Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή
  • [02] Ο Παπανδρέου στην Κοινωνία Πληροφορίας
  • [03] Αλαβάνος με ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
  • [04] Συνέδριο "Εκόνομιστ" για Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα
  • [05] Γρίπη των πτηνών
  • [06] Επιδότηση σε ελαιοπαραγωγούς
  • [07] Κυβερνητική παρέμβαση για Νάουσα
  • [08] Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας
  • [09] Ομιλία Μολυβιάτη στην Hellenic Aid
  • [10] Ο Παπανδρέου στην Κοινωνία Πληροφορίας
  • [11] Αρνητικό το πρώτο δείγμα
  • [12] Σιούφας: Μεγάλες ευκαιρίες για συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή

    Ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα στο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλοσκούφη και Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα.Χθες, ο κ.Καραμανλής είχε συνεργασία με την Μαριέτα Γιαννάκου και τον γρ. του Υπουργικού Συμβουλίου Αργ.Καρρά.

    [02] Ο Παπανδρέου στην Κοινωνία Πληροφορίας

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέπτεται σήμερα την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ,στο Νέο Κόσμο, όπου θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση και τον Σύλλογο Εργαζομένων της εταιρίας.

    Χθες, ο κ.Παπανδρέου παρέθεσε δείπνο προς τιμή των πρέσβεων των αραβικών χωρών, όπου επιβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας, του ΠΑΣΟΚ και της οικογένειας Παπανδρέου με τον αραβικό κόσμο,

    Η συζήτηση στράφηκε στις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στην ευρωμεσογειακή συνεργασία, από την έναρξη της οποίας (στη Βαρκελώνη) συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την περιοχή της Μεσογείου η φιλία και η συνεργασία για τις οποίες εργάσθηκαν τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου, όσο και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ως υπουργός Εξωτερικών. Αναφέρθηκε επίσης και στις δικές του προσπάθειες, ως υπουργού Εξωτερικών, που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Τα βασικά ζητήματα της περιοχής, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι αυτά της ανάπτυξης και της ασφάλειας, ενώ αναφερόμενος στο παλαιστινιακό έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή του οδικού χάρτη, προκειμένου να υπάρξει λύση και ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

    Ο πρέσβης του Λιβάνου και πρύτανης των Αράβων Πρέσβεων Ουίλιαμ Χαμπίμπ, ο οποίος υπηρετεί πολλά χρόνια στην Ελλάδα, στην αντιφώνησή του, ανέφερε ότι η καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αραβικών χωρών, αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών. Κι αυτό, όπως ανέφερε, οφείλεται και στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της οικογένειας Παπανδρέου με τον αραβικό κόσμο.

    Στο δείπνο παρακάθισαν οι πρέσβεις του Λιβάνου, του Μαρόκου, της Συρίας, της Αλγερίας, του Ιράκ, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Κουβέιτ, της Τυνησίας, της Παλαιστίνης, της Σαουδικής Αραβίας και της Λιβύης.

    Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πλαισίωσαν ο Συντονιστής Εξωτερικών και Άμυνας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου Δημήτρης Δρούτσας.

    [03] Αλαβάνος με ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα συναντηθεί με το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, στη Βουλή.

    Χθες, ο Αλ.Αλαβάνος σε δηλώσεις του, κατά την επίσκεψή του στην καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος», ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει κλαδική πολιτική καπνού και ειδικότερα για τον "Παπαστράτο" να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων.

    [04] Συνέδριο "Εκόνομιστ" για Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα

    Ξεκίνησαν το πρωί οι εργασίες του Συνεδρίου "Εκόνομιστ" για τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).Σήμερα θα μιλήσουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Δ.Σιούφας (09:15), Εσωτερικών Π.Παυλόπουλος (14:40), ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς (γεύμα - 15:10), Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης (δείπνο - 20:30) κ.α.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία στο Μαξίμου με τον Γιώργο Αλοσκούφη και τον Αναστάσιο Παπαληγούρα.

