Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μικρή μείωση του πληθωρισμού στο 3,8%
  • [02] «Πολιτικά παρών», δήλωσε ο Κώστας Σημίτης

  • [01] Μικρή μείωση του πληθωρισμού στο 3,8%

    Μείωση στο 3,8% (από 3,9%) σημείωσε ο πληθωρισμός, τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Μανώλης Κοντοπυράκης, η επίπτωση των καυσίμων στον ΓΔΤΚ το μήνα Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2004 φθάνει τη μία ποσοστιαία μονάδα.

    Επίσης, ο κ. Κοντοπυράκης δήλωσε ότι σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2005 στο 3,6% με λιγότερες πιθανότητες να κλείσει στο 3,5%.

    Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε πτώση σε 3,7% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα.

    [02] «Πολιτικά παρών», δήλωσε ο Κώστας Σημίτης

    Πολιτικά παρών, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρουσιάζοντας το βιβλίο του, η πρώτη έκδοση του οποίου ήδη εξαντλήθηκε. Δεν είχα και δεν έχω πρόθεση να σιωπήσω, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι καιρός να κυριαρχήσει ο πολιτικός λόγος και η αντιπαράθεση για πολιτικούς στόχους στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής ζωής αντί της ηθικολογίας και της προσπάθειας διαχωρισμού των πολιτικών σε καλούς και κακούς.

    Ο κ. Σημίτης απαντώντας στο ερώτημα αν βιάστηκε να παρουσιάσει την άποψή του, απάντησε ότι η απόφασή του είχε σχέση με το γεγονός ότι " η συντηρητική παράταξη θέλει να απαξιώσει την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης και να καταδείξει ότι όσα συνέβησαν στη χώρα τότε ήταν μια επίφαση εκσυγχρονισμού". Και πρόσθεσε ότι θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η ΝΔ γύρισε σελίδα και ότι οι συντηρητικές δυνάμεις μπορούν να γράφουν αυτές και μόνο το χρονικό των εξελίξεων.

    Ο κ. Σημίτης αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το τι συνέβη την οκταετία που ήταν πρωθυπουργός και τόνισε ότι δεν επιζητεί την συμφωνία όλων με τη δική του άποψη.

    Πρώτο θέμα, για να αναφερθεί στα πεπραγμένα της οκταετίας, ο κ. Σημίτης επέλεξε την εξωτερική πολιτική τονίζοντας την ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στο διεθνή χώρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι εγκατέλειψε την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η δική του κυβέρνηση υιοθετώντας μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επιλέγοντας μια ευρωατλαντική πολιτική και αποστασιοποίηση από τον γαλλογερμανικό άξονα.

    Αναφερόμενος στα θέματα οικονομίας, ο κ. Σημίτης επέκρινε τη ΝΔ για τη συνεχή αμφισβήτηση της οικονομικής πολιτικής της οκταετίας, καθώς και τα κόμματα της Αριστεράς που έκαναν λόγο για άμετρη διεύρυνση των ανισοτήτων και δραματική επέκταση της φτώχειας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα έργα όπως το μετρό της Αθήνας, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

    Όσα έγιναν στη διάρκεια της οκταετίας, είπε ο κ. Σημίτης δεν είναι αυτονόητα, όπως θεωρούν ορισμένοι και δεν υπήρξε κανένας αυτόματος πιλότος. Πρόκειται, πρόσθεσε, για έργο που ήταν αποτέλεσμα συστηματικής και επίπονης δουλειάς και δημιουργικού άγχους. Ο κ. Σημίτης δέχθηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και λάθη και ότι πολλά πράγματα δεν έγιναν όπως και ο ίδιος θα ήθελε και για όλα αυτά υπάρχουν ευθύνες στις κυβερνήσεις των οποίων ηγήθηκε. Παρόλα αυτά, τόνισε ο κ. Σημίτης, ένα εκσυγχρονιστικό εγχείρημα είναι διαρκές και δεν έχει ημερομηνία λήξης.

    Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Γρηγόρης Φαράκος. Δεν παρέστησαν αν και είχαν προσκληθεί η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Από τις απουσίες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ επισημαίνονται εκείνες των Κώστα Λαλιώτη, του Πέτρου Ευθυμίου και του επονομαζόμενου "στρατηγού" Θόδωρου Τσουκάτου.

    Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης εμφανίστηκε έξω από το κτίριο του Μουσείου Μπενάκη ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Αντώνης Ναξάκης, ο οποίος είχε εμπλακεί στην υπόθεση Οτσαλάν. Ο κ. Ναξάκης απομακρύνθηκε από τη φρουρά του πρώην πρωθυπουργού διαμαρτυρόμενος. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε έξω από το κτίριο ομάδα Χρυσαυγητών η οποία απωθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ για προληπτικούς λόγους έκλεισαν οι είσοδοι του κτιρίου.

    "Αλλάζουμε και συνεχίζουμε τις αλλαγές", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Σημίτη, την οποία, όπως τόνισε, παρακολούθησε με ενδιαφέρον. "Κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η δική του ευθύνη είναι να κοιτάζει μπροστά, γιατί για το λόγο αυτό εξελέγη. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε δήλωσή του τόνισε ότι με τον Γιώργο Παπανδρέου έχουν κοινό στόχο, που είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές. Δήλωσε και πάλι πολιτικά παρόν και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει να λέει τη γνώμη του και να βοηθάει την παράταξη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 November 2005 - 8:00:28 UTC