Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταργείται η λίστα φαρμάκων
  • [02] Συνάντηση Αλαβάνου με ΚΕΔΚΕ
  • [03] Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Τζ.Φίνι
  • [04] Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Καΐρου το 2006

  • [01] Καταργείται η λίστα φαρμάκων

    Κατάργηση της λίστας φαρμάκων και της θεώρησης συνταγών προβλέπει το προσχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της φαρμακευτικής περίθαλψης, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στόχος του είναι η πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα. Επίσης, τα λεγόμενα "ακριβά φάρμακα", θα χορηγούνται εκτός από τα δημόσια νοσοκομεία και από το ιδιωτικά φαρμακεία. Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε ότι γίνεται πράξη η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για ένα σύγχρονο, διάφανο και αποτελεσματικό σύστημα παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης με επίκεντρο τον πολίτη.

    Μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων ομάδων

    Παράλληλα, τα υπουργεία Οικονομίας και Υγείας πρόκειται να υποβάλουν από κοινού εισήγηση στον πρωθυπουργό, η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα και πολιτικές για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομίας, όπου συμμετείχαν οι υφυπουργοί Οικονομικών Π. Δούκας και Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ. Κουρής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής προστασίας στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού και τόνισε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του προϋπολογισμού για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

    Ο κ.Κακλαμάνης τόνισε ότι θα υποβληθεί σχετική εισήγηση αυτή την εβδομάδα στον πρωθυπουργό ενόψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ, αφού ληφθούν υπόψη και οι δυνατότητες της οικονομίας.

    [02] Συνάντηση Αλαβάνου με ΚΕΔΚΕ

    Ο Συνασπισμός στηρίζει σειρά αιτημάτων, που έχει θέσει η ΚΕΔΚΕ, αλλά έθεσε και το θέμα των συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης αιρετού περιφερειάρχη.

    Ο κ. Αλαβάνος σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι οι δημοτικές αρχές είναι αποφασισμένες να σταθούν δίπλα στους συμβασιούχους και βέβαια να υπάρξουν όλοι εκείνοι οι πόροι, ώστε να μπορέσουν κι αυτοί να αντλήσουν τα οφέλη από την κοινοτική οδηγία.

    Για το θέμα της εκλογής περιφερειάρχη ο κ. Αλαβάνος είπέ ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι το πιο καθυστερημένο συγκεντρωτικό κράτος Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης».

    Ο κ. Κουκουλόπουλος στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι για το θέμα των συμβασιούχων ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ ότι «οι εξελίξεις έχουν ένα θετικό χαρακτήρα, πρέπει όμως να ολοκληρωθούν στην πράξη, έτσι ώστε να σταματήσει όλο το πολιτικό και πελατειακό σύστημα της χώρας να παίζει παιχνίδια στην πλάτη των συμβασιούχων, καθιστώντας σαφές ότι εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τους εργαζόμενους, θα δώσουμε μαζί τον αγώνα ως το τέλος, έτσι ώστε και οι συμβασιούχοι να δικαιωθούν και η Αυτοδιοίκηση να μην καταρρεύσει».

    Για το ζήτημα του εκλογικού νόμου ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι «χθες από την πλευρά του πρωθυπουργού υπήρξε ένα μάλλον τελικό ξεκαθάρισμα σε ό,τι αφορά το 42% έχει κλειδώσει-τις λεπτομέρειες θα τις δούμε από δω και πέρα- και θέλω να πω ότι εμείς θέλουμε να κρατάμε τη διαφωνία μας που είναι ισχυρή και όχι για το θεαθήναι, και στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα και λόγους».

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι «έρχεται η κεντρική εξουσία στο παρά πέντε των εκλογών και λέει ότι «αυτό το εκλογικό σύστημα αποφασίσαμε για σας». Αυτό, πρόσθεσε: «Είναι αντίθετο και στο πνεύμα του Συντάγματος, διότι το Σύνταγμα λέει για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, «θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Στις επόμενες εκλογές». Εδώ έρχεται πάλι στο παρά πέντε και αλλάζει τον εκλογικό νόμο ένα κόμμα που ήταν αντιπολίτευση και τώρα είναι κυβέρνηση. Και τρίτον, νομίζω ότι ενισχύει τη δικομματική λογική, τη λογική της ενισχυμένης αναλογικής.

