Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή
  • [02] Οικογενειακό επίδομα για συνταξιούχους
  • [03] Υπερψηφίστηκε ο "βασικός μέτοχος"
  • [04] Ομιλία Αλέκας Παπαρήγα
  • [05] Ο κ.Αλαβάνος στον ραδιοσταθμό BEST
  • [06] Περιοδεία Παπανδρέου στην Ήπειρο
  • [07] Δημοπράτηση έργων στον Μαλιακό
  • [08] "Στοίχημα για μας να προχωρήσει η χώρα".
  • [09] "Λήξαν το θέμα με την Αλβανία"
  • [10] Θα προχωρήσει η κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή

    Ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρα, ο οποίος θα τον ενημερώσει για την πορεία των ερευνών που αφορούν τα σκάνδαλα διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί, επίσης, με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Ν.Τσιαρτσιώνη και τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Β.Μεϊμαράκη.

    Χθες ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τους προέδρους της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας, μετά την πανηγυρική κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συνθήκης προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας προς τις δύο χώρες για να ενταχθούν στην ΕΕ από την 1/1/2007, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού και περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, καθώς υπάρχουν, όπως είπε, κοινά συμφέροντα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η τριμερής συνεργασία, ενώ σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να συμβάλει στην επίλυση όλων των εκκρεμών προβλημάτων μεταξύ των χωρών της περιοχής.

    Στις συνομιλίες συζητήθηκαν και οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κόσοβο, για το οποίο ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν χωρίς βιασύνη και με μεγάλη προσοχή για να υπάρξει σταθερό και βιώσιμο αποτέλεσμα. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις θέσεις του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και εφαρμογή των κριτηρίων που έχουν τεθεί.

    Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι το μοναδικό συλλογικό φόρουμ που υπάρχει.

    Ο Βούλγαρος πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την κύρωση της Συνθήκης, αλλά και για τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας. Συμφώνησε για την ανάγκη ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας και υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής αποτελεί την καλύτερη λύση. Δεσμεύτηκε ότι η Βουλγαρία θα ανταποκριθεί θετικά και θα εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

    Ο κ. Παρβάνοφ υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να ακουστούν περισσότερο οι απόψεις των λαών της περιοχής, τόσο για το Κόσοβο όσο και για τα εκκρεμή προβλήματα που υπάρχουν. Σημείωσε ότι η λύση που θα δοθεί για το Κόσοβο θα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ και να ενισχύει την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής.

    Αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού και αντιμετώπισης των προβλημάτων στους τομείς της ενέργειας και του οργανωμένου εγκλήματος και μίλησε για συντονισμό των τριών χωρών στο ενδεχόμενο φυσικών καταστροφών, με βάση πρόταση που έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Η Βουλγαρία, είπε ο κ. Παρβάνοφ, θα δώσει τη βοήθειά της και σε αυτό τον τομέα.

    Ο Ρουμάνος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα ανταποδώσει την υποστήριξη της Ελλάδας τόσο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στο ΝΑΤΟ και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα από τις 25 της ΕΕ που κυρώνει τη Συνθήκη προσχώρησης.

    Ελπίζουμε, είπε, ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα κράτη από το "σκληρό πυρήνα της ΕΕ ", είπε ο κ. Μπασέσκου. Ο Ρουμάνος πρόεδρος ανέφερε ότι θα υπάρξει ενιαία φωνή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για το θέμα του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ.

    Σημείωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση όπλων και ανθρώπων και η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα. Τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία και για τη στενή συνεργασία των χωρών σε θέματα θεομηνιών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαβεβαίωσε και εκείνος με τη σειρά του ότι η χώρα του θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [02] Οικογενειακό επίδομα για συνταξιούχους

    Την ερχόμενη Δευτέρα, στην αυξημένη σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο πάρεδρος, Δ. Εμμανουηλίδης, θα εισηγηθεί ότι το οικογενειακό επίδομα το δικαιούνται και οι δύο σύζυγοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ. Η δε χορήγησή του μόνο στον ένα από τους δύο είναι αντίθετη στο Σύνταγμα.

    Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστηρίου έχει κρίνει ότι το οικογενειακό επίδομα το δικαιούνται ολόκληρο και οι δύο εργαζόμενοι σύζυγοι στον δημόσιο τομέα. Ακόμη, έχει κριθεί από το ίδιο δικαστήριο ότι το οικογενειακό επίδομα το δικαιούνται ολόκληρο και οι δύο εργαζόμενοι σύζυγοι, όταν ο ένας είναι στον δημόσιο τομέα και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, έχει κριθεί ότι το οικογενειακό επίδομα το δικαιούνται στο ακέραιο το ζευγάρι που ο ένας είναι εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα και ο άλλος είναι συνταξιούχος.

    Για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ ισχύει ειδικό νομοθετικό καθεστώς (Α.Ν.1846/1951), έξω από τα κρατούντα για τους άλλους κλάδους εργαζομένων. Δηλαδή, η νομοθεσία προβλέπει ότι μόνο ο ένας από το ζεύγος των συνταξιούχων του ΙΚΑ (πρώην εργαζομένων στο ΙΚΑ) μπορεί να πάρει το οικογενειακό επίδομα.

    Ο κ. Εμμανουηλίδης θα επισημάνει ότι Α.Ν.1846/1951, που προβλέπει ότι μόνο ο ένας από τους δύο συνταξιούχους του ΙΚΑ θα λαμβάνει το οικογενειακό επίδομα, είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος).

    Ο Εμμανουηλίδης, επικαλούμενος και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά και των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Αρείου Πάγου, θα προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση συνταξιούχου του ΙΚΑ και να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που έκρινε τα αντίθετα.

    [03] Υπερψηφίστηκε ο "βασικός μέτοχος"

    Με την αξιωματική αντιπολίτευση απούσα, διαμαρτυρόμενη επί της διαδικασίας και με την Αριστερά ενάντια στις νέες ρυθμίσεις, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για το βασικό μέτοχο.

    Στο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, ο νομοθέτης εκκινεί από την επιδίωξη να παταχθεί η «αθέμιτη επιρροή» και αποδέχεται το «ασυμβίβαστο» για τους βασικούς μετόχους, μόνον σε περίπτωση που η αθέμιτη αυτή επιρροή (ενεργητική ή παθητική διαφθορά), αποδειχθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

    Σε περίπτωση που η διαφθορά αποδειχθεί δικαστικώς και αμετακλήτως για έναν υποψήφιο, ή ανάδοχο δημόσιας σύμβασης, ο τελευταίος κηρύσσεται έκπτωτος. Αν συμμετέχει ωστόσο, σε κοινοπραξία, τα υπόλοιπα μέλη της συνεχίζουν την εκτέλεση της σύμβασης υπό την προϋπόθεση ότι συναινεί γιβ αυτό η αναθέτουσα αρχή, ενώ ο καταδικασθείς, πέρα από τα χρηματικά πρόστιμα που προβλέπονται (π.χ. μέχρι 1 εκ. ευρώ για διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης), αποκλείεται από αντίστοιχους διαγωνισμούς για ένα χρόνο και σε περίπτωση υποτροπής, για πέντε χρόνια.

    Επίσης, η ονομαστικοποίηση των μετοχών των ανωνύμων εταιρειών αναδόχων δημοσίων συμβάσεων άνω του 1 εκ. ευρώ, καθώς και των εταιρειών που συμμετέχουν σε επιχείρηση μέσων ενημέρωσης, είναι πλέον υποχρεωτική, μόνον για τις εταιρείες εκείνες, που δεν είναι εισηγμένες σε Χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

    Τέλος, πρόσωπα που ελέγχουν οικονομικά μια επιχείρηση μμε ή σύναψης συμβάσεων με το Δημόσιο, απαλλάσσονται της ιδιότητάς τους ως «παρένθετων προσώπων» (σ.σ. «αχυρανθρώπων» κ.ά.), εφβ όσον η οικονομική τους κυριαρχία στην εν λόγω επιχείρηση, μπορεί να συνδεθεί με δάνειο από αναγνωρισμένο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

    Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

    Για την συμπολίτευση, ο αναθεωρημένος νόμος, συνιστά «επιτυχία της κυβέρνησης», καθώς, όπως υπενθύμισε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε αρχικώς ζητήσει να μην υπάρξει κανένας νόμος που να εκτελεί τη συνταγματική διάταξη. «Καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να διδαχθεί, πώς μια αποφασιστική στάση μπορεί να μετακινήσει τους αρμόδιους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ιστορία θα γράψει ότι οι ανυποχώρητοι αυτοί παράγοντες της Επιτροπής, τελικώς υποχώρησαν», ανέφερε ο κος Ζώης.

