Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου
  • [02] Σε ετοιμότητα για τη γρίπη των πτηνών.
  • [03] Παρατυπίες στο πρόγραμμα "Πολιτεία" 2001-2003
  • [04] Τον πρωθυπουργό ενημέρωσε ο Κεφαλογιάννης
  • [05] Κοινή συμπόρευση Ελλάδας-Κύπρου
  • [06] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [07] Εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στις Οινούσσες

  • [01] Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου

    Το όραμα μιας διαφορετικής Ευρώπης θα τεθεί στο επίκεντρο του 1ου συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα οργανώσει ο Συνασπισμός στην Αθήνα στις 29 και 30 Οκτωβρίου και όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του κόμματος Α. Αλαβάνος η προσπάθεια ενωτικής δράσης της ευρωπαϊκής αριστεράς είναι ένα "εξαιρετικά πρωτότυπο πολιτικό εγχείρημα".

    Περιγράφοντας τις γενικές αρχές που θα διέπουν τις πολιτικές και τις δράσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι "προσανατολιζόμαστε σε μια πολιτική οικονομία που είναι ικανή να σταματήσει την κοινωνική παρακμή, όχι μόνο υπερασπίζοντας τη θέσπιση κοινωνικών, φορολογικών και περιβαλλοντικών κανόνων που θα ρυθμίζουν την λογική του ανταγωνισμού, αλλά να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους κανόνες ως συστατικά της συνολικής μας αντίληψης για την οικονομική ανάπτυξη".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσδιόρισε ότι η πρόταση των κομμάτων που συμμετέχουν στο ΚΕΑ "επιδιώκει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της αγοράς, την ανταγωνιστικότητα και τη λογική της μεγένθυσης, να αμφισβητήσει τα χαρακτηριστικά του σημερινού καπιταλισμού".

    Για Δήμο Αθηναίων

    Ο κ. Αλαβάνος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί στο εσωτερικό του κόμματος μετά την πρόταση για την υποψηφιότητα του κ. Α. Τσίπρα για το Δήμο Αθηναίων και την απόρριψη της πρότασης για τον κ. Μ. Παπαγιαννάκη.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι η συνέντευξη γίνεται για "σοβαρά θέματα" διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε διάφορες δηλώσεις στα ΜΜΕ για το θέμα αυτό και όχι στις εκλογές στην Αθήνα.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι για το θέμα που έχει δημιουργηθεί θα απαντήσει συνολικά στα όργανα του κόμματος. Ωστόσο απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος βρήκε μια δύσκολη κατάσταση στο σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση όμως βελτιώθηκε και σήμερα λειτουργεί με ειλικρίνεια και αλληλεγγύη. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης αριστεράς στην Ελλάδα εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία του ότι "αργά ή γρήγορα θα φανούν οι καρποί αυτής της προσπάθειας".

    [02] Σε ετοιμότητα για τη γρίπη των πτηνών.

    Σε ετοιμότητα παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας με αφορμή το συναγερμό που έχει σημάνει σε όλο τον κόσμο για τον ιό της γρίπης των πτηνών.

    Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα του ιού ενώ, ενώ αρνητικά είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τα δείγματα των πτηνών που στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων (ΙΛΠΑΝ) στη Θεσσαλονίκη για να ερευνηθεί αν έχουν προσληφθεί από τον ιό της γρίπης των πουλερικών.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αντώνης Στεφάνου μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 40 δείγματα και είναι όσα έφτασαν στο Ινστιτούτο μέχρι την περασμένη Παρασκευή από την περιοχή του Έβρου.

    Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ Πρόδρομος Ιορδανίδης χαρακτηρίζει το φόβο που έχει δημιουργηθεί υπερβολικό.