    [03] Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Τζ.Φίνι

    Με το σχέδιο αντιδήλωσης-απάντησης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας στην μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο υπέβαλε η βρετανική Προεδρία συμφωνεί η Ιταλία, η οποία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, εκτιμά ότι «θα ήταν σφάλμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει τώρα στην Άγκυρα επιπλέον όρους για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Ο ίδιος ωστόσο κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου διαπίστωσε ότι η Τουρκία τήρησε όλους τους όρους που της είχαν τεθεί», δήλωσε ο κ. Φίνι, μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και διευκρίνισε ότι «η Τουρκία θα πρέπει ταυτόχρονα να θυμάται ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να παραπέμπονται συνέχεια στο μέλλον». Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την «σώφρονα, ευφυή, σωστή και πολύ θαρραλέα» θέση που έλαβε σε σχέση με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσουν πράγματι στις 3 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι «στην μακρά περίοδο που αυτές θα διαρκέσουν η Άγκυρα θα πρέπει να επιλύσει και τα μεγάλα ζητήματα που εκκρεμούν, όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Βαλκάνια, ο κ. Φίνι έκανε λόγο για «περιοχή η οποία παραμένει ασαφής», επισήμανε ωστόσο τα σημαντικά βήματα που έχουν σημειωθεί και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Ρώμη και η Αθήνα για την προσέγγιση των χωρών της περιοχής με την Ευρώπη. «Αν θέλουμε να προσδώσουμε ευρωπαϊκή προοπτική σε αυτές τις χώρες, θα πρέπει πρώτα να τους δώσουμε ευρωπαϊκό όραμα, καθώς ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά δεν μπορεί παρά να έχει μία κατεύθυνση, προς την Ευρώπη», πρόσθεσε.

    Ο κ. Φίνι αναφέρθηκε στις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας και στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό επίπεδο των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών. «Ένας από τους λόγους που η Ιταλία ενδιαφέρεται τόσο να ενισχύσει αυτές τις σχέσεις της με την Ελλάδα είναι και η άψογη διεθνής εικόνα της χώρας μετά την αντικειμενικά επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σίγουρα θα στοίχισε κάτι παραπάνω στην Ελλάδα, αλλά πρόκειται για πολύ σημαντική μεσο-μακροπρόθεσμη επένδυση».

    Στην διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Φίνι, «ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις δύο χώρες που αποτελούν τους "Ευρωπαίους των συνόρων" και έχουν κάθε λόγο να προσπαθήσουν να στρέψουν την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Μεσόγειο». Αναφερόμενος στο πρόβλημα ο ιταλός υπουργός συνεχάρη και πάλι τις ελληνικές αρχές για την «άψογη συνεργασία με τις αντίστοιχες ιταλικές στην αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού ρεύματος», ενώ έκανε λόγο και για «άραβες μουσουλμάνους τους οποίους οι δύο χώρες συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν». Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, «πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία την αντιπαράθεση μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών», διευκρίνισε ο κ. Φίνι.

    Από την πλευρά του ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα της συνάντησης με τον ιταλό ομόλογό του και μίλησε για «εξαίρετο κλίμα» στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες, όπως εξήγησε, συνεργάζονται άριστα τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στην διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν θέματα όπως η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δημοσιονομικές προοπτικές της και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων σε πολλά ζητήματα. Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και ο κ. Μολυβιάτης εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ελληνική θέση για την ανάγκη να εργαστούμε από κοινού προκειμένου να διασφαλισθεί η ειρήνη, η δημοκρατία, η σταθερότητα και η δημοκρατία στην περιοχή. «Ο καταλύτης για να επιτευχθούν όλα αυτά δεν είναι άλλος από την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτόνων μας», πρόσθεσε.

    Νωρίτερα το πρωί ο κ. Φίνι έγινε δεκτός διαδοχικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    [04] Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Καΐρου το 2006

    Η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Καΐρου για το 2006, μιας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις, που προσελκύει το ενδιαφέρον περίπου διακοσίων κρατών απ΄ όλο τον κόσμο. Την πρόσκληση που έγινε δεκτή από τη χώρα μας, απηύθυνε σήμερα το απόγευμα επίσημα ο Αιγύπτιος υπουργός Τουρισμού κ. Μαγράμπι στην 45λεπτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ε.Ο.Τ. κ. Αριστείδη Καλογερόπουλο.

