Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηνύματα Παπούλια προς τις ηγεσίες της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ
  • [02] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [03] Επαφές Παπανδρέου στο Λονδίνο
  • [04] Καταδίκη δηλώσεων ιρανού προέδρου για Ισραήλ
  • [05] Συναντήσεις εκπροσώπων της ευρωπαϊκής αριστεράς με Παπούλια και Καραμανλή
  • [06] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [07] Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΚΚΕ για τη νεολαία
  • [08] 1ο Συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στην Αθήνα
  • [09] Αρνητικά τα δείγματα από τις Οινούσσες

  • [01] Μηνύματα Παπούλια προς τις ηγεσίες της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ

    Την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι προκλητικός λέγοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ την ίδια ώρα περίπου 200 άτομα που ανήκουν στην εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι», πολιόρκησαν, με την ανοχή της αστυνομίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι και φωνάζοντας συνθήματα κατά του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, ζήτησαν να μεταφερθεί το Πατριαρχείο στην Ελλάδα.

    Η Τουρκία «πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι για το δικό της καλό να συνεργαστεί χωρίς υστεροβουλίες με την Ελλάδα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του μετά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ.

    Η χώρα μας θα δώσει μάχη για δίκαιη και οριστική λύση του Κυπριακού, που δεν θα ανέχεται στρατεύματα κατοχής σε ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε επίσης αυστηρή προειδοποίηση και προς την ηγεσία των Σκοπίων, λέγοντας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα και εκβιασμούς, αλλά θα επιδιώξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

    Επίσης, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην εσωτερική κατάσταση της χώρας, τονίζοντας ότι θα δοθεί η μάχη για μια κοινωνία της αλληλεγγύης, με λιγότερους άνεργους και περισσότερη αλληλεγγύη για τα φτωχότερα στρώματα.

    Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δήλωσε τα εξής: «Τιμούμε τους ήρωες εκείνους που προσέφεραν ακόμα και τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς σε καθεστώς δημοκρατίας και ελευθερίας. Οι ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις μας αποτελούν αδιαπέραστη ασπίδα και εγγύηση της άμυνας και της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι από το υστέρημά τους συνεισφέρουν στον πολυδάπανο εκσυγχρονισμό τους. Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ όλες και όλους, που συμμετείχαν στην μεγαλειώδη αυτή παρέλαση. Μας έκαναν για άλλη μια φορά υπερήφανους γιβ αυτό τους εμπιστευόμαστε και τους θαυμάζουμε».

    Στα μηνύματά τους οι πολιτικοί αρχηγοί επισημαίνουν, με αφορμή την επέτειο του «Οχι», το σθένος και τη δύναμη ψυχής που επέδειξε ο ελληνισμός.

    Δοξολογία και μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

    Παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου , του γραμματέα της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη , βουλευτών και εκπροσώπων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων εψάλη στην Μητρόπολη Αθηνών, η δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Την δοξολογία τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.

    Εξερχόμενη της Μητρόπολης η κ. Γιαννάκου δήλωσε ότι η "ημέρα είναι σπουδαία στο συμβολισμό της, καθώς το νόημά της εξακολουθεί να παραμένει αναλλοίωτο. Έχει σημασία η κοινωνική συνοχή και η δύναμη της ψυχής και το πάθος για την προστασία της ελευθερίας που κυριαρχούν".

    "Ακόμη κι αν σήμερα τα οπλικά συστήματα είναι διαφορετικά", πρόσθεσε η κα Γιαννάκου, "αυτό το αίσθημα του λαού πρέπει να παραμένει σε μία εποχή παγκοσμιότητας και συνεργασίας. Η έννοια του έθνους και των αρχών που οδηγούν σε νίκες, σαν αυτές εναντίον των Ιταλών με τους οποίους σήμερα είμαστε σύμμαχοι, εξακολουθεί να παραμένει πάντα υψηλή".

    Μετά την δοξολογία ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και η μαθητική παρέλαση ενώπιον της υπουργού Παιδείας.

