Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης για τα καύσιμα
  • [02] Μελέτη για τον παιδικό καρκίνο στην Βρετανία
  • [03] Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομίας για νέους φόρους στα ακίνητα
  • [04] Στις 18 Αυγούστου ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην Αθήνα
  • [05] Αύξηση 51,9% των καθαρών κερδών του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς
  • [06] Αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού ο Δ.Αβραμόπουλος
  • [07] Άρχισε η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου
  • [08] Σύσκεψη φορέων αγοράς για τα καύσιμα
  • [09] Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο πάνω από τα 67 δολάρια
  • [10] Άρχισε η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου

  • [01] Σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης για τα καύσιμα

    Με εμφανείς τις επιπτώσεις της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και στην ελληνική αγορά -οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων για τους διηπειρωτικούς και εσωτερικούς προορισμούς- συγκαλείται σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διακίνηση καυσίμων, με αντικείμενο συζήτησης την αύξηση των τιμών το τελευταίο διάστημα. Στη σύσκεψη αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στην αγορά για περιορισμό των περιθωρίων κέρδους -δηλαδή και των τιμών- ειδικά στις περιοχές όπου διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις από το μέσο όρο της χώρας, και υπάρχουν ενδείξεις για λειτουργία «καρτέλ». Ήδη, έχει ζητηθεί η παρέμβαση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού σε 12 νομούς της χώρας αλλά και στα πρατήρια της εθνικής οδού Πάτρας - Aθήνας - Θεσσαλονίκης. Χθες, η τιμή του πετρελαίου έφθασε στα 65,80 δολάρια το βαρέλι.

    [02] Μελέτη για τον παιδικό καρκίνο στην Βρετανία

    Η έκθεση λίγο μετά τη γέννηση ενός παιδιού, ή ακόμα και πριν από αυτή, σε αέρια που προκαλούνται από καύση και ιδιαίτερα από εξατμίσεις μηχανών, συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων στην παιδική ηλικία, όπως η λευχαιμία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας.

    "Αυτά τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της ανάπτυξης παιδικών καρκίνων και των εκπομπών συγκεκριμένων αερίων σε βιομηχανικές περιοχές", δήλωσε ο Δρ. Ε. Νοξ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

    Στο πλαίσιο της μελέτης ο Δρ. Νοξ μελέτησε τη σχέση που υπάρχει μεταξύ περιοχών όπου υπάρχει εκπομπή αερίων από συγκεκριμένα χημικά και περιπτώσεων παιδιών, που αργότερα πέθαναν από λευχαιμία ή άλλες μορφές καρκίνου, πριν γίνουν 16 χρόνων.

    Διαπιστώθηκε ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνων στην παιδική ηλικία, κυρίως στα σημεία όπου υπάρχει συγκέντρωση διαφόρων χημικών. Ο Δρ. Νοξ σημείωσε ότι τα χημικά αυτά παράγονται σε μεγάλο βαθμό από τις καύσεις μηχανών. Εφόσον μάλιστα τα παιδιά εκτίθενται σε συνδιασμό τέτοιων αερίων, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

    [03] Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομίας για νέους φόρους στα ακίνητα

    Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δημοσιεύματα του τύπου περί δήθεν επιβολής νέου φόρου στα ακίνητα. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: "Παρά την προ καιρού κατηγορηματική διάψευση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τη δήθεν επιβολή νέου φόρου στα ακίνητα, οι σεναριογράφοι επανέρχονται. Με τα ανεύθυνα αυτά σενάρια, το μόνο αποτέλεσμα είναι η αναστάτωση και η παραπλάνηση των πολιτών.

