Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θεμελίωση Υδροηλεκτρικού Σταθμού Σμοκόβου
  • [02] Απάντηση Ρουσόπουλου για διαφθορά
  • [03] Πτώση αεροσκάφους στη Νιγηρία.
  • [04] Αλαβάνος για δήμο Αθήνας.
  • [05] Ο Κάρoλος Παπούλιας στο Βέρμιο
  • [06] Οξεία κριτική Γ.Παπανδρέου
  • [07] ΚΚΕ για δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές
  • [08] Καραμανλής: Θεματοφύλακας του διεθνούς Δικαίου ο ΟΗΕ

  • [01] Θεμελίωση Υδροηλεκτρικού Σταθμού Σμοκόβου

    Θεμελιώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Σμοκόβου στην Καρδίτσα και ξεκινά έτσι άμεσα η υλοποίηση και κατασκευή του πολύτιμου έργου.

    Το έργο είναι συνολικού προΰπολογισμού οκτώ εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να αποτελέσει ανάσα ζωής για τον αγροτικό πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας ενώ θα δημιουργήσει και μια νέα δυναμική ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης για τον ορεινό όγκο περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

    Το έργο θα κατασκευαστεί κοντά στην έξοδο της σήραγγας Λεονταρίου που μεταφέρει το νερό από τη λίμνη Σμοκόβου και έτσι τα νερά του φράγματος Σμοκόβου, πέρα από την αρδευτική και υδρευτική τους εκμετάλλευση, θα αξιοποιηθούν και υδροηλεκτρικά για την παραγωγή ενέργειας. Εκτιμάται πως θα είναι δυνατή η άρδευση έκτασης 260.000 στρεμμάτων περίπου καθαρής γεωργικής γης.

    Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο "Ανταγωνιστικότητα" του Υπουργείου Ανάπτυξης, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Γ΄ ΚΠΣ) και το Ελληνικό Δημόσιο, είναι ενταγμένο στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ και έχει λάβει σχετική άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ. Ο ΥΗΣ Σμοκόβου θα έχει ισχύ 10 Μεγαβάτ (MW) και θα παράγει ετησίως 30 Γιγαβατώρες (GWh) περίπου. Σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί το φθινόπωρο του 2007. Μιλώντας στην εκδήλωση θεμελίωσης του έργου ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ.Δημ. Σιούφας, μεταξύ άλλων υποστήριξε, ότι το έργο αυτό αποτελεί "βήμα για να ολοκληρωθεί ο εξηλεκτρισμός της χώρας" και πρόσθεσε:

    " Υπάρχουν τρεις λίμνες στην ευρύτερη περιοχή(λίμνη Σμοκόβου, Πλαστήρα ενώ θα κατασκευαστεί και αυτή του Αχελώου) οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν μοναδικό τουριστικό πνεύμονα σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα έχω προτείνει την οδική διασύνδεση αυτών των τριών λιμνών, ενώ γίνονται ενέργειες για να υπάρχει σωστή οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή σε συνεργασία με το Νομάρχη και τους τοπικούς φορείς και παράγοντες." Ακόμα ο κ. Σιούφας ανέφερε πως οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης έχουν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της Περιφέρειας, καθώς κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε, αποτελεί εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ενώ αποκάλυψε πως την επόμενη εβδομάδα, κατατίθεται στη βουλή το νομοσχέδιο για τα βιοκαύσιμα, προσθέτοντας, πως αυτή η εξέλιξη θα δώσει νέα προοπτική στον αγροτικό κόσμο. Την ικανοποίησή τους για την θετική πορεία που είχε το παραπάνω έργο εξέφρασαν τόσο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Σαλαγκούδης όπως και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς. Για το έργο μίλησε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Δημήτρης Μανιατάκης ενώ παρέστησαν ακόμα ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, όπως και οι βουλευτές του νομού και άλλοι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες.

    [02] Απάντηση Ρουσόπουλου για διαφθορά

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ έκανε με αφορμή τα θέματα διαφθοράς ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Όμηροι της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν είναι εκείνοι που φτιάχνουν νόμους ασπίδες αλλά εκείνοι οι οποίοι έφτιαχναν νόμους φωτογραφικούς για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα".

