Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αγκυρα ο Γ.Παπανδρέου
  • [02] Θετικές οι εκτιμήσεις της ΤτΕ για την οικονομία
  • [03] Εκδοση οικοδομικών αδειών μέσα σε 40 ημέρες
  • [04] Από αύριο η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης
  • [05] Ανοικτός στις συνεργασίες ο ΣΥΝ
  • [06] «Στόχος η προώθηση της ενότητας της Αριστεράς»

  • [01] Στην Αγκυρα ο Γ.Παπανδρέου

    «Η Τουρκία διανύει την εποχή μιας νέας δυναμικής και επειδή η ΕΕ αντανακλά το σύνολο κοινών αξιών που είναι οικουμενικές και από τις οποίες δεν χωρούν αποκλεισμοί, η διαδικασία αυτή είναι συνολικά θετική για την Τουρκία, την ευρύτερη μεσανατολική περιοχή, την ΕΕ» δήλωσε από την Αγκυρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου ηγήθηκε από κοινού με τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας κ. Πάβο Λιπόνεν συμβουλευτικής ομάδας υψηλού επιπέδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που επισκέφθηκε χθες και σήμερα την Τουρκία. Η ομάδα είχε επαφές με τον πρωθυπουργό, τον υπ. Εξωτερικών, τις ηγεσίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης (του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Δημοκρατικού Κόμματος καιτου Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μ. Καραγιαλτσίν), ΜΚΟ, συνδικάτα, γυναικείες οργανώσεις, μειονοτικούς παράγοντες και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στόχος, να ενημερωθεί για τα προβλήματα και να καταγράψει την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο νομό Ροδόπης.

    Το Κυπριακό

    Απαντώντας από την Αγκυρα σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέουν δήλωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ. Είναι ένα κράτος αναγνωρισμένο και άρα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να βοηθήσει η ΕΕ τους Τουρκοκύπριους χωρίς να παραβιάζει τις ιδρυτικές της αρχές».

    Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας λόγω του Κυπριακού, παρατήρησε πως «το ενδεχόμενο αναστολής υπήρχε σε όλες τις υποψήφιες χώρες» και πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί στην περίπτωση της Σλοβακίας. «Η καλύτερη απάντηση και η φιλική μου συμβουλή από την εμπειρία που έχω αποκτήσει είναι ότι παρόμοια ενδεχόμενα δεν ανακύπτουν όταν υπάρχει μια συνεχής προωθητική πορεία».

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας κ. Λιπόνεν απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση για την Κύπρο σημείωσε ότι στις επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι του Ε ΣΚ με την τουρκική κυβέρνηση ενθαρρύνθηκαν από τα θετικά μηνύματα που εξέπεμψε η τουρκική ηγεσία. Και ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε: «Τώρα που όλοι είμαστε στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, η συγκυρία είναι κατάλληλη για να επαναλάβουμε τις προσπάθειες. Παλαιότερα, οι Τουρκοκύπριοι αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα την ιδέα λύσης του Κυπριακού. Η επιφυλακτικότητα αυτή διασκεδάστηκε στο πέρασμα των χρόνων και ψήφισαν θετικά το σχέδιο Ανάν. Οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν αρνητικά γιατί προφανώς δεν αισθάνθηκαν ασφαλείς με το σχέδιο Ανάν. Πρέπει να βρούμε μια λύση, ώστε και οι δυο κοινότητες να νοιώθουν ότι θα συμβιώσουν με ασφάλεια».

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη που έκανε χθες η αντιπροσωπεία του ΕΣΚ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που είναι η Μέκκα της Ορθοδοξίας, αποτελεί τον καλύτερο πρέσβη της Τουρκίας στην προσπάθεια της ένταξής της στην ΕΕ».

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι χριστιανικές θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και ενεχείρισε στα μέλη της αντιπροσωπείας γραπτό υπόμνημα για τα θέματα που εκκρεμούν. Το ίδιο υπόμνημα έχει περιέλθει στην έκθεση προόδου που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση για την απόφαση της ΕΕ να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και ευχαρίστησε την επιτροπή για το ενδιαφέρον της για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.«Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα, αλλά υπάρχει ισχυρή θέληση από την τουρκική κυβέρνηση. Είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τόνισε ότι «στο νέο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων θα έχουμε καλά νέα και για την Θεολογική Σχολή».