    «Στην Ασία ζουν εδώ και επτά χρόνια από την εμφάνιση της νόσου, με τα πτηνά και έχουν ασθενήσει μόλις 120 άτομα από τα οποία πέθαναν περίπου 60», αναφέρει ο καθηγητής, τονίζοντας ότι το υπουργείο στη χώρα μας έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

    Υπογραμμίζει επίσης, ότι τα μολυσμένα κοτόπουλα δεν κυκλοφορούν στην αγορά αλλά και σε μια υποθετική περίπτωση που αυτό συνέβαινε, από τη στιγμή που το κρέας ψήνεται ο ιός καταστρέφεται λόγω του ότι δεν μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70 βαθμών.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι δειγματοληψίες αποδημητικών πτηνών από το Δέλτα και τις υπόλοιπες περιοχές του Έβρου. Ήδη χθες βρέθηκαν νεκρά και περισυνελέγησαν οκτώ πουλιά τα οποία έχουν αποσταλεί προκειμένου να εξεταστούν από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Θεσσαλονίκης.

    Αύριο, στο Λουξεμβούργο, πραγματοποιείται το έκτακτο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ, όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου αυτής.

    Στη βορειοδυτική Τουρκία όπου εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών η ζωή επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς ενώ όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας τα προληπτικά μέτρα θα αρθούν στο τέλος του μήνα. Ήδη, θανατώθηκαν 9.000 πουλερικά.

    Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει δοκιμές στον άνθρωπο, εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών, τον Μάιο 2006 , σύμφωνα με τον τοπικό τύπο.

    Το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης έλαβε βοήθεια από το Πανεπιστήμιο της Οζάκα της Ιαπωνίας για την παρασκευή μιας πρώτης παρτίδας 30.000 ως 100.000 δειγμάτων ενός εμβολίου που έχει παρασκευασθεί με βάση στοιχεία του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Bangok Post.

    Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι η παρτίδα θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2006 και τα αποτελέσματα των δοκιμών στον άνθρωπο θα είναι διαθέσιμα σε διάστημα ενός έτους από την ολοκλήρωση των δοκιμών.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί που ευρωπαϊκές χώρες, αντιμέτωπες με την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, θα πάψουν να εστιάζουν την προσοχή και την οικονομική τους βοήθεια στη νοτιοανατολική Ασία που ωστόσο, παραμένει η μεγαλύτερη εστία κινδύνου για πανδημία της γρίπης των πτηνών.

    Ο αξιωματούχος είπε ότι τυχόν μετάλλαξη του ιού σε μορφή που εύκολα μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, είναι πιθανότερο να συμβεί στη νοτιοανατολική Ασία, όπου εκατομμύρια πτηνά έχουν θανατωθεί σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης της γρίπης.

    [03] Παρατυπίες στο πρόγραμμα "Πολιτεία" 2001-2003

    Παρατυπίες στη διαδικασία ανάθεσης έργων στο πλαίσιο του Προγράμματος "Πολιτεία" κατά την τριετία 2001-2003 διαπιστώθηκαν από έλεγχο που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) στο υπουργείο Εσωτερικών και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με αντικείμενο την εφαρμογή και τη διαχείριση του Προγράμματος «Πολιτεία» κατά το συγκεκριμένο διάστημα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τον έλεγχο που διενήργησε το ΣΕΕΔΔ διαπιστώθηκαν παρατυπίες στη διαδικασία ανάθεσης έργων, όπως:

    Β· φωτογραφικές προκηρύξεις, διαδικασία μίσθωσης κτιρίου χωρίς τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος (περίπτωση κτιρίου του ΚΕΘΙ στο οποίο παρά το γεγονός ότι η Τριμελής Επιτροπή πρότεινε να μισθωθεί το εν λόγω κτίριο αφού προηγουμένως ο ιδιοκτήτης πραγματοποιούσε τις αναγκαίες μηχανολογικές εργασίες, εντούτοις η σχετική δαπάνη ύψους 256.000 ευρώ καλύφθηκε από κρατικούς πόρους, καθόσον από το μισθωτήριο συμβόλαιο προκύπτει ότι δεν ανέλαβε την υποχρέωση αυτή ο ιδιοκτήτης ),

