Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία πρωθυπουργού σε Μέτσοβο και Γρεβενά
  • [02] 7η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων
  • [03] Δεν αυξάνει το κόστος του ίντερνετ ο ΟΤΕ
  • [04] Νομοθετική ρύθμιση για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές
  • [05] Συνάντηση κ.Κ.Καραμανλή με κ.Π.Μολυβιάτη.
  • [06] 7η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων
  • [07] Ομιλία του κ.Γ.Παπανδρέου σε ημερίδα
  • [08] Περιοδεία πρωθυπουργού σε Μέτσοβο και Γρεβενά
  • [09] «Νέοι και ανεργία. Το μέλλον θέλει δουλειά»
  • [10] Κατατέθηκε η τροπολογία για τη νέα Ολυμπιακή
  • [11] 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

  • [01] Περιοδεία πρωθυπουργού σε Μέτσοβο και Γρεβενά

    Περιοδεία στα Γρεβενά και το Μέτσοβο θα πραγματοποιήσει από αύριο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής . Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί μεγάλα έργα στην περιοχή τα οποία είναι σε εξέλιξη και θα έχει συναντήσεις με τις τοπικές αρχές και τους παραγωγικούς φορείς. Ο κ.Καραμανλής χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάσιο Παπαληγούρα και ενημερώθηκε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    «Δεν υπάρχει διάκριση γιά κανέναν, ο νόμος εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση, σας βεβαιώνω ότι η κάθαρση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Παπαληγούρας, απαντώντας σε ερώτηση γιά το παραδικαστικό κύκλωμα και τον ανεξάρτητο βουλευτή, Πέτρο Μαντούβαλο.

    Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε πως σύντομα θα δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο κατά της οικογενειακής βίας και ότι προωθείται ακόμη ένα νομοσχέδιο γιά τη λειτουργία δικαστικής αστυνομίας.

    Τέλος, ο κ. Παπαληγούρας επεσήμανε πως πρόκειται γιά σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες, όταν θα λάβουν την οριστική τους μορφή, θα δοθούν στη δημοσιότητα.

    [02] 7η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων

    Με αισιοδοξία , που πηγάζει από το γεγονός της συνεχούς αύξησης της συμμετοχής των ξένων κομμάτων, υποδέχεται το ΚΚΕ από τις 18 μέχρι και 20 Νοεμβρίου στην Αθήνα την 7η συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που θα συζητήσουν με θέμα «Σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού, οικονομικές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις - η κομμουνιστική εναλλακτική λύση -πρόταση».

    Το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον Περισσό εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ του κόμματος, ο οποίος σημείωσε αφενός την ομόφωνη απόφαση της ομάδας εργασίας να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στην Αθήνα και αφετέρου την συνεχή αύξηση των συμμετοχών, που όπως σημείωσε,θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν σε πολλές χώρες δεν υπήρχαν προβλήματα σε πολλά ΚΚ, όπως οικονομικά, ή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα τους.

    Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος ορισμένες αντιπροσωπείες από χώρες όπως το ΚΚ Κίνας, το ΚΚ Βενεζουέλας, το ΚΚ Εκουαδόρ, το ΚΚ Τατζικιστάν και από τη Μαδαγασκάρη.

    Φέτος, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία στον Περισσό περιμένουν 75 κομμουνιστικά κόμματα από 63 χώρες, από όλες τις ηπείρους.

    Συγκεκριμένα:

    Από την Ευρώπη θα βρεθούν στην Αθήνα συνολικά 43 Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα. 21 από την Δυτική Ευρώπη και 22 από την Ανατολική Ευρώπη.

    Από την Μέση Ανατολή και την υπόλοιπη Ασία 18 Κόμματα (11 από Μ. Ανατολή, 7 από την υπόλοιπη Ασία).

    Από την Αμερική 10 Κόμματα (8 από την Λατινική Αμερική και 2 από τη Βόρεια Αμερική).

    Από την Αφρική 3 Κόμματα και 1 από την Αυστραλία.

    Οσον αφορά στη συζήτηση που θα γίνει ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η Διεθνής Συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για τον «εκδημοκρατισμό» των Αραβικών χωρών και των χωρών της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής». Υπάρχει η ιμπεριαλιστική - και των ΗΠΑ και της ΕΕ- επιθετικότητα ενάντια στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν και η εγκληματική επέμβαση του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού και μια πολύμορφη επέμβαση στην Αφρική».

    Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι «θα απαιτήσουμε να αποχωρήσουν οι στρατοί κατοχής και όλα τα ξένα στρατεύματα, όπως κι αν ονομάζονται, τόσο από το Ιράκ, όσο κι από το Αφγανιστάν και τα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που πυροδοτούν μεγάλους κινδύνους για όλη την περιοχή, αλλά και ευρύτερα» και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αποχώρησης των ελληνικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

    Η Διεθνής Συνάντηση ξεκινά τις εργασίες της σήμερα με την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις των υπολοίπων εκπροσώπων των Κομμάτων.

