Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες συναντήσεις Καραμανλή ενόψει ΔΕΘ
  • [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Αυξάνονται τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα. Ξένη βοήθεια δέχθηκαν οι ΗΠΑ για τους πληγέντες
  • [04] Με τον υπουργό Αιγαίου συναντήθηκε ο πρωθυπουργός.
  • [05] Συνάντηση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με τον πρωθυπουργό.
  • [06] Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία.
  • [07] Οι πολυμεσικές ειδήσεις κατακτούν το Διαδίκτυο. Ευρωπαϊκά πρακτορεία και ΑΠΕ.
  • [08] «Άριστα» στο Δήμο Αθηναίων από τη Moody's

  • [01] Νέες συναντήσεις Καραμανλή ενόψει ΔΕΘ

    Νέο κύκλο συναντήσεων με κορυφαίους θεσμικούς φορείς ανοίγει από σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εν όψει της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στη συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ, τόνισε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της αποσκοπεί στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στην αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων. Ο Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

    [02] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γ.Παπανδρέου για να προετοιμάσει τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος για τον τομέα της παιδείας.

    Μιλώντας σε κομματικά στελέχη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δείχνει ηττοπάθεια ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, θέτοντας θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. αναζητεί τρόπους να αποφύγει τη λαϊκή αποδοκιμασία που επέρχεται.

    Χαρακτήρισε επίσης "τερτίπια" τις συζητήσεις που γίνονται για τα ποσοστά εκλογής δημάρχων και τόνισε ότι "ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι εκλογικό νόμο θέλουν να ετοιμάσουν".

    Αναφορικά με τις επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου είπε:"Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τοπικές ηγεσίες που να μπορούν να σηκώσουν το βάρος των μεγάλων μεταρρυθμίσεων όταν γίνουμε κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, διότι μια από τις βασικές μας μεγάλες τομές θα είναι στην δημόσια διοίκηση και ένα από τα μεγάλα μέτρα θα είναι μια άλλη διοικητική δομή μεταφοράς σημαντικών εξουσιών που θα λογοδοτούν στον πολίτη -δεν θα φτιάξουμε τοπικά 'φέουδα' - γι' αυτό αποκεντρώνουμε". Με τον τρόπο αυτό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έδωσε την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν τα τοπικά, νομαρχιακά και περιφερειακά όργανα του Κινήματος, καθώς οι προεδρικές κατευθύνσεις δόθηκαν στους γραμματείς και αναπληρωτές γραμματείς των περιφερειακών και νομαρχιακών επιτροπών, καθώς και των δημοτικών οργανώσεων του Κινήματος.

    Αναφερόμενος στις συνεργασίες ενόψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "εμείς θέλουμε τους καλύτερους μέσα από μια προγραμματική αντίληψη το που πάει αυτή η κοινωνία" και πρόσθεσε ότι "η ΝΔ κινείται με πανικό γύρω από τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και θέλει με κάθε τρόπο να μειώσει την εικόνα δυσαρέσκειας που έχει ο ελληνικός λαός απέναντί της".

    Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση πρόθεση "κομματικοποίησης" των εκλογών και πρόσθεσε ότι "εμείς δεν πάμε για να κομματικοποιήσουμε αυτές τις εκλογές, πάμε για να τις πολιτικοποιήσουμε με την έννοια ότι πάμε να κάνουμε την μεγάλη τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το μέλλον της χώρας".

    Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σε σχέση με τις εκλογές της αυτοδιοίκησης θα υπάρξει ειδική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, πολύ σύντομα, ώστε να ακουστούν και οι σκέψεις των περιφερειακών στελεχών για τις τελικές διαδικασίες που μπορεί να ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή.

