Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορκίζεται ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
  • [02] Σήμερα πρόκειται να ανακοινωθεί ο νέος Γερμανός καγκελάριος
  • [03] Η Αγγελα Μέρκελ νέα καγκελάριος της Γερμανίας
  • [04] Ο κ.Μπέζας ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ως υφυπουργός Οικονομίας
  • [05] Συνάντηση Παπούλια-Παπανδρέου
  • [06] Ν.Κακλαμάνης για γρίπη των πτηνών
  • [07] Σεισμός σε Πακιστάν και Ινδία

  • [01] Ορκίζεται ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

    Ορκίζεται σήμερα, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας ο βουλευτής Θεσπρωτίας Αντ. Μπέζας ως υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη θέση του παραιτηθέντος Αδάμ Ρεγκούζα.

    Στο μεταξύ, χθες, σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Απογευματινή», ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης προανήγγειλε την κατάργηση ή ενοποίηση οργανισμών του δημοσίου με μετάταξη των υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικοποιήσεις στον τραπεζικό τομέα και σταδιακή ενσωμάτωση επιδομάτων στους μισθούς.

    Ο υπουργός Οικονομίας διευκρινίζει ότι από το 2006 θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης 100 οργανισμών του δημοσίου η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια και όπου υπάρχει θέμα προσωπικού "ασφαλώς δεν θα πάμε σε απολύσεις, θα μεταταγεί σε άλλους οργανισμούς".

    Το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησεων, προσθέτει, θα αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, καθώς και στην Αγροτική και την Εμπορική Τράπεζα.

    Για τη σταδιακή ενσωμάτωση των επιδομάτων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σχολιάζει ότι αποτελεί διαδικασία που "θα πάρει πολύ χρόνο επειδή έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος". Ως παράδειγμα φέρνει το γεγονός ότι υπάρχει απόκλιση μισθών που φθάνει και το 100% μεταξύ υπαλλήλων υπουργείων με τα ίδια προσόντα, όπου "η εξίσωση μπορεί να γίνει μόνο προς τα πάνω", όπως σχολιάζει.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ελλειμμάτων, ο κ. Αλογοσκούφης παρατηρεί ότι "δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε διαμιάς τα ελλείμματα". Επαναλαμβάνει δε ότι "θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να μειώσουμε τα ελλείμματα και να μην επιβαρύνουμε παράλληλα τον ελληνικό λαό υπέρμετρα, δηλαδή να μην έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους" και υπενθυμίζει ότι "η όλη μείωση του ελλείμματος που έγινε φέτος, έγινε κυρίως από τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών". Πάντως σχολιάζει "για να αντιμετωπίσουμε με διαρθρωτικό τρόπο τα προβλήματα του κράτους και της σπατάλης που υπάρχει, θα χρειαστεί πιθανώς πολύ περισσότερο και από μία τετραετία" προκειμένου να μη δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα τόσο και στην κοινωνία και την εξυπηρέτηση του πολίτη όσο και στην οικονομία.

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Αμερική, ο κ. Αλογοσκούφης αφού εκτιμά ότι το κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι καλό, επισημαίνει ότι η ευρύτερη περιοχή μας θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοχής και η χώρα μας διαθέτοντας μία σειρά από πλεονεκτήματα μπορεί να αποτελέσει την πύλη και το κέντρο ανάπτυξης της.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αφού επαναλαμβάνει ότι "στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού προσπαθούμε να μην παραμελούμε καθόλου αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη", διαβεβαιώνει "ότι στο τέλος της τετραετίας έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένα ποσά και για τον ΟΓΑ και για το ΕΚΑΣ και σε αυτή τη δέσμευση μας θα είμαστε συνεπείς".

