Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκία-ΕΕ: Ικανοποίηση και αντιδράσεις
  • [02] Παπανδρέου: «Μηδενική ανοχή σε όσα λέει και όσα κάνει η κυβέρνηση»
  • [03] Ομιλία της Μ. Γιαννάκου στην ΟΥΝΕΣΚΟ

  • [01] Τουρκία-ΕΕ: Ικανοποίηση και αντιδράσεις

    «Ιστορική στιγμή», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης την επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πετύχει να κατοχυρώσουν πλήρως όλες της επιδιώξεις τους, βάσει νομικά δεσμευτικών και θεσμικών κειμένων» υπογράμμισε ο υπουργός. Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι ξεκινάει μια νέα εποχή για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, μια εποχή «ειρήνης και σταθερότητας» που θα αποβεί προς όφελος του ελληνικού και του τουρκικού λαού. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να εμποδίσει τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, χωρίς αυτό να έχει συνέπειες στην πορεία της προς την Ενωμένη Ευρώπη.

    Τι δήλωσε ο Τουρκός υπ. Εξωτερικών

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις στους Τούρκους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, αναφέρθηκε στη μονομερή δήλωση της Αγκυρας της 19ης Ιουλίου και διευκρίνισε ότι η τουρκική υπογραφή στο πρόσθετο Πρωτόκολλο ΕΕ-Τουρκίας δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν είναι κοινό έγγραφο, αλλά έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Τουρκία διατηρεί τις θέσεις της σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» δήλωσε.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δήλωσε ότι η στάση της χώρας του θα μείνει απαράλλακτη μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη διευθέτηση του προβλήματος. «Δεν υπάρχει αλλαγή στη σημερινή μας θέση. Χώρος επίλυσης του Κυπριακού είναι ΟΗΕ» επισήμανε.

    Σε ό,τι αφορά το κείμενο διαπραγματεύσης σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι η μοναδική υποψήφια χώρα που διαπραγματεύθηκε το πλαίσιο. Υπήρχαν σημεία ζωτικής σημασίας για την Τουρκία. (Στο πλαίσιο) αναφέρεται ξεκάθαρα η προοπτική πλήρους ένταξης, δίχως αυτό να επισκιάζεται από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση».

    Αντιδρά η τουρκική αντιπολίτευση

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ υποστήριξε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο ωθεί την Τουρκία σε καθεστώς ειδικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι στην πλήρη ένταξη.

    Ο κ. Μπαϊκάλ επεσήμανε ότι το κόμμα του «είχε χαρακτηρίσει αρνητικές τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2004», διότι «δεν εξέφραζαν την πολιτική βούληση για πλήρη ένταξη της Τουρκίας» και ότι η απόφαση εκείνη «ωθούσε την Τουρκία σε μία σχέση εκτός της πλήρους ένταξης».

    «Στόχος μας έπρεπε να είναι η βελτίωση της απόφασης της 17 Δεκεμβρίου 2004» είπε ο Μπαϊκάλ και τόνισε ότι «δυστυχώς το διαπραγματευτικό πλαίσιο, είναι χειρότερο. Αυτό στο οποίο κατευθυνόμαστε είναι οι ειδικές σχέσεις, ανεξάρτητα από το αν κατονομάζονται ή όχι με αυτό τον τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για πλήρη ένταξη. Πρώτα από όλα δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία διαλογής, ενώ μας είχαν πει ότι τα δύο αυτά θα προχωρούσαν παράλληλα».

    Ο Μπαϊκάλ συνέχισε με τα όσα αναφέρονται στο πλαίσιο σχετικά με την Κύπρο και ανέφερε ότι «εκτός από την απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, υπάρχει η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητεί από την Τουρκία, να αναγνωρίσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».

    Οπως σημείωσε, ενώ στη μονομερή δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο η Άγκυρα «είχε αναφέρει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια, τα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροσκάφη, με την αντιδήλωση η ΕΕ μάς λεει το αντίθετο και μάλιστα ζητεί, να λυθεί το πρόβλημα αυτό, μέχρι το 2006. Αυτό σημαίνει αναγνώριση στην πράξη», είπε ο Μπαϊκάλ και πρόσθεσε ότι «στην αντιδήλωση, η ΕΕ ζητεί από την Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τους Ελληνοκύπριους, πράγμα που θα είναι και η νομική αναγνώριση».