    "Η Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, δεν είναι μόνο μία γεωγραφική ενότητα, μία μεγαλειώδης παράδοση, είναι μία πολύ ωραία ιδέα. Η ιδέα να υπηρετούμε τον άνθρωπο και τις αξίες μας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ειρήνης. Με το μεγάλο ΟΧΙ του 1940 αλλά και πολλές άλλες εποχές, σύγχρονες, όταν βάζει στόχους η Ελλάδα μπορεί και τα καταφέρνει και αναδεικνύεται σε οικουμενική δύναμη", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Μικρή ένταση σημειώθηκε στην πλατεία Συντάγματος όταν μέλη της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να πλησιάσουν στον χώρο της παρέλασης και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους άνδρες των ΜΑΤ.

    [02] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Συναντήσεις εργασίας έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

    Αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων και το νέο νομοσχέδιο για τον "βασικό μέτοχο" μετά και τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαικής Επιτροπής.

    Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για την εσωτερική αγορά Επιτρόπου Τσάρλι Μακ Κρίβι δήλωσε στις Βρυξέλλες, ότι το νέο νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει οι ελληνικές αρχές σε αντικατάσταση των παλαιότερων λεγόμενων νόμων "περί βασικού μετόχου" είναι συμβατός προς το κοινοτικό Δίκαιο και έχει τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής.

    Ειδικότερα, ο Ολιβερ Ντριούς ανέφερε ότι μετά την εξέταση στην οποία προχώρησαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής επί του κειμένου του νομοσχεδίου, αλλά και τη συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές το τελευταίο διάστημα, κρίνεται ότι το περιεχόμενο του κειμένου είναι σύμφωνο με βασικές διατάξεις του κοινοτικού δικαίου.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος δεν θέλησε να αναφερθεί στα βασικά σημεία του κειμένου, επισήμανε ωστόσο ότι η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας θα πρέπει να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

    [03] Επαφές Παπανδρέου στο Λονδίνο

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με το δήμαρχο του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον και στην ατζέντα τους ήταν βασικά τρία θέματα. Η Ολυμπιακή εκεχειρία, η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και η συνεργασία τους στα θέματα της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Παιδείας.

    Για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα ο κ. Παπανδρέου προώθησε την ιδέα ότι η Ολυμπιάδα του 2012 την οποία θα διοργανώσει το Λονδίνο, προσφέρεται ως μία νέα ευκαιρία -αφού δεν ικανοποιήθηκε το ελληνικό αίτημα με την Ολυμπιάδα της Αθήνας- να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. "Θα είναι μία κίνηση, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο δήμαρχο του Λονδίνου, η οποία θα εκτιμηθεί και θα αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο με θετικές επιπτώσεις στην εικόνα της Μ. Βρετανίας".

    Ο δήμαρχος του Λονδίνου ο οποίος στο παρελθόν έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του στο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ανταποκρίθηκε θετικά στη σχετική πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Για το θέμα της Ολυμπιακής εκεχειρίας, ο Κεν Λίβινγκστον διαβεβαίωσε τον κ. Παπανδρέου ότι με το σημαντικό ρόλο που θα έχει μέχρι τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2012 επιθυμεί να έχει και ενεργό συμμετοχή στην προώθηση της Ολυμπιακής εκεχειρίας.

    Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Κεν Λίβινγκστον, ο κ. Γ. Παπανδρέου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

    "Πήρα την πρωτοβουλία να δω το δήμαρχο του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, καθώς το Λονδίνο έχει αναλάβει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2012. Μιλήσαμε για την πιθανή συνεργασία μας στο θέμα της Ολυμπιακής εκεχειρίας το οποίο είναι κάτι που στηρίζει ένθερμα ο δήμαρχος του Λονδίνου, όπως και παλαιότερα έχει στηρίξει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Συζητήσαμε την ιδέα να συνδέσουμε και να αναδείξουμε την Ολυμπιάδα του 2012 με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Κεν Λίβινγκστον και άλλα θέματα, ιδιαίτερα για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη, καθώς και το θέμα της Παιδείας , ένα πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα. Ο Κεν Λίβινγκστον μου είπε ότι είναι διατεθειμένος να έρθει και στην Ελλάδα και να συζητήσει μαζί μας αυτά τα δύο θέματα. Δηλαδή της Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

    Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε, στην Ντάουνιγκ Στριτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ προς τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες.

