Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Mεϊμαράκης:"Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού".
  • [02] ΠΑΣΟΚ και εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • [03] Νέες ταραχές στο Παρίσι, παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία
  • [04] Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Φλώρινα
  • [05] Διαφορά 2,4 μονάδων της ΝΔ απο το ΠΑΣΟΚ
  • [06] Υπέρ του Τσίπρα τάχθηκε η ΚΠΕ του ΣΥΝ
  • [07] Επέκταση των επεισοδίων και στην καρδιά του Παρισιού
  • [08] ΠΑΣΟΚ και εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

  • [01] Mεϊμαράκης:"Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού".

    Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης, τονίζει ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Προαναγγέλλει κυβερνητική πρωτοβουλία διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Για τις δημοτικές εκλογές ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν κεντρικές συμφωνίες της ΝΔ με άλλα κόμματα. Προσθέτει ότι θα υπάρξουν κάποια πολιτικά μηνύματα αλλά τα συμπεράσματα δεν θα είναι απολύτως ασφαλή.

    [02] ΠΑΣΟΚ και εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Στην Πάτρα βρίσκεται η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας του κόμματος, που έχει ως κύρια αντικείμενα τον απολογισμό του έργου του νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλου και την επιβεβαίωση της εκ νέου υποψηφιότητας του για τις εκλογές του 2006.

    Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η κα Ξενογιαννακοπούλου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την διάρκεια της οποίας, αναφέρθηκε εκτενώς στην διαδικασία που ξεκινάει μέσα στο ΠΑΣΟΚ, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Όπως είπε η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, «ξεκινάει μια μεγάλη πολιτική διαδικασία που συντελείται με σχέδιο και προτάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση». Επίσης σημείωσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η διαδικασία αρχίζει από την Αχαΐα, αφού ο νομός αποτελεί το ζωντανό προπύργιο του ΠΑΣΟΚ». Όσον αφορά στους στόχους τόνισε ότι «θέλουμε να χαράξουμε ένα διαφορετικό δρόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου, και να απελευθερώσουμε αναπτυξιακές δυνάμεις».

    Σχετικά με την ανάδειξη των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι αυτή θα γίνει μέσω συντεταγμένων δημοκρατικών διαδικασιών, έχοντας και την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών. Σ' αυτό το σημείο, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι για τις μεγάλες πόλεις, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την επιτροπή εκλογικών διαδικασιών, λόγω της ειδικής πολιτικής σημασίας που έχουν. Σχολιάζοντας την πιθανότητα ύπαρξης «αντάρτικων» ψηφοδελτίων, η κα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι «όλοι μπορούν να εκφραστούν στα όργανα υλοποίησης των δημοκρατικών διαδικασιών και από τη στιγμή που συμμετέχουν, σημαίνει ότι δέχονται το τελικό αποτέλεσμα και οφείλουν να το σεβαστούν».

    Αναφερόμενη στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, είπε ότι «η Ελλάδα βιώνει μία δύσκολη πραγματικότητα και ο λαός είναι αντιμέτωπος με ένα δύσκολο χειμώνα», ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη νικηφόρα πορεία προς το λαό, προχωράμε μπροστά και οικοδομούμε το μέλλον».

    Τέλος, ανακοίνωσε ότι στις 14 και 15 Νοεμβρίου θα γίνει μια πλατιά εκστρατεία όλων των στελεχών για τα θέματα που αφορούν στον τομέα της υγείας.

    «Ημέρα κατά της ακρίβειας»

    Περισσότερα από 5.000 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε περισσότερα από 400 κλιμάκια, συμμετείχαν, χθες, σε εκδηλώσεις και περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο της « Ημέρας κατά της Ακρίβειας», που διοργάνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση για να αναδείξει το αυξημένο κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών.

