Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή με Α.Παπαληγούρα και Γ.Βουλγαράκη
  • [02] Επίσκεψη Κ.Παπούλια στα Γιάννενα
  • [03] Δύσκολο έργο θα έχει σήμερα ο Ολυμπιακός κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης
  • [04] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Γ.Βουλγαράκη και Αν.Παπαληγούρα.
  • [05] Ο Δ. Σιούφας για επαφές στην Ουάσιγκτον
  • [06] Συνεχίζεται το αδιέξοδο στη χωματερή Ανω Λιοσίων
  • [07] Σκληρό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή με Α.Παπαληγούρα και Γ.Βουλγαράκη

    Διαδοχικές συναντήσεις θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Α.Παπαληγούρα και Δημόσιας Τάξης, Γ.Βουλγαράκη. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Εξωτερικών, Π.Μολυβιάτης ενημέρωσε για όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής, και τόνισε ότι θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι "εκτός απροόπτου στις 3 Οκτωβρίου η Τουρκία θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ" και σημείωσε πως "οι θέσεις και οι επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν πλήρως κατοχυρωθεί στα δυο κείμενα, το διαπραγματευτικό πλαίσιο και την αντιδήλωση της ΕΕ".

    Ο κ. Μολυβιάτης πρόσθεσε ότι με την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα ανοίξει σταδιακά και βαθμιαία - και το τονίζω αυτό, είπε- ο δρόμος για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια εποχή ειρήνης και συνεργασίας, που θα είναι προς όφελος των δυο λαών και της περιοχής.

    Εφόσον η Τουρκία στο τέλος των διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσουν πολύ πληροί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις θα δικαιούται να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως παραμένουν ανοιχτά ορισμένα θέματα για το διαπραγματευτικό πλαίσιο και για την εναρκτήρια δήλωση της προεδρίας κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος, αλλά σημείωσε ότι δεν σχετίζονται με ελληνικές ή κυπριακές επιδιώξεις.

    Ο Πέτρος Μολυβιάτης δεν θέλησε να απαντήσει στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση ότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τα ανοιχτά θέματα με την Τουρκία, λέγοντας ότι θα απαντηθούν όλα αυτά στη Βουλή.

    Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις μετά την αποδοχή και της πρότασης Νίμιτς.

    Απαντώντας δε σε ερώτηση αν επίκειται νέα πρόταση, ο κ. Μολυβιάτης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας ο κ. Μάθιου Νίμιτς στη συνάντηση που είχαμε δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες συνδιαλλαγής με τους εκπροσώπους και των δυο πλευρών.

    Απάντηση Χρ. Παπουτσή

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής επέκρινε την κυβέρνηση ότι "επιλέγει την πολιτική της ήσσονος προσπάθειας και της παράδοσης των όπλων".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, "με αυτή την αντίληψη η Κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να αποδεχθεί την πρόσφατη δέσμη ιδεών Νίμιτς φέρνοντας την Ελλάδα σε δυσμενέστερη θέση για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά την ονομασία των Σκοπίων".

    Αναφορικά, εξάλλου, με την Τουρκία, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το κόμμα του υποστηρίζει σταθερά τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος και την ενταξιακή της προοπτική, αλλά πρόσθεσε ότι "ένας καθαρός «Οδικός Χάρτης» για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με ασφαλείς εγγυήσεις, χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις υποχρεώσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος" και ότι "μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει να κατοχυρώνονται με σαφήνεια όλα τα θέματα ελληνικού και γενικότερου εθνικού ενδιαφέροντος".

    Ο κ. Παπουτσής σημείωσε πως "η αντιδήλωση της ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη νομικά δεσμευτική ισχύ του διαπραγματευτικού πλαισίου, καθώς με βάση τις συγκεκριμένες προβλέψεις του θα κρίνεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ" και πρόσθεσε ότι η ΝΔ "για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει τον εαυτό της, ότι είναι μια Κυβέρνηση μειωμένων προσδοκιών και χαμένων ευκαιριών για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό".

