Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση Κυβερνητικής επιτροπής.Συναντήσεις του πρωθυπουργού
  • [02] Συνεδρίαση συντονιστών ΚΟ ΠΑΣΟΚ
  • [03] Επαφές Μολυβιάτη στον ΟΗΕ
  • [04] Δύο νομοσχέδια του υπουργείου Αμυνας εγκρίθηκαν στην κυβερνητική επιτροπή.
  • [05] Ρουσόπουλος για αλλαγές σε ΔΕΚΟ.

  • [01] Συνεδρίαση Κυβερνητικής επιτροπής.Συναντήσεις του πρωθυπουργού

    Με αντικείμενο την στρατιωτική εκπαίδευση συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η Κυβερνητική Επιτροπή. Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά.

    Στις 13.00 το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής θα έχει συνεργασία,στο Μέγαρο Μαξίμου, για θέματα ενέργειας, με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον διοικητή της ΔΕΗ Γιάννη Παλαιοκρασσά.

    Αύριο το πρωϊ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέκο Αλαβάνο, για το θέμα της "Ολυμπιακής".

    Υπουργικό Συμβούλιο

    Το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται σε όλους τους τομείς. Προχωρούμε με συγκεκριμένο σχέδιο πορείας".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε "από την αρχή προτάξαμε ως γνώμονα της πολιτικής μας τις αλλαγές με διάλογο, συνεννόηση και συνεργασία. Δεν έχουμε όμως περιθώρια για χαμένο χρόνο, δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με τις δυνάμεις της αδράνειας, ούτε με τις πιέσεις κατεστημένων συμφερόντων. Ευθύνη μας είναι να προχωρήσουμε στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που δεσμευτήκαμε με το πρόγραμμά μας.Ξέρουμε που είμαστε , ξέρουμε τις δυσκολίες, τι πρέπει να κάνουμε και αυτά ακριβώς κάνουμε".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι "στη σημερινή πραγματικότητα οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές αποτελούν μονόδρομο για να χτιστεί μία δυναμική και αναταγωνιστική οικονομία. Αυτή η κυβέρνηση θέλει αντί να είναι πρόσκαιρα αρεστή να είναι μακροχρόνια χρήσιμη. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις της αντιπολίτευσης, αν υπάρχουν. Δυστυχώς απο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν ακούμε ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση για ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Οι πολίτες έχουν κουραστεί απο γενικόλογες υποσχέσεις που ακούγονταν για πολλά χρόνια σ'αυτό τον τόπο. Γι'αυτό η κοινωνία είναι στο πλευρό αυτή της κυβέρνησης. Διότι διαπιστώνει ότι έχουμε πρόγραμμα, στόχους και αποφασιστικότητα, έχουμε την κοινωνία στο πλευρό μας γι'αυτό θα πετύχουμε".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της "Ολυμπιακής", είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τους κανόνες της ΕΕ και τις αρχές της νέας διακυβέρνησης.

    Βασικές επιδιώξεις μας είναι: η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η διασφάλιση επιδοτούμενων πτήσεων στα νησιά μας με βάση την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και η διασφάλιση βιώσιμης λύσης.

    Πάντως, κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αυτό της συμμετοχής του δημοσίου σε ένα πιθανό διάδοχο σχήμα. Ο κ. Καραμανλής στην εισήγησή του επανέλαβε ότι κεντρικοί άξονες της πολιτικής του είναι η επανίδρυση του κράτους και η ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, σημειώνοντας "επιλογή μας είναι η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Χώρος συνάντησης με τους πολίτες είναι το σύγχρονο κοινωνικό κέντρο και στόχος μας είναι ένα κράτος δίπλα στον πολίτη, νοικοκυρεμένο, αποτελεσματικό, πραγματικά κοινωνικό, μία οικονομία ευκαιριών με ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα και μία κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι τα προβλήματα που κληροδότησε στην κυβέρνησή του το παρελθόν όπως το δημόσιο χρέος, το δημοσιονομικό έλλειμμα, η ανεργία, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η προβληματικότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι πολλά και σύνθετα, αλλά υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες δυσχεραίνονται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας και ιδίως απο την πρωτόγνωρη έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

    Ολα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός, συνθέτουν μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας και "απαιτούν αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευθύνη".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε "γι'αυτό ακριβώς επιλέξαμε πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη ρίζα τους, που δεν υπονομεύουν όπως γινόταν στο παρελθόν το μέλλον της νέας γενιάς αλλά διασφαλίζουν σίγουρα μία καλύτερη προοπτική για όλους, κυρίως για τη νέα γενιά, για τους μη ευνοουμένους, για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Ο πρωθυπουργός έκανε μακρά αναφορά στο έργο της κυβέρνησής του το περασμένο 18μηνο, μίλησε για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, σημειώνοντας ότι "οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η παρουσία της χώρας μας στη διεθνή σκηνή αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται, υπάρχει συνέπεια, σύνεση και διορατικότητα στην εξωτερική πολιτική μας".

