Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής:Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ισχύουν στο ακέραιο
  • [02] Αυλαία για τη νέα σχολική χρονιά
  • [03] Κηδεύεται ο Κώστας Κάππος
  • [04] Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη λωρίδα της Γάζας
  • [05] Συνεδριάζει το πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Επίσκεψη Καραμανλή στο 6ο Δημοτικό Σχολείο,στον Άγιο Δημήτριο.
  • [07] Συνέδριο για τον σακχαρώδη διαβήτη.
  • [08] Ελληνες ομογενείς ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία στην πατρίδα τους

  • [01] Καραμανλής:Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ισχύουν στο ακέραιο

    Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ισχύουν στο ακέραιο και θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ΄όλης της ύλης που έδωσε στο "Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο" στη Θεσσαλονίκη. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από το έργο της κυβέρνησης κατά τους 18 πρώτους μήνες διακυβέρνησης, χρειάζεται όμως, τόνισε, μεγαλύτερη προσπάθεια.

    Η κυβέρνηση, ανέφερε, δεν μεταθέτει τα προβλήματα, αλλά συγκρούεται με αυτά και ήδη διαφαίνονται κάποια πρώτα βήματα.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο θέμα των νεοπροσλαμβανομένων στις ΔΕΚΟ και υπογράμμισε ότι ισχύει ο ρόλος του ΑΣΕΠ και δεν αλλάζει σε τίποτα. Στόχος, είπε, είναι η κατάργηση του καθεστώτος ευνοιοκρατίας και κομματισμού και ο σεβασμός των χρημάτων των φορολογουμένων.

    Για το θέμα της καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, είπε ότι οι δυσχερείς δημοσιονομικές συνθήκες δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια για τη σημερινή συγκυρία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την Ολυμπιακή Αεροπορία χαρακτήρισε την υπόθεση δύσκολη από κακές, όπως είπε, ενέργειες του παρελθόντος και πρόσθεσε δε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με την παρούσα μορφή. Διαβεβαίωσε όμως πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και κανείς δεν θα μείνει στο δρόμο.

    Χαρακτήρισε μεγάλο ατόπημα τις δηλώσεις του διαγραφέντος βουλευτή Πιερίας της ΝΔ κ. Πολύζου και πρόσθεσε ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να εκφέρει αστήρικτα μομφές κατά του πολιτικού κόσμου.

    Απαντώντας επίσης σε ερώτηση αν έχει λυθεί το θέμα της διαπλοκής είπε ότι η υπόθεση αυτή είναι ένας διαρκής αγώνας και είναι ζήτημα αρχής για την κυβέρνησή του.

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση αν τον βολεύει ως αντίπαλος ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τον σέβεται ως θεσμικό παράγοντα, τον συμπαθεί ως άνθρωπο και περιμένει ακόμα, όπως είπε, συγκεκριμένες προτάσεις.

    Τέλος, για τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη είπε ότι αυτά ξεκινούν σύντομα καθώς υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος παρά τις μικροκαθυστερήσεις που οφείλονται σε ενστάσεις και προσφυγές.

    Τέλος, αρνήθηκε να σχολιάσει την ομιλία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου για το θέμα της ΠΓΔΜ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ασκεί την εξωτερική πολιτική, η οποία, όπως ανέφερε είναι ξεκάθαρη.

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Για εμπόριο ελπίδας και μετάθεση των δεσμεύσεών του για το μέλλον και των ευθυνών του στο παρελθόν, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Σε λαϊκή αντεπίθεση καλεί το ΚΚΕ, καθώς, όπως σημειώνει, οι "δυσάρεστες αποφάσεις" που ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αναγκασμένος να παίρνει, ανοίγουν νέους δρόμους μεγαλύτερης κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο και στοχεύουν να εθίσουν τους εργαζόμενους στην απατηλή ιδέα, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης παίρνονται για το καλό τους.

    Ο υπεύθυνος Τύπου του Συνασπισμού Νίκος Βούτσης, τόνισε οτι ο πρωθυπουργός κινείται πλέον με τον αυτόματο πιλότο ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών, επισημαίνοντας οτι δεν έδωσε τίποτα στους οικονομικά ασθενέστερους και επέμεινε σε μια πολιτική υπέρ των προνομιούχων και της ασύδοτης κερδοφορίας του κεφαλαίου.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι η συγκέντρωση των χιλιάδων εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση και στους εργοδοτικούς φορείς ότι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν μαζικά και δυναμικά στην πολιτική που εντείνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περίπτερο του ΑΠΕ και του ΜΠΕ στη ΔΕΘ και μεταδόθηκε απ΄ευθείας στο διαδίκτυο, είπε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού εντάσσονται στη γνωστή μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική και πέρα από το καλόηχο των λόγων και των στόχων, ανατρέπουν την ασφάλεια και τη μονιμότητα στην εργασία και δεν αξιοποιούν το ανθρώπινο κεφάλαιο ως ατμομηχανή για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

    [02] Αυλαία για τη νέα σχολική χρονιά

    Ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά . Περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες επιστρέφουν στα θρανία.

    Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, διαβεβαίωσε ότι η σχολική χρονιά αρχίζει χωρίς ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και διδακτικά βιβλία.

    Επισήμανε ότι υπάρχουν 9.500 αναπληρωτές καθηγητές που είναι έτοιμοι να καλύψουν την οποιαδήποτε έλλειψη σημειωθεί.

    Η υπουργός Παιδείας θα παραστεί στον Αγιασμό του 60-ου Γυμνασίου που βρίσκεται στην περιοχή της Κυψέλης, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς .

    [03] Κηδεύεται ο Κώστας Κάππος

    Κηδεύεται σήμερα το απόγευμα στην Καισαριανή, ο Κώστας Κάππος, πρώην βουλευτής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος μέχρι το 1989.

    Η κηδεία του Κώστα Κάππου που πέθανε προχθές το βράδυ, σε ηλικία 68 ετών, θα είναι πολιτική.

    Οργανώθηκε στην ΕΔΑ πριν από τη δικτατορία και στη συνέχεια στο ΚΚΕ. Με την επιβολή της δικτατορίας εξορίστηκε στη Γυάρο και στη Λέρο.

    [04] Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη λωρίδα της Γάζας

    Οριστικό τέλος στην 38χρονη ισραηλινή κατοχή στη λωρίδα της Γάζας μπήκε σήμερα το πρωί με την αποχώρηση και του τελευταίου ισραηλινού στρατιώτη.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι το τελευταίο ισραηλινό στρατιωτικό όχημα πέρασε από τον μεθοριακό σταθμό Κισουφίμ, που συνδέει τη Γάζα με το Ισραήλ ,στις 07.00 (ώρα Ελλάδος).

    Στις 07.03 ,ο ταξίαρχος Αβίβ Κοτσάβι,διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα,έκλεισε την πύλη στον σταθμό Κισουφίμ και παρέστη στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την αποχώρηση. "Η αποστολή εξετελέστη,μιά εποχή τελείωσε" τόνισε ο ισραηλινός ταξίαρχος.

    Οι χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες που παρέμεναν στη λωρίδα της Γάζας είχαν λάβει διαταγή να αποχωρήσουν λίγο μετά τις 01.00,εγκαταλείποντας τους 21 εβραϊκούς οικισμούς.

    Αμέσως μετά την ισραηλινή αποχώρηση αναπτύχθηκαν στην περιοχή χιλιάδες παλαιστίνιοι αστυνομικοι που έφτασαν με λεωφορεία. Στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς χιλιάδες παλαιστίνιοι συγκρότησαν διαδηλώσεις ,τραγουδώντας και πυροβολώντας στον αέρα. Οι διαδηλωτές έβαλαν μάλιστα φωτιά σε τουλάχιστον τρεις συναγωγές στους οικισμούς Κφαρ Νταρόμ,Νετζαρίμ και Μοράγκ.

    Την ισραηλινή αποχώρηση γιόρτασαν επίσης χιλιάδες Παλαιστίνιοι στους δρόμους της Γάζας δημιουργώντας πανδαιμόνιο στους δρόμους .

    Ο πρώτος εβραϊκός οικισμός που πέρασε στα χέρια των Παλαιστινίων ήταν το Νάβεχ Ντεκάλιμ,όπου οι αστυνομικοί ύψωσαν στο διοικητήριο την παλαιστινιακή σημαία.

    "Σήμερα είναι ημέρα χαράς και ευτυχίας για όλους τους Παλαιστινίους "τόνισε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής ,Μαχμούντ Αμπάς μιλώντας στην πόλη της Γάζας μετά την ισραηλινή αποχώρηση. "Τμήμα της Παλαιστίνης απελευθερώθηκε σήμερα ,ελπίζουμε ότι το ίδιο θα γίνει στην Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ",πρόσθεσε ο Μαχμούντ Αμπάς.

    [05] Συνεδριάζει το πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου,συνεδριάζει το μεσημέρι συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος.

    Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου επισκεφθήκε σχολεία στο Χαλάνδρι και στο Χολαργό.

    Χθές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε στις εργασίες της συνόδου του Παγκοσμίου Προοδευτικού Φόρουμ, που πραγματοπείται στο Μιλάνο και ασχολείται με τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι κανένας δεν είναι τόσο δυνατός ώστε να μη χρειάζεται τη βοήθεια της παγκόσμιας κοινότητας.

    [06] Επίσκεψη Καραμανλή στο 6ο Δημοτικό Σχολείο,στον Άγιο Δημήτριο.

    Στο έκτο δημοτικό σχολείο και 10ο νηπιαγωγείο του Αγίου Δημητρίου πήγε το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συνοδευόμενος από την υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους δασκάλους για όλα τα θέματα που απασχολούν τα σχολεία, χαιρέτισε γονείς και μικρούς μαθητές και υπογράμμισε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί για πολλούς μικρούς μαθητές και χιλιάδες νέους την αρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την Παιδεία και την Πολιτισμό με τη βαθιά πεποίθηση ότι είναι η πιο αποδοτική επένδυση για τη νέα γενιά.

