Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί στο Πακιστάν απο το φονικό σεισμό των 7,6R.
  • [02] Αύριο η ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Οικονομίας Α.Μπέζα.
  • [03] Κατάργηση οργανισμών Δημοσίου.
  • [04] Στους 19.400 επισήμως οι νεκροί στο Πακιστάν απο το φονικό σεισμό των 7,6R
  • [05] Ελληνο-μολδαβική συνεργασία
  • [06] «Οι προτεραιότητες του ΥΠΟΟ»
  • [07] ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για προτάσεις Νιμιτς
  • [08] Η παχυσαρκία κύρια αιτία για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου

  • [01] Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί στο Πακιστάν απο το φονικό σεισμό των 7,6R.

    Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Πακιστάν, την Ινδία και το Αφγανιστάν για τη διάσωση επιζώντων στα ερείπια από τον καταστρεπτικό σεισμό των 7,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τις χώρες αυτές.

    Ο τελευταίος απολογισμός στο Πακιστάν ανέρχεται σε 18.000 νεκρούς και 41.000 τραυματίες. Σημειώνεται ότι στο βόρειο Πακιστάν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 400 παιδιά όταν κατέρρευσε το κτίριο του σχολείου.

    Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν την κρύα νύχτα σε ανοικτούς χώρους. Ο σεισμός, 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε σε βάθος 6 χιλιομέτρων και διήρκεσε περίπου 2 λεπτά, με αποτέλεσμα να "εξαφανιστούν χωριά ολόκληρα από το πρόσωπο της γης", να καταρρεύσουν κτίρια στο Ισλαμαμπάντ, περίπου 95 χλμ. νότια του επικέντρου, αλλά και σε τμήματα της Ινδίας και του Πακιστάν.

    Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν στρατηγός Σαουκάτ Σουλτάν δήλωσε στο CNN ότι η κυβέρνηση διαθέτει επιβεβαιωμένες πληροφορίες για 18.000 νεκρούς και 41.000 τραυματίες, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί "πολύ μεγαλύτερος" και ότι η κλίμακα της καταστροφής είναι η "μεγαλύτερη" που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το Πακιστάν.

    Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν σήμερα το πρωί τις προσπάθειες απεγκλωβισμού χιλιάδων επιζώντων, περιλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια σχολείων που κατέρρευσαν. Μια ομάδα ανακούφισης των πληγέντων που απέστειλε ο ΟΗΕ αναμενόταν στο Ισλαμαμπάντ σήμερα το πρωί. Η Βρετανία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν βοήθεια, όπως και η Ινδία.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, έκανε λόγο για μια "τρομερή τραγωδία", και η Ουάσινγκτον έκανε μια πρώτη προσφορά ελικοπτέρων και 100.000 δολαρίων σε βοήθεια.Αμεση βοήθεια στις πληγείσες περιοχές αποστέλλουν επίσης η Ευρωπαϊκή Ενωση και αρκετές άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

    Ο σεισμός, ο οποίος ακολουθήθηκε από πάνω απο 20 μεταξύ ισχυρούς μετασεισμούς από 4,5 έως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκάλεσε κατολισθήσεις γης και λάσπης, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των δικτύων τηλεπικοινωνιών και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Πακιστανοί κάνουν λόγο για τεράστιες ζημιές και καταστροφές στο Πακιστάν. Δεκάδες χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ. Η πόλη Μουζαφαραμπάντ υπέστη μεγάλο πλήγμα, με το 50% των κτισμάτων της --περιλαμβανομένου ενός στρατιωτικού νοσοκομείου-- να έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας στο BBC. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν πόλεις γύρω από την Μουζαφαραμπάντ και πολλά χωριά κατά μήκος της οδού Καράκουρουμ, του αλλοτινού "Δρόμου του Μεταξιού", που συνδέει το Πακιστάν με την Κίνα.

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, που επισκέφθηκε τον τόπο όπου κατέρρευσαν κτίρια στο Ισλαμαμπάντ παγιδεύοντας πάνω από 120 ανθρώπους, αποκάλεσε τον σεισμό "δοκιμασία για όλους μας", και πρόσθεσε ότι χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

    Από τα δύο πολυόροφα κτίρια που κατέρρευσαν ανασύρθηκαν 90 επιζώντες, ενώ οι διασώστες βρήκαν 14 σορούς, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 3 ξένων, ενός Αιγύπτιου και δύο Ιαπώνων.

    Στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ, σκοτώθηκαν εκατοντάδες --τουλάχιστον 300, σύμφωνα με την αστυνομία--, πολλοί εκ των οποίων στρατιώτες. Η χειρότερα πληγείσα πόλη στην Ινδία ήταν η Ούρι, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, όπου τέσσερα στα πέντε κτίρια ισοπεδώθηκαν και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 120 νεκρούς.

    [02] Αύριο η ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Οικονομίας Α.Μπέζα.

    Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Αντώνιος Μπέζας ορίζεται υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη θέση του κ. Αδάμ Ρεγκούζα, με απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

    Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, η ορκωμοσία του κ. Μπέζα θα γίνει τη Δευτέρα στις 10:00 το πρωί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Χθες, ο υφυπουργός Οικονομίας, Αδάμ Ρεγκούζας υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, η οποία έγινε αποδεκτή.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Αδάμ Ρεγκούζας εμφανίζεται σε βίντεο το οποίο μεταδόθηκε (στην εκπομπή "Ζούγκλα" του τηλεοπτικού σταθμού Alpha) να μετέχει σε εκδήλωση ενός ιδιοκτήτη περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών με τον οποίο κατηγορήθηκε ότι διατηρεί "προνομιακή σχέση". Ο επιχειρηματίας αυτός έχει παραπεμφθεί με βούλευμα στη Δικαιοσύνη για αδικήματα σχετικά με τη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών και ο κ. Ρεγκούζας φέρεται να δήλωσε ότι τού έδωσε κρατική διαφήμιση.

    Το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι η περίπτωση του κ. Ρεγκούζα είναι η κορυφή του παγόβουνου και ανέφερε ότι η αντίληψη Ρεγκούζα μένει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Από την πλευρά του ο Συνασπισμός σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τον παραιτηθέντα υπουργό και να θέσει επιτέλους τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.

    Η επιστολή παραίτησης Ρεγκούζα.

    «Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Μετά τις διαρκείς και άδικες επιθέσεις που δέχομαι τον τελευταίο καιρό, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να διεκδικήσω το δίκιο μου στη Δικαιοσύνη. Η ενέργειά μου αυτή έχει μόνο στόχο να αναδείξω- χωρίς τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η θέση που σήμερα κατέχω- την αλήθεια.

    Και η αλήθεια είναι μία.Τα συμφέροντα και οι υπηρέτες τους ενοχλήθηκαν από τον πόλεμο που έχω κηρύξει. Η αλήθεια θα λάμψει στη Δικαιοσύνη. Σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε με τη συμμετοχή μου στην πρώτη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

    Βιογραφικό κ. Α.Μπέζα

    Ο Αντώνιος Μπέζας γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1963 στην Ηγουμενίτσα της Θεσπρωτίας, είναι έγγαμος με την Αθηνά Καρβούνη, είναι πολιτικός μηχανικός και μιλά αγγλικά και γαλλικά.

    Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Θεσπρωτών Φοιτητών Αθήνας (1983-1985). Το διάστημα 1987-1988, ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας.

    Το 1990, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

    Από το 1991, διατηρεί τεχνικό γραφείο στην Ηγουμενίτσα, ενώ εργάστηκε ως τεχνικός σύμβουλος στο Δήμο Ηγουμενίτσας με αντικείμενο την επίβλεψη των μεγάλων έργων της περιοχής.

    Το 1994, εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας. Ασχολήθηκε ενεργά με το συνδικαλισμό και το 1994, εξελέγη μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Ηπείρου μέχρι το 1997, το διάστημα 1995-1997, ήταν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Θεσπρωτίας, ενώ έχει διατελέσει και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Θεσπρωτίας.

    Την περίοδο 1995-1997, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας, το διάστημα 1996-1997, ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Ηγουμενίτσας και το 1997, εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής Α' Εδαφικής Περιφέρειας.

    Το 1998, εξελέγη (πρώτος στο συνδυασμό του) νομαρχιακός σύμβουλος Θεσπρωτίας.

    Τον Απρίλιο του 2000, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Θεσπρωτίας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

    Τον Οκτώβριο του 2003, εξελέγη γραμματέας της Βουλής.

    Το Μάρτιο του 2004, εξελέγη αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) της ΝΔ.

    Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Θεσπρωτίας στις 9 Απριλίου του 2000 και επανεξελέγη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004.

