Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ηλεκτρονικός «ιός» χτύπησε τα αμερικανικά ΜΜΕ
  • [02] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή
  • [03] Μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εξέτασε η κυβερνητική επιτροπή
  • [04] Συνεχίζονται οι έρευνες για την πτώση του Boeing
  • [05] Σήμερα το τελευταίο αντίο στη Βίκυ Μοσχολιού
  • [06] Συνεδρίαση του διαγραμματειακού οργάνου της ΝΔ
  • [07] Επεισοδιακή η απομάκρυνση εβραίων εποίκων

  • [01] Ηλεκτρονικός «ιός» χτύπησε τα αμερικανικά ΜΜΕ

    Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές πολλών μεγάλων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας, που πιθανότατα οφείλονται σε κάποιον ιό που "χτυπά" το λειτουργικό σύστημα των Windows.

    Εξαιτίας των προβλημάτων αυτών διακόπηκε η λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CNN και στην εφημερίδα New York Times. Το CNN, διακόπτοντας το πρόγραμμά του, μετέδωσε ότι κάποιος ιός έπληξε τους υπολογιστές που φέρουν το λειτουργικό σύστημα Windows 2000 της εταιρείας Microsoft, με αποτέλεσμα να κάνουν επαναλαμβανόμενες επανεκκινήσεις.

    Νωρίτερα, η εφημερίδα New York Times είχε αναφέρει ότι αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα. Μία εκπρόσωπός της ωστόσο είπε ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί η έκδοση της εφημερίδας.

    Την περασμένη εβδομάδα η Microsoft και οι εταιρείες ασφαλείας λογισμικού προειδοποίησαν ότι ένα νέο "σκουλήκι", με την ονομασία "Zotob", μπορεί να προσβάλει τους υπολογιστές εκμεταλλευόμενο κάποιο κενό ασφαλείας στο σύστημα Windows 2000. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το "Zotob" ήταν αυτό που προκάλεσε τα προβλήματα στα τηλεοπτικά δίκτυα και στην εφημερίδα.

    [02] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή

    Όλες οι τελευταίες εξελίξεις, οι εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2006 είναι θέματα που απασχολούν τη Κυβερνητική Επιτροπή η οποία συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία για τα ίδια ζητήματα με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη. Τη συνάντηση Καραμανλή - Αλογοσκούφη απασχόλησαν επίσης θέματα που αφορούν την αναμόρφωση των ΔΕΚΟ, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    Αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει σημαντικές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο για το Κυπριακό και κυρίως τη στάση που θα τηρήσουν η Αθήνα και η Λευκωσία στις επικείμενες συνεδριάσεις των οργάνων της ΕΕ σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αν και υπεγραψε το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα 10 νέα κράτη - μέλη της Ένωσης.

    Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του μηνός συνεδριάζει η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της ΕΕ και αργότερα συνέρχεται η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των "25" στις Βρυξέλλες.

    [03] Μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εξέτασε η κυβερνητική επιτροπή

    Μέτρα για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων συζήτησε η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Απρίλιο 2006 όλα τα κρατικά κτίρια στη Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη και Αττική θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους καυστήρες πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει και εκτεταμένο πρόγραμμα σε σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και για ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες δίνονται ειδικά κίνητρα.

    Ακόμη, όπως τόνισε ο κ. Σιούφας, θα εγκαστασταθούν πυκνωτές αντιστάθμισης στο σύστημα ηλεκτρισμού, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τις αυξημένες ανάγκες στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το σύστημα εφαρμόστηκε, ήδη, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο και απέδωσε αποτελέσματα και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη χώρα μέχρι το 2006.

    Ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι προχωρούν τα νομοσχέδια για τα βιοκαύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός του Σεπτεμβρίου, όπως επίσης και τα νομοσχέδια για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

    Σύντομα, είπε, θα δοθούν άδειες σε τρεις νέες εταιρίες παροχής φυσικού αερίου, ενώ δημιουργήθηκε συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής που θα έχει ως αντικείμενο τη χάραξη μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας.

    Ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε τη δημιουργία ινστιτούτου ερευνών για την ενέργεια που θα χορηγεί τις άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και κατ' επέκταση στους πολίτες.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως πριν από 16 μήνες το βαρέλι το πετρέλαιο κόστιζε 31 δολάρια και την περασμένη Παρασκευή έφθασε τα 67, σημείωσε ότι η χώρα μας είναι σημαντικά εξαρτημένη από το πετρέλαιο αφού δίνει το 3,2 εως 3,5% του ΑΕΠ,ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό είναι γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ.Ανέφερε επίσης πως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η αμόλυβδη βενζίνη αυξήθηκε κατά 117% και στην Ελλάδα κατά 30,3%.

