Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Αλαβάνου
  • [02] Σεισμός στα τουρκικά παράλια
  • [03] Σε ετοιμότητα για τη γρίπη των πτηνών.
  • [04] Κοινή συμπόρευση Ελλάδας-Κύπρου για διευθέτηση του Κυπριακού.
  • [05] Συναντήσεις πρωθυπουργού.

  • [01] Συνέντευξη Αλαβάνου

    Συνέντευξη τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου με θέμα το 1ο Συνέδριο του κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά», την προετοιμασία του και το σχέδιο Θέσεων.Το συνέδριο, που φιλοξενεί ο ΣΥΝ, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 29-30 Οκτωβρίου (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) και αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότεροι από 300 αντιπρόσωποι από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Κύριο θέμα του συνεδρίου είναι «Ποια Ευρώπη θέλουμε» και κύριο σύνθημά του «Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη», σύνθημα που ενισχύθηκε από τα ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών στο Ευρωσύνταγμα και την μεγάλη επιτυχία της Αριστεράς στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές.

    [02] Σεισμός στα τουρκικά παράλια

    Mε επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου - Ικαρίας και τουρκικών παραλίων σημειώθηκε, στις 08.45 το πρωί, ισχυρή σεισμική δονηση, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, την οποία ανέγραψαν οι σεισμογράφοι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το Αιγαίο μέχρι και την Αθήνα, ενώ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, όπως δήλωσαν ο αστυνομικός διευθυντής Σάμου και κάτοικοι της Χίου.

    Στο μεταξύ, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε τα εξής:

    «Είναι φυσικό και αναμενόμενο να ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί, καθώς το μέγεθος της δόνησης ήταν μεγάλο. Το παρακολουθούμε, αλλά είναι ακόμη νωρίς γιά περισσότερες εκτιμήσεις».

    Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο σεισμολόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Σκορδίλης.

    [03] Σε ετοιμότητα για τη γρίπη των πτηνών.

    Σε ετοιμότητα παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας με αφορμή το συναγερμό που έχει σημάνει σε όλο τον κόσμο για τον ιό της γρίπης των πτηνών.

    Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα του ιού ενώ συνεχίζονται οι δειγματοληψίες αποδημητικών πτηνών από το Δέλτα και τις υπόλοιπες περιοχές του Έβρου. Ήδη χθες βρέθηκαν νεκρά και περισυνελέγησαν οκτώ πουλιά τα οποία έχουν αποσταλεί προκειμένου να εξεταστούν από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Θεσσαλονίκης.

    Αύριο, στο Λουξεμβούργο, πραγματοποιείται το έκτακτο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου αυτής.

    Στη βορειοδυτική Τουρκία όπου εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών η ζωή επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς ενώ όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας τα προληπτικά μέτρα θα αρθούν στο τέλος του μήνα. Ήδη, θανατώθηκαν 9.000 πουλερικά.

    Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει δοκιμές στον άνθρωπο, εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών, τον Μάιο 2006 , σύμφωνα με τον τοπικό τύπο.

    Το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης έλαβε βοήθεια από το Πανεπιστήμιο της Οζάκα της Ιαπωνίας για την παρασκευή μιας πρώτης παρτίδας 30.000 ως 100.000 δειγμάτων ενός εμβολίου που έχει παρασκευασθεί με βάση στοιχεία του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Bangok Post.

    Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι η παρτίδα θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2006 και τα αποτελέσματα των δοκιμών στον άνθρωπο θα είναι διαθέσιμα σε διάστημα ενός έτους από την ολοκλήρωση των δοκιμών.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί που ευρωπαϊκές χώρες, αντιμέτωπες με την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, θα πάψουν να εστιάζουν την προσοχή και την οικονομική τους βοήθεια στη νοτιοανατολική Ασία που ωστόσο, παραμένει η μεγαλύτερη εστία κινδύνου για πανδημία της γρίπης των πτηνών.

    Ο αξιωματούχος είπε ότι τυχόν μετάλλαξη του ιού σε μορφή που εύκολα μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, είναι πιθανότερο να συμβεί στη νοτιοανατολική Ασία, όπου εκατομμύρια πτηνά έχουν θανατωθεί σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης της γρίπης

    [04] Κοινή συμπόρευση Ελλάδας-Κύπρου για διευθέτηση του Κυπριακού.

    Με την μετάβασή του στη «Γραμμή καταπαύσεως του Πυρός», την Πράσινη Γραμμή, που χωρίζει την ελεύθερη Λευκωσία από τα κατεχόμενα, εδώ και 31 χρόνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συνέχισε σήμερα την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο.

