Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Φάχντ
  • [02] Μ.Κεφαλογιάννης για προβλήματα ακτοπλοϊας
  • [03] Με τον υπουργό Οικονομίας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός
  • [04] Παναγιωτόπουλος για όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • [05] Δ.Σιούφας: Σε διαρκή επιφυλακή για τον κίνδυνο διακοπών στην ηλεκτροδότηση.
  • [06] Βοηθήματα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

  • [01] Πέθανε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Φάχντ

    Ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών αφού βασίλεψε επί δύο δεκαετίες στην πρώτη παραγωγό και εξαγωγό πετρελαίου χώρα του κόσμου.

    Ο Φαχντ, το όνομα του οποίου σημαίνει "λεοπάρδαλη" στα αραβικά, ανήλθε το 1982 στον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας η οποία διαθέτει τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο.

    Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Αμπντάλα μπεν Αμπντελαζίζ, 82 ετών ανακηρύχθηκε βασιλιάς, ενώ ο υπουργός Αμυνας Σουλτάν μπεν Αμπντελαζίζ έλαβε τον τίτλο του πρίγκιπα διαδόχου.

    Ο βασιλιάς Φαχντ, άρρωστος εδώ και πολλά χρόνια, νοσηλευόταν από τις 27 Μαΐου. Η υγεία του επιδεινώθηκε από το 1995 έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, γεγονός που τον ανάγκασε να αφήσει την εξουσία στον ετεροθαλή αδελφό του πρίγκιπα Αμπντάλα, ο οποίος και κυβερνούσε ντε φάκτο το βασίλειο έκτοτε.

    Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ο βασιλιάς Φαχντ πέθανε τα ξημερώματα.

    Τα τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν στίχους του κορανίου, πριν ανακοινώσουν την είδηση του θανάτου του.

    "Προσευχές στη μνήμη του Φαχντ θα πραγματοποιηθούν αύριο το απόγευμα στο τέμενος του ιμάμη Τουρκί μπεν Αμπντάλα (στο Ριάντ)", ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση χωρίς να διευκρινίσει πότε θα γίνει η ταφή.

    Οπως και όλοι οι προκάτοχοί του, ο βασιλιάς Φαχντ διατηρούσε στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διαταράχθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, καθώς 15 από τους 19 τρομοκράτες ήσαν Σαουδάραβες.

    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Σαουδική Αραβία πήρε τις αποστάσεις της από ορισμένες πτυχές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του αραβικού κόσμου.

    Εδώ και δύο χρόνια ο νέος βασιλιάς εξαπέλυσε ανηλεή αγώνα κατά των οπαδών της Αλ Κάιντα, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει σειρά δολοφονικών επιθέσεων που στρέφονται και κατά του σαουδαραβικού καθεστώτος εκτός των ξένων που ζουν στο βασίλειο.

    Παρά τις προσπάθειες των αμερικανών νεοσυντηρητικών, που συνεχίζουν την εκστρατεία κατά της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, ο πρίγκιπας Αμπντάλα διατηρεί απευθείας σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους , κυρίως μέσω συχνών τηλεφωνικών επαφών.

    Η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα Αμπντάλα στο ράντσο του αμερικανού προέδρου στο Τέξας, η θερμή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε και οι φωτογραφίες που δείχνουν τους δύο άνδρες να κρατιούνται χέρι- χέρι, μαρτυρούν τις εξαιρετικά καλές σχέσεις που διατηρούν οι δύο άνδρες και την βελτίωση των διμερών σχέσεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

    Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Φαχντ, το Ριάντ έσπευσε να δώσει τη διαβεβαίωση ότι η παραγωγή του πετρελαίου θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα ώστε να διασφαλισθεί η σταθερότητα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου.

    "Η Σαουδική Αραβία δεν θα μεταβάλει την πετρελαϊκή της πολιτική και θα διασφαλίσει την αναγκαία τροφοδοσία σε πετρέλαιο προς τη διεθνή αγορά, ώστε να μην προκληθεί αστάθεια", δήλωσε στο Ριάντ αξιωματούχος.

