Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής
  • [02] Συμπόρευση Ελλάδας-Κύπρου
  • [03] Συνεδρίαση συντονιστών ΠΑΣΟΚ
  • [04] Ο Αλαβάνος στο "ΑΡΣΙΣ"
  • [05] Εξετάσθηκαν από τους γιατρούς οι ιδιοκτήτες της γαλοπούλας
  • [06] Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [07] Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • [08] Παραπομπή Ζήση

  • [01] Συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, ενόψει του Δ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Σήμερα, συνεδριάζει και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, το οποίο θα ασχοληθεί με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά και το Κόσοβο

    Χθες, ο κ. Καραμανλής είχε το συνεργασία με τον Π. Μολυβιάτη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς και τη, πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    [02] Συμπόρευση Ελλάδας-Κύπρου

    Με την μετάβασή του στη «Γραμμή καταπαύσεως του Πυρός», την Πράσινη Γραμμή, που χωρίζει την ελεύθερη Λευκωσία από τα κατεχόμενα, εδώ και 31 χρόνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συνέχισε χθες την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο.

    «Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση κατοχής αποτελεί κραυγαλέο αναχρονισμό για την σύγχρονη ανθρωπότητα», τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας μιλώντας από το Δημαρχείο της κυπριακής πρωτεύουσας και πρόσθεσε πως «το τείχος που χωρίζει τη Λευκωσία είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο και για τις αξίες της ΕΕ, οι οποίες στηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας», το κοιμητήριο όπου είναι θαμμένοι ελλαδίτες αξιωματικοί και οπλίτες πού έπεσαν μαχόμενοι το φοβερό καλοκαίρι του 1974, κατά τη διάρκεια της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο.

    Ο Κάρολος Παπούλιας μιλώντας αργότερα στο Δημαρχείο της Λευκωσίας, έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα της συμπορεύσεως και συμπαραστάσεως της Ελλάδος στον κοινό αγώνα με την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες για την επανένωση του νησιού και για την «εξασφάλιση, στο Κυπριακό, λύσεως λειτουργικής, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, της ελευθερίας έκφρασης, εργασίας, ιδιοκτησίας και εγκατάστασης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ανακηρύχθηκε από το Δήμαρχο της Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα επίτιμος δημότης της κυπριακής πρωτεύουσας και του επιδόθηκε το «Χρυσό Κλειδί» της πόλεως, τόνισε πως «σταθερή επιλογή μας είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση καλά προετοιμασμένης διαδικασίας, χωρίς χρονικές προθεσμίες και στενά χρονοδιαγράμματα». Μια διαδικασία , η οποία να έχει «με σοβαρή προοπτική να καταλήξει σε μια αποδεκτή από όλους λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

    Ο Κάρολος Παπούλιας χειροκροτούμενος από νεαρούς μαθητές , που κρατούσαν ελληνικές και κυπριακές σημαίες, έξω από το Δημαρχείο της Λευκωσίας - παρόντες ήταν ο «γιατρός» Βάσος Λυσσαρίδης και ο πρώην δήμαρχος της πόλεως Λέλος Δημητριάδης - επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι σταθερή και ανιδιοτελής αρωγός της Κύπρου και συνεπής και άδολος συμπαραστάτης στον αγώνα της.

    Ο Πρόεδρος σημείωσε πως στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον η Κύπρος, που ανήκει στον σκληρό πυρήνα των προηγμένων κρατών, «είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, χωρίς φόβο και ηττοπάθεια».

    Και συμπλήρωσε λέγοντας πως η Τουρκία έχει αναλάβει το βάρος των υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ, στις οποίες «θα πρέπει να ανταποκριθεί για να αποδείξει ότι δικαιούται να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

    Ο Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε στη συνέχεια το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το παλαιότερο, ιδρυθέν το 1821 και πιο ένδοξο από όλα τα εκπαιδευτήρια της Κύπρου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής, με τους μαθητές και τις μαθήτριες, φορώντας εθνικές ενδυμασίες, να τον ραίνουν με ροδοπέταλα.