    [02] Θετικές οι εκτιμήσεις της ΤτΕ για την οικονομία

    Επί τα βελτίω αναθεώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Νίκος Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας σήμερα την Ενδιάμεση Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2005, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος σε μέσα επίπεδα 3,6% - 3,7%, παρά την μεγάλη άνοδο της τιμής του πετραλαίου, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί γύρω στο 3,5%.

    Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για την εκτίναξη του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο 7,5% του ΑΕΠ φέτος από 6,3% πέρυσι, εξέλιξη που υπογραμμίζει το σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Συνέστησε, για μία ακόμη φορά, οι μισθολογικές αυξήσεις να μην υπερβαίνουν το άθροισμα της παραγωγικότητας και του μέσου ευρωπαϊκού πληθωρισμού, καθώς και ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Ο κ. Γκαργκάνας επεσήμανε την κρισιμότητα που έχουν η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και η δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα αυτό. Παρατήρησε ωστόσο ότι η προσαρμογή που πραγματοποιείται στον φετινό Προϋπολογισμό με τη μείωση του ελλείμματος στο 3,5% από 6,6% του ΑΕΠ, δεν βασίζεται επαρκώς σε μέτρα που συμβάλλουν στη διαρθρωτική και μόνιμη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας και τούτο διότι η προβλεπόμενη μείωση του ελλείμματος επιτυγχάνεται εν μέρει με μέτρα τα οποία είναι προσωρινού χαρακτήρα, όπως η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

    Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά να ανοίξει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό σύστημα, καθώς η μη επίλυσή του μπορεί να έχει κρίσιμες συνέπειες για τις μακροχρόνιες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού στις δημόσιες δαπάνες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με περικοπές άλλων δαπανών ή φορολογικές αυξήσεις, καθώς αυτό θα υπονόμευε την οικονομική ανάπτυξη και την παροχή στοιχειωδών δημοσίων υπηρεσιών.

    Οσον αφορά στις εξελίξεις που αφορούν στο πιστωτικό σύστημα της χώρας, η ΤτΕ διαπιστώνει ότι αυτό χαίρει άκρας υγείας και η σταθερότητα του έχει διασφαλιστεί.Στη στεγαστική πίστη πάντως ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει παραμείνει σχεδόν σταθερός στο 4,5%. Σε κάθε περίπτωση, παρά τους υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, η συνολική δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών αντιστοιχεί μόνο στο 32,5% του ΑΕΠ έναντι 51,4% που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος στη ζώνη του ευρω.

    Τέλος, ο κ. Γκαργκάνας συνέστησε προσοχή και στα νοικοκυριά κατά το δανεισμό τους προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε μία μελλοντική αύξηση των επιτοκίων.

    Μειώθηκε το έλλειμα 8,5%

    Κατά 8,5% μειώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο του 2005 έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2004. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2005 στα 8.103 εκατ. ευρώ έναντι των 8.857 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004 (μείωση 754 εκατ. ευρώ ή 8,5%).

    Σημειώνεται ότι τα φορολογικά έσοδα σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη, διότι αυξήθηκαν κατά 4,6%, στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στο οκτάμηνο του 2004 σε σχέση με αυτό του 2003 ήταν της τάξης του 4,4%.

    Ωστόσο, οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 6,7% στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ η αύξηση των πρωτογενών δαπανών ήταν μόλις 3,5%.

    Τέλος, οι πληρωμές για δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ (3.500 εκατ. ευρώ), ενώ εισροές από την ΕΕ στο διάστημα αυτό ανήλθαν στο 1,285 δισ. ευρώ (1.285 εκατ. ευρώ)

    [03] Εκδοση οικοδομικών αδειών μέσα σε 40 ημέρες

    Σημαντικούς περιορισμούς στην κατασκευή ημιυπαίθριων χώρων, αλλά και αυστηροποίηση των διατάξεων για την έκδοση οικοδομικών αδειών περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τις οικοδομικές άδειες και το Κτηματολόγιο, που καταθέτει άμεσα στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και το οποίο συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο κ.Σουφλιάς ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το Κτηματολόγιο αποτελεί θεμελιώδες έργο για την ορθολογιστική ανάπτυξη της χώρας και έχει, όπως σημείωσε, εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

    Σε ό,τι αφορά τις επι έλασσον δαπάνες των δημοσίων έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτές να περιοριστούν.