    Το θέμα που βασικά ανέπτυξαν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, στο δείπνο εργασίας την παραμονή της άτυπης διάσκεψης κορυφής της ΕΕ, ήταν -όπως δηλωσε ο κ.Παπανδρέου- η ανοικοδόμηση της αυριανής κοινωνικής Ευρώπης, η οποία θα βασίζεται στις αξιες, στον άνθρωπο, στην απασχόληση, στην παιδεία και στην έρευνα.

    "Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, δήλωσε ο κ.Γ.Παπανδρέου, παίρνουμε τώρα την πρωτοβουλία να διαμορφώσουμε τις προτεραιότητες, τους στοχους και το οραμα της αυριανής Ευρώπης. Ημασταν εμείς οι σοσιαλιστές, τα εργατικά κινήματα και κόμματα, τα οποια διαμορφώσαμε την κοινωνική Ευρώπη. Σήμερα λέμε οτι εχουμε την ιστορική ευθυνη να ανακαλύψουμε και πάλι τι σημαίνει κοινωνική Ευρώπη μέσα στην παγκοσμιοποιημένη και απαιτητική θα έλεγε κανείς κοινωνία, που εχει ανάγκη τον ανταγωνισμό αλλά και την κοινωνικη συνοχή".

    Ο κ.Παπανδρέου ενημέρωσε οτι στην διάρκεια του δειπνου στην Νταουνιγκ, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες συζητησαν και άλλα θέματα, όπως την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση, την προστασία του περιβάλλοντος,την αγροτική οικονομία και τις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας, και βεβαίως , είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,αναφερθηκαμε στην διεύρυνση ,ένα θεμα το οποιο συμφωνήσαμε οτι πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ενα στοιχείο θετικό,που θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό,να κανουμε την Ευρωπη μια Ευρωπη των αξιών, οχι να επενδύσουμε στην φθηνή εργασία, αλλά να επενδύσουμε στις αξίες, στον ανθρωπο, στην παιδεία και στην ερευνα. Αυτες, κατεληξε ο κ.Παπανδρέου ειναι οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, και βλέπω μία ενότητα σκέψης και προτάσεων για την Ευρωπη των επενδύσεων και της απασχόλησης.

    Ο κ.Παπανδρέου είπε επίσης οτι ειχε διμερεις συνομλίες με τον Βρετανο πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ και άλλους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες, τους οποιους ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκια.

    [04] Καταδίκη δηλώσεων ιρανού προέδρου για Ισραήλ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τις δηλώσεις του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος ζήτησε να "εξαφανιστεί από το χάρτη" το Ισραήλ.

    "Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τις δηλώσεις για το Ισραήλ που αποδίδονται στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, πρόεδρο της ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν", επισημαίνεται σε ανακοίνωση που διάβασε ο εκτελών χρέη προέδρου του συμβουλίου, ρουμάνος πρεσβευτής Μινέα Μότοκ.

    "Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστηρίζουν τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν στις 27 Οκτωβρίου σύμφωνα με την οποία ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών ορίζει πως τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να απέχουν από απειλές ή τη χρήση βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της ανεξαρτησίας ενός άλλου κράτους", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Νταν Γκίλερμαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση και ευχαρίστησε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Το Ιράν χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» κι υπαγορευμένη από το «σιωνιστικό καθεστώς» την καταδίκη του από το ΣΑ του ΟΗΕ για τις δηλώσεις του προέδρου του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, βάσει των οποίων το Ισραήλ θα πρέπει να διαγραφεί από τον χάρτη, μεταδίδει το πρακτορείο IRNA.

    «Η διακήρυξη που δημοσίευσε το ΣΑ κι η οποία προτάθηκε από το σιωνιστικό καθεστώς για να καλύψει τα εγκλήματά του και νβ αποδώσει μία εικόνα αντίθετη από την πραγματική, είναι απαράδεκτη», αναφέρει το ιρανικό ΥΠΕΞ σε ανακοινωθέν του, που αναμεταδίδεται από το πρακτορείο.