    Β· κατατμήσεις έργων ή συμβατικών αντικειμένων ,

    Β· απευθείας αναθέσεις (εγκαίνια ΚΕΠ),

    Β· εκτέλεση έργων με προφορική εντολή (21 έργα για τα ΚΕΠ),

    Β· λήψη κατευθυνόμενων προσφορών, (περιπτώσεις 20 έργων του 2002) με επίκληση του «κατεπείγοντος» λόγω καθυστερήσεων εξαιτίας της υπηρεσίας και προς αποφυγήν διενέργειας διαγωνισμών,

    Β· υπογραφή συμβάσεων ακόμη και πενήντα (50) ημέρες μετά την πραγματοποίηση των αντίστοιχων έργων (ΚΕΠ),

    Β· καταστρατήγηση των αρχών της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού, προσχηματική συμμετοχή υποψηφίων αναδόχων και φαινομενική τήρηση της σχετικής διαδικασίας.

    Στο βιβλίο πρωτοκόλλου του πρώην Γ.Γ.:

    Χρησιμοποιήθηκαν πρόσθετοι αριθμοί πρωτοκόλλου με ημερομηνίες προγενέστερες εκείνης της σύνταξης των αντίστοιχων εγγράφων.

    Στη λειτουργία Οργάνων:

    Β· μη λειτουργία αυτών

    Β· ανακριβή πρακτικά συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων

    Β· παραλαβή έργων από αναρμόδια όργανα

    Στην καταβολή αμοιβών ή αποζημιώσεων μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α.:

    Β· Ομάδες και επιτροπές εργασίας υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών αμείφθηκαν χωρίς να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία.

    Στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων:

    Β· κατάτμηση της δαπάνης, γεγονός που οδήγησε στη μη άσκηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προβλεπόμενου προληπτικού ελέγχου νομιμότητας τόσο επί του σχεδίου των προγραμματικών συμβάσεων όσο και επί των επί μέρους - εκτελεστικών συμβάσεων.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:

    "Οι προγραμματικές συμβάσεις που συνήφθησαν στο πλαίσιο εκτέλεσης του προγράμματος ``Πολιτεία``, με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., απορρόφησαν το 40% περίπου του προϋπολογισμού του ``Πολιτεία`` για το 2003. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. λειτούργησε ως ένα «τμήμα Προμηθειών» του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. κατόπιν αμοιβής, αφού η συμμετοχή της περιορίστηκε στην ανάθεση έργων του προγράμματος ``Πολιτεία`` (π.χ. προγραμματική σύμβαση για τη δημοσιότητα των Κ.Ε.Π.)".

    Η έκθεση επιθεώρησης ελέγχου διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διαπιστώσεις, ενώ, επιπρόσθετα, ζητείται από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο η άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος συγκεκριμένων υπαλλήλων.

    Επισημαίνεται ότι μετά τις πρόσφατές ρυθμίσεις του Ν. 3345/2005 για το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. (ΦΕΚ 138 τ.Α΄/16-6-2005), η διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων, λειτουργών ή οργάνων, ύστερα από διενέργεια επιθεώρησης ή ελέγχου, δεσμεύει τα όργανα των ελεγχόμενων φορέων για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης.

    Το Πρόγραμμα «Πολιτεία» χαρακτηρίζεται ως το Εθνικό Σχέδιο Δράσεων για τη Δημόσια Διοίκηση και εκπονείται κάθε τρία χρόνια από το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο τη διαρκή βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης με την εισαγωγή νέων μεθόδων λειτουργίας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και την επιμόρφωση και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της.

    Η χρηματοδότηση του Προγράμματος προέρχεται από τακτικούς πόρους του Κρατικού Προϋπολογισμού και από τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης.

    Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, που έχει τη γενική εποπτεία και το συντονισμό των επιχειρησιακών προγραμμάτων των υπολοίπων φορέων (υπουργεία και Περιφέρειες), ενώ ανάλογες Επιτροπές λειτουργούν σε κάθε υπουργείο και Περιφέρεια.