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Παγκύπριου Γυμνασίου και στη συμβολή του στην ελληνική Επανάσταση του 1821 και στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και επεσήμανε πως σήμερα αυτό το σχολείο «εξακολουθεί να είναι ένας σύγχρονος και υγιής πνευματικός οργανισμός που συμβάλλει με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση σε ένα μέλλον δημιουργίας στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ρόλο και λόγο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, σφυρηλατώντας την νέα ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη , τα δικαιώματα και ιδανικά του οποίου εδράζονται στις αιώνιες αξίες της ελληνικής φιλοσοφίας και δικαιοσύνης».

    Ο Κάρολος Παπούλιας, που συνοδεύεται στην επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, από τον υφυπουργό των Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, μετέβη ακολούθως στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς - όπου ενημερώθηκε - και στη συνέχεια στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.

    [03] Συνεδρίαση συντονιστών ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζουν στη Βουλή οι συντονιστές της ΚΟ του κινήματος.

    Χθες, ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με θέμα την εξωτερική πολιτική, καταλόγισε στην κυβέρνηση φόβο και αμηχανία κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής με αποτέλεσμα να χάνει ευκαιρίες για την Ελλάδα και να δημιουργεί αδιέξοδα στη χώρα.και τόνισε ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής λείπει από την κυβέρνηση της ΝΔ, η βούληση, η πρωτοβουλία, η στρατηγική, το όραμα και η ικανότητα.

    Αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι εμείς προσφέραμε στην πατρίδα το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας στον Ελληνα για το μέλλον του ελληνισμού. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να προσφέρει με προτάσεις και να αντιμετωπίζει όπως και στο παρελθόν με υπερηφάνεια τα μεγάλα εθνικά θέματα. Θα συνεχίσουμε, υπογράμμισε, να δημιουργούμε ένα πλαίσιο ασφάλειας για το λαό και ένα πλαίσιο συνεργασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με «πρωτοβουλία» του κυρίου Παπανδρέου η μηδενιστική αντιπολίτευσή του επεκτείνεται ακόμη και στα ευαίσθητα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Στην πολιτική ζυγαριά του ΠΑΣΟΚ βαραίνει περισσότερο το μικροκομματικό συμφέρον, παρά το συμφέρον του τόπου».

    [04] Ο Αλαβάνος στο "ΑΡΣΙΣ"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα επισκεφθεί σήμερα το Κέντρο της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ».

    Χθες, ο Αλ. Αλαβάνος, σε συνέντευξη τύπου για το 1ου συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα οργανώσει ο ΣΥΝ στις 29-30 Οκτωβρίου,τόνισε ότι η προσπάθεια ενωτικής δράσης της ευρωπαϊκής αριστεράς είναι ένα "εξαιρετικά πρωτότυπο πολιτικό εγχείρημα".

    Περιγράφοντας τις γενικές αρχές που θα διέπουν τις πολιτικές και τις δράσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι "προσανατολιζόμαστε σε μια πολιτική οικονομία που είναι ικανή να σταματήσει την κοινωνική παρακμή, όχι μόνο υπερασπίζοντας τη θέσπιση κοινωνικών, φορολογικών και περιβαλλοντικών κανόνων που θα ρυθμίζουν την λογική του ανταγωνισμού, αλλά να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους κανόνες ως συστατικά της συνολικής μας αντίληψης για την οικονομική ανάπτυξη".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσδιόρισε ότι η πρόταση των κομμάτων που συμμετέχουν στο ΚΕΑ "επιδιώκει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της αγοράς, την ανταγωνιστικότητα και τη λογική της μεγένθυσης, να αμφισβητήσει τα χαρακτηριστικά του σημερινού καπιταλισμού".

    [05] Εξετάσθηκαν από τους γιατρούς οι ιδιοκτήτες της γαλοπούλας

    Η Ελλάδα προστέθηκε από χθες στις χώρες με κρούσματα γρίπης των πτηνών. Στις ελληνικές υγειονομικές αρχές και στην ΕΕ σήμανε συναγερμός όταν εντοπίσθηκε ο ιός Η5 της γρίπης των πουλερικών σε οικόσιτη γαλοπούλα στις Οινούσσες. Το σχετικό δείγμα είχε ληφθεί στις 13 Οκτωβρίου. Διατάχθηκαν επανέλεγχοι και νέα επιζωοτολογική διερεύνηση.