    Εκλήλωση για τα 31 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

    Ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε το Σάββατο το βράδυ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 31 ετών από την ίδρυση του Κινήματος.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου έκανε συχνές αναφορές στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, έκανε άνοιγμα διαλόγου προς τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ επεφύλασσε και μια έκπληξη προς την κομματική νεολαία, ανακοινώνοντας την απόφασή του να διαλύσει το οργανωτικό της σχήμα και να ξεκινήσει προσπάθεια συγκρότησης από μηδενική βάση.

    Στην εκδήλωση, η οποία έγινε στο κλειστό γυμναστήριο του τάε κβο ντο, στο Φάληρο, παραβρέθηκαν έξι έως εφτά χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι από εκείνους που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, τα ονόματα των οποίων εκφωνήθηκαν από τα μεγάφωνα του Σταδίου.

    Πριν την ομιλία του κ. Παπανδρέου, προβλήθηκε βίντεο με την ιστορική διαδρομή της «Δημοκρατικής Παράταξης», ξεκινώντας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Προβλήθηκαν επίσης εικόνες από τον πόλεμο κατά της Ιταλίας και της Γερμανίας, την Εθνική Αντίσταση, την απελευθέρωση, από τους αγώνες του «114», τον ανένδοτο αγώνα και την ανάδειξη του Γεωργίου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού, τη χούντα και την μεταπολίτευση. Το στάδιο σείστηκε όταν στην οθόνη προβλήθηκε η εικόνα του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς παρουσίαζε την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ θερμής υποδοχής έτυχε και η εικόνα που προέβαλε τον κ. Σημίτη ως πρωθυπουργό. Το βίντεο ολοκληρώθηκε με την προβολή της διαδικασίας ανάδειξης του Γιώργου Παπανδρέου στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δραστηριότητες που ανέπτυξε από την εκλογή του μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι, με την πολιτική της, η Ελλάδα σήμερα δοκιμάζεται και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά «έταξε λαγούς με πετραχήλια», χωρίς να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

    Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχουν καθηλώσει τη χώρα και σπαταλούν άσκοπα τον υλικό και ηθικό πλούτο της Ελλάδας. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι όχι μόνο συνεργάζονται με τα συμφέροντα αλλά συναλλάσσονται με αυτά.

    Η κυβέρνηση πρόσθεσε επιδεικνύει έναν αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό σε συνδυασμό με έναν πελατειακό κρατισμό, ενώ εφαρμόζει πολιτική με κύρια χαρακτηριστικά την αναξιοκρατία, τη φαυλότητα και τον κομματισμό, με θύμα τον πολίτη.

    Ανέφερε, επίσης, ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση αδειάζει τις τσέπες του εργαζόμενου μέσα από μια γιγαντιαία ανακατανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρότερων.

    Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι υπονομεύει της λαϊκές κατακτήσεις και καθυποτάσσει τη δικαιοσύνη, αναφέροντας ως παράδειγμα δικαστικού, όπως είπε, πραξικοπήματος την ανάδειξη ως βουλευτή του Αχιλλέα Καραμανλή, ενώ έκανε λόγο για απαράδεκτες παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στην ανάδειξη της ηγεσίας της δικαιοσύνης, αλλά και σε άλλες υποθέσεις. Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης, δεν έχει κανένα άλλο σχέδιο εκτός του σχεδίου της εξουσίας για την εξουσία και έτσι -όπως είπε- επαναφέρει το ρουσφέτι και τη συναλλαγή, ενώ εγκλωβίζει την Ελλάδα σε κλειστούς ορίζοντες.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε με έμφαση ότι σε αυτή τη χώρα δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι τέλειωσε το παραμύθι πως για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ, πρόσθεσε, ακολουθεί έναν κατήφορο, στον οποίο, όμως, δεν πρόκειται να παρασύρει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε την Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα που αφορούν στις εξελίξεις παγκοσμίως, οι οποίες επηρεάζουν και την Ελλάδα. Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, τόνισε, το ΠΑΣΟΚ συμμαχεί με τις δυνάμεις που βάζουν τον άνθρωπο πάνω από την αγορά. Και άσκησε κριτική στις ΗΠΑ, οι οποίες μιλούν -όπως είπε- για εξαγωγή δημοκρατίας, και τις κάλεσε να ξεκινήσουν τον εκδημοκρατισμό μειώνοντας την δική τους επιρροή στους διεθνείς οργανισμούς.