    Στόχος και ευχή όλων, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι όσο γίνεται, υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις να αναπτύξουν οι νέοι τις δημιουργικές ικανότητες τους για ένα καλύτερο αύριο, στο όλο και εντεινόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον που υπάρχει.

    Είναι χρέος μας να κάνουμε όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που απαιτούνται για να γίνει το εκπαιδευτικό σύστημα ποιοτικό και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των νέων και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

    Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το πρωί το Πολωνικό Σχολείο στο Χολαργό και παρέστη στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά. Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ότι υπάρχουν ελλείψεις και πολλά προβλήματα. Αναφέρθηκε σε ελλείψεις βιβλίων και στο σύστημα των ολοήμερων σχολείων. Ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα στελέχη του κόμματος θα έρχονται σε επαφή με δασκάλους και καθηγητές προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

    [07] Συνέδριο για τον σακχαρώδη διαβήτη.

    Με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.200 συνέδρους απ`όλο τον κόσμο διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη μελέτη του σακχαρώδη διαβήτη. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έχουν ιδρυθεί 75 διαβητολογικά κέντρα και εξωτερικά ιατρεία, όπου οι πάσχοντες μπορούν να εξεταστούν και να παρακολουθούνται από ειδικούς γιατρούς.Εκτιμάται ότι στη χώρα μας πάνω από 700.000 άτομα, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου δύο, από τα οποία μόνο 500.000 έχουν διαγωνιστεί.

    Στο μεταξύ εβδομάδα διαβήτη, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, οργανώνει από σήμερα μέχρι τις 15 του μήνα ο δήμος Αθηναίων. Οι δημότες θα μπορούν να προσέρχονται στα δημοτικά ιατρεία για δωρεάν μέτρηση σακχάρου στο αίμα τους.

    [08] Ελληνες ομογενείς ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία στην πατρίδα τους

    Με τις καλύτερες αναμνήσεις από την πατρίδα και με τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, επέστρεψαν το Σάββατο στη Βουδαπέστη οι Ελληνες ομογενείς, μαθητές και συνταξιούχοι, που για ένα δεκαήμερο φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα έπειτα από πρωτοβουλία του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Βασίλη Μιχαλολιάκου ο οποίος υλοποίησε σχετική υπόσχεση που είχε δώσει πέρσι το Σεπτέμβριο κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ουγγαρία.

    Οι ομογενείς, δεκαέξι παιδιά και τριανταδύο συνταξιούχοι, φιλοξενήθηκαν για δέκα ημέρες σε κατασκήνωση στον Κάλαμο και στο θέρετρο των αξιωματικών του στρατού στον Αγιο Αντρέα, όπου την περασμένη Πέμπτη διοργανώθηκε μια πολύ όμορφη γιορτή για όλους, παρουσία του υφυπουργού κ. Μιχαλολιάκου και του αρχηγού ΓΕΣ Νικόλαου Ντούβα.

    Κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, οι ομογενείς, μερικοί από τους οποίους επισκέφθηκαν τώρα την Ελλάδα για πρώτη φορά, εξέφραζαν τον ενθουσιασμό, τη συγκίνηση αλλά και την ευγνωμοσύνη τους προς τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας για την πρωτοβουλία του και την υλοποίηση της υπόσχεσής του να τους καλέσει για διακοπές στην πατρίδα τους.

    Τους ομογενείς υποδέχθηκαν κατά την επιστροφή τους στη Βουδαπέστη ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουγγαρία Δημήτρης Κοντουμάς και στελέχη της πρεσβείας, ο πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Θ. Σκεύης, ο δήμαρχος του ιστορικού ελληνικού χωριού Μπελογιάννης Κ. Ριζογιάννης και εκπρόσωποι των ομογενειακών ΜΜΕ στην Ουγγαρία.

    Στη ζωή των Ελλήνων ομογενών της Ουγγαρίας, του Μπελογιάννη, της Βουδαπέστης και άλλων αστικών κέντρων, είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση φωτογραφιών που εγκαινιάζεται σε κεντρική Αίθουσα Τέχνης της ουγγρικής πρωτεύουσας την ερχόμενη Πέμπτη15 Σεπτεμβρίου.

    Οι φωτογραφίες της έκθεσης, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας και πρόκειται να φιλοξενηθεί αργότερα και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους, αναφέρονται στην άφιξη Ελλήνων στην Ουγγαρία σε εκείνες τις δύσκολες εποχές, στην εγκατάσταση, περίθαλψη, μόρφωση, ένταξη, εργασία, εξέλιξη και στην πρόοδό τους στη δεύτερή τους πατρίδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 September 2005 - 12:21:20 UTC