    [05] Γρίπη των πτηνών

    Πιθανότατα δεν υπάρχει ο ιός της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας .Τη δήλωση αυτή έκανε ο καθηγητής Κτηνιατρικής και Ακαδημαϊκός κ. Κυριάκης μετά το τέλος σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης .Τα αποτελέσματα από τις ιολογικές εξετάσεις δειγμάτων πτηνών που εστάλησαν σε πιστοποιημένο εργαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας και προέρχονται από τις Οινούσσες, αναμένονται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας .Ωστόσο η ορολογική - αιματολογική εξέταση οκτώ δειγμάτων που ελήφθησαν στις 17 του μηνός από την φάρμα στις Οινούσσες ήταν αρνητική. Ο κ. Κυριάκης , τόνισε επίσης ότι είναι αστείο να μιλάμε για πανδημία γρίπης του ανθρώπου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τη στιγμή που αυτός ο ιός, ο πολύ λοιμογόνος των πουλιών ήρθε σε επαφή με 150 εκ. πουλιά για δυόμισι χρόνια στην Νοτιοανατολική Ασία με 2 δις. ανθρώπους, με δισεκατομμύρια χοίρους και μόλυνε ελάχιστους ανθρώπους .

    Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Λινός, έδωσε εντολή για ποινική προκαταρκτική έρευνα για τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι χάθηκε το μοναδικό θετικό δείγμα πτηνού με τον ιό των πουλερικών από τις Οινούσσες, που εστάλη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ιολογικές εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο.

    Σήμερα τρεις κοινοτικοί εμπειρογνώμονες μεταβαίνουν στη Χίο ενώ στο Λονδίνο συνεδριάζουν οι 25 υπουργοί Υγείας και στις Βρυξέλλες η Ανώτατη Κτηνιατρική Επιτροπή για να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα και τους τρόπους αποτροπής μιας πανδημίας .

    Τέλος, η Ρωσία ενημέρωσε την ΕΕ ότι νοτίως της Μόσχας εντοπίστηκε σε πουλιά το στέλεχος του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πτηνών. Οι ρωσικές αρχές είχαν ήδη εντοπίσει τον θανατηφόρο ιό και στη Σιβηρία, αλλά με τα νέα κρούσματα είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουν πως η νόσος έχει περάσει τα Ουράλια, προς τα δυτικά.

    [06] Επιδότηση σε ελαιοπαραγωγούς

    Αρχισε και συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς η καταβολή της επιδότησης στους ελαιοπαραγωγούς. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγ. Μπασιάκος, τις πρώτες δύο ημέρες εκδόθηκαν εντολές πληρωμής στις Ομάδες Παραγωγών Λακωνίας, Αγρινίου, Βόχας, Δερβενίου, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, ύψους 17,9 εκατ. ευρώ για 37.919 ελαιοπαραγωγούς.

    Ανακοινώθηκε ακόμη ότι ολοκληρώθηκε η καταβολή της εκκαθάρισης των επιδοτήσεων της περυσινής σοδειάς. Πληρώθηκαν 345.607 παραγωγοί, με 32 εκατ. ευρώ, για όλη την παραγωγή λαδιού και 19.619 παραγωγοί ελιών με 3,5 εκατ. ευρώ.

    Η προκαταβολή της επιδότησης που η καταβολή της άρχισε από την περασμένη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, είναι 1.1736 ευρώ (400 δρχ) το κιλό, ενώ η εμπορική τιμή του λαδιού ξεπερνάει τα 3 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα οι ελαιοπαραγωγοί.

    Οπως τόνισε ο κ. Μπασιάκος, η χορήγηση της προκαταβολής στους ελαιοπαραγωγούς εξαρτάται από την έγκαιρη υποβολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ των σχετικών φακέλων δικαιολογητικών από τις οργανώσεις των παραγωγών.

    [07] Κυβερνητική παρέμβαση για Νάουσα

    Εντολή για την άμεση κατάρτιση ειδικού προγράμματος ολοκληρωμένης αναπτυξιακής παρέμβασης για την Νάουσα, αλλά και την εξέταση δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης των απολυμένων των Κλωστηρίων και της Ολυμπιακής Κλωστοϋφαντουργίας, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ύστερα από την ενημέρωση που είχε από τον Νομάρχη Ημαθίας, Γιάννη Σπάρτση, σχετικά με τα προβλήματα ανεργίας και αποβιομηχάνισης που αντιμετωπίζει ο νομός.

    Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Σπάρτσης θα ενημερώσει λεπτομερώς το Σωματείο των εργαζομένων των Κλωστηρίων Ναούσης για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τον κ. Αλογοσκούφη, αλλά και τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνο Παναγιωτόπουλο και Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, στο προηγούμενο διήμερο στην Αθήνα. Στη σύσκεψη, θα συμμετέχουν και οι τέσσερις βουλευτές Ηλίας Φωτιάδης, Μιχάλης Χαλκίδης (από τη ΝΔ), Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Τάσος Σιδηρόπουλος (από το ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι και συνόδευαν τον νομάρχη Ημαθίας στις επαφές του με τους υπουργούς,

    Στο μεταξύ, σε ευρεία σύσκεψη στις 8 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο τη Νάουσας, θα τεθούν επί τάπητος τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στην Αθήνα ο κ. Σπάρτσης και θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις των εργαζομένων των Κλωστηρίων Ναούσης.

