Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kρίσιμη εβδομάδα για την Ολυμπιακή
  • [02] Συνάντηση Αλογοσκούφη - ΓΣΕΕ
  • [03] Αναζητούνται συμμαχίες
  • [04] Συνεδρίαση για την απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία
  • [05] Επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο
  • [06] Συμφώνησαν οι «25» για την απάντηση στην Τουρκία

  • [01] Kρίσιμη εβδομάδα για την Ολυμπιακή

    Κρίσιμη χαρακτηρίζεται αυτή η εβδομάδα για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των Ολυμπιακών Αερογραμμών καθώς αναμένονται εξελίξεις αλλά και αποφάσεις που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, προσερχόμενος το πρωί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι η Ολυμπιακή θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά της πρόσφατης απόφασης της Κομισιόν. "Η κυβέρνηση έχει σχέδιο με αρχή και τέλος. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός. Πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται υπομονή και σωφροσύνη. Ο λαϊκισμός δεν έχει θέση", δήλωσε ο υπουργός.

    Αύριο το θέμα αυτό θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Εξάλλου αύριο αρχίζουν συνελεύσεις των σωματείων των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, ενώ με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" συγκέντρωση όλων των Εργατικών Κέντρων των 32 νομών της χώρας όπου υπάρχουν αεροδρόμια. Στο μεταξύ το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΟΣΠΑ και της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας.

    [02] Συνάντηση Αλογοσκούφη - ΓΣΕΕ

    Χρήσιμη και σοβαρή χαρακτήρισαν και οι δύο πλευρές την σημερινή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας, μεταξύ του προεδρείου της ΓΣΕΕ και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με την συμμετοχή του υπουργού Γ. Αλογοσκούφη και των υφυπουργών Χ.Φώλια, Π.Δούκα και Α.Ρεγκούζα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής αλλά, αν σε αυτές δεν παρουσιαστούν ικανοποιητικές προτάσεις, έχει στην διάθεσή της εναλλακτικές λύσεις. Ερωτηθείς, δεν απέκλεισε την προοπτική ενός μεικτού σχήματος ελέγχου της Ολυμπιακής. Στόχος μας, είπε, είναι ένα ισχυρό σχήμα που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των πτήσεων αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό στις αερομεταφορές.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει το σύστημα ελεύθερων διαπραγματεύσεων που διαμορφώνει τις αυξήσεις στους μισθούς, το οποίο χαρακτήρισε επιτυχημένο, απαντώντας έτσι σε σενάρια που εμφάνιζαν προοπτικές υποβάθμισης της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι το 2006 θα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και η συζήτηση για την νέα φορολογική μεταρρύθμιση που αφορά τον φόρο φυσικών προσώπων από το 2007. Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για ένα δίκαιο, αποτελεσματικό σύστημα που θα συμβάλει στην ελάφρυνση των μισθωτών και θα προκύψει μέσα από τον διαλόγο.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε ως εξαιρετικά στενά τα περιθώρια περαιτέρω περικοπών των δαπανών, ώστε να προκύψει η δυνατότητα παροχής επιδόματος θέρμανσης, απαντώντας εμμέσως αλλά αρνητικά στο σχετικό αίτημα των συνδικάτων.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος, εκ μέρους της ΓΣΕΕ, ζήτησε μια συμφωνία σύγκλισης για τους μισθούς, προειδοποιώντας ότι τα συνδικάτα θα διεκδικήσουν αυξήσεις που θα καλύπτουν την προστασία από τον πληθωρισμό, την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας αλλά και τμήμα των απωλειών του εργατικού εισοδήματος. Ζήτησε επίσης χρονοδιάγραμμα υποστήριξης του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την περίοδο μετά το 2025, αφού, όπως υποστήριξε, οι σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι μέχρι τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, τουλάχιστον στο ΙΚΑ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, διεκδικώντας ιδιαίτερα το επίδομα θέρμανσης και σημειώνοντας ότι μια τριμελής οικογένεια που ζει σε σπίτι 70-80 τμ, θα έχει επιβάρυνση από τα καύσιμα τουλάχιστον 305 ευρώ. Τα συνδικάτα ζητούν επίδομα θέρμανσης 300 ευρώ για όλους τους μισθωτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 11.000 ευρώ.