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε απο τους υπουργούς του να συγκρατήσουν ενόψει και του προϋπολογισμού τις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να μπει φραγμός στις σπατάλες και προσθέτοντας "έγιναν πολλά, μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα και θέλω να ληφθεί σοβαρά υπόψη απο όλους ενόψει και της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Ολα τα υπουργεία καλούνται να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας, τον αποκλεισμό κάθε είδους περιττής δαπάνης, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη δέσμευσή του για τη σταδιακή απο το 2007 μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, όπως προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στάθηκε σε τρείς τομείς αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην κατεύθυνση της επανίδρυσης του κράτους και στη θεμελίωση, όπως είπε, ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στην περιφερειακή αναδιάρθρωση της χώρας, όπου ενόψει του επόμενο ΚΠΣ θα χωριστεί σε πέντε μείζονες αναπτυξιακές προγραμματικές περιφέρειες, θα εκλέγεται ένα τμήμα του περιφερειακού συμβουλίου και θα γίνει ευρύτατος διάλογος για το μέλλον της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης.

    Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξυγίανση και στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ, με στόχο, όπως είπε, να διασφαλιστεί και ο κοινωνικός τους ρόλος και ο σεβασμός στο χρήμα του φορολογούμενου.

    Μπαίνουν, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σε εφαρμογή οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ενώ σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους αφετηρία είναι το πρότυπο του ΟΤΕ. Δεν θίγονται, υπογράμμισε, ούτε οι εργασιακές σχέσεις των ήδη εργαζομένων, ούτε οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ.

    Ο τρίτος τομέας των μεταρρυθμίσεων είναι οι αποκρατικοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τους στόχους που είχε βάλει για το 2005, καθώς τα έσοδα έφθασαν στα 2,1 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. που είχε προϋπολογήσει. Προετοιμάσαμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός, το έδαφος για νέες αποκρατικοποιήσεις (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Λιμάνια και περαιτέρω αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην Εμπορική και Αγροτική Τράπεζα).

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής μιλώντας για το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ότι αναμένει απο τον καθένα κάθε συμπληρωματική ή βελτιωτική πρόταση και σημείωσε "πρόκειται για προσχέδιο που θα ολοκληρωθεί με την σύμπραξη όλων, είναι το εθνικό σχέδιο με το οποίο ανταποκρίνεται η χώρα στη στρατηγική της Λισαβόνας, είναι η πυξίδα της πορείας μας στους στόχους μας για την οικονομία, την κοινωνία, το συμφέρον του πολίτη".

    Επικρίσεις του εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη για την ομιλία του κ. Καραμανλή στο υπουργικό συμβούλιο

    Τίποτε καινούργιο δεν είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή.

    Αφού υπενθύμισε ότι σε 18 μήνες το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε μόνο εφτά φορές, τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής είπε και πάλι τα γνωστά, ότι δηλαδή για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ και ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε αυτό που η ίδια λέει μεταρρυθμίσεις, καθώς και ότι οι πολίτες πρέπει να περιμένουν το 2007, διότι σύμφωνα με την υπόσχεση της κυβέρνησης "τότε θα φάνε με χρυσά κουτάλια".

    Ο κ. Αθανασάκης χαρακτήρισε δήθεν μεταρρυθμίσεις όσα αναφέρει ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρόκειται "για μεταρρυθμίσεις για τους λίγους".

    [02] Συνεδρίαση συντονιστών ΚΟ ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, συνεδριάζουν στη Βουλή, οι συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Χθές σκληρή επίθεση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Με αφορμή δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου,ο οποίος σχολίασε τις δηλώσεις του κ.Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη για το Κυπριακό και την Ολυμπιακή,ο κ.Αθανασάκης χαρακτήρισε τον κ. Ρουσόπουλο "ψευδόμενο εκπρόσωπο της συνεχώς ψευδόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας".

    Ο κ. Αθανασάκης τόνισε, επίσης, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φαίνεται να πιστεύει ότι "πετώντας ένα ψέμα κάποια στιγμή σε βραδινή ώρα, δεν θα προλάβουμε να απαντήσουμε ή θα μείνει αυτό που λέει εκείνος ως "αλήθεια"".