    Αναφέρθηκε επίσης στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένας βαθύτερος εκδημοκρατισμός, καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ στην Ευρώπη συμμαχεί με τις δυνάμεις που ζητούν ένα ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει τους ακροδεξιούς της Ευρώπης να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως σύμβολο με τις εκδηλώσεις της Μεσσηνίας, ενώ η Ελλάδα, όπως τόνισε, είναι σύμβολο της δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στη στάση που τηρεί η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής οδηγούν τη χώρα σε απομόνωση και εξάρτηση. Ειδικότερα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ΝΔ κινείται σε ένα εκκρεμές μεταξύ της έντασης και της υποχώρησης. Και κατηγόρησε τα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν πως αν η Ελλάδα δεν πει το «ναι» στην Τουρκία θα έχουμε ένταση, και ότι -όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου- η κυβέρνηση με την πολιτική της θα βρίσκεται καθημερινά απέναντι σ' αυτό το δίλημμα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε θέματα διαφάνειας, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της συναλλαγής και της διαφθοράς και σηκώνει τη σημαία της μάχης για την αυτοκάθαρση, τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του, και αυτό -όπως είπε- αποτελεί κεντρική επιλογή. Θα συγκρουστούμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, με τις λογικές της πολιτικής αλλοτρίωσης, τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την αντικατάσταση της πολιτικής από τη διοίκηση.

    Επανήλθε στις θέσεις του εναντίον του κρατισμού, διευκρινίζοντας ότι εννοεί τον κρατισμό της πελατειακής νοοτροπίας και το κράτος των δικαστών, των δεσποτάδων, των γραφειοκρατών και των πολιτικάντηδων.

    Αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ αποτελούν το πρώτο μεγάλο βήμα τομής, μετασχηματισμού και μεταρρύθμισης του κράτους. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, θα στηρίξει πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, με βασικό κριτήριο την δυνατότητά τους να μπορέσουν να σηκώσουν στις πλάτες τους τη μεταρρύθμιση, που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ όταν επανέλθει στην κυβέρνηση.

    Σχετικά με ορισμένα εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ και τη λειτουργία του, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, ο πρόεδρος του Κινήματος ανέφερε ότι θα οργανωθούν ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Αναφορικά με το ζήτημα της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διάλυση του οργανωτικού της σχήματος και την έναρξη προσπάθειας δημιουργίας νέου σχήματος από μηδενική βάση, με στόχο να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας. Ο κ. Παπανδρέου, εξηγώντας την απόφασή του αυτή, τόνισε ότι, όπως ομολόγησε η ηγεσία της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, η νεολαία του Κινήματος έχει πέσει το τελευταίο διάστημα θύμα φατριών, συσχετισμών, ομάδων και πελατειακών σχέσεων, χωρίς αξίες και αρχές. Την ανασυγκρότηση της νεολαίας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, θα αναλάβει ειδική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο.

    Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αριστεράς, τα κάλεσε σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο προκειμένου να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι η πρόσκληση δεν αφορά τη σύμπηξη μετώπου για να ρίξουν τη ΝΔ, η οποία -όπως τόνισε- δεν θα είναι στην κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, μετά τις επόμενες εκλογές.

    [03] Αυξάνονται τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα. Ξένη βοήθεια δέχθηκαν οι ΗΠΑ για τους πληγέντες

    Για το χειρότερο ετοιμάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες όταν τα νερά θα αρχίσουν να αποσύρονται από τη Νέα Ορλεάνη καθώς οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί θα ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες.