    [03] Κατάργηση οργανισμών Δημοσίου.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στην "Απογευματινή της Κυριακής" αποκαλύπτει ότι το 2006 θα καταργηθούν 100 οργανισμοί του Δημοσίου και οι εργαζόμενοι σε αυτούς θα μεταταγούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Προσθέτει ότι ήδη ο πρωθυπουργός έδωσε το "πράσινο φως" για το σχέδιο αυτό, το οποίο θα συντονίσει ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Αργύρης Καρράς.

    Ο υπουργός επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για διόγκωση του κράτους,ενω δηλώνει οτι η κυβέρνηση θα χρειασθεί πιθανόν πολύ περισσότερο απο μία τετραετία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι το 2006 θα είναι χρονιά ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα, ενώ θα καταρτιστεί το νέο μισθολόγιο και θα αρχίσει η ενσωμάτωση επιδομάτων στους μισθούς

    Αύξηση της διαφθοράς σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Αύξηση των φαινομένων της διαφθοράς βλέπει η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα".

    Ειδικότερα, το 40,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι αυξήθηκαν , το 45,6% ότι έμειναν στάσιμα και το 8,5% ότι μειώθηκαν. Σε ερώτηση για τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, το 39,6% θεωρεί ότι τα ενθαρρύνει και το 34% ότι τα αποθαρρύνει.

    Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση προωθεί τα "γαλάζια" παιδιά το 49,6% απαντά "σίγουρα ναι", και το 32,5% "μάλλον ναι", ενώ το 14,4% δηλώνει "όχι" ή "μάλλον όχι".

    Σημειώνεται ότι το 67,5% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας λέει ότι ήταν σωστή η επιλογή του να ψηφίσει το κόμμα αυτό στις εκλογές του 2004. Από το ΠΑΣΟΚ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75,9%.

    Απογοήτευση και απο τους δύο σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS

    Απογοήτευση απο το ΠΑΣΟΚ και απο τη ΝΔ δηλώνει η πλειοψηφία των πολιτών 73,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για την εφημερίδα το "ΠΑΡΟΝ".Μόνο το 24,7% δηλώνει ικανοποίηση απο το δικομματισμό.

    Δεν είναι ικανοποιημένοι απο το σημερινό ΠΑΣΟΚ δηλώνει το 51,7% των οπαδών του, ενω το 61,1% λέει οτι προτιμά το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, έναντι 20.4% του Σημίτη και 16,6% του Γιώργου.

    Επίσης το 40,1% δηλώνει οτι θα ήταν χειρότερη η πορεία της χώρας αν πρωθυπουργός ήταν ο Παπανδρέου και καλύτερη το 34,3%.Επίσης το 60,1% τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και το 36,3% υπέρ των αυτοδύναμων.

    [04] Στους 19.400 επισήμως οι νεκροί στο Πακιστάν απο το φονικό σεισμό των 7,6R

    Τους 689 έφτασε ήδη ο αριθμός των νεκρών στο ινδικό Κασμίρ από τον φονικό σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε χθες την περιοχή, δήλωσαν επίσημες πηγές.

    Παράλληλα ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών στο Πακιστάν ξεπερνά τους 19.400. Ωστόσο, ο πακιστανός υπουργός τηλεπικοινωνιών Ταρίκ Φαρούκ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πακιστανικό Κασμίρ από τον σεισμό.

    Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα παραμεθόρια χωριά του ινδικού Κασμίρ, όπου πολλά πλίνθινα και πέτρινα σπίτια έχουν καταπλακωθεί από χωμάτινους όγκους λόγω των κατολισθήσεων που προκάλεσε ο σεισμός.

    Οι διασώστες αναγκάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις να περπατήσουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν σε απομονωμένα χωριά που έχουν γίνει απροσπέλαστα από τις κατολισθήσεις.

    Οπως δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στο ινδικό Κασμίρ, μεταξύ των νεκρών είναι και 50 στρατιώτες, ορισμένοι από τους οποίους σκοτώθηκαν όταν τα καταφύγια στα οποία βρίσκονταν κοντά στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός με το πακιστανικό Κασμίρ κατέρρευσαν από τη σφοδρή σεισμική δόνηση.