    Η σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος, όπου υπάρχουν καταγγελίες τις διερευνά και τις στέλνει στον εισαγγελέα. Ως παράδειγμα έφερε την υπόθεση του υφυπουργού Απασχόλησης κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου ο οποίος προσέφυγε στον εισαγγελέα όταν υπήρξε καταγγελία για χρηματισμό συνεργάτη του. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση πάντως ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι οι καταγγελίες είναι αντιφατικές και ότι εγείρουν πολλά ερωτηματικά καθώς επίσης ότι η έρευνα θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα, γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν κυκλοφορεί ο κάθε πολίτης με ένα μαγνητοφωνάκι και μια κάμερα στην τσέπη.

    Για εντεταλμένη υπηρεσία και για ύποπτη υπόθεση που πιθανά ενορχηστρώνεται από πολιτικούς του αντιπάλους έκανε λόγο ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την υπόθεση που απασχολεί το υπουργείο.

    Πιο συγκεκριμένα σε κουτί από γλυκά που προσέφερε σε συνεργάτες του υφυπουργού η κυρία Ελένη Βουγλάνη που ζητούσε την πρόσληψη του γιου της, βρέθηκε επιταγή 5.000 ευρώ. Ο κ. Γιακουμάτος μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν προσέφυγε στον εισαγγελέα Παναγιώτη Πούλιο και στην Αστυνομία η οποία τελικώς έχει συλλάβει την κ. Βουγλάνη με την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας. Ο κ. Γιακουμάτος υπογράμμισε ότι στην ανάκριση θα αποδειχθεί αν η κυρία αυτή είχε συνεργάτες και σχέδιο.

    Από εκεί και πέρα ο κ. Γιακουμάτος έκανε λόγο για ευθύνες αυτών που επί χρόνια κυβέρνησαν τον τόπο (εννοώντας την προηγούμενη κυβέρνηση), προειδοποίησε ότι κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει τον Γεράσιμο Γιακουμάτο και δήλωσε ότι οι καθεστωτικές νοοτροπίες και το κουκούλωμα της διαφθοράς ανήκουν στο παρελθόν. Ο κ. Γιακουμάτος υπογράμμισε ότι ο σεβασμός στους νόμους είναι υπόθεση όλων και δήλωσε με έμφαση ότι μοναδικό κίνητρο της στάσης του είναι η εφαρμογή του νόμου.

    Ο κ. Γιακουμάτος κάλυψε το συνεργάτη του κ. Ρεμπή σημειώνοντας ότι δηλώνει τίμιος , η στάση του θα διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη, εγώ θα πράξω τα δέοντα. Ο κ. Γιακουμάτος κάλυψε πλήρως τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Βερναδάκη.

    Στο μεταξύ, την παραίτησή του στον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας υπέβαλε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Νίκος Γερασίμου μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε με αφορμή ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού.

    Ο κ. Γερασίμου στη δήλωση της παραίτησης του αναφέρει ότι " κατόπιν του θορύβου που προκλήθηκε και του ενδεχομένου να βλάψω, άθελά μου, το έργο της Διοίκησης του Ιδρύματος και της Κυβέρνησης, έθεσα αμέσως την παραίτησή μου στον αρμόδιο Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ο οποίος σε επικοινωνία με το γραφείο του, κατά την διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αυστραλία, την έκανε αποδεκτή".

    Ο κ. Γερασίμου αναφέρθηκε και στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού υπογραμμίζοντας ότι πριν τον διορισμό του ως Υποδιοικητού του Ιδρύματος επί 23 έτη διετέλεσε δικηγόρος στον Πειραιά εξειδικευμένος σε θέματα Ναυτιλιακού και Ασφαλιστικού Δικαίου και πως μεταξύ των εκατοντάδων πελατών τις υποθέσεις των οποίων χειρίστηκε στην σταδιοδρομία του ως δικηγόρου ήταν και ο Αντώνης Γκόφας, τον οποίο γνώριζε , όπως αναφέρει, επαγγελματικά από το 1990 περίπου.

