Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα
  • [02] Συνάντηση Β.Κοστούνιτσα με Κ.Καραμανλή
  • [03] Το θεσμικό πλαίσιο για φυσικό αέριο & βιοκαύσιμα

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική θα διεξαχθεί το απόγευμα στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Η συζήτηση που πραγματοποιείται δυο εικοσιτετράωρα μετά τις προκλήσεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα επικεντρωθεί κυρίως στις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

    Για τα εθνικά μας θέματα, έκανε παρεμβάσεις και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ.Παπούλιας έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον της να συνεργαστεί με την Ελλάδα χωρίς υστεροβουλίες, ενώ προειδοποίησε τα Σκόπια ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα κι εκβιασμούς.

    [02] Συνάντηση Β.Κοστούνιτσα με Κ.Καραμανλή

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας και Μαυροβουνίου Βόισλαβ Κοστούνιτσα, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στο θέμα του Κοσόβου.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου έχουν προσδιοριστεί, σημειώνοντας ότι επι του θέματος η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη.

    "Η λύση που θα δοθεί πρέπει να προέλθει από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να μην είναι προϊόν επιβολής",είπε ο κ.Καραμανλής και σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδίως η απόφαση 1244, ενώ σημείωσε ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις αξίες της ΕΕ και να συνεκτιμά τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Σερβίας.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των κριτηρίων για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου,σημειώνοντας ότι θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι του Κοσόβου να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σταθερότητα της περιοχής, όπως επίσης ο σεβασμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα εργάζεται στους οργανισμούς που μετέχει ώστε να τηρηθούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις.

    Ο κ.Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι βρήκε μεγάλη κατανόηση στις θέσεις του από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι η επίλυση του θέματος θα πρέπει να εδράζεται στην εφαρμογή και το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των Σέρβων,των Αλβανών και των άλλων μειονοτικών πληθυσμών, καθώς και στο σεβασμό που αφορά στην κυριαρχία της περιοχής.

    Ακόμη τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακόμη και η συμφωνία του Ντέιτον, για να βρεθεί λύση, ενώ σημείωσε πως "δεν υπάρχει λύση που να μπορεί να επιβληθεί. Μέσα από ουσιαστικό διάλογο μπορεί να βρεθεί λύση και εκεί θα υπάρξουν συμβιβασμοί και αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των δύο πλευρών".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε σε δηλώσεις του ότι συζητήθηκαν ακόμη η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς, όπως είπε, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ και σημείωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως η φυσική θέση της Σερβίας είναι η ΕΕ και δεν σταματά να εργάζεται με γνώμονα την υλοποίηση αυτού του στόχου.

    Οι προσπάθειες του κ.Κοστούνιτσα, είπε ο πρωθυπουργός, βλέπουμε να επιβραβεύονται και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς.

    Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας αλλά και το ζήτημα της κρατικής ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου.

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας υπάρχει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, η οποία αντανακλά και το εξαιρετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

    Ο κ.Κοστούνιτσα είπε ότι περιμένει τη στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του,σημειώνοντας,επίσης ότι υπάρχουν και λεπτά θέματα που έχουν τις ρίζες τους και στο θέμα του Κοσόβου.

    Ο κ.Κοστούνιτσα ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, σημειώνοντας ότι υπάρχει η συνεχής τάση ανάπτυξης των σχέσεων.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός ζήτησε βοήθεια και για την ανακατασκευή της μονής Χιλανδαρίου που καταστράφηκε πρόσφατα από πυρκαγιά.

    Ο κ.Κοστούνιτσα επισκέφθηκε επίσης και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    [03] Το θεσμικό πλαίσιο για φυσικό αέριο & βιοκαύσιμα

    Ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία μιας νέας, απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας με το σχετικό σχέδιο νόμου που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας στη Βουλή, με το οποίο αντιμετωπίζονται τόσο θέματα σχετικά με την ανάπτυξη ανταγωνισμού στην αγορά, όσο και θέματα σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

    Τα βασικότερα σημεία του νέου θεσμικού πλαισίου για την αγορά του φυσικού αερίου είναι:

    Πρώτον: Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς του φυσικού αερίου, με ορισμό νέων Επιλεγόντων Πελατών (πελάτες που έχουν δικαίωμα επιλογής του προμηθευτή τους), πέραν εκείνων που προβλέπονταν από τον Ν.3175 του 2003. Συγκεκριμένα, ορίζονται Επιλέγοντες Πελάτες:

    ? Από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, όλοι οι κάτοχοι άδειας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, με ετήσια κατανάλωσή άνω των 100.000MWh.

    ? Από 15 Νοεμβρίου 2008, οι μη οικιακοί πελάτες που είναι εγκατεστημένοι εκτός των γεωγραφικών περιοχών δικαιοδοσίας των ΕΠΑ, καθώς επίσης οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, για νέες ποσότητες φυσικού αερίου, πέραν εκείνων, για την προμήθεια των οποίων έχουν συνάψει σύμβαση με την ΔΕΠΑ.

    ? Από 15 Νοεμβρίου 2009, όλοι οι οικιακοί πελάτες που δεν βρίσκονται εντός γεωγραφικής περιοχής αρμοδιότητας των ΕΠΑ.

    ? Από τη λήξη του χρόνου ισχύος των αδειών των ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, όπως έχει ορισθεί κατά το χρόνο έκδοσής τους, οι λοιποί πελάτες των ΕΠΑ αυτών.

    ? Οι ΕΠΑ που συστήνονται μετά τη θέσπιση των διατάξεων του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.