    Τελείως διαφορετικές υπήρξαν ωστόσο οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης.

    «Αυτή τη ρομφαία που κρατούσε η κυβέρνηση κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, την έκανε γαργάρα. Και έρχεται σήμερα χωρίς νόμο - οι τεθλιμμένοι συγγενείς είναι εδώ παρόντες στο μνημόσυνο του νόμου αυτού» παρατήρησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης (ΠΑΣΟΚ), για να δεχθεί τις επικρίσεις της Λιάνας Κανέλη (ΚΚΕ): «Το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος, ανταγωνίζεστε τα δύο μεγάλα κόμματα, αν θα το σβήσετε με μπλάνκο, ή με μαύρο μελάνι. Σήμερα επιχαίρετε για την βρυξελιώτικη γραμματεία των νταβατζήδων και είστε υπερήφανοι γιατί δεν σας έβρισαν τα ευρωπαϊκά αφεντικά γιατί τον δικό σας νόμο δεν τον εφαρμόσατε ποτέ».

    «Ο νόμος είναι εξαφανιστικός του Συντάγματος. Διαλύσατε το Σύνταγμα με εντολή κατώτερων υπαλλήλων των Βρυξελλών» κατηγόρησε τη ΝΔ, η βουλευτής του ΚΚΕ.

    «Δεν πρόκειται για εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος - συμφώνησε ο Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ). Πρόκειται για πολιτική γελοιοποίηση του Συντάγματος, για πολιτικό κλαυσίγελο που λειτουργεί ως επίφαση και μόνον, αναφορικά με τη συνταγματική επιταγή».

    «Καταργούνται όλα τα ασυμβίβαστα. Θα ήταν προτιμότερο να πει η κυβέρνηση ότι δεν χρειάζεται εκτελεστικός νόμος. Τι άλλαξε από το 2001 που ψηφίστηκε η συνταγματική διάταξη; Το μόνο που άλλαξε, είναι η υποταγή στις εντολές διαφόρων κέντρων και των οργάνων της ΕΕ» παρατήρησε ο κος Κουβέλης. Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, «δεν διευκρίνισε ποιο νομοθέτημα επιθυμεί».

    ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη συζήτηση, με τον πρόεδρό του, Γ. Παπανδρέου, να διαμαρτύρεται για την κυβερνητική επιλογή να συζητηθεί το νομοσχέδιο με την - εξαιρετικά σύντομη στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου - διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Αναφερθείς στη συνταγματική διάταξη, ο κος Παπανδρέου έκρινε ότι «ψηφίστηκε κάτω από συγκεκριμένες και πιεστικές συνθήκες με καλές προθέσεις, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ότι πρέπει να την ξαναδούμε κάτω από νέα δεδομένα».

    Ο νόμος για το βασικό μέτοχο του ΠΑΣΟΚ, «είχε προβλήματα και λειτουργούσε οριακά σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο. Εσείς καταφέρατε με την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία σας, να μην έχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κανένα νόμο». Σήμερα δε, «έχουμε κληθεί να ενταφιάσουμε τον προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης και έχετε κληθεί η πλειοψηφία, να καταψηφίσετε τον εαυτό σας» ανέφερε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης ο Γ. Παπανδρέου.

    «Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι ο νόμος που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση με τόσες τυμπανοκρουσίες, ήταν ανεφάρμοστος και δημιουργούσε προβλήματα στη χώρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, επέμεινε να ψηφίσουμε τότε, έναν νόμο πραγματικά διάτρητο. Καμάρωνε αυτάρεσκα για το επίτευγμά της, την ώρα που γινόμασταν αντικείμενο χλευασμού στην ΕΕ».

    «Αυτό που φέρνετε σήμερα στη Βουλή, δεν είναι ο «κοινός τόπος» με την ΕΕ, δεν είναι καν ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Είναι ένα τίποτα, ένα απόλυτο μηδέν. Ένας εξευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, στον οποίο ζητάτε από την αντιπολίτευση να συμπράξει».

    «Αποτελεί αυτό, ένα ακόμα πλήγμα στα πολλά που έχουμε δεχθεί ως χώρα. Δεν καταλαβαίνετε ότι όταν σηκώνεις την ελληνική σημαία, πρέπει να είσαι σίγουρος για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, αλλιώς χάνει η χώρα;».

    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχεται και αμφισβητεί το άρθρο 14.9 του Συντάγματος. Αν αυτό δεν σημαίνει αμφισβήτηση της συνταγματικής μας τάξης, τότε τι μπορείτε να πείτε περισσότερο;» παρατήρησε μετά την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος - ενώ ο ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, στάθηκε στην περί ελληνικής σημαίας αποστροφή της ομιλίας του κου Παπανδρέου, για να παρατηρήσει ότι «αν τον άκουγε σήμερα ο Θ. Κολοκοτρώνης, ο οποίος στην Πνύκα είπε πως «όταν σηκώσαμε τη σημαία, δεν σκεφτήκαμε, ούτε πόσα όπλα έχουμε, ούτε πόσοι είναι μαζί μας», θα το ξανασκεφτόταν».

    «Αυτή η φράση είναι μνημείο που χαρακτηρίζει την πολιτική με την οποία αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν στο ΠΑΣΟΚ, όλα τα μεγάλα θέματα» συμπλήρωσε ο κος Ρουσόπουλος.

    Απέναντι στην προτροπή του κου Παπανδρέου, να δεχθεί η κυβέρνηση να συζητήσει την «πρόταση των 8 σημείων» του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια, ο κος Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «επί δέκα μήνες μας έλεγαν τις περίφημες οκτώ προτάσεις και την περασμένη μόλις εβδομάδα, ο κος Παπανδρέου βγήκε να πει ότι τώρα τις επεξεργάζεται. Αν χρειάζονται δέκα μήνες να επεξεργαστούν οκτώ γενικόλογες και αόριστες προτάσεις, καταλαβαίνετε ποια είναι η πρόθεσή τους για την πραγματική επιδίωξη της πάταξης της διαπλοκής».

    Απαντώντας στις εξ αριστερών βολές, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «πουθενά το άρθρο 14.9 του Συντάγματος, δεν αναφέρει ότι το ασυμβίβαστο είναι απόλυτο και a priori. ¶ρα, δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα από το σχέδιο νόμου που τίθεται προς ψήφιση».

    «Δεν πρέπει να αποδεικνύεται η αθέμιτη επιρροή; Αυτό είναι το πνεύμα του Συντάγματος. Όταν αποδειχθεί όμως, οι ποινές που επιβάλλονται, είναι ιδιαίτερα αυστηρές» είπε ο κος Ρουσόπουλος.

    «Το Σύνταγμα καθιερώνει ένα γενικό ασυμβίβαστο - δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία. Εσείς το πλησιάσατε και εμείς το στηρίξαμε. Και τώρα, όλα τα ασυμβίβαστα καταργούνται» ανταπάντησε ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ο Αντώνης Σκυλλάκος επέμεινε επίσης ότι «ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα».

    «Όταν νομοθετήσαμε, επιλέξαμε την πιο αυστηρή ερμηνεία» παρενέβη ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Τώρα, το ασυμβίβαστο διατηρείται στο ακέραιο και αποδεικνύεται με δικαστική απόφαση. Δεν θίγεται η ίδια η ουσία του ασυμβιβάστου, απλώς αποδεικνύεται με άλλον τρόπο».

    «Θέλω να πιστεύω - παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών - ότι το ζήτημα δεν είναι τι νόμους ψηφίζουμε, αλλά πώς τους εφαρμόζουμε. Εναπόκειται στην πολιτεία, στα αρμόδια όργανα, να αποδείξουν ότι αυτή η δεύτερη ερμηνεία του Συντάγματος, παρότι δεν έχει την ίδια αυστηρότητα με την πρώτη, μπορεί εν τούτοις να διασφαλίσει στο ακέραιο, ό,τι ακριβώς προβλεπόταν».

    ¶ξια καταγραφής, υπήρξε και η παρατήρηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Βύρωνα Πολύδωρα: «Εγώ δεν είμαι ειδωλολάτρης των κειμένων. Το 14.9 υπήρξε μία in extremis διατύπωση, η οποία είναι καλή, γιατί απέδιδε την ηθική απαίτηση της κοινωνίας που υπήρχε και υπάρχει. Το άρθρο καλώς συνετάγη και ψηφίστηκε υπό την κοινωνική απαίτηση και έναν ιερό σκοπό να αμυνθούμε απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Αυτή η απαίτηση, ισχύει και σήμερα».