    [08] Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας

    Δεν υπάρχουν θύματα απο τον εκτροχιασμό της επιβατικής αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ έξω απο το Αδενδρο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις εως τώρα πληροφορίες.

    Τρεις τουλάχιστον από τους εκατον σαράντα επιβάτες του, μεταφέρονται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με ελαφρά ή σοβαρότερα τραύματα, ενώ κατασβέστηκε και η φωτιά που προκλήθηκε στο ένα από τα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν.

    Εγκυρες πληροφορίες από τον ΟΣΕ αναφέρουν ότι το τρένο προερχόμενο από την Αλεξανδρούπολη υπέστη βλάβη και ακινητοποιήθηκε επι σαράντα λεπτά στο σταθμό Φιλαδελφείας του Κιλκίς, απ όπου συνέχισε το ταξίδι του προς τη Θεσσαλονίκη αφού τεχνικοί επιδιόρθωσαν τη ζημιά.

    Κατά την είσοδό του στον σταθμό του Αδένδρου, όπου δεν προβλέπεται στάση, τρία από τα τέσσερα βαγόνια εκτροχιάστηκαν και ένα από αυτά άρπαξε φωτιά.

    Οι επιβάτες πρόλαβαν και βγήκαν έγκαιρα ενώ δυο από αυτούς που εγκλωβίστηκαν τους έβγαλαν υπάλληλοι του σταθμού του ΟΣΕ που έσπευσαν προς βοήθεια.

    [09] Ομιλία Μολυβιάτη στην Hellenic Aid

    "Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών, η ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και αναπτυξιακών αναγκών ανά τον κόσμο, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που οργάνωσε η Hellenic Aid, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, για την παρουσίαση του ανθρωπιστικού και αναπτυξιακού έργου του Υπουργείου.

    Αναφερόμενος στη συμβολή της Ελλάδας το 2004, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι "δαπανήσαμε 465 εκατ. ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί στο 0,023% του ΑΕΠ, για δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα και προγράμματα ανασυγκρότησης".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι "η Ελλάδα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της προοπτικών και δυνατοτήτων θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εκπληρώσει τους στόχους που προβλέπονται από τα Ηνωμένα Εθνη και την ΕΕ για την αύξηση του ποσοστού αυτού".

    Εξάλλου, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δέσμευση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, σε δημόσια τοποθέτησή του στη Γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας, εξέφρασε την ισχυρή βούληση της χώρας μας να συμβάλλει στον πόλεμο κατά της παγκόσμιας φτώχειας, παρακολουθώντας, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, την ευρωπαϊκή στοχοθέτηση, την αύξηση δηλαδή της κρατικής βοήθειας το 0,56% του ΑΕΠ μέχρι το 2010.

    Επιδίωξη της πολιτικής μας, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, είναι "η ανάδειξη της ελληνικής, ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη. Ειδικότερα στην ελληνική κοινή γνώμη, διότι ο κάθε έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει πού και πώς αξιοποιούνται τα χρήματα του προϋπολογισμού, πού δαπανώνται στις αναπτυσσόμενες χώρες και στη διεθνή κοινή γνώμη, διότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να προβάλλεται διεθνώς ως μια "παγκόσμια δύναμη ανθρωπιάς" που υπηρετεί τις αξίες του σύγχρονου πολιτισμού και της Δημοκρατίας μας".

    [10] Ο Παπανδρέου στην Κοινωνία Πληροφορίας

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, στο Νέο Κόσμο, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση και το Σύλλογο Εργαζομένων της εταιρίας.

    Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ότι η εταιρία ξεκίνησε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και "κάνει μία μεγάλη προσπάθεια για να φέρει τη χώρα σε ένα επίπεδο ευρωπαϊκό, μία προσπάθεια την οποία στηρίζουμε".

    Η εταιρία "Κοινωνία της Πληροφορίας" επενδύει στον άνθρωπο, διευκολύνοντας τον απλό πολίτη για τις υπηρεσίες του Δημοσίου με διαφάνεια, χωρίς γραφειοκρατία και διαφθορά.