    Ο εκδότης της Ελευθεροτυπίας κ.Θανάσης Τεγόπουλος υποστηρίζει στο κύριο άρθρο της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" οτι «το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα,το τεκμήριο της αθωότητας, έχουν καταλυθεί απο την εξουσία της τηλεόρασης».

    [03] Πτώση αεροσκάφους στη Νιγηρία.

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροδρομίων (FAΑ) της Νιγηρίας επιβεβαίωσε ότι επιβατικό αεροσκάφος τύπου Boeing 737 της εταιρίας Bellview Airlines που μετέφερε 114 ανθρώπους, 108 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος, κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του.

    Σύμφωνα με το CNN, στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Λάγκος - Αμπούτζα, η οποία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, επέβαιναν "υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι", τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

    Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 8:45 τοπική ώρα [22:45 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας] και αγνοείται έκτοτε, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Bellview, ο οποίος μίλησε νωρίτερα τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Έκτοτε, δεν έχει θεαθεί.

    Στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, με βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με μετεωρολόγους. Η ορατότητα έφθανε τα 8 χλμ., η οποία θεωρείται επαρκής.

    Οι αρχές έχουν αποστείλει ελικόπτερα της αστυνομίας να ερευνήσουν περιοχές όπου πιθανολογείται ότι το αεροσκάφος μπορεί να συνετρίβη.

    Ανταποκριτής του CNN χαρακτήρισε το ιστορικό ασφαλείας της Bellview Airlines "καλό", προσθέτοντας ότι η εταιρία θεωρείται "αξιόπιστη".

    [04] Αλαβάνος για δήμο Αθήνας.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Αυγή" προτείνει να στηθούν κάλπες ένα Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου στην Αθήνα για την ανάδειξη του υποψήφιου δημάρχου. Αναφερόμενος στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για το Δήμο Αθηναίων αναφέρει ότι ο Συνασπισμός ξέρει καλύτερα από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να τολμάει και να εμπιστεύεται τη νεολαία. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής σε συνέδριο αν χρειαστεί να επιληφθούν ζητήματα σε σχέση με την πορεία του ΣΥΝ. Ο κ. Αλαβάνος υπογραμμίζει ότι η πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι ένα πολύτιμο δώρο στο σύστημα.

    [05] Ο Κάρoλος Παπούλιας στο Βέρμιο

    «Εμείς πρέπει να είμαστε οι προμαχούντες εναντίον των νέων αυτών ηθών στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, όταν του ζήτησαν οι δημοσιογράφοι να σχολιάσει τα σκάνδαλα που ταλανίζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

    Ο κ. Παπούλιας παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 268 θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων στο χωριό Μεσόβουνο του Δήμου Βερμίου και επανέφερε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

    Υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της Γερμανίας να καταβάλει αποζημιώσεις και πως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης πρέπει να υπάρξουν επαφές με τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία, προκειμένου να βρεθεί ικανοποιητική λύση.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Βερμίου και ο δήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος του απένειμε το «χρυσό κλειδί» του Δήμου σε ειδική τελετή που έγινε στο κοινοτικό κατάστημα Μεσοβούνου.

    Προηγήθηκε επιμνημόσυνο αρχιερατικό τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Για το ιστορικό του ολοκαυτώματος στο Μεσόβουνο μίλησε ο κ. Σιδηρόπουλος. Ο κ. Παπούλιας εξήρε την προσφορά της Εθνικής Αντίστασης, για την οποία είπε ότι ήταν μία «τρέλα» και ο ίδιος έχει καθήκον να πηγαίνει στα μέρη της Ελλάδας όπου υπάρχουν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

    [06] Οξεία κριτική Γ.Παπανδρέου

    Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, με ιδιαίτερες αναφορές σε θέματα διαφθοράς, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί ως κατακτητής σε ξένη χώρα και ότι εγκαθιδρύει την κομματική φαυλότητα, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν διολίσθησε τόσο γρήγορα στην σκοτεινή πλευρά της πολιτικής.