    [03] Δεν αυξάνει το κόστος του ίντερνετ ο ΟΤΕ

    Δεν θα ισχύσουν τελικά οι εφάπαξ αυξήσεις της τάξης του 78% που είχε ανακοινώσει ο ΟΤΕ, στις χρεώσεις κλήσεων μέσω του Ενιαίου Πανελλαδικού Αριθμού Κλήσης (ΕΠΑΚ) για την πρόσβαση στο συμβατικό Ιντερνετ .Με νέα ανακοίνωση του, ο ΟΤΕ τονίζει ότι, σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), εξετάζει τη σταδιακή εφαρμογή των νέων τιμών και την τιμολογιακή διαφοροποίηση των περιοχών που δεν έχουν ακόμα πρόσβαση ADSL. Παράλληλα, ο ΟΤΕ επισημαίνει τους εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας ADSL, οι τιμές της οποίας μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο έως και 49%, με αποτέλεσμα να είναι προσιτό και στον μέσο χρήστη.

    [04] Νομοθετική ρύθμιση για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές

    Κατατίθεται σήμερα προς επεξεργασία στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση τη νέας εταιρίας των Ολυμπιακών Αερογραμμών, η οποία στην παρούσα φάση θα έχει κρατικούς πόρους, αλλά στη συνέχεια θα παρέχεται η ευχέρεια και η δυνατότητα να εκχωρηθούν μετοχές σε ιδιώτες. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνονται όνομα της νέας εταιρίας, το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και το πτητικό έργο.

    Την επόμενη εβδομάδα, ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης Lazard θα αρχίσει σειρά επαφών με ιδιώτες, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών της νέας εταιρίας και οι οποίοι θα έχουν την πλειοψηφία, την προεδρία και το μάνατζμεντ, στο πλαίσιο του μικτού σχήματος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

    Χθες, ο υπουργός Μεταφορών κ.Μιχάλης Λιάπης, δέχθηκε το προεδρείο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) και στη συνέχεια είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο συναντήσεις διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα. Μετά το τέλος της συνάντησης με εκπροσώπους της ΟΣΠΑ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή και τις θέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της εταιρίας, ο κ. Λιάπης έκανε λόγο για μια "δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί" και για το λόγο αυτό χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως είπε, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος. Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η νέα εταιρία θα είναι βιώσιμη και κερδοφόρα, σημειώνοντας παράλληλα ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    Οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν τη συνάντηση διερευνητική, δήλωσαν ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει από μηδενική βάση, έκαναν λόγο για ένα "πείραμα με άγνωστα αποτελέσματα", απέδωσαν ασάφεια στο σχέδιο σωτηρίας της Ολυμπιακής που προωθείται, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά κάλεσαν το επιβατικό κοινό να κλείνει κανονικά εισιτήρια.

    Από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι μετά από αρκετό καιρό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών και, από την εκκαθάριση εν λειτουργία ή το κλείσιμο της Ολυμπιακής, να προχωρήσει στην ίδρυση μιας νέας εταιρίας. Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε, είναι ευπρόσδεκτη, αλλά αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, καθώς, όπως είπε, δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για τη νέα εταιρία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιάπης, συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών του με τους ενδιαφερόμενους φορείς, αναμένεται να συναντηθεί σύντομα, τόσο με την Ένωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΧΠΑ), όσο και με την Ένωση Ιπταμένων Συνοδών-Φροντιστών.

    [05] Συνάντηση κ.Κ.Καραμανλή με κ.Π.Μολυβιάτη.

    Συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα εξωτερικης πολιτικής και πως επρόκειτο για τη συνήθη συνεργασία.

    Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε χθές ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος επίσκεψη στην Πρίστινα και το Βελιγράδι προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει η άτυπη Τρόικα για τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη, στο αμέσως προσεχές διάστημα και πιθανόν στις 6 και 7 Δεκεμβρίου και θα αποτελείται από τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη και τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Κροατίας.

    Σκοπός της επίσκεψης αυτής,πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι να καταγραφεί το ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών για το κρίσιμο θέμα του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου, η ενημέρωση όλων των μερών για το ζήτημα αυτό,καθώς και να υπογραμμισθεί η ανάγκη συνεχούς διαβούλευσης και συνεργασίας.

    Η σταθερότητα της περιοχής,υπογράμμισε ο κ.Κουμουτσάκος, είναι το πρώτο μέλημα και η επίτευξη της σταθερότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να έχει ως τίμημα την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

    Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι το απαραβίαστο των συνόρων και η επίτευξη της σταθερότητας είναι δύο αρχές απόλυτα συναρθρωμένες και σταθερές για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

    Στο πλαίσιο της διαβαλκανικής συνεργασίας, πρόκειται να διοργανωθεί στην Αθήνα, στις 19 Νοεμβρίου, μετά από ελληνική πρωτοβουλία και με συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας, συνέδριο για το θέμα της γρίππης των πουλερικών.

    Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τη Ρωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, την Κύπρο,το Αζερμπαιτζάν, την Αρμενία,Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Μάριος Κυπριