Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναγερμός στην Ευρώπη για τη γρίπη των πτηνών.
  • [02] "Μηδενική ανοχή στη διαφθορά".
  • [03] Δεν αναμένεται νέα πρόταση από Νίμιτς
  • [04] Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων
  • [05] Διάθεση πετρελαίου θέρμανσης
  • [06] Περιοδεία Γ.Παπανδρέου στη Θράκη
  • [07] Α.Παπαρήγα εφ΄όλης της ύλης
  • [08] Συναγερμός στην Ευρώπη για τη γρίπη των πτηνών
  • [09] Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου σε κυβέρνηση-Καραμανλή

  • [01] Συναγερμός στην Ευρώπη για τη γρίπη των πτηνών.

    Έκτακτη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη γρίπη των πτηνών.

    Στη σύσκεψη θα εξεταστούν ειδικότερα οι κίνδυνοι που υπάρχουν για τους Ευρωπαίους πολίτες από τα αποδημητικά πτηνά. Για το ίδιο θέμα συνεδριάζουν την Τρίτη στο Λουξεμβούργο και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει το κυνήγι άγριων πτηνών στο τουρκικό έδαφος, μετά τον εντοπισμό στη βορειοδυτική χώρα του επικίνδυνου ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

    Αύριο αναμένεται να γίνουν επίσης γνωστά τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την ταυτοποίηση του ιού της γρίπης των πτηνών στη Ρουμανία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται ή όχι για τον ιό Η5Ν1, ο οποίος έχει προκαλέσει το θάνατο 60 ανθρώπων στην Ασία από το 2.003, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Νότια Κορέα εξέδωσε προειδοποίηση κατά της γρίπης των πτηνών σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη διάδοση της ασθένειας μέσω των αποδημητικών πτηνών που θα περάσουν από την κορεατική χερσόνησο αργότερα αυτό το μήνα. Εξάλλου η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά τις εισαγωγές πουλερικών και προϊόντων πτηνοτροφίας από τη γειτονική Κολομβία, μετά τον εντοπισμό ενός ιού που προσβάλει τα πτηνά.

    Στη χώρα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης των πτηνών και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί κανένα κρούσμα , διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.

    Στον Έβρο εντείνονται οι δειγματοληψίες αποδημητικών πουλιών μετά και τα κρούσματα σε Ρουμανία και Τουρκία.

    Το Σαββατοκύριακο η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Έβρου σε συνεργασία με τον Κυνηγητικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης θα συγκεντρώσουν πάνω από 40 δείγματα αποδημητικών πουλιών τα οποία θα στείλουν για έλεγχο στο Κτηνιατρικό Εργαστήρι της Θεσσαλονίκης

    [02] "Μηδενική ανοχή στη διαφθορά".

    Κανένας δεν είναι πάνω από τους νόμους και η ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς είναι μηδενική, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας το πρωί στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, στην ώρα του πρωθυπουργού.

    Ο κ.Καραμανλής κάλεσε σε συστράτευση όλη την πολιτεία τονίζοντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που εξέθρεψε το παρελθόν. Οι δεσμεύσεις ανέφερε ο πρωθυπουργός, ισχύουν στο ακέραιο. Προσθέτοντας ότι οι δυσκολίες που υπάρχουν τονώνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι η βούληση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών είναι δεδομένη και δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία. Ο κ.Καραμανλής πρόσθεσε ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος ενώ η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι αμετάκλητη.

    Από την πλευρά του ο κ.Κωνσταντόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η διαφθορά καλπάζει και η διαπλοκή καγχάζει και υμείς άδομεν. Πρόσθεσε ότι με τη νέα διακυβέρνηση δεν γκρεμίστηκε η παράγκα ενώ έκανε λόγο για ένα επικίνδυνο κιτσαριό όπως είπε, που κακοποιεί την κοινωνία, πολιτικά και πνευματικά.