    "Θα δούμε τις πιό άγριες σκηνές που μπορεί να φανταστεί άνθρωπος μετά την 11η Σεπτεμβρίου" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox. Πρέπει να προετοιμάσουμε τη χώρα για αυτό που πρέπει να περιμένει " πρόσθεσε.

    Επτά ημέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα και τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τσέρτοφ έκανε λόγο "για νεκρούς σε αποσύνθεση που αναμένεται να ανακαλύψουν τα συνεργεία διάσωσης" μόλις υποχωρήσουν τα νερά. Ο αμερικανός υπουργός απέφυγε να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των νεκρών, που σύμφωνα με αμερικανούς γερουσιαστές θα ξεπεράσουν τους 10.000. Προς το παρόν ο επίσημος απολογισμός είναι 218 νεκροί, εκ των οποίων 152 στην πολιτεία του Μισισίπι και 59 στην Νέα Ορλεάνη.

    Για να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών, ο πρόεδρος Μπους κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτίρια. "Αν θέλετε να βοηθήσετε, βοηθήστε τη χώρα να αντιμετωπίσει αυτή την καταστροφή, αν θέλετε δώστε χρήματα στον Ερυθρό Σταυρό" τόνισε ο πρόεδρος Μπους που επισκέφτηκε χθες την έδρα του Ερυθρού Σταυρού στην Ουάσινγκτον. Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε ακόμη από τους Αμερικανούς να δώσουν αίμα για τα θύματα του κυκλώνα.

    Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκαν χθες η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ ενώ σήμερα αναμένεται και ο πρόεδρος Μπους. "Θα περάσουν πολλοί μήνες και χρόνια για να μπορέσει αυτή η περιοχή να επιστρέψει στις προηγούμενες συνθήκες" τόνισε ο Ράμσφελντ.

    Η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις υποστήριξε από την πλευρά της ότι οι φυλετικές διακρίσεις δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στο γεγονός ότι τα συνεργεία διάσωσης καθυστέρησαν να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες, που στην πλειοψηφία τους είναι μαύροι. "Είμαι αφρο-αμερικανίδα, είμαι από την Αλαμπάμα, δεν μπορώ να πώ ότι δεν υπάρχει σχέση με το χρώμα" των ανθρώπων τόνισε η Ράις.

    Το 51% των Αμερικανών εκτιμά πάντως ότι η ανταπόκριση της κυβέρνησης στην καταστροφή αυτή ήταν "φτωχή" ή "οχι τόσο καλή", σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC.

    Η κοινότητα των μαύρων της Νέας Ορλεάνης , που αποτελούν και τα βασικά θύματα του κυκλώνα, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. "Οι μαύροι περιγράφονται ως κλέφτες, πλιατσικολόγοι και αλήτες " λέει ο Μπρους Γκόρντον, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης για την Ενίσχυση των Εγχρώμων (NAACP). "Αυτό που σοκάρει τον κόσμο στη Νέα Ορλεάνη δεν είναι απλά ότι έσπασαν τα φράγματα. Πρόκειται για έναν φυλετικό και ταξικό διαχωρισμό που τρομοκρατεί " γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    "Οι εικόνες των νεκρών να επιπλέουν στους πλημμυρισμένους δρόμους, το πλήθος των μαύρων που είναι στιβαγμένοι μέσα στο κλειστό γήπεδο της πόλης περιμένοντας απεγνωσμένα βοήθεια που δεν φτάνει-είναι ντροπή για την Αμερική. Πρόκειται για την εικόνα εκείνων που έχουν εγκαταλειφθεί από την κοινωνία" λέει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Χάρβαρντ, Κρίστοφερ Τζενκς. Αλλωστε στη Λουϊζιάνα,το 67% του πληθυσμού είναι μαύροι και η πολιτεία είναι ίσως η πιό φτωχή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις 30 Αυγούστου, το 17% του πληθυσμού της Λουϊζιάνα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σε σχέση με το 12,5% που είναι ο εθνικός μέσος όρος. Ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον δήλωσε χθες ότι μόνο στην Νέα Ορλέανη "ζούν 120.000 φτωχοί που κερδίζουν λιγότερα από 8.000 δολάρια ετησίως". Λόγω της φτώχειας μάλιστα , η εγκληματικότητα στην Νέα Ορλεάνη είναι μεγαλύτερη από τον εθνικό μέσο όρο στις ΗΠΑ. Το 2002, σύμφωνα με στοιχεία του FBI, στην Νέα Ορλεάνη είχαν καταγραφεί 5.180 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους ενώ στην Νέα Υόρκη ήταν το ίδιο διάστημα 2.973.