    [02] Επίσκεψη Κ.Παπούλια στα Γιάννενα

    Το ανακαινισθέν στρατόπεδο «Λορέντζου Μαβίλη» στο Καλπάκι, θα εγκαινιάσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Στην τελετή των εγκαινίων, θα παραστεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικεφαλής της ηγεσίας του Στρατού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει σήμερα στα Γιάννενα ενώ αύριο Πέμπτη, θα επισκεφθεί την Παραμυθιά Θεσπρωτίας και τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δονάτου, στον οποίο θα παρακολουθήσει αρχιερατικό μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς 49 προκρίτους της πόλης.

    [03] Δύσκολο έργο θα έχει σήμερα ο Ολυμπιακός κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης

    Στο «παιχνίδι» της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ μπήκε ξανά ο Παναθηναϊκός. Η ελληνική ομάδα, αξιοποιώντας το πολύ γρήγορο προβάδισμα (Γκονζάλες 5΄-πέναλτι, Μάντζιος 8΄), νίκησε χθες βράδυ 2-1 τη Βέρντερ Βρέμης στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου της διοργάνωσης. Για τους Γερμανούς μείωσε ο Κλόζε στο 41΄.

    Μία και μοναδική έκπληξη επεφύλασσε ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού κι αυτή ήταν αρκετή για να αλλάξει τη μορφή του αγώνα. Ως παρτενέρ του Βαγγέλη Μάντζιου στην επίθεση επέλεξε (όχι κάποιον από τους Γκέκα, Ολισαντέμπε), αλλά τον Σάντορ Τόργκελε και από δύο μαγικές «εμπνεύσεις» του Ούγγρου οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 2-0 πριν το δεκάλεπτο.

    Στο 5΄ ο Τόργκελε έπεσε τη στιγμή που χρειάστηκε για να πάρει πέναλτι σε μαρκάρισμα του Νάλντο και ο Εκι Γκονζάλες έγραψε το 1-0 από τη «βούλα».

    Τρία λεπτά αργότερα, ο διεθνής Ούγγρος στράικερ «έσπασε» το οφσάιντ των Γερμανών, μπήκε στην περιοχή ο Σουλτς τον έκοψε, όμως ο Βαγγέλης Μάντζιος ήταν εκεί και με σουτ «σε πρώτο χρόνο» διπλασίασε τα τέρματα του Παναθηναϊκού, σκορπώντας ενθουσιασμό στους περίπου 40.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ.

    Σήμερα το βράδυ (21.45 MEGA) στα πλαίσια του Champions League η ομάδα του Ολυμπιακού θα αντιμετωπίσει στην ισπανική πρωτεύουσα τη Ρεάλ Μαδρίτης.

    [04] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Γ.Βουλγαράκη και Αν.Παπαληγούρα.

    Συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για τον προγραμματισμό του υπουργείου στο επόμενο διάστημα.

    Ο κ. Καραμανλής έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσουν τέσσερα νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στον εκσυγχρονισμό των δομών της, το δεύτερο αφορά την Ελληνική Αστυνομία και την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου της, με στόχο, όπως είπε ο υπουργός, την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των δομών της. Το τρίτο νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος για την τεχνική υπηρεσία πληροφοριών μέχρι του βαθμού που να μην θίγονται ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Επίσης, θα προχωρήσει και το νομοσχέδιο για την αγροφυλακή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσλήψεις φυλάκων στην Τράπεζα της Ελλάδος που έχουν καταγγείλει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι αξιοκρατικές, ο κ. Βουλγαράκης είπε πως όλα αυτά έχουν απαντηθεί και οι διαδικασίες είναι σύννομες.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα. Ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει πως επρόκειτο για "τη συνήθη συνεργασία με τον πρωθυπουργό".

    [05] Ο Δ. Σιούφας για επαφές στην Ουάσιγκτον

    Θέματα ενεργειακής πολιτικής και ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα συζητήσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, με Αμερικανούς παράγοντες στην Ουάσιγκτον, όπου έφθασε χθες, τον πρώτο σταθμό της πενθήμερης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο κ. Σιούφας θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Ντέμπορα Γουίνς-Σμιθ, και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας, Κλέι Σελ.

    Επιπλέον, θα συναντηθεί με τον ελληνικής καταγωγής δημοκρατικό γερουσιαστή, Πολ Σαρμπάνη, το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών - αρμόδιο γιά ενεργειακά θέματα, Πολ Σίμονς και το διοικητή της Υπηρεσίας Μικρών Επιχειρήσεων, Χέκτορ Μπαρέτο.

