Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή
  • [02] Ο Παπανδρέου στην Τουρκία
  • [03] Από αύριο η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης
  • [04] Περιοδεία Αλαβάνου στη Λέσβο
  • [05] Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την γρίπη των πτηνών
  • [06] Εκδοση των οικοδομικών αδειών μέσα σε 40 ημέρες

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή

    Ο πρωθυπουργός συναντάται το πρωί με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ενώ λίγο αργότερα θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Χθες, ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία με τον Γ.Αλογοσκούφη στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερώθηκε για τη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ και του "Eurogroup", στις οποίες συμμετείχε ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο κ.Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει ότι βελτιώνεται, αν και προς το παρόν, όπως είπε, υπάρχει στασιμότητα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει ανησυχία λόγω των τιμών του πετρελαίου και των επιπτώσεών τους στην ανάπτυξη, το εισόδημα και τον πληθωρισμό.

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ θετικές οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία,καθώς αυξάνεται η ανάπτυξη, μειώνονται τα ελλείμματα, χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνεται η ανεργία.

    Ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι είναι σημαντικό πως η χώρα πετυχαίνει τη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς επιπτώσεις στην ανεργία,ενώ υπογράμμισε ότι η οικονομία περιμένει "βοήθεια" από την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Σημείωσε τέλος ότι είναι θετικό ότι υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία.

    Πηγές του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει θέμα φορολογίας ή αύξησης των εμμέσων φόρων.

    Δηλώσεις Αθανασάκη για την οικονομία

    Η κυβέρνηση αδυνατεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, να φέρει έναν προϋπολογισμό που θα έχει κάποια τύχη να εκτελεστεί,δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη ότι προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και νομίζει ότι κάποιοι τον πιστεύουν.

    Καταλόγισε επίσης προσωπικά ευθύνη, εκτός από τον υπουργό Οικονομίας, και στον πρωθυπουργό για τα βάρη που, όπως είπε, με την απογραφή επισώρευσαν στην οικονομία της χώρας.

    Ανέφερε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να ξαναγραφεί από την αρχή, ενώ σημείωσε ότι όσα συμβαίνουν τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ είχαν συμβεί πάλι την περίοδο '90-'93 με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα προγράμματα σταθεροποίησης και ανάπτυξης.

    [02] Ο Παπανδρέου στην Τουρκία

    Ο Γ.Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρ.Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Α.Γκιουλ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα επικεφαλής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.Χθες, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και συζήτησαν θέματα του Πατριαρχείου.

    Ο Πατριάρχης εξέθεσε στην αντιπροσωπεία τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι χριστιανικές Θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και ενεχείρισε στα μέλη της αντιπροσωπείας γραπτό υπόμνημα για τα θέματα που εκκρεμούν. Το ίδιο υπόμνημα έχει περιέλθει στην έκθεση προόδου που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    «Το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι πολύ σημαντικό και είναι από τα θέματα πρωτίστης σημασίας στην ΕΕ», είπε ο κ. Λιπόνεν μετά την συνάντηση, ενώ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «τα προβλήματα του Πατριαρχείου είναι θέματα που αφορούν όλη την Ευρώπη».

    «Ήταν νομίζω πολύ χρήσιμο το ότι η αντιπροσωπεία είναι εδώ μαζί μας για να συναντηθεί και να μιλήσει με τον Παναγιότατο», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίηση για την απόφαση της ΕΕ να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και ευχαρίστησε την επιτροπή για το ενδιαφέρον της για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    «Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα, αλλά υπάρχει ισχυρή θέληση από την τουρκική κυβέρνηση. Είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τόνισε ότι «μέσα στο νέο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων θα έχουμε καλά νέα για την Θεολογική Σχολή».

    Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε και τον κ. Λιπόνεν γιατί «προστατεύετε την Ορθόδοξη κοινότητα στην Φινλανδία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε συναντήσεις με αντιπροσώπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων της Τουρκίας, με συνδικάτα, με αντιπροσώπους γυναικείων οργανώσεων και με μειονοτικούς παράγοντες, για να ενημερωθεί για τα προβλήματα και να καταγράψει την πορεία και την πρόοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [03] Από αύριο η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

    Από αύριο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στο κοινό. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι επιτηδευματίες που διαθέτουν στο κοινό το πετρέλαιο, υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης από θεωρημένα χειρόγραφα στελέχη ή από μηχανογραφικά έντυπα. Όταν ο αγοραστής βαρύνεται προσωπικά με τη δαπάνη για την αγορά πετρελαίου, θα αναγράφονται στα παραστατικά, εκτός των υποχρεωτικών δεδομένων, το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ, η ιδιότητά του σε σχέση με το ακίνητο, αλλά και το είδος και η ποσότητα του πετρελαίου και ο τόπος παράδοσης του προϊόντος.

