Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιπλέον βοήθεια στις πληγείσες από τον κυκλώνα Κατρίνα περιοχές

  • [01] Επιπλέον βοήθεια στις πληγείσες από τον κυκλώνα Κατρίνα περιοχές

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αναγνωρίζοντας ότι οι αρχικές προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο για την ανακούφιση των πληγέντων από τον τυφώνα Κατρίνα ήταν απαράδεκτες, δήλωσε ότι θα αποστείλει άλλους 7.000 στρατιώτες στην πληγείσα περιοχή. Σε αυτούς θα προστεθούν άλλοι 10.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, ανέβάζοντας τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών της Εθνοφρουράς από διάφορες πολιτείες στις κατεστραμμένες από τον κυκλώνα περιοχές στις 40.000.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε νόμο που εγκρίνει την παροχή έκτακτης βοήθειας 10,5 δισ. δολαρίων, την οποία χαρακτήρισε ως "προκαταβολή" ενός μεγαλύτερου ποσού για την παροχή βοήθειας προς τους δεκάδες χιλιάδες πληγέντες.

    Ο Τζορτζ Μπους περιόδευσε την Παρασκευή στην αμερικανική ακτή του κόλπου του Μεξικού, επισκεπτόμενος τη Λουιζιάνα, την Αλαμπάμα και τον Μισισίπι, τέσσερις ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Κατρίνα από την περιοχή. "Η κύρια προτεραιότητα είναι να αποκαταστήσουμε και να διατηρήσουμε το νόμο και την τάξη και να συνδράμουμε τις προσπάθειες ανάκαμψης και εκκένωσης", είπε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί και πάλι τις πληγείσες περιοχές τη Δευτέρα.

    Δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ άρχισαν την Παρασκευή να περιπολούν στη Νέα Ορλεάνη, για να διανείμουν βοήθεια και να αποκαταστήσουν την τάξη στην πόλη, οι απελπισμένοι κάτοικοι της οποίας ανέμεναν αρωγή επί τέσσερις ημέρες μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα, ενώ η εγκληματικότητα των συμμοριών και οι τυχαίες λεηλασίες αυξήθηκαν κατακόρυφα.

    Η άφιξη της στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής αποτέλεσε την πρώτη ένδειξη για πολλούς κατοίκους ότι η κυβέρνηση Μπους ανακτά τον έλεγχο της κατάστασης και προκάλεσε ανάμικτες αντιδράσεις, με ορισμένους να ζητωκραυγάζουν τους στρατιώτες και άλλους να αξιώνουν να μάθουν γιατί δεν έφθασαν νωρίτερα.

    Ένας από τους στρατιώτες είπε ότι η κατάσταση του θύμισε το Ιράκ. "Υπήρχαν πάντοτε άνθρωποι στους δρόμους που ζητούσαν νερό και φαγητό. Είναι περίπου το ίδιο και εδώ, μόνο που πρόκειται για τους δικούς σου ανθρώπους", δήλωσε ο Τσαντ Μπλόκερ, 21 ετών, που υπηρετεί στην εθνοφρουρά του Αρκάνσας.

    Σύμφωνα με το Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή της Λουιζιάνα Ντέιβιντ Βίτερ, ο κυκλώνας Κατρίνα μπορεί να έχει προκαλέσει περισσότερους από 10.000 θανάτους στη Λουιζιάνα.

    Η κυβερνήτης της Λουϊζιάνα Καθλήν Μπλάνκο δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στρατού έλαβαν διαταγές να ανοίγουν πυρ, εάν αυτό είναι αναγκαίο.

    Επαναπατρίζονται 300 στρατιώτες

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναπατρίζουν περίπου 300 μέλη του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, κυρίως από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, των οποίων η έδρα στο Μισισίπι επλήγη από τον τυφώνα Κατρίνα, δήλωσε σήμερα Σάββατο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    "Είναι προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν από τη Βάση Κίσλερ στο Μπιλόξι του Μισισίπι. Επαναπατρίζονται καθώς η βάση και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί από τον τυφώνα", δήλωσε ο σμηναγός Ντέιβιντ Σμολ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Κατάρ.