    Με το προσχέδιο για Φορολογία Κεφαλαίου, το οποίο δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα για διαβούλευση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μεταρρύθμιση της φορολογίας ακινήτων από το 2006, με την οποία εξυγιαίνεται ο τομέας της οικοδομής, αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή και βελτιώνεται η λειτουργία της αγοράς ακινήτων προς όφελος του συνόλου των πολιτών. Παράλληλα τετραπλασιάζεται το αφορολόγητο όριο για τις δωρεές γονέων προς τέκνα (γονικές παροχές) και διπλασιάζονται οι δόσεις για την καταβολή του φόρου. Παρ΄ όλα αυτά, κάποιοι επιμένουν να προκαλούν σύγχυση στον ελληνικό λαό και να τον οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα και επιλογές.

    Ολοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες που έχουν για τη σωστή ενημέρωση του ελληνικού λαού", καταλήγει το δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    [04] Στις 18 Αυγούστου ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην Αθήνα

    Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει στις 18 Αυγούστου στην Αθήνα ο προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος,ανακοίνωσε το μεσημέρι το Γραφείο του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στις 12.30 με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και ενόψει και του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων στις 25 Αυγούστου στις Βρυξέλλες,όπου η ΕΕ θα απαντήσει στην επιστολή με την οποία συνόδευσε το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης η Τουρκία και με την οποία δήλωνε ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [05] Αύξηση 51,9% των καθαρών κερδών του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς

    Αυξημένα κατά 51,9% εμφανίζονται τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά από τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας, καθώς διαμορφώθηκαν σε 86,5 εκατ. ευρώ έναντι 56,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή μετά από φόρους στο πρώτο εξάμηνο του 2005 διαμορφώθηκαν σε 0,44 ευρώ από 0,29 ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 50,8%. Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της τράπεζας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2005 διαμορφώθηκαν σε 43,7 εκατ. ευρώ έναντι 25,9 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2004, σημειώνοντας αύξηση 68,5%.

    Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, επεσήμανε: "Η πορεία και του δεύτερου τριμήνου επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας για τη διαμόρφωση της κερδοφορίας του Ομίλου για το σύνολο του έτους σε νέα υψηλότερα επίπεδα. Η μεγέθυνση των εργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, ενισχύοντας τη θέση του Ομίλου στους κύριους τομείς που δραστηριοποιείται".

    Τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2005 έχουν επιβαρυνθεί από το κόστος της εθελούσιας εξόδου προσπωικού που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2005, ύψους 9,2 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί μη επαναλαμβανόμενο έξοδο. Στα μεγέθη της 30 Ιουνίου 2005 συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά και εκείνα των τραπεζών Eurobank AD Βουλγαρίας, Atlas Bank AD Σερβίας και Egyptian Commercial Bank Αίγυπτου. Στα αποτελέσματα περιλαμβάνονται τα κέρδη τους από την ημέρα απόκτησής τους, δηλαδή για ένα μήνα μόνο για τις Eurobank και Atlas και καθόλου για την ECB, αφού αποκτήθηκε στο τέλος του Ιουνίου. Εάν συμπεριλαμβάνονταν τα κέρδη των παραπάνω θυγατρικών τραπεζών για το σύνολο της περιόδου, τότε τα καθαρά κέρδη τα αναλογούντα στους μετόχους της Τράπεζας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005 θα ήταν υψηλότερα κατά 2,1 εκατ. ευρώ.

    Το σύνολο των καθαρών εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του 2005 διαμορφώθηκε σε 405,3 εκατ. ευρώ έναντι 351,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,4%, με το 79% των εσόδων να προέρχεται από έντοκα έσοδα και προμήθειες εργασιών.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 17,7% και διαμορφώθηκαν σε 255,8 εκατ. ευρώ έναντι 217,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2004. Το καθαρό περιθώριο τόκων (καθαρά έντοκα έσοδα προς μέσο όρο των εντόκων στοιχείων του ενεργητικού) διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο και διαμορφώθηκε στο 3,29%.

    Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 65,2 εκατ. ευρώ έναντι 52,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2004, αυξημένα κατά 24,7%. Το 71% των προμηθειών προήλθε από εργασίες εμπορικής τραπεζικής, οι οποίες ανήλθαν σε 46 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2005 έναντι 33,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 38,3%. Οι καθαρές προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής, περιλαμβανομένων των χρηματιστηριακών εργασιών, διαμορφώθηκαν σε 13,6 εκατ. ευρώ έναντι 11,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο 2004, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 16%. Τα καθαρά έσοδα από εργασίες asset management διαμορφώθηκαν σε 5,5 εκατ. ευρώ έναντι 7,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Τα κέρδη χρηματοοικονομικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από χρεόγραφα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο 2005 σε 36,9 εκατ. ευρώ έναντι 29,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προήλθε από το χαρτοφυλάκιο μετοχών της εταιρείας επενδύσεων του Ομίλου (ΕΛΕΕΧΑ), η οποία αναμένεται να απορροφηθεί μέχρι το τέλος του έτους από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης, τα οποία περιλαμβάνουν παρεπόμενες τραπεζικές εργασίες και εργασίες real estate, διαμορφώθηκαν σε 31,6 εκατ. ευρώ έναντι 40,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Οι δαπάνες προσωπικού, χωρίς την επιβάρυνση από το κόστος της εθελούσιας εξόδου του προσωπικού που αποχώρησε στις αρχές του έτους ύψους 9,2 εκατ. ευρώ (μη επαναλαμβανόμενο έξοδο), μειώθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το αβ εξάμηνο του 2004. Η μείωση αυτή πραγματοποιήθηκε παρά την επέκταση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια (25 και 22 νέα καταστήματα αντίστοιχα, μη συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων των τραπεζών που εξαγοράστηκαν). Με την προσθήκη του κόστους της εθελούσιας εξόδου, οι δαπάνες προσωπικού διαμορφώθηκαν σε 124 εκατ. ευρώ έναντι 119 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, είναι δηλαδή αυξημένες μόλις κατά 4,2%.

    [06] Αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού ο Δ.Αβραμόπουλος

    Συνεργασία με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ενημερώθηκε για την πορεία του ελληνικού Τουρισμού στη φετινή σεζόν.

    "Πάμε καλά", δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του και σημείωσε ότι το θετικό αποτέλεσμα προκύπτει λόγω της ολοκληρωμένης στρατηγικής και του σχεδιασμού που υπήρξε, ενώ ανέφερε ότι ήδη έχει αρχίσει η προετοιμασία για την επόμενη χρονιά.

    Υπογράμμισε όμως, ότι χρειάζονται βαθιές τομές και μεγάλες αλλαγές που να στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    Συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα και μοιραζόμαστε τα αισιόδοξα μηνύματα, τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο Υπουργείο από διεθνείς και ανεξάρτητους φορείς, η αύξηση του τουρισμού φέτος θα ξεπεράσει το 10% και τούτο αποδίδεται στην έγκαιρη προετοιμασία και στη στοχευμένη διαφημιστική εκστρατεία που υπήρξε.

    Το Υπουργείο και φέτος θα ξεκινήσει νωρίς τη διαφημιστική καμπάνια με στόχο να συνεχιστεί η αυξημένη ροή τουριστών στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά.

    Στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό,το οποίο θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Βουλή το Σεπτέμβριο.

    [07] Άρχισε η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου

    Με καλό καιρό άρχισε σήμερα η έξοδος των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου. Οι άνεμοι εξασθενούν από το βράδυ και η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο.

    Η Τροχαία, βρίσκεται σε επιφυλακή, τόσο για την ασφαλή έξοδο των εκδρομέων, όσο και για την επιστροφή τη Δευτέρα, καθώς μαζί τους θα είναι και χιλιάδες παραθεριστές, των οποίων λήγει η καλοκαιρινή άδεια.

    Σήμερα, από το μεσημέρι απαγορεύεται η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς των φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, ενώ το μέτρο θα επαναληφθεί τη Δευτέρα.

    Από το σταθμό των ΚΤΕΛ, στο Κηφισό έχουν προγραμματιστεί 450 τακτικές και έκτακτες αναχωρήσεις, ενώ ο ΟΣΕ πραγματοποιεί μόνο τα προγραμματισμένα δρομολόγια.