    Επίσης ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση του προέδρου του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου για τη δημιουργία εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στη Μεσσηνία. Ο κ.Καραμανλής, είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει σχετικές αποφάσεις για τη δημιουργία του έργου αυτού πριν αποφανθεί η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ενέργειας και τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται τους νόμους και τη νομιμότητα. Από την πλευρά του ο κ.Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής στον ενεργειακό τομέα.

    [03] Δεν αναμένεται νέα πρόταση από Νίμιτς

    Δεν αναμένεται άμεσα νέα πρόταση από τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανέφεραν σήμερα διπλωματικοί κύκλοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο κ. Νίμιτς να αναμείνει για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα πριν προβεί στην επόμενη κίνηση.

    Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν ότι η πρόσφατη αναφορά σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε σχέση με το πρόβλημα με τη γείτονα αφορούσε την κύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν και όποτε ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία και σαφώς όχι το όνομα του γειτονικού κράτους.

    «Το δημοψήφισμα είναι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό μας πλεονέκτημα και δεν πρέπει να το ακυρώνουμε», έλεγαν κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και επεσήμαιναν ότι η σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών δεν έχει προς το παρόν αντικείμενο, αλλά θα γίνει εάν υπάρχει λόγος.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης έχει επικοινωνήσει τις τελευταίες ημέρες με ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ΠΓΔΜ και, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπίστωσε την κατανόηση των συνομιλητών του.

    «Όσο τα Σκόπια χρησιμοποιούν την ονομασία FYROM, δεν υπάρχει πρόβλημα, ακόμη και αν επιθυμούν να ενταχθούν με αυτό το όνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι, όμως, δεν αποκλείουν να υπάρξουν και νέες αναγνωρίσεις της γείτονος με την συνταγματική της ονομασία, σε διμερές επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «δεν θα πρέπει να αναμένεται αυτόματη εξάλειψη όλων των προβλημάτων ή να σταματήσουν μέσα σε μια μέρα οι αεροπορικές παραβάσεις-παραβιάσεις».

    Τόνιζαν, ωστόσο, ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια νέα εποχή και είναι προς όφελος και των δύο χωρών η ανατροπή του συγκρουσιακού κλίματος, προκειμένου να περιοριστούν δραστικά οι αμυντικές δαπάνες.

    Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ως βασική αδυναμία των ελληνικών επιδιώξεων το αίτημα κάποιων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

    «Πώς θα αλλάξει έτσι το κλίμα στην Τουρκία; Θα κάνουν τις μεταρρυθμίσεις και έπειτα δεν θα ενταχθούν; Έχουν και αυτοί το δίκιο τους», επεσήμαιναν οι ίδιες πηγές.

    Μπερνς: Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και η Μακεδονία θα βρουν λύση

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα έκανε, την παρούσα στιγμή, χρήση του δικαιώματος της να εμποδίσει την συμμετοχή της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, αν η Ελλάδα πράξει διαφορετικά, τότε αυτό θα αποτελούσε "ντροπή".

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα των Σκοπίων "Ουτρίνσκι Βέσνικ", τμήμα της οποίας δημοσιεύται σήμερα, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπερνς, λέει: «Δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει κάτι. Θα αποτελούσε ντροπή για την Ελλάδα να θέσει βέτο. Δεν θα ήταν σωστό κάτι τέτοιο. Η Μακεδονία έχει δικαίωμα και συμφέρον να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και θα ήταν ντροπή να δημιουργηθούν προβλήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως μπορώ να μιλήσω μόνο για το ΝΑΤΟ, διότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της ΕΕ. Δεν επιθυμούμε ανάμειξη στο θέμα αυτό της διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε το πρόβλημα του ονόματος να επιλυθεί και ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και η Μακεδονία θα βρουν λύση».