    Την ίδια ώρα πάντως οι χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Νέα Ορλεάνη δεν βρίσκουν και τις καλύτερες συνθήκες υποδοχής στις γειτονικές πολιτείες. Στην πολιτεία του Τέξας, όπου ήδη έχουν κατευθυνθεί 230.000 πρόσφυγες, οι αρχές λένε ότι δεν μπορούν να δεχτούν άλλους και κάλεσαν την κυβέρνηση να προετοιμαστεί για αερογέφυρα προς άλλες πολιτείες.

    "Εχουμε δημιουργήσει μια αερογέφυρα ικανή να μεταφέρει 10.000 ανθρώπους την ημέρα" τόνισε ο Τσέρτοφ.

    Οι πρώτοι από τους 17.000 στρατιωτικούς -7.000 στρατιώτες και 10.000 Εθνοφρουρούς- άρχισαν να καταφτάνουν στην Νέα Ορλεάνη από το απόγευμα του Σαββάτου για να βοηθήσουν τους πληγέντες. Συνολικά, ο αριθμός των στρατιωτικών που θα αναπτυχθούν την περιοχή υπολογίζονται σε 50.000.

    Χθες συνετρίβη ένα ελικόπτερο της ακτοφυλακής που μετέφερε βοήθεια στους πλημμυροπαθείς στα περίχωρα της Νέας Ορλεάνης, δίχως ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

    [04] Με τον υπουργό Αιγαίου συναντήθηκε ο πρωθυπουργός.

    Θέματα νησιωτικής πολιτικής συζήτησε ο πρωθυπουργός το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη.

    Ο κ.Παυλίδης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας που υπάρχουν σε νησιά και ανέφερε ότι συζητήθηκαν ακόμη θέματα τοπικής ακτοπλοΐας.

    Ο υπουργός Αιγαίου απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας δρομολογείται λύση μαζί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    Τόνισε ότι έχουν υπογράψει ρύθμιση η οποία έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο περί καταδυτικού τουρισμού, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και η οποία προβλέπει την διεύρυνση της διάρκειας των συμβάσεων για την άγονη γραμμή από ένα σε πέντε χρόνια και η οποία, όπως σημείωσε, θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

    [05] Συνάντηση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με τον πρωθυπουργό.

    Φως στο τούνελ της οικονομίας μετά από ένα χρόνο βλέπει η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας η οποία συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασιμάτης τόνισε ότι ζήτησαν από τον κ.Κ. Καραμανλή επιτάχυνση των διαδικασιών χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος και σημείωσε ότι η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος γιατί έχουμε μπροστά μας ακόμη ένα δύσκολο χρόνο. Η αγορά, ανέφερε, χρειάζεται ηρεμία και τη δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος.

    Σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερο νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά, να γίνουν σύντομα πράξεις οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από 3,5% και να υπάρξει ενίσχυση των εξαγωγών της τουριστικής βιομηχανίας και άλλων τομέων.

    Οι νόμοι που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Κασιμάτης, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ υπογράμμισε πως χρειάζεται έμφαση και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μεταποίηση , τις υπηρεσίες και τη διακίνηση.