    [02] Σήμερα πρόκειται να ανακοινωθεί ο νέος Γερμανός καγκελάριος

    Οι Γερμανοί αναμένεται να μάθουν σήμερα ποιος πρόκειται να είναι ο νέος τους καγκελάριος, μετά τις συνομιλίες που θα έχουν το πρωΐ ο απερχόμενος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κι η ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άνγκελα Μέρκελ, με στόχο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να δώσουν τέλος στην εκκρεμότητα που έχει προκύψει μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

    Ο Σρέντερ κι ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φραντς Μιντερφέρινγκ θα έχουν νέο γύρο συνάντησης στις 12.00, ώρα Ελλάδος σήμερα, με την Μέρκελ και τον ηγέτη της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Έντμουντ Στόιμπερ.

    Οι τέσσερις επιφανείς συνομιλητές περαίωσαν χθες λίγο πριν τα μεσάνυκτα τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών τους, χωρίς να κάνουν την παραμικρή δήλωση. Όμως, είχαν προειδοποιήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα πως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί τίποτε πριν τη Δευτέρα.

    Τρεις εβδομάδες μετά την εκλογική αναμέτρηση, που έληξε χωρίς να δώσει ικανά ποσοστά ούτε στη Μέρκελ, ούτε και στον Σρέντερ, ώστε να μπορούν να κυβερνήσουν αυτοδύναμα, οι αναλυτές πιστεύουν πως στις συνομιλίες θα γίνουν οι αναγκαίες υποχωρήσεις ώστε η Μέρκελ να γίνει η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στη Γερμανία.

    Το SPD αναμένεται να αποποιηθεί την καγκελαρία, με τον Σρέντερ να καταλαμβάνει μία νευραλγική θέση στην κυβέρνηση και τα υπουργεία να επιμερισθούν εξίσου στους Σοσιαλδημοκράτες και τη συμμαχία CDU/CSU.

    Ο δεύτερος τη τάξει στην κοινοβουλευτική ομάδα των συντηρητικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε χθες πως η παράταξή του θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν ο 61 ετών Σρέντερ δεν αποφασίσει να υποχωρήσει από τις φιλοδοξίες του για την καγκελαρία. «Πιστεύω πως ο Σρέντερ έχει κατανοήσει πως δεν θα παραμείνει ομοσπονδιακός καγκελάριος», τόνισε.

    Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν συνεχείς συνόδους με τα κόμματά τους τόσο πριν, όσο και μετά τον γύρο των κυβερνητικών διαπραγματεύσεων. Με την απόφαση να σχηματισθεί η «Μεγάλη Συμμαχία» ανοίγει ο δρόμος για πιο λεπτομερείς συνομιλίες μεταξύ των δύο παρατάξεων για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως τον Νοέμβριο.

    [03] Η Αγγελα Μέρκελ νέα καγκελάριος της Γερμανίας

    Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Αγγελα Μέρκελ θα είναι η πρώτη γυναίκα και Ανατολικογερμανίδα καγκελάριος της Γερμανίας. Η απόφαση να ηγηθεί κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού λήφθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση κορυφής των «τεσσάρων» στο Βερολίνο -δηλαδή της ίδιας, του Προέδρου του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), Εντμουντ Στόιμπερ, του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φραντς Μύντεφέρινγκ και του απερχόμενου καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Κατά πληροφορίες, το «πακέτο» της συμβιβαστικής λύσης προβλέπει, επί του πολιτικού περιεχομένου, την κατοχύρωση ότι οι στρατηγικές στην προεκλογική περίοδο θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών σχετικά με το απαραβίαστο της υφιστάμενης προστασίας από απολύσεις και του ρόλου των συνδικάτων στις διαπραγματεύσεις για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, θα παραμείνουν «άθικτες», ενώ επί της κατανομής των αρμοδιοτήτων σε μία κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», προβλέπει την εκχώρηση στο SPD οκτώ υπουργείων.