    Η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής κλιμακίου στελεχών του Κινήματος, επισκέφθηκε την Αγορά και το Εμπορικό Κέντρο του Πειραιά. Σε δηλώσεις της τόνισε: «Μαζί με τους πολίτες αναδεικνύουμε καθημερινά τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, τα αδιέξοδα της συντηρητικής, αντιλαϊκής και αποτυχημένης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται καθημερινά, ανίκανη και ανεπαρκής να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της αισχροκέρδειας. Να έχει μια αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς, να προστατεύσει τον έλληνα καταναλωτή. Υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Αυτό το δρόμο εμείς αναδεικνύουμε, και δίνουμε μαζί με τους πολίτες νέα προοπτική στη χώρα μας, για μια ανάπτυξη με κοινωνική αλληλεγγύη και με κοινωνική συνοχή».

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με προδημοσίευση του βιβλίου του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, δήλωσε: «Όλοι περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το βιβλίο του Κώστα Σημίτη. Ιδιαίτερα, αφού αναφέρεται σε μια κυβερνητική περίοδο που έχει δώσει μεγάλο έργο, μεγάλη προσφορά στη χώρα μας. Ένα έργο που κάθε μέρα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Όσον αφορά τις εκλογές του 2004, αυτή η συζήτηση έχει γίνει στο ΠΑΣΟΚ. Τώρα είμαστε σε μια άλλη φάση. Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει μπροστά με τον Γιώργο Παπανδρέου. Με σχέδιο, με όραμα, κάθε μέρα κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κάθε μέρα που περνάει αυτό αποτυπώνεται όλο και πιο πολύ».

    [03] Νέες ταραχές στο Παρίσι, παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία

    Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία και τις ειρηνικές πορείες κατά της βίας, συνεχίστηκαν για δέκατη νύχτα οι ταραχές στις γειτονιές των υποβαθμισμένων γαλλικών προαστίων.

    Περισσότερα από 200 αυτοκίνητα, μία δημοτική βιβλιοθήκη στην Τουλούζ και ένας ξενώνας για νέους στο Βιλνέβ-σεν-Ζορζ παραδόθηκαν στις φλόγες.

    Φωτιά ξέσπασε επίσης σε ένα γυμνάσιο, σε προάστιο βόρεια του Παρισιού, γεγονός που υποχρέωσε τις αρχές να εκκενώσουν ένα γειτονικό κτίριο.

    Τα ξημερώματα της Παρασκευής προς το Σάββατο κάηκαν 897 αυτοκίνητα, από τα οποία τα 656 στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού.

    Οι νεαροί που πρωταγωνιστούν στα επεισόδια, κυρίως παιδιά μεταναστών, επιτέθηκαν σε δεκάδες δημόσια κτήρια, σε εμπορικά καταστήματα και σε εκατοντάδες αυτοκίνητα.

    Δύο σχολεία κάηκαν στο νοτιοανατολικό Παρίσι και άλλο ένα σχολικό κτήριο στα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.

    Δεκάδες αυτοκίνητα κάηκαν επίσης στη Ναντ, τη Ρεν και την Τουλούζ.

    Χθες, ο πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, συναντήθηκε με τον Νταλίλ Μπουμπακέρ, τον πλέον επιφανή εκπρόσωπο της κοινότητας των μουσουλμάνων στη Γαλλία, ο οποίος απηύθηνε έκκληση για διάλογο προκειμένου να ξεπεραστουν τα προβλήματα.

    Οι γονείς των δύο εφήβων, ο θάνατος των οποίων στις 27 Οκτωβρίου προκάλεσε το ξέσπασμα των ταραχών, απηύθυναν έκκληση για ηρεμία και τερματισμό της βίας.

    "Απευθύνουμε έκκληση για ειρήνη και επιστροφή στην ηρεμία, τερματισμό της βίας και επικράτηση ενός πνεύματος 'πολίτη' από όλους, επειδή η Γαλλία δεν το αξίζει αυτό", ανέφεραν σε δήλωση που εξέδωσαν.

    Περισσότεροι από 600 άνθρωποι κατέβηκαν επίσης στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ταραχές.

