Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολυμπιακή ψηφίζει η κοινή γνώμη
  • [02] Η Παπαρήγα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
  • [03] Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές σήμερα στη Γερμανία
  • [04] Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην 70η ΔΕΘ
  • [05] Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη Νέα Υόρκη
  • [06] Με διαφορά τεσσάρων μονάδων προηγείται η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO
  • [07] Επικρίσεις σε κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ
  • [08] Προβάδισμα της Μέρκελ
  • [09] Ομιλία Παπαρήγα στο φεστιβάλ της ΚΝΕ
  • [10] «Ο στόχος μου δεν είναι συγκυριακός»
  • [11] «To SPD προηγείται κατά τρεις έδρες»
  • [12] «Από 222 έδρες εξασφαλίζουν SPD και CDU-CSU»

  • [01] Ολυμπιακή ψηφίζει η κοινή γνώμη

    Να συνεχιστεί η λειτουργία του εθνικού μας αερομεταφορέα, ακόμη και στην περίπτωση που δεν βρεθεί αγοραστής, επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, σε πανελλαδική δημοσκόπηση, που διενήργησε η ALCO για την εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ".

    Συγκεκριμένα στο ερώτημα εάν είναι αναγκαία η ύπαρξη της Ολυμπιακής, το 73% απαντά θετικά, ενώ μόλις το 18% λέει όχι. Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει με την "Ολυμπιακή Αεροπορία" εάν δεν υπάρξει αγοραστής, το 46,3% απαντά ότι πρέπει να συνεχίσει παρά την απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής και τα ελλείμματα. Αντιθέτως το 37,4% λέει ότι πρέπει να κλείσει, ενώ ένα ποσοστό 16,4% δηλώνει 'δεν ξέρω, δεν απαντώ".

    Επίσης ένας στους τρείς ψηφοφόρους της ΝΔ,εκφράζει τη διαφωνία του με την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ένας στους δύο εκφράζει τη συμφωνία του.

    Στον επιμερισμό των ευθυνών για την κακή κατάσταση της ΟΑ, το 48,8% απαντά ότι φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το 17,3% κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση, το 17,1% τη συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων και μόλις το 3,2% την Ευρωπαική Ενωση.

    Η κοινή γνώμη διατηρεί επίσης πολύ καλή γνώμη για την εταιρεία, σε ότι αφορά την ασφάλεια, την αξιοπιστία και την ποιότητα των υπηρεσιών της

    Σχεδόν εννέα στους δέκα (ποσοστό 86,7% των ερωτηθέντων) εκφράζουν θετική γνώμη για την ασφάλεια της Ολυμπιακής. Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα και για την αξιοπιστία της, αφού το 72,3% των ερωτηθέντων απαντούν θετικά.

    [02] Η Παπαρήγα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

    Με την ομιλία της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που πραγματοποιείται στη Φοιτητική Εστία στα Ιλίσια, από τις 15 Σεπτεμβρίου.

    Την επιτυχία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, χαιρέτισε χθές ο γραμματέας της Νεολαίας του ΚΚΕ Θέμης Γκιώνης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την διοργάνωση η οποία όπως είπε, είναι βασισμένη σε άλλες αξίες.

    Η επιτυχία του Φεστιβάλ με τις όποιες αδυναμίες του, σημείωσε, έχει μια ακόμη διάσταση γιατί είναι μια επιτυχία χωρίς χορηγούς επίσημους ή ανεπίσημους από μεγάλα συμφέροντα. Διάλεξε να έχει χορηγό τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη σεμνή προσφορά των συντρόφων και των φίλων. Ετσι, για να είμαστε η ζωντανή διάψευση του ατομισμού, της λογικής του "κοίτα την πάρτη σου", της λογικής που θέλει επιτυχημένο τον "κονομημένο", "τον φαταούλα", τον "κοινωνικά αδιάφορο". Δεν μας πάει αυτή η μόδα και γι' αυτό την καταργούμε στην πράξη. Μέσα στο Φεστιβάλ αυτό μόδα είναι η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η γνώση, η ελπίδα, ο διεθνισμός".

    Αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα τόνισε ότι η Νεολαία είναι από τα σοβαρότερα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού.

    Ο γραμματέας της ΚΝΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αλλαγή της κατάστασης δεν είναι ανέφικτη, όπως επιμένουν ορισμένοι, αλλά χρειάζεται αγώνας και οργάνωση της νεολαίας σε μια πλατιά νεανική συσπείρωση για την ανάπτυξη ενός πολύμορφου κινήματος με στόχους και αιτήματα που καλλιεργούν την ρήξη και την απειθαρχία απέναντι στο σύστημα και την κυρίαρχη πολιτική.

    [03] Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές σήμερα στη Γερμανία

    Ανοιξαν στις 8 τοπική ώρα (9 ώρα Ελλάδας) τα εκλογικά τμήματα στη Γερμανία για τις σημερινές βουλευτικές εκλογές, όπου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τους συντηρητικούς της Αγγελα Μέρκελ να προηγούνται των σοσιαλδημοκρατών του Γκέρχαρντ Σρέντερ με ποσοστό 40% έναντι 32%-34%.

    Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι το κόμμα της Μέρκελ και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δύσκολα θα κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Στην περίπτωση αυτή, η μελλοντική καγκελάριος θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" με τους σοσιαλδημοκράτες, κάτι που προς το παρόν αρνούνται και τα δύο κόμματα.

    Αν η απόλυτη πλειοψηφία σε έδρες του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Ελευθέρων Δημοκρατών είναι μικρότερη των τριων εδρών, οι Γερμανοί θα πρέπει να περιμένουν ως τις 2 Οκτωβρίου για να μάθουν τι κυβέρνηση θα αποκτήσουν. Την ημέρα εκείνη, 219.000 ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στη Δρέσδη με 15 ημέρες καθυστέρηση λόγω της ασθένειας μιας υποψήφιας.

    Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν η ανεργία (4,7 εκατομμύρια άνεργοι), η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, το μέλλον των συντάξεων και η τύχη του οικονομικού κράτους.

    Η συμμετοχή αναμένεται μεγάλη. Στις τελευταίες εκλογές, το 2002, είχε φτάσει το 79,2%.

    Τα πρώτα έξιτ-πολ θα μεταδοθούν στις 19.00, ώρα Ελλάδας.