    Η περιοχή τέθηκε σε καραντίνα σύμφωνα με το σχέδιο Επείγουσας Επιβολής Μέτρων και την ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχων Ειδικών Λοιμώξεων Αγγελος Χατζάκης, όσοι ήρθαν σε επαφή με τις γαλοπούλες θα μείνουν για τουλάχιστον επτά ημέρες υπό παρακολούθηση. Θα εξεταστούν κλινικά και θα υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο. Ο κ.Χατζάκης επισήμανε ότι δεν πρόκειται για επιβεβαιωμένο κρούσμα της επικίνδυνης γρίπης τύπου H5N1. Προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται ή όχι για τον τύπος H5, θα πρέπει να υπάρξει επίσημη διασταύρωση και δεύτερων δειγμάτων.

    Στο μεταξύ, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα περιφέρειας βορείου Αιγαίου κ. Στέργιου Τσίφτη μετέβησαν από τη Χίο έξι αστυνομικοί για την περιφρούρηση του χώρου της εκτροφής -για προληπτικούς λόγους προστασίας.

    Ο χώρος της εκτροφής δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεγάλο περιφραγμένο κοτέτσι, περίπου πέντε χιλιόμετρα έξω από το χωριό, σε μια ακατοίκητη περιοχή, που ονομάζεται από τους ντόπιους Καλαμιές. Εκεί, για λόγους προληπτικούς, πραγματοποιήθηκε σήμερα και η απολύμανση από τον ειδικό του νοσοκομείου Χίου.

    Στο ιατρείο των Οινουσών, μετέβησαν σήμερα οι ιδιοκτήτες της μολυσμένης γαλοπούλας, η Μαρία και ο Δημήτρης Κομνηνάρης, μαζί με το γιό τους Περικλή και τη νύφη τους Τασούλα. Εκεί τους περίμεναν δύο γιατροί του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμόξεων και δύο γιατροί του νοσοκομείου της Χίου μαζί με την τοπική γιατρό. Και οι τέσσερις εξετάσθηκαν το μεσημέρι από τους ειδικούς, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.

    Η Μαρία Κομνηνάρη, ωστόσο, είναι της γνώμης ότι κακώς ο άνδρας της έδωσε τόση σημασία στο γεγονός, καθώς η αρρώστεια και ο θάνατος των πτηνών, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, είναι σύνηθες φαινόμενο για όλους τους κατοίκους του μικρού νησιού - 600 με 650 άτομα - και για τα πτηνά που εκτρέφουν στα σπίτια ή τα κοτέτσια που διατηρούν σε αγροτικές εκτάσεις έξω από το χωριό

    Η σημερινή μέρα στη Χίο ξεκίνησε με σύσκεψη νωρίς το πρωί στη Νομαρχία. Με τις πρώτες πρωινές πτήσεις έφθασαν στο νησί οι δυο ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων κ. Στέφανος Μπονόβας και Αθηνά Σπηλιώτη καθώς επίσης και ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου κ. Σέργιος Τσίφτης η οποίοι συναντήθηκαν για να κάνουν έναν πρώτο απολογισμό της κατάστασης με όλους τους τοπικούς παράγοντες.

    Στο ειδικό κλιμάκιο που μετέβει στις Οινούσσες περιλαμβάνονται εκτός από τους παραπάνω και το Νομάρχη Πολύδωρο Λαμπρινούδη, δύο γιατροί από το νοσοκομείο της Χίου, ο πνευμονολόγος Σπύρος Γανιάρης και ο παθολόγος Άρης Δαμαλάς και οι προϊστάμενοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας κκ Ιωάννης Καρύδας και Χρήστος Σιδεράκης.

    Την αποστολή στις Οινούσσες συνόδευσε και χειριστής απολυμαντικού μηχανήματος από το νοσοκομείο της Χίου, ο οποίος ψέκασε τον χώρο όπου εντοπίστηκε το ύποπτο σύμπτωμα.