    [04] Τον πρωθυπουργό ενημέρωσε ο Κεφαλογιάννης

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε σήμερα στο Μεγάρο Μαξίμου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης για θέματα του υπουργείου του. Ο κ.Κεφαλογιάννης ενημέρωσσε τον πρωθυπουργό για την ομόφωνη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις καταδύσεις που μεταξύ άλλων προβλέπει και διατάξεις για την ενίσχυση της ελληνικής κρουαζιέρας και την εξαετή μίσθωση πλοίων για την άγονη γραμμή.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι ακολουθούν νομοσχέδια για την ανωτατοποίηση των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του Πρωτοκόλλου που έχει υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για 3 δισ. ευρώ. Το πρώτο έργο είπε ο κ. Κεφαλογιάννης θα ανακοινωθεί στις 21 του μηνός.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη αντιπαράθεσή του με δημοσιογράφο είπε ότι με ευπρέπεια και αξιοπρέπεια θα απαντάμε σε όλα τα θέματα, δεν κάνουμε βήμα πίσω. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, όποιος συκοφαντεί θα λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη, αρκεί να είναι καλοπληρωτής".

    Η αντιπαράθεση είχε προκύψει μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας το "Πρώτο Θέμα" που αφορούσε συνεργάτες του κ. Κεφαλογιάννη και την απαντητική επιστολή που είχε στείλει ο υπουργός.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος ενημέρωσε τον κ.Καραμανλή για όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ήταν μία συνήθης τυπική συνάντηση.

    Τέλος, όπως έγινε γνωστό, αύριο στις 11.00 συνέρχεται η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας ενόψει του Δ΄ΚΠΣ.

    [05] Κοινή συμπόρευση Ελλάδας-Κύπρου

    Με την μετάβασή του στη «Γραμμή καταπαύσεως του Πυρός», την Πράσινη Γραμμή, που χωρίζει την ελεύθερη Λευκωσία από τα κατεχόμενα, εδώ και 31 χρόνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συνέχισε σήμερα την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο.

    «Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση κατοχής αποτελεί κραυγαλέο αναχρονισμό για την σύγχρονη ανθρωπότητα», τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας μιλώντας από το Δημαρχείο της κυπριακής πρωτεύουσας και πρόσθεσε πως «το τείχος που χωρίζει τη Λευκωσία είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο και για τις αξίες της ΕΕ, οι οποίες στηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας», το κοιμητήριο όπου είναι θαμμένοι ελλαδίτες αξιωματικοί και οπλίτες πού έπεσαν μαχόμενοι το φοβερό καλοκαίρι του 1974, κατά τη διάρκεια της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο.

    Ο Κάρολος Παπούλιας μιλώντας αργότερα στο Δημαρχείο της Λευκωσίας, έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα της συμπορεύσεως και συμπαραστάσεως της Ελλάδος στον κοινό αγώνα με την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες για την επανένωση του νησιού και για την «εξασφάλιση, στο Κυπριακό, λύσεως λειτουργικής, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, της ελευθερίας έκφρασης, εργασίας, ιδιοκτησίας και εγκατάστασης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ανακηρύχθηκε από το Δήμαρχο της Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα επίτιμος δημότης της κυπριακής πρωτεύουσας και του επιδόθηκε το «Χρυσό Κλειδί» της πόλεως, τόνισε πως «σταθερή επιλογή μας είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση καλά προετοιμασμένης διαδικασίας, χωρίς χρονικές προθεσμίες και στενά χρονοδιαγράμματα». Μια διαδικασία , η οποία να έχει «με σοβαρή προοπτική να καταλήξει σε μια αποδεκτή από όλους λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

    Ο Κάρολος Παπούλιας χειροκροτούμενος από νεαρούς μαθητές , που κρατούσαν ελληνικές και κυπριακές σημαίες, έξω από το Δημαρχείο της Λευκωσίας - παρόντες ήταν ο «γιατρός» Βάσος Λυσσαρίδης και ο πρώην δήμαρχος της πόλεως Λέλος Δημητριάδης - επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι σταθερή και ανιδιοτελής αρωγός της Κύπρου και συνεπής και άδολος συμπαραστάτης στον αγώνα της.