    Η Νέα Δημοκρατία, τόνισε, γίνεται μέρος του προβλήματος της διαφθοράς και όχι πολέμιός της.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο θέμα της απόπειρας δωροδοκίας συνεργάτη του υφυπουργού Απασχόλησης Γεράσιμου Γιακουμάτου τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό αλλά είναι αποτέλεσμα της διαπαιδαγώγησης που κάνει η κυβέρνηση στον πολίτη στον οποίο με τις πράξεις της λέει ότι δεν την ενδιαφέρει αν κάποιος έχει προσόντα για να διορισθεί αλλά η ιδιοτέλεια, το δόντι και το πεσκέσι. Πρόκειται, τόνισε, για μια βαθύτατα πολιτική διαφθοράς.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τη λογική και την έννοια του συμψηφισμού και πρόσθεσε ότι το μείζον είναι να αλλάζουμε εμείς και όχι να κάνουμε κατήχηση στους άλλους για το τι πρέπει να αλλάξουν και αυτό πρόσθεσε είναι η μεγάλη δική μας κατάκτηση και η αξιοπιστία για την αυριανή κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση ότι προσπαθούν να περάσουν την αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό χτυπούν την καρδιά της αυτοπεποίθησης του Έλληνα πολίτη και περνούν την αντίληψη ότι ο Έλληνας είναι αδιόρθωτος. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει αυτή η λογική, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι εμείς αποδείξαμε πως όταν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε πολλά.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι κωφεύει στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς προτάσεις τις οποίες επανέφερε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της υποθάλπει τη διαφθορά και διαπαιδαγωγεί τους πολίτες σ' αυτήν.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε επαναστατική διαδικασία την διαδικασία επιμόρφωσης που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι αυτή θα είναι ένας βασικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του καινούργιου και διαφορετικού ΠΑΣΟΚ στο οποίο δεν θα έχουν θέση οι αποκλεισμοί αλλά η αξιοποίηση όλων. Τόνισε επίσης ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία προωθείται η έννοια του δικτυακού κόμματος.

    [07] ΚΚΕ για δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές

    Γενικό πολιτικό χαρακτήρα θα έχουν για το ΚΚΕ οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006 σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η απόφαση καθιστά σαφές ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο άμεσα ή έμμεσα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό.

    Σύμφωνα με την απόφαση οι «εργαζόμενοι μπροστά στις κάλπες πρέπει να σκεφτούν συνολικά την κατάσταση και τα προβλήματα που βιώνουν» και προσθέτει ότι «η μάχη των επικείμενων Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών του 2006 παίρνει, από τα ίδια τα πράγματα και τις εξελίξεις, γενικό πολιτικό χαρακτήρα».

    Πρόβλεψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν σε συνθήκες γενικευμένης πολιτικής αντιπαράθεσης, εξαιτίας της όξυνσης όλων των λαϊκών προβλημάτων, από τις συνεχιζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ επισημαίνει ότι ο κύριος όγκος των λαϊκών προβλημάτων είναι πανελλαδικού χαρακτήρα, απορρέουν από τη γενική πολιτική που ακολουθείται.

    Αιτιολογώντας περιατέρω τον γενικό πολιτικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «ο διαχωρισμός της πλειοψηφίας των προβλημάτων σε γενικά και τοπικά είναι τεχνητός και αποπροσανατολιστικός», γιατί «δεν έχει βάση ο διαχωρισμός των προβλημάτων σε προβλήματα εργασίας και σε προβλήματα στο χώρο κατοικίας, ούτε των προσώπων από τα κόμματα και την πολιτική τους, σε ό,τι αφορά στελέχη των κομμάτων που είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες».

    Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ η αντιπαράθεση στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση μπορούν να έχουν στην ατζέντα τους συνολικά προβλήματα τα οποία , όπως παρατίθενται στην απόφαση είναι:

    Β· Η ανεργία και η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και μεροκάματα, οι συντάξεις πείνας των εργατοϋπαλλήλων.

    Β· Τα βάσανα των αυτοαπασχολουμένων, των μικροεπαγγελματιών και της φτωχής αγροτιάς.