    Ο κ. Μπερνς, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρει ότι κάποιοι ισχυρισμοί πως οι ΗΠΑ υπαγόρευσαν στον κ.Νίμιτς τη νέα του πρόταση, δεν ευσταθούν και αποτελούν υπερβολές. «Δεν γράψαμε εμείς την πρόταση του κ.Νίμιτς. Η θέση των ΗΠΑ είναι σαφής και σας την αναφέρω: Εμείς υποστηρίζουμε την διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ και τις προσπάθεις του κ.Νίμιτς. Αυτός κάνει τις προτάσεις και δεν είναι δική μας δουλειά να συμφωνούμε με αυτές ή όχι. Η Μακεδονία και η Ελλάδα πρέπει να καθήσουν από κοινού και να επιτύχουν συμφωνία», κατέληξε ο κ. Μπερνς

    Υπενθυμίζεται ότι σε προ ημερών ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός διατηρούν στο ακέραιο το δικαίωμα και τη δυνατότητα, που παρέχει η διμερής συμφωνία του 1995. Δηλαδή να μην συμφωνήσει η Ελλάδα στη συμμετοχή της χώρας αυτής σε οιονδήποτε διεθνή οργανισμό, εάν αυτό επιχειρηθεί να γίνει με άλλο όνομα πέραν του "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    [04] Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων

    Την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων στηρίζει η Ελλάδα, επανέλαβε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    «Όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της περιοχής πρέπει και δικαιούνται να προχωρήσουν προς την ένταξη, η καθεμία με τον δικό της ρυθμό και χρόνο, ανάλογα με την ταχύτητα εκπλήρωσης των απαιτουμένων κριτηρίων», δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν γίνονται εκπτώσεις ή εξαιρέσεις στο θέμα εκπλήρωσης των κριτηρίων, τα οποία ισχύουν για όλους».

    Ειδικά για το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ.Μολυβιάτης παρέπεμψε στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία αναφέρει το όνομα με το οποίο η γείτων μπορεί να συνεχίζει αυτή την διαδικασία.

    Ο προεδρεύων της συναντήσεως, υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «εποικοδομητική συζήτηση» που πραγματοποιήθηκε στην διάρκειά της και έκανε λόγο για μια «σοβαρή προσπάθεια των χωρών της περιοχής να αφήσουν πίσω το παρελθόν τριβών, εντάσεων και κρίσεων, επιλέγοντας, ως δρόμο για ένα μέλλον σταθερότητας, ειρήνης και προόδου, τον ευρωπαϊκό δρόμο».

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στα παραδείγματα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Κροατία και την Τουρκία οι οποίες άρχισαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στις άλλες χώρες οι οποίες σταδιακά προσεγγίζουν.

    Με την ευκαιρία ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για την πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για την κύρωση της συνθήκης ένταξης των χωρών τους στις 2 Νοεμβρίου και προσκάλεσε τους ηγέτες τους να παρευρεθούν στην συνεδρίαση.

    Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο Κόσοβο, ο κ. Μολυβιάτης χαιρέτισε την Έκθεση Έιντε για την κατάσταση στην περιοχή, η οποία υπεβλήθη πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο για «ενδελεχή και ισορροπημένη ανάλυση, η οποία δεν επιχειρεί να αποκρύψει τα μελανά σημεία της κατάστασης».

    Επανέλαβε δε την επιθυμία για «εξεύρεση βιώσιμης λύσης, η οποία θα σέβεται την διεθνή νομιμότητα, όπως την εγγυάται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες και κριτήρια, ενώ θα είναι προϊόν διαλόγου και ενεργού εμπλοκής όλων των ενδιαφερομένων μερών και θα προάγει την περιφερειακή σταθερότητα».

    Ο Πέτρος Μολυβιάτης επεσήμανε επιπλέον την σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας, «οι οποίες αποτελούν τη βάση για την οικοδόμηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής», ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που αποδίδεται στην ανάπτυξη των υποδομών στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

    Δεν αναμένεται νέα πρόταση από Νίμιτς

    Δεν αναμένεται άμεσα νέα πρόταση από τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανέφεραν σήμερα διπλωματικοί κύκλοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο κ. Νίμιτς να αναμείνει για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα πριν προβεί στην επόμενη κίνηση.

    Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν ότι η πρόσφατη αναφορά σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε σχέση με το πρόβλημα με τη γείτονα αφορούσε την κύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν και όποτε ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία και σαφώς όχι το όνομα του γειτονικού κράτους.

    «Το δημοψήφισμα είναι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό μας πλεονέκτημα και δεν πρέπει να το ακυρώνουμε», έλεγαν κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και επεσήμαιναν ότι η σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών δεν έχει προς το παρόν αντικείμενο, αλλά θα γίνει εάν υπάρχει λόγος.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης έχει επικοινωνήσει τις τελευταίες ημέρες με ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ΠΓΔΜ και, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπίστωσε την κατανόηση των συνομιλητών του.

    «Όσο τα Σκόπια χρησιμοποιούν την ονομασία FYROM, δεν υπάρχει πρόβλημα, ακόμη και αν επιθυμούν να ενταχθούν με αυτό το όνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι, όμως, δεν αποκλείουν να υπάρξουν και νέες αναγνωρίσεις της γείτονος με την συνταγματική της ονομασία, σε διμερές επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «δεν θα πρέπει να αναμένεται αυτόματη εξάλειψη όλων των προβλημάτων ή να σταματήσουν μέσα σε μια μέρα οι αεροπορικές παραβάσεις-παραβιάσεις».

    Τόνιζαν, ωστόσο, ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια νέα εποχή και είναι προς όφελος και των δύο χωρών η ανατροπή του συγκρουσιακού κλίματος, προκειμένου να περιοριστούν δραστικά οι αμυντικές δαπάνες.

    Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ως βασική αδυναμία των ελληνικών επιδιώξεων το αίτημα κάποιων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

    «Πώς θα αλλάξει έτσι το κλίμα στην Τουρκία; Θα κάνουν τις μεταρρυθμίσεις και έπειτα δεν θα ενταχθούν; Έχουν και αυτοί το δίκιο τους», επεσήμαιναν οι ίδιες πηγές.

    [05] Διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

    Στα 59 - 60 λεπτά το λίτρο διαμορφώνονται σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, πρώτη ημέρα διάθεσης του καυσίμου στην αγορά. Στην περιφέρεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τιμές διαμορφώνονται έως και πέντε λεπτά υψηλότερα.

    Oι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα 20 - 25% αυξημένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Oι τιμές αφορούν τις παραγγελίες χονδρικής (δηλαδή πάνω από 1.000 λίτρα), ενώ οι μικρότερες ποσότητες επιβαρύνονται με το περιθώριο κέρδους λιανικής που κυμαίνεται στα πέντε λεπτά το λίτρο.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι διαχειριστές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν στην εφορία δήλωση με τις ποσότητες που κατανάλωσαν. Ομως, στις λιανικές αποδείξεις παραλαβής του πετρελαίου πρέπει να αναγράφεται η διεύθυνση και το AΦM του διαχειριστή ή του εκπροσώπου της πολυκατοικίας.

    Οι πωλητές διαμαρτύρονται διότι υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις καταστάσεις με τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που έχουν εκδώσει.

    [06] Περιοδεία Γ.Παπανδρέου στη Θράκη

    Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για την αγροτική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θράκη.

    "Η ΝΔ προεκλογικά υποσχέθηκε πολλά και κάνει τα αντίθετα. Καλλιέργησε ψεύτικες προσδοκίες και δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τα απλά. Δεν έχει όραμα για τον αγροτικό κόσμο και το χειρότερο όλων είναι ότι δημιουργεί αίσθημα αδιεξόδου στους αγρότες",τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Συνεταιριστικό Εκκοκιστήριο Βάμβακος, στο δήμο Αιγείρου του νομού Ροδόπης.

    Ο κ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία στοιχειώδους προετοιμασίας ενόψει της νέας ΚΑΠ με αποτέλεσμα "να χάνουμε το τρένο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής", ενώ είπε στους αγρότες ότι θέλει να μιλήσει μαζί τους ειλικρινά και να πει αλήθειες και τόνισε, στη συνέχεια, ότι η νέα ΚΑΠ αποτελεί ευκαιρία για αναπροσανατολισμό της αγροτικής παραγωγής με νέα προϊόντα και νέους στόχους.