    Ο Σμολ είπε πως ο επαναπατρισμός δυνάμεων του στρατού ξηράς, οι οικογένειες ορισμένων εκ των οποίων έχουν επίσης πληγεί από τον τυφώνα, είναι απίθανος, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να αποχωρήσουν ολόκληρες μονάδες.

    Τρεις μήνες για την αποξήρανση

    Για την αποξήρανση των πλημμυρισμένων περιοχών της Νέας Ορλεάνης θα χρειαστούν 36 έως 80 ημέρες, δήλωσε στρατηγός του αμερικανικού στρατού ξηράς.

    Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία Risk Management Solutions (RMS), που ειδικεύεται στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, ο όλεθρος που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη είναι παρόμοιος με τις πλημμύρες που βύθισαν στο πένθος την Ολλανδία στις αρχές του 1953. Και εκεί τα αναχώματα είχαν υποχωρήσει με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα εδάφη που βρίσκονταν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και να χάσουν τη ζωή τους 1.800 άνθρωποι. Τότε είχαν χρειαστεί έξι μήνες για την αποξήρανση της πληγείσας περιοχής.

    Ερευνα από τη Γερουσία

    Η αμερικανική Γερουσία θα διεξαγάγει έρευνα για τις ενέργειες των αρχών πριν και μετά το πέρασμα του φονικού κυκλώνα Κατρίνα από το νότο των ΗΠΑ, "ώστε να πάρουμε μαθήματα για μελλοντικές καταστροφές", δήλωσαν οι υπέυθυνοι της επιτροπής που θα κάνει την έρευνα.

    "Είναι δική μας ευθύνη να διερευνήσουμε την έλλειψη προετοιμασίας και την ανεπάρκεια της αντίδρασης απέναντι σε αυτή την τρομερή καταιγίδα", δήλωσαν η Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς και ο Δημοκρατικός Τζόζεφ Λίμπερμαν, χαρακτηρίζοντας "τεράστια αποτυχία" την απόκριση της κυβέρνησης στα θύματα του τυφώνα Κατρίνα.

    Βοήθεια από όλο τον κόσμο

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ευχαρίστησε τις περίπου 60 χώρες και διεθνείς οργανισμούς που πρόσφεραν τη βοήθειά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα, υπογραμμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "δεν απέρριψαν καμιά προσφορά".

    "Θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες του προέδρου, της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των Αμερικανών σε όλους τους ηγέτες και τους πολίτες πολλών χωρών και τους διεθνείς οργανισμούς που πρότειναν ήδη την καλή και γενναιόδωρη βοήθειά τους", δήλωσε η Ράις σε συνέντευξη Τύπου.

    "Δεν απορρίψαμε καμία προσφορά", υπογράμμισε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών που ρωτήθηκε για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες απορρίφθηκαν η ρωσική και η γαλλική πρόταση για βοήθεια.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατευθύνει τις προσφορές βοήθειας που έρχονται από το εξωτερικό προς την υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), η οποία καθορίζει τις ανάγκες, εξήγησε.

    Ο Ράις, η καταγωγή της οποίας είναι από την Αλαμπάμα, μίας από τις πολιτείες που επλήγησαν πιο πολύ από αυτή την πρωτοφανή για τη χώρα καταστροφή, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή. "Θα πάω στην Αλαμπάμα την Κυριακή για να επισκεφθώ τις πληγείσες περιοχές, να συναντήσω τους υπευθύνους και τους Αμερικανούς που έχουν ανάγκη και να ενημερωθώ για την κατάσταση εκεί", είπε.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί που πρόσφεραν βοήθεια είναι: Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Δομινίκη, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελβετία, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ισημερινός, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Κούβα, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Μπαχάμες, ΝΑΤΟ, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Ονδούρα, Οργανισμός Αμερικανών Κρατών, Ουγγαρία, Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, Παραγουάη, Πορτογαλία, Ρωσία, Σαλβαδόρ, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σουηδία, Σρι Λάνκα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τζαμάικα, Τουρκία, Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλιππίνες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 September 2005 - 15:03:47 UTC