    Αυτό,τόνισε, δεν σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δείχνει ότι παίρνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να έχουμε τη φθηνότερη βενζίνη στην Ευρώπη.

    Ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε επίσης ότι θα προωθηθεί νομοσχέδιο για την δημιουργία μιας νέας μορφής εταιρίας (όπως ΑΕ ή ΕΠΕ) η οποία ονομάζεται Ευρωπαϊκή Εταιρία και έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί στις ευρωπαϊκές χώρες σε συμμόρφωση των κοινοτικών οδηγιών. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας θα πρέπει να είναι από 120.000 ευρώ και άνω.

    Α. Διαμαντοπούλου

    Οι ανακοινώσεις της κυβερνητικής επιτροπής για θέματα στρατηγικής στον τομέα της Ενέργειας, τίποτε το νέο δεν προσφέρουν, δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση για πολλοστή φορά επαναλαμβάνει τις εξαγγελίες για κατάθεση στη Βουλή σχεδίων νόμων, για τα οποία υπάρχουν και προθεσμίες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναφέρεται σε δεσμεύσεις για αλλαγές των καυστήρων σε δημόσια κτίρια, σχολεία και νοσοκομεία, αλλά και στην παροχή ειδικών κινήτρων σε επιχειρήσεις, χωρίς να είναι γνωστή οποιαδήποτε προεργασία και αντίστοιχη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον καταναλωτή, όπως τα θέματα κερδοσκοπίας και τις επιπτώσεις της τιμής του πετρελαίου στα νοικοκυριά, περιορίζεται σε στατιστικές διαπιστώσεις, συγχαίροντας για μια ακόμη φορά τον εαυτό της, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα».

    ΚΚΕ

    «Ενώ για τις απαράδεκτα υψηλές τιμές στα καύσιμα ευθύνονται τα μονοπωλιακά υπερκέρδη και η βαριά φορολογία, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα που έχουν στόχο να ευνοήσουν την υψηλή κερδοφορία και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο. Συνεχίζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης στον τομέα της ενέργειας, από εκεί που σταμάτησε το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σιούφα σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, τονίζει: «Το Υπ. Ανάπτυξης, με αριθμητικές ταχυδακτυλουργίες και πλασματικές συγκρίσεις, επιχειρεί να συγκαλύψει την αισχροκέρδεια που κυριαρχεί στο ολιγοπωλιακό κύκλωμα συμφερόντων που ελέγχει τη διύλιση, την εμπορία και τη διακίνηση των πετρελαιοειδών στη χώρα μας».

    [04] Συνεχίζονται οι έρευνες για την πτώση του Boeing

    Ένα απανθρακωμένο αγοράκι ηλικίας 5 έως 6 ετών ζούσε ακόμα και μετά την πρόσκρουση του μοιραίου αεροσκάφους στην πλαγιά του Γραμματικού, αποκάλυψε η νεκροτομή που έκανε στο άτυχο παιδί ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογρηάς.

    Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι στην τραχεία του άτυχου παιδιού βρέθηκε αιθάλη, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και μετά την πρόσκρουση για άγνωστο χρονικό διάστημα -μπορεί να ήταν μερικά δευτερόλεπτα, το παιδάκι ανέπνεε.

    Όπως υποστήριξαν οι ιατροδικαστές που μίλησαν με τους δημοσιογράφους, το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί και με άλλα αναγνωρίσιμα πτώματα που δεν έχουν νεκροτομηθεί ακόμη.

    Δηλαδή μπορεί και σε αυτά να υπάρξουν ενδείξεις ότι επέζησαν για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - που δεν μπορεί να διαπιστωθεί από τη νεκροτομή- μετά την πρόσκρουση στην πλαγιά του Γραμματικού.

    Οι ιατροδικαστές με την εμπειρία που διαθέτουν και κυρίως ο προϊστάμενος αυτών κ. Κοτσάφτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμαναν ότι μάλλον αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχαν παγώσει οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους,ή να είχαν υποστεί απότομη αποσυμπίεση.

    Στην περίπτωση που είχε συμβεί μία από τις δύο προαναφερόμενες εκδοχές, τα ευρήματα των οργάνων των πτωμάτων που εξετάστηκαν κατά τη νεκροτομή έπρεπε να παρουσίαζαν τελείως διαφορετική μορφή και να ήταν κατά πολύ περισσότερο κατεστραμμένα.