    Το δεύτερο μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω είναι ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας,είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η περιφέρεια μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πορείας και προσθέτοντας ότι η Θράκη σύντομα θα είναι τα σύνορα της Ελλάδας με την ΕΕ, μετά την είσοδο σε αυτήν της Βουλγαρίας.

    Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ως πλεονέκτημα της περιοχής την πολυπολιτισμικότητά της.

    Η Θράκη μπορεί να γίνει τόπος συνάντησης και συνεργασίας των λαών της περιοχής, ενώ ιδιαίτερα με τις προοπτικές ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ και τη νέα πορεία της Τουρκίας, μπορούν να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας και φιλίας προς όφελος όλων των λαών της περιοχής, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο δήμο Φιλύρα του νομού Ροδόπης.

    "Εχουμε δεσμευθεί και παλεύουμε για ισονομία και ισοπολιτεία ώστε όλοι οι πολίτες της Ελλάδας να έχουν ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες",υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους κατοίκους του δήμου, όπου υπάρχουν και κάτοικοι της μουσουλμανικής μειονότητας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ένα άλλο "πρόβλημα της μειονότητας που σχετίζεται με τη νέα ΚΑΠ" και αφορά τίτλους γης από τους οποίους απορρέουν τίτλοι ιδιοκτησίας, έτσι ώστε να αποδίδονται κανονικά οι επιδοτήσεις.

    Στη Βιομηχανική ζώνη Κομοτηνής

    Η δουλειά για όλους είναι βασικό στοιχείο της ιδεολογίας μας",τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της επίσκεψής του στη βιομηχανική ζώνη Κομοτηνής, όπου εργάτες του εργοστασίου "Ελίνα" (που έχει κλείσει) τον υποδέχθηκαν με ένα πανό που έγραφε "θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία".

    Ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι για την ανάπτυξη απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα από την πολιτεία, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι καμιά επιχείρηση δεν έχει υπαχθεί στο νόμο για τη ρύθμιση των πανωτοκίων, όπως επίσης και ότι καμιά επιχείρηση δεν έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο ίδιος ο αναπτυξιακός νόμος δεν βοηθά τη Θράκη πράγμα που σημαίνει ότι είτε έγινε πρόχειρη δουλειά, είτε δουλειά που δεν είχε στόχο για την περιοχή.

    "Αυτό είναι εγκληματικό για μια περιοχή όπου έχουμε επενδύσει για πολλά χρόνια και η οποία έχει δυνατότητες", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Για τα προβλήματα της βιομηχανικής ζώνης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ροδόπης,λέγοντας ότι από τα 96 εργοστάσια που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα στη ζώνη, αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο τα 40, τα 20 υπολειτουργούν και τα 36 έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα την απώλεια 1.580 θέσεων.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το βράδυ, στις 8.30, θα μιλήσει στο κλειστό γυμναστήριο Κομοτηνής.

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Κομοτηνή σχετικά με τους αγρότες, σημείωσε ότι «ως Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ οδήγησε τους Έλληνες αγρότες στο δρόμο της ανασφάλειας και της ανύπαρκτης προοπτικής, τους εγκατέλειψε "να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους"».Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι «τώρα, από την Αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους προτείνει "έναν άλλο δρόμο", χωρίς να τους λέει τίποτα για την αφετηρία του, για τη διαδρομή του, για το πού τελικά οδηγεί».«Από πορείες στο άγνωστο και αδιέξοδους δρόμους έχουν πικρή εμπειρία οι Έλληνες αγρότες. Το ελάχιστο που δικαιούνται είναι στοιχειώδη σεβασμό», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

    [07] Α.Παπαρήγα εφ΄όλης της ύλης

    Σε συστηματική αντίσταση, διεκδίκηση και αλλαγή πολιτικών προσανατολισμών, κάλεσε τον ελληνικό λαό η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ και στο δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ.