    «Είμεθα υπερήφανοι που υπερψηφίζουμε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έχει και το πρόσθετο στοιχείο που λέγεται συμφωνία της ΕΕ» ανέφερε ο κος Πολύδωρας.

    [04] Ομιλία Αλέκας Παπαρήγα

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει το απόγευμα στις 6.30 σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, στην Φιλοσοφική Σχολή (Πανεπιστημιούπολη) στο αμφιθέατρο AULA, με θέμα:"88 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση".

    Στο μεταξύ, χθες η κ. Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στη βουλή εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος με τη συνθήκη προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Το ΚΚΕ καταψηφίζει την προσχώρηση για τον ίδιο ακριβώς λόγο που ψήφισε όχι στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, δήλωσε η κ. Παπαρήγα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το ΚΚΕ είναι ένθερμος υποστηρικτής της διαβαλκανικής, περιφερειακής συνεργασίας των λαών και των κρατών, της οικονομικής, πολιτιστικής, εμπορικής συνεργασίας και με τη Ρουμανία και με τη Βουλγαρία, με κριτήριο τα αμοιβαία συμφέροντα των λαών.Προέβλεψε, επίσης, ότι η προσέλκυση κεφαλαίων στις δύο χώρες δεν θα επιφέρει αύξηση των μεροκάματων των εργαζομένων εκεί, ενώ θα υπάρξει για «μεγαλύτερη πίεση για φθηνά μεροκάματα στις χώρες προέλευσης των κεφαλαίων».

    Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ρουμανίας, η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι στη χώρα του υπάρχει «νομοθετική απαγόρευση της στη δράση του Κομουνιστικού Κόμματος και το ότι βρίσκεται στη φυλακή από το 1999 ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδικάτων ανθρακωρύχων Μιρόν Κούσμα, ο οποίος υπερασπίστηκε τις χιλιάδες απολυμένους ανθρακωρύχους».

    [05] Ο κ.Αλαβάνος στον ραδιοσταθμό BEST

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος αποτελούμενη από τους Ν.Βούτση, υπεύθυνο Τύπου και Επικοινωνίας και μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και τον Σπ. Λυκούδη, υπεύθυνο για την πολιτιστική πολιτική και μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, και αντιπροσωπεία της Νεολαίας από τους T. Κορωνάκη, Γραμματέα, και Γ.Μπουρνού, θα επισκεφθεί σήμερα το μεσημέρι τον ραδιοσταθμό Best, που απειλείται με διακοπή λειτουργίας του ύστερα από απόφαση του ΕΣΡ.

    Νωρίτερα, ο κ.Αλέκος Αλαβάνος θα συναντηθεί με τον Πρέσβη της Αυστρίας κ. Χέρμπερτ Κρόελ .

    [06] Περιοδεία Παπανδρέου στην Ήπειρο

    Την Ηπειρο επισκέπτεται αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα περιοδεύσει σε χωριά του νομού και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα.

    Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από Γραμματείς Τομέων του Κινήματος, βρίσκεται από χθες, στην Ήπειρο, προκειμένου να έχει συναντήσεις με φορείς της Περιφέρειας ενόψει και της επίσκεψης του Πρόεδρου του κινήματος

    [07] Δημοπράτηση έργων στον Μαλιακό

    Εγκρίθηκε και προκηρύχθηκε η δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή αυτοκινητοδρόμου με τα σύνοδα έργα του στο τμήμα Σκάρφεια-Αρχή Α/Κ Θερμοπυλών του άξονα ΠΑΘΕ», συνολικού προϋπολογισμού 113,2 εκατομμυρίων ευρώ.

    «Με την δημοπράτηση του έργου Σκάρφεια -Θερμοπύλες μπαίνει στην φάση υλοποίησης μία τέταρτη πολύ σημαντική εργολαβία στο Πέταλο του Μαλιακού, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ Σουφλιάς και πρόσθεσε: Αυτή την ώρα στον Μαλιακό υλοποιούμε έργα προϋπολογισμού 386 εκατ. ευρώ και κατασκευάζουμε συνολικά 37 χιλιόμετρα κλειστού αυτοκινητόδρομου. Με την νέα εργολαβία που δημοπρατούμε τα έργα κατασκευής κλειστού αυτοκινητόδρομου θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του Πετάλου του Μαλιακού, από τον ¶γιο Κωνσταντίνο μέχρι την Στυλίδα, συνολικού μήκους 54, 4 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ. Έτσι ένα από τα χειρότερα κομμάτια του εθνικού οδικού δικτύου το λεγόμενο «Φονικό Πέταλο» θα γίνει ένας κλειστός ασφαλής αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σημειώνω, επίσης, ότι για το τμήμα Αγία Μαρίνα -Ράχες, μήκους 20 χλμ. βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης, που περιλαμβάνει τις παρακάμψεις Στυλίδας και Καραβόμυλου, με στόχο την δημοπράτηση του έργου το καλοκαίρι του 2006 », ανέφερε ο κ.Σουφλιάς.

    Στο αντικείμενο του έργου Σκάρφεια - Θερμοπύλες περιλαμβάνονται:

    Η πλήρης κατασκευή αυτοκινητοδρόμου μήκους 17,4 χλμ. με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) ανά κατεύθυνση. Η πλήρης κατασκευή περιλαμβάνει: χωματουργικές εργασίες, οδοστρωσία-ασφαλτόστρωση, κατασκευή μικρών και μεγάλων τεχνικών έργων, σήμανση και ασφάλιση, ηλεκτροφωτισμό, άρδευση και φύτευση, καθώς και εκτέλεση έργων περιβάλλοντος.

    Η κατασκευή δύο ανισόπεδων ημικόμβων (Σκάρφειας και Θερμοπυλών).

    Η κατασκευή ενός ανισόπεδου κόμβου (Μώλου).

    Η αποκατάσταση του εγκάρσιου και πλευρικού δικτύου τοπικών οδών και

    η κατασκευή παράπλευρων οδών, όπου απαιτούνται τέτοιες.

    H δημοπρασία του έργου θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου 2005.

    [08] "Στοίχημα για μας να προχωρήσει η χώρα".

    Συνεργασία με το Γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Β. Μεϊμαράκης, μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή και απαντώντας σε ερώτηση για το "κλίμα" στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τα λεγόμενα "συντροφικά μαχαιρώματα", δήλωσε ότι "το στοίχημα για μας είναι να προχωρήσει η χώρα μπροστά σε τροχιά ανάπτυξης και όταν κριθεί το έργο της κυβέρνησης από τους πολίτες να είναι θετικό".

    "Ολα τα άλλα ζητήματα είναι διαχειρίσιμα και δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες", πρόσθεσε.

    Ο Γραμματέας της ΝΔ ανέφερε ακόμη ότι το βασικό είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να καταλάβουν οι πολίτες ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την αναδιάρθρωση του κράτους και τότε θα μας κρίνουν θετικά.

    Επίσης, ο κ. Β. Μεϊμαράκης στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι δεν πρέπει να επηρεάζεται το έργο και το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης από τα άλλα ζητήματα και πρόσθεσε πως "πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας με τους καλύτερους δυνατούς ρυθμούς".

    [09] "Λήξαν το θέμα με την Αλβανία"

    Λήξαν θεωρείται για την ελληνική πλευρά το θέμα που ανέκυψε με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Αλβανία, μετά και την χθεσινή συνάντηση του έλληνα πρέσβη στα Τίρανα με τον αλβανό υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα, κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη σταθερή ελληνική βούληση για συνεχή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    "Νομίζουμε ότι αυτή είναι η βούληση και της αλβανικής πλευράς, ειδικά την ώρα που η γειτονική χώρα προσβλέπει στην εντατικοποίηση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση",επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, αλλά τόνισε ότι "οι διμερείς σχέσεις των χωρών δεν μπορεί να υπαγορεύονται από πράξεις ακραίων στοιχείων".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις συνθήκες που "οδήγησαν" στην αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Αλβανία,ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι "ο σεβασμός των δημοκρατικών αξιών και της ελεύθερης έκφρασης είναι θεμελιώδης αρχή της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών" και συνέχισε:

    "Ειδικά μια χώρα όπως η Ελλάδα όχι απλώς σέβεται αυτές τις αρχές, αλλά επιθυμεί να τις σέβονται και οι γείτονές της και βεβαίως οι χώρες που προσβλέπουν στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι ο κατεξοχήν θεσμός που παράγει αποφάσεις οι οποίες βασίζονται στην μετριοπάθεια. Όταν σκοπός δύο πλευρών είναι να κάνουν ουσιαστικά θετικά βήματα στις σχέσεις τους, αυτές οι προσπάθειες πρέπει να προασπίζονται και από τον έναν και από τον άλλον. Πρέπει οι συναντήσεις, οι διαβουλέυσεις και οι επικοινωνίες να γίνονται σε ένα πλαίσιο που βοηθά σε αυτή την επιδίωξη. Όταν αυτό δεν μπορεί να διασφαλισθεί, υπάρχουν επιπτώσεις".