    Η πρώτη διεθνής αντίδραση ήλθε από το Παρίσι, όπου η γαλλική προεδρία εξέφρασε "τη βαθειά συγκίνηση και λύπη" της Γαλλίας για τον θάνατο του βασιλιά Φαχντ " ηγέτη μιας φιλικής χώρας και ενός αξιοσέβαστου μονάρχη".

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα, ενώ ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα ανακοίνωσε την αναβολή της έκτακτης συνόδου κορυφής του Συνδέσμου που ήταν προγραμματισμένη για τις 3 Αυγούστου.

    [02] Μ.Κεφαλογιάννης για προβλήματα ακτοπλοϊας

    "Πάνω απ΄όλα προέχει η ασφάλεια των χιλιάδων επιβατών που καθημερινά αυτή την περίοδο διακινούνται από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας", τόνισε, μετά την έκτακτη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών εταιριών, ο ΥΕΝ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος, μάλιστα, επεσήμανε ότι όποια εταιρία δεν ενημερώνει έγκαιρα τους επιβάτες για τυχόν βλάβη πλοίου της θα της επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο ποινές.

    Επίσης, ο κ. Κεφαλογιάννης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και παλαιά, αλλά, όπως τόνισε, ασφαλή πλοία, οι βλάβες των οποίων, όμως, δεν μπορεί να εξαρτηθούν από την καλή διάθεση, είτε των στελεχών του Λ. Σ., είτε των εταιριών ή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ, παράλληλα, έκανε έκκληση στις ακτοπλοϊκές εταιρίες για στενότερη συνεργασία με τα στελέχη του Λιμενικού.

    Πάντως, για τον ακτοπλοϊκό στόλο - ανάμεσά τους και ορισμένα πλοία μεγάλης ηλικίας - ο υπουργός τόνισε ότι ο "μέσος όρος της ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας είναι ο μικρότερος από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια ενίσχυσης για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου".

    Τέλος, ο ΥΕΝ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις άγονες γραμμές και την ελλιπή σύνδεση που παρουσιάζουν, τόνισε ότι "ήδη έχει αποφασισθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας, οι συμβάσεις μίσθωσης πλοίων θα είναι πενταετίας", ενώ στα κριτήρια για τα επιδοτούμενα πλοία θα είναι η ηλικία, το ιστορικό του πλοίου, καθώς, επίσης, και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους επιβάτες. Aθανασάκης για την κατάσταση στην Ακτοπλοΐα

    Απαράδεκτη και τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση που εμφανίζει αυτές τις μέρες η Ακτοπλοϊα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με τα ευχολόγια του υπουργού Ναυτιλίας, ο οποίος, όπως ανέφερε εμφανίστηκε τελικά σήμερα για να κάνει δηλώσεις επί του θέματος.

    Ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι "το χάλι" που εμφανίζεται στην Ακτοπλοϊα όχι μόνο υπονομεύει την προσπάθεια των νησιών του Νοτίου κυρίως, Αιγαίου να επιβιώσουν σε ένα τουριστικό περιβάλλον που δοκιμάζεται σκληρά, αλλά προβάλλει και την εικόνα ενός κράτους προχειρότητας και ανευθυνότητας και μιας κυβέρνησης επιεικώς βαρύκοης που αρνείται να ακούσει τις φωνές αγωνίες όλων των φορέων της περιφέρειας του Αιγαίου, Νότιου και Βόρειου.

    Ο κ. Αθανασάκης τόνισε επίσης ότι εξ αιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης αυξάνονται και σωρεύονται τα προβλήματα στην Ακτοπλοϊα και πρόσθσε ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει χάσει κάθε έλεγχο και καθημερινά χιλιάδες επιβάτες ταλαιπωρούνται και εμπαίζονται.

