Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατα Καραμανλή
  • [02] Επίσκεψη Αλαβάνου στην 70η ΔΕΘ
  • [03] Σεισμικές δονήσεις σε Κεφαλλονία, Παξούς και Βόλβη
  • [04] Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός
  • [05] Δεν υπάρχουν περιθώρια
  • [06] Αλογοσκούφης:Οι εργαζόμενοι στην ΟΑ δεν θα θιγούν στο ελάχιστο.
  • [07] Στη Μακεδονία ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
  • [08] Αυστηροί έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία
  • [09] Ρουσόπουλος:Θα ληφθεί μέριμνα για όλους τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής.
  • [10] Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Εκπαίδευση.

  • [01] Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατα Καραμανλή

    Ο κ. Καραμανλής δεν έπεισε κανέναν ότι έχει σχέδιο για τη χώρα, δεν έπεισε ούτε τους πιο ένθερμους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε θέμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι άλλα έλεγε χθες, άλλα λέει σήμερα και άλλα θα πει αύριο.

    Ανέφερε επίσης ότι το αυτοκρατορικό ύφος, η αλαζονεία και η κοινωνική αναλγησία του πρωθυπουργού δεν μπορούν να κρύψουν την έλλειψη σχεδίου για τη χώρα ούτε τα προβλήματα του πολίτη.

    Ο πολίτης, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, θέλει μία κυβέρνηση κοντά του, να τον καταλαβαίνει, να έχει ευαισθησία και να ξέρει πού πρέπει να πάει ο τόπος. Και αυτό τόνισε εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

    Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τα μέλη του οργάνου εξαπέλυσαν ομαδικά πυρά κατά του πρωθυπουργού για την όλη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη με προεξάρχοντα τον Θόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος πρότεινε να αποκαλείται ο πρωθυπουργός "ψεύτης". Και μάλιστα πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί όπως κινήθηκε η ΝΔ λίγο πριν το 1989 όταν χαρακτήριζε κλέφτες όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κατόρθωσε έτσι να γίνει κυβέρνηση.

    Κατά αντιστοιχία το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο πρέπει να υιοθετήσει τον όρο ψεύτες και μάλιστα να το κάνει και σύνθημα.

    Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν με τον κ. Πάγκαλο και πάντως όλοι χαρακτήρισαν τον πρωθυπουργό αναξιόπιστο. Ορισμένοι ακόμα χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησαν στελέχη, όπως η Μιλένα Αποστολάκη και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, για τον πρωθυπουργό είναι "ανάλγητος", "αναξιόπιστος", "αλαζονικός","αυταρχικός", και "αδιάλλακτος".

    Ο κ.Χρήστος Παπουτσής είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει την αγωνία των πολιτών και να αποκαλύψει ποιους εξυπηρετούν οι μεταρρυθμίσεις του κ. Καραμανλή. Ξεπουλιέται η χώρα ανέφερε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σήμερα Ελληνας που να πιστεύει ότι η χώρα θα πάει καλύτερα.

    Ο κ.Βαγγέλης Παπαχρήστος ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να εμφανιστεί υπεύθυνος ηγέτης αλλά τελικά είναι υπεύθυνος μόνο για την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και παράλληλα ανεύθυνος απέναντι στις ανάγκες της χώρας και κοινωνικά ανάλγητος.

    Η Νόρα Κατσέλη ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει έμφαση στην ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής απο την πλευρά της κυβέρνησης. Ορισμένα μέλη του Οργάνου οπως ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διατυπώσει με σαφήνεια τη διαφορετικότητα των θέσεών του και μάλιστα θεώρησε οτι είναι ευκαιρία τώρα το ΠΑΣΟΚ να κάνει εμφανή τη διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ.

    Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , συμφώνησε με τις προτάσεις για ξεκαθάρισμα απόψεων και ιδεών στο ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει θέσεις οι οποίες όμως όταν δεν ενιαιοποιούνται διαχέονται και δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει θέσεις.