    Ωστόσο, ο κ.Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι χάνει ευρωπαϊκά κονδύλια και ήδη έχουν διαπιστωθεί ότι έχουν χαθεί 150 εκατομμύρια ευρώ.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα της γρίπης των πτηνών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι "για άλλη μία φορά η κυβέρνηση δείχνει την έλλειψη σοβαρότητάς της και μας εκθέτει όλους".

    Εν τω μεταξύ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιείται ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Η συμβολή της αγροτικής οικονομίας και της ΚΑΠ στην αναπτυξιακή πορεία της ΕΕ - Προκλήσεις προοπτικές».

    [11] Αρνητικό το πρώτο δείγμα

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι οι προκαταρκτικές αναλύσεις του δείγματος γαλοπούλας απο τις Οινούσσες το οποίο έφθασε χθες από την Ελλάδα, στο αρμόδιο κοινοτικό εργαστήριο στην Αγγλία, απεδείχθησαν αρνητικές. Δηλαδή δεν εντόπισαν παρουσία του ιού Η5.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι πρόκειται για προκαταρκτικές αναλύσεις,ότι θα γίνουν και άλλες και ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει την αποστολή και άλλων δειγμάτων από την Ελλάδα. Ερωτηθείσα αν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε ότι "δεν έχουμε κανένα λόγο να παραπονεθούμε και σε γενικές γραμμές το επίπεδο της συνεργασίας μας είναι ικανοποιητικό".

    Στο μεταξύ τα αποτελέσματα που ελήφθησαν απο οκτώ δείγματα σε φάρμα στις Οινούσσες και εξετάστηκαν ήταν αρνητικά.

    Στις Οινούσες έφθασαν σήμερα εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενω στο Λονδίνο συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας των 25 με θέμα την προετοιμασία της ΕΕ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας.

    Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Στις Βρυξέλλες για το ίδιο θέμα συνεδριάζει η ανώτατη κτηνιατρική επιτροπή.

    Τι τονίζει Γαλλίδα ειδικός για τη γρίπη των πτηνών

    Η γρίπη των πτηνών είναι ζωϊκή νόσος και δεν συνιστά κίνδυνο για τον άνθρωπο ,δήλωσε σήμερα η γαλλίδα ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας,Ζαν Μπριγκέρ Πικού σε συνέντευξή της στην εφημερίδα France Soir.

    "Είναι ενα πρόβλημα που αφορά την υγεία των ζώων,όχι των ανθρώπων"λέει η γαλλίδα ερευνήτρια που είναι μέλος της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας.

    "Στα πουλερικά ,η νόσος μεταδίδεται μέσω της βρώσης και της επαφής με μολυσμένα κόπρανα,ενώ στους ανθρώπους η γρίπη μεταδίδεται εν γένει δια της αναπνευστικής οδού" λέει η Μπριγκέρ Πικού.

    Η εξάπλωση της νόσου των πουλερικών σε αρκετές ευρωπαικές χώρες έχει προκαλέσει ανησυχία και στη Γαλλία με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 30% οι πωλήσεις σε κοτόπουλα και γαλοπούλες.

    Εντοπίστηκαν πτηνά που είχαν προσβληθεί απο τον ιό.

    To Συμβούλιο Γεωργίας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα πως εντοπίστηκαν πτηνά που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών σε εμπορευματοκιβώτια που είχαν εισαχθεί παράνομα από την Κίνα.Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου Ζώων και Ασθενειών της χώρας επισήμανε πως όλα τα πτηνά καταστράφηκαν μετά τους ελέγχους και πως δεν υπάρχει κίνδυνος διάδοσης του ιού.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την ανησυχία του μετά τον εντοπισμό στην Κίνα μιας νέας εστίας της γρίπης των πτηνών και ζήτησε να ενισχυθούν τα μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Περίπου 2.600 πτηνά βρέθηκαν νεκρά από τον ιό Η5Ν1 στην Εσωτερική Μογγολία, σε πτηνοτροφείο με 10.000 πτηνά, κυρίως κοτόπουλα, πάπιες και παγώνια.

    Το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας ανακοίνωσε πως θανατώθηκαν συνολικά 90.000 πτηνά γύρω από το συγκεκριμένο πτηνοτροφείο για προληπτικούς λόγους.