    Β· Οι απολύσεις και η εργοδοτική τρομοκρατία, οι νέες ανισότητες που προστέθηκαν στις γυναίκες.

    Β· Η ωμή επίθεση που δέχεται η νεολαία στο δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά.

    Β· Η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας.

    Β· Οι γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις.

    Β· Η διάδοση των ναρκωτικών σε παιδιά ακόμα στην προεφηβία.

    Β· Η καταστροφή του περιβάλλοντος.

    Β· Η έλλειψη δημόσιων έργων που αφορούν το λαό όπως είναι αυτά της αντισεισμικής θωράκισης, τα αντιπλημμυρικά, το οξύ πρόβλημα των απορριμμάτων.

    Β· Η έλλειψη έργων αποχέτευσης.

    Β· Η έλλειψη έργων για την πανελλαδική διαχείριση του νερού.

    Β· Το αβάσταχτο βάρος των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, που επιβαρύνει τη λαϊκή πλειοψηφία, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής της, καθώς και η συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

    Β· Τα πλούτη που συγκεντρώνει η ολιγαρχία του πλούτου, οι επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές της.

    ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ

    Παρουσιάζοντας στη συνέχεια την στάση και την τακτική που θα ακολουθήσει το ΚΚΕ , η απόφαση αναφέρεται στα «κριτήρια της ψήφου» προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη υπερψήφισης των συνδυασμών που θα υποστηριχθούν από το ΚΚΕ. Ετσι, η απόφαση τονίζει ότι «το ΚΚΕ δεν ακολουθεί τη διγλωσσία των άλλων κομμάτων, που τρέχουν από τώρα να αποσπάσουν πολιτικά - κομματικά κέρδη από τις τοπικές εκλογές, ενώ από το λαό ζητούν να ψηφίσει με τοπικά κριτήρια, με κριτήριο τα πρόσωπα και όχι τις πολιτικές δυνάμεις που τα στηρίζουν. Θέλουν η λαϊκή δυσαρέσκεια να μείνει στο ράφι και να μην εκφραστεί στις εκλογές».

    Επομένως , προσθέτει η απόφαση οι ψηφοφόροι πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες με πολιτικά κριτήρια. Και αυτό επειδή, όπως εξηγεί στη συνέχεια, «η ΝΔ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή ψήφο ως ψήφο εντολής και ανοχής στη λεγόμενη πολιτική των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να κάνει νέα επέλαση σε βάρος του λαού, των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στην πόλη, των φτωχών μικρομεσαίων αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας που ανήκουν στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα. Θέλει τοπικές αρχές προσηλωμένες όχι μόνο στη γενική πολιτική, αλλά και αποφασισμένες να περάσουν τις κεντρικές επιλογές τοπικά, να αλιεύσουν νέα εκλογική πελατεία για το κυβερνητικό κόμμα».

    Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αυξήσει τις δυνάμεις του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο να υποκλέψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ δεν έχει ουσιαστικές διαφορές με τη ΝΔ. Το κύριο για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές έχασε τη διακυβέρνηση.Ενδιαφέρεται, μέσω της μάχης των τοπικών εκλογών, να συγκαλύψει τις ευθύνες του, να ανακτήσει τη χαμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να συνεχίσει την ίδια πολιτική, να έχει κομματικό σύμμαχο τις τοπικές αρχές στην αύξηση της εκλογικής πελατείας».

    Κεντρικό πολιτικό επιχείρημα του ΚΚΕ είναι ότι «η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να εξελιχθεί σε μάχη καταδίκης του δικομματισμού στο γενικό πολιτικό και το τοπικό πεδίο», ενώ ζητά «η απάντηση στην κοινή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην ΤΑ, είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων αγωνιστικής συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ».

    Εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι αν αυτή η θέληση πάρει τα χαρακτηριστικά μαζικής καταδίκης των ψηφοδελτίων που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τους εταίρους τους και στους δύο γύρους, θα ανοίξει μια νέα σελίδα για το λαό, το κίνημα, την προοπτική των συνεργασιών που αμφισβητούν τη σημερινή τάξη πραγμάτων και είναι σε θέση να την αντιπαλέψουν.

