Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγει ο διάλογος για το ασφαλιστικό
  • [02] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συνεδρίαση ΕΚΟΦΙΝ
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [05] Νέες ταραχές στα Γαλλία.
  • [06] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής για ναυτιλία.

  • [01] Ανοίγει ο διάλογος για το ασφαλιστικό

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδρίαζει η κυβερνητική επιτροπή για θέματα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.Το απόγευμα, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Ν.Ορφανό και τον πρόεδρο της ΕΟΕ Μ.Κυριακή, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου με θέμα την ελληνική οικονομία.

    Στο μεταξύ, στην ουσιαστική φάση του διαλόγου για το ασφαλιστικό προχωρά η κυβέρνηση. Οπως δήλωσαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή στα προεδρεία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ κλπ για την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    Η ΟΚΕ θα αναθέσει μια σειρά μελετών, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν απο τον κρατικό προϋπολογισμό για το θέμα αυτό. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, υπάρχει ανάγκη για διάλογο μακράς πνοής και πρόσθεσε ότι οι επόμενες κυβερνήσεις θα πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

    Απο την πλευρά του υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι δεν αλλάζει το γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού, δεν υπάρχει θέμα ορίων ηλικίας και άλλα παρόμοια και ότι ο εθνικός διάλογος θα είναι μακράς πνοής πέραν της τετραετίας.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι θα είναι ένας διάλογος ελεύθερος, απροκατάληπτος και ότι καλούνται να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς. Το προεδρείο της ΟΚΕ θα συντονίσει το θέμα των αναλογιστικών μελετών και τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη για να αποφασιστούν τα περαιτέρω στάδια του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    ΓΣΕΕ: Το ασφαλιστικό απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα

    Η ΟΚΕ από το θεσμικό και νομικό της ρόλο είναι αδύνατον να χειριστεί και να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο θέμα όπως το ασφαλιστικό για το οποίο μόνο υποστηρικτικό ρόλο μπορεί να έχει, απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, στις σημερινές ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης.

    Ο κ.Πολυζωγόπουλος υπογραμμίζει ότι το ασφαλιστικό απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα όπως και ευαισθησία από όλους και κυρίως από εκείνους που έχουν την ευθύνη των νομοθετικών ρυθμίσεων.

    Πριν προχωρήσει οποιοσδήποτε διάλογος, σημειώνει ο κ. Πολυζωγόπουλος, απαιτείται καθορισμός της ατζέντας, της συγκεκριμένης θεματολογίας και βέβαια οι απόψεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης. Για να προχωρήσει η συζήτηση πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων των μερών για τη θεματολογία και επί των κεντρικών θεμάτων συζήτησης.

    Δηλώσεις Βενιζέλου

    "Δυστυχώς, η κυβέρνηση εξακολουθεί να περιπαίζει συστηματικά όλους τους ασφαλισμένους κι όλους τους συνταξιούχους. Δήθεν ανοίγει έναν μακροπρόθεσμο διάλογο για το ασφαλιστικό, ενώ καθημερινά με συνειδητές ενέργειες, υπονομεύει το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά Ταμεία", αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    "Είναι ποτέ δυνατό να υπάρξει διάλογος χωρίς πολιτικό πλαίσιο της κυβέρνησης, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, χωρίς εφαρμογή του Ν. 3029 και όλης της ισχύουσας νομοθεσίας, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις στον Προϋπολογισμό του 2006 για τις νομοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους με έλλειμμα εξ αρχής τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, που θα διπλασιαστεί για το έτος 2006 στον τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων;", αναρωτιέται ο κ.Βενιζέλος.

    ΣΥΝ: Προσχηματικός διάλογος

    "Ο διάλογος τον οποίο επιδιώκει να ξεκινήσει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, όπως προκύπτει από τους χειρισμούς της για το Ασφαλιστικό των Τραπεζών και για τη μαζική μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ, είναι καθαρά προσχηματικός", αναφέρει σε δηλώσεις του ο ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής και κοινωνικής πολιτικής του κόμματος.

    Παράλληλα, απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα αρκετοί κλάδοι εργαζομένων. Για σήμερα έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις τράπεζες του Λεκανοπεδίου Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    [02] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συνεδριάζουν στη Βουλή οι συντονιστές της ΚΟ του Κινήματος.Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της κυπριακής βουλής, Βάσο Λυσσαρίδη.

    Στο μεταξύ, κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι "δεν αξιοποίησε τις μεγάλες ευκαιρίες που είχε μπροστά της το 2004". "Σπατάλη σε χρόνο, κύρος και κονδύλια" είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα "Η ώρα της ελληνικής οικονομίας".

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι "δεν επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ ενός κράτους με κοινωνική συνοχή και παράλληλα ανταγωνιστικότητα, αλλαγές, αλλά και ασφάλεια για τον πολίτη. "Επένδυση στον άνθρωπο", είναι η φράση κλειδί, είπε, δίνοντας έμφαση στην παιδεία, στην έρευνα, την καινοτομία.

    Η λειτουργία του σημερινού κράτους αποτελεί ένα από τα κυριότερα εμπόδια στην ανάπτυξη, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται "ριζική αποκέντρωση με καθοριστικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση". Χρειάζεται ένα κράτος διαφάνειας, κοινωνικής λογοδοσίας, τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι "η διαφθορά είναι αποτρεπτική για τον επενδυτή, έχει αντιαναπτυξιακές επιπτώσεις".