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα, με οποιονδήποτε τρόπο, να συζητήσει θέμα ρύθμισης περιουσιών στο πλαίσιο των προβλεπομένων από το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας του 1996,ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: "δεν νομίζω ότι οι Επιτροπές που προβλέπονται από το Σύμφωνο έχουν ξεκινήσει να συζητούν αυτά τα θέματα".

    Σχετικά με τα συμβάντα τη Δευτέρα στους Αγίους Σαράντα,ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι από ελληνικής πλευράς η συνάντηση Παπούλια - Μοϊσίου είχε προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο, ενώ είχαν ενημερωθεί και οι αλβανικές αρχές για την περιφρούρησή της και είχαν δοθεί οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

    "Επειδή αυτό δεν έγινε, υπήρξε και ένας χρόνος που αναζητήθηκαν, με εποικοδομητικό πνεύμα από ελληνικής πλευράς, διέξοδοι και εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη,αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν", δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Και πρόσθεσε ότι "επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις αλβανικές αρχές στο να προστατευθεί και να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα η συνάντηση των δύο προέδρων,γιαυτό και ελήφθη η γνωστή απόφαση".

    [10] Θα προχωρήσει η κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης

    Ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των ερευνών που αφορούν τα σκάνδαλα διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    Ο κ.Παπαληγούρας επανέλαβε μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει η κάθαρση στο χώρο της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι "δεν υπήρξε καμία προαναγγελία διώξεων".

    Και η κυβέρνηση και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη ομονοούν ότι πρέπει να προχωρήσει η κάθαρση. Σε αυτό το μέγα έργο που έχουμε θα επιτύχουμε, πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, να γίνει σεβαστός ο νόμος και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δικαστές.

    Απαντώντας σε ερώτηση, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, εάν δέχεται πιέσεις, ο κ.Παπαληγούρας δήλωσε: "Μου είναι αδιάφορο. Θα προχωρήσουμε με επιτυχία".

    Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο ομότιμος καθηγητής κ. Ανδρουλάκης και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κρουσταλλάκης, οι οποίοι αναλαμβάνουν την προεδρία δύο επιτροπών για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ο κ.Καραμανλής θέλησε ο ίδιος να συναντηθεί με τους προέδρους των δύο επιτροπών για να σηματοδοτήσει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αναμόρφωση των δύο κωδίκων, να τους ευχηθεί καλή επιτυχία στο δύσκολο και ιστορικό έργο τους.

    Το έργο που αναλαμβάνουν οι δύο επιτροπές, είπε ο κ.Παπαληγούρας, είναι επίπονος και επίζηλος ενώ σημείωσε ότι συμμετέχουν σε αυτές σημαντικές προσωπικότητες από το νομικό χώρο -ακαδημαϊκοί, δικαστικοί και δικηγόροι.

    Ο ομότιμος καθηγητής Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες για αναμόρφωση του ποινικού κώδικα που περιορίστηκαν όμως σε εμβαλωματικές λύσεις αλλά τώρα γίνεται προσπάθεια για την από αρχής αναθεώρησή του.

    Ο κ. Ευάγγελος Κρουσταλάκης που ανέλαβε πρόεδρος της επιτροπής για την αναμόρφωση του κώδικα ποινικής δικονομίας, υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο το έργο και πως ο ίδιος έχει πλήρη συναίσθηση των δυσχερειών, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος μαζί με τα μέλη της επιτροπής ότι θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

    «Τα δύο νομοθετήματα είναι ήδη 55 χρόνων και άρα απηρχαιωμένα και ξεπερασμένα» παρατήρησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ.Ρουσόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στο πρες ρουμ. «Επιδιώκουμε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες και να προσαρμοστούμε στις αντίστοιχες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο», σημείωσε ο κ.Ρουσόπουλος, παραπέμποντας σε αντίστοιχες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

    Ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε, επίσης, με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, με τον οποίον συζήτησαν όλα τα θέματα που αφορούν στον προϋπολογισμό του, στις προσλήψεις και τις διαδικασίες που θα γίνουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 November 2005 - 14:17:09 UTC