    Σχετικά με την έκδοση των οικοδομικών αδειών, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε ότι καταργείται ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης -που προέβλεπε την έκδοση των οικοδομικών αδειών σε 13 ημέρες με δειγματοληπτικούς ελέγχους- και πρόσθεσε πως ο νέος νόμος θα προβλέπει την έκδοση των αδειών μέσα σε 40 ημέρες, έλεγχο των δικαιολογητικών, ελέγχους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου και ταυτόχρονα αντιμετώπιση των αδυναμιών των πολεοδομιών, με την ενίσχυσή τους σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

    Ημι-υπαίθριοι χώροι

    Για τους ημιυπαίθριους χώρους, στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου τίθενται περιορισμοί στην κατασκευή τέτοιων χώρων που το ποσοστό τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 15% του συντελεστή δόμησης.

    Οι ημιυπαίθριοι χώροι θα κατανέμονται ισομερώς ανά όροφο, με διαστάσεις θα είναι σε πλάτος έως 3,5 μέτρα και βάθος μικρότερο ή ίσο του 1,80 μέτρου. Οι ίδιοι περιορισμοί θα ισχύουν και για τους εξώστες σε ημιυπαίθριους χώρους που κατασκευάζονται στα χαμηλά κτίρια. Για τους ημιυπαίθριους χώρους που μετατρέπονται αυθαίρετα σε κλειστούς χώρους, εκτός των κυρώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις για τα αυθαίρετα, επιβάλλεται εισφορά ίση με 30% της αντικειμενικής αξίας του κλειστού χώρου που αποδίδεται υπέρ του οικείου οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για έργα αναβάθμισης και ανάπλασης.

    Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης, ενώ δεν προσμετρούνται οι υπέργειοι στεγασμένοι ανοιχτοί χώροι στάθμευσης που κατασκευάζονται στο ισόγειο του κτιρίου ή στην πιλοτή.

    Οικοδομικές άδειες

    Σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές άδειες, η σημαντικότερη ρύθμιση που επέρχεται στη διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών είναι μεταξύ άλλων αυτή που προβλέπει το άρθρο 2, σύμφωνα με την οποία η Πολεοδομία επιστρέφει, εντός δέκα ημερών, τον φάκελο δικαιολογητικών στον αιτούντα σε περίπτωση που λείπει κάποιο δικαιολογητικό.

    Μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης, η υπηρεσία πρέπει να ελέγχει τα υποβληθέντα στοιχεία και εντός 20 ημερών να ενημερώνει τους ενδιαφερομένους σχετικά με τον έλεγχο. Η άδεια εκδίδεται εντός προθεσμίας 40 εργάσιμων ημερών από την υποβολή όλων των στοιχείων και μελετών.

    Πολεοδομικές υπηρεσίες

    Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου καθιερώνονται προδιαγραφές επάρκειας των πολεοδομικών υπηρεσιών. Θεσπίζονται κριτήρια κατάταξής τους σε κατηγορίες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας τους που αναφέρονται στη στελέχωσή τους και στις υλικοτεχνικές υποδομές που απαιτούνται.

    Προβλέπεται η κατάργηση όσων Πολεοδομικών Υπηρεσιών δήμων και νομαρχιών δεν εξασφαλίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις λειτουργίας. Αυτές μπορούν να συνενώνονται προκειμένου να δημιουργήσουν μια πολεοδομική υπηρεσία που να πληροί τις απαιτήσεις λειτουργίας για το σύνολο των ΟΤΑ που εξυπηρετούν.