    Παιδιά κάτω από τα ερείπια σχολείων

    Με φτυάρια, αξίνες και τα γυμνά τους χέρια, απελπισμένοι γονείς στο Μπαλακότ του βορείου Πακιστάν προσπαθούν να απεγκλωβίσουν περισσότερα από 850 παιδιά που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια δύο σχολείων τα οποία ισοπεδώθηκαν από τον χθεσινό σεισμό.

    Η αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία είναι απόντα. Και οι κάτοικοι υπολογίζουν ότι στην πόλη αυτή των 20.000 κατοίκων και στα γύρω ορεινά χωριά πρέπει να έχουν χάσει τη ζωή τους από το σεισμό 2.500 άνθρωποι.

    Στο ιδιωτικό σχολείο Σαχίν, έχουν παγιδευτεί περί τα 650 παιδιά που βρίσκονταν στην τάξη τους όταν κατέρρευσε το σχολείο.

    Η περιοχή του Μπαλακότ έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Τα μισά σπίτια έχουν καταρρεύσει και δεκάδες πτώματα βρίσκονται στους δρόμους. Ο δρόμος προς την πόλη έχει κλείσει από τις κατολισθήσεις και η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.

    Χθες, η Εκκληση για διεθνή βοήθεια

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ απηύθυνε σήμερα έκκληση για διεθνή βοήθεια, μία ημέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το βόρειο τμήμα της χώρας.

    "Απευθύνουμε έκκληση για διεθνή βοήθεια, διαθέτουμε αρκετό ανθρώπινο δυναμικό, αλλά χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια" για να αντιμετωπίσουμε την τραγωδία, δήλωσε ο στρατηγός Μουσάραφ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πακιστανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press of Pakistan.

    "Εχουμε μεγάλη ανάγκη από φάρμακα, σκηνές και ελικόπτερα για να φθάσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες, αποκομμένες από τον κόσμο περιοχές", είπε.

    Ανταπόκριση από τη διεθνή κοινότητα

    Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται για να προσφέρει βοήθεια προς τους πληθυσμούς των περιοχών του Πακιστάν, της Ινδίας και του Αφγανιστάν αποστέλλοντας σωστικά συνεργεία, ιατρικό προσωπικό και οικονομική βοήθεια.

    Η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν από τους πρώτους που προσέφεραν αρωγή και οικονομική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, και ιδιαίτερα στο Πακιστάν όπου οι αρχές κάνουν λόγο για τη "μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της χώρας".

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση επείγουσας βοήθειας ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Ελλάδα απέστειλαν ομάδες διασωστών, ενώ ρωσική ομάδα διασωστών αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα για το Ισλαμαμπάντ. Η Κίνα απέστειλε ομάδα διασωστών μαζί με υλική βοήθεια 17 τόννων. Η Βρετανία προώθησε επίσης ομάδα διασωστών και αποδέσμευσε οικονομική βοήθεια ύψους 176.000 δολαρίων. Η αμερικάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η πρώτη επείγουσα βοήθεια συγκεντρώνεται και ότι είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε συμπληρωματική βοήθεια που θα ζητήσουν οι κυβερνήσεις του Πακιστάν και της Ινδίας.

    Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας έδωσε εντολή για την άμεση εγκατάσταση αερογέφυρας για τη μεταφορά ιατρικού προσωπικού, φαρμάκων, σκηνών και τροφίμων, το Κατάρ ανακοίνωσε την αποστολή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας, η Τουρκία έστειλε ομάδα διασωστών και 11 τόννους βοήθειας.

    Η Unicef προώθησε προμήθειες και υλικό που ήταν αποθηκευμένο στο Καράτσι, ενώ ομάδες της θα αναπτυχθούν σήμερα στις πληγείσες περιοχές. "Τα παιδιά στις πληγείσες ζώνες είναι ευάλωτα στην πείνα, το κρύο , τις ασθένειες ...προτεραιότητά μας τις επόμενες ημέρες είναι η αποστολή προμηθειών, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες" για την ανεύρεση επιζώντων, ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ανν Βένεμαν.

    [05] Ελληνο-μολδαβική συνεργασία

    Τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Μολδαβίας, έθεσαν οι πρόεδροι των δύο χωρών Κάρολος Παπούλιας και Βλαντιμίρ Βορονίν, που συναντήθηκαν σήμερα στο Πήλιο, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τους ιδρυτές της Σχολής Μηλεών.