    Ιδιαίτερα "σκληρός" ήταν ο κ Πολυζωγόπουλος στο ζήτημα των απολύσεων και των απειλών εργοδοτών να κλείσουν ή να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους σε άλλες χώρες. Προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι παρακολουθούν αυτούς που απειλούν και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι κρατικές επιδοτήσεις των επιχειρήσεων που κλείνουν. Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας στο σχετικό αίτημα, δήλωσε ότι τα στοιχεία υπάρχουν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν στη δημοσιότητα.

    Μετά την συνάντηση ξεκίνησε σύσκεψη της ΓΣΕΕ με τα στελέχη των εργατικών Ομοσπονδιών όπου θα διευκρινισθεί η τακτική των συνδικάτων και το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους.

    [03] Αναζητούνται συμμαχίες

    Αναμένοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην εκλογική περιφέρεια 160, στη Δρέσδη, με τους 219.000 ψηφοφόρους της που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 2 Οκτωβρίου, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες διερευνούν τις πιθανές συμμαχίες που θα δώσουν στην Αγγέλα Μέρκελ και στον απερχόμενο καγγελάριο Γκέχαρντ Σρέντερ, αντίστοιχα, τη δυνατότητα να ηγηθούν ενός νέου κυβερνητικού σχήματος στη Γερμανία.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή, τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης της Αγγελα Μέρκελ προηγούνται με ποσοστό λιγότερο της μιας μονάδας και με τρεις μόλις έδρες των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία για κανένα κόμμα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα οριστικά τελικά αποτελέσματα δεν θα γίνουν γνωστά πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές και στην Δρέσδη, καθώς η κατανομή των εδρών μπορεί να διαφοροποιηθεί και κάποιο κόμμα να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση απ' ότι του αναλογεί με βάση τις ψήφους που πήρε, λόγω της ιδιομορφίας του γερμανικού εκλογικού συστήματος με τις λεγόμενες "υπερέχουσες" έδρες.

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) θα μετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού μόνον με καγκελάριο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Φραντς Μιντερφέρινγκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπειτα από συνεδρίαση της ηγεσίας του SPD, και κάλεσε τους αντιπολιτευόμενους συντηρητικούς και φιλελεύθερους, καθώς και τους Πράσινους κυβερνητικούς συμμάχους του να διερευνήσουν πιθανές επιλογές για τη δημιουργία συνασπισμού.

    Ο Φραντς Μιντερφέρινγκ δήλωσε ότι απηύθυνε γραπτές προσκλήσεις για συνομιλίες προς όλα τα μεγάλα κόμματα της Γερμανίας εκτός του Κόμματος της Αριστεράς. «Έχουμε την ευθύνη να καταστήσουμε σαφές ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε με τον κ.Σρέντερ καγκελάριο και να εφαρμόσουμε πολλά απ' αυτά που έχουμε ξεκινήσει», είπε.

    Από την πλευρά της, η ηγέτις των Χριστιανοδημοκρατών Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών έδωσε στη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της οποίας ηγείται και στο αδελφό κόμμα της, τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας, σαφή εντολή για τον σχηματισμό της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη σύσκεψη των ηγετικών στελεχών του κόμματός της στο Βερολίνο, η Μέρκελ τόνισε ότι σκοπεύει να αρχίσει διερευνητικές συνομιλίες με όλα τα μεγάλα κόμματα της χώρας, εξαιρουμένου του Αριστερού Κόμματος, για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Η CDU δεν προβάλει «κανενός είδους προτίμηση» όσον αφορά την κυβέρνηση συνεργασίας, δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να διαπραγματευθεί με τους φιλελεύθερους (FDP), τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους.

    Αντίθετα, το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), το οποίο αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). «Αποκλείω κατηγορηματικά οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού δίκην "φωτεινού σηματοδότη" με κόκκινους και πράσινους», δήλωσε ο ηγέτης του FDP Γκουίντο Βεστερβέλε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε η ηγεσία του κόμματός του για τη χάραξη της μετεκλογικής του πολιτικής.

    Τα επίσημα αποτελέσματα

    Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU): 35,2% (38,5% το 2002/-3,3%) 225 έδρες

    Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 34,3% (38,5%/4,2%), 222 έδρες

    Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP): 9,8% (7,4%/ +2,4%), 61 έδρες

    Κόμμα της Αριστεράς: 8,7% (4%/ +4,7%), 54 έδρες

    Πράσινοι: 8,1% (8,6%/-0,5%), 51 έδρες

    Ακρα Δεξιά (NPD-"Ρεπουμπλικάνοι"): 2,2% (1%/+1,2%), 0 έδρες

    [04] Συνεδρίαση για την απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία

    Σε αναζήτηση συμφωνίας ως προς το περιεχόμενο της αντιδήλωσης - απάντησης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας για την Κύπρο εξακολουθούν να βρίσκονται οι διπλωματικοί ιθύνοντες των «25» στις Βρυξέλλες.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων (πρέσβεων) των 25 κρατών - μελών στις Βρυξέλλες (COREPER), την οποία συγκάλεσε η βρετανική προεδρία, δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, αφού - όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές - η κυπριακή αντιπροσωπεία δήλωσε πως εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις έναντι των προτάσεων της προεδρίας.