    Το ιρανικό υπουργείο αναρωτιέται γιατί το ΣΑ δεν καταδικάζει επίσης τις απειλές για στρατιωτική απειλή που εξακοντίζουν εναντίον του οι ηγέτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς επίσης και τα «εγκλήματα» του «τρομοκρατικού» καθεστώτος της Ιερουσαλήμ.

    Παράλληλα, το υπουργείο τονίζει πως το Ιράν ουδεμία πρόθεση έχει να επιτεθεί κατά του Ισραήλ, δηλώνοντας πως δευσμεύεται από τις διεθνείς του υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

    «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών κι ουδέποτε έχει προσφύγει, ούτε κι έχει απειλήσει να προσφύγει στη βία εναντίον κάποιου άλλου κράτους», προσθέτει το υπουργείο.

    Το ιρανικό υπουργείο υπενθυμίζει τη θέση αρχής της Ισλαμικής Δημοκρατίας για το παλαιστινιακό ζήτημα, που δεν είναι η καταστροφή του Ισραήλ, αλλά το τέλος «της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, η επιστροφή όλων των παλαιστινίων προσφύγων, η διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος κι η δημιουργία ενός δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους με την αγία Κοντς (Ιερουσαλήμ) ως πρωτεύουσάς του».

    Καταδίκη δηλώσεων από Ελλάδα

    Η Ελλάδα καταδικάζει ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι «πρέπει να σβηστεί το Ισραήλ από το χάρτη» θεωρώντας ότι πρόκειται για απειλές κατά της ειρήνης και της σταθερότητας.

    Σε δήλωση του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι οι δηλώσεις είναι «απαράδεκτες» και πρόσθεσε ότι «απειλές χρήσης βίας κατά οιουδήποτε κράτους αποτελούν ευθεία προσβολή στο πνεύμα και στο γράμμα του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».

    «Είναι απειλές κατά της ειρήνης και της σταθερότητας. Κατά της συνύπαρξης και συνεργασίας κρατών και λαών. Η Ελλάδα μαζί με τη διεθνή κοινότητα τις καταδικάζει απερίφραστα», κατέληξε στη δήλωση του ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ.

    [05] Συναντήσεις εκπροσώπων της ευρωπαϊκής αριστεράς με Παπούλια και Καραμανλή

    Εκπρόσωποι του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που μετέχουν στο Συνέδριο για την Αριστερά στην Ευρώπη που πραγματοποιείται στην Αθήνα, έγιναν σήμερα, διαδοχικά, δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Συνοδευόμενοι από τον οικοδεσπότη του Συνεδρίου, Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αριστεράς, είχαν εγκάρδιες συνομιλίες με τον Κάρολο Παπούλια και τον Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι και τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου τους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενους τους ευρωπαίους αριστερούς ηγέτες σημείωσε πως όλοι έχουμε ανάγκη από ανανέωση των ιδεών και ίσως από μιάν άλλη ευρωπαϊκή πολιτική.

    Και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει το θάρρος να εναντιωθεί σε επιθετικές πολιτικές που δεν την οδηγούν πουθενά.

    Στις συναντήσεις μετείχαν οι Φάουστο Μπερτινόττι, Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Οσκαρ Λαφονταίν του Αριστερού Κόμματος Γερμανίας, Μαρί-Ζωρζ Μπυφέ του PCF Γαλλίας, Λόταρ Μπίσκυ του PDS Γερμανίας, Φρανσίσκο Φρούτος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, Αλαίν Μπρίνγκολ του Εργατικού Κόμματος Ελβετίας, Ιβάν Φόσι της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Σαν Μαρίνο και Α. Κυπριανού του ΑΚΕΛ Κύπρου.

    [06] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, καθώς επίσης και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν τα υπουργεία τους, συζήτησαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Υπενθυμίζεται ότι εντός των προσεχών ημερών ο κ. Δημήτρης Σιούφας θα μεταβεί στην Ιταλία προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δυο χώρες, ενώ τη Δευτέρα θα διεξαχθεί στη Βουλή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την εξωτερική πολιτική.