    Στο Ολνέ-σου-Μπουά, όπου πυρπολήθηκαν σχολεία, λεωφορεία και αποθήκες, 500 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του δημάρχου της πόλης, Ζεράρ Γκοντρόν.

    Άλλοι 150 άνθρωποι πορεύθηκαν στην πόλη Σεβράν, όπου την Τετάρτη μία 65χρονη ανάπηρη υπέστη σοβαρά εγκαύματα, όταν το λεωφορείο στο οποίο βρισκόταν δέχθηκε επίθεση.

    Ο κομμουνιστής δήμαρχος της Σεβράν, Στεφάν Γκατινιόν, είπε απευθυνόμενος προς τους κατοίκους: "Θα πρέπει να γίνει δουλειά εις βάθος για την αλλαγή των προαστίων, η οποία μπορεί να γίνει μόνο με κρατική βοήθεια".

    Ο Γενικός Εισαγγελέας του Παρισιού Ιβ Μποτ δήλωσε στο ραδιοσταθμό Europe 1 ότι οι ταραχές δεν είναι αυθόρμητα ξεσπάσματα οργής και απελπισίας μέσα από κοινότητες μεταναστών.

    Μάλλον, είπε, είναι οργανωμένες με "αυθεντικές τακτικές κινητικότητας" όπου νεαροί μασκοφόροι πετούν βόμβες βενζίνης και γίνονται εκκλήσεις μέσω του Ίντερνετ σε νέους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο σε άλλες πόλεις και κοινότητες.

    "Το κίνημα κατευθύνεται κυρίως εναντίον των θεσμών της δημοκρατίας -- αλλά δεν έχει οποιονδήποτε εθνικό χαρακτήρα", πρόσθεσε.

    Ωστόσο, οι περισσότεροι παρατηρητές και οι κοινωνιολόγοι λένε πως οι ταραχές είναι αποτέλεσμα 30 χρόνων αποτυχημένων μεταναστευτικών πολιτικών στη Γαλλία.

    Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η μακρόχρονη υποβόσκουσα δυσαρέσκεια για την κυβερνητική απόρριψη, η υψηλή ανεργία και η υποβάθμιση σε προάστια που μοιάζουν με γκέτο ήταν το προσάναμμα για το ξέσπασμα της βίας ανάμεσα στις κυρίως βορειοαφρικανικές και αφρικανικές μεταναστευτικές κοινότητες.

    Η ένταση των ταραχών αποδίδεται επίσης στη σκληρή γλώσσα του Σαρκοζί που χαρακτήρισε τους εξεγερμένους νεαρούς "κακοποιούς" και "απορρίματα" καθώς και στη ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία μέσα σε ένα τέμενος στο Κλισί-σου-Μπουά.

    [04] Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Φλώρινα

    Το χωριό Κώττα, στην Κρυσταλλοπηγή της Φλώρινας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, όπου παρέστη στο μνημόσυνο που τελέσθηκε στο μνημείο του Μακεδονομάχου Καπετάν Κώττα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τον θάνατο του. Ο κ. Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Μακεδονομάχου.

    «Βαριά η κληρονομιά που μας άφησε ο καπετάν Κώττας, η σημαντικότερη φυσιογνωμία των παραμονών του Μακεδονικού Αγώνα», είπε ο κ. Παπούλιας, στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του ο νομάρχης Φλώρινας, Γιάννης Στρατάκης, στη Λέσχη Αξιωματικών. «Όταν θυμόμαστε αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα καλό είναι να συγκρατούμε δύο πράγματα: Το ότι ήταν Σλαβόφωνος, είναι γεγονός που δείχνει ότι οι εθνοτικές διαφορές δεν είναι αυτονόητη αιτία σύγκρουσης. Ενώ, το οικτρό τέλος που είχε στο τουρκικό απόσπασμα, προδομένος από τους συμπολεμιστές του, δείχνει ότι αρκετές φορές στην ιστορία τα μικρά, διχόνοιες και μισαλλοδοξίες, σκοτώνουν τα μεγάλα. Το τραγικό τέλος του Κώττα, που προσέφερε πολλά στον Ελληνισμό, διδάσκει, πέρα απ' όλα τ' άλλα, ότι σε ταραγμένες χρονικές περιόδους γίνεται δύσκολη η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας, στην ομιλία του.