    «Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση κατοχής αποτελεί κραυγαλέο αναχρονισμό για την σύγχρονη ανθρωπότητα», τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας μιλώντας από το Δημαρχείο της κυπριακής πρωτεύουσας και πρόσθεσε πως «το τείχος που χωρίζει τη Λευκωσία είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο και για τις αξίες της ΕΕ, οι οποίες στηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας», το κοιμητήριο όπου είναι θαμμένοι ελλαδίτες αξιωματικοί και οπλίτες πού έπεσαν μαχόμενοι το φοβερό καλοκαίρι του 1974, κατά τη διάρκεια της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο.

    Ο Κάρολος Παπούλιας μιλώντας αργότερα στο Δημαρχείο της Λευκωσίας, έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα της συμπορεύσεως και συμπαραστάσεως της Ελλάδος στον κοινό αγώνα με την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες για την επανένωση του νησιού και για την «εξασφάλιση, στο Κυπριακό, λύσεως λειτουργικής, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, της ελευθερίας έκφρασης, εργασίας, ιδιοκτησίας και εγκατάστασης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ανακηρύχθηκε από το Δήμαρχο της Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα επίτιμος δημότης της κυπριακής πρωτεύουσας και του επιδόθηκε το «Χρυσό Κλειδί» της πόλεως, τόνισε πως «σταθερή επιλογή μας είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση καλά προετοιμασμένης διαδικασίας, χωρίς χρονικές προθεσμίες και στενά χρονοδιαγράμματα». Μια διαδικασία , η οποία να έχει «με σοβαρή προοπτική να καταλήξει σε μια αποδεκτή από όλους λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

    Ο Κάρολος Παπούλιας χειροκροτούμενος από νεαρούς μαθητές , που κρατούσαν ελληνικές και κυπριακές σημαίες, έξω από το Δημαρχείο της Λευκωσίας - παρόντες ήταν ο «γιατρός» Βάσος Λυσσαρίδης και ο πρώην δήμαρχος της πόλεως Λέλος Δημητριάδης - επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι σταθερή και ανιδιοτελής αρωγός της Κύπρου και συνεπής και άδολος συμπαραστάτης στον αγώνα της.

    Ο Πρόεδρος σημείωσε πως στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον η Κύπρος, που ανήκει στον σκληρό πυρήνα των προηγμένων κρατών, «είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, χωρίς φόβο και ηττοπάθεια».

    Και συμπλήρωσε λέγοντας πως η Τουρκία έχει αναλάβει το βάρος των υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ, στις οποίες «θα πρέπει να ανταποκριθεί για να αποδείξει ότι δικαιούται να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

    Ο Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε στη συνέχεια το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το παλαιότερο, ιδρυθέν το 1821 και πιο ένδοξο από όλα τα εκπαιδευτήρια της Κύπρου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής, με τους μαθητές και τις μαθήτριες, φορώντας εθνικές ενδυμασίες, να τον ραίνουν με ροδοπέταλα.

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Παγκύπριου Γυμνασίου και στη συμβολή του στην ελληνική Επανάσταση του 1821 και στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και επεσήμανε πως σήμερα αυτό το σχολείο «εξακολουθεί να είναι ένας σύγχρονος και υγιής πνευματικός οργανισμός που συμβάλλει με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση σε ένα μέλλον δημιουργίας στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ρόλο και λόγο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, σφυρηλατώντας την νέα ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη , τα δικαιώματα και ιδανικά του οποίου εδράζονται στις αιώνιες αξίες της ελληνικής φιλοσοφίας και δικαιοσύνης».

    Ο Κάρολος Παπούλιας, που συνοδεύεται στην επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, από τον υφυπουργό των Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, μετέβη ακολούθως στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς - όπου ενημερώθηκε - και στη συνέχεια στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.

    [05] Συναντήσεις πρωθυπουργού.

    Συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τα θέματα του υπουργείου του και την ομόφωνη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις καταδύσεις που μεταξύ άλλων προβλέπει και διατάξεις για την ενίσχυση της ελληνικής κρουαζιέρας και την εξαετή μίσθωση πλοίων για την άγονη γραμμή.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι ακολουθούν νομοσχέδια για την ανωτατοποίηση των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του Πρωτοκόλλου που έχει υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για 3 δισ. ευρώ. Το πρώτο έργο είπε ο κ. Κεφαλογιάννης θα ανακοινωθεί στις 21 του μηνός.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη αντιπαράθεσή του με δημοσιογράφο είπε ότι με ευπρέπεια και αξιοπρέπεια θα απαντάμε σε όλα τα θέματα, δεν κάνουμε βήμα πίσω. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, όποιος συκοφαντεί θα λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη, αρκεί να είναι καλοπληρωτής".

    Η αντιπαράθεση είχε προκύψει μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας το "Πρώτο Θέμα" που αφορούσε συνεργάτες του κ. Κεφαλογιάννη και την απαντητική επιστολή που είχε στείλει ο υπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 October 2005 - 13:31:17 UTC