    Ο Πρόεδρος σημείωσε πως στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον η Κύπρος, που ανήκει στον σκληρό πυρήνα των προηγμένων κρατών, «είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, χωρίς φόβο και ηττοπάθεια».

    Και συμπλήρωσε λέγοντας πως η Τουρκία έχει αναλάβει το βάρος των υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ, στις οποίες «θα πρέπει να ανταποκριθεί για να αποδείξει ότι δικαιούται να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

    Ο Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε στη συνέχεια το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το παλαιότερο, ιδρυθέν το 1821 και πιο ένδοξο από όλα τα εκπαιδευτήρια της Κύπρου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής, με τους μαθητές και τις μαθήτριες, φορώντας εθνικές ενδυμασίες, να τον ραίνουν με ροδοπέταλα.

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Παγκύπριου Γυμνασίου και στη συμβολή του στην ελληνική Επανάσταση του 1821 και στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και επεσήμανε πως σήμερα αυτό το σχολείο «εξακολουθεί να είναι ένας σύγχρονος και υγιής πνευματικός οργανισμός που συμβάλλει με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση σε ένα μέλλον δημιουργίας στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ρόλο και λόγο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, σφυρηλατώντας την νέα ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη , τα δικαιώματα και ιδανικά του οποίου εδράζονται στις αιώνιες αξίες της ελληνικής φιλοσοφίας και δικαιοσύνης».

    Ο Κάρολος Παπούλιας, που συνοδεύεται στην επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, από τον υφυπουργό των Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, μετέβη ακολούθως στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς - όπου ενημερώθηκε - και στη συνέχεια στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.

    [06] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Φόβο και αμηχανία κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο ασχολήθηκε με όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής λείπει από την κυβέρνηση της ΝΔ, η βούληση, η πρωτοβουλία, η στρατηγική, το όραμα και η ικανότητα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι μπροστά στις εξελίξεις η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με φόβο και αμηχανία, με αποτέλεσμα να χάνει ευκαιρίες για την Ελλάδα και να δημιουργεί αδιέξοδα στη χώρα.

    Αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι εμείς προσφέραμε στην πατρίδα το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας στον Ελληνα για το μέλλον του ελληνισμού. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να προσφέρει με προτάσεις και να αντιμετωπίζει όπως και στο παρελθόν με υπερηφάνεια τα μεγάλα εθνικά θέματα. Θα συνεχίσουμε, υπογράμμισε, να δημιουργούμε ένα πλαίσιο ασφάλειας για το λαό και ένα πλαίσιο συνεργασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με «πρωτοβουλία» του κυρίου Παπανδρέου η μηδενιστική αντιπολίτευσή του επεκτείνεται ακόμη και στα ευαίσθητα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Στην πολιτική ζυγαριά του ΠΑΣΟΚ βαραίνει περισσότερο το μικροκομματικό συμφέρον, παρά το συμφέρον του τόπου».

    [07] Εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στις Οινούσσες

    Την ερχόμενη Πέμπτη η αρμόδια κτηνιατρική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα που θα λάβει για την προστασία του κοινού στην Ελλάδα, μετά το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών που βρέθηκε στις Οινούσσες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «ετοιμάζεται προληπτικά να αποφασίσει την απαγόρευση διακίνησης των ζώντων πουλερικών, καθώς και όλων των προϊόντων που προέρχονται από πουλερικά από την πληγείσα περιοχή, του νομού Χίου».

    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος δήλωσε ότι η ανακάλυψη του ιού έγινε σε μια ζωντανή γαλοπούλα από μια απομονωμένη μικρή φάρμα στις Οινούσσες του νομού Χίου. Υπήρξαν δύο μέθοδοι ελέγχου, οι οποίοι ήταν θετικοί.

    Σε 3-4 ημέρες θα γίνει η ταυτοποίηση του ιού, σημείωσε ο υπουργός, ενώ τόνισε ότι μόλις έγινε γνωστό το κρούσμα, εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, καραντίνα της περιοχής, απολυμάνσεις κ.α.. Τέλος ο κ.Μπασιάκος δήλωσε ότι στο αυριανό συμβούλιο υπουργών Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο θα θέσει θέμα αποζημίωσης των πτηνοτρόφων.