    Για τη διαφάνεια δεν χρειάζονται περισσότεροι νόμοι, είπε ο κ. Παπανδρέου, χρειάζεται απλούστευση της πολυπλοκότητας των νόμων και αλλαγή νοοτροπίας.

    Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα έχει αναδιανεμητικό ρόλο στην κοινωνία και θα περιέχει κίνητρα για ανάπτυξη.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε «τις μεγάλες ευκαιρίες που είχε μπροστά της η κυβέρνηση το 2004: όπως το Γ' ΚΠΣ, τις υποδομές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη νέα ΚΑΠ (Κοινοτική Αγροτική Πολιτική), την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, τη συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας», για να τονίσει ότι "η κυβέρνηση σε όλους αυτούς τους τομείς σπατάλησε χρόνο, κύρος, κονδύλια".

    «Οι μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης ή θα γίνουν από κοινού ή δεν θα γίνουν καθόλου. Χρειάζεται κοινωνικός διάλογος», κατέληξε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Συνεδρίαση ΕΚΟΦΙΝ

    Ο προϋπολογισμός και η τιτλοποίηση θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Γ. Αλογοσκούφη με τον κ. Αλμούνια, στη σημερινή συνάντησή τους, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του ΕΚΟΦΙΝ.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση είναι η μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων και η επανεξέταση της πρότασης για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα αρκετοί κλάδοι εργαζομένων. Για σήμερα έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις τράπεζες του Λεκανοπεδίου Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Για την Πέμπτη έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επίσης, την Πέμπτη προχωρούν σε 48ωρη απεργία δάσκαλοι και καθηγητές. Τέλος, κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χθες και για μία εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    [05] Νέες ταραχές στα Γαλλία.

    Μία ακόμη νύχτα βίαιων επεισοδίων, τη 12-η κατά σειρά, πέρασε η Γαλλία, καθώς ομάδες μεταναστών, αγνοώντας την κυβερνητική απειλή για την απαγόρευση κυκλοφορίας, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πυρπόλησαν περισσότερα από 1.100 αυτοκίνητα.

    Στη διάρκεια των ταραχών τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε δέκα κτίρια, ενώ συνελήφθησαν 330 άτομα.

    Πάντως τα επεισόδια ήταν σαφώς μικρότερης έντασης στην περιφέρεια του Παρισιού, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι παρατηρείται κλιμάκωση της έντασης σε άλλες πόλεις της χώρας. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση κινητοποιεί επιπλέον 1500 αστυνομικούς για να ενισχύσει τη δύναμη των 8000 ανδρών που βρίσκονται ήδη στις περιοχές όπου γίνονται επεισόδια.

    Σήμερα, συγκλήθηκε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το οποίο αποφάσισε να δώσει άδεια για την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, στις περιοχές που πλήττονται από τις βιαιότητες. Η απαγόρευση βασίζεται σε νομοθεσία του 1955, που εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Γαλλίας την εποχή του αλγερινού πολέμου.

    Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι κατ΄εφαρμογήν του νόμου αυτού, εκτός της κατά περίπτωσιν επιβολής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, επιτρέπεται στις αστυνομικές δυνάμεις να διεξάγουν έρευνες στις λαϊκές συνοικίες για διάστημα 12 ημερών εάν υπάρχει υποψία για κατοχή όπλων.

    Ο νόμος του 1955 δίνει στον υπουργό Εσωτερικών της χώρας και στους περιφερειάρχες το δικαίωμα να δίνουν εντολή στις αστυνομικές αρχές για τη διεξαγωγή ερευνών σε ιδιωτικούς χώρους ημέρα ή νύκτα. Την εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας υπό κανονικές συνθήκες δίνουν οι δικαστικές αρχές.

    Πάντως, τα βίαια επεισόδια έχουν ανησυχήσει την τουριστική βιομηχανία στη Γαλλία, που φοβάται σοβαρό πλήγμα ενόψει και της περιόδου των διακοπών.

    Χθες, η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε νέα προειδοποίηση για τους Αμερικανούς που επισκέπτονται τη Γαλλία.

    Οι ταραχές στα γαλλικά προάστια συνεχίζουν και σήμερα να είναι το πρώτο θέμα των βρετανικών εφημερίδων, πολλές από τις οποίες εκφράζουν φόβους ότι θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στο μεταξύ, πέντε αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν την περασμένη νύκτα στις Βρυξέλλες, από άτομα που, σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία, ήθελαν να μιμηθούν τους διαδηλωτές στη Γαλλία.

    [06] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής για ναυτιλία.

    Τα ζητήματα της ναυτιλίας ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής,στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης εξερχόμενος δήλωσε ότι σε ένα μήνα το υπουργείο θα καταθέσει το νέο νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση της ναυτιλιακής εκπαίδευσης. Ο στόχος είναι η αναβάθμιση των σπουδών του Εμπορικού Ναυτικού, που είναι από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, είπε.

    Η ναυτιλία προσφέρει τα μέγιστα στον εθνικό πλούτο, τόνισε ο Υπουργός.

    Ένα από τα σημαντικά άρθρα του νομοσχεδίου είναι το γεγονός ότι οι απόφοιτοι της Σχολής που θα έχουν τίτλο πλοιάρχου Α΄και μηχανικού Α' θα είναι ισότιμοι με αντίστοιχους πανεπιστημιακούς τίτλους.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτήθηκε και για τις δημοσκοπήσεις και σχολίασε λέγοντας ότι τις παρακολουθούμε αλλά δεν τις θεοποιούμε. Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτή της χειραψίας και εκεί πάμε καλά, πρόσθεσε.[Φωτο 2654328]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 November 2005 - 13:01:48 UTC