    [04] Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην 70η ΔΕΘ

    Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι κυβέρνηση των λίγων και αγνοεί τους πολλούς. Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για πολλά από τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα όπως η οικονομία, η κοινωνική πολιτική, τα εθνικά θέματα, η Ολυμπιακή, η δημόσια διοίκηση κλπ

    Από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για την στάση που τηρεί σε ορισμένα σημαντικά θέματα όπως είναι το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, το ΕΚΑΣ κλπ

    Ειδικότερα για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μόνο η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή σε όλη την Ευρώπη δεν κάνει κάτι για να περιορίσει τις επιπτώσεις της ανόδου τιμών του πετρελαίου στους καταναλωτές και ζήτησε ένα μέρος από τα υπερβάλλοντα έσοδα που έχει και το κράτος, να δοθεί στους φτωχότερους πολίτες και δεν χρειάζεται, πρόσθεσε, να κόψει κονδύλια από άλλους τομείς.

    Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ τόνισε ότι η ΝΔ δίνει 12 ευρώ αύξηση - αμφισβήτησε αν και αυτά θα δοθούν- και χαρακτήρισε εμπαιγμό και κοροϊδία την αύξηση αυτή προς τα κοινωνικά στρώματα που βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης λέγοντας ότι δεν μπορεί να αρνείσαι στον χαμηλοσυνταξιούχο την ζωή

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για την στάση που τηρεί στο πρόσφατο φαινόμενο του κλεισίματος επιχειρήσεων και τόνισε ότι για να αλλάξει η κατάσταση απαιτείται ισχυρή πολική βούληση και όραμα, τα οποία, είπε ότι, δεν διαθέτει η ΝΔ και για αυτό "η Ελλάδα χάνει το τρένο της προόδου και της ευημερίας".

    Έντονα επικριτικός ήταν κ Παπανδρέου και σε ότι αφορά την διεθνή παρουσία της χώρας με την κυβέρνηση της ΝΔ.

    Ειδικότερα αναφερόμενος στην συνέλευση του ΟΗΕ τόνισε ότι θα περίμενε την Ελλάδα να είναι πρωτεργάτης, με πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή, στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχιας στο κόσμο. Αντί αυτού, συνέχισε, υπήρξε μόνο μια εθιμοτυπική ομιλία του πρωθυπουργού και από εκεί και πέρα "είμαστε βουβοί σαν να κάνουμε αγγαρεία".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολική της χώρας και ειδικότερα στην 3η Οκτωβρίου που σηματοδοτεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα ήταν ιστορικό λάθος αν η Ελλάδα συμφωνήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τους σημερινούς όρους. Η συνέχιση της κατοχής της Κύπρου και οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν μπορούν να ενσωματωθούν σε μια ευρωπαϊκή ομαλότητα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα είναι μια διαρκής ωρολογιακή βόμβα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η 3η Οκτωβρίου είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για ένα νέο Ελσίνκι με χρονοδιάγραμμα, δεσμεύσεις και εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον της χώρας

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή ότι επέλεξε και στο θέμα αυτό την υποχώρηση και την σιωπή και φτάσαμε, όπως είπε, στο παρά ένα. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι «δεν δικαιούστε να υποθηκεύετε την διαπραγματευτική θέση της χώρας» και τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια Ελλάδα των αξιών, όπως είπε, που θα έχει παρουσία και δύναμη, θα έχει φωνή και την ηθική δύναμη των ιδεών και του πολιτισμού της.

    Πρέπει τόνισε ο Παπανδρέου να χτίσουμε το "νέο ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο" και προσέθεσε ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε σε μια ανταγωνιστική οικονομία ένα ισχυρό κοινωνικό σύστημα επενδύοντας την αξία που λέγεται άνθρωπος.

    Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ορισμένες στρατηγικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της χώρας ξεκινώντας από το πολιτικό και διοικητικό σύστημα και την δημόσια διοίκηση κατηγορώντας τον κ. Καραμανλή ότι με την επανίδρυση που επαγγέλθηκε και εφαρμόζει, διατηρεί και επαυξάνει τις αρνητικές πτυχές του ελληνικού κράτους

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, πρότεινε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με ριζική αποκέντρωση των εξουσιών, με επανακαθορισμό των κρατικών, περιφερειακών και αυτοδιοίκητων αρμοδιοτήτων. Επίσης είπε ότι πρέπει να υπάρξει νέα κατανομή πόρων ανάμεσα στην κρατική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση καθώς και δημιουργία μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης

    Ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει μια στρατηγική για την ανάδειξη της σε μια πόλη για τη έρευνα, την καινοτομία και τις νέες υπηρεσίες ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός βαλκανικού σχεδιασμού. Επανέλαβε την περσινή του πρόταση για την περιφερειακή αναδιάρθρωση της χώρας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσέγγισε το θέμα πριν από μια εβδομάδα με προχειρότητα.

    Αναφερόμενος στο κράτος αλληλεγγύης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του προωθεί την αναμόρφωση του κοινωνικού συστήματος και τον απεγκλωβισμό του δυναμικού της χώρας. Το κοινωνικό σύστημα που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου θα δώσει βάρος στις «γέφυρες ζωής για την συμμετοχή του Ελληνα πολίτη στην κοινωνία».

    Παράλληλα ο Παπανδρέου είπε ότι η βασική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν προνόμια για λίγους αλλά δικαιώματα για όλους και πρόσθεσε ότι σύνθημα του κόμματος τους είναι "εργασία για όλους και βασική προστασία για αυτούς που δεν μπορούν"

    Ιδιαίτερο βάρος, τόνισε, θα δοθεί στην μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης και πρότεινε να φύγει ο ΟΑΕΔ από τη κρατική διαχείριση και να περάσει στα χέρια των κοινωνικών ετέρων. Εμφαση θα δοθεί, όπως τόνισε, στην ανάγκη διαφύλαξης και στήριξης των κατώτερων συντάξεων με δίκαιο επιμερισμό του κόστους των υψηλότερων συντάξεων χωρίς αυτό να μετακυλίετε σε όλη την κοινωνία.

    Ο κ Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στη διαμόρφωση μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής οικονομίας η οποία όπως τόνισε πάει χέρι - χέρι με ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας. Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της ισχυρής οικονομίας ο εποπτικός ρόλος του κράτους και των ανεξάρτητων των αρχών θα είναι ισχυρός και προσέθεσε ότι η κριτική σε κάθε περίπτωση θα είναι το δημόσιο συμφέρον.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του κράτους τόνισε ότι η συντήρηση σήμερα είναι τόσο οι απόψεις που δαιμονοποιούν το κράτος όσο και οι απόψεις που δαιμονοποιούν την αγορά, ενώ πρόσθεσε ότι προοδευτικό είναι αυτό που αναπτύσσει τον τρίτο μεγάλο παράγοντα που είναι η κοινωνία των πολιτών.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ολυμπιακής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τους τελευταίους 18 μήνες ήταν προκλητικά απούσα, δεν αρνήθηκε πάντως ότι για την κατάσταση στην Ολυμπιακή έχει ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ.

