Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Τον άλλο δρόμο για την αυτοδιοίκηση προετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ"
  • [02] Tατούλης για δυστύχημα στη Θήρα
  • [03] Η Ντόρα Μπακογιάννη στο Πεκίνο

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Τον άλλο δρόμο για την αυτοδιοίκηση προετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ"

    Στόχος μας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι να δώσουμε μία νέα πρόταση στην Αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε ότι για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ο άλλος δρόμος, των ριζικών τομών οι οποίες δίνουν σεβασμό στον άνθρωπο και αξία στον πολίτη.

    Τόνισε επίσης ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα σήμερα τον πολίτη. Σε σχέση με τις επιλογές των προσώπων που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ανέφερε ότι τα πρόσωπα που θα υποστηριχθούν θα έχουν δυνατότητες, ικανότητες, νέο ήθος και αξία.

    Η επιλογή, τόνισε, θα γίνει μέσα από διαβούλευση με την κοινωνία και οι διαδικασίες θα είναι διαφανείς και δημοκρατικές.

    Τα πρόσωπα που θα επιλέξει να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, θα γίνει προσπάθεια να είναι νέοι άνθρωποι που θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος των τομών και των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν σχεδιάζει για τις επόμενες εκλογές, αλλά για τις επόμενες γενιές.

    Η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών θα προσδιορίσει τις διαδικασίες που θα γίνουν στο ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος του χρόνου για την αξιολόγηση και την ανάδειξη υποψηφιοτήτων. Ενώ την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου θα συνεδρίασει το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει για το πολιτικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση.

    «Για τουριστική Ελλάδα των ολίγων» κάνει λόγο η συντονίστρια του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Ροδούλα Ζήση, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι «η τουριστική Ελλάδα που δημιουργήθηκε, των 1.250.000 κλινών, των 14, 5 εκατομμυρίων τουριστών, δέκατη στον κόσμο, έτσι όπως πάμε, σε λίγο θα είναι ένα παρελθόν».

    Μετά από ένα χρόνο από τους Ολυμπιακούς αγώνες, που η χώρα μας έδειξε πόσο ικανή είναι, η γιορτή του Παγκόσμιου Τουρισμού μάς βρίσκει χωρίς πλοία και αεροπλάνα, αναφέρει στο μήνυμα της η κα Ζήση, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει και όραμα και σχέδιο και θα υπερασπισθεί τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας .

    Αναφερόμενη στο θέμα της γιορτής (Μέσα Μεταφοράς) που διάλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, η κα Ζήση διερωτάται ποια ανάπτυξη τουρισμού μπορεί να περιμένει η Ελλάδα, όταν η ναυσιπλοΐα της έχει τα χάλια της φέτος, με τα μισά νησιά να μην έχουν πλοίο και με την Ολυμπιακή να κινδυνεύει να κλείσει.

    [02] Tατούλης για δυστύχημα στη Θήρα

    Σε λανθασμένες τεχνικές επιλογές επιρρίπτει τις ευθύνες για το δυστύχημα στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού δεν σχετίζεται με την εκτέλεση του έργου.

    Ο κ. Τατούλης εξέφρασε τη λύπη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ για τη ζωή που χάθηκε, τονίζοντας όμως ότι η κατάρρευση "είναι ένα ακραίο γεγονός".

    Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του κ. Τατούλη θα προσπαθήσει να διευκρινίσει τους λόγους που οδήγησαν στην πτώση τμήματος του Στεγάστρου και να ρίξει φως στην υπόθεση, με τη δημοσίευση σχετικού πορίσματος.

    Την ίδια ώρα, η ελληνική δικαιοσύνη κινείται προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού διαμηνύει ότι αναζητούνται τα αίτια προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, στο μέλλον.

    Επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Τεχνικό Επιμελητήριο αποτελούν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε το έργο "πρωτοποριακό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά", ενώ διευκρίνισε ότι η ανάθεση του έργου στην Αρχαιολογική Εταιρία έγινε απο την προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε σε πλείστα λάθη απο τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ζήτησε να μην μετατραπεί η τραγωδία στη Σαντορίνη σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων.

    Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, με έγγραφο που είχε σταλεί τον Ιανουάριο του 2001, απο τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη, υπήρχε συμφωνία με την Αρχαιολογική Εταιρία και τον ανασκαφέα προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να μείνει ανοιχτός.

    Το υπουργείο Πολιτισμού σε κάθε περίπτωση υλοποίησης έργου θέτει ορισμένες βασικές προτεραιότητες, όπως την ασφάλεια των προσώπων, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη γρήγορη και έντεχνη εκτέλεση των έργων. Με βάση αυτές τις αρχές άνοιξαν και λειτούργησαν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με πίεση προς εργολάβους να αποδοθούν έργα μέσα στα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.

    Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου ήταν ανοιχτός απο την έναρξη των εργασιών το 2000 μέχρι το Νοέμβριο του 2003, οπότε έκλεισε για 3,5 μήνες, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι εργασίες.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου - που προηγήθηκε της απόφασης - δεν υπήρξε κανένας απολύτως ενδοιασμός ως προς την ασφάλεια του χώρου, παρά μόνο η διαπίστωση ότι ο χώρος παρουσίαζε μη ελκυστική όψη, λόγω εργασιών.

    Τον Απρίλιο του 2004 αποδόθηκε εκ νέου σε λειτουργία, με περιορισμούς που αφορούσαν τις διαδρομές, το ωράριο και την ενίσχυση του φυλακτικού προσωπικού και παρέμεινε ανοιχτός μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

    Τον Ιούνιο του 2004 εξασφαλίστηκαν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ και ξεκίνησαν νέες εργασίες, χωρίς άλλες επιφυλάξεις. Ο καθηγητής κ. Ντούμας συμφώνησε να είναι επισκέψιμος ο χώρος και στο πρώτο διάστημα του 2004, αλλά και το Μάρτιο του 2005, για την περίοδο απο τις 26 Απριλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θέτοντας προϋποθέσεις που αφορούσαν, ωράριο, διαδρομές, προσωπικό.

    Το κόστος του έργου αγγίζει σήμερα τα 41 εκατ. ευρώ.

    Απο τη συνέντευξη Τύπου απουσίαζε ο επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής κ. Ντούμας, που αν και προσκλήθηκε απο το ΥΠΠΟ, επικαλέστηκε επαγγελματικούς λόγους που τον κράτησαν στη Σαντορίνη.

    [03] Η Ντόρα Μπακογιάννη στο Πεκίνο

    Με σημείο αναφοράς τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο δήμαρχος του Πεκίνου Ουάνγκ Τσισάν (Wang Qishan) υποδέχθηκε το πρωί τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πραγματοποιεί, κατόπιν προσκλήσεώς του, επίσημη επίσκεψη στην κινεζική πρωτεύουσα.

    Τα κοινά στοιχεία των δύο λαών - πολιτισμός και ιστορία από τη μια και Ολυμπιακοί Αγώνες από την άλλη - βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, κατά την οποία ο κ. Ουάνγκ θέλησε να πληροφορηθεί την κληρονομιά που άφησε τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Ελλάδα γενικότερα, η ονειρεμένη, όπως τη χαρακτήρισε, Ολυμπιάδα του 2004.

    Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην αύξηση του τουρισμού και στην ολοκλήρωση των έργων υποδομής που ξεκίνησαν επ' ευκαιρία των Αγώνων, ενώ εμφανίστηκε προβληματισμένη σε ό,τι αφορά στη μετα-ολυμπιακή χρήση των έργων.