    Για την αδράνεια του κόσμου απέναντι στην πολιτική, η κα Παπαρήγα τόνισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια συνέβησαν μεγάλες αρνητικές αλλαγές, καθώς υπήρχαν "και κόμματα τα οποία στήριζαν αγώνες, πριμοδοτούσαν αγώνες αλλά ξεγέλασαν τον κόσμο, προκάλεσαν απογοήτευση και όλα αυτά φέρνουν μία αδράνεια". Επισήμανε δε ότι υπάρχει "πλύση εγκεφάλου στον κόσμο" και κύριοι φορείς της "είναι τα κόμματα, ο χώρος της δουλειάς, ο χώρος της Παιδείας". "Τα ΜΜΕ αναμφισβήτητα", πρόσθεσε, "αναπαράγουν αυτό που λέμε μία κυριαρχούσα επιχειρηματολογία και προπαγάνδα".

    Για την τελευταία δημοσκόπηση της VPRC που δίνει στο ΚΚΕ 8%, η γγ του κόμματος σημείωσε ότι η επιρροή του ΚΚΕ είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ εκτίμησε ότι η ανάκαμψη του κόμματος θα έθρει από τις νεότερες ηλικίες.

    Τάχθηκε υπέρ του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης στους φτωχότερους, αλλά τόνισε ότι για το ΚΚΕ υπάρχει η δυνατότητα να πέσει γενικά η τιμή του πετρελαίου. Ζήτησε δε να καταργηθούν όλοι οι ειδικοί φόροι -"γενικά, είμαστε υπέρ της κατάργησης του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης".

    Για το αν μπορεί το κράτος να εξυγιανθεί από τα φαινόμενα διαφθοράς, υποστήριξε ότι "χρόνο με το χρόνο ψηφίζονται νόμοι οι οποίοι νομιμοποιούν τη διαφθορά", ενώ εκφράστηκε αρνητικά για την ελεύθερη αγορά και την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων.

    Χαρακτήρισε σκάνδαλο τη μαύρη εργασία και ειδικά όταν αναδεικνύεται σαν μορφή απασχόλησης και κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και την κυβέρνηση που επέτρεψαν "την ενοικίαση εργαζομένων".

    Η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι "ο όρος "Μακεδονία", στο βαθμό που χρησιμοποιηθεί, πρέπει να είναι καθαρά γεωγραφικός όρος, όχι όρος εθνοτικός, να υπάρχει σεβασμός των συνόρων και να μην υπάρχει έγερση μειονοτικού ζητήματος στην Ελλάδα". Για την πρόταση Νίμιτς, είπε ότι υπάρχει και ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς "βάζει ζήτημα να προσδιοριστεί πως θα ονομάζεται μία περιοχή εσωτερικά της Ελλάδας, η Μακεδονία. Εμείς λέμε, ας έχει τον όρο Μακεδονία η γειτονική χώρα, καθαρά γεωγραφικώς. Δεν μπορούμε, όμως, να δεχτούμε να βάλουμε έναν επιθετικό προσδιορισμό πως θα είναι Βόρεια, Νότια, δεν ξέρω τι θέλει ο κ. Νίμιτς. Για την εσωτερική επικράτεια".

    [08] Συναγερμός στην Ευρώπη για τη γρίπη των πτηνών

    Οι ειδικοί κτηνίατροι των κρατών-μελών της ΕΕ υποστήριξαν την ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει η τελευταία σε ανακοινωσή της. Οι κτηνίατροι της ΕΕ σημείωσαν επίσης ότι ο εντοπισμός της γρίπης των πουλερικών στην Ρουμανία καθώς και στην Τουρκία, όπου η παρουσία του επικίνδυνου ιού H5N1 επιβεβαιώθηκε, δεν αποτελεί προς το παρόν κίνδυνο για την δημόσια υγεία στην Ευρώπη.