    Τόνισε όμως ότι το πρωτεύον σήμερα είναι η εξεύρεση λύσης και παρουσίασε ως εξής τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

    1. να συνεχιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία της εταιρείας

    2. να προσφύγει η κυβέρνηση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

    3. η κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα σοβαρό σχέδιο ενεργειών σε συνεννόηση με τη ΕΕ με στόχο την συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

    Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει ένα κρατικό μονοπώλιο να αντικατασταθεί από ιδιωτικό αλλά να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να προκύψει στο τέλος είναι ένα νέο σχήμα με προοπτική και βιοσημότητα που θα βασίζεται κυρίως σε ιδιωτικά κεφαλαία και θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας.

    Αναφέρθηκε στα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και φορολογίας και κατηγορήσετε την κυβέρνηση για την απογράφη.

    Το ΠΑΣΟΚ τόνισε, ως κυβέρνηση θα αποτυπώσει σε έναν πολυετή προϋπολογισμό τις πολιτικές προτεραιότητες στην εκπαίδευση στην έρευνα, την καινοτομία, τηνπροωθηση της απασχόλησης καθώς και τις προτεραιότητες για την εξικομμηση πόρων από την άμυνα, τις δημόσιες δαπάνες και τις επιδοτήσεις χωρίς κοινωνικό αποτέλεσμα. Επίσης εξήγγειλε την εφαρμογή μιας νέας φορολογικής πολιτικής με βασικό της στοιχείο την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

    Ειδικότερα όπως τόνισε θα μειωθεί ο φόρος ειδοσηματος που προέρχεται παο την εργασία και θα αυξηθεί ο φόρος που προέρχεται από το κεφάλαιο. Επίσης θα μειωθεί δραστικά η φορολόγηση των μη διανεμομένων κερδών των επιχειρήσεων για επενδύσεις και θα φορολογηθούν τα διανεμόμενα κέρδη ως εισόδημα, μαζιμε τους συντελεστές φορολογία φυσικών προσώπων. Επίσης θα διευρυνθεί η φορολογική δράση και θα μειωθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

    Ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα καταργήσει τουςς μικροφορους, θα ενοποιήσει ολες τις φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα και θα δημιουργήσει πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση των φορολογικών εργασιών. Βασικό στοιχείο της φορολογικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι πολίτες θα θεωρούνται "φορολογικά ειλικρινείς".

    Αναφερόμενος στην παιδεία τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η παιδεία στη χώρα μας να είναι βαθιά ταξική και σύνθημα του ΠΑΣΟΚ είναι "παιδεία για όλους". Ο προϋπολογισμός για την παιδεία πρέπει να φτάσει στο 25% τουΑΕΠ και να διατεθεί το 5% του προϋπολογισμού καθώς και το 40% του 4ου ΚΠΣ. Ανέφερε επίσης ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο θα παραμείνει βασικός μοχλός στη τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά όπως πρόσθεσε το ΠΑΣΟΚ δεν φοβαται μορφές μη κρατικών φορέων.

    Εκλεισε την ομιλία του με εκτεταμένη αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και στην αθέτηση προεκλογικών της υποσχέσεων. Τόνισε ότι ενώ υποσχέθηκε εξομοίωση των οικογενειών με τρία παιδιά με τις πολύτεκνες περιορίστηκε να ανακοινώσει ένα επίδομα για όσους αποκτήσουν από εδώ και πέρα τρίτο παιδί και σταδιακή μείωση των φόρων για την αγορά αυτοκινήτου.

    Κατηγόρησε επειδή τον κ. Καραμανλή ότι δεν συγκρότησε το μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα που υποσχέθηκε και ότι αντί για μείωση του κράτους η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε 220 νέες υπηρεσίες, συγκρότησε 400 νέες αμειβόμενες επιτροπές και ομάδες εργασίας και σύνεστησε 5,500 νέες θέσεις προσωπικού. Επίσης κατηγόρησε την ΝΔ ότι επανίδρυση του κρατους σημαίνει επανασύσταση του κομματικού κράτους με πρόσληψη, τον πρώτο χρόνο της νέας διακυβέρνησης, 475 ατόμων την ημέρα. Αντί για πρόσληψη σε ευαίσθητους χώρους οπως η υγεία, ανακοινώνει την πρόσληψη 9,000 αγροφυλάκων και χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως "κυβέρνηση αγροφυλάκων".

    Επίσης ο κ Παπανδρέου μίλησε και για διώξεις 25.000 στελεχων στην δημόσια διοίκηση μεταξύ των οποιων και στελέχη την ΝΔ τα οποία είχαν συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε επίσης ότι η μάχη της ΝΔ κατά της διαπλοκής κατέληξε στο φιάσκο, όπως το χαρακτήρισε του "βασικού μετόχου και έγινε πεδίο συμβιβασμών και διευθέτησης συμφερόντων. Ιδιαιτέρα σκληρή ήταν η κριτική του για την οικονομία όπου τόνισε ότι βρισκόμαστε σε έναν πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό με κατάρρευση των δημοσίων εσόδων με στάση πληρωμων και μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Ακόμα και το 3ο ΚΠΣ κατόρθωσε η κυβέρνηση να επιβραδύνει τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερηκε και στην ανεργία τονίζοντας ότι παραμένει το πρώτο πρόβλημα και τον τελευταίο χρόνο έχουν χαθεί σχεδον100.000 θεσιες

    Ταυτόχρονα τόνισε ότι τα πραγματικά εισοδήματα είναι στάσιμα ή υποχωρούν, η ακρίβεια πλήττει κάθε ελληνικό νοικοκυριό και η αγορά έχει παγώσει ενώ 3.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκετο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τους αγρότες και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει καμαι αναφορά στους αγρότες. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση επέβαλε άδικα φορολογικά μετρά ενώ δανείζεται με υψηλό κόστος για να εμφανίσει μείωση του ελληματος.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβερνηση για πρωτοφανή αυταρχισμό, τον Κ. Καραμανλή για πατερναλισμό και πρόσθεσε ότι έκαναν αλαζονεία την σεμνότητα και την ταπεινότητα.

    Αποτιμώντας συνολικά τα πεπραγμένα της κυβέρνηση τόνισε ότι δεν είναι απλά επικριτικός για την κυβέρνηση καραμανλή αλλά ως Έλληνας αισθάνεται οργισμένος γιατί χάνονται προσπάθειες ετών εξαιτίας της κυβέρνησης την ΝΔ.

    Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες διαφορές με την ΝΔ καθώς βάζει ψηλά τον πήχη για την Ελλάδα ενώ η ΝΔ τον κατεβάζει, κατηγόρησε επίσης την ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή ότι καλλιεργούν τη ηττοπάθεια. Κατέληξε τονίζοντας ότι η ΝΔ θα λογοδοτήσει στις επόμενες εκλογές καθώς ο λαός θα καταδικάσει την αναλγησία τον κομματισμό και την ανευθυνότητα αυτής της κυβέρνησης. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος αναλαμβάνει μαζί με το ΠΑΣΟΚ την ιστορική ευθύνη να οδηγήσει την χωρά σε έναν διαφορετικό δρόμο με μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία με συμμετοχή κα συνευθύνει του πολίτη και κινητοποίηση της νέας γενιάς.

    Δήλωση Θ. Ρουσόπουλου για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην 70η ΔΕΘ

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας με δήλωση του, την αποψινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην 70η ΔΕΘ ανέφερε ότι με την ομιλία του πρωθυπουργού το προηγούμενο Σάββατο και την σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν:

    «Από τη μια μεριά, το έργο, τη σαφή στρατηγική, τη συγκροτημένη πολιτική της Κυβέρνησης. Και, από την άλλη, τα κενά περιεχομένου λόγια του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια μεριά, την νέα πολιτική της Κυβέρνησης, που παράγει ήδη απτά αποτελέσματα, που εγγυάται ένα καλύτερο αύριο για όλους. Και από την άλλη, την καθολική άρνηση κάθε αλλαγής, κάθε μεταρρύθμισης. Από τη μια μεριά, τη γλώσσα της αλήθειας και από την άλλη, τη φωνή του λαϊκισμού».

    [05] Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη Νέα Υόρκη

    Την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα, συζήτησαν σε σημερινή 45λεπτή συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ, στα γραφεία της τουρκικής μόνιμης αντιπροσωπείας, στη Νέα Υόρκη.

    Μετά τη συνάντηση, οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν στα θέματα που συζήτησαν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με την ευκαιρία της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών είχα την χαρά να συναντήσω και φέτος τον Τούρκο συνάδελφό μου, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στα γραφεία της τουρκικής αντιπροσωπείας.

    Οπως ήδη ελέχθη (από τον κ. Γκιουλ), το περασμένο έτος είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας και έτσι αρχίζει να δημιουργείται νομίζω μια καλή παράδοση συναντήσεων εδώ στη Νέα Υόρκη.

    Οι σημερινές συνομιλίες μας διεξήχθησαν σβ ένα πολύ θετικό και φιλικό κλίμα. Ανασκοπήσαμε την πορεία των διμερών μας σχέσεων και επαναβεβαιώσαμε τη θέλησή μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών μας.

    Στο πλαίσιο αυτό εξετάσαμε και πιθανές ημερομηνίες για την πραγματοποίηση της επισκέψεως του πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία.

    Συζητήσαμε για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με την Τουρκία. Συζητήσαμε θέματα σχετικά με την εφαρμογή της αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου.

    Η θέσεις μας πάνω σβ αυτό το θέμα είναι πολύ γνωστές και παραμένουν αμετάβλητες.

    Συζητήσαμε επίσης τις διαγραφόμενες προοπτικές για μια πιθανή επαναδραστηριοποίηση των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέως για την εξεύρεση μιας λύσεως του Κυπριακού προβλήματος».

    [06] Με διαφορά τεσσάρων μονάδων προηγείται η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO

    Προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται για την Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση της GPO η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα 12-15 Σεπτεμβρίου, για την εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής".

    Συγκεκριμένα, στην ερώτηση πρόθεσης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 35,9%, ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 31,9, το ΚΚΕ με 6,2%, ο Συνασπισμός με 3,9%, ο Λα.Ο.Σ με 2,9% και τα άλλα κόμματα με 2,2%. Στην ίδια ερώτηση, το Λευκό και το Άκυρο συγκεντρώνουν το 4,8%, ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 11,5%.

    Στην παράμετρο της Παράστασης Νίκης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 67,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 16,4%. Στην ερώτηση σχετικά με το εάν μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου θα ήταν καλύτερη ή χειρότερη από την σημερινή κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει προβάδισμα στους τομείς της ακρίβειας, της οικονομίας, της ανεργίας, της παιδείας και της υγείας, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερισχύει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

    [07] Επικρίσεις σε κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ

    H συνεργασία ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς χωρίς αποκλεισμούς, άρα και με το ΚΚΕ, στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του επομένου έτους παραμένει η σταθερή πολιτική θέση του Συνασπισμού, όπως την διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ με την ομιλία του ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΚΚΕ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης μετώπου κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

    Αναφερόμενος στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης 2005-2008 που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι πρόγραμμα μεταρρύθμισης, είναι το τελεσίγραφο του ΣΕΒ» και πρόσθεσε ότι «με το πρόγραμμα αυτό παραδίδεται κυριολεκτικά η χώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα κέρδη των επιχειρηματιών μέσα από την έννοια της ανταγωνιστικότητας αναγορεύονται σε πρώτη προτεραιότητα, ενισχύεται η διαδικασία φορολογικής ασυλίας του κεφαλαίου, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κωφεύει στο επίδομα θέρμανσης σε αντιδιαστολή με πολλές χώρες της ΕΕ».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο συνεχίζει να κλιμακώνει το νεοφιλελεύθερο δρόμο, που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιχειρεί να τον ολοκληρώσει, σε μια εποχή μάλιστα που τα μοντέλα αυτά -όπως βλέπουμε και στις ΗΠΑ με τον προβληματισμό που αναδείχθηκε από την υπόθεση του κυκλώνα της Ν. Ορλεάνης, αλλά και στην Ευρώπη με τα δημοψηφίσματα- αποτυγχάνουν και έχουν την αποδοκιμασία των πολιτών», υποστηρίζοντας ότι «καθυστερημένα η ΝΔ προσπαθεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε πειραματόζωο των πιο ακραίων δογμάτων».

    Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Αλαβάνος και έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σχολιαζοντας την χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ , ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι «δεν είδαμε καμία εναλλακτικότητα» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «αντίθετα κινείται σε ένα κοινό πεδίο αντιλήψεων με την κυβέρνηση και σ΄ έναν ανταγωνισμό αν θα ανοίξουν νέα μέτωπα ιδιωτικοποίησης».

