Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μολυβιάτης: «Οι θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν πλήρως κατοχυρωθεί»
  • [02] Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό η εθνική ομάδα μπάσκετ.
  • [03] Αύξηση της τουριστικής κίνησης

  • [01] Μολυβιάτης: «Οι θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν πλήρως κατοχυρωθεί»

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για θέματα της εξωτερικής πολιτικής πρόκειται να ζητήσει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Μολυβιάτης, που ενημέρωσε την κυβερνητική επιτροπή για όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής, τόνισε επίσης ότι θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι "εκτός απροόπτου στις 3 Οκτωβρίου η Τουρκία θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ" και σημείωσε πως "οι θέσεις και οι επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν πλήρως κατοχυρωθεί στα δυο κείμενα, το διαπραγματευτικό πλαίσιο και την αντιδήλωση της ΕΕ".

    Ο κ. Μολυβιάτης πρόσθεσε ότι με την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ανοίξει σταδιακά και βαθμιαία - και το τονίζω αυτό, είπε- ο δρόμος για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια εποχή ειρήνης και συνεργασίας, που θα είναι προς όφελος των δυο λαών και της περιοχής.

    Εφόσον η Τουρκία στο τέλος των διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσουν πολύ πληροί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις θα δικαιούται να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως παραμένουν ανοιχτά ορισμένα θέματα για το διαπραγματευτικό πλαίσιο και για την εναρκτήρια δήλωση της προεδρίας κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος, αλλά σημείωσε ότι δεν σχετίζονται με ελληνικές ή κυπριακές επιδιώξεις.

    Ο Πέτρος Μολυβιάτης δεν θέλησε να απαντήσει στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση ότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τα ανοιχτά θέματα με την Τουρκία, λέγοντας ότι θα απαντηθούν όλα αυτά στη Βουλή.

    Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις μετά την αποδοχή και της πρότασης Νίμιτς.

    Απαντώντας δε σε ερώτηση αν επίκειται νέα πρόταση, ο κ. Μολυβιάτης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας ο κ. Μάθιου Νίμιτς στη συνάντηση που είχαμε δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες συνδιαλλαγής με τους εκπροσώπους και των δυο πλευρών.

    Απάντηση Χρ. Παπουτσή

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής επέκρινε την κυβέρνηση ότι "επιλέγει την πολιτική της ήσσονος προσπάθειας και της παράδοσης των όπλων".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, "με αυτή την αντίληψη η Κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να αποδεχθεί την πρόσφατη δέσμη ιδεών Νίμιτς φέρνοντας την Ελλάδα σε δυσμενέστερη θέση για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά την ονομασία των Σκοπίων".

    Αναφορικά, εξάλλου, με την Τουρκία, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το κόμμα του υποστηρίζει σταθερά τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος και την ενταξιακή της προοπτική, αλλά πρόσθεσε ότι "ένας καθαρός «Οδικός Χάρτης» για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας,με ασφαλείς εγγυήσεις, χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις υποχρεώσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος" και ότι "μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει να κατοχυρώνονται με σαφήνεια όλα τα θέματα ελληνικού και γενικότερου εθνικού ενδιαφέροντος".

    Ο κ. Παπουτσής σημείωσε πως "η αντιδήλωση της ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη νομικά δεσμευτική ισχύ του διαπραγματευτικού πλαισίου, καθώς με βάση τις συγκεκριμένες προβλέψεις του θα κρίνεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ" και πρόσθεσε ότι η ΝΔ "για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει τον εαυτό της, ότι είναι μια Κυβέρνηση μειωμένων προσδοκιών και χαμένων ευκαιριών για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό".

    [02] Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό η εθνική ομάδα μπάσκετ.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, δέχθηκε το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο, τους αθλητές και το προπονητικό επιτελείο της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, οι οποίοι κατέκτησαν στο Βελιγράδι, το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    Στην ομιλία του ο κ.Παπούλιας ευχαρίστησε τους αθλητές και τους προπονητές για τη χαρά που έδωσαν στην Ελλάδα και την υπερηφάνεια που γέμισαν το λαό. Δώσατε, τόνισε, ένα μήνυμα προς τη νεολαία με τη δουλειά σας και το ήθος. Αναφέρθηκε δε στα θετικά σχολεία του γερμανικού Τύπου για την επιτυχία της εθνικής μας.

    Στη συνέχεια, τα μέλη της εθνικής μας ομάδας δέχθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τους συνεχάρη για την επιτυχία τους.

    Σε σύντομη ομιλία του τόνισε ότι "όταν υπάρχει συλλογική δουλειά και καθοδήγηση όλα είναι εφικτά.Ανέφερε ότι η επιτυχία της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ έρχεται μετά τους πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες και την κατάκτηση του EURO, η επιτυχία αυτή πρόσθεσε αποτελεί παράδειγμα για τη νέα γένια".

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός απένειμαν στους αθλητές και το προπονητικό επιτελείο ένα μικρό δίσκο με το εθνόσημο.

    Από την πλευρά τους οι αθλητές δώρισαν στους κυρίους Παπούλια και Καραμανλή από μία μπάλα του μπάσκετ με τις υπογραφές τους και μία αθλητική φανέλα.

    [03] Αύξηση της τουριστικής κίνησης

    Ανοδικούς ρυθμούς συνεχίζει να καταγράφει η τουριστική κίνηση στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης του 3ου Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού.

    Ξεκινώντας από τα στοιχεία του διεθνούς αεροδρομίου "Ελ.Βενιζέλος", ο υπουργός είπε ότι η κίνηση φέτος έχει παρουσιάσει αύξηση άνω του 12% για τους ξένους επιβάτες, ενώ ταυτόχρονα οι πτήσεις τσάρτερς διπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

    Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, τόνισε ότι η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης συνεχίζει την ανοδική της πορεία το Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα τουριστικά καταλύματα ποιότητας.

    Οσον αφορά τις τρέχουσες συναλλαγές τις οποίες παρουσίασε ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 6,1% σε σύγκριση με την περσινή, περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τέλος, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η διοργάνωση στην Ελλάδα του ετήσιου φόρουμ για τον Παγκόσμιο Τουρισμό την 18η Φεβρουαρίου 2006.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 September 2005 - 20:56:57 UTC