    Σε ένα χρόνο, είπε ο κ. Κασιμάτης, θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε μια οικονομία που πραγματικά δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Ωστόσο, σημείωσε, ότι η χρονιά που διανύουμε πρέπει να είναι ένας χρόνος σκληρής δουλειάς.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, οι οποίες θα δίνουν και ελαφρύνσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε και με τον υπουργό Αιγαίου.

    Θέματα νησιωτικής πολιτικής συζήτησε ο πρωθυπουργός το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη.

    Ο κ.Παυλίδης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας που υπάρχουν σε νησιά και ανέφερε ότι συζητήθηκαν ακόμη θέματα τοπικής ακτοπλοΐας.

    Ο υπουργός Αιγαίου απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας δρομολογείται λύση μαζί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    Τόνισε ότι έχουν υπογράψει ρύθμιση η οποία έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο περί καταδυτικού τουρισμού, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και η οποία προβλέπει την διεύρυνση της διάρκειας των συμβάσεων για την άγονη γραμμή από ένα σε πέντε χρόνια και η οποία, όπως σημείωσε, θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

    [06] Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία.

    Νέα πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε το πρωί. Ινδονησιακό Μπόινγκ 737 συνετρίβη κατά την απογείωσή του, από το αεροδρόμιο Μεντάν στη βόρεια Σουμάτρα σε κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 137 άτομα.

    Διασώστες δήλωσαν ότι στον τόπο του δυστυχήματος εντόπισαν εννέα επιζώντες, ωστόσο σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας οι επιζώντες είναι πέντε.

    Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί και στο έδαφος. Κατά τη συντριβή του αεροσκάφους καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα σε μια μεγάλη ζώνη κοντά στο αεροδρόμιο.

    Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος ανήκει στην εταιρία "Μαντάλα", η οποία ελέγχεται από Ινδονήσιους στρατιωτικούς, και όπως δήλωσε αξιωματούχος μιας μεγάλης μη κυβερνητικής οργάνωσης η εταιρία αυτή δεν έχει καθόλου καλή φήμη, ενώ τα μέλη της έχουν λάβει εντολή να μη χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εταιρία.

    [07] Οι πολυμεσικές ειδήσεις κατακτούν το Διαδίκτυο. Ευρωπαϊκά πρακτορεία και ΑΠΕ.

    Οι πολυμεσικές ειδήσεις κατακτούν συνεχώς την αγορά του Διαδικτύου και έτσι τα μικρής διάρκειας δελτία - με βίντεο, ήχο, εικόνα, κείμενο και γραφικές παραστάσεις - εμπλουτίζουν συνεχώς τις υπηρεσίες πολλών ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων.

    Το βρετανικό εθνικό πρακτορείο Press Association ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι - μετά τη συμφωνία του με την εφημερίδα Sun - προχώρησε σε συμφωνία και με την εταιρεία του Διαδικτύου Tiscali για τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της και με τηλεοπτικές, πολυμεσικές ειδήσεις.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΑ θα ετοιμάζει καθημερινά δελτία ειδήσεων ενάμιση λεπτού, με βίντεο, ήχο, φωτογραφίες και γραφικές παραστάσεις που θα εμφανίζονται στην ιστοσελίδα www.tiscali.uk της εταιρείας. Τα δελτία αυτά θα αποθηκεύονται για ένα μήνα και έτσι θα προσφέρουν στους χρήστες του Διαδικτύου τη δυνατότητα να έχουν μια πλήρη και ολοκληρωμένη περιληπτική εικόνα των εξελίξεων. Το Πολυμεσικό αυτό Δελτίο θα περιλαμβάνει εσωτερικές πολιτικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές ειδήσεις.

    Εξάλλου η συμφωνία του ΡΑ με την εφημερίδα Sun ( www.thesun.co.uk) περιλαμβάνει τη συνεργασία της πολυμεσικής ομάδας του ΡΑ με δημοσιογράφους της εφημερίδας για την παροχή πρόσθετων πληροφοριών στα θέματα του πολυμεσικού δελτίου, αλλά και τον καθορισμό κοινής ατζέντας θεμάτων με την εφημερίδα.