    Στην περίπτωση που η αγορά πετρελαίου θα βαρύνει από κοινού πολλά πρόσωπα, όπως πχ οι πολυκατοικίες, θα αναγράφεται εκτός των άλλων ως ΑΦΜ πελάτη, ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή εκπροσώπου των προσώπων για λογαριασμό των οποίων διενεργείται η αγορά του πετρελαίου. Επίσης, η ένδειξη "πολυκατοικία" ή "διπλοκατοικία" κλπ. και τέλος, η ιδιότητα με την οποία πραγματοποιεί ο πελάτης την αγορά.

    [04] Περιοδεία Αλαβάνου στη Λέσβο

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ολοκληρώνει σήμερα την περιοδεία του στη Μυτιλήνη, με την επίσκεψή του στο Νομαρχιακό νοσοκομείο του νησιού, ενώ θα συναντηθεί και με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.Το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου.

    Ο κ. Αλαβάνος είχε χθες συναντήσεις με τοπικούς φορείς.Οι έμποροι της Μυτιλήνης του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την οικονομική αιμορραγία που υφίστανται, η οποία, όπως είπαν, οφείλεται στο ότι μεγάλος αριθμός των κατοίκων του νησιού σπεύδει για τα ψώνια του στο Αϊβαλί και τις άλλες πόλεις στα τουρκικά παράλια.Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να εξισορροπηθεί η κίνηση Λέσβιων προς την Τουρκία με την έλευση Τούρκων επισκεπτών στο νησί.

    [05] Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την γρίπη των πτηνών

    Σύνοδο των Yπουργών Υγείας των Βαλκανικών χωρών και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να εκπονηθεί κοινό σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον ιό της γρίπης των πτηνών προτίθεται να ζητήσει η κυβέρνηση στις αρχές Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, μετά τη συνεργασία που είχε μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκο με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών ενέκριναν την πρότασή του και σημείωσε ότι λόγω της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, η περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν πύλες εισόδου των αποδημητικών πουλιών και "μας ενδιαφέρει να έχουμε αναπτύξει κοινό σχέδιο δράσης".

    Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης στην οποία συμμετείχαν οι παρευξείνιες χώρες συζητήθηκε το θέμα, πλήν, όμως, άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα και άλλες όχι.

    Ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι σήμερα υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια του φαρμάκου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και πρόσθεσε πως υπάρχει ειδικό κεφάλαιο -στο σχέδιο εκτάκτων αναγκών "Περσέας"- για τις επιδημίες, που προβλέπει τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών και ειδική εκπαίδευση του προσωπικού και των νοσηλευτών.

    Ο Υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα υπάρξει κάποια στιγμή επιδημία - όχι πανδημία - αλλά σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε πότε και ποιά βαρύτητα θα έχει αυτή η επιδημία.

    Επανέλαβε ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα και ότι όσοι το έκαναν θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν (ευπαθείς ομάδες), σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν προσφέρει τίποτε σε άλλες ομάδες πληθυσμού για τη συγκεκριμένη περίπτωση του ιού της γρίπης.

    Δεν χρειάζεται πανικός, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης,αλλά ούτε εφησυχασμός, αφού θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, με βάση το σχέδιο που υπάρχει να προμηθευτούμε το φάρμακο και να εκπαιδευτεί ειδικό προσωπικό.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος ανέφερε ότι στη χώρα μας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, γίνονται έλεγχοι και έλεγοι εργαστηριακοί και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα δείγμα του ιού της γρίπης στη χώρα μας.

    Στην Ελλάδα όλα εξελίσσονται ομαλά, είπε ο κ. Μπασιάκος, και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, χωρίς προβλήματα μετά και την αναστολή της απεργίας των γεωτεχνικών.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και πρόσθεσε πως στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ θα θέσει και το θέμα των επιπτώσεων για τους αγρότες, εάν υπάρξει πρόβλημα.