    Υπό παρακολούθηση όσοι ήρθαν σε επαφή με τις γαλοπούλες

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχων Ειδικών Λοιμώξεων Αγγελος Χατζάκης, όσοι ήρθαν σε επαφή με τις γαλοπούλες θα μείνουν για τουλάχιστον επτά ημέρες υπό παρακολούθηση. Ολοι θα εξεταστούν κλινικά και θα υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο, σημείωσε ο κ.Χατζάκης. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπαίνουν σε καραντίνα, διευκρίνισε, αλλά θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους έως ότου υπάρξουν τα οριστικά αποτελέσματα για τον τύπο του ιού της γρίπης.

    Τέλος, επισήμανε, ότι δεν πρόκειται για επιβεβαιωμένο κρούσμα της επικίνδυνης γρίπης τύπου H5N1, καθώς πρέπει να υπάρξει επίσημη διασταύρωση και των δεύτερων δειγμάτων, προκειμένου να διευκρινιστεί αν ο τύπος H5, που εντοπίστηκε αρχικά είναι αυτός που προκάλεσε τα θανατηφόρα περιστατικά σε πτηνά και ανθρώπους στη νοτιοανατολική Ασία.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απόθεμα φαρμάκων

    Έκκληση εκ νέου απηύθυνε σήμερα ο Φ. Τοντ, εκπρόσωπος τύπου του αρμόδιου για θέματα Υγείας Επιτρόπου Μ. Κυπριανού, προς τα κράτη- μέλη της ΕΕ να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο απόθεμα φαρμάκων κατά της γρίπης, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο πανδημίας.

    Ερωτηθείς αν γνωρίζει την αναλυτική κατάσταση για τον αριθμό των αντιγριπικών φαρμάκων που έχουν εξασφαλίσει τα κράτη μέλη, ο Φ. Τοντ απέφυγε να απαντήσει, δηλώνοντας ότι οι αρχές και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών είναι αρμόδιες για να αποκαλύψουν αυτά τα στοιχεία, και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανέφερε ωστόσο, ότι κάποιες χώρες είναι περισσότερο προετοιμασμένες ως προς την αντιμετώπιση του κινδύνου, όμως τα κράτη μέλη δεν έχουν ενημερώσει πλήρως την Επιτροπή για το θέμα αυτό.

    Σύμφωνα με τον Φ. Τοντ, δύο εμπειρογνώμονες της Επιτροπής βρίσκονται στην Τουρκία για τη διεξαγωγή ερευνών στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί νεκρά πτηνά. Παράλληλα η Επιτροπή έστειλε στην Τουρκία 700 προστατευτικές φόρμες για τους εργαζόμενους σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    Περισσότερα από 1000 κοτόπουλα και γαλοπούλες νεκρά στην ΠΓΔΜ

    Περισσότερα από 1.000 νεκρά κοτόπουλα και γαλοπούλες ανακαλύφθηκαν το Σαββατοκύριακο στα χωριά Γκερμιτζάν και Μογκίλα της ΠΓΔΜ, σε απόσταση 200 περίπου χιλιομέτρων νοτιοδυτικά των Σκοπίων, γράφει η ημερήσια εφημερίδα Dnevnik.Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα βρέθηκαν ακόμα πολλά νεκρά περιστέρια στο Τέτοβο, δυτικά των Σκοπίων.

    Η εκπρόσωπος της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας της γειτονικής χώρας Νίνα Ντιμόβσκα δήλωσε ότι στα νεκρά πτηνά πρόκειται να διενεργηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι γνωστά σε λίγες ημέρες και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει συγκροτήσει δύο επιτροπές οι οποίες θα επιβλέπουν την τήρηση των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί για να προληφθεί το ενδεχόμενο εμφάνισης της γρίπης των πτηνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 October 2005 - 21:14:54 UTC