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ενόψει οριστικοποίησης του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Με την ευκαιρία του εορτασμού της απελευθέρωσης της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό, δήλωσε συγκεκριμένα: «Ο εορτασμός συμπίπτει με μια συγκυρία αναμονής εξελίξεων στην περιοχή των Βαλκανίων, ενόψει της οριστικοποίησης του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο. Η χερσόνησος του Αίμου έχει δοκιμαστεί σκληρά από εμφύλιους σπαραγμούς, πολέμους, φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, που δεν οφείλονταν ασφαλώς σε στοιχεία της βαλκανικής ιδιοσυγκρασίας, όπως συχνά λέγεται, αλλά σ' έναν σκληρό αγώνα για την κατανομή ισχύος και επιρροής ξένων δυνάμεων. Πιστεύουμε ειλικρινά στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των βαλκανικών χωρών και εργαζόμαστε για τη μετατροπή της γειτονιάς μας σε μια περιοχή ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, ευημερίας και προόδου. Ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι μονόδρομος για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των βαλκανικών λαών και για την εμπέδωση της σταθερότητας. Ο δρόμος αυτός περνά από το σεβασμό των κανόνων και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ίσως μακρύς και δύσκολος, αλλά ο τελικός προορισμός του, είμαι βέβαιος, ότι κινητοποιεί και εμπνέει τις βαλκανικές κοινωνίες».

    Στην προσφώνηση του, ο νομάρχης τόνισε ότι η περιοχή της Φλώρινας είναι η τελευταία στην Ελλάδα που πληρώνει ακόμα τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου. Υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα με τους πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, είπε και ζήτησε να υπάρξει λύση. Η χώρα μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από κάποιους γέροντες, που θέλουν να γυρίσουν για να ταφούν στην πατρίδα, σημείωσε και πρότεινε να κλείσει εντελώς αυτό το κεφάλαιο, με την ανέγερση και ενός μνημείου Εθνικής Συμφιλίωσης. Τόνισε ακόμα ότι ο νομός της Φλώρινας υφίσταται αρνητικές συνέπειες από την εκκρεμότητα και στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, που είναι ορατές στο επίπεδο της οικονομίας και της διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων. "Η Φλώρινα χρειάζεται άμεσα μέτρα που θα τονώσουν την οικονομία της περιοχής και θα δώσουν προοπτικές ανάπτυξης", κατέληξε.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε έκθεση ζωγραφικής και ντοκουμέντων για την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό, στην αίθουσα του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου «Ο Αριστοτέλης». Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν απειλείται από κανέναν, αλλά πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να διατηρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Παράλληλα εξήρε τις προσπάθειες που γίνονται στην ελληνική περιφέρεια-«είμαι κι εγώ παιδί της ελληνικής περιφέρειας», είπε χαρακτηριστικά- και σημείωσε ότι χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει και η Ελλάδα.

    Εξερχόμενος από την αίθουσα των εγκαινίων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για επικείμενη δίκη, στην οποία θα εξεταστούν προσφυγές των αυτοαποκαλούμενων «Αλβανών της Τσαμουριάς», τονίζοντας πως ό,τι ήταν να πει για το θέμα το έχει πει.

    Ο κ.Παπούλιας ξεναγήθηκε, επίσης, στο σπίτι του Καπετάν Κώττα, που λειτουργεί ως μουσείο, από την εγγονή του Μακεδονομάχου, Ζωή Κώττα. Οι κάτοικοι της περιοχής επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το "παρών" έδωσαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, οι βουλευτές Νίκος Κορτσάρης, Ανέστης Αγγέλης, Γιώργος Λιάνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης, ο νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Στρατάκης και ο δήμαρχος Φλώρινας Στέφανος Παπαναστασίου.