    Η κατανομή των υπουργείων

    Τα οκτώ σοσιαλδημοκρατικά υπουργεία είναι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Συγκοινωνιών, Περιβάλλοντος και, τέλος Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Βοήθειας. Για CDU/CSU μένουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Αμυνας, Εσωτερικών, Μορφωτικών υποθέσεων και Ερευνας, Γεωργίας και Καταναλωτών και, τέλος, Οικογενειακών Υποθέσεων.

    Το «αντίτιμο» αυτό - τόσον όσον αφορά το περιεχόμενο όσο και την κατανομή της εξουσίας - για την κατάληψη του αξιώματος της καγκελαρίας από την Μέρκελ και συνακόλουθα της παραίτησης του Γκέρχαρντ Σρένετρ από την αντίστοιχη διεκδίκηση, θεωρείται εκ των πραγμάτων για CDU/CSU εξαιρετικά υψηλό, ενώ αντίστροφα για το SPD φαίνεται ικανό για να «γλυκάνει» την αναγκαία και αναγκαστική αποδοχή της πρωτοκαθεδρίας των CDU/CSU σε μία κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».

    Κατά άλλες πληροφορίες, έτερος υποψήφιος για το υπ. Οικονομικών είναι ο Εντμουντ Στόιμπερ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU).Κατά πληροφορίες, η συμφωνία SPD-CDU/CSU προβλέπει ότι την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θα αναλάβουν οι συντηρητικοί. Ωστόσο το υπερ-υπουργείο που είχε δημιουργηθεί το 2002 και ένωνε σε έναν υπουργικό θώκο την Οικονομία και την Εργασία υπό τον Βόλφγκανγκ Κλέμενς θα χωρισθεί και πάλι σε δύο υπουργεία. Η Εργασία και οι Κοινωνικές Υποθέσεις θα ενωθούν σε ένα υπουργείο την ηγεσία του οποίου θα αναλάβει το SPD.Οι οικονομικοί κύκλοι της Γερμανίας, και ειδικότερα η Ομοσπονδία των Βιομηχάνων, είχε ζητήσει τον διαχωρισμό των υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας.

    Πέρα από το αξίωμα του καγκελαρίου και του θώκου του Υπουργού Καγκελαρίας, για CDU και CSU απομένουν έξι υπουργεία, σε αναλογία τέσσερα προς δύο.

    Πηγές προσκείμενες στην CDU δήλωσαν ότι ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης Νόρμπερτ Λαμέρτ είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τον σοσιαλδημοκράτη Βόλφγκανγκ Τίρσε στην προεδρία της γερμανικής Κάτω Βουλής. Σύμφωνα με το γερμανικό πρωτόκολλο, ο προέδρος της Βουλής είναι ο δεύτερος τη τάξει πολιτικός άνδρας μετά τον πρόεδρο της δημοκρατίας.

    Στα μέσα Νοεμβρίου η εκλογή της νέας Καγκελαρίου από τη Βουλή

    Την ώρα αυτή ολοκληρώθηκαν οι παράλληλες συνεδριάσεις των Προεδρείων του CDU/CSU και του SPD, προκειμένου οι «τέσσερις» - Μέρκελ, Στόιμπερ, Μύντεφέρινγκ και Σρένετρ - να συναντηθούν εκ νέου κομίζοντας την κατ΄αρχήν έγκριση (ή προτάσεις για «μικροαλλαγές») στο «πακέτο» του συμβιβασμού για την συγκρότηση μίας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» και στη συνέχεια θα συνέλθουν εκ νέου τα ηγετικά όργανα, σε διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου να δοθεί το τελικό «πράσινο φως» για την έναρξη κανονικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, στο τέλος των οποίων βρίσκεται μία επίσημη συμφωνία συνεργασίας επί της μελλοντικής κυβερνητικής πολιτικής, που κι αυτή με τη σειρά της πρέπει να εγκριθεί από συνέδρια των CDU, CSU, και SPD.

    Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας - υπό τον όρο ότι οι επίσημες «κανονικές» διαπραγματεύσεις θα ευοδωθούν - τοποθετείται στις αρχές με μέσα Νοεμβρίου και το «ναι» των συνεδρίων αποτελεί την προϋπόθεση προκειμένου ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή της νέας καγκελαρίου από το Κοινοβούλιο («Μπούντεσταγκ»). Μέχρι τότε - και ενώ το «Μπούντεσταγκ» θα έχει ήδη συγκροτηθεί στις 18 Οκτωβρίου - η απερχόμενη «κοκκινοπράσινη» κυβέρνηση Σρέντερ-Φίσερ θα συνεχίσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να ασκεί στο ακέραιο τα καθήκοντά της.

    Υπενθυμίζεται ότι CDU/CSU διαθέτουν 226 έδρες, έναντι 222 εδρών του SPD, σε σύνολο 614 εδρών, με τα μικρότερα κόμματα, Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Κόμμα της Αριστεράς (Linkspartei) και Πράσινοι να έχουν αντίστοιχα 61, 54 και 51 έδρες.

    [04] Ο κ.Μπέζας ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ως υφυπουργός Οικονομίας

    Θέλω να κερδίσω ένα μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό που μου εμπιστεύθηκε αυτή τη θέση, για μένα τον ίδιο και για τους συμπατριώτες μου της Θεσπρωτίας, δήλωσε ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ.Αντώνης Μπέζας, παραλαμβάνοντας τα καθήκοντά του από τον παραιτηθέντα υφυπουργό Αδάμ Ρεγκούζα.

    Ο κ.Μπέζας χαρακτήρισε τη θέση που αναλαμβάνει ως εξαιρετικά κρίσιμη για τη λειτουργία της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη ευθύνη η ανάληψή της.

    Ευχαρίστησε τον κ.Ρεγκούζα για την ενημέρωση που του έκανε και είπε ότι ως μηχανικός λέει λίγα λόγια και θα προσπαθεί να δίνει λύσεις άμεσα.

    Από την πλευρά του ο κ.Ρεγκούζας είπε ότι ο Αντώνης Μπέζας είναι άτομο με όραμα και ικανότητες και φίλος του και ότι θα έχει την αμέριστη υποστήριξή του στο έργο που θα επιτελεί.

    Τέλος, ο κ. Ρεγκούζας ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και τα στελέχη του υπουργείου,που τον στήριξαν.

    Το πρωί, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας και στην συνέχεια είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας, Γ.Αλογοσκούφη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-Μπέζα

    Την πρώτη τους συνεργασία είχαν στο υπουργείο Οικονομίας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών (ο οποίος αναχωρεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ECOFIN), είχε την πρώτη συνεργασία με τον κ. Μπέζα, τον οποίο χαρακτήρισε εξαίρετο κοινοβουλευτικό και ικανό πολιτικό.

    Μαζί, είπε ο κ.Αλογοσκούφης, θα συνεχίσουμε τη δουλειά για την εξυγίανση της οικονομίας και κυρίως τη διόρθωση σε τομείς, όπως είναι η αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών πρόληψης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η η οποία -όπως είπε- είναι εκτεταμένη και η καταπολέμησή της αποτελεί ζήτημα στοιχειώδους δικαιοσύνης στην κατανομή των φορολογικών βαρών. "Περιμένουμε πολλά από αυτόν για το θέμα των φορολογικών εσόδων και της ενίσχυσης των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, που είναι κρίσιμο για την πορεία της χώρας", είπε ο υπουργός.

    Απο την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό του, είπε ότι η συγκεκριμένη θέση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία του κυβερνητικού έργου.

    Νωρίτερα ο κ.Αλογοσκούφης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν για την πορεία της οικονομίας.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της συγχώνευσης και κατάργησης περίπου 100 οργανισμών του δημοσίου, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι θα εξεταστεί από το 2006 σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για μείωση της σπατάλης και των δαπανών.