    Νεκρό πουλί σε αιγυπτιακό πλοίο

    Eξετάζονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρζίας Πειραιά, δείγματα απο μεταναστευτικά πτηνά τα οποία βρίσκονταν σε πλοίο που κατέπλευσε χθες στο Ικόνιο στο Κερατσίνι.

    Συγκεκριμένα, χθες κατέπλευσε στο λιμάνι του Ικονίου στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, προερχόμενο απο την Ταμιέτα Αιγύπτου, το -υπό Πορτογαλική σημαία- πλοίο "Μαίρη Αν" με πλήρωμα 12 άτομα, όλοι αλλοδαποί.

    Λιμενεργάτες ενημέρωσαν το Β' Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ότι υπάρχουν στο πλοίο μεταναστευτικά πτηνά, πιθανόν νεκρά.

    Αμέσως ειδοποιήθηκε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχίας Πειραιά, κλιμάκιο της οποίας εντόπισε και περισυνέλεξε τέσσερα πτηνά, εκ των οποίων τρία ήταν ζωντανά και ένα νεκρό.

    Επικίνδυνος για τον άνθρωπο ο ιός που εντοπίστηκε στην Τουρκία

    Απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρουμανία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως ο ιός της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε στην Τουρκία είναι πράγματι ο H5N1 που έχει προκαλέσει στην Ασία το θάνατο περίπου εξήντα ανθρώπων και εκατομμυρίων πτηνών, από τα τέλη του 2003.

    Στο μεταξύ, οι έλεγχοι που διεξήχθησαν στη Ρουμανία επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του ιού της γρίπης των πτηνών σε δύο δείγματα πουλερικών από πτηνοτροφείο στο Δέλτα του Δούναβη, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα απαγορεύσει σήμερα Πέμπτη τις εισαγωγές ζωντανών πτηνών και όλων των προϊόντων πουλερικών που προέρχονται από τη Ρουμανία. Ωστόσο, η Κομισιόν δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για τον ιό Η5Ν1.

    Αντίθετα, αρνητικές είναι προς το παρόν οι πρώτες εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλγαρία για την πιθανή παρουσία του ιού, δήλωσε σήμερα ο βούλγαρος υπουργός Γεωργίας Νιχάτ Καμπίλ.

    «Μια πανδημία είναι θέμα χρόνου»

    Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Λι Γιόνγκ-Γουκ θεωρεί ότι η εμφάνιση μιας πανδημίας της γρίπης των πτηνών "είναι θέμα χρόνου". «Υπό το φως της σημερινής κατάστασης φαίνεται ότι η εμφάνιση μιας πανδημίας της γρίπης των πτηνών δεν είναι παρά θέμα χρόνου. Μια τέτοια επιδημία θα έχει τόσο καταστροφικές συνέπειες που θα επισκιάσει την επιδημία του Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS)», προειδοποίησε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του νοτιο-κορεατικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap.

    Το SARS εμφανίσθηκε στην Κίνα το 2002 και διαδόθηκε ανά τον κόσμο μολύνοντας περισσότερους από 8.000 ανθρώπους, 774 από τους οποίους πέθαναν, κυρίως στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

    [06] Εκδοση των οικοδομικών αδειών μέσα σε 40 ημέρες

    Με θέματα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ασχολήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου του για το Κτηματολόγιο, την έκδοση οικοδομικών αδειών, τον έλεγχο και την εκτέλεση των δημοσίων έργων και τις επί έλασσον δαπάνες.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι το Κτηματολόγιο αποτελεί θεμελιώδες έργο για την ορθολογιστική ανάπτυξη της χώρας και έχει,όπως σημείωσε, εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

    Σε ό,τι αφορά τις επι έλασσον δαπάνες των δημοσίων έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτές να περιοριστούν.

    Σχετικά με την έκδοση των οικοδομικών αδειών, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε ότι καταργείται ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης - που προέβλεπε την έκδοση των οικοδομικών αδειών σε 13 ημέρες με δειγματοληπτικούς ελέγχους - και πρόσθεσε πως ο νέος νόμος θα προβλέπει την έκδοση των αδειών μέσα σε 40 ημέρες, έλεγχο των δικαιολογητικών, ελέγχους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου και ταυτόχρονα αντιμετώπιση των αδυναμιών των πολεοδομιών, με την ενίσχυσή τους σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 October 2005 - 13:17:49 UTC