    Ως προς τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των σχέσεων που έχουν μέλη της ΕΕ με άλλους διεθνείς οργανισμούς, ο Μπαϊκάλ είπε πως «η Τουρκία διατηρεί εντός του ΝΑΤΟ το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Κύπρου. Ωστόσο η ΕΕ δηλώνει πως αν κάνουμε κάτι τέτοιο, θα επηρεαστούν αρνητικά στις σχέσεις μας».

    Ως προς την «ικανότητα απορρόφησης» που αναφέρεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ο Μπαϊκάλ είπε ότι «η λεγόμενη απορρόφηση, δεν ίσχυσε για καμία από τις χώρες που εντάχθηκαν. Ισχύει για την Τουρκία και μάλιστα από τώρα».

    Τέλος, ο Μπαϊκάλ άσκησε κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η τουρκική κυβέρνηση το ζήτημα του διαπραγματευτικού πλαισίου.

    «Κανένα από τα βασικά κρατικά όργανα δεν μετείχε στη διαδικασία των διαβουλεύσεων σχετικά με το διαπραγματευτικό πλαίσιο, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και με τρόπο που παρακάμφθηκε εν μέρει και το υπουργείο Εξωτερικών».

    Αντιδράσεις από την Κύπρο

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να βαδίσει στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σχολιάζοντας την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με βάση το πλαίσιο που αποφάσισαν οι «25», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κύπρος διατηρεί ακέραια όλα τα θέματα που έθεσε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    «Η Τουρκία μετά τις χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Λουξεμβούργο, ξεκινά μια νέα πορεία δύσκολων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επιθυμία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν γενική, αλλά όχι με τους όρους που ήθελε η Τουρκία» δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως η Τουρκία θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι τα 25 κράτη δεν είναι έτοιμα να της στρώσουν χαλί να περάσει με τους όρους της, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί στους σκληρούς όρους και τις προϋποθέσεις που της έθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία μάλιστα θα παρακολουθεί στενά την ενταξιακή της πορεία και πρόοδο.

    «Η Ευρωπαϊκή Ενωση», συνέχισε, «απαιτεί από την Τουρκία συμμόρφωση της με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και όσον αφορά την Κύπρο γίνεται αναφορά στην υποχρέωση της να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο».

    Απαντώντας στη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι υπάρχουν δύο πραγματικότητες στο νησί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η μία είναι η πραγματικότητα της νομιμότητας και η άλλη της παρανομίας που εξακολουθεί να υποστηρίζει η κατοχική δύναμη.«Η Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε, «τάσσεται υπέρ της νομιμότητας».

    Τα ελληνικά κόμματα

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κόμματος επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Δυστυχώς, η ελληνική φωνή ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών. Κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα σηματοδοτήσουν, θα βάλουν τη σφραγίδα τους για την πορεία της γείτονος χώρας τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια, και βεβαίως, αν ενταχθεί, για πολλά χρόνια ακόμη. (...)Μετά τις χτεσινές εξελίξεις στο Λουξεμβούργο ανοίγει, βεβαίως, ο δρόμος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να χαιρετίσουμε το γεγονός εκφράζοντας, βέβαια, παράλληλα, την ελπίδα ότι, αυτό θα αποτελέσει μια καταλυτική στιγμή για την ειρήνη στην περιοχή μας. Εύχομαι στον τουρκικό λαό κάθε επιτυχία σε αυτή τη μακρά πορεία, διότι μας αφορά όλους, ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες. Οφείλω, όμως, να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό για τους χειρισμούς και τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Καραμανλή».

    «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκινούν χωρίς η Τουρκία να έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Βαριές ευθύνες έχουν όλα εκείνα τα κόμματα που προπαγάνδιζαν πως η ΕΕ έχει δημοκρατικές αρχές και αξίες» σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ. «Οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως οι υποτιθέμενες αρχές της ΕΕ είναι μύθος.Το θέμα της Κύπρου χρησιμοποιήθηκε για να προωθηθούν συμφέροντα και επιδιώξεις.Ήταν το προκάλυμμα των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.Η ΕΕ δεν διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία από τον κίνδυνο της διχοτόμησης που προωθεί το σχέδιο Ανάν».

