ και για το έτος 2006 να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3%.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι "αυτό αποτελεί για μας την ύψιστη προτεραιότητα". Τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για τα δημόσια οικονομικά θα δημοσιοποιήσει ο υπουργός τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2006.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος ο υπουργός, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη συνέντευξή του, σκοπεύει να το μειώσει ως το 2007 στο 99,9% του ΑΕΠ, έναντι του περίπου 109% που είναι τώρα.

    Προστίθεται, πάντως, στο δημοσίευμα, ότι δεν αποκλείεται τα έσοδα του δημοσίου να έχουν υστέρηση κατά 1,5% του ΑΕΠ και ότι το περασμένο Απρίλιο αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα με σκοπό να καλυφθούν οι αποκλίσεις.

    Μετά το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ βρίσκονται επίσης, υπό επεξεργασία, μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και θα δημιουργηθούν κίνητρα ώστε ο καναταλωτής να ζητά με τις αγορές τους την απόδειξη με το ΦΠΑ.

    Τέλος, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ενημερωτική καμπάνια για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα προωθείται η βελτίωση της φορολογικής διαχείρισης.

    [07] Σύσκεψη για τη γραφειοκρατία

    Η πολιτική για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι έκανε έναν απολογισμό για το πώς έχουν πάει μέχρι σήμερα τα πράγματα και πρόσθεσε ότι οι δράσεις του υπουργείου έχουν αποδώσει, ιδίως σε θέματα που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως η μείωση του αριθμού των πιστοποιητικών και η κατάργηση των χρονοβόρων διαδικασιών για το γνήσιο της υπογραφής.

    Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τον κ.Καραμανλή για την πορεία των έργων που αφορούν το υπουργείο του.

    Εκανε ειδική αναφορά στη μηχανοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς επίσης και στη μηχανοργάνωση που αφορά την εθνική πύλη. Πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση των πληροφοριών απο την πλευρά της διοίκησης, χωρίς ο διοικούμενος να χρειάζεται να υποβάλει νέα πιστοποιητικά. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα στον διοικούμενο να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τη Δημόσια Διοίκηση.

    Ο πρωθυπουργός αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σ'αυτά τα θέματα, ανέφερε ο κ.Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι η πορεία τους είναι πολύ ικανοποιητική, ωστόσο, σημείωσε ότι η γραφειοκρατία είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται συνεχώς και δεν δικαιολογείται εφησυχασμός.

    Με αυτή τη βάση, πρόσθεσε ο υπουργός, θα προχωρήσουμε σε θεσμικές μεταβολές, ώστε μέχρι το τέλος του 2006 τα αποτελέσματα όχι μόνο να είναι ορατά αλλά και να μπορούν να αποτιμηθούν στην πράξη.

    [08] Βολές για αγροτικά, εργασιακά, τουρισμό

    Ασυνεπή χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης στα αγροτικά και στα εργασιακά θέματα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενώ έκανε λόγο για ανυπαρξία τουριστικής πολιτικής, μιλώντας σε αγρότες και εργαζόμενους στους νομούς Πιερίας και Πέλλας, όπου πραγματοποιεί περιοδεία.

    Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας σε αγρότες αρχικά στην Καρίτσα Πιερίας και στη συνέχεια στην κοινοπραξία αγροτικών συνεταιρισμών (ΚΑΣΟ) Πέλλας, υποστήριξε ότι η ΝΔ άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά και άλλα εφαρμόζει τώρα ως κυβέρνηση.

    Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι έχει εγκαταλείψει τους αγρότες και δεν διαπραγματεύεται τα συμφέροντά τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους κάλεσε να συμβάλουν στην διαμόρφωση του αγροτικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ το οποίο, όπως είπε, θα εφαρμόσει όταν γίνει κυβέρνηση.

    Μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αδιέξοδη και την κατηγόρησε ότι έχει κάνει ταξική επιλογή εφαρμόζοντας αντεργατική πολιτική, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του ότι το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει όλες τις «μονομερείς» αποφάσεις της ΝΔ.

    Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τουριστικών φορέων στο Λιτόχωρο Πιερίας ο κ.Παπανδρέου έκανε λόγο για ανυπαρξία τουριστικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ο τουρισμός «δεν έχει ανάγκη από ένα υπουργείο χωρίς αρμοδιότητες που προβάλλεται περισσότερο ο υπουργός παρά ο τουρισμός» και επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης ποιοτικού τουρισμού με έμφαση στις ειδικές μορφές. Παράλληλα υποστήριξε ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια από το Γβ ΚΠΣ στον τομέα του τουρισμού εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Παπανδρέου στην Πιερία, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δ.Αβραμόπουλος τόνισε ότι στην Πιερία η τουριστική πληρότητα έχει φτάσει στο 67% αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια κατά τα οποία ήταν άδεια από τουρίστες και ευχήθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «καλή συνέχεια των διακοπών του». Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε που ήταν ο κ.Παπανδρέου «όταν ο αρμόδιος επί της Γεωργίας συνάδελφός του, καλούσε τους αγρότες "να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους"». Στον κ.Ρουσόπουλο απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για πλήρη αδιέξοδο της κυβέρνησης και του εκπροσώπου της.

    [09] Καταδίκη για το δυστύχημα στα Τέμπη

    Σε κλίμα ικανοποίησης αρχικά για τις ποινές που επιβλήθηκαν και έντασης εν συνεχεία για τον ανασταλτικό χαρακτήρα που είχαν ορισμένες από αυτές καταδικάστηκαν σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου οι έξι κατηγορούμενοι για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη τον Απρίλιο του 2003 στην κοιλάδα των Τεμπών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 μαθητές.

    Μετά από ακροαματική διαδικασία τεσσάρων μηνών το δικαστήριο αποφάσισε και επέβαλε τις ακόλουθες ποινές: Στον Δημήτριο Ντόλα οδηγό του μοιραίου φορτηγού που εμβόλισε το λεωφορείο επεβλήθησαν 19 έτη κάθειρξης και αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για τέσσερα χρόνια. Στον ιδιοκτήτη του φορτηγού Φώτη Καβελίδη 18 έτη κάθειρξης και τρία χρόνια στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων. Στον Αναστάσιο Καμέα συνιδιοκτήτη του οδηγού 14 έτη κάθειρξης και δύο χρόνια στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων. Στον πρώην γενικό διευθυντή του εργοστασίου "Ακρίτας", ο οποίος και απελύθη μετά το τραγικό δυστύχημα και του οποίου το εμπόρευμα (μελανίνες) μετέφερε το μοιραίο φορτηγό, Δημήτρη Χαμπούρη 13 χρόνια κάθειρξης και δύο χρόνια στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων. Στον Πολυχρόνη Δαρδαβούνη σημερινό γενικό διευθυντή του εργοστασίου 13 χρόνια κάθειρξης και δύο χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και τέλος τον Μωϋσή Αλεξάκη αποθηκάριο τέσσερα χρόνια και οχτώ μήνες φυλάκιση.

    Το δικαστήριο απεφάσισε οι ποινές του Ντόλα και του Καβελίδη να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα ενώ οι ποινές των τεσσάρων υπολοίπων έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα ο Καμέας πληρώνει χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ , ο Χαμπούρης και ο Δαρδαβούνης από 15.000 ευρώ έκαστος και οι τρεις δε απαγορεύεται να εξέλθουν από τη χώρα και πρέπει να δίνουν το "παρών" στο οικείο αστυνομικό τους τμήμα από την 1η έως την 5η ημέρα κάθε μήνα.

    Η ποινή του αποκαθήριου έχει επίσης ανασταλτικό χαρακτήρα αλλά το δικαστήριο δεν δέχθηκε να απαλλαγεί από τη χρηματική εγγύηση η οποία ορίστηκε σε 4,40 ευρώ ημερησίως για την όλη την ποινή του.

    Παρόντες στην τελευταία μέρα της δίκης ήταν οι γονείς, οι συγγενείς και συμμαθητές των αδικαχομένων μαθητών οι οποίοι μάλιστα ανάρτησαν το γνωστό πανώ με τις 21 φωτογραφίες των παιδιών και οι οποίοι ενώ στην αρχή δέχθηκαν με ικανοποίηση τις ποινές που επέβαλε το δικαστήριο, αφού όπως είπαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων η δικαιοσύνη εξάντλησε τα περιθώρια εν συνεχεία προέβησαν σε εντονότατες διαμαρτυρίες όταν το δικαστήριο ανήγγειλε ότι για τέσσερις από αυτούς οι ποινές θα είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα. Αρχισαν να φωνάζουν "ντροπή", "αίσχος","πουλημένοι", "τους καταδικάσατε στα χαρτιά και όχι στις πράξεις αφού τους αφήνετε ελεύθερους" ενώ δεν παρέλειψαν να προπηλακίσουν και αυτή τη φορά τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, ο οποίος είναι ο συνήγορος του Καμέα.