    Τέλος ο υπουργός Οικονομίας, απαντώντας σε ερώτηση για μετάθεση υπαλλήλου του πρώην ΣΔΟΕ και τις επικρίσεις που δέχτηκε χθες από τηλεοπτική εκπομπή είπε πως "όλοι οι υπάλληλοι κρίνονται με βάση τα υπηρεσιακά κριτήρια και κυρίως την ικανότητα και το ήθος".

    Συνεργασία Καραμανλή με Γ.Βαρβιτσιώτη

    Ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία σήμερα και με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ.Καραμανλή θέματα του ευρωκοινοβουλίου. Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ΠΓΔΜ,ο κ.Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι το χειρίζεται ο κ.Μολυβιάτης με ικανοποιητικότατο τρόπο.

    Σε άλλη ερώτηση για το θέμα Ρεγκούζα, ο κ.Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι με την παραίτησή του ο υφυπουργός έδειξε ευπρέπεια και ήθος, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει σε άλλη ερώτηση αν επρόκειτο περί παραιτήσεως ή αποπομπής.

    Ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση και με τον Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    [05] Συνάντηση Παπούλια-Παπανδρέου

    "Θεώρησα αναγκαία τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μοιραστώ μαζί του τις αγωνίες που εκφράζει ο Έλληνας πολίτης για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, για την οικονομία μας, τα θέματα της ακρίβειας, της ανεργίας, της αναπτυξιακής πορείας και των δημοσιονομικών, για την αγωνία για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, για το ύφος και το ήθος της σημερινής κυβέρνησης", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    "Πάνω σε αυτά περιστράφηκε η συζήτηση και θεώρησα υποχρέωσή μου να μεταφέρω αυτά που ακούω από την Έλληνα πολίτη", πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία, τον ρώτησε αν επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του και ο Κ.Παπούλιας του απάντησε ότι "έχω κι εγώ πολλά ταξίδια" και είπε στον κ.Παπανδρέου ότι θα μεταβεί στην Κύπρο, ένα ταξίδι που το θεωρεί σημαντικό.

    Επίσης, συζητώντας για το επικείμενο ταξίδι του κ. Παπανδρέου στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μετά τις 3 Οκτωβρίου, η τουρκική κοινωνία θα έχει πολλές ανακατατάξεις, "θα είναι ένας χρόνος προσαρμογής δύσκολος".

    Αυτή την ώρα, υπό την Προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    [06] Ν.Κακλαμάνης για γρίπη των πτηνών

    Διακόσιες χιλιάδες κουτιά και 250.000 κιλά σκόνης του ειδικού αντιβιοτικού που συνιστάται για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών έχει ήδη παραγγείλει η χώρα μας. Ενώ παράλληλα έχουν επίσης ήδη παραγγελθεί και ποσότητες άλλου φαρμάκου πανδημίας γρίπης.

    Έτσι η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης, είναι πλήρως καλυμμένη και προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση ανάγκης. Η χώρα μας, όπως υπενθύμισε ο υπουργός, είναι επίσης και μία από τις λίγες χώρες που διαθέτει ένα εθνικό προσχέδιο δράσης για την πανδημία γρίπης το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στην τελική του μορφή στα μέσα Νοεμβρίου, τόσο από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων όσο και από την πλευρά της ΕΕ, από τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των υπουργών Υγείας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 20 Οκτωβρίου γι αυτό το θέμα.

    Βέβαια, όπως εξήγησε ο κ. Κακλαμάνης, δεν θα πρέπει να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις καθώς το πρόβλημα της γρίπης των πουλερικών έχει πολύ μικρά ποσοστά κρουσμάτων στις χώρες που πλήττονται από την ασθένεια- 116 άτομα σε μία διετία για πληθυσμούς της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων- τονίζοντας ότι το πρόβλημα συνίσταται επί της ουσίας στην υψηλή θνησιμότητα (60 νεκρούς) της γρίπης αυτής.

    Ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να δίνεται χώρος στην παραπληροφόρηση, αποσαφήνισε ότι το εμβόλιο γρίπης δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο γρίπης των πουλερικών, το οποίο δεν υπάρχει, γι αυτό και δεν θα πρέπει πέραν των συνηθισμένων ευπαθών ομάδων να εμβολιάζεται με αυτό κανείς άλλος.

    Συνεχείς έλεγχοι στη Βόρεια Ελλάδα

    Στη χώρα μας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαγόρευσε την εισαγωγή πουλερικών από την Τουρκία και τη Ρουμανία. Το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αρμόδιων παραγόντων με αντικείμενο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη απέναντι στη νόσο και δεν έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου αυτού.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο προϊστάμενος του τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Τρευλόπουλος, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα ύποπτο κρούσμα σε πτηνά. Ο κ.Τρευλόπουλος επισήμανε ότι γίνονται έλεγχοι σε πτηνοτροφικές μονάδες, εξετάζονται δείγματα αίματος από πουλερικά που καταλήγουν στην Ελλάδα από άλλες χώρες ενώ, σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Βορείου Ελλάδος, γίνεται επιτήρηση και σε άγρια πτηνά που φτάνουν στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. «Εφόσον εξακριβωθεί κρούσμα του ιού θα εφαρμοστούν τα προγράμματα επείγουσας δράσης που κατ αρχήν προβλέπουν τις θανατώσεις όλων των πτηνών σε μια ζώνη τριών χιλιομέτρων», πρόσθεσε.

    Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και ο νομός Έβρου. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αντινομάρχης Έβρου Μιχ. Κουγιουμτζής, «Ο νομός Έβρου είναι πέρασμα. Υπάρχει ένας κίνδυνος από τα αποδημητικά πουλιά που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει σε όλη την Ελλάδα. Γι' αυτό υπάρχει συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυνηγών ώστε να ληφθούν 1000 περίπου δείγματα. Τα δείγματα θα ληφθούν από όλους τους νομούς που ενδέχεται να έχουμε πέρασμα αποδημητικών πουλιών και θα εξετασθούν».

    Αναφερόμενος στους εκτροφείς των πουλερικών,ο κ. Κουγιουμτζής είπε ότι σε περίπτωση που θα δούν ομαδικούς θανάτους και ανησυχήσουν, δεν θα πρέπει να τα θάψουν αν δεν συνεννοηθούν με τις δυό κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού. Ο κ.Κουγιουμτζής υπογράμμισε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τις γειτονικές νομαρχίες.

    Εξάλλου στις 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην έδρα του δικτύου, την Ορεστιάδα, με θέμα την νόσο των πουλερικών όπου θα συμμετέχουν οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και Υγείας και από τις τρείς νομαρχίες (Ελλάδα-Βουλγαρία - Τουρκία).

    Συναγερμός στην Ευρώπη

    Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία και τη Ρουμανία. Ήδη, χιλιάδες πτηνά εξοντώθηκαν στις δύο χώρες. Πολλά χωριά έχουν τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

    Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει μέσα στη σημερινή ημέρα όλες τις εισαγωγές ζωντανών πουλιών και φτερών από την Τουρκία, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στη χώρα αυτή.

    Η Επιτροπή αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή της πως αναμένεται να της γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ για γρίπη των πτηνών στη Ρουμανία και την Τουρκία ως τις 12 Οκτωβρίου και θα ενεργήσει αμέσως βάσει των ευρημάτων αυτών.

    Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ η κατανάλωση πουλερικών δεν έχει ενοχοποιηθεί για μετάδοση της γρίπης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών της νοτιανατολικής Ασίας να καταστρώσουν σχέδια για την αντιμετώπιση μίας πανδημίας.