    "Εξετάσαμε τις σχέσεις των δύο χωρών που έχουν ιστορικές ρίζες και διαπιστώσαμε ότι και σήμερα είναι εγκάρδιες με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης", επισήμανε ο Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    "Οι ιστορικοί δεσμοί είναι μια πολύ καλή βάση για συνεργασία και στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού", συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ασμένως υιοθέτησε πρόταση του Μολδαβού ομολόγου του να αναδειχθεί στη Μολδαβία, η ιστορική διαδρομή της Φιλικής Εταιρείας.

    Ο κ. Βορονίν, πλαισιωμένος από τον υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Στρατάν, υπογράμμισε ότι "τα ιστορικά γεγονότα που μας ένωσαν είναι το έναυσμα για την εδραίωση των σχέσεών μας, που και σήμερα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω προς όφελος των δύο λαών".

    Μετά το τρισάγιο που τελέστηκε στην εκκλησία των Ταξιαρχών, οι δύο πρόεδροι μετέβησαν στους τάφους των τριών διδασκάλων του Γένους, Ανθιμου Γαζή, Γρηγορίου Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη.

    Ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος και ο μητροπολίτης Βλαδιμίρ εναπόθεσαν στο κενοτάφιο του Φιλιππίδη Λάρνακα με χώμα από τον τάφο του στο Μπάλτ της Μολδαβίας.

    Οι πρόεδροι Ελλάδας και Μολδαβίας φύτευσαν συμβολικά δύο πλατάνια. "Θα τα ποτίζει η φίλια μας", είπε ο κ. Παπούλιας. Και ο κ. Βορονίν απάντησε: "όπως τα πλατάνια που φύτευσε ο κοινός συμπατριώτης μας Φιλιππίδης και ακόμα σκιάζουν την πρωτεύουσά μας".

    Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλεών οι δύο πρόεδροι ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες, ενώ ο δρόμος που οδηγεί στους τάφους των διδασκάλων του Γένους ονομάστηκε "Οδός προέδρων Παπούλια - Βορονίν".

    "Κοινές ιδέες και ιστορικά γεγονότα ένωσαν τους λαούς μας", είπε ο Μολδαβός πρόεδρος, "και σήμερα είναι σημαντικό να συμπορευθούμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης", πρόσθεσε.

    Ο κ.Παπούλιας σημείωσε ότι η αλληλοκατανόηση και ο σεβασμός έχουν σφραγίσει τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών. "Η παράδοση φιλίας που μας δένει πρέπει να γίνει πρότυπο για όλους τους λαούς της περιοχής μας", τόνισε.

    Ο δήμος Μηλεών χάρισε στους δυο προέδρους αντίγραφα της σφραγίδας της Σχολής Μηλεών και παπύρους με την ιδρυτική διακήρυξη της Σχολής.

    Για την προσφορά των τριων διδασκάλων του Γένους στην εκπαίδευση και την εθνεγερσία, μίλησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας.

    Η Σχολή Μηλεών λειτούργησε από το 1815 - 1844 και έγινε γνωστή για το υψηλό επίπεδο σπουδών και τη συμβολή των ιδρυτών της στον ελληνικό Διαφωτισμό και την εθνεγερσία.

    [06] «Οι προτεραιότητες του ΥΠΟΟ»

    Κατάργηση ή ενοποίηση οργανισμών του δημοσίου με μετάταξη των υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικοποιήσεις στον τραπεζικό τομέα και σταδιακή ενσωμάτωση επιδομάτων στους μισθούς αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το 2006, όπως δηλώνει ο υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Απογευματινή».

    Ο υπουργός Οικονομίας διευκρινίζει ότι από το 2006 θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης 100 οργανισμών του δημοσίου η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια και όπου υπάρχει θέμα προσωπικού "ασφαλώς δεν θα πάμε σε απολύσεις, θα μεταταγεί σε άλλους οργανισμούς".

    Το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησεων, προσθέτει, θα αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, καθώς και στην Αγροτική και την Εμπορική Τράπεζα.