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι "ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που ψεύδεται καθημερινά δεν μπορεί προφανώς παρά να λέει και ο ίδιος ψέματα" και εξέφρασε την απορία του πως είναι δυνατόν τέτοια αντιμετώπιση να υπάρχει και για τα εθνικά θέματα. Ανέφερε δε ότι ο κ. Ρουσόπουλος είχε την ίδια στάση όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την FYROM ως Μακεδονία.

    Ακόμη είπε ότι πιστεύει πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "θα συνεχίσει να λέει ψέματα", αλλά πρόσθεσε ότι "η διέξοδος στο ότι η κυβέρνηση συλλαμβάνεται κάθε λίγο να λέει ψέματα, δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι το να μας βγάλει όλους ψεύτες ο κ. Ρουσόπουλος". Και έκανε λόγο για "διαδικασία απαξίωσης της πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης".

    Επίσης, ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εξηγήσει γιατί δεν απάντησε στη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχουν βαρύτατες κατηγορίες προσωπικά για τον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Συνιστούμε στον κύριο Αθανασάκη ψυχραιμία. Άλλωστε, για τον Αρχηγό του έχουν πει πολλά και χειρότερα στελέχη του ιδίου του ΠΑΣΟΚ».

    [03] Επαφές Μολυβιάτη στον ΟΗΕ

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, συνεχίζει και ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο περιθώριο των εργασιών της 60ης Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς Οργανισμού.

    Τον κ. Μολυβιάτη συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

    Στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ο κ. Μολυβιάτης θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αμερικανίδα ομόλογό τους, Κοντολίζα Ράις.

    Στη συνέχεια, ο κ. Μολυβιάτης θα γευματίσει με την κ. Ράις και τους ομολόγους του της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    Νωρίτερα, ο κ. Μολυβιάτης θα έχει συναντήσεις με την Λιζ Τσέινι (Principal Deputy Assistant Secretary of State For Near Eastern Affairs and Coordinator for Broader Middle East and North Africa Initiatives-State Department), με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελβετίας, της Ινδίας, ενώ μετά θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Αλβανίας και της Αλγερίας.

    Γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο κ. Μολυβιάτης θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, όπου θα παραμείνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, μέχρι την Πέμπτη για να συνεχίσει το πρόγραμμα των επαφών του.

    Ο κ. Βαληνάκης θα συμμετάσχει σήμερα στη Θεματική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα: «Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην πρόληψη των συγκρούσεων και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

    [04] Δύο νομοσχέδια του υπουργείου Αμυνας εγκρίθηκαν στην κυβερνητική επιτροπή.

    Δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο υπουργός Άμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο αφορά τα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία γίνονται ισότιμα με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και το δεύτερο νομοσχέδιο, όπως είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ρυθμίζει στρατολογικά θέματα.

    Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας κωδικοποιείται η στρατολογική νομοθεσία που ήταν διάσπαρτη σε δώδεκα νόμους, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν εύκολα να ανατρέξουν στις πληροφορίες που χρειάζονται.

    Επίσης ρυθμίζονται θέματα ανυπότακτων εξωτερικού και προβλέπεται μείωση θητείας από 12 σε εννέα μήνες για παιδί τρίτεκνης οικογένειας.

    Επίσης πατέρας με τρία παιδιά που δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, όπως είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, δεν θα υπηρετεί θητεία, ενώ πατέρας με ένα παιδί θα υπηρετεί έξι μήνες.

    [05] Ρουσόπουλος για αλλαγές σε ΔΕΚΟ.

    Υπάρχει μία τομή που αφορά τη λειτουργία των ΔΕΚΟ, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση των οικονομικών τους και της αποδοτικότητάς τους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι είναι αδήριτη ανάγκη, έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας τους.

    Πρόσθεσε ότι ο ΟΤΕ θα αποτελέσει το πρότυπο και ότι οι αλλαγές θα επεκταθούν και στις άλλες ΔΕΚΟ.

    Σε ερώτηση εάν εφαρμοστεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από τις άλλες ΔΕΚΟ, μόνο με συναίνεση και των εργαζομένων, όπως έγινε και στον ΟΤΕ, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι αν χρειαστεί να γίνει εθελούσια έξοδος, θα γίνει.

    Διευκρίνισε ότι δεν αλλάζουν σε καμία περίπτωση οι σχέσεις εργασίας των ήδη υπηρετούντων στις ΔΕΚΟ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2005 - 12:13:39 UTC