    Αύριο τα ξημερώματα(ώρες Ελλάδας) θα αναχωρήσει για το Σικάγο, όπου θα λάβει μέρος σε συμπόσιο γιά την "Τεχνολογία και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα".

    Την Παρασκευή, ο κ. Σιούφας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [06] Συνεχίζεται το αδιέξοδο στη χωματερή Ανω Λιοσίων

    Παραμένει το αδιέξοδο με τη χωματερή Ανω Λιοσίων, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν για δεύτερη μέρα την αποχή τους, ζητώντας να σταματήσει η ρίψη λυματολάσπης στη χωματερή.

    Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Κώστας Κωστούλας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι κατηγόρησε για σκοπιμότητες τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και το δήμο Ανω Λιοσίων, υποστηρίζοντας ότι τα πενήντα στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί για την «εδαφοποίηση» της λυματολάσπης, τα διεκδικεί ο ΕΣΔΚΝΑ για την εδαφοποίηση σκουπιδιών, καθώς ο ΧΥΤΑ έχει κορεστεί.

    Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον ΕΣΔΚΝΑ και για τη μη λειτουργία του εργοστασίου κομποστοποίησης στα Ανω Λιόσια, λέγοντας πως αν είχε λειτουργήσει εκτός από το ότι θα επεξεργαζόταν σκουπίδια, ενδεχομένως να μην είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα με τη λυματολάσπη, καθώς υπήρχε συμφωνία για απορρόφηση 300 τόνων λυματολάσπης ημερησίως.

    Ο κ. Κωστούλας επανέλαβε ότι η μεταφορά της λυματολάσπης στα Ανω Λιόσια θα σταματήσει από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Ανέφερε ότι μελετώνται και μάλιστα είναι σε προχωρημένο στάδιο δύο με τρεις λύσεις, τις οποίες όμως δεν θέλησε να ανακοινώσει προς το παρόν. Αφησε δε να εννοηθεί ότι μπορεί να μην είναι μέθοδος εδαφοποίησης, αλλά κάτι άλλο που θα χρειάζεται όμως ΧΥΤΑ για την υλοποίησή του.

    Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ επανέλαβε και σήμερα ότι δεν φταίει η λυματολάσπη για τη δυσοσμία στη δυτική Αττική, αλλά αυτή καθ' αυτή η χωματερή. Υποστήριξε επίσης ότι οι ίδιοι οι δήμοι δεν επιθυμούν να φύγει από εκεί η χωματερή γιατί τα έσοδά τους είναι πολλά και σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα φθάνουν τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Οι εργαζόμενοι στη χωματερή αποφάσισαν σήμερα να συγκαλέσουν γενική συνέλευση μεθαύριο Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, για να εξετάσουν την περαιτέρω πορεία τους.

    [07] Σκληρό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία

    Σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται ότι ως προϋπόθεση για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ είναι να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

    Επίσης, η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία το ταχύτερο δυνατό. Υπογραμμίζεται οτι «εάν τούτο δεν συμβεί θα έχει σοβαρές συνέπειες στη διαπραγματευτική διαδικασία και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διακοπή της ».

    Υπογραμμίζεται ότι «το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων θα είναι αφετηρία μιας μακρόχρονης διαδικασίας η οποία από την ίδια τη φύση της έχει ανοιχτό τέλος και δεν οδηγεί εκ των προτέρων και αυτόματα στην ένταξη».

    Ειδική μνεία γίνεται στο θέμα της «σοβαρής και επίμονης παραβίασης (σ.σ. στην Τουρκία) των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου».

    Ειδικότερα γίνεται αναφορά στα προβλήματα ελευθερίας της έκφρασης που έχει αντιμετωπίσει ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ. Σε ό,τι αφορά ένα θέμα ιδιαίτερης ευαισθησία για την Ελλάδα, εκφράζονται ανησυχίες για την λειτουργία των θρησκευτικών κοινοτήτων και αναφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νόμος περί Βακουφίων.

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

    Επίσης, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέβαλε σήμερα την ψηφοφορία για την επέκταση της τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Συγκεκριμένα, με 311ψήφους υπέρ, 285 κατά και 63 αποχές αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την έκθεση Μπρόκ που αφορά την υπογραφή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας με την Τουρκία.