    Για τη σταδιακή ενσωμάτωση των επιδομάτων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σχολιάζει ότι αποτελεί διαδικασία που "θα πάρει πολύ χρόνο επειδή έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος". Ως παράδειγμα φέρνει το γεγονός ότι υπάρχει απόκλιση μισθών που φθάνει και το 100% μεταξύ υπαλλήλων υπουργείων με τα ίδια προσόντα, όπου "η εξίσωση μπορεί να γίνει μόνο προς τα πάνω", όπως σχολιάζει.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ελλειμμάτων, ο κ. Αλογοσκούφης παρατηρεί ότι "δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε διαμιάς τα ελλείμματα". Επαναλαμβάνει δε ότι "θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να μειώσουμε τα ελλείμματα και να μην επιβαρύνουμε παράλληλα τον ελληνικό λαό υπέρμετρα, δηλαδή να μην έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους" και υπενθυμίζει ότι "η όλη μείωση του ελλείμματος που έγινε φέτος, έγινε κυρίως από τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών". Πάντως σχολιάζει "για να αντιμετωπίσουμε με διαρθρωτικό τρόπο τα προβλήματα του κράτους και της σπατάλης που υπάρχει, θα χρειαστεί πιθανώς πολύ περισσότερο και από μία τετραετία" προκειμένου να μη δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα τόσο και στην κοινωνία και την εξυπηρέτηση του πολίτη όσο και στην οικονομία.

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Αμερική, ο κ. Αλογοσκούφης αφού εκτιμά ότι το κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι καλό, επισημαίνει ότι η ευρύτερη περιοχή μας θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοχής και η χώρα μας διαθέτοντας μία σειρά από πλεονεκτήματα μπορεί να αποτελέσει την πύλη και το κέντρο ανάπτυξης της.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αφού επαναλαμβάνει ότι "στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού προσπαθούμε να μην παραμελούμε καθόλου αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη", διαβεβαιώνει "ότι στο τέλος της τετραετίας έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένα ποσά και για τον ΟΓΑ και για το ΕΚΑΣ και σε αυτή τη δέσμευση μας θα είμαστε συνεπείς".

    [07] ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για προτάσεις Νιμιτς

    Πλήρη ενημέρωση για το περιεχόμενο των νέων προτάσεων του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ζήτησε σήμερα ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

    Παράλληλα, σχολίασε ότι «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τους χειρισμούς της, με την έλλειψη στρατηγικής, φέρνει την Ελλάδα σε ολοένα και περισσότερο δυσμενή θέση».

    «Απαράδεκτο» θεωρεί ο ΣΥΝ «το γεγονός ότι δεν υπήρξε έστω στοιχειώδης ενημέρωση των κομμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης», δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Π.Τριγάζης. «Φοβούμαστε ότι οδηγούμαστε σε νέα αδιέξοδα για ένα θέμα που καταταλαιπώρησε και ακινητοποίησε την βαλκανική πολιτική της Ελλάδας την περασμένη δεκαετία», συμπλήρωσε ο κ.Τριγάζης, ο οποίος ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

    Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση "επέστρεψε ώς απαράδεκτες προτάσεις του κ. Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

    [08] Η παχυσαρκία κύρια αιτία για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου

    Ένας στους τέσσερις ενήλικες άνω των 18 ετών και ένας στους δύο ενήλικες άνω των 50 ετών παρουσιάζουν μεταβολικό σύνδρομο, που σχετίζεται με τη μεγάλη αύξηση της στεφανιαίας και της ολικής θνητότητας.

    Αυτό επισημάνθηκε στη διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βέροια, με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής τον Βασίλη Άθυρο, αναπληρωτή Διευθυντή της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

    Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που έγινε στην Ελλάδα (METS-GREECE) σε 10.000 άτομα απ΄ όλη τη χώρα. Ειδικότερα αναφέρεται ότι η συνάθροιση των παραγόντων κινδύνου (κοιλιακή παχυσαρκία, αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL-X, αρτηριακή υπέρταση και προδιαβήτης) επιδρά πολλαπλασιαστικά στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

    Ως κύρια αιτία που προκαλεί το μεταβολικό σύνδρομο εμφανίζονται τα πολύ υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας (72%-παρόμοια με αυτά των ΗΠΑ), γεγονός που οφείλεται στην αλλαγή τρόπου ζωής (καθιστική ζωή, αυξημένη κατανάλωση κρέατος, ζωικών λιπαρών κ.α.). Για την πρόληψη και τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου οι επιστήμονες συνιστούν την αντιμετώπιση των υποκειμενικών αιτιών όπως και τη θεραπεία παραγόντων κινδύνου της στεφανιαίας νόσου (αρτηριακή υπέρταση, υψηλή γλυκόζη, προθρομβωτικές καταστάσεις κ.λ.π.).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 October 2005 - 7:05:55 UTC