    Σκεπτικισμός επικρατεί και στον ΣΥΝ. Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται: «Το μεταμεσονύκτιο πέρασμα των ευρωτουρκικών σχέσεων στη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνοδεύτηκε από γεγονότα που ανέδειξαν τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στην πορεία προσαρμογής της Τουρκίας στα κριτήρια και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ανέδειξαν όμως και τις αδυναμίες και αντιφάσεις της ίδιας της πορείας της Ε.Ε., με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ότι χρειάστηκε να «βάλει το χέρι της» η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για να υπάρξει συμφωνία των 25 με την Τουρκία.

    Η ατμόσφαιρα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν προσφέρεται για πανηγυρισμό από καμιά πλευρά. Πολύ «γόρδιοι δεσμοί» θα χρειαστεί να λυθούν στην πορεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την περίοδο που μεσολάβησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου για την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να επιτευχθεί ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

    [02] Παπανδρέου: «Μηδενική ανοχή σε όσα λέει και όσα κάνει η κυβέρνηση»

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, αναφέροντας ότι «απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που πλήττει καθημερινά, τα συμφέροντα της χώρας, τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα των πολιτών».

    Σύμφωνα με τον κ. Γ. Παπανδρέου η κυβέρνηση «πλήττει τους πολλούς, για να εξυπηρετήσει τους λίγους» και είναι μια κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα σε λάθος δρόμο, που γυρίζει την Ελλάδα πίσω, είναι μια κυβέρνηση συντήρησης και οπισθοδρόμησης».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στους βουλευτές του ότι «απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, η απάντηση είναι μία, μηδενική ανοχή σε όσα λέει και όσα κάνει η κυβέρνηση. Και για να συνεχίσω τη φράση αυτή, ως εδώ και μη παρέκει. Υπάρχει άλλος δρόμος».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερθείς στον προϋπολογισμό είπε πως πρόκειται για ένα κείμενο που «βρίσκεται εντελώς στον αέρα, γιατί βασικές παραδοχές του βρίσκονται χωρίς βάση, όπως για παράδειγμα τα επιτόκια, οι τιμές πετρελαίου και βεβαίως η τιτλοποίηση».

    Ανέφερε πως η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι θα πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή για τη μείωση του ελλείμματος «μέσω του λογιστικού τρικ της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών», αλλά, πρόσθεσε, «αυτό το πράσινο φως δεν το έχει πάρει ακόμα και όσο δεν το παίρνει, αυτό το κείμενο και όλα όσα έχει μαζί, δεν αξίζουν ούτε όσο το χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένα».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης» και για πολιτικές επιλογές της «υπέρ των λίγων και κατά των πολλών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός «θα έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, των Ελλήνων πολιτών» και έκανε λόγο για «κοινωνικά άδικο» προϋπολογισμό.

    Οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ

    Αναφερόμενος στην έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Γιώργος Παπανδρέου επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης - η ελληνική φωνή, είπε, ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών, διαπραγματεύσεις κρίσιμες, που θα βάλουν τη σφραγίδα τους για την πορεία της γείτονος τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια και βεβαίως αν ενταχθεί, για πολλά χρόνια ακόμη - αν και επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

    Υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Συνόδου της ΕΕ στο Ελσίνκι - το Ελσίνκι, είπε, δημιούργησε μια νέα δυναμική και αυτή ήταν η συνειδητή μας επιλογή εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της Τουρκίας - και χαιρέτισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, «εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα αποτελέσει μια καταλυτική στιγμή για την ειρήνη στην περιοχή μας».

    Ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι «αντί να κάνουν διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή για την κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, κατέληξαν να κάνουν διαπραγμάτευση την τελευταία στιγμή για το ποιες επιπλέον υποχωρήσεις θα κάνουν στο ήδη φτωχό για τα ελληνικά συμφέροντα διαπραγματευτικό πλαίσιο».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως «με την έλλειψη ξεκάθαρων διαπραγματευτικών πλαισίων, με την έλλειψη συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με τις πολλές αμφίσημες ερμηνείες του διαπραγματευτικού κειμένου θα έχουμε συνεχώς συγκυριακές κρίσεις, όπου εκεί πια θα χρειαστεί η Ελλάδα μόνη της, βεβαίως με την Κύπρο, αλλά η Ελλάδα είναι εκείνη που θα πρέπει να σηκώσει το βάρος, μόνη της να αντιμετωπίσει τις όποιες συγκυριακές συγκρούσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υπάρξουν γύρω από το θέμα της Τουρκίας».