    Οι επιφυλάξεις αυτές αποσκοπούν, όπως είναι γνωστό, στο να καταστεί σαφές ότι η αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ όρο για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ και ότι η αναγνώριση αυτή θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από την έκβαση των προσπαθειών του ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού.

    Σύμφωνα, πάντως, με τις ίδιες πηγές οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη βρετανική προεδρία και τους εκπροσώπους της κυπριακής διπλωματίας θα συνεχισθούν, παρά το γεγονός ότι η σημερινή σύνοδος του COREPER δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας έκτακτης συνεδρίασης του COREPER, εφ όσον φυσικά διαπιστωθεί άρση των διαφορών.

    [05] Επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

    Σκληρή επίθεση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου,ο οποίος σχολίασε τις δηλώσεις του κ.Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη για το Κυπριακό και την Ολυμπιακή, ο κ.Αθανασάκης χαρακτήρισε τον κ. Ρουσόπουλο "ψευδόμενο εκπρόσωπο της συνεχώς ψευδόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας".

    Ο κ. Αθανασάκης τόνισε, επίσης, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φαίνεται να πιστεύει ότι "πετώντας ένα ψέμα κάποια στιγμή σε βραδινή ώρα, δεν θα προλάβουμε να απαντήσουμε ή θα μείνει αυτό που λέει εκείνος ως "αλήθεια"".

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι "ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που ψεύδεται καθημερινά δεν μπορεί προφανώς παρά να λέει και ο ίδιος ψέματα" και εξέφρασε την απορία του πως είναι δυνατόν τέτοια αντιμετώπιση να υπάρχει και για τα εθνικά θέματα. Ανέφερε δε ότι ο κ. Ρουσόπουλος είχε την ίδια στάση όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την FYROM ως Μακεδονία.

    Ακόμη είπε ότι πιστεύει πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "θα συνεχίσει να λέει ψέματα", αλλά πρόσθεσε ότι "η διέξοδος στο ότι η κυβέρνηση συλλαμβάνεται κάθε λίγο να λέει ψέματα, δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι το να μας βγάλει όλους ψεύτες ο κ. Ρουσόπουλος". Και έκανε λόγο για "διαδικασία απαξίωσης της πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης".

    Επίσης, ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εξηγήσει γιατί δεν απάντησε στη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχουν βαρύτατες κατηγορίες προσωπικά για τον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Συνιστούμε στον κύριο Αθανασάκη ψυχραιμία. Άλλωστε, για τον Αρχηγό του έχουν πει πολλά και χειρότερα στελέχη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ».

    Δηλώσεις Αθανασάκη για Ολυμπιακή

    Αλλαγή στις θέσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο θέμα της "Ολυμπιακής" διαπιστώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα τόνισε πως όποιος συγκρίνει όσα είπε σήμερα ο πρωθυπουργός για την "Ολυμπιακή" με εκείνα που είπε πριν από μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και των αρμόδιων υπουργών, μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του ατοπήματος του κ. Καραμανλή σε βάρος της εταιρίας και του δημοσίου συμφέροντος.

    Από το δίπολο: κλείσιμο ή εκκαθάριση εν λειτουργία, σημείωσε ο κ. Αθανασάκης, η κυβέρνηση πηγαίνει τώρα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, το οποίο θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει από την αρχή, αντί να απαξιώνει συστηματικά για 18 μήνες την εταιρία.

    [06] Συμφώνησαν οι «25» για την απάντηση στην Τουρκία

    Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στην ΕΕ συμφώνησαν για την απάντηση που πρόκειται να δώσουν στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο ώς νέο μέλος των Εικοσιπέντε, η οποία παραμένει το κύριο εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε βρετανός διπλωμάτης.

    "Η συμφωνία έγινε, το κείμενο της διακήρυξης έχει συμφωνηθεί", ανακοίνωσε ο βρετανός διπλωμάτης, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία στην ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 September 2005 - 20:57:27 UTC