    Στη Ρουμανία, ο ιός εντοπίσθηκε σε τρεις πάπιες στο Δέλτα του Δούναβη. Οι αρχές της Ρουμανίας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και η εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού συνεχίζεται σε έξι διαμερίσματα της χώρας. Περισσότεροι από 3.500 κάτοικοι στο Δέλτα του Δούναβη έχουν εμβολιασθεί μέχρι τώρα και ο αριθμός τους πιθανό να φθάσει τους 125.000 εντός των προσεχών ημερών.

    Την ίδια στιγμή, Οι αρχές της επαρχίας Μπαλικεζίρ στη βορειοδυτική Τουρκία σφαγίασαν χθες τη νύχτα χιλιάδες πτηνά μετά τον εντοπισμό του ιού της γρίπης των πτηνών στην περιοχή.

    Κτηνίατροι δήλωσαν ότι η σφαγή πτηνών στην περιοχή θα συνεχιστεί για προληπτικούς λόγους για ακόμα τρεις εβδομάδες, ωστόσο εμφανίσθηκαν καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά τους φόβους για επιδημία τύπου Ασίας.

    [07] Σεισμός σε Πακιστάν και Ινδία

    Τριάντα ως σαράντα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το Σάββατο στο Πακιστάν και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 60.000, σύμφωνα με ανώτατους Πακιστανούς αξιωματούχους και τη UNICEF. Ο σεισμός έπληξε κυρίως το πακιστανικό Κασμίρ.

    Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Σαουκάτ Σουλτάν,«μια ολόκληρη γενιά χάθηκε στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και τα περισσότερα θύματα είναι μαθητές». Πάμπολλα σχολεία καταστράφηκαν και τα συνεργεία διάσωσης αναρύσουν πτώματα παιδιών από τα ερείπια. Ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν και οδικές αρτηρίες έχουν αποκλεισθεί από κατολισθήσεις.

    Άμεση είναι η παροχή βοήθειας από τη διεθνή κονότητα. ΗΠΑ, Γαλλία , Σουηδία, Δανία, Αφγανιστάν και άλλες χώρες, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος, αποστέλλουν σωστικά συνεργεία, ιατροφαρμακευτική βοήθεια και αντίσκηνα.

    Η Ελλάδα θα αποστείλει ομάδα της ΕΜΑΚ και ένα δωδεκαμελές κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης είναι σε ετοιμότητα για να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές του Πακιστάν. Το κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έχει στη διάθεσή του ένα ειδικό όχημα πλήρως εξοπλισμένο και τα μέλη της Ομάδας αναμένουν το «πράσινο φως» για να αναχωρήσουν.

    Οι σουηδικές υπηρεσίες Αρωγής ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν χειμερινές σκηνές των πέντε με έξι ατόμων και 240 στρατιωτικές σκηνές των 20 ατόμων με θερμάστρες.Το αεροπλάνο που μεταφέρει τη βοήθεια αυτή αναμένεται να αναχωρήσει το απόγευμα από τη Σουηδία. Ωστόσο,λόγω της μεγάλης απόστασης δε θα σταλούν στο Πακιστάν διασώστες και εκπαιδευμένα σκυλιά.

    Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Δανία υποσχέθηκε βοήθεια ύψους 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων.Επίσης, βοήθεια υποσχέθηκαν η Φινλανδία και η Δανία.

    Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι «σε πρώτη φάση» θα διαθέσει 5.5 εκατομμύρια δολάρια (Αυστραλίας). Οπως δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, «αν χρειαστεί θα προσφέρει έξτρα βοήθεια σε είδος και χρήματα». Ο Αυστραλός υπ. Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι τα χρήματα θα διατεθούν μέσω διεθνών φιλανθρωπικών οργανισμών για να προσφέρουν στα θύματα τρόφιμα, νερό και ρουχισμό. Παράλληλα αυστραλιανές φιλανθρωπικές οργανώσεις (Oxfam Australia, Care Australia, World Vision, Unicef και Ερυθρός Σταυρός) ξεκίνησαν τις δικές τους ερανικές εκστρατείες υπέρ των θυμάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 October 2005 - 13:09:20 UTC