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι «μετακύλισε τις ευθύνες της στο απώτερο μέλλον, δημιουργώντας όμως τεράστια διαπραγματευτική ζημιά, με αβέβαιο το μέλλον για την Ελλάδα».

    Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι χθες επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Τ. Παπαδόπουλο «για τις κινήσεις, που μου είχε ζητήσει και ο ίδιος να κάνω όλη αυτή την εποχή, ώστε να συμβάλλω στο μέτρο του δυνατού στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση «δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να συζητήσει ή να συντονίσει ή να αξιοποιήσει τη δική μας εμπειρία και γνώση».

    Αναφερόμενος στη χθεσινή πρωθυπουργική ομιλία και στις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή για την πάταξη της διαφθοράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως «είναι 19 πια μήνες στην κυβέρνηση. Την ευθύνη την έχουν οι ίδιοι. Την ευθύνη πρώτα απβ όλα για όσα είπαν και όσα δεν κάνουν».

    Και έκανε λόγο για «προτεραιότητα της κυβέρνησης Καραμανλή να ικανοποιήσει τις δικές της ρουσφετολογικές πελατειακές ορέξεις», καθώς και για υπονόμευση του ΑΣΕΠ.

    Παρεμβάσεις βουλευτών

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι "ο κόσμος περιμένει απο εμάς", δηλώνοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία τους για την περαιτέρω πορεία του κόμματος, καθώς, όπως είπαν, το κόμμα καθημερινά με προεξάρχοντα τον Γιώργο Παπανδρέου καθιστά πιο συγκεκριμένο και σαφές το πολιτικό του πλαίσιο μέσα από την υποβολή επεξεργασμένων προτάσεων.

    «Δώσατε το πλαίσιο που είχαμε ανάγκη», είπε ο Ανδρέας Μακρυπίδης και πρότεινε την ανάλυση του προϋπολογισμού κατά τομείς.

    «Πρέπει να σύρουμε τη ΝΔ στο γήπεδο των πραγματικών μεταρρυθμίσεων», πρότεινε ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει «να λειτουργήσουμε τα όργανα, να πούμε βόχιβ στα εσωκομματικά δοβλέτια, να πάμε στην κοινωνία».

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να χάνει τη συνοχή του επειδή κάποιοι θέλουν να πουν τα δικά τους», ανέφερε ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος ενόψει των εκλογών της Αυτοδιοίκησης πρότεινε να «κριθούν και οι εν ενεργεία και οι υποψήφιοι» που έχει στηρίξει και θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ.

    Την περιφερειακή συγκρότηση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο Τάκης Αντωνακόπουλος, ενώ ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει κάτω από το προσωπικό άγχος να υπηρετούμε την τηλεοπτική δημοκρατία».

    Τη δημιουργία νέας σχέσης εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία πρότεινε ο Δημήτρης Κουσελάς, προσθέτοντας ότι το «ΠΑΣΟΚ δεν είναι άθροισμα προσωπικών στρατηγικών», ενώ ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος είπε ότι «η ανωριμότητα και η επιπολαιότητα με την οποία ενήργησαν κορυφαία πολιτικά στελέχη στο ΠΣ την περασμένη εβδομάδα μας εκθέτουν όλους».

    Την έκδοση «πράσινου βιβλίου» με τις διεκδικήσεις του πολίτη πρότεινε ο Δημήτρης Καϊσερλής, ο Μανώλης Στρατάκης τάχθηκε εναντίον της πολιτικής διαχείρισης στα αγροτικά, ενώ ο Θανάσης Παπαγεωργίου πρότεινε την πραγματική καταγραφή της ανεργίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραποιεί τα στοιχεία.

    «Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν ερχόμαστε για να ξαναπάρουμε καρέκλες», είπε ο Βασίλης Τόγιας, ενώ ο Γιάννης Παρασκευάς ανέφερε πως «η ΝΔ απλώνει τον τραχανά, εμείς τον σκορπίζουμε και ο πρόεδρος τρέχει να τον μαζεύει».