    Για το ίδιο θέμα θα συνεδριάζουν την Τρίτη στο Λουξεμβούργο και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ο αρμόδιος για θέματα Υγείας Επίτροπος, Μ. Κυπριανού, επιβεβαίωσε ότι έχουν εγκριθεί τα μέτρα για την απαγόρευση εισαγωγών όλων των πουλερικών και προϊόντων τους από τη Ρουμανία. Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ιού H5 που εντοπίστηκε χθες στη Ρουμανία, ο Μ. Κυπριανού δήλωσε ότι αύριο θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα δείγματα δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα για ανάλυση στη Βρετανία, λόγω υψηλών μέτρων ασφαλείας. Ο Μ. Κυπριανού τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με τα πουλερικά.

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας, ο Κύπριος Επίτροπος δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη έχουν προετοιμάσει ή προετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου. Οπως ανέφερε, τα σχέδια θα λαμβάνουν υπόψη ακόμα και τα χειρότερα σενάρια, ώστε οι κρατικοί μηχανισμοί των 25 να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Υπογράμμισε ότι τα σχέδια θα πρέπει να είναι συντονισμένα μεταξύ τους και ότι γιο αυτόν το σκοπό η Κομισιόν θα τα εξετάσει συνολικά. Σημείωσε ωστόσο ότι η λειτουργικότητά τους θα επιβεβαιωθεί το Νοέμβριο, οπότε θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους.

    Σε Τουρκία και Ρουμανία

    Στο μεταξύ τα εννέα άτομα που τέθηκαν υπό παρακολούθηση σε νοσοκομείο της Τουρκίας δεν παρουσιάζουν τελικά ύποπτα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών. Οι εννέα μπήκαν σε καραντίνα, ύστερα από το θάνατο 40 περιστεριών σε διάστημα ενός δεκαπενθημέρου. Πρόκειται για μια οικογένεια που διατηρούσε τα περιστέρια και τους γείτονές της. Το τουρκικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών απαγόρευσε το κυνήγι άγριων πτηνών στο τουρκικό έδαφος, μετά τον εντοπισμό στη βορειοδυτική χώρα του ιού Η5Ν1.

    Αύριο αναμένεται να γίνουν γνωστά και τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την ταυτοποίηση του ιού στη Ρουμανία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον ιό που έχει προκαλέσει το θάνατο 60 ανθρώπων στην Ασία από το 2.003.

    Στη χώρα μας

    Στη Ελλάδα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί κανένα κρούσμα, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.Την ίδια διαβεβαίωση δίνει, ύστερα από έρευνα και ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Οργανώσεων Ελλάδας και η Πτηνοτροφική.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο κλαδικές οργανώσεις παραγωγής πουλερικών επισημαίνουν ότι ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα «γρίπης πουλερικών» και ότι οι πτηνοτρόφοι βρίσκονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για την πραγματοποίηση ελέγχων στο πλαίσιο μέτρων προφύλαξης και επιτήρησης.

    Χαρακτηριστικά υποστηρίζουν ότι είναι «απολύτως αδύνατο» να υπάρξει κρούσμα στην Ελλάδα και να αποσιωπηθεί ή να διατεθεί στην αγορά ελληνικό κοτόπουλο που θα πάσχει από τον ιό. Τέλος, δεσμεύονται ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα οποιοδήποτε νεότερο στοιχείο προκύψει για τη νόσο στη χώρα μας.

    Εκτός ΕΕ

    Η Νότια Κορέα εξέδωσε προειδοποίηση κατά της γρίπης των πτηνών σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη διάδοση της ασθένειας μέσω των αποδημητικών πτηνών που θα περάσουν από την κορεατική χερσόνησο αργότερα αυτό το μήνα. Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά τις εισαγωγές πουλερικών και προϊόντων πτηνοτροφίας από τη γειτονική Κολομβία μετά τον εντοπισμό ενός ιού που προσβάλει τα πτηνά.