    [12] Σιούφας: Μεγάλες ευκαιρίες για συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα

    Τη δυνατότητα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας προσφέρει η σύγχρονη Ελλάδα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές υπογράμμισε ο υπ. Ανάπτυξης Δ. Σιούφας από το βήμα του Συνεδρίου που διοργανώνει ο "Εκόνομιστ" με θέμα τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σημειώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα των ΣΔΙΤ θα αποφέρουν πολύ σύντομα θετικά αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με τον κ.Σιούφα δημιουργούνται πλέον πολύ μεγάλες ευκαιρίες για συμπράξεις και συνεργασίες με σκοπό την αξιοποίηση των ολυμπιακών και τουριστικών ακινήτων αλλά και των ακινήτων των λιμανιών. Οπως ανάφερε ο κ. Σιούφας προχωρούν ήδη 5 διεθνείς διαγωνισμοί από την Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα και άλλοι 8 διαγωνισμοί απο την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται σχετικές μελέτες απο οργανισμούς δημοσίου για την αξιποίηση των ακινήτων τους.

    Εξάλλου την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη βουλή και το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δίνοντας με τον τρόπο αυτό επιπλεόν ευκαιρίες για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Περιγράφοντας τις δράσεις της κυβέρνησης στο ενεργειακό πεδίο, ο κ.Σιούφας σημείωσε, ότι την 25η Οκτωβρίου υπογράφεται στην Ελλάδα η ιδρυτική συμφωνία για την ενεργειακή κοινότητα στην οποία συμμετέχουν 14 χώρες απο την ευρύτερη περιοχή.

    Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απαγκίστρωση του επιχειρείν απο τα γρανάζια της, ο κ.Σιούφας επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα κατατίθεται νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων. Αλλωστε έχει ήδη θεσπιστεί νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση βιομηχανικών επιχειρήσεων.

    Λιγότερα αναμένεται να είναι και τα προβλήματα που απορρέουν απο τη χρήση γής. Οπως τόνισε ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι ξεκινάει άμεσα η ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού και μέχρι το καλοκαίρι του 2006 θα είναι έτοιμα 2 ειδικά χωροταξικά σχέδια για τις ΑΠΕ και τον τουρισμό.

    Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού

    Ο νέος Ειδικός Γραμματέας για τις ΣΔΙΤ κ.Λ.Κορρές σημείωσε ότι η χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων, συμπληρωματικά προς τα διαθέσιμα δημόσια, μπορεί να βοηθησει στην υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων σε υποδομές και υπηρεσίες.

    Οι συνθήκες για την κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων είναι πλέον ώριμες, ανέφερε ο κ.Κορρές και η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχτεί τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. «Η θεσμοθέτηση διατάξεων, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες που καθορίζουν ότι οι αναθέσεις έργων θα γίνονται μέσα απο διαγωνιστικές διαδικασίες, σε συνδυασμό με την παρακουλούθηση των διαδικασιών απο την Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων του υπουργείου Οικονομίας, θα επιτρέψει τη δημιουργία συνθηκών διαφάνειας», τόνισε. H Ειδική Γραμματεία θα είναι σε θέση να συνδράμει τους φορείς σε όλα τα στάδια της υλοποίησης μιας σύμπραξης κατά τη διαδικασία της προκήρυξης, της ανάθεσης και μέχρι τη σύναψη της σύμβασης.

    Η ιδιωτική πρωτοβουλία

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurobank Ergasias Νίκος Νανόπουλος επεσήμανε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα, μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός καταλύτης ανάπτυξης ενισχύοντας τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες. Οσον αφορά το ρόλο των τραπεζών, ο κ.Νανόπουλος επεσήμανε ότι θα είναι στρατηγικός και μακροπρόθεσμος. Μπορούν, όπως τόνισε, να προσφέρουν τις απαραίτητες συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και ολοκληρωμένη χρηματοοικονομική υποστήριξη και τεχνογνωσία για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

    Οπως σημείωσε ο κ. Νανόπουλος, πρέπει να υπάρχει σαφής πολιτική δέσμευση και βούληση απβ όλους τους φορείς στην προώθηση των συμπράξεων και μια καλή εκπαιδευμένη και έμπειρη ομάδα δημόσιων λειτουργών, που θα αξιολογεί τις προτάσεις ΣΔΙΤ, ενώ το νομικό πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές και καλά σχεδιασμένο. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και ανταγωνισμός στους διαγωνισμούς του Δημοσίου που θα προκηρυχθούν.

    Στο συνέδριο μιλούν,επίσης, οι υπουργοί Εσωτερικών Π.Παυλόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς και Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 October 2005 - 13:14:00 UTC