    Από την πλευρά τους οι συνήγοροι των κατηγορούμενων χαρακτήρισαν ως νομικό σφάλμα το γεγονός ότι συγχωνεύτηκαν τα πλημμελήματα με τα κακουργήματα και ως πρωτοφανείς τις ποινές που επιβλήθηκαν ως εκ τούτου.

    Ο συνήγορος των συγγενών των θυμάτων όμως Σ. Κεχαγιόγλου εξέφρασε την ικανοποίησή του και τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική απόφαση η οποία ελπίζει να συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ασφάλεια των συγκοινωνιών και το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

    [10] «Το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης είναι κεντρικό ζήτημα για τη χώρα»

    Η αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας, οι επενδύσεις στον τουρισμό και η επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων στον τομέα αυτό, συζητήθηκαν στο υπουργείο Οικονομίας μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ.Αλογοσκούφης, το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης είναι κεντρικό ζήτημα για τη χώρα, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης πρόέρχεται από τον τουρισμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι από τον τουρισμό έρχονται και πολύ μεγάλες επενδύσεις.

    Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ.Αβραμόπουλο συζητήθηκε η αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας, ενώ ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι βασικός στόχος και των δυο υπουργείων είναι να ενδυναμωθεί ο τουρισμός, να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να αυξηθούν τα έσοδα.

    Κατά τη διάρκεια της στενής μας συνεργασίας με το υπουργείο Οικονομίας, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, συναντήσαμε πολλά προβλήματα και δυσκολίες, που, όμως, τις αντιμετωπίζουμε.

    Είπε ακόμα ότι οι δείκτες που αφορούν τον τουρισμό βαίνουν ανοδικά και η συνεισφορά του τομέα στην Εθνική Οικονομία είναι ουσιαστική.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις των τελευταίων τρομοκρατικών ενεργειών στον τουρισμό, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης είπε ότι η τρομοκρατία και οι φυσικές καταστροφές είναι φυσικό να επηρεάζουν παγκοσμίως την τουριστική αγορά και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα, συμπληρώνοντας ότι η τουριστική περίοδος θα κλείσει για τη χώρα μας χωρίς προβλήματα.

    Αναφερόμενος στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ο κ.Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η ΕΤΑ έχει πλέον μπει στο δρόμο της πλήρους εξυγίανσης, κάτω από την πολιτική κατεύθυνση των δύο βασικών μετόχων της, που είναι το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

    "Όλα βαίνουν καλώς, συντομότατα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε πλήρως το αναπτυξιακό σχέδιο αυτής της εταιρείας, που απώτερο σκοπό, έχει την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ, πάντοτε επ΄ωφελεία του ελληνικού τουρισμού", πρόσθεσε ο κ.Αβραμόπουλος.

    Για το ίδιο θέμα ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι "μέσα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του τουριστικού τομέα του ΕΟΤ, με την ΕΤΑ, για την οποία έχουμε κοινή αρμοδιότητα και έχουμε ζητήσει από τη Διοίκησή της να υποβάλει ένα αναλυτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του παρελθόντος αλλά κυρίως για την αξιοποίηση των ακινήτων στο μέλλον, θα έχουμε μια θετική συμβολή ακόμη μεγαλύτερη στα χρόνια που έρχονται".

    [11] Νεκρός ύποπτος στο Λονδίνο απο πυρά αστυνομικών

    Βρετανοί αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν, στο σταθμό Στόκγουελ του μετρό στο Λονδίνο, ένα άτομο που θεωρήθηκε ύποπτο για πράξεις τρομοκρατίας και αρνήθηκε να σταματήσει σε υπόδειξη αστυνομικού. Για αρκετή ώρα έκλεισε ο σταθμός, καθώς και δυο γραμμές του μετρό. "Οι αστυνομικοί σταμάτησαν έναν άνδρα και στη συνέχεια πυροβόλησαν εναντίον του. Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου εφθασε επιτόπου. Διαπιστώθηκε ο θάνατος του άνδρα", δήλωσε μία εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ. Με την ενέργεια αυτή της αστυνομίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η επίσημη οδηγία που δόθηκε πριν από λίγες μέρες από τη Σκότλαντ Γιάρντ στους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων, να πυροβολούν αμέσως τα άτομα που θα εκτιμήσουν ότι είναι ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Πλήρεις εξηγήσεις για όσα συνέβησαν στο σταθμό του Στόκγουελ, καθώς και τους λόγους για τους οποίους πυροβολήθηκε θανάσιμα ο άνδρας, ζήτησε εκπρόσωπος του μουσουλμανικού συμβουλίου της Βρετανίας, δηλώνοντας ότι οι μουσουλμάνοι της χώρας είναι ταραγμένοι και φοβούνται αντίποινα.