    [05] Διαφορά 2,4 μονάδων της ΝΔ απο το ΠΑΣΟΚ

    Διαφορά 2,4 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στην πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας RASS στην εφημερίδα ΠΑΡΟΝ. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32,9% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 30,5%, ΚΚΕ 6,1%, ΣΥΝ 2,9% και ΛΑΟΣ 4,2%. Επίσης, στην ερώτηση ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει το 46% των προτιμήσεων έναντι 27,1% του Γιώργου Παπανδρέου. Το 49,8% των ερωτηθέντων θεωρεί το ΠΑΣΟΚ υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία έναντι 40,9% της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται υπεύθυνο από το 45,8% για τα φαινόμενα της διαφθοράς έναντι 34,4% της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία θεωρείται ότι ευθύνεται περισσότερο για τις αρνητικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα με 42,9% έναντι 30,8% του ΠΑΣΟΚ.

    Mεϊμαράκης: "Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού"

    Την ανάληψη κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος προαναγγέλλει, με συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος παράλληλα εκτιμά ότι θέμα ανασχηματισμού δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού, ενώ για το ζήτημα ορισμού συντονιστή στην κυβέρνηση σχολιάζει ότι δεν έχει βάση.

    Ειδικότερα ο κ. Μεϊμαράκης προαναγγέλλει την έναρξη διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σε υλοποίηση όπως αναφέρει, του κυβερνητικού προγράμματος για "ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον αρθεί το συνταγματικό κώλυμα". Με τον τρόπο αυτό, προσθέτει, θα περιορισθεί η αιμορραγία συναλλαγματος προς το εξωτερικό και θα αναπτυχθεί ένας υγιής ανταγωνισμός ώστε και το δημόσιο πανεπιστήμιο να αναβαθμίσει τις σπουδές του. "Πιστεύω ότι με κυβερνητική πρωτοβουλία χρειάζεται διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος στο συγκεκριμένο θέμα και όχι μόνο σε αυτό", επισημαίνει.

    Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού παρατηρεί ότι "η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια περίοδο επίλυσης σημαντικότατων προβλημάτων, όπως τα έχουμε αξιολογήσει και ιεραρχήσει και δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται στους σχεδιασμούς". Παράλληλα προτρέπει "το υπάρχον σχήμα να συνεργαστεί πιο αρμονικά και πιο αποτελεσματικά", "ο πολιτικός μας λόγος να είναι εξιδεικευμένος και ενιαίος" και ζητά "διατήρηση της ετοιμότητας για να διαχειριστούμε τα απρόοπτα που παρατηρούνται κάθε μέρα" εκτιμώντας ότι "ατύπως αυτό γίνεται με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας και μάλιστα σε πολλά ζητήματα με εξαιρετική επιτυχία".

    Όσον αφορά στα κρούσματα "συντροφικών μαχαιρωμάτων", ο κ. Μεϊμαράκης δηλώνει ότι θα αντιμετωπισθούν "κυρίως με διάλογο" υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι "οι πολίτες είναι οι τελικοί κριτές".

    Με αφορμή τις υποθέσεις Ρεγκούζα, Γερασίμου και Μαντούβαλου, ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι "όλες μαζί θολώνουν την εικόνα μας" αν και " είναι εμφανής μία προσπάθεια υπερβολικής παρουσίασης αυτών των περιπτώσεων", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Παράλληλα ασκεί κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του σε αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά λέγοντας ότι "εκείνοι που αυτές τις εξαιρέσεις τις είχαν εντάξει στην καθημερινότητα τους και είχαν δημιουργήσει κλίμα σήψης, διαφθοράς και κουκουλώματος τώρα εμφανίζονται ως μιμητές".

    Για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επαναλαμβάνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα προχωρήσει σε κεντρικές συμφωνίες με άλλα κόμματα αλλά θα ενθαρρύνει συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο βάσει των προγραμματικών αρχών.