    Οι προϊστάμενοι των πολεοδομικών υπηρεσιών θα πρέπει να αποστέλλουν αρμοδίως ετήσια έκθεση σχετική με τις δραστηριότητές τους, ενώ θεσπίζεται ειδική εισφορά στις οικοδομικές άδειες ίση με το 0,5 έως 1% του προϋπολογισμού τους που διατίθεται με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στις πολεοδομικές υπηρεσίες.

    [04] Από αύριο η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

    Από αύριο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στο κοινό. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι επιτηδευματίες που διαθέτουν στο κοινό το πετρέλαιο, υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης από θεωρημένα χειρόγραφα στελέχη ή από μηχανογραφικά έντυπα. Όταν ο αγοραστής βαρύνεται προσωπικά με τη δαπάνη για την αγορά πετρελαίου, θα αναγράφονται στα παραστατικά, εκτός των υποχρεωτικών δεδομένων, το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ, η ιδιότητά του σε σχέση με το ακίνητο, αλλά και το είδος και η ποσότητα του πετρελαίου και ο τόπος παράδοσης του προϊόντος.

    Στην περίπτωση που η αγορά πετρελαίου θα βαρύνει από κοινού πολλά πρόσωπα, όπως πχ οι πολυκατοικίες, θα αναγράφεται εκτός των άλλων ως ΑΦΜ πελάτη, ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή εκπροσώπου των προσώπων για λογαριασμό των οποίων διενεργείται η αγορά του πετρελαίου. Επίσης, η ένδειξη "πολυκατοικία" ή "διπλοκατοικία" κλπ. και τέλος, η ιδιότητα με την οποία πραγματοποιεί ο πελάτης την αγορά.

    [05] Ανοικτός στις συνεργασίες ο ΣΥΝ

    Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του με άλλες πολιτικές δυνάμεις, στις επικείμενες Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε με στελέχη του κόμματός του στη Μυτιλήνη.

    Ο κ.Αλαβάνος δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι "η συνεργασία της Αριστεράς, με βάση τις παραδόσεις του νησιού και τα πρόσφατα εγχειρήματα Γαλλίας-Γερμανίας, μπορεί να εφαρμοστεί σε νησιωτικό και ελλαδικό επίπεδο. Όποιος αρνείται την συνεργασία αντικειμενικά ευνοεί το κατεστημένο. Για παράδειγμα, τα προβλήματα υγείας, παιδείας-αγροτικής οικονομίας αποτελούν κοινό παρονομαστή, παρ΄ όλες τις διαφωνίες σε άλλα επίπεδα, και επιτάσσουν τη συνεργασία της Αριστεράς".

    Επίσης, αναφέρθηκε στην Αριστερά και τη σχέση της με τη νεολαία τονίζοντας ότι " είναι κεντρικός στρατηγικός στόχος και το μεγάλο στοίχημα: Να σπάσει το τείχος που χωρίζει την Αριστερά από τη νεολαία. Ξέρω ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, ξέρω ότι όσοι είμαστε στο παλιό είναι αναμενόμενο να ανησυχούμε, να αντιδρούμε στην αναπήδηση του καινούργιου".

    Για τις εντυπώσεις που αποκόμμισε από την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο κ.Αλαβάνος τόνισε ότι "μας γέμισε πίκρα η συνάντηση με τα προβλήματά της".

    Για την υγεία, είπε ότι διαπίστωσε βασικές ελλείψεις, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ για τα αγροτικά επισήμανε ότι "ενώ υπάρχει παράδοση σε λάδι-ούζο- κτηνοτροφία, δεν έχουν δοθεί οφειλές στους παραγωγούς καθώς και ενισχύσεις. Επιπλέον, για τα μέτρα στήριξης της τοπικής αγοράς πρότεινε την άρση των εμποδίων για αμφίδρομη επικοινωνία των δύο γειτονικών λαών, τη δημιουργία ειδικού Ταμείου για ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών με πόρους από την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών, ενώ ζήτησε να ενισχύσει και για τα νησιά του Αιγαίου το καθεστώς που ισχύει για τη Θράκη και να επιδοτείται το κόστος εργασίας στις επιχειρήσεις.