    "Είναι", είπε, "για όλες τις διοργανώτριες χώρες, ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θέλει προσοχή και δουλειά, καθώς κάθε τέσσερα χρόνια προστίθενται νέες πόλεις και, άρα, εγκαταστάσεις, πράγμα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το εγχείρημα". Πρόσθεσε, πάντως, ότι "με τον προγραμματισμό που έχει κάνει η κυβέρνηση θα καταφέρουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή χρήση".

    Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τονίσει πως είναι αυτές ακριβώς οι εγκαταστάσεις που προσθέτουν πλεονεκτήματα στην Αθήνα, σε ό,τι αφορά στη διεκδίκηση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και συνεδρίων.

    Η Δήμαρχος Αθηναίων στάθηκε ιδιαιτέρως στην καλή συνεργασία Αθηνών - Πεκίνου, που ξεκίνησε, όπως είπε, από την περίοδο της προετοιμασίας της Ολυμπιάδας του 2004. Και τόνισε τη βούλησή της ώστε η ελληνική και δη η αθηναϊκή παρουσία, στους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, να είναι ισχυρότατη, προκειμένου, όπως είπε, να αναδειχθεί ο ελληνικός πολιτισμός, αλλά και να κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον για την Αθήνα, μέσω της υπενθύμισης της ιδιαιτέρως πετυχημένης διοργάνωσης του 2004.

    Το γεγονός, άλλωστε, ότι το 2008 θα είναι για την Κίνα "χρονιά Ελλάδας", βοηθά πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Και σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση μιας μεγάλης έκθεσης για τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και ισχυρή πολιτιστική παρουσία, π.χ. θέατρο. "Είμαστε, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, οι δύο αρχαιότεροι πολιτισμοί στον κόσμο και μας συνδέουν πάρα πολλά. Οι Κινέζοι μας βλέπουν με μεγάλη αγάπη και φιλία και θα μας στηρίξουν σε κάθε τέτοια προσπάθεια".

    Ερωτηθείσα για το αν θεωρεί, πως το Πεκίνο θα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση του 2008, τόνισε πως "θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από τους Κινέζους για να φθάσουν στο επίπεδο να είναι έτοιμοι, είναι βέβαιο, πάντως, πως η προετοιμασία τους δείχνει ότι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο".

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Πεκίνου, αναφερόμενος στις δυσκολίες που η πόλη του αντιμετωπίζει - ενόψει του 2008 - στάθηκε ιδιαιτέρως στο συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό της και στη συνεχή διαφοροποίηση της δομής αυτού. Κάτι, που, όπως είπε, σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των αυτοκινήτων, οδηγεί τους κυβερνώντες στην ανάγκη εξεύρεσης άμεσων λύσεων για τα διογκούμενα περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Εντυπωσιακό, πάντως, και ενδεικτικό της δουλειάς που γίνεται, είναι το παράδειγμα που ο κ. Ουάνγκ έφερε σε σχέση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Οπως, είπε, αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερις γραμμές μετρό και δύο γραμμές τραμ, συνολικού μήκους 103 χιλιομέτρων, οι οποίες μέχρι το 2008 αναμένεται να φθάσουν τα 310 χιλιόμετρα.

    Το μεσημέρι η αντιπροσωπεία του δήμου Αθηναίων επισκέφθηκε τη Ζώνη Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Οικονομίας του Πεκίνου, μια έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων, στην οποία στεγάζονται 1700 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων μερικές από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στον τομέα της πληροφορικής, της σύγχρονης τεχνολογίας, των αυτοκινήτων και των φαρμάκων, όπως η Sony, η Panasonic, η Exel, η Chrysler, η Bayer, η Coca-Cola και άλλες.

    Το απόγευμα η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε την Απαγορευμένη Πόλη.

    Αύριο θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Λι Τζάοσίνγκ (Li Zhaoxing) τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής "Πεκίνο 2008" Λιού Τσί (Liu Qi) και θα επισκεφθεί τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της πόλης.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 September 2005 - 20:59:43 UTC