    Χωρίς προβλήματα πραγματοποιείται η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι λιμενικοί, ενόψει της κορύφωσης της εξόδου, τις επόμενες ώρες. Υπολογίζεται οτι θα διακινηθούν περίπου 300.000 επιβάτες και έχουν προγραμματιστεί απο σήμερα μέχρι και το πρωί της Δευτέρας 130 δρομολόγια απο τον Πειραιά και 75 απο τη Ραφήνα.

    Όμως και σήμερα δεν θα λείψουν οι καθυστερήσεις καθώς το πλοίο "Ρομίλντα" θα εκτελέσει το προγραμματισμένο του δρομολόγιο για τις Κυκλάδες με περίπου τρίωρη καθυστέρηση.

    Πληροφορίες για όλα τα δρομολόγια θα δίνονται στον αριθμό 1440.

    Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και μέχρι το βράδυ θα πραγματοποιηθούν 533 προσγειώσεις και απογειώσεις. Συνολικά, το τετραήμερο απο σήμερα, αναμένεται να διακινηθούν περίπου 240.000 επιβάτες.

    [08] Σύσκεψη φορέων αγοράς για τα καύσιμα

    Yπάρχουν περιθώρια να βελτιώσουμε τις τιμές των καυσίμων, καθώς υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι αδικαιολόγητες. Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουμε εναρμονισμένες πρακτικές ή προβλήματα νοθείας, οι κυρώσεις θα είναι αμείλικτες. Tις δηλώσεις αυτές έκανε ο υφυπουργός Aνάπτυξης κ.Γιώργος Σαλαγκούδης μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους της αγοράς καυσίμων (διϋλιστήρια, εταιρίες εμπορίας και βενζινοπώλες) για τις τιμές.

    O κ.Σαλαγκούδης ανέφερε ότι αντιμετωπίζουμε μια πολύ κακή παγκόσμια συγκυρία, καθώς η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει φθάσει στα 66 δολάρια το βαρέλι, ενώ επεσήμανε ότι οι έλληνες καταναλωτές το τελευταίο 17μηνο πλήρωσαν τις μικρότερες αυξήσεις στα καύσιμα από τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες. Από την πλευρά τους, οι παράγοντες της αγοράς έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι τις επόμενες ημέρες θα πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη το υπουργείο παρουσίασε στοιχεία για τις αποκλίσεις των τιμών από περιοχή σε περιοχή και πρατήριο σε πρατήριο, που φθάνουν έως 8 λεπτά στη χονδρική και 10 λεπτά στη λιανική, οι οποίες είναι αδικαιολόγητες, στο βαθμό που δεν ερμηνεύονται από το αυξημένο κόστος μεταφοράς στην περιφέρεια ή στα νησιά.

    Σιούφας για αυξήσεις τιμών στο πετρέλαιο

    "Το παγκόσμιο πρόβλημα στο οποίο οδηγεί ο πολλαπλασιασμός της τιμής πετρελαίου μέσα σε ένα δύο χρόνια είναι προφανές και πρωτοφανές. Η ακρίβεια που προκαλείται από τις συνέπειες της τιμής του πετρελαίου δεν μπορεί όμως να γίνεται αντικείμενο φτηνής αντιπολίτευσης. Οι συνέπειες μια παγκόσμιας κρίσης δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο αντιπολιτευτικής εκμετάλλευσης", υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ.Σιούφας.

    Απάντηση ΠΑΣΟΚ σε Σιούφα

    "Η επιλεκτική μνήμη του κ. Σιούφα θέλει να αγνοεί την ακρίβεια που πληρώνουν καθημερινά οι έλληνες πολίτες. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις", απάντησε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό του Ιουλίου

    ΚΚΕ για τιμές καυσίμων

    "Η ραγδαία αύξηση της τιμής των καυσίμων αποτελεί καθαρή ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, που γίνεται από το κράτος και τους μονοπωλιακούς ομίλους διύλισης και εμπορίας", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχετικά με τις υψηλές τιμές στα καύσιμα, με αφορμή τη σύσκεψη των φορέων της αγοράς στο υπουργείο Ανάπτυξης και τις δηλώσεις του υφυπουργού Γ. Σαλαγκούδη.