    Δεύτερον: Η δραστηριοποίηση στην ελληνική επικράτεια, άλλων προμηθευτών, πέραν της ΔΕΠΑ Α.Ε., μετά τη λήψη της σχετικής άδειας. Για την πληρέστερη προστασία των καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, παρέχεται εξουσιοδότηση για τη θέσπιση του Κώδικα Προμήθειας, με τις διατάξεις του οποίου θα ρυθμίζεται ο τρόπος άσκησης της δραστηριότητας προμήθειας φυσικού αερίου σε επιλέγοντες πελάτες.

    Τρίτον: Η ίδρυση ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.» (ΔΕΣΦΑ), κατά 100% θυγατρικής της ΔΕΠΑ, στην οποία μεταβιβάζεται, χωρίς δικαίωμα περαιτέρω μεταβίβασης, η κυριότητα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στην οποία παραχωρούνται όλα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, ανάπτυξης, συντήρησης και λειτουργίας του. Επιπλέον, για χρονικό διάστημα δέκα ετών από τη σύστασή του ΔΕΣΦΑ, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης διορίζονται (και ανακαλούνται) όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ο λειτουργικός διαχωρισμός και η ανεξαρτησία του ΔΕΣΦΑ από την ΔΕΠΑ, γεγονός που καθιστά εφικτή την χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των χρηστών (προμηθευτών και πελατών) στο ΕΣΦΑ.

    Τέταρτον: Η χορήγηση αδειών για την κατασκευή, κυριότητα, λειτουργία και την εκμετάλλευση Ανεξάρτητων Συστημάτων Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), βάσει αντικειμενικών και διάφανων κριτηρίων, καθώς και η χορήγηση αδειών για τη διαχείριση και εκμετάλλευση των ΑΣΦΑ.

    Πέμπτον: Η πρόσβαση των χρηστών στο ΕΣΦΑ, χωρίς διακρίσεις κατά τρόπο διαφανή, ώστε να προάγεται ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου.

    Έκτον: Ο λογιστικός διαχωρισμός για τις δραστηριότητες προμήθειας σε επιλέγοντες και μη επιλέγοντες πελάτες, όπως επίσης η υποχρέωση τήρησης χωριστών λογαριασμών από επιχειρήσεις που ασκούν περισσότερες από μία δραστηριότητες φυσικού αερίου για κάθε μία από τις δραστηριότητες αυτές, ώστε να αποφεύγονται τυχόν διακρίσεις και σταυροειδείς επιδοτήσεις.

    Επιπλέον, κατατίθεται και αποτελεί παράρτημα του νόμου, Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του τιμολογίου μεταφοράς φυσικού αερίου, με το οποίο καθορίζονται τα τιμολόγια πρόσβασης τρίτων (τέλη διέλευσης) στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της χώρας. Η Υ.Α. πρόκειται να εκδοθεί αμέσως μετά την δημοσίευση σε φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης του νέου νόμου.

    Στις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2003/54 στο εθνικό δίκαιο) και της σύστασης του Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής για την Ενέργεια. Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτές, η κυβέρνηση υλοποιεί το κυβερνητικό πρόγραμμα για την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και υιοθετεί τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες.

    Το νομοσχέδιο για τα βιοκαύσιμα

    Εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισαγωγή των Βιοκαυσίμων και των άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στην ελληνική αγορά. Η χρήση των βιοκαυσίμων αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για την βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και διανοίγεται μια νέα αγορά για καινοτόμα γεωργικά προϊόντα.

    Τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι:

    -Ο καθορισμός της συμμετοχής των βιοκαυσίμων και των άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στην ελληνική αγορά σε ποσοστό 5,75% του συνόλου της βενζίνης και του πετρελαίου εσωτερικής καύσης που καταναλώνονται στον τομέα μεταφορών, έως την 31η Δεκεμβρίου του 2010.

    -Η θέσπιση της Άδειας Διάθεσης Βιοκαυσίμων για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή και την εμπορία βιοκαυσίμων στη χώρα μας. Ο κάτοχος της σχετικής άδειας θα έχει το δικαίωμα παραγωγής ή εισαγωγής αυτούσιων βιοκαυσίμων και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων και της διάθεσής τους εντός της Ελληνική Επικράτειας.

    -Η πρόβλεψη για την κατάρτιση του «Προγράμματος Κατανομής Ποσοτήτων Βιοκαυσίμων» που απαλλάσσονται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Σε κάθε συμμετέχοντα στο Πρόγραμμα, παρέχεται η δυνατότητα και επιβάλλεται, παράλληλα, η υποχρέωση διάθεσης στην ελληνική αγορά συγκεκριμένης ποσότητας βιοκαυσίμων, απαλλαγμένη από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, για την περίοδο μέχρι και το τέλος του 2010. Ηδη, έχει ψηφιστεί και αποτελεί νόμο, η απαλλαγή κατάλληλων ποσοτήτων αυτούσιου Βιοντήζελ από τον ΕΦΚ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ν.3340/2005, οι αποφορολογημένες ποσότητες βιοντήζελ για το 2005 ανέρχονται σε 51.000 κ.μ., ενώ για τα έτη 2006 και 2007 έχουν οριστεί στα 91.000 και 114.000 κ.μ, αντίστοιχα.

    -Η ρύθμιση θεμάτων σχετικά με την ανάμιξη των βιοκαυσίμων με τα αντίστοιχα συμβατά προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου, την εξασφάλιση της διάθεσης των βιοκαυσίμων στην ελληνική αγορά, καθώς και θεμάτων που άπτονται της ποιότητας και της διακίνησης των βιοκαυσίμων στη χώρα μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 October 2005 - 14:07:09 UTC