    «Να απογαλακτίσουμε το ΠΑΣΟΚ από πρακτικές του παρελθόντος και να βρεθεί το κεντρικό σύνθημα που θα αγγίζει το συναίσθημα», πρότεινε ο κ. Παρασκευάς.

    «Οταν υπάρχουν στοιχεία κριτικής που αφορούν τον τόνο και όχι την ουσία, συμπληρώνουν τον Καιάδα της σιωπής» ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Χρήστος Αηδόνης.

    Δευτερολογία Παπανδρέου

    Ως ουσιαστική περιέγραψε τη συζήτηση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου, στη δευτερολογία του, και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές με τις παρεμβάσεις τους έδωσαν ανάγλυφα το κλίμα, αλλά και τον «νέο αέρα ελπίδας που δημιουργείται στον ελληνικό λαό».

    Είναι απαραίτητη η δημοκρατία για να ακούγονται όλες οι φωνές, και η ενότητα για να είμαστε αποτελεσματικοί, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας «ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ και όχι το ΠΑΣΟΚ σβεμάς».

    «Ο πολίτης μπορεί να αγάπησε τη ΝΔ προς στιγμήν, προεκλογικά και τη μέρα των εκλογών, εγώ θεωρώ ότι πέρα από το να σβ αγαπήσει κάποιος πρέπει να δει ότι μπορεί και να σε εμπιστεύεται, και εμείς ακριβώς καταθέτουμε πρόταση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές.

    [03] Ομιλία της Μ. Γιαννάκου στην ΟΥΝΕΣΚΟ

    Στις εργασίες της 33ης Συνόδου της Γενικής Διάσκεψης της ΟΥΝΕΣΚΟ που πραγματοποιείται στο Παρίσι συμμετείχε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Κατά την ομιλία της προς τους εκπροσώπους των κρατών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού, η κ. Γιαννάκου επισήμανε ότι η κοινωνία μας σήμερα χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να στηρίζεται στις δημοκρατικές αξίες και να προωθεί την ισότητα, σεβόμενο ταυτόχρονα τη διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό.

    «Το γεγονός και μόνο ότι οι μαθητές μαθαίνουν πως τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο ενός δημοκρατικού πολιτισμού, θα συμβάλλει στην ποιοτική βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης υπεύθυνων και με πρωτοβουλίες, ατόμων», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενη σε θέματα που αφορούν την κατάρτιση των εκπαιδευτικών, η υπουργός τόνισε ότι ο ρόλος τους δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή των βασικών γνώσεων, αλλά πρέπει να επεκτείνεται και στη διδασκαλία των δημοκρατικών αρχών.

    «Στόχος μας πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας στην παρεχόμενη εκπαίδευση, στόχος ο οποίος αποτελεί και προτεραιότητα της ΟΥΝΕΣΚΟ», σημείωσε η υπουργός.

    Αναφερόμενη στη συμμετοχή της Ελλάδας στα εκπαιδευτικά προγράμματα και δίκτυα της ΟΥΝΕΣΚΟ, καθώς και άλλων διεθνών Οργανισμών, τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό, προωθείται η διαπολιτισμική επικοινωνία. Ανακοίνωσε δε ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ, έχει την πρόθεση να διοργανώσει μία Μεσογειακή συνάντηση για την προώθηση των στόχων των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

    Η υπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ για την επεξεργασία Σχεδίου Σύμβασης Προστασίας και προώθησης της πολυ-πολιτιστικής έκφρασης και εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στην πρωτοβουλία αυτή.

    Νωρίτερα, η κ. Γιαννάκου συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ Κοϊσίρο Ματσουούρα με τον οποίο συζήτησαν θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού.

    Εξάλλου, η υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας τόνισε τα εξής:

    "Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, το μόνο που θα μπορούσε να εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι η ίδια η Τουρκία.

    Εξαρτώνται, λοιπόν, όλα από την ίδια την Τουρκία, πώς διαχειρίζεται τα πράγματα, πώς αντιλαμβάνεται τι είναι πραγματικά η Ευρώπη.

    Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η Τουρκία θα ενταχθεί κάποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως και νωρίτερα από ό,τι φανταζόμαστε. Εάν μάλιστα υπάρξουν και εκπτώσεις στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μάλιστα αυτό διαφαίνεται, πιθανόν αυτό να γίνει και νωρίτερα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 October 2005 - 21:11:12 UTC