    Σημαντικό τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, είναι οι πολίτες να αισθανθούν ότι είμαστε δίπλα τους.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη πρέπει να απευθύνεται στο μέσο πολίτη και όχι στους οικονομικούς παράγοντες, όπως υποστηρίχθηκε από άλλο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

    [02] Επίσκεψη Αλαβάνου στην 70η ΔΕΘ

    Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, θα επισκεφθεί την 70η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, συνοδευόμενος από βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

    Το πρωί , ο κ. Αλαβάνος θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ και στο νοσοκομείο "Παπανικολάου", στις 8.30 μ.μ. στη Σταυρούπολη και στις 10.30 το βράδυ θα παραστεί σε συνεστίαση της δημοτικής κίνησης "Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας".

    Αύριο , στις 9 π.μ., θα επισκεφθεί το Δήμο Εχεδώρου και στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Κορδελιού.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα έχει συναντήσεις με τα προεδρεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, θα επισκεφθεί τις εκδηλώσεις "Παρά θίν΄αλός" του Δήμου Καλαμαριάς, ενώ, πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο "Μακεδονία", θα συναντηθεί με εργαζόμενους της "Ολυμπιακής".

    [03] Σεισμικές δονήσεις σε Κεφαλλονία, Παξούς και Βόλβη

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.41 το πρωί προερχόμενη από απόσταση 300 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κεφαλονιάς.

    Επίσης σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 00.31 τα μεσάνυχτα, προερχόμενη από απόσταση 320 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά των Παξών.

    Εξάλλου δύο σεισμικές δονήσεις 4,5 και 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκαν στις 21.54 και στις 22.26, αντίστοιχα, με επίκεντρο 30 χλμ βορειανατολικά της Θεσσαλονίκης, στη λίμνη της Βόλβης.

    Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, την Χαλκιδική και το Κιλκίς, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

    Ο σεισμολόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καρακώστας δήλωσε ότι στατιστικά είναι δύσκολο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να προέλθουν δύο ισχυροί σεισμοί από τον ίδιο χώρο.

    [04] Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός

    Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.. Νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και θα προεδρεύσει συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής.

    Ο κ.Καραμανλής θα μετάσχει στην αυριανή συνάντηση Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμέων Εθνών. Επίσης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος Μπους προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα μετάσχουν στη Σύνοδο.

    Χθές είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν, όπως είπε ο κ. Μολυβιάτης, ενόψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και "την καλύτερη προετοιμασία του".

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο ίδιος θα έχουν πολλές διμερείς συναντήσεις, ενώ ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο κ. Μπους δίνει δεξίωση για τους αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς που θα βρίσκονται εκεί.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του μητροπολίτη Ανθιμου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο.

    [05] Δεν υπάρχουν περιθώρια

    Τα οικονομικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά για να χρηματοδοτηθεί το επίδομα θέρμανσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα.

    Ο υπουργός είπε ότι πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό K.Kαραμανλή και αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την καταβολή του επιδόματος. Ο πρωθυπουργός συνεκτίμησε όλα τα δεδομένα και στη σύσκεψη της Κυριακής λήφθηκε η απόφαση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι έχουν γίνει προσπάθειες στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN) να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν οι δυνατότητες να μειωθεί σε κοινοτικό επίπεδο η φορολογία στα καύσιμα αλλά τελικά αποφασίστηκε ότι καμία χώρα δεν πρέπει να προχωρήσει μονομερώς στη μείωση αυτή.

    Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διατηρεί το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή στα καύσιμα από οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι:

    -Ολοκληρώνεται μέχρι το 2007 η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και όλο το βάρος θα δοθεί στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα φυσικά πρόσωπα.

    -Η ανεργία έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο. Γίνονται αναδιαρθρώσεις στην οικονομία , γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ανεργία, αλλά το κοινωνικό κράτος έχει μηχανισμούς για να στηρίξει οικονομικά τους ανέργους.

    -Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής (ανακοίνωσε σχετικά στοιχεία η Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας) σχετίζεται με το γεγονός ότι πέρυσι ήταν η χρονική περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τέλος, ο υπουργός αναφερόμενος στα αποτελέσματα του τελευταίου συμβουλίου ECOFIN, είπε ότι αποφασίστηκε να ασκηθεί πίεση από την ΕΕ στις χώρες παραγωγής πετρελαίου για να αυξηθεί η παραγωγή και να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις για εξόρυξη και διϋλιση πετρελαίου.