    Το κλιμάκιο των ειδικών θα συναντηθεί με το δήμαρχο των Οινουσσών κ. Αγγελάκο για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, αλλά και κάποια μέτρα, ενδεχομένως, για την καθοδήγηση των πολιτών.

    Στο μεταξύ, το πρωί, δέκα νεκρά περιστέρια εντοπίστηκαν απο διερχόμενους στην οδό Μανουτίου 10 στους Αμπελοκήπους. Ειδοποιήθηκε η Νομαρχία Αθηνών και κτηνίατροι έσπευσαν στην περιοχή για να παραλάβουν τα νεκρά περιστέρια. Θα ακολουθήσουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για να διαπιστωθεί αν συμβαίνει κάτι ύποπτο ή αν ο θάνατος τους είναι άσχετος με τη γρίπη των πτηνών.

    Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα και στην Κάλυμνο από το γεγονός ότι βρέθηκαν ψόφιες εκατό περίπου κότες και κοτόπουλα σε περιοχή του νησιού. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Κτηνιατρική υπηρεσία της νομαρχίας Δωδεκανήσου που επελήφθη της υπόθεσης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον αντινομάρχη κ. Νίκο Ζωίδη τα κοτόπουλα βρέθηκαν νεκρά στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων (από τις αρχές Σεπτεμβρίου) και τα κρούσματα πύκνωσαν τις τελευταίες μέρες. Από τον έλεγχο που διενέργησαν οι κτηνίατροι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα κοτόπουλα είχαν προσβληθεί από την γρίπη των πουλερικών. Δείγματα όμως στάλθηκάν στην Αθήνα για τους περαιτέρω εξειδικευμένους ελέγχους.

    Εκτός από το περιστατικό της Καλύμνου χθες και σήμερα και σε περιοχές της Ρόδου βρέθηκαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, νεκρά περιστέρια, γεράκια και γαλοπούλες που με ευθύνη της Κτηνιατρικής υπηρεσίας στάλθηκαν για έλεγχο αν και από τις πρώτες εκτιμήσεις και τον μακροσκοπικό έλεγχο δεν διαφαίνεται να υπάρχει πρόβλημα και θεωρούνται συνήθη περιστατικά.

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο νομός Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος της νόσου των πουλερικών στην ευρύτερη περιοχή των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης όπου ζουν πολλά οικόσιτα και ελεύθερα πτηνά αλλά και διέρχονται αποδημητικά πουλιά.

    Σε σύσκεψη που έγινε στο επαρχείο Λαγκαδά οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού ενημέρωσαν για το θέμα τους δημάρχους, τους κυνηγούς, τις αστυνομικές αρχές, παρουσία του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    Σύμφωνα με τον έπαρχο Σάββα Αναστασιάδη, η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί πριν από το χθεσινό κρούσμα στις Οινούσσες και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

    Στο μεταξύ τουλάχιστον 210.000 αντιγριπικά εμβόλια θα διατεθούν σταδιακά το επόμενο 15ήμερο. Τα 120.000 έχουν δεσμευθεί από τον ΕΟΦ για τις ευπαθείς ομάδες και τα 90.000 θα διατεθούν σε φαρμακεία. Οσον αφορά το φάρμακο Tamiflu οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν ήδη παραλάβει 32.000 κουτιά και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα παραλάβουν άλλα 10.000.

    Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

    To Συμβούλιο Υπουργών εξωτερικών, που συνεδρίαζε σήμερα εκτάκτως στο Λουξεμβούργο, ενημέρωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκος επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μετρα και είναι πλήρως προετοιμασμένη να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις σε οποιοδήποτε επόμενο στάδιο, εφόσον αυτό χρειαστεί. Οι δράσεις αυτές, τόνισε ο υπουργός θα γίνουν κατόπιν επικοινωνίας και συνεργασίας με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της ΕΕ, αλλά και με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Υγείας Μ. Κυπριανού. Οι δύο βασικές προτεραιότητες, υπογράμμισε ο Ε. Μπασιάκος, είναι η στήριξη των πτηνοτρόφων και η προστασία της κατανάλωσης.

    Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε, επίσης, το Συμβούλιο ότι τα δείγματα απομόνωσης του ιού θα είναι έτοιμα μετά από επτά ημέρες και θα τεθούν υπόψη των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ για να διαπιστωθεί αν θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

    Ο Ε. Μπασιάκος υπενθύμισε πως ήδη έχει απαγορευτεί η διακίνηση των πτηνοτροφικών προϊόντων από το Νομό Χίου, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς το εξωτερικό, ενώ επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων, πέραν αυτών που υιοθετήθηκαν χτες.

    Μέτρα σε όλο τον κόσμο

    Πιθανό νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στη Ρουμανία, σε έναν κύκνο στο δέλτα του Δούναβη, ανακοίνωσε ο ρουμάνος υπουργός Γεωργίας, Γκεόργκε Φλουτούρ. Ο υπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για τον ίδιο ιό με τον θανατηφόρο H5N1, που εντοπίστηκε σε πουλερικά στην περιοχή Τσαμούρλια

    Στην Τουρκία, ο Δανός Ερικ Στουτεγκάαρντ του Γραφείου τεχνικής βοήθειας και ανταλλαγής πληροφοριών (ΤΑΙΕΧ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος επισκέπτεται μαζί με το βέλγο συνάδελφό του Φιλίπ Ουντάρ την περιοχή στην οποία εντοπίσθηκε ο ιός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα που έλαβαν οι τουρκικές αρχές προκειμένου να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών, ο οποίος εντοπίσθηκε στη βορειοδυτική χώρα, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η περιοχή βρίσκεται σε καραντίνα ως το τέλος του μήνα.

    Οι δυο εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν την πόλη Μάνιας, κοντά στην εστία της νόσου, όπου βρίσκεται ένα φυσικό πάρκο, που οι αρχές πιστεύουν ότι "ευθύνεται" για την εκδήλωση της νόσου καθώς φιλοξενεί αποδημητικά πουλιά.

    Στη Ρωσία, στην περιοχή Τούλα που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες, περισσότερα από 240 νεκρά κοτόπουλα, πάπιες και χήνες, ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρμόδιες αρχές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα πτηνά προσεβλήθησαν προφανώς από ένα "σοβαρό ιό" και ήδη έχουν σταλεί δείγματα για εργαστηριακές αναλύσεις, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη διάγνωση.

    Στην Ολλανδία, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα ότι όσοι πολίτες διατηρούν έστω και λίγα οικόσιτα πτηνά, κοτόπουλα ή γαλοπούλες, θα πρέπει να τα εμβολιάσουν κατά της γρίπης των πτηνών, ενώ ήδη ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η άδεια να ξεκινήσει μαζικός εμβολιασμός των πτηνών στη χώρα.

    H Αυστραλία εξετάζει το ενδεχόμενο να εμβολιάσει ολόκληρο τον αυστραλιανό πληθυσμό με ειδικό αντιγριπικό εμβόλιο για να τον προστατεύσει από ενδεχόμενη πανδημία της γρίπης των πουλερικών.

    Η Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche την άδεια να παρασκευάσει το φάρμακο Tamiflu το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματικό κατά της γρίπης των πτηνών.

    Τέλος η φαρμακοβιομηχανία Roche παραασκευάστρια εταιρία του Tamiflu σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στη Βασιλεία, δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις πιθανότητες αύξησης της παραγωγής, μεταξύ αυτών τη χορήγηση ειδικής άδειας σε κυβερνήσεις και εταιρίες για την παρασκευή του φαρμάκου σε περίπτωση πανδημίας.