    Το γεγονός ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ.Κοτσάφτης στους δημοσιογράφους, σημαίνει ότι οι επιβάτες προσβλήθηκαν είτε από μολυσμένο οξυγόνο, είτε από κάποιο διοξείδιο, που, μέσω του συστήματος ψύξης - θέρμανσης, διοχετεύθηκε στην καμπίνα των επιβατών. Αυτή ήταν και η αιτία του να χάσουν τις αισθήσεις τους,ή ακόμα και να βρεθούν σε κώμα.

    Αυτό θα διαπιστωθεί μετά από 10 έως 12 μέρες όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι τοξικολογικές εξετάσεις και θα είναι οι ιατροδικαστές σε θέση να αποφανθούν αν και κατά πόσο μολύνθηκαν οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους από μολυσμένο οξυγόνο ή από κάποιο διοξείδιο.

    Οι ιατροδικαστές έλαβαν ούρα από το συγκυβερνήτη και από την αεροσυνοδό και έτσι σε διάστημα πέντε έως 7 ημερών θα έχουν στη διάθεσή τους συγκεκριμένα στοιχεία βάση των οποίων θα προκύπτει αν το πλήρωμα συνολικά ή τουλάχιστον μέλη του πληρώματος είχαν κάνει χρήση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ ή και ναρκωτικών πριν τη μοιραία πτήση.

    Ο ιατροδικαστής κ. Κοτσάφτης μιλώντας στους δημοσιογράφους επισήμανε ότι και οι σοροί που βρίσκονται στο Σχιστό,λόγω πρακτικών δυσχερειών θα μεταφερθούν και αυτοί σταδιακά στο νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί,όπου και θα νεκροτομηθούν.

    Για τα απανθρακωμένα και κακοποιημένα πτώματα που δεν είναι αναγνωρίσιμα, ο κ. Κουτσάφτης τόνισε ότι από σήμερα το απόγευμα θα αρχίσει η διαδικασία λήψης βιολογικού υλικού προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των τραγικών θυμάτων μέσω του DNA.

    Συνεχίζονται στο Γραμματικό οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τριών σορών από τους 121 επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους που δεν έχουν ακόμη ανευρεθεί.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας επισκέφθηκε το Νεκροτομείο Αθηνών και συνεχάρη τους ιατροδικαστές για το έργο που επιτελούν.

    Ο κ. Παπαληγούρας ενημερώθηκε διεξοδικά για τα πορίσματα της νεκροψίας στα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος.

    Ο Υπουργός Δικαισούνης δήλωσε ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να βρεθεί κοντά στους ιατροδικαστές, οι οποίοι αυτές τις ημέρες επιτελούν αυτό το τόσο δύσκολο, επίπονο και κρίσιμο έργο. Θέλω να τους συγχαρώ για τον ζήλο,την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα τους, προκειμένου να βοηθήσουν να χυθεί άπλετο φως στο τραγικό αυτό δυστύχημα, πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κοτσάφτης ευχαρίστηκε τον κ. Παπαληγούρα, ο οποίος, όπως είπε, είναι ο πρώτος Υπουργός Δικαιοσύνης που ήρθε στο Νεκροτομείο.

    "Από το 1980 ως σήμερα, εγώ δεν έχω δει άλλον Υπουργό. Ο τεχνικός μας μου ανέφερε ότι εδώ και 60 χρόνια δεν είχε έρθει ποτέ Υπουργός Δικαιοσύνης στο Νεκροτομείο για να δει πώς δουλεύουμε",πρόσθεσε ο ιατροδικαστής.

    Συνάντηση υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου και Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσο Παπαδόπουλο

    Τον πολύ ικανοποιητικό τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές υπηρεσίες λειτούργησαν πριν και μετά το αεροπορικό δυστύχημα, με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και επάρκεια, επισήμανε ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε, χθες το απόγευμα, στο υπουργείο Εσωτερικών με τους υπουργούς Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο και Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, καθώς και με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτη Φούρλα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: "Θα παρακολουθήσουμε την πορεία των ερευνών και θα συμβάλλουμε στη διερεύνηση αυτής της αεροπορικής τραγωδίας. Ελπίζουμε στο τέλος να διαφανεί η πλήρης αλήθεια των γεγονότων". Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε επίσης πως αν χρειαστεί "δεν θα διστάσουμε να καλέσουμε εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό ώστε να διαπιστωθεί το επίπεδο των διαδικασιών και των μέτρων ασφαλείας".