    Επίσης αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε όλες τις χώρες-μέλη και να εφαρμοστούν κανόνες μεγαλύτερης διαφάνειας για τα αποθέματα πετρελαίου.

    [06] Αλογοσκούφης:Οι εργαζόμενοι στην ΟΑ δεν θα θιγούν στο ελάχιστο.

    Δεν υπάρχουν πόροι για το επίδομα θέρμανσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι το θέμα το έκλεισε ο πρωθυπουργός.

    Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, έκανε κάθε προσπάθεια για να διερευνήσει τις δυνατότητες της χορήγησης του επιδόματος. Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να δοθεί επίδομα με δανεικά.

    Σε ερώτηση σχετικά με την Ολυμπιακή Αεροπορία, ο κ. Αλογοσκούφης είπε να περιμένουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσε δε, ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι εργαζόμενοι δεν θα θιγούν στο ελάχιστο.

    Τέλος, ανέφερε ότι διερευνώνται οι δυνατότητες ώστε στο πλαίσιο του επόμενου προϋπολογισμού να ευνοηθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

    Για την τιμή της βενζίνης ρωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος ανέφερε ότι η πτώση των τιμών, με τον καθορισμό της μέσης τιμής των τεσσάρων τελευταίων ημερών, δεν φάνηκε μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, από χθες όμως, άρχισε να φαίνεται η πτώση και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί.

    Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των Επιμελητηρίων, που ήταν και το αντικείμενο της σημερινής Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Με το νομοσχέδιο, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, καθιερώνεται γενικό εμπορικό μητρώο, κάτι το οποίο ήταν πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου και είναι ένα μέτρο με το οποίο ενισχύεται η διαφάνεια και η λειτουργία των Εμπορικών Επιμελητηρίων της χώρας.

    Η παρέμβαση, σημείωσε, αποσκοπεί στην ενίσχυση των Επιμελητηρίων και του εμπορικού κόσμου.

    Εν τω μεταξύ για τη Νέα Υόρκη αναχώρησε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή συνάντηση Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος Μπους προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα μετάσχουν στη Σύνοδο.

    [07] Στη Μακεδονία ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία επισκέπτεται, από σήμερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας αναμένεται να υποδεχθούν, το μεσημέρι, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος θα τον συνοδεύσει στις επισκέψεις του, οι αρχές του νομού Πέλλας και μητροπολίτες από τις Νέες Χώρες.

    Αμέσως μετά, η πομπή θα κατευθυνθεί οδικώς προς την Έδεσσα, όπου του επιφυλάσσεται θερμή υποδοχή στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης, ενώ, στη συνέχεια, θα τελεστεί δοξολογία στον καθεδρικό ναό.

    Αύριο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο κ. Χριστόδουλος θα χοροστατήσουν σε όρθρο και αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης, ενώ, το μεσημέρι, ο κ. Βαρθολομαίος θα παραστεί στα εγκαίνια του Γηροκομείου Έδεσσας και - το απόγευμα - στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων με θέμα τη Μικρά Ασία, στη Λαογραφική Εταιρία του Δήμου Έδεσσας.

    Το βράδυ, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Έδεσσας, ενώ, την Πέμπτη, θα τελέσει αγιασμό στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στο Εθνικό Στάδιο της Έδεσσας και αμέσως μετά θα χοροστατήσει σε δοξολογία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών.

    Την Παρασκευή, εξάλλου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα υποδεχθούν στα όρια των νομών Πέλλας και Φλώρινας ο μητροπολίτης Φλώρινας Θεόκλητος και οι αρχές του νομού.

    Θα ακολουθήσει η επίσημη υποδοχή στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, ενώ, αμέσως ,μετά, ο κ. Βαρθολομαίος θα τελέσει δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα.

    Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα μεταβεί στην Αθήνα στις 20 Σεπτεμβρίου, όπου θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πάντειου Πανεπιστημίου.

    [08] Αυστηροί έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία

    Προειδοποίηση προς όλους απηύθυνε το πρωΐ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης σχετικά με την ασφαλή μεταφορά των μαθητών προς και από τα σχολεία με τα σχολικά λεωφορεία.