    Το απόγευμα κοντά στο Στόκγουελ συνελήφθη ένας άνδρας που συνδέεται με τις επιθέσεις, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ. Νωρίτερα, η βρετανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τις εικόνες των τεσσάρων ανδρών που καταζητούνται ως ύποπτοι για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη σε σταθμούς του μετρό και σε ένα λεωφορείο του Λονδίνου. Οι αστυνομικοί θέλουν να ανακρίνουν κατεπειγόντως τους τέσσερις υπόπτους, οι φωτογραφίες των οποίων παρουσιάστηκαν από τον υπαρχηγό της αστυνομίας, ¶ντι Χέιμαν. "Όποιος έχει πληροφορίες για αυτούς τους άνδρες να επικοινωνήσει αμέσως με την αστυνομία. Μην τους πλησιάσετε", προειδοποίησε ο Χέιμαν. Οι δράστες της επίθεσης φαίνεται πως άφησαν πίσω τους "ένα ορυχείο ενδείξεων", δήλωσε στο BBC ο Μάικλ Γκρέινατ, κυβερνητικός σύμβουλος σε θέματα τρομοκρατίας. Οι αστυνομικοί "έχουν ίσως ψηφιακά αποτυπώματα, υλικό, μπορούν να το εξετάσουν, να το συγκρίνουν, να βρουν τα ίχνη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και την υπογραφή του κατασκευαστή της βόμβας", δήλωσε.

    Η βρετανική αστυνομία ανέκτησε τους τέσσερις εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τη δεύτερη σειρά των επιθέσεων και τα σακίδια που τους περιείχαν. Τρεις από τις τέσσερις βόμβες έχουν παρόμοιο μέγεθος και ζυγίζουν το ίδιο με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου. Η τέταρτη ήταν πιο μικρή και φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί σ' ένα μικρό πλαστικό κουτί.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της έρευνας, οι πυροκροτητές σε τρεις περιπτώσεις πυροδοτήθηκαν κάνοντας ένα θόρυβο παρόμοιο με εκείνο φελλού σαμπάνιας, αλλά οι βόμβες δεν εξερράγησαν. Στην τέταρτη περίπτωση δεν λειτούργησε ο ίδιος ο πυροκροτητής.

    Η αστυνομία ερευνά αν τα εκρηκτικά είναι παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στη διάρκεια ερευνών που έγιναν στο Δυτικό Γιορκσάιρ (βόρεια Αγγλία) μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου.

    Οι δράστες των επιθέσεων μοιάζουν "ερασιτέχνες" και δεν φαίνεται να ανήκουν στο ίδιο δίκτυο με εκείνους της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Μάικλ Κλαρκ, διευθυντή του Κέντρου Αμυντικών Ερευνών του Κινγκ'ς Κόλετζ.

    Οι αστυνομικοί θα εξετάσουν επίσης εξονυχιστικά ό,τι έχουν καταγράψει οι κάμερες επιτήρησης, με τις οποίες είναι γεμάτο το μετρό του Λονδίνου.

    Ανάληψη ευθύνης

    Η οργάνωση «Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ-Μάσριπου», που φέρεται να συνδέεται με την αλ-Κάιντα ανακοίνωσε πως βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες επιθέσεις στο Λονδίνο και προειδοποίησε πως δεν θα σταματήσει τα πλήγματα μέχρι να αποσυρθούν από το Ιράκ οι ξένες δυνάμεις, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Ίντερνετ.

    "Η επίθεσή μας στην καρδιά της άπιστης βρετανικής πρωτεύουσας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μήνυμα προς όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να φύγουν από το Ιράκ όλα τα άπιστα στρατεύματα", αναφέρεται στη δήλωση των Ταξιαρχιών Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι με ημερομηνία 22 Ιουλίου.

    "Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς όλους αυτούς που ακολουθούν την πολιτική του προέδρου της άπιστης Αμερικής", προστίθεται στη δήλωση αναφορικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Η δήλωση αυτή, όπως και η προηγούμενη ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση, δεν δημοσιοποιήθηκε σε κάποια από τις κύριες ιστοσελίδες της αλ-Κάιντα. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι διασυνδέσεις της οργάνωσης Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι με την αλ-Κάιντα δεν είναι σαφείς.

    Η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις στην Ευρώπη κατά το παρελθόν, μεταξύ των οποίων και οι βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα πέρυσι στη Μαδρίτη. Η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν πριν από δύο εβδομάδες στο Λονδίνο και στοίχισαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 July 2005 - 20:58:41 UTC