    [06] «Στόχος η προώθηση της ενότητας της Αριστεράς»

    Τη σύσταση ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου πρότεινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος. Οι πόροι του ταμείου αυτού, ζήτησε να προέλθουν από την μείωση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, τόσο στη συνέντευξη Τύπου, όσο και στην ομιλία του χθες το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, υπογράμμισε πως κεντρικός στόχος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προώθηση της ενότητας της Αριστεράς. «Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική αριστερά, είπε, είναι ο δρόμος που άνοιξαν τα κόμματα τις αριστεράς στην Γαλλία με το δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα αλλά και το αριστερό κόμμα στη Γερμανία κατά τις πρόσφατες εκλογές». Θεωρεί δε ότι όποια κόμματα ή δυνάμεις της αριστεράς αυτή την περίοδο αντιπαλεύουν την ενότητα της αριστεράς αντικειμενικά λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων του κατεστημένου άσχετα αν οι προθέσεις τους είναι διαφορετικές. Στην συνέχεια τόνισε ότι το κάλεσμα ενότητας απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς και ιδιαίτερα στο ΚΚΕ.

    Η δεύτερη προτεραιότητα που θέτει ο Συνασπισμός είναι κατά τον κ. Αλαβάνο να αναπτύξει τους δεσμούς της Αριστεράς με την νεολαία. Η επίτευξη του στόχου αυτό θα ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς υπέρ της αριστεράς. «Για μένα είναι κεντρικός στρατηγικός στόχος και το μεγάλο στοίχημα: Να σπάσει το τείχος που χωρίζει την Αριστερά από τη νεολαία. Ξέρω ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, ξέρω ότι όσοι είμαστε στο παλιό είναι αναμενόμενο να ανησυχούμε, να αντιδρούμε στην αναπήδηση του καινούργιου. Πιστεύω ότι η γενιά των 20ρηδων, 30ρηδων, 40ρηδων θα στηρίξει τις τολμηρές επιλογές, όχι μόνο για νέα πρόσωπα αλλά και για νέες αντιλήψεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νέας εποχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιλογή του κ. Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων.

    Εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα οι δημοτικές κινήσεις και οι οργανώσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσουν αυτόνομα για το πια πρόσωπα θα στηρίξουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αλλά σε κάθε περίπτωση στόχος θα είναι η προώθηση προγραμματικών συμφωνιών, η παρουσία εναλλακτικών προτάσεων που θα απαντούν στα προβλήματα κάθε περιοχής. Ο κ. Αλαβάνος αρνήθηκε να καθορίσει την τακτική του για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με βάση την απόφαση της κυβέρνησης για εκλογή Δημάρχων με πλειοψηφικό σύστημα. Επίσης αρνήθηκε να μπει στο δίλημμα της συνεργασίας με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

    Αναφερόμενος τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς που ήρθαν στην δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Έχουμε κάνει πολιτικές προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές, με επίκεντρο την περιφρούρηση του δημοσίου χώρου και δεν μας αφορούν οι κόντρες των μεγάλων κομμάτων, ποιος από τους δυο μονομάχους είναι πιο διεφθαρμένος».

    Σχολιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Λέσβου ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο μία σειρά επιδοτήσεις και ενισχύσεις που δικαιούνται οι αγρότες μας είτε να περικόπτονται είναι να πληρώνονται. Επίσης χαρακτήρισε εγκληματική την αργοπορία λήψης θεσμικών μέτρων για τη διευκόλυνση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου και των ίδιων των παραγωγών του νησιού.

    "Η αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας στα νησιά μας περνάει μέσα από την αύξηση των τούρκων επισκεπτών, κατά τον κ. Αλαβάνο. Ώστε η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα να λειτουργήσει προς αμοιβαίο όφελος των κατοίκων των νησιών και των τουρκικών παραλίων. Επίσης, σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να παίξουν πολιτικές στήριξης των νησιωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πόρους του ειδικού ταμείου» που πρότεινε.

    Ακόμη στην ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αν και μπορούσαν να αξιοποιήσουν κοινοτικά προγράμματα για την επιδότηση της αεροπορικής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν το έκαναν. Κι αυτό ενέτεινε τα οικονομικά προβλήματα της Ολυμπιακής αλλά και την απομόνωση των νησιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 October 2005 - 21:29:10 UTC