    Ο κ.Βουλγαράκης είπε ότι τα πρώτα στοιχεία από τον έλεγχο που διενήργησαν οι αστυνομικές υπηρεσίες στα σχολικά λεωφορεία δημιουργούν έντονο προβληματισμό, γιατί πολλά από αυτά που ελέγχθησαν δεν τηρούν τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν.

    Ο υπουργός είπε ότι θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες, προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όλη τη χρονιά και κάλεσε τους συλλόγους γονέων και τις μαθητικές κοινότητες να επαγρυπνούν και να καταγγέλλουν αμέσως κάθε πρόβλημα και παρατυπία που διαπιστώνουν στη μεταφορά.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από έλεγχο στα σχολικά λεωφορεία στην Αττική και αμέσως μετά αναχώρησε για την Πάτρα, όπου επίσης θα κάνει δηλώσεις μετά τη συγκέντρωση των στοιχείων για την κατάσταση των σχολικών λεωφορείων της περιοχής, ενώ τόνισε ότι έδωσε εντολή στις αστυνομικές υπηρεσίες να κάνουν σχετικούς ελέγχους σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    [09] Ρουσόπουλος:Θα ληφθεί μέριμνα για όλους τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής.

    «Θα ληφθεί μέριμνα για όλους τους εργαζομένους και τα συναρμόδια υπουργεία συντάσσουν ένα σχέδιο για αυτό το θέμα» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ.Ρουσόπουλος σε ερώτηση που αφορούσε το μέλλον των συμβασιούχων που εργάζονται σήμερα στην «Ολυμπιακή».

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από την έκδοση της απόφασης του Κολλεγίου των Επιτρόπων, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως «θα ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρόνοιες, εφόσον μελετηθεί η απόφαση της Επιτροπής».

    Σε αλλεπάλληλες συναφείς ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν συμφωνήσει στα περαιτέρω βήματα» επισημαίνοντας ότι μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, θα ακολουθήσει, εντός των προσεχών ημερών, σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

    Συνοψίζοντας πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «επιθυμία όλων των Ελλήνων πολιτών είναι να μην πληρώνουν κάθε μέρα μισό δισεκατομμύριο.δρχ. για να συνεχίσει να λειτουργεί, με τον τρόπο που λειτουργεί, αυτή η προβληματική εταιρεία. Που έγινε προβληματική από πολιτικές που ελήφθησαν στο παρελθόν και που οδήγησαν στις σημερινές αποφάσεις. Αυτό ζητά ο ελληνικός λαός».

    Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής υπο τον πρωθυπουργό.

    Δεν υπάρχουν πόροι για το επίδομα θέρμανσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι το θέμα το έκλεισε ο πρωθυπουργός.

    Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, έκανε κάθε προσπάθεια για να διερευνήσει τις δυνατότητες της χορήγησης του επιδόματος. Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να δοθεί επίδομα με δανεικά.

    Σε ερώτηση σχετικά με την Ολυμπιακή Αεροπορία, ο κ. Αλογοσκούφης είπε να περιμένουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσε δε, ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι εργαζόμενοι δεν θα θιγούν στο ελάχιστο.

    Τέλος, ανέφερε ότι διερευνώνται οι δυνατότητες ώστε στο πλαίσιο του επόμενου προϋπολογισμού να ευνοηθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

    Για την τιμή της βενζίνης ρωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος ανέφερε ότι η πτώση των τιμών, με τον καθορισμό της μέσης τιμής των τεσσάρων τελευταίων ημερών, δεν φάνηκε μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, από χθες όμως, άρχισε να φαίνεται η πτώση και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί.

    Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των Επιμελητηρίων, που ήταν και το αντικείμενο της σημερινής Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Με το νομοσχέδιο, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, καθιερώνεται γενικό εμπορικό μητρώο, κάτι το οποίο ήταν πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου και είναι ένα μέτρο με το οποίο ενισχύεται η διαφάνεια και η λειτουργία των Εμπορικών Επιμελητηρίων της χώρας.

    Η παρέμβαση, σημείωσε, αποσκοπεί στην ενίσχυση των Επιμελητηρίων και του εμπορικού κόσμου.