    [06] Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

    Η δημιουργία πέντε αναπτυξιακών περιφερειών και το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στη δημιουργία πέντε μεγάλων αναπτυξιακών περιφερειών, σημειώνοντας ότι το σχέδιο νόμου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση, καθώς αφορά και τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν θίγεται η αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε των διοικητικών περιφερειών, ενώ σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κάνει καμιά προετοιμασία προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της ΕΕ για το Δ' ΚΠΣ.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά και πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στη σύνδεση με τις διαδικασίες της Λισαβόνας, τη σύνδεση της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, στην ψηφιακή ανάπτυξη και σε θέματα περιβάλλοντος.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση και σημείωσε ότι σε ενάμιση χρόνο (μέχρι το τέλος του έτους) θα έχουν γίνει τόσες εντάξεις έργων όσες έγιναν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι με την ανάπτυξη αυτού του προγράμματος, το κράτος θα γίνει πιο φιλικό προς τον πολίτη και η οικονομία πιο ανταγωνιστική.

    Μετά την ολοκλήρωση των εντάξεων έργων στο πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας είπε ο κ. Αλογοσκούφης, το βάρος θα δοθεί στην υλοποίησή του, ενώ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ένα ψηφιακό άλμα γιατί είχε μείνει πίσω.

    Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση σε αυτό το ζήτημα, είπε ο υπουργός Οικονομίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση που έχει το μεσημέρι με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ συζητά συχνά για θέματα οικονομίας τα οποία τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.

    Σε ό,τι αφορά τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από τη γρίπη των πτηνών, ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι βασικά πρόκειται για ζήτημα που αφορά πρωτίστως τη δημόσια υγεία και πρόσθεσε ότι οι όποιες οικονομικές επιπτώσεις θα είναι μικρές.

    Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, το οποίο ασχολείται με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά και το Κόσοβο.

    [07] Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά και την απόρριψη των νέων προτάσεων Νίμιτς από την ελληνική κυβέρνηση.

    Ηταν η δεύτερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε 15 ημέρες και η σύγκλισή του πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ΣΥΝ.

    Στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου δεν συμμετέχει το ΚΚΕ

    Επίσης, εξετάστηκε το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και το θέμα του Κοσόβου, υπό το πρίσμα της πρόσφατης έκθεσης του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    [08] Παραπομπή Ζήση

    Ο υπ. Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας ανακοίνωσε σήμερα ότι του διαβιβάσθηκε η αναφορά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινού σχετικά με την πειθαρχική έρευνα που διενήργησε για τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Αχ. Ζήση. Ο υπ. Δικαιοσύνης σημείωσε ότι θα πράξει αυτό που οφείλει να πράξει ως υπουργός και παραπέμπει άμεσα την υπόθεση στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης του Ζήση.

    Παράλληλα ο κ. Παπαληγούρας τόνισε: «Δεν είμαι προφανώς αρμόδιος να αποφανθώ ως προς την ουσία του πορίσματος. Ο υπουργός δεν είναι δικαστής. Ρόλος μου δεν είναι να δικάζω αλλά να διασφαλίζω θεσμικά ότι η προσπάθεια για την πλήρη αποκατάσταση της ελληνικής δικαιοσύνης στη συνείδηση της κοινής γνώμης θα ολοκληρωθεί χωρίς εκπτώσεις. Θλίβομαι προσωπικά για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως ιδιότητας που κηλιδώνεται με υποψίες ή κατηγορίες. Η πολιτεία οφείλει να είναι άτεκτη απέναντι σε κάθε σύμπτωμα ή κρούσμα διάβρωσης του δημόσιου βίου».

    Ακόμα ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι του διαβίβασε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου την αίτηση ανάκλησης του Ζήση κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου με το οποίο τέθηκε σε προσωρινή αργία όπως και την προσφυγή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου προς την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία ζητάει την ακύρωση της απόφασης του ΑΔΣ.

    Και τις δύο αιτήσεις ο κ. Παπαληγούρας τις διαβίβασε στα αρμόδια όργανα για να αποφανθούν.

    Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στην κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης επισήμανε ότι «είμαστε αποφασισμένοι Πολιτεία και Δικαιοσύνη να προχωρήσουμε μέχρι τον πάτο. Καμία διάκριση πρόσθεσε ο υπουργός, κανένας διαχωρισμός, καμία έκπτωση». Προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κράτος, τόνισε ο κ. Παπαληγούρας, είναι να αποκαστασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και εμένα προσωπικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 October 2005 - 13:06:52 UTC