    Εκτός του ΡΑ και άλλα ευρωπαϊκά πρακτορεία (π.χ. το Σουηδικό, το Ολλανδικό, το Βελγικό κλπ) προχώρησαν στη δημιουργία πολυμεσικών ειδήσεων για τον εμπλουτισμό διαφόρων ιστοσελίδων μεγάλων εταιρειών.

    Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), σε συνεργασία με την ΕΡΤ αε , αποφάσισε τη δημιουργία πολυμεσικής υπηρεσίας, που θα περιλαμβάνει τηλεοπτικό υλικό το οποίο θα προσφέρεται απο την ΕΡΤ και θα εμπλουτίζεται από το ΑΠΕ με κείμενο, ήχο, φωτογραφίες και γραφικές παραστάσεις και θα προσφέρεται για χρήση στο Διαδίκτυο.

    Η ομάδα του ΑΠΕ έχει συναντηθεί ήδη με δημοσιογράφους και τεχνικούς της ΕΡΤ για τον καθορισμό της μορφής του πολυμεσικού δελτίου και την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων. Το Πολυμεσικό Δελτίο θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για λίγους μήνες και στόχος είναι η υπηρεσία αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [08] «Άριστα» στο Δήμο Αθηναίων από τη Moody's

    Με τον αέρα της διεθνούς φερεγγυότητας "ανοίγει τα φτερά του" ο Δήμος Αθηναίων. Με «άριστα» αξιολογήθηκε ο Δήμος Αθηναίων για την οικονομική του φερεγγυότητα από τον παγκοσμίου κύρους οργανισμό Moody's Investor Service. Ο βαθμός «Α2» που πιστοποιήθηκε μετά από εξονυχιστικό έλεγχο από τον διεθνή οίκο σημαίνει ότι ο Δήμος Αθηναίων κρίνεται ως «ανωτέρας κατάταξης με χαμηλό πιστοληπτικό κίνδυνο», γεγονός που τον καθιστά απολύτως αξιόπιστο στη διεθνή αγορά κεφαλαίων ανοίγοντας το δρόμο για νέες οικονομικές δυνατότητες.

    Ο Δήμος Αθηναίων στην υψηλή αυτή αξιολόγηση έπεται μόνο του Ελληνικού κράτους στο σύνολό του που βαθμολογήθηκε από τη Μoody's με Α1. Με τα διεθνή εύσημα στη «τσέπη» τώρα, όπως είναι επόμενο, όλα αλλάζουν καθώς ανοίγει ένας νέος δρόμος υψηλών δυνατοτήτων οικονομικής πολιτικής που σηματοδοτεί και νέο δρόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα.

    Με τα νέα δεδομένα καταρχήν ο Δήμος Αθηναίων παύει να έχει ρόλο «φτωχού συγγενή» του κράτους, όπως επισήμανε η Δήμαρχος κα Ντόρα Μπακογιάννη, στη σημερινή συνέντευξη τύπου της παρουσίασης, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής που βασίστηκε στο σχεδιασμό και εφαρμόστηκε με αποτελεσματικότητα. Τώρα πλέον, όπως εξήγησε η ίδια, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα από πλευρά πιστοληπτικής ικανότητας να προσφεύγει στη διεθνή αγορά ομολόγων, να επιτύχει χαμηλότερα επιτόκια για τον υφιστάμενο δανεισμό του, και να είναι φερέγγυος εταίρος σε οποιοδήποτε εγχείρημα αυτοχρηματοδότησης και συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

    Βέβαια η αξιοπιστία δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται και μάλιστα με κόπο. Ο στόχος της ένταξης ως οργανισμού στην αξιολόγηση της Μoody's, όπως είπε η κα Μπακογιάννη, τέθηκε από την ανάληψη της ευθύνης του Δήμου, τον Απρίλιο του 2003, ήταν πολιτική απόφαση και βασίστηκε σε ένα συγκροτημένο οικονομικό σχεδιασμό και ένα συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα που πέτυχε, μεταξύ άλλων, να μειώσει σημαντικά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού.