    Μας έκανε εντύπωση η τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον ΟΑΕΔ, είπε ο κ. Αλαβάνος. Ο κ. Παπανδρέου είπε να φύγει ο ΟΑΕΔ από το δημόσιο έλεγχο και να δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους -δηλαδή και τον ΣΕΒ- ενώ η θέση του εργατικού κινήματος είναι «δημόσιος ΟΑΕΔ με τριμερή συμμετοχή και διοίκηση και τριμερή χρηματοδότηση»

    Μιλώντας για την πολιτική του Συνασπισμού ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι το ζήτημα δεν είναι ποιος θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Κυριακόπουλο, αν θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ ή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά πώς ο κ. Κυριακόπουλος δεν θα κάθεται στο τραπέζι της διαμόρφωσης των βασικών οικονομικών πολιτικών και κοινωνικών επιλογών της χώρας μας.

    Εδώ, είπε ο κ. Αλαβάνος, «πρέπει να αναπτύξουμε ένα σκληρό και επί της ουσίας μέτωπο απέναντι στην πολιτική της ΝΔ, με προσανατολισμό την ανάπτυξη μεγάλων κοινωνικών αγώνων για την ήττα της κυβέρνησης και της πολιτικής της».

    Ειδικότερα για την Ολυμπιακή ο κ. Αλαβάνος πρότεινε την διενέργεια δημοψηφίσματος για το μέλλον της επιχείρησης, αν δηλαδή οι πολίτες θέλουν δημόσια Ολυμπιακή ή επιθυμούν την ιδιωτικοποίησή της, ενώ ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΟΑ.

    Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αντίθεση του κόμματός του στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς και με τη συμμετοχή του ΚΚΕ

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Παπαρήγα στη ΔΕΘ με τις οποίες επέκρινε έντονα το Συνασπισμο ο κ. Αλαβάνος ο σημείωσε ότι «οι χαρακτηρισμοί του ΚΚΕ απέναντί μας δεν κάνουν τόσο ζημιά στον ΣΥΝ, όσο κάνουν ζημιά στην υπόθεση συνολικά της Αριστεράς. Ενισχύουν την απαισιοδοξία, την ματαιότητα, την παραίτηση. Το να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο θα κάνει διπλή τη ζημιά».

    [08] Προβάδισμα της Μέρκελ

    Οι συντηρητικοί της Ανγκελα Μέρκελ είναι το κόμμα που προηγείται στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Γερμανία, όμως η κεντροδεξιά της Συμμαχία δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα.

    Στη δημοσκόπηση που έγινε από το τηλεοπτικό δίκτυο ARD οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) και η Χριστιανική Κοινωνική Ενωση (CSU) εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων 35,5%, ενώ οι προτιμώμενοι εταίροι τους οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες FDP το 10,5%, που δεν είναι όμως αρκετό για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Καγκελάριου Σρέντερ (SPD) εξασφαλίζει το 34%, οι εταίροι του οι Πράσινοι το 8,5%, και το Κόμμα της Αριστεράς το 7,5%.

    Καθώς το κόμμα της εξασφαλίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, η Μέρκελ, που μεγάλωσε την πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία, φαίνεται πιθανό να αντικαταστήσει τον Σρέντερ. Χωρίς όμως αρκετή υποστήριξη για να κυβερνήσει με το FDP πιθανώς να αναγκαστεί να σχηματίσει ευρύ συνασπισμό με το SPD του Σρέντερ.

    [09] Ομιλία Παπαρήγα στο φεστιβάλ της ΚΝΕ

    Εκκληση στους νέους να συνεργαστούν με το ΚΚΕ, έστω και αν δεν συμφωνούν με όλες τις θέσεις του, για τη συγκρότηση ενός μετώπου που θα αναζητήσει μια ριζοσπαστική εναλλακτική λύση, απηύθυνε η γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, κλείνοντας απόψε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στη Φοιτητική Εστία στα Ιλίσια.

    «Δεν απαιτούμε να συμφωνήσετε στο πρόγραμμά μας», είπε η κ. Παπαρήγα, «είναι ανάγκη όμως να ενισχυθεί η γραμμή αντιπαράθεσης με τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού. Είναι ανάγκη να περάσουμε από την αφηρημένη συζήτηση για το όραμα της λαϊκής ευημερίας, σε μια πιο συγκεκριμένη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, την κοινωνικοποίηση, τον εργατικό και λαϊκό έλεγχο».

    Η κ. Παπαρήγα μίλησε για προσπάθεια εκμαυλισμού των συνειδήσεων με πακτωλό χρημάτων από το σύστημα. "Το σύστημα δεν τσιγκουνεύεται καθόλου όταν πρόκειται να διαθέσει πόρους και μέσα για να διαβρώσει και να εξαγοράσει συνειδήσεις. Πακτωλός χρημάτων για χρηματοδότηση προγραμμάτων με πρόσχημα την κατάρτιση, πακτωλός χρημάτων στα ταμεία συνδικαλιστικών εργατοπατερικών οργανώσεων, αλλά και επιστημονικών εταιριών και ιδρυμάτων, χρήμα στις τσέπες διαφόρων ειδικών και ειδημόνων, στα παπαγαλάκια που ασκούν δήθεν λειτούργημα στα μέσα ενημέρωσης, στις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, που στην πλειοψηφία τους είναι προϊόντα μηχανισμών του κράτους, χρήματα για να κλείσουν στόματα".

    Η γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ θεωρεί αναγκαίο για να αποκτήσει αποτελεσματικότητα ο αγώνας των εργαζομένων ένα αδιάλλακτο ιδεολογικοπολιτικό και πολιτιστικό αγώνα κατά της διάβρωσης, εξαγοράς και τρομοκράτησης συνειδήσεων, τονίζοντας ότι ο καπιταλισμός έδωσε ότι είχε να δώσει, ενώ ο σοσιαλισμός παραμένει ένα ζωντανό όραμα. "Οτι και αν συνέβη στην τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα το κύριο και βασικό δεν αλλάζει. Ο χαρακτήρας της εποχής μας, παρά τη νίκη της αντεπανάστασης, παρά τα λάθη και τις αστοχίες που έγιναν κατά την πρώτη προσπάθεια να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός σε συνθήκες ιμπεριαλιαστικής περικύκλωσης, η εποχή μας παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό". Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι όλα τα ρεύματα των ριζοσπαστικών δυνάμεων πρέπει να συναντηθούν τελικά σε ένα σκοπό, την ανατροπή της κυρίαρχης αστικής τάξης σε κάθε χώρα, σε ένα κύκλο χωρών, παντού όπου είναι δυνατό, άμεσα σήμερα ή αύριο.