    Δεν πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα, κατέληξε ο Κύπριος πρόεδρος προτού υπάρξουν οι σχετικές πιστοποιήσεις από τις αρμόδιες αρχές.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε πως η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων και των αρμόδιων υπουργών ήταν είναι και θα παραμείνει αρμονική και διαρκής έως ότου διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Είναι γνωστό πρόσθεσε πως η διαλεύκανση αυτή των αιτιών σημαίνει έρευνα πολλών παραγόντων και καμία δήλωση από την κυβέρνηση δεν θα γίνει για να μην προκαταβάλει το πόρισμα των ειδικών.

    Ο κ. Λιάπης διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν για τη διερεύνηση αυτής της μοιραίας πτήσης ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση συνεργάζεται άριστα με Κύπριους και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες. Πολιτική βούληση της κυβέρνησης, είπε ο κ. Λιάπης, είναι να επισπευστούν όλες οι διεργασίες για να διερευνηθούν τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος. Ο κ. Λιάπης τόνισε επίσης πως δεν πρέπει να περιμένουμε άμεσα απαντήσεις καθώς οι διαδικασίες αυτές παγκοσμίως είναι χρονοβόρες.

    [05] Σήμερα το τελευταίο αντίο στη Βίκυ Μοσχολιού

    Δημοσία δαπάνη θα γίνει σήμερα η κηδεία της Βίκυς Μοσχολιού, που έφυγε, προχθές στις 11 το πρωί, από τη ζωή στα 62 της χρόνια. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 4 το μεσημέρι στη Μητρόπολη της Αθήνας και στη συνέχεια η ταφή θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο. Χθες η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκλήσι της Μητρόπολης, για να την αποχαιρετίσουν όλοι όσοι την αγάπησαν μέσα από τα τραγούδια της τα τελευταία σαράντα χρόνια.

    [06] Συνεδρίαση του διαγραμματειακού οργάνου της ΝΔ

    Ο προγραμματισμός δράσης του κόμματος και η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα απασχολήσουν σήμερα τη συνεδρίαση του διαγραμματειακού οργάνου της ΝΔ, υπό την προεδρία του Γραμματέα, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής των Γραμματειών του κόμματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανή ημερομηνία για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - θέμα που θα συζητηθεί σήμερα- είναι η 26η Αυγούστου.

    Το διαγραμματειακό θα υποβάλλει πρόταση στον Πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, ο οποίος θα λάβει την τελική απόφαση.

    [07] Επεισοδιακή η απομάκρυνση εβραίων εποίκων

    Η διά της βίας απομάκρυνση εβραίων εποίκων από τους οικισμούς της Λωρίδας της Γάζας πραγματοποιείται εν μέσω επεισοδίων. Τρείς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τρείς τραυματίστηκαν από τα πυρά εβραίου έποικου στον οικισμό Σίλο στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, ενώ μια κάτοικος του εβραϊκού οικισμού Κεντουμίμ, στο νότιο Ισραήλ, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας, αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενη για την ισραηλινή αποχώρηση και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

    Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι μέχρι τα μεσάνυκτα της Τρίτης 832 από τους 1.550 καταγεγραμμένους κατοίκους των οικισμών στη Γάζα είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Τέσσερις από τους 21 οικισμούς εποίκων στη Γάζα εκκενώθηκαν πλήρως, καθώς οι κάτοικοι αποχώρησαν εθελοντικά, γράφει στην ηλεκτρονική της διεύθυνση η εφημερίδα Χααρέτζ.

    Ωστόσο, στους υπόλοιπους οικισμούς η αστυνομία έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης. Στο μεγαλύτερο από αυτούς, το Νέβε Ντακαλίμ, έχουν αναπτυχθεί 10.000 αστυνομικοί, οι οποίοι απομακρύνουν διά της βίας σκληροπυρηνικούς εποίκους που αρνούνται να αποχωρήσουν οικειοθελώς.

    Τα μεσάνυκτα της Τρίτης προς Τετάρτη τερματίστηκε η 48ωρη διορία που είχαν θέσει οι ισραηλινές αρχές στους εβραίους εποίκους για την εθελοντική εκκένωση των οικισμών.

    Δηλώσεις Σαρόν

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι παρακολουθεί συγκινημένος τις σκηνές αποχώρησης των εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τους εποίκους να μην επιτίθενται εναντίον των στρατιωτών που έχουν σταλεί για να εκκενώσουν τους οικισμούς, αλλά να επιρρίψουν στον ίδιο και μόνο σ΄αυτόν την ευθύνη για την αποχώρηση.

    Η ηγέτης της Χαμάς Χαλίντ Μάσαλ είπε ότι η αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για τους Παλαιστίνιους.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε την ισραηλινή αποχώρηση ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του "οδικού χάρτη" για την ειρήνευση της Μέσης Ανατολής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 August 2005 - 21:54:33 UTC