    Σήμερα, όπως επισήμανε η ίδια, δεν υπάρχουν πια εκπλήξεις και «άσπρες ή μαύρες» τρύπες. Τα βήματα ήταν αρκετά και αποφασιστικά. Καταρχήν, μέσα από μία διαφανή και ορθολογική διαχείριση, έχει γίνει μία αναλυτική και αντικειμενική καταγραφή της πραγματικότητας, έχουν μειωθεί σημαντικά τα επίπεδα φοροδιαφυγής, έχει επιτευχθεί αναχρηματοδότηση των παλαιών χρεών με πολύ σοβαρή μείωση των επιτοκίων, έχουν ελεγχθεί και παρακολουθούνται οι καταναλωτικές δαπάνες, έχει γίνει μηχανοργάνωση και εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και τέλος έχει γίνει μία στροφή στις επενδύσεις και την υλοποίηση ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος που έφθασε τα 112 εκ ευρώ το 2003 και 2004.

    Με τα παραπάνω εφόδια από τώρα και μετά ο Δήμος της Αθήνας προχωρά «ακάθεκτος» στην ενίσχυση και εξυγίανση των οικονομικών του σε όλα τα μέτωπα. Μέχρι το τέλος του 2006 ήδη έχει προγραμματιστεί, όπως είπε η κα Μπακογιάννη, ένα νέο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις (ήδη εξασφαλίστηκαν 56 εκ ευρώ) και στην αυτοχρηματοδότηση, ενώ ξεκινά με αυτοχρηματοδότηση το μεγάλο έργο της διπλής ανάπλασης στη Λ. Αλεξάνδρας και το Βοτανικό. Παράλληλα δρομολογείται η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών είσπραξης των τελών και άλλων εσόδων σε συνεργασία με το διεθνή οίκο συμβούλων Mc Cinsey & Company, η εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων και η πληρωμή των οφειλών στο Δήμο με χρήση πιστωτικών καρτών.

    Μπαίνοντας μπροστά ο Δήμος Αθηναίων δείχνει εμπράκτως το οικονομικό μοντέλο που μπορεί να ακολουθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην διεκδίκηση της αυτονομίας και ανεξαρτησίας της. Ένα μοντέλο που απαιτεί κόπο, διαφάνεια και αυτοπειθαρχία. Μοντέλο που όπως είπε η κα Μπακογιάννη, πρέπει να στηρίζεται αφενός στη χρήση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, μέσω της δυνατότητας έκδοσης δημοτικών ομολόγων και αφετέρου στη δυνατότητα τοπικής φορολογίας με ταυτόχρονη μείωση της κρατικής. Σημαντική επίσης είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

    Τις λεπτομέρειες για τα βήματα που επιτεύχθηκαν στους 32 μήνες της νέας διαχείρισης του Δήμου Αθηναίων εξήγησε ο αντιδήμαρχος κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

    Ο Δήμος Αθηναίων, όπως είπε είναι σήμερα σε θέση να γνωρίζει που βρίσκεται και τι τον περιμένει. Ήδη, όπως είπε μεταξύ άλλων, υπάρχει μία αναλυτική- με χρήση ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών- καταγραφή του τι έχει παραληφθεί, ποιες είναι οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις. Παράλληλα επιτεύχθηκε ετήσια αύξηση των εσόδων από φόρους της τάξης του 15%, ως αποτέλεσμα της συνέπειας που επιδείχθηκε τόσο για την αποστολή των κλήσεων της δημοτικής αστυνομίας όσο και από τους ελέγχους φοροδιαφυγής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 September 2005 - 15:08:58 UTC