    [09] Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου σε κυβέρνηση-Καραμανλή

    Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε στη διάρκεια πολιτικής ομιλίας του στην Κομοτηνή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο πρωθυπουργός μετά από 19 μήνες θυμήθηκε ότι υπάρχει η ώρα του πρωθυπουργού και ότι πρέπει να απαντά στις ερωτήσεις των βουλευτών. Πρόσθεσε ότι 19 μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης ο Κ. Καραμανλής ξέχασε για μια ακόμα φορά ότι αυτός είναι ο πρωθυπουργός και ότι η κυβέρνησή του είναι αυτή που κυβερνά, και μίλησε σαν να ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση διακατέχονται από φαινόμενα σύγχυσης και υποκρισίας γιατί από τη μια βρίσκονται σε σύγχυση κάτω από το βάρος των δυσάρεστων αποτελεσμάτων των επιλογών τους και από την άλλη είναι υποκριτές γιατί παριστάνουν ακόμα τους καθαρούς και τους ηθικολόγους, που δήθεν αγανακτούν για όσα συμβαίνουν.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή αποδομεί το κοινωνικό κράτος, νομοθετεί την ασυδοσία, έχει στόχο μόνο την εξουσία για την εξουσία και παράγει ψεύδος, υποκρισία και αναξιοπιστία, που τα χρεώνει στον πολιτικό της αντίπαλο.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε στον κ. Καραμανλή το ρητορικό ερώτημα αν του θυμίζουν τίποτα ο Χούπης, ο Ρεγκούζας, ο Σαλαγκούδης, τα στελέχη της ΝΔ στις ΝΟΔΕ, ο Παυλόπουλος, ο Ρουσόπουλος, ο Παπαληγούρας και όλοι αυτοί που, όπως είπε, δεν ξέρουν τίποτα για τον βασικό μέτοχο, ο Τατούλης, ο Αλογοσκούφης και η απογραφή καθώς και ο Μπαϊρακτάρης.

    "Ολοι αυτοί και εσείς προσωπικά είστε ΠΑΣΟΚ; και να θέλατε δεν θα μπορούσατε κ. Καραμανλή. Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι τώρα η κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ για να απαλλαγεί από τη διαπλοκή και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός είναι ο ίδιος μέρος του προβλήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι προσωπικά ο ίδιος από πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση οκτώ σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς αλλά η κυβέρνηση κώφευσε.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή καθηλώνει τη χώρα, προχωρά σε έναν κοινωνικά ανάλγητο δρόμο για τους Ελληνες πολίτες και υπονομεύει την ανάπτυξη.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μεταξύ των αποτελεσμάτων αυτής της οικονομικής πολιτικής είναι το να μη γίνεται κανένα νέο έργο στην περιφέρεια, η Ελληνική οικογένεια να βιώνει την ακρίβεια όλο και πιό έντονα και η εμπιστοσύνη στην οικονομία και στις προοπτικές της να είναι σήμερα η χαμηλότερη των τελευταίων ετών.

    Αναφερόμενος ειδικά στη Θράκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής υπάρχει σήμερα σοβαρή κρίση με αύξηση της ανεργίας, κλείσιμο επιχειρήσεων και αποβιομηχάνιση της περιοχής ενώ πάνω από 1000 εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά τους τελευταίους 18 μήνες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί κανείς εύκολα να την αντιστρέψει μπορεί, όμως, να προετοιμάσει τις αλλαγές με προγράμματα ανασυγκρότησης για όσους πλήττονται και με προγράμματα αναπροσανατολισμού του μοντέλου ανάπτυξης των περιοχών. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2006 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν απαντά στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αναδιανέμει τα φορολογικά βάρη υπέρ του κεφαλαίου, επιβραδύνει αντί να επιταχύνει το ΚΠΣ, έχει κρυφούς φόρους, αυξάνει τους έμμεσους φόρους, υπονομεύει την ανάπτυξη και εγκαταλείπει την περιφέρεια.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός για το 2006 φέρνει τις δημόσιες επενδύσεις στα επίπεδα του 1996 ως ποσοστό του ΑΕΠ και τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι ένας προϋπολογισμός που απορρίφθηκε από την ΕΕ τρεις μόνο μέρες μετά την κατάθεσή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 October 2005 - 21:25:41 UTC