    Λαφαζάνης για τιμές καυσίμων

    Η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων και η κυβέρνηση προασπίζουν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων της εταιρίας και όχι το συμφέρον των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, με αφορμή τις δηλώσεις Σαλαγκούδη και Χριστοδούλου (προέδρου των ΕΛΠΕ) για τις τιμές στα πετρελαιοειδή.

    [09] Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο πάνω από τα 67 δολάρια

    Οι τιμές του πετρελαίου ''έπιασαν" χθες νέο ύψος-ρεκόρ για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, ξεπερνώντας τα 66 δολάρια το βαρέλι, καθώς, μεταξύ άλλων παραγόντων, η πολιτική ένταση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δημιουργεί νευρικότητα στην αγορά.

    Παράλληλα ισχύει πάντα το πιο "δομικό" πρόβλημα, ότι η ζήτηση εξακολουθεί να υπερισχύει της προσφοράς, τη στιγμή που τα διυλιστήρια σε πολλές χώρες αδυνατούν να ανταποκριθούν. Είναι χαρακτηριστικά -λόγω της παραγωγικής "υπερπροσπάθειεας"- τα προβλήματα που παρουσίασε προχθες στην παραγωγή του ένα τεράστιο αμερικανικό διυλιστήριο της ConocoPhilips (μια μονάδα του έπιασε φωτιά μετά από διακοπή ρεύματος) και τα οποία έστειλαν στα ύψη τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ.

    Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου έκλεισε αυξημένο κατά 1,06 δολάρια στα 66,86 δολάρια στη Νέα Υόρκη, αφού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σκαρφάλωσε στα 67,10 δολάρια, καταρίπτοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

    Ανάλογο ρεκόρ σημειώθηκε και στη Βρετανία όπου το μπρεντ έφθασε τα 65,88 δολάρια.

    Οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές εκτιμούσαν χθες, με δηλώσεις τους, ότι το γενικότερο κλίμα στην αγορά είναι πως οι τιμές θα κινηθούν κι άλλο ανοδικά την επόμενη εβδομάδα. Μέσα σε αυτή μόνο την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 6% περίπου και έχουν υπερδιπλασιασθεί σε σχέση με το τέλος του 2003. Η αγορά παραγώγων προβλέπει ότι υπάρχουν μια στις τρεις πιθανότητες η τιμή να ξεπεράσει τα 75 δολάρια πριν το Δεκέμβριο φέτος.

    [10] Άρχισε η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου

    Με καλό καιρό άρχισε η έξοδος των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου. Οι άνεμοι εξασθένησαν από το βράδυ της Παρασκευής και η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο.

    Η Τροχαία, βρίσκεται σε επιφυλακή, τόσο για την ασφαλή έξοδο των εκδρομέων, όσο και για την επιστροφή τη Δευτέρα, καθώς μαζί τους θα είναι και χιλιάδες παραθεριστές, των οποίων λήγει η καλοκαιρινή άδεια.

    Χωρίς προβλήματα πραγματοποιείται η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι λιμενικοί, ενόψει της κορύφωσης της εξόδου, τις επόμενες ώρες. Υπολογίζεται οτι θα διακινηθούν περίπου 300.000 επιβάτες και έχουν προγραμματιστεί απο την Παρασκευή μέχρι και το πρωί της Δευτέρας 130 δρομολόγια απο τον Πειραιά και 75 απο τη Ραφήνα.

    Πληροφορίες για όλα τα δρομολόγια θα δίνονται στον αριθμό 1440.

    Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Συνολικά, το τετραήμερο απο την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, αναμένεται να διακινηθούν περίπου 240.000 επιβάτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 August 2005 - 22:08:17 UTC