    Την απόφαση γιά την αναβολή πήρε η Ολομέλεια του ΕΚ ύστερα από πρόταση του αρχηγού των χριστιανοδημοκρατών κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ ότι η Τουρκία δεν έχει δεσμευθεί ότι δεν θα συνάψει τη μεμονωμένη δήλωση -για μη αναγνώριση της Κύπρου- κατά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας από το τουρκικό Κοινοβούλιο.

    Τι περιλαμβάνει το ψήφισμα

    Η Κοινή Πρόταση Ψηφίσματος υιοθετήθηκε με 356 ψήφους υπέρ, 181 κατά και 125 αποχές. Με την Κοινή Πρόταση εγκρίθηκαν και 4 τροπολογίες στο σύνολο των 7 που είχαν υποβληθεί.

    Οι δύο από τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν ήταν των Γάλλων ευρωβουλευτών οι οποίοι ζητούν «την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων απο την Τουρκία, πράξη που αποτελεί προαπαιτούμενο γιά την ένταξη στην ΕΕ».

    Η τρίτη τροπολογία έγινε από τον κ. Στ. Λαμπρινίδη (ΠΑΣΟΚ) με προφορική προσθήκη του κ. Γ. Δημητρακόπουλου (ΝΔ) και την υποστήριξη των έξι σημαντικότερων πολιτικών ομάδων. Με την τροπολογία αυτή υπογραμμίζεται ότι «η μονομερής δήλωση της Τουρκίας δεν αποτελεί τμήμα του Πρωτοκόλλου και δεν έχει νομικές επιπτώσεις στις υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει του Πρωτοκόλλου» και ζητείται «να μην σταλεί προς επικύρωση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση».

    Η τέταρτη τροποποίηση κατατέθηκε από τους Χριστιανοδημοκράτες με την οποία σημειώνεται οτι «στο θέμα της επέκτασης του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας στα δέκα νέα κράτη-μέλη, καθώς και σε άλλα σημεία, η υλοποίηση μένει ακόμα να εκπληρωθεί».

    Να σημειωθεί οτι απερρίφθησαν οι τροπολογίες που όριζαν χρονικά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων εάν δεν γίνει η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας έως το τέλος του 2006.

    Τα άλλα πιό σημαντικά σημεία της Κοινής Πρότασης είναι τα εξής :

    - Το ΕΚ εκφράζει την άποψη ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει επίσημα τις τελευταίες προϋποθέσεις γιά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Εκφράζει όμως «την ειλικρινή λύπη του διότι έχει δημιουργήσει σοβαρές αμφιβολίες γιά την προθυμία της να εκπληρώσει πλήρως όλες τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου».

    - Υπενθυμίζει ότι με τους περιορισμούς στα κυπριακά σκάφη παραβιάζει τη Συμφωνία της Αγκυρας για την Τελωνειακή Ενωση. Γι αυτό και καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει έως το τέλος του 2006 πλήρη αξιολόγηση της εν λόγω Συμφωνίας, η υλοποίηση της οποίας θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα κεφάλαια που θα εξετασθούν κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    - Τονίζει οτι η αναγνώριση της Δημοκρατίας της Κύπρου από την Τουρκία, κατ'ουδένα τρόπο μπορεί ν'αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, και καλεί τις τουρκικές αρχές να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και ν'αναγνωρίσουν τη Δημοκρατία της Κύπρου το ταχύτερο δυνατό. Υπογραμμίζουν οτι «εάν τούτο δεν συμβεί θα έχει σοβαρές συνέπειες στη διαπραγματευτική διαδικασία και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμαη και σε διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

    - Υπογραμμίζει οτι «το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων θα είναι αφετηρία μιάς μακρόχρονης διαδικασίας η οποία από την ίδια τη φύση της έχει ανοιχτό τέλος και δεν οδηγεί εκ των προτέρων και αυτόματα στην ένταξη. Σημειώνει επίσης ότι η Συνθήκη της Νίκαιας δεν αποτελεί αποδεκτή βάση γιά περαιτέρω εντάξεις και επομένως θα πρέπει «να τεθούν σε ισχύ οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της συνταγματικής διαδικασίας».

    Σε πολλά σημεία της Κοινής Πρότασης, οι ευρωβουλευτές κάνουν ειδική αναφορά στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκδηλώνουν την ανησυχία τους γιά το άρθρο 305 του τουρκικού ποινικού κώδικα το οποίο ποινικοποιεί «τις ενέργειες κατά του θεμελιώδους εθνικού συμφέροντος». Στο τομέα της ελευθερίας της έκφρασης αναφέρουν τα προβλήματα του συγγραφέα Ορχάν Παμούκ. Για δε το θέμα της λειτουργίας των θρησκευτικών κοινοτήτων, εκφράζουν τις ανησυχίες τους αναφέροντας το νόμο περί Βακουφίων.