    Εν τω μεταξύ για τη Νέα Υόρκη αναχώρησε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή συνάντηση Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος Μπους προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα μετάσχουν στη Σύνοδο.

    [10] Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Εκπαίδευση.

    Οι πέντε άμεσοι βασικοί στόχοι της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την Εκπαίδευση παρουσιάστηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου από τους: Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη Παιδείας και Πολιτισμού στο ΠΣ του κόμματος, Συλβάνα Ράπτη, γραμματέα του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού και Ανδρέα Λοβέρδο, συντονιστή Μορφωτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Οπως ανέφερε η κ. Δαμανάκη οι στόχοι αυτοί είναι οι εξής:

    α) Να θέσουμε τέλος στο κρατικιστικό συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα

    "Το υπουργείο Παιδείας κρατά μόνο τον απολύτως κεντρικό επιτελικό σχεδιασμό και όλα περνούν στον δήμο, την περιφέρεια και τα σχολικά συμβούλια" ανέφερε η κ. Δαμανάκη διευκρινίζοντας ότι το "όλα" σημαίνει "οι διορισμοί των εκπαιδευτικών, η επεξεργασία του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι διορισμοί του πολιτικού προσωπικού".

    Το σχολείο συνδιοικείται ουσιαστικά και από την τοπική κοινωνία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, απο τους ιδιους τους ενδιαφερόμενους που αναλαμβάνουν και την ευθύνη και το δικαίωμα να κρίνουν την ποιότητά του, είπε η κ. Δαμανάκη, προσθέτοντας ότι "αν αυτή η τομή πετύχει αυτή θα είναι η πραγματική επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας".

    β) Να θέσουμε τέλος στον γραμματικό και ψηφιακό αναλφαβητισμό.

    "Διαφωνούμε πλήρως με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα το υπουργείο Παιδείας που συνεχώς εξαγγέλει μεταρρυθμίσεις που δεν πραγματοποιούνται και ρίχνουμε το βάρος στα στοιχειώδη", ανέφερε η κ. Δαμανάκη προσθέτοντας ότι "δέσμευσή μας είναι να τελειώνουν όλα τα παιδιά την υποχρεωτική εκπαίδευση και τέλειωνοντάς την να έχουν καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, ορισμένων μαθηματικών εννοιών, των Αγγλικών, της χρήσης υπολογιστών και της πλοήγησης στο Διαδίκτυο και μια γενική εικόνα του πολιτεύματος και της λειτουργίας της κοινωνίας".

    "Κατ' αρχήν αυτά θέλουμε, αλλά αυτά να είναι εξασφαλισμένα για όλα τα παιδιά", τόνισε, χαρακτηριστικά, η κ. Δαμανάκη.

    γ) Να επανασχεδιασθεί το Λύκειο έτσι ώστε να δίνει την δυνατότητα στους νέους να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην επαγγελματική εκπαίδευση.

    Στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ να τίθενται εκτός Λυκείου έτσι ώστε τα τριτοβάθμια ιδρύματα να έχουν λόγο στην επιλογή των σπουδαστών τους, αλλά και οι νέοι να κατευθύνονται σε σχολές που εκφράζουν την προτίμησή τους.

    Οι εξετάσεις προτείνεται να γίνοναι σε λίγα μαθήματα, ανάλογα με το γνωστικό πεδίο στο οποίο κατευθύνεται κάθε νέος.

    Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι απαραίτητο ένα ελάχιστο οριο επάρκειας, αλλά θα ποικίλει με βάση τις απαιτήσεις των ιδιων των ιδρυμάτων, ενώ στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το πιό σοβαρό είναι να υπάρχει σύστημα εναλλακτικών ευκαιριών για όσους αποτυγχάνουν.

    δ) Αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της "δια βίου" μάθησης στην Ελλάδα..

    ε) "Επανίδρυση" ενός νέου Πανεπιστημίου, με νέο σύστημα διοίκησης, νέο σύστημα οργάνωσης φοιτητών και χρηματοδότησης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεματικότητά του και η ποιότητα των γνώσεων που παρέχει ώστε να είναι ανταγωνιστικό στον διεθνή χώρο.