    Οσον αφορά την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές το ΚΚΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση «προετοιμάζει αρνητικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, για την καλύτερη προώθηση της γενικότερης πολιτικής των αναδιαρθρώσεων. Για το σκοπό αυτό, διευρύνει και τον αριθμό των, υψηλά αμειβόμενων, στελεχών στην Αυτοδιοίκηση (αντιδήμαρχοι -επιστημονικοί σύμβουλοι), για να έχει περισσότερα στελέχη της αποκεντρωμένης διοικητικής μηχανής, τα οποία θα μάχονται για την προώθηση της γενικότερης πολιτικής της αστικής τάξης, του ιμπεριαλισμού όχι μόνον στην ΤΑ αλλά και γενικότερα».

    Για το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ακόμη ότι «ως αντιπολίτευση, ενώ συμφωνεί στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα με την κυβέρνηση της ΝΔ και τη στηρίζει σ' αυτά, αναπτύσσει δημαγωγική αντιπολίτευση, διαμαρτύρεται σε θέματα διαδικασίας, για να κρύψει τη συμφωνία του στα θέματα ουσίας».

    Για τον Συνασπισμό το ΚΚΕ τονίζει ότι «ο ΣΥΝ κινούμενος στον αστερισμό της συναίνεσης και της πάση θυσία συμμετοχής στη διαχείριση ψήφισε όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούσαν στις ιδιωτικοποιήσεις μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της φορολογίας. Δεν περιορίστηκε στην ψήφο. Πήρε ενεργό μέρος στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων είτε μέσα από τα κοινά ψηφοδέλτια συνεργασίας και συνδιαχείρισης με το ΠΑΣΟΚ είτε ως συναινετική αντιπολίτευση». Για το ίδιο κόμμα, εκτιμά επίσης ότι ο Συνασπισμός: «επιδιώκει να συσκοτίζει τα προβλήματα. Η δήθεν φιλολαϊκή φρασεολογία του ΣΥΝ είναι άσφαιρη, από τη στιγμή που ο γενικός προσανατολισμός του, αλλά και η θητεία του στην ΤΑ, βρίσκονται κάτω από τη συμφωνία του Μάαστριχτ, της απελευθέρωσης των αγορών. Είναι άσφαιρη, από τη στιγμή που συνδέει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των κερδών. Ενώ εξυμνεί το ΟΧΙ του γαλλικού και ολλανδικού δημοψηφίσματος, ενώ χαιρετίζει κάθε εκδήλωση αποσκίρτησης από το δικομματισμό, στήνει δίχτυ εγκλωβισμού των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην κλασική πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας. Επιδιώκει να διαχειριστεί προς όφελός του αυτή την πολιτική».

    Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αφήνει να διαφανεί η ικανοποίηση του κόμματος για το έργο που έχουν επιτελέσει όσοι εξελέγησαν με την στήριξη του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι «το ΚΚΕ και οι δυνάμεις που συνεργάστηκαν μαζί του προτίμησαν το δρόμο του αγώνα, στο πλευρό της πλειοψηφίας των εργαζομένων που υποφέρουν». Προσθέτει ακόμη ότι «το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι ενημέρωναν το λαό, πρότειναν λύσεις, αντιπρότειναν έργα και δραστηριότητες που αν γίνονταν θα βελτίωναν τις συνθήκες ζωής και δουλειάς. Αρνήθηκαν την αύξηση της τοπικής φορολογίας, την ανάθεση έργων στους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για το κέρδος τους και όχι για το λαό. Αρνήθηκαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, την ιδιωτικοποίηση ή την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων».

    Οσον αφορά το ζήτημα των συνεργασιών στις εκλογές του επομένου έτους η απόφαση τονίζει ότι «το ΚΚΕ θα συμβάλει στη συγκρότηση ψηφοδελτίων συνεργασίας και συσπείρωσης».

    1.Ειδικότερα αναφέρεται ότι «το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να συναντηθούν ευρύτερες δυνάμεις και αγωνιστές -αγωνίστριες σε συσπειρώσεις συνεργασίας, από τις οποίες θα προκύψουν και ψηφοδέλτια.