    [07] Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΚΚΕ για τη νεολαία

    Αρχίζει σήμερα η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΚΚΕ με θέμα: "Η δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας. Η στήριξη της ΚΝΕ", που γίνεται στην Αθήνα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

    Στη Συνδιάσκεψη παίρνουν μέρος τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου και αντιπρόσωποι των κομματικών οργανώσεων που εκλέγονται από τις Επιτροπές Περιοχών και τις Επιτροπές Πόλης Αθήνας-Πειραιά-Θεσσαλονίκης, με ενιαίο μέτρο που έχει οριστεί από την Κεντρική Επιτροπή.

    Παράλληλα, θα παρακολουθήσουν τις εργασίες ως προσκεκλημένοι, στελέχη της ΚΝΕ, καθώς και του ΚΚΕ από τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής και τις οργανώσεις.

    Η απόφαση να γίνει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη νεολαία,πάρθηκε απο το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

    Στην πολιτική απόφαση του Συνεδρίου για τα καθήκοντα του κόμματος μέχρι το 18ο Συνέδριο, τονίζεται ότι η ισχυροποίηση του κόμματος κρίνεται από τη δουλειά του στη νεολαία.

    [08] 1ο Συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στην Αθήνα

    Η ανάπτυξη της οργανωμένης κοινής δράσης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού στο 1ο συνέδριο του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» που οργανώνει ο Συνασπισμός στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν το πρωί και θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα.

    Εντυπωσιακό ήταν το περιεχόμενο του χαιρετισμού του Μ. Θεοδωράκη ο οποίος υπογράμμισε ότι «η αριστερά έχασε τον πόλεμο στην Ευρώπη χωρίς να δώσει μάχη». Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης θέλοντας να τονίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι η Αριστερά «εγκατέλειψε τις μάζες των εργαζομένων, της διανόησης και του πολιτισμού στο έλεος της πολιτικής των πολιτικών της αντιπάλων, πιστεύοντας ότι με τις καταγγελίες και τα αναθέματα θα σταματήσει τον τροχό της ιστορίας. Ουσιαστικά βγήκε έξω από τη ζωή, πιστεύοντας ότι με την παθητική της στάση θα σταματήσει τη ζωή».

    Ο Μ. Θεοδωράκης είπε ότι το έργο του συνεδρίου είναι πολύ δύσκολο σημειώνοντας ότι «θα πετύχει αυτός που η ανάλυσή του θα συλλάβει την πεμπτουσία του σύγχρονου κόσμου, που ήδη τρέχει με ηλεκτρονικούς ρυθμούς, ώστε να προτείνει στους λαούς της Ευρώπης λύσεις αφ΄ ενός ρεαλιστικές και αφ΄ ετέρου αναγεννητικές, που θα τους εκφράζουν, θα τους εμπνέουν και θα τους κινητοποιούν».

    Στην εισαγωνική του ομιλία ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φάουστο Μπερτινότι είπε ότι υπάρχει μια ιστορική ανάγκη η οποία γίνεται όλο και περισσότερο φανερή: η ανάγκη να οικοδομηθεί μια εναλλακτική κοινωνία. Τα κινήματα, πρόσθεσε, το έχουν αντιληφθεί αυτό πολύ έντονα και το έχουν εκφράσει με το σύνθημα: «Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Μπερτινότι προκύπτει μια νέα ιστορική ανάγκη για μια εναλλακτική κοινωνία. Σε αυτή την προσπάθεια καλείται να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο η Ευρώπη. Όχι η σημερινή Ευρώπη, αλλά μια άλλη με διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπερτινότι το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν μπορεί να αναμένει να ζει απλώς ως η κριτική έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας. Μπορεί, είπε να παρέμβει σε αυτή την πολιτική πραγματικότητα, αλλά μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μόνο αν έχει το δικό του αυτόνομο πολιτικό σχέδιο, βασισμένο σε μια πολιτική κουλτούρα μιας καινούργιας κριτικής απέναντι στο σημερινό καπιταλισμό.

    Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος αναγνώρισε τη δυσκολία του εγχειρήματος ωστόσο υπογράμμισε ότι «ακριβώς επειδή οι δυσκολίες είναι μεγάλες το εγχείρημά μας είναι μεγάλο, είναι πρωτοποριακό, είναι πολύτιμο». Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο η Αριστερά επανεμφανίζεται δυναμικά στο προσκήνιο και συγκροτώντας ένα νέο πολιτικό υποκείμενο, το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, για να απαντήσει πειστικά και αποτελεσματικά, με εναλλακτικές και ριζοσπαστικές προτάσεις στις σύγχρονες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και στα διακυβεύματα του 21ου αιώνα, στον πόλεμο και στην τρομοκρατία, στις αυξανόμενες διεθνείς ασυμμετρίες, στην προϊούσα αποδόμηση των κοινωνικών κατακτήσεων, στην οικολογική ανατροπή.

    [09] Αρνητικά τα δείγματα από τις Οινούσσες

    Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τα αρμόδια όργανα της Επιτροπής της Ε.Ε, καθώς και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς για τα οριστικά αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων των πουλερικών από τις Οινούσσες Χίου, για τον ιό της γρίπης των πτηνών, που είναι αρνητικά, Τα αποτελέσματα προήλθαν τόσο από το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών, (Weybridge της Μ. Βρετανίας) όσο και από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη δημοσιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. ενημέρωσε σχετικά τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, για την άρση από σήμερα των μέτρων επί «υποψίας» (Η5) που είχαν ληφθεί σε εφαρμογή των προβλεπομένων στο Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης.

    Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζεται πως «είναι αυτονόητο ότι εάν και όταν προκύψουν στο μέλλον παρόμοια κρούσματα, θα ληφθούν τα ίδια ακριβώς μέτρα που ελήφθησαν επί ``υποψίας`` (Η5) σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στους Κοινοτικούς Κανονισμούς και στο Εθνικό Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης. Υπάρχει δε επαρκής προετοιμασία για την αντιμετώπιση με επαγρύπνηση και ψυχραιμία του οποιουδήποτε ενδεχομένου. Πέραν των άλλων έχουν σταλεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δύο επιστολές του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκου (17 και 26 Οκτωβρίου) στις οποίες περιγράφονται και πάλι οι ενέργειες και η προετοιμασία που απαιτείται αν και όταν εμφανιστεί οποιοδήποτε κρούσμα».

    Η υπόθεση είχε ξεκινήσει στις 14 Οκτωβρίου όταν η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου κλήθηκε να διερευνήσει την αιτία εμφάνισης θανάτων σε οικόσιτη εκτροφή πουλερικών στις Οινούσσες. Σε ένα από τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν τότε σημειώθηκε θετική αντίδραση στην παρουσία αντισωμάτων για τη γρίπη των πτηνών (Η5) κατά την εξέταση από το Εργαστήριο Παθολογίας Πτηνών του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών. Ετσι και σύμφωνα με το Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας Χίου έλαβε τα προβλεπόμενα από το Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης, που έχει εγκριθεί από την Ε.Ε., μέτρα επί «υποψίας» γρίπης των πτηνών, που αφορούν επιτήρηση αποκλεισμού και απολύμανσης της εκτροφής.

    Εγινε επίσης, εκ νέου, λήψη παθολογικού υλικού από την ίδια εκτροφή, που απεστάλη στο αρμόδιο Εργαστήριο Παθολογίας Πτηνών του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης, που έχει οριστεί από την Ε.Ε. ως Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών καθώς και στο αντίστοιχο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών (Weybridge - Μ. Βρετανία).

    Οι εξετάσεις που ακολούθησαν στο Εργαστήριο Αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, τόσο στα απεσταλθέντα δείγματα αίματος όσο και στο υπόλοιπο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την απομόνωση του ιού της γρίπης, αποδείχθηκαν αρνητικές. Αρνητικά απεδείχθησαν επίσης και τα αποτελέσματα που λήφθηκαν στο ίδιο παθολογικό υλικό από το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς της Βρετανίας.

    Στις 22 Οκτωβρίου έγινε νέα κλινική εξέταση και λήψη παθολογικού υλικού, το οποίο απεστάλη εκ νέου στο Εθνικό και στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς. Ο ορολογικός, δηλαδή αιματολογικός, έλεγχος που διενεργήθηκε και στα δύο εργαστήρια σε όλα τα περιλαμβανόμενα στο παθολογικό υλικό δείγματα αίματος αποδείχθηκε αρνητικός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 October 2005 - 7:40:45 UTC