    [03] Με τον υπουργό Οικονομίας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

    Την πορεία της οικονομίας και το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής για τη νέα περίοδο ενόψει της ΔΕΘ συζητησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Υπουργό οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί με βάση την ήπια δημοσιονομική πολιτική, που παραμένει βασική στρατηγική της κυβέρνησης.

    Ο Υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι, παρά τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση, η κατάσταση βελτιώνεται και τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι αντιμετωπίσιμα.

    Ο κ.Αλογοσκούφης ανακοίνωσε πως σήμερα ή το αργότερο την Τετάρτη θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιβολή ΦΠΑ 19% στα ακίνητα.

    Δηλώσεις Ν. Αθανασάκη για οικονομία και συνάντηση Καραμανλή-Αλογοσκούφη

    Η ήπια προσαρμογή έχει πεθάνει προ πολλού με αποκλειστική ευθύνη του κ. Αλογοσκούφη και του κ. Καραμανλή, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι την πολιτική της μη ήπιας προσαρμογής η κυβέρνηση την εφαρμόζει τους τελευταίους 17 μήνες και η εφαρμογή αυτής της πολιτικής, όπως τόνισε, σημαίνει επίθεση εναντίον των εισοδημάτων των εργαζομένων και του βιοτικού τους επιπέδου, όπως και του βιοτικού επιπέδου και των εισοδημάτων των μικρομεσαίων, των αγροτών και κάθε ελληνικού νοικοκυριού .

    Οι πολίτες, είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, από την κυβέρνηση της ΝΔ μπορούν να περιμένουν μόνο νέα μέτρα εναντίον του εισοδήματός τους και του βιοτικού τους επιπέδου.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Αθανασάκης έκανε λόγο για κατάρρευση των εσόδων, αδυναμία συγκράτησης των δαπανών και αύξηση του εξωτερικού δανεισμού της χώρας.

    [04] Παναγιωτόπουλος για όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του γενικού πλαισίου του Ασφαλιστικού μέσα στην τετραετία που διανύουμε, δηλαδή δεν υπάρχει θέμα αλλαγής των ορίων ηλικίας, μείωσης των συντάξεων κλπ. δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα που προέβλεπαν αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότητης των γυναικών.

    "Η κυβέρνηση πρέπει να παύσει να τροφοδοτεί με σκόπιμη κινδυνολογία γύρω από τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να εξωθεί έτσι σε πρόωρη συνταξιοδότηση πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και ασφαλισμένους στα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων και ιδίως γυναίκες. Τα κοινωνικοασφαλιστικά ζητήματα δεν είναι κοινοτική αρμοδιότητα, αλλά αρμοδιότητα κάθε κράτους- μέλους". Αυτό δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στο Δημόσιο και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα αναφέρει ότι "η απαίτηση της ΕΕ να εξισωθούν τα όρια συνταξιοδότησης των εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο με των ανδρών, αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της αντεργατικής πολιτικής της. Στόχος της ΕΕ είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου για μεγαλύτερη κερδοφορία".

    "Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ανάγκη εξομοίωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, ενώ εμφανίζεται ως μέτρο εξίσωσης, στην ουσία είναι μέτρο επιδείνωσης των όρων εργασίας και ποιότητας ζωής των γυναικών", αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Γυναικών του Συνασπισμού.

    [05] Δ.Σιούφας: Σε διαρκή επιφυλακή για τον κίνδυνο διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

    Tο υπουργείο Aνάπτυξης και οι φορείς της αγοράς ενέργειας βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή, σχετικά με το κίνδυνο διακοπών στην ηλεκτροδότηση, με αφορμή της υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και πάλι στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας.