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή, την σοβαρή παρακολούθηση στον τομέα αυτό, και ζητούν «σε περίπτωση σοβαρής και επίμονης παραβίασης των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου, και ύστερα από διαβούλευση με το ΕΚ, την αναστολή των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τη Συνθήκη γιά την Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Η παρέμβαση του Χανς Γκερτ Πέτερινγκ

    Η συζήτηση ξεκίνησε το πρωϊ στο Ευρωκοινοβούλιο σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης έντασης. Τον τόνο έδωσαν οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων, με πρώτους τους κ. κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Μάρτιν Σούλτς, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Πέτερινγκ ζήτησε την αναβολή της σημερινής ψηφοφορίας που προβλεπόταν γιά την Τουρκία, στην περίπτωση που έως τις δύο το μεσημέρι ( ώρα Ελλάδας ) δεν είχε δεσμευθεί εγγράφως η τουρκική κυβέρνηση οτι δεν θα επισυνάψει τη μονομερή της δήλωση στην επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας που θα ζητήσει από το κοινοβούλιό της.

    Ο Πέτερινγκ υπήρξε ιδιαίτερα δηκτικός σε ότι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο που τον διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση των Ορθοδόξων από την τουρκική κυβέρνηση. «Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου και της φιλίας με το μουσουλμανικό κόσμο» σημείωσε ο Πέτερινγκ, «αλλά δεν είναι δυνατόν να πρόκειται για μονόπλευρη κίνηση. Η Τουρκία θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να αναγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα των Ορθοδόξων στην Τουρκία».

    Ο Χριστιανοδημοκράτης ηγέτης κάλεσε στη συνέχεια τη βρετανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει γιά όλες τις υποψήφιες χώρες «τα ίδια μέτρα και σταθμά». Ανέφερε σε αντιδιαστολή την περίπτωση της Κροατίας στην οποία, όπως είπε, «αρνούμεθα την έναρξη των διαπραγματεύσεων επειδή δεν εχει παραδοθεί Κροάτης στρατηγός που αναζητείται από το Δικαστήριο της Χάγης». Αντίθετα στην περίπτωση της Τουρκίας, είπε, «κλείνουμε τα μάτια» αν και ξέρουμε ότι γίνονται βασανιστήρια και καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    Ο Πέτερινγκ κάλεσε την Κομισιόν να παρακολουθήσει το θέμα από κοντά μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ζητώντας τη διακοπή τους στην περίπτωση που παρατηρηθούν παραβιάσεις. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι δεν θα αρκέσει μόνο να πληρεί η Τουρκία τα κριτήρια γιά την ένταξη στο τέλος των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεών της. Θα πρέπει να έχει και η Ευρώπη δυνατότητα ένταξης. «Εάν δεν είναι δεδομένη η δυνατότητα αυτή, τότε είναι απαράδεκτο να επιτρέψουμε εντάξεις νέων μελών, γιατί κινδυνεύουμε να παραμορφώσουμε την ίδια την ΕΕ» κατέληξε ο κ. Πέτερινγκ.

    Οι τουρκικές αντιδράσεις

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ταμίκ Ταν, δήλωσε ότι μοναδικός τελικός στόχος που αποδέχεται η Τουρκία είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ. Ο κ. Ταν κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοσκρατία ότι εκμεταλλεύεται την ένταξή της στην ΕΕ για να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Τουρκία.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ θα αρνηθεί να ταξιδέψει στο Λουξεμβρούργο τη Δευτέρα για την τελετή έναρξης.

    Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ταν δήλωσε ότι ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών μίλησε τηλεφωνικώς τη Δευτέρα με το Βρετανό ομόλογό του, αλλά δε διευκρίνισε ποιο ήταν το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

    Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Γκιουλ είχε ζητήσει από τον κ. Στρο να καθυστερήσει τη συμφωνία επί του κειμένου ως την τελευταία στιγμή για να έχει η Τουρκία το χρόνο να αναλύσει το περιεχόμενό του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 September 2005 - 15:11:56 UTC