    Η κ. Δαμανάκη ανέφερε ενδεικτικά την κατάργηση του ενός συγγράμματος, την αλλαγή των μεθόδων διδασκαλίας, την σοβαρή αξιολόγηση και έλεγχο των καθηγητών και των υποχρεώσεών τους, την εισαγωγή μάνατζερς για την αποτελεσματικότερη διοίκηση των πανεπιστημίων και νέες μεθόδους φοιτητικής μέριμνας με το κύριο βάρος να πέφτει σε χαμηλότοκα φοιτητικά δάνεια για όλους, επιδοτούμενα απο το κράτος, ενώ για εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη θα πρέπει να υπάρξουν συμπληρωματικές παροχές.

    Η κ. Δαμανάκη τόνισε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν πράξη χωρίς μια σοβαρή αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης της εκπαίδευσης.

    "Υπάρχει η δέσμευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την οποία επιβεβαίωσε και πάλι το Πολιτικό Συμβούλιο ότι το 40% του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα δοθεί στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό" ανέφερε η κ. Δαμανάκη προσθέτοντας ότι "αυτή η δέσμευση υπερκαλύπτει τον στόχο του 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία που υπάρχει στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ".

    "Εμείς προβλέπουμε συμπληρωματικά και ιδιωτική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση με δημόσιο κοινωνικό έλεγχο" είπε η κ. Δαμανάκη προσθέτοντας ότι "ο στόχος μας συνολικά ειναι να αναβαθμισθεί η δημόσια εκπαιδευση ώστε να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, να υπερασπισθούμε τον δημόσιο έλεγχο επί της ουσίας".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις η κ. Δαμανάκη είπε ότι "έχουμε ταχθεί υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων το οποίο σε καμμία περιπτωση δεν ταυτίζεται με αυτό που ονομάζεται ιδιωτικά πανεπιστήμια".

    Η κ. Δαμανάκη επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και είπε ότι "θεωρούμε μέσο για την αναβάθμιση και τον συνδυασμό κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης, με τον έλεγχο του δημοσίου".

    Η κ. Δαμανάκη ανέφερε και το πρότυπο που θέλει το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει λέγοντας ότι "κανένα Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα σήμερα δεν θέτει στόχους, αλλά δουλεύουν όπως πάει η μέρα και ο μήνας".

    "Το πανεπιστήμιο θέτει στόχους και αν κάποιος χρηματοδότης εντάσσεται σε αυτούς τους στόχους που έχουν τεθεί με δημόσιο έλεγχο, βεβαίως μπορεί να το δεχθεί (σς το ΑΕΙ), με δημόσιο έλεγχο και πιστεύουμε οτι αυτό θα ωφελησει και το ίδιο το πανεπιστήμιο την ανταγωνιστικότητά του και την σύνδεσή του με την κοινωνία".

    "Σε αυτήν την προσπάθεια δεν αποκλείεται και η συμμετοχή κοινωνικών φορέων", ανέφερε η κ. Δαμανάκη, προσθέτοντας ότι "αυτά δεν έχουν σχέση με την αντίληψη ότι όποιος θέλει ανοίγει πανεπιστήμιο σαν να είναι περίπτερο την οποία πιστεύουμε ότι συντηρητικές δυνάμεις προωθούν".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση η κ. Δαμανάκη είπε ότι αυτό το μικτό σύστημα χρηματοδότησης της εκπαίδευσης αφορά και τις τρείς βαθμίδες της, διευκρινίζοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ευελιξίας σε διάφορα προγράμματα και ανέφερε ως παράδειγμα την δυνατότητα λειτουργίας -σε κάποιο δήμο που υπάρχει πρόβλημα -μιας απογευματινής τάξης για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά μεταναστών.

    Η κ. Δαμανάκη διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση η τελική πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα διατυπωθεί μετά από διαβούλευση και υπογράμμισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στις οργανώσεις του με την κατ' αρχήν συμπλήρωση ερωτηματολογίων-θεματολογίων για την Εκπαίδευση, ενώ στοχεύει -καθως εκτιμούν ότι ο διάλογος στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας απέτυχε - στην δημιουργία ενός "χώρου" διαλόγου με την συμμετοχή και της εκπαιδευτικής κοινότητας για θέματα Παιδείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 September 2005 - 12:20:28 UTC