    Αναφέρθηκε στους βραχυπρόθεσμους στόχους, σημειώνοντας ότι δεν υποτιμά καθόλου τη δυνατότητα και σήμερα οι λαοί να βάζουν εμπόδια ή να αποσπάσουν κάποιες κατακτήσεις προσωρινές, αυτό όμως δεν θα γίνει, συμπληρώνει, με τον κάλπικο διεθνισμό που προβάλλουν οι λεγόμενοι αριστεροί σοσιαλδημοκράτες, ούτε με τα σενάρια της κεντροαριστεράς.

    Επέκρινε τις λεγόμενες ρεαλιστικές επιλογές, τονίζοντας ότι καταλήγουν να ταυτίζουν την ευρωπαϊκή συνεργασία με την ΕΕ και να έχουν στρατηγική επιλογή την αύξηση των κερδών και την ανταγωνιστικότητα.

    Η γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ειδική μνεία στις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για τη νεολαία (δημοσιοποιήθηκαν στις 10 Ιουλίου και ο διάλογος συνεχίζεται), καθώς και στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων που θα πραγματοποιηθεί 29 και 30 Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα ανέλαβε τις ευθύνες του απέναντι στη νέα γενιά.

    Τέλος, παρέπεμψε στη ρήση του πρώην γραμματέα του κόμματος Χαρίλαου Φλωράκη: "Οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει και φουντώνει".

    [10] «Ο στόχος μου δεν είναι συγκυριακός»

    Αποφασισμένος να προχωρήσει το σχεδιασμό που ξεκίνησε όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το δρόμο, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν θα επηρεαστεί από τις χρήσιμες, αλλά εντελώς συγκυριακές δημοσκοπήσεις, καθώς, όπως τόνισε, η πολιτική δεν γίνεται με δημοσκοπήσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για όλα τα θέματα και σχεδόν σε κάθε απάντηση που έδωσε άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε ηγέτη παλαιάς κοπής και άτολμο να προχωρήσει σε σοβαρές αλλαγές. Επίσης, επανέφερε το θέμα της παραίτησής του από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού, την οποία, όπως ανέφερε, χρησιμοποιεί μόνο για δημόσιες σχέσεις.

    Επέκρινε επίσης τον κ. Καραμανλή για τη στάση που τηρεί στο θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και τη μη αναγνώριση της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής παρέδωσε τα όπλα πριν δώσει τη μάχη. Ενώ, μιλώντας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το βέτο που είπε ο κ. Καραμανλής ότι θα βάλει για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, είπε ότι το βέτο είναι ένα δύσχρηστο όπλο, το οποίο θα πρέπει να ξέρει κανένας να χρησιμοποιεί, αλλά η κυβέρνηση δεν ξέρει.

    Επίσης κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για τη θέση που πήρε στο ζήτημα της Ολυμπιακής, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του στη Θεσσαλονίκη πριν από μία εβδομάδα, ουσιαστικά υπονόμευσε το μέλλον της εταιρίας.

    Για το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συντηρείται από την κυβερνητική πολιτική και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτή την πολιτική κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τη μεσαία τάξη φτωχή. Επίσης την κατηγόρησε για εγκατάλειψη των αγροτών και των υποσχέσεων που τους είχε δώσει προεκλογικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει τη δυσαρέσκεια του κόσμου από τη σκληρή πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο στόχος του δεν είναι συγκυριακός, αλλά είναι ευρύτερος και έχει σχέση με την επομένη των εκλογών, τις οποίες, όπως τόνισε, πιστεύει ακράδαντα ότι θα κερδίσει το κόμμα του.

    Από τους πολίτες, όπως είπε, δεν ζητά να αλλάξουν προτίμηση από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά να ακούσουν το ΠΑΣΟΚ, και να δούν τις αλλαγές που έκανε και τις νέες προτάσεις του. Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο κόσμος θα πεισθεί από το ΠΑΣΟΚ.

    Σε ερώτηση για τις κατηγορίες που απευθύνει στη Νέα Δημοκρατία για σχέσεις της με οικονομικά συμφέροντα και "παιχνίδια της με μέσα ενημέρωσης", ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν κατηγορεί εκείνος τη Νέα Δημοκρατία, αλλά στελέχη της, τα οποία αναδεικνύουν σκοτεινές πλευρές της λειτουργίας του κόμματος και ο κ. Καραμανλής τα διαγράφει. Και τόνισε ότι δεν θα ήθελε να φθάσει ποτέ ο ίδιος σε ένα τέτοιο σημείο.

    Για τα μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι αυτό που ο ίδιος επιθυμεί είναι να έχουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία να ασκούν υπεύθυνη και δημιουργική κριτική.

    Σχετικά με το θέμα των μεταναστών και τις χθεσινές αναφορές του στο θέμα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο θέμα και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από ρατσιστικές απόψεις.

    Ερωτηθείς αν θα αναλάβει τις ευθύνες του σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας απέρριψε την υπόθεση αυτή, τονίζοντας ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και θα έχει μια άλλη πορεία η χώρα και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι έχει υιοθετήσει μια πορεία προς τα πίσω για τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αποκάλυψε ότι όχι μόνο γνωρίζεται προσωπικά με τον κ. Καραμανλή, αλλά και ότι είχαν κοινές παρέες στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα, όμως, τόνισε, δεν είναι οι συμπάθειες και οι παρέες, αλλά αν αναλαμβάνει κανένας τις ευθύνες του. Και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι δεν ανταποκρίθηκε στις ευθύνες που ανέλαβε, δεν είναι όσο ο ίδιος και πολλοί άλλοι περίμεναν τολμηρός, ενώ υιοθέτησε τις πιο συντηρητικές λογικές. Ενώ, απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναγνώρισε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί μόνος του να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, αλλά τόνισε ότι αυτός είναι ο δρόμος που επέλεξε ο κ. Καραμανλής, για τον οποίο, είπε, ότι μακάρι να ήταν πολιτικός της νέας σχολής.

    Σχετικά με το είδος της αντιπολίτευσης που ασκεί και κατηγορείται ότι δεν ασκεί σκληρή αντιπολίτευση, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η αντιπολίτευσή του δεν είναι ούτε σκληρή ούτε ήπια, είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση. Τόνισε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει και θα πετύχει τη νίκη στις επόμενες και όχι στις μεθεπόμενες εκλογές και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει όπως η κυβέρνηση Καραμανλή, που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει.

    Σχετικά με τις αλλαγές που υποσχέθηκε ο ίδιος να κάνει όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως η αλλαγή για τον ίδιο είναι μια μόνιμη διαδικασία, έχουν ήδη γίνει αρκετές αλλαγές, υπάρχουν νέα πρόσωπα, νέες προτάσεις και νέα δυναμική.