    O κ.Σιούφας τόνισε ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στην παραίνεση του υπουργείου να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής, 11 με 3 το μεσημέρι, όπως και οι αγρότες (για τα αρδευτικά συστήματα) και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο Bόρειο σύστημα βγήκαν χθες εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών, ωστόσο η ζήτηση αντιμετωπίζεται και τα δίκτυα μεταφοράς - διανομής λειτουργούν με ικανοποιητικό τρόπο. Kατά τις ίδιες πληροφορίες, αυξήθηκαν οι εισαγωγές ρεύματος, ενώ έγιναν μικρές περικοπές στην ηλεκτροδότηση, στα ορυχεία λιγνίτη της ΔEH και σε αρδευτικά συστήματα.

    O μηχανισμός του υπουργείου θα παραμείνει σε επιφυλακή τις επόμενες δύο ημέρες, οπότε οι θερμοκρασίες προβλέπεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Για την Aττική το πρόβλημα μετριάζεται, καθώς η ζήτηση περιορίζεται λόγω αδειών, ωστόσο στην Πελοπόννησο και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας η αιχμή εμφανίζεται τον Aύγουστο λόγω τουρισμού.

    H ΔEH επανέλαβε την έκκληση προς τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών (θερμοσίφωνα, πλυντήρια, φούρνοι και κλιματιστικά) "στο φουλ" κατά τις ώρες αιχμής, από τις 11 το πρωι ως τις 3 το μεσημέρι. Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, η ανταπόκριση των καταναλωτών τον Iούλιο συνέβαλε αποφασιστικά στην αποφυγή διακοπών ηλεκτροδότησης.

    [06] Βοηθήματα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

    Δύο έκτακτα βοηθήματα θα πάρουν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, αλλά όσοι έχουν χτίσει σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δεν θα τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων δανειοδότησης για την αποκατάσταση των σπιτιών τους.

    Αυτά προκύπτουν από τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά στη νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τη συνεργασία που είχε με το νομάρχη Λεωνίδα Κουρή, τους δημάρχους και τους φορείς της περιοχής.

    Ολοι οι πληγέντες (και αυτοί που έχουν νόμιμα και αυτοί που έχουν αυθαίρετα κτίσματα) θα πάρουν άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και τα 6.000 ευρώ για την καταστραφείσα οικοσκευή τους (όσων έχει καεί). Στη συνέχεια θα δανειοδοτηθούν για την αποκατάσταση των σπιτιών τους όσοι έχουν χτίσει νόμιμα και το σπίτι τους έχει πάθει ζημιές.

    Τα δάνεια θα είναι άτοκα, διαρκείας 15 ετών και το ένα τρίτο του ποσού θα χορηγηθεί δωρεάν από το κράτος.

    Ομως, όσοι έχουν χτίσει σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δεν δικαιούνται δανειοδότησης.

    Ο νομάρχης Λεωνίδας Κουρής είπε ότι οι αιτήσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσοι βρίσκονται σε διαδικασία νομιμοποίησης θα τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

    Πάντως, ορισμένοι δήμαρχοι υποστήριξαν ότι με την εξαίρεση αυτή πολλοί κάτοικοι δεν θα αποζημιωθούν.

    Οπως είπε ο κ. Σουφλιάς, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αιτήσεις αρωγής περισσότεροι από 130 ιδιοκτήτες κατοικιών.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο τα άλλα προβλήματα που αφορούν την περιοχή και είναι αρμοδιότητας του υπουργείου του, όπως η διευθέτηση δύο μεγάλων ρεμάτων.

    Ερωτηθείς εξάλλου ο κ. Σουφλιάς για δηλώσεις βουλευτών σύμφωνα με τις οποίες, η εκλογή δημάρχων θα πρέπει να γίνεται από τον πρώτο γύρο με απλή πλειοψηφία, εξέφρασε σύμφωνη γνώμη, λέγοντας ότι πράγματι δεν θα πρέπει οι πολίτες ψηφοφόροι να ταλαιπωρούνται δύο Κυριακές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 August 2005 - 21:53:39 UTC