    Αναφερόμενος δε στο πολιτικό μήνυμα τους, ο κ. Μεϊμαράκης αφού υπενθυμίζει ότι η Νέα δημοκρατία δεν έδωσε ποτέ κομματικό χαρακτήρα στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχολιάζει ότι τα συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία "δεν είναι απολύτως ασφαλή επειδή στις εκλογές της αυτοδιοίκησης προσμετρώνται και άλλοι παράγοντες".

    [06] Υπέρ του Τσίπρα τάχθηκε η ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Μεσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ αποφάσισε αργά το απόγευμα, με μεγάλη πλειοψηφία, να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Α.Τσίπρα για τον Δήμο της Αθήνας, απορρίπτοντας ταυτόχρονα, μετά από πρόταση του Α. Αλαβάνου, την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄Αθήνας που ήταν υπέρ της υποψηφιότητας του Μ.Παπαγιαννάκη.

    Με άλλες ψηφοφορίες που έγιναν, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να υποστηριχθούν οι υποψηφιότητες του Τ. Κουράκη στην Θεσσαλονίκη και του Θ. Δρίτσα στον Πειραιά.

    Ουσιαστικά τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης έκλεισε ο κ.Παπαγιαννακης. Αμέσως μετά την ψηφοφορία για τη μη επικύρωση της απόφασης της ΝΕ Α΄Αθήνας με ψήφους 66 κατά, 33 υπέρ και δύο λευκά, ανέβηκε στο βήμα ο κ. Παπαγιαννάκης ο οποίος δήλωσε ότι με την απόφαση αυτή, η ΚΠΕ ολοκλήρωσε τις εργασίες της και ζήτησε να μη συνεχιστεί η διαδικασία για τον Δήμο της Αθήνας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι πλέον δεν είναι υποψήφιος. Ο κ. Παπαγιαννάκης διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορία που μεταδίδονταν, ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ΚΠΕ, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση του οργάνου είπε «σώσαμε τη σοβαρότητα του κόμματος», καθώς όπως υπογραμμισε, οι διαδικασίες κινήθηκαν στα όρια της νομιμότητας. Ο κ. Παπαγιαννάκης κατήγγειλε διάφορους ομιλητές που κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης υποστηριζαν ότι δεν συμμετείχε σε διάφορα κινήματα και ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα πλήρη κατάλογο με τα Κινήματα στα οποία συμμετείχε , πολλές φορές χωρίς να εκπροσωπεί το ΣΥΝ. Παράλληλα αποκάλυψε ότι δική του πρόταση ήταν πριν από δέκα χρόνια, η ιδέα για την συγκρότηση του Κόμματος της Ευρωπαικής Αριστεράς, η οποία τότε είχε απορριφθεί από το κόμμα του.

    Αμέσως μετά την τελική τοποθέτησή του ο κ. Παπαγιαννάκης αποχώρησε από τη συνεδρίαση και έτσι δεν ψήφισε στην ψηφοφορία για την υποψηφιότητα του Α.Τσίπρα. Η πρόταση για την υποψηφιότητα του κ.Τσίπρα συγκέντρωσε 68 ψήφους υπέρ και 7 αποχές.

    Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος Α. Αλαβάνος, στην τελική παρέμβασή του είπε ότι η συζήτηση στην ΚΠΕ ήταν πολύ καλή, παρά την όξυνση και αναφέρθηκε διεξοδικά και στα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ όταν καλείται να συνθέσει απόψεις και προτάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ «δεν είναι διευθυντής ορχήστρας, πρέπει να είναι σχοινοβάτης». Ο κ. Αλαβάνος υπερασπίστηκε την πρότασή του για την υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα παρατηρώντας ότι ο ρόλος του προέδρου δεν είναι μόνο να εκφράζει την πλειοψηφία, αλλά και να ρίχνει σπόρους. Ο κ. Αλαβάνος πρότεινε δημόσιο διάλογο για τον υποψηφιο του κόμματος στην Υπερνομαρχία

    Τέλος, με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 2006. Στο κείμενο αυτό επικρίνεται έντονα η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τονιζοντας ότι «η εμμονή της κυβέρνησης για τη θέσπιση του 42%, πέραν της αλλαζονικής συμπεριφοράς φανερώνει και αντιδημοκρατική αντίληψη» και επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματος υπέρ της απλής αναλογικής.