    Σε ερώτηση για όσα λέγονται περί ανεπάρκειάς του και έλλειψης "τσαμπουκά", αλλά και αν είναι ο διάβολος με το αγγελικό πρόσωπο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ούτε "τσαμπουκάς" είναι, ούτε "τζάμπα μάγκας". Και σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό διάβολος με αγγελικό πρόσωπο, είναι φράση που χρησιμοποίησε για να τον χαρακτηρίσει ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν φοβήθηκε ποτέ του να πάρει δύσκολες αποφάσεις και το έπραξε πολλές φορές ως υπουργός Εξωτερικών. Ζήτησε, επίσης, να μην εκλαμβάνεται ως δείγμα αδυναμίας το αν φωνάζει ή όχι. Αυτά είναι αστεία πράγματα και στερεότυπα του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, τόνισε ότι το πολυεπίπεδο της διοικητικής δομής της χώρας συνεπάγεται τεράστιο κόστος με σπατάλη πόρων και δυνάμεων. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι υπέρ της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως να καταργείται η εκπροσώπηση των νομών. Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Καραμανλής αντέγραψε τη δική του πρόταση για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, και πρόσθεσε ότι γι αυτό ο κ. Καραμανλής ζητάει προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ, γιατί ο ίδιος δεν έχει. Αλλά, τόνισε, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πολιτική βούληση να προχωρήσει στα θέματα αυτά.

    Σε ερώτηση αν ήταν δημοσιογράφος ποιά ερώτηση θα απηύθυνε στον κ. Καραμανλή στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως θα τον ρωτούσε γιατί άλλα έλεγε πριν τις εκλογές, εμφανίζοντας πρόσωπο δήθεν μεσαίου χώρου και σήμερα εμφανίζει το σκληρό πρόσωπο ενός δεξιού νεοσυντηρητισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε σχετικά με φράση που αποδίδεται σε βουλευτές του Κινήματος "να βγάλει το δολοφόνο από μέσα του" και "τι έγκλημα σκοπεύει να κάνει". Ο κ. Παπανδρέου με αρκετή δόση χιούμορ απάντησε ότι δεν σκοπεύει να κάνει κανένα έγκλημα, αλλά να σταματήσει τα εγκλήματα της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος της χώρας. Ενώ, χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη ερώτηση, την ερώτηση να αναφέρει ένα θετικό στοιχείο της 18μηνης κυβερνητικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σημίτη, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι οι σχέσεις τους είναι άριστες και πολύ καλή η συνεργασία τους. Σχετικά με το αν προτίθεται να συγκροτήσει ισχυρή ηγετική ομάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή η ομάδα υπάρχει στα όργανα και στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν παρα-ομάδες.

    Σε ερώτηση σχετικά με εσωτερικούς διαγκωνισμούς στο ΠΑΣΟΚ και πώς βλέπει τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο κ. Βενιζέλος είναι πολύ στενός συνεργάτης του, ο ίδιος εκτιμά πολύ τους συνεργάτες του και όλοι μαζί αποτελούν μια ισχυρή και σφικτή ομάδα που διεκδικεί με αισιοδοξία τη νίκη στις εκλογές.

    Για τον κ. Λαλιώτη και το αν υπάρχει θέση στο ΠΑΣΟΚ γι αυτόν, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πάντα υπάρχει θέση στο Κίνημα για τον Κώστα Λαλιώτη, αλλά ζήτησε να μην ταυτίζεται η θέση με την καρέκλα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο κ. Λαλιώτης θα θεωρούσε υποτιμητική μια τέτοια ταύτιση.

    Σχετικά με τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα σεβαστεί τις προτιμήσεις των τοπικών κοινωνιών και δεν θέλησε να μπει σε ονοματολογία.

    Σε ερώτηση για το αν θα επιμείνει στη συνεργασία με τους κυρίους Μάνο και Ανδριανόπουλο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο ίδιος έχει μιλήσει επανειλημμένα για το θέμα αυτό και ότι η απόφασή του για συνεργασία με τους δύο βουλευτές σηματοδότησε και σηματοδοτεί την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, στις οποίες πιστεύει το ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι πρόκειται για ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι λένε τις απόψεις τους και αυτό πρέπει να είναι σεβαστό, αλλά υπογράμμισε πως όπου υπάρχει διαφωνία, το ΠΑΣΟΚ θα διατηρεί και θα διακηρύσσει τη δική του θέση. Οπως συνέβη και στην περίπτωση της Ολυμπιακής, όπου ο κ. Παπανδρέου είπε ότι διαφωνεί με τη θέση του κ. Μάνου.

    Για τις σχέσεις Εκκλησίας - κράτους, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος μεταξύ των δύο θεσμών και πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο διάλογο ξεκινά το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, να υπάρξει σεβασμός τόσο στη διαφορετικότητα, όσο και στην παράδοση. Και πρόσθεσε, ότι το κράτος όλο και περισσότερο πρέπει να σέβεται την πολυπολιτισμικότητα.

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου

    Αυτό που τελικά έμεινε από την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ είναι και πάλι κούφια, μεγάλα λόγια, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας την συνέντευξη Tύπου και την χθεσινοβραδυνή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον οποίο κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε μια σειρά από ψέματα στις απαντήσεις του.

    Οσον αφορά στην χθεσινή ομιλία, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου «επιχείρησε να πείσει τους Έλληνες ότι έχει μαγικές λύσεις για όλους τους πολίτες, για όλα τα προβλήματα» ενώ στη συνέντευξη Τύπου, «όταν εκλήθη να γίνει πιο σαφής, βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία να φωτίσει τις ββγκρίζες ζώνεςββ των εξαγγελιών του. Να δώσει, δηλαδή, απαντήσεις για το πώς, σε τι βάθος χρόνου και με τι πόρους θα γίνουν πράξη τα δεκάδες ββΘΑββ που μοίρασε αφειδώς».