    2. Θα συντονιστεί με δυνάμεις που συνεργάστηκε και στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, στα διάφορα μέτωπα πάλης.

    3.Επιδιώκει να συναντηθεί και με νέες δυνάμεις, που αναδείχτηκαν μέσα από τους πρόσφατους αγώνες. Με όλους εκείνους και εκείνες που συμφωνούν ότι η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να δώσει σαφές πανελλαδικό μήνυμα κατά της πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

    4.Να προβληθούν πλατιά οι θέσεις του Κόμματος και να ενισχυθεί η παρουσία και δράση των ενωτικών αγωνιστικών νομαρχιακών και δημοτικών Κινήσεων.

    5. Να διαμορφωθεί ένα ισχυρό αγωνιστικό ρεύμα, που θα εκφραστεί στα ενωτικά ψηφοδέλτια τα οποία θα στηρίξει το ΚΚΕ. Θα εκφραστεί και στα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης με αυξημένα εκλογικά ποσοστά, συσπείρωσης και κατάκτησης νέων θέσεων σε βάρος των κομμάτων του δικομματισμού και των συμμάχων τους.

    Στο σημείο αυτό η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποσαφηνίζει ότι «απορρίπτει συμμαχίες που εκφράζουν συναλλαγή με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απορρίπτει συνεργασία με τις δυνάμεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού, με τις δυνάμεις της διγλωσσίας». Επίσης «αρνείται συμμαχίες που υποκύπτουν στο προσωρινό κέρδος και βάζουν τορπίλη στο κίνημα αύριο. Απορρίπτει συμμαχίες που έχουν στόχο τη διανομή αξιωμάτων στην υπηρεσία της κυρίαρχης πολιτικής. Διεκδικεί συμμαχίες και ψήφο για αξιώματα που θα τεθούν αποκλειστικά και μόνο στην υπηρεσία του λαού».

    Κατά συνέπεια , η απόφαση καθιστά σαφές ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΚΚΕ σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ ούτε άμεση ούτε έμμεση. Με τα κόμματα αυτά έχουμε ριζικές διαφορές και στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης».

    [08] Καραμανλής: Θεματοφύλακας του διεθνούς Δικαίου ο ΟΗΕ

    "Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, στα 60 χρόνια της παρουσίας του στη διεθνή ζωή, επιτελεί, μέσα από πολλές προκλήσεις και αντιξοότητες, μία μοναδική σε σημασία αποστολή για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο. Ήταν και είναι ο θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, στοιχείων απαραίτητων για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία κρατών και λαών", αναφέρεται στη δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    "Βεβαίως, 60 χρόνια μετά την ίδρυσή του ο ΟΗΕ καλείται να συνεχίσει την σημαντικότατη αυτή αποστολή του, σε συνθήκες τελείως διαφορετικές από εκείνες που ίσχυαν όταν ξεκίνησε τη δράση του.

    Ο κόσμος μας είναι αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις και νέες απειλές, όπως η διεθνής τρομοκρατία, η φτώχεια, οι ανθρωπιστικές κρίσεις, η μάστιγα των ναρκωτικών και οι φυσικές καταστροφές, πολλές απβ τις οποίες οφείλονται στην έλλειψη αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος.

    Είναι επιβεβλημένο, επομένως, να προχωρήσει ο ΟΗΕ στις αναγκαίες εκείνες μεταρρυθμίσεις που θα τον καταστήσουν αποτελεσματικότερο. Η μεταρρυθμιστική αυτή διαδικασία θα πρέπει να συμπεριλάβει και το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου η υφιστάμενη σύνθεση δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή διεθνή κοινότητα.

    Η χώρα μας, σταθερός και ένθερμος υποστηρικτής του ΟΗΕ, έχει την ευκαιρία, αλλά και την βούληση, να συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια και με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την χρονική περίοδο 2005-2006. Με όλες μας τις δυνάμεις εργαζόμαστε για έναν ΟΗΕ δημοκρατικότερο και αποτελεσματικότερο στο σύγχρονο κόσμο", καταλήγει η δήλωση του πρωθυπουργού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 October 2005 - 7:43:38 UTC