    Ποιος είναι ο Α.Τσίπρας

    Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα Παιδείας & Νεολαίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακές σπουδές (m.sc.) στην Πολεοδομία και Χωροταξία.

    Εντάχθηκε στην αριστερά σε ηλικία 14 χρόνων (1988) από τις γραμμές της ενιαίας τότε ΚΝΕ και δραστηριοποιήθηκε έντονα στο μαθητικό κίνημα, και στη συνέχεια στο φοιτητικό κίνημα, όπου διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. επί σειρά ετών ('93-'98) και μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ ('95-'97).

    Το 1999 εκλέχθηκε Γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας Συνασπισμού, θέση που διατήρησε ως και το 3ο Συνέδριο της Οργάνωσης (Μάρτιος 2003). Ως γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες συγκρότησης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, καθώς και στις διεθνείς διαδηλώσεις του antiglobal κινήματος, με σημαντικότερη στιγμή την απέλασή του, μαζί με εκατοντάδες έλληνες διαδηλωτές, από το λιμάνι της Ανκόνα, προτού φτάσουν στη Γένοβα.

    [07] Επέκταση των επεισοδίων και στην καρδιά του Παρισιού

    Τριάντα δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στο Παρίσι, ανακοίνωσε η αστυνομία, σηματοδοτώντας έτσι για πρώτη φορά επέκταση και στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας των επεισοδίων βίας που συγκλονίζουν εδώ και δέκα ημέρες τις υποβαθμισμένες συνοικίες της αλλά και άλλες πόλεις της Γαλλίας.

    Σύμφωνα με την αστυνομική ανακοίνωση, συνελήφθησαν 30 άτομα, εκ των οποίων 11 επ' αυτοφόρω, ενώ κατασκεύαζαν εμπρηστικούς μηχανισμούς.

    Η εξέγερση των κατοίκων των υποβαθμισμένων συνοικιών κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, καθώς αναφέρθηκε σειρά επιθέσεων εναντίον διαφόρων δημόσιων κτιρίων και εμπρησμοί περίπου 1.300 οχημάτων σε ολόκληρη τη Γαλλία.

    Σιράκ: Η αποκατάσταση της τάξης είναι η πρώτη προτεραιότητα

    "Η απόλυτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας που συγκάλεσε για τις ταραχές των τελευταίων δέκα ημερών.

    Β¨Ο νόμος πρέπει να έχει την τελευταία λέξη. Η Δημοκρατία είναι αποφασισμένη, εξ ορισμού, να είναι πιο ισχυρή από εκείνους που θέλουν σπείρουν τη βία ή το φόβο", πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει την ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα, όπου αυτό είναι απαραίτητο. "Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχουν οποιεσδήποτε 'απαγορευμένες' περιοχές", είπε.

    Ο Βιλπέν είπε πως θα ανακοινώσει τη Δευτέρα στη δημόσια τηλεόραση τα σχέδιά του για τα υποβαθμισμένα προάστια.

    Στη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους ρώσους πολίτες που μεταβαίνουν στη Γαλλία ή βρίσκονται ήδη σε αυτήν, να επιδείξουν "σύνεση" και "επαγρύπνιση" λόγω των επεισοδίων και τους να "τηρούν αυστηρά τις οδηγίες των τοπικών αρχών και των τουριστικών πρακτορείων".

    [08] ΠΑΣΟΚ και εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Στην Πάτρα μετέβη η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για την συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας του κόμματος.

    Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η κα Ξενογιαννακοπούλου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την διάρκεια της οποίας, αναφέρθηκε εκτενώς στην διαδικασία που ξεκινάει μέσα στο ΠΑΣΟΚ, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Όπως είπε η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, «ξεκινάει μια μεγάλη πολιτική διαδικασία που συντελείται με σχέδιο και προτάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση». Επίσης σημείωσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η διαδικασία αρχίζει από την Αχαΐα, αφού ο νομός αποτελεί το ζωντανό προπύργιο του ΠΑΣΟΚ». Όσον αφορά στους στόχους τόνισε ότι «θέλουμε να χαράξουμε ένα διαφορετικό δρόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου, και να απελευθερώσουμε αναπτυξιακές δυνάμεις».

    Σχετικά με την ανάδειξη των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι αυτή θα γίνει μέσω συντεταγμένων δημοκρατικών διαδικασιών, έχοντας και την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών. Σ' αυτό το σημείο, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι για τις μεγάλες πόλεις, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την επιτροπή εκλογικών διαδικασιών, λόγω της ειδικής πολιτικής σημασίας που έχουν. Σχολιάζοντας την πιθανότητα ύπαρξης «αντάρτικων» ψηφοδελτίων, η κα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι «όλοι μπορούν να εκφραστούν στα όργανα υλοποίησης των δημοκρατικών διαδικασιών και από τη στιγμή που συμμετέχουν, σημαίνει ότι δέχονται το τελικό αποτέλεσμα και οφείλουν να το σεβαστούν».

    Αναφερόμενη στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, είπε ότι «η Ελλάδα βιώνει μία δύσκολη πραγματικότητα και ο λαός είναι αντιμέτωπος με ένα δύσκολο χειμώνα», ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη νικηφόρα πορεία προς το λαό, προχωράμε μπροστά και οικοδομούμε το μέλλον».

    Τέλος, ανακοίνωσε ότι στις 14 και 15 Νοεμβρίου θα γίνει μια πλατιά εκστρατεία όλων των στελεχών για τα θέματα που αφορούν στον τομέα της υγείας.

    «Ημέρα κατά της ακρίβειας»

    Περισσότερα από 5.000 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε περισσότερα από 400 κλιμάκια, συμμετείχαν, χθες, σε εκδηλώσεις και περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο της « Ημέρας κατά της Ακρίβειας», που διοργάνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση για να αναδείξει το αυξημένο κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών.

    Η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής κλιμακίου στελεχών του Κινήματος, επισκέφθηκε την Αγορά και το Εμπορικό Κέντρο του Πειραιά. Σε δηλώσεις της τόνισε: «Μαζί με τους πολίτες αναδεικνύουμε καθημερινά τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, τα αδιέξοδα της συντηρητικής, αντιλαϊκής και αποτυχημένης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται καθημερινά, ανίκανη και ανεπαρκής να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της αισχροκέρδειας. Να έχει μια αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς, να προστατεύσει τον έλληνα καταναλωτή. Υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Αυτό το δρόμο εμείς αναδεικνύουμε, και δίνουμε μαζί με τους πολίτες νέα προοπτική στη χώρα μας, για μια ανάπτυξη με κοινωνική αλληλεγγύη και με κοινωνική συνοχή».

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με προδημοσίευση του βιβλίου του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, δήλωσε: «Όλοι περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το βιβλίο του Κώστα Σημίτη. Ιδιαίτερα, αφού αναφέρεται σε μια κυβερνητική περίοδο που έχει δώσει μεγάλο έργο, μεγάλη προσφορά στη χώρα μας. Ένα έργο που κάθε μέρα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Όσον αφορά τις εκλογές του 2004, αυτή η συζήτηση έχει γίνει στο ΠΑΣΟΚ. Τώρα είμαστε σε μια άλλη φάση. Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει μπροστά με τον Γιώργο Παπανδρέου. Με σχέδιο, με όραμα, κάθε μέρα κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κάθε μέρα που περνάει αυτό αποτυπώνεται όλο και πιο πολύ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 November 2005 - 22:53:58 UTC