    «Μετά από 20 χρόνια υποσχέσεων, που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, οι πολίτες ζητούν επιτέλους έργο με απτά αποτελέσματα. Αυτό το έργο βλέπουν σήμερα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: Τομές που νοικοκυρεύουν την οικονομία. Μεταρρυθμίσεις που βάζουν τις βάσεις για ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους. Αλλαγές, που εγγυώνται ένα καλύτερο αύριο για τους Έλληνες πολίτες, για κάθε οικογένεια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Παράλληλα ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι «ο κ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει μια σειρά από ψέματα στις απαντήσεις που έδωσε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου» και αναφέρθηκε ειδικότερα σε δύο περιπτώσεις λέγοντας:

    Β· «Το πρώτο ψέμα, αφορά την Ολυμπιακή Αεροπορία. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τις Ολυμπιακές Αερογραμμές ββκαθαρέςββ. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές συνεστήθησαν το Δεκέμβριο του 2003. Μόνο στις πρώτες 18 ημέρες ββμπήκαν μέσαββ κατά 23 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το σύνολο του ββεγχειρήματος εξυγίανσηςββ της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στη δεκαετία 1994 - 2004 -αποτυχημένης εξυγίανσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως παραδέχθηκαν δημοσίως πολλές φορές στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά παραδέχθηκε και η ίδια η Commission δια του αρμοδίου Επιτρόπου- κόστισε στους Έλληνες πολίτες 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η ββκαθαρή θέσηββ με την οποία παρέδωσε ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την Ολυμπιακή Αεροπορία;

    Β· Το δεύτερο ψέμα, αφορά το εθνικό θέμα της Κύπρου. Ο κ. Παπανδρέου, ανάμεσα στα άλλα, είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης δεν τον ενημέρωσε, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών που έλαβαν χώρα στη Λουκέρνη. Έχω στα χέρια μου το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, από τη συνεδρίαση της Βουλής, στις 2 Απριλίου 2004, όπου ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, ομολογεί ότι ο κ. Μολυβιάτης επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε για τα όσα συνέβαιναν στη Λουκέρνη»

    «Λυπούμαστε αλλά αυτά τα ψέματα δεν συμβαδίζουν με τους λόγους περί ββνέων αρχών και αξιώνββ, που επαγγέλλεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» κατέληξε στη δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Δήλωση του υφυπουργού Πολιτισμού Π. Τατούλη

    «Πέρα από κάθε όριο λογικής» χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου της 70ης ΔΕΘ, αναφορικά με τον τρόπο που διοικείται το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Σε δήλωση του ο κ. Τατούλης υπογραμμίζει ότι «για άλλη μια φορά καθίσταται προφανές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει προσκολλημένο στα πολιτικά ήθη και στο ύφος περασμένων δεκαετιών, αδυνατώντας να συμβιβαστεί με τα σύγχρονα δεδομένα αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για βήματα προς τα εμπρός, καθώς και για μια πολιτική που θα χαρακτηρίζεται από ήθος αλλά και σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές».

    Ο κ. Τατούλης στην ίδια δήλωση κάνει αναφορά και όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ``Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάτρα 2006`` εκφράζοντας την βαθιά του λύπη που «η τόσο σοβαρή υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας χρησιμοποιείται ως άλλοθι για άλλους λόγους και σκοπούς πλην αυτούς της ανάδειξης της πόλης ως μείζον πολιτιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού «θα συνεχίσει τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια, ώστε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για ανάλογους μελλοντικούς θεσμούς της Ευρώπης» και ότι «η ``Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάτρα 2006`` θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της πάντα με γνώμονα την προστασία του δημοσίου χρήματος και την ισχυροποίηση της Αχαΐας αλλά και της Δυτικής Ελλάδας».

    «Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ ως μέλος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ότι φαινόμενα όπως αυτά που εμφανίσθηκαν στην υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 1997 δεν θα παρουσιασθούν ξανά», επισημαίνει ο κ. Τατούλης και απευθύνει προς το ΠΑΣΟΚ την ακόλουθη ερώτηση: «για ποιο λόγο άραγε ακόμα και σήμερα, 8 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Θεσσαλονίκης 1997 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα για την οριστική εκκαθάριση των οικονομικών πεπραγμένων του προαναφερόμενου οργανισμού;».

    ΚΚΕ

    «Η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση κυριολεκτικά δεν αξίζει δεκάρα», υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τη συνέντευξη Tύπου του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «έπεσε και πάλι στο κενό η επίμονη προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να αποδείξει ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετη με της ΝΔ» και προσθέτει ότι «το επαναλαμβανόμενο από τον Γ. Παπανδρέου σύνθημα «περί λαϊκής συμμετοχής» σημαίνει την επιδίωξη να γίνει ο λαός συνένοχος σε μια πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας».

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ «στους εργαζόμενους δεν απομένει παρά να εγκαταλείψουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να συσπειρωθούν σε κοινή δράση με το ΚΚΕ και να το ενισχύσουν αποφασιστικά».

    ΣΥΝ

    Από την πλευρά του ΣΥΝ ο γραμματέας της ΚΠΕ, Ν. Χουντής, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στη Δ.Ε.Θ. αναφέρει ότι «δεν κατέθεσε καμία εναλλακτική πολιτική έναντι της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά ο βασικός του στόχος ήταν να ελέγξει τη Ν.Δ. από άποψη συνέπειας, αποφασιστικότητας και φερεγγυότητας στην προώθηση και εφαρμογή αυτών των κατευθύνσεων σε κρίσιμους τομείς»

    Οι απόψεις του κ. Παπανδρέου βρίσκονται σε απόσταση ή και στον αντίποδα αριστερών εναλλακτικών πολιτικών σε κρίσιμους τομείς, όπως στη συγκεκριμένη συγκυρία έχει προτείνει ο ΣΥΝ δια του προέδρου του και απέχουν πολύ από τις διαθέσεις, τις ανάγκες και τις απόψεις των εργαζομένων, της μεγάλης μερίδας των πολιτών που έχουν στηρίξει το κόμμα του, υποστηρίζει ο κ. Χουντής.

    [11] «To SPD προηγείται κατά τρεις έδρες»

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ινστιτούτου Forsa, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Γκέρχαρντ Σρέντερ προηγείται κατά τρεις έδρες των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης (CDU-CSU).

    Ο γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με την ηγεσία της υποψήφιας των συντηρητικών Ανγκελα Μέρκελ τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης "ευρέως συνασπισμού" ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU-CSU).

    "Οι Γερμανοί ψήφισαν ξεκάθαρα στο ζήτημα του υποψήφιου για την καγκελαρία", τόνισε σε τηλεπτική του συνέντευξη ο Καγκελάριος σύμφωνα με τον οποίο η Ανγκελα Μέρκελ έχασε τις εκλογές.

    [12] «Από 222 έδρες εξασφαλίζουν SPD και CDU-CSU»

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Γκέρχαρντ Σρέντερ και τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU-CSU) της Ανγκελα Μέρκελ εξασφαλίζουν από 222 έδρες στη γερμανική βουλή, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ινστιτούτων Forsa και Infratest-dimap.

    Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι Φιλελεύθεροι (FDP) εξασφαλίζουν 62 έδρες, οι Πράσινοι 51 και το Κόμμα της Αριστεράς (Linkspartei) 54 έδρες.

    Ο γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με την Ανγκελα Μέρκελ τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης "ευρέως συνασπισμού" ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU-CSU).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 September 2005 - 10:01:41 UTC