    Κατά τη συνάντηση ο Αιγύπτιος υπουργός εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον Ελληνα ομόλογό του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για το γεγονός της σημαντικής φετινής αύξησης του τουρισμού στη χώρα μας. Ο κ. Μαγράμπι έδειξε μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το στρατηγικό σχεδιασμό της διαφημιστικής καμπάνιας της Ελλάδας, όσο και για την κατασκευή της επίσημης τουριστικής ιστοσελίδας της χώρας μας, τονίζοντας ως ιδιαίτερα πετυχημένο το σλόγκαν της καμπάνιας «Ζήσε το Μύθο της Ελλάδας», προτείνοντας προς τον κ. Καλογερόπουλο να διατηρήσει και στο μέλλον την λέξη-κλειδί, που είναι ο «μύθος».

    Την ίδια στιγμή, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να δώσει φέτος 40 εκατομμύρια δολάρια για την προσεχή της διαφημιστική εκστρατεία, επισημαίνοντας ότι θα ήθελε να πάρει πολλά στοιχεία από τον τρόπο που έχουν χειριστεί την καμπάνια τους οι Έλληνες, χαρακτηρίζοντας την χώρα μας ως μοντέλο στον τομέα αυτό για το πώς αξιοποίησε την διαφημιστική της τουριστική ενημέρωση σε παγκόσμιο επίπεδο μετά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004.

    Παράλληλα, ο κ. Μαγράμπι επεσήμανε ότι προσδοκά να φτάσουν φέτος οι τουρίστες στη χώρα του τα 8,5 εκατομμύρια, δηλώνοντας ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν στα τέλη Ιουλίου στο Σαρμ Ελ Σέϊχ δεν επηρέασαν, παρά μόνο για λίγες ημέρες, το τουριστικό ρεύμα προς την Αίγυπτο.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ανδρών υπήρξε και η απόφαση για την προετοιμασία ενός επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών, έτσι ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα επενδύσεων και από τις δύο πλευρές και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι άριστες σχέσεις σε αυτόν τον ζωτικό - και για τα δύο κράτη - τουριστικό τομέα.

    Αναφορικά εξάλλου με την δημιουργία της Ανωτέρας Τουριστικής Σχολής Καΐρου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να περάσουν από την ξεκάθαρη κοινή πολιτική τους βούληση στην πράξη για την επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού αυτού φορέα που σηματοδότησε τις προηγούμενες δεκαετίες την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σχολή αυτή αναμένεται να λειτουργήσει από το 2006, θα είναι τριετούς φοίτησης και θα δέχεται φοιτητές που θα προέρχονται κυρίως από Έλληνες της ομογένειας αλλά και φοιτητές από την Μέση Ανατολή και όλες τις αραβικές χώρες, γεγονός που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις επαφές του αραβικού κόσμου με τον ελληνικό τουρισμό.

    Τέλος, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. κ. Καλογερόπουλος απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς τον υπουργό Τουρισμού της Αιγύπτου να επισκεφθεί την χώρα μας.

    Νωρίτερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Τ κ. Καλογερόπουλος με τον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (Κ.Ο.Τ.) κ. Φώτη Φωτίου και τον Αιγύπτιο ομόλογό τους κ. Άχμεντ Αλ Χάνταμ, συμμετείχαν σε κοινή σύσκεψη, με σκοπό να εφαρμόσουν στην πράξη το φιλόδοξο από κοινού πρόγραμμα που έχουν αποφασίσει εδώ και έξι μήνες για την εκμετάλλευση κοινών τουριστικών πακέτων από τις Η.Π.Α., την Κίνα και την Ινδία, έτσι ώστε να προσελκύουν τουρίστες που να μπορούν συγχρόνως να επισκέπτονται τις τρεις χώρες κατά το ίδιο ταξίδι. Για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν μέσα στον επόμενο μήνα τέσσερις ειδικοί από κάθε κράτος να συμμετάσχουν σε μία τεχνική επιτροπή η οποία θα φέρει εις πέρας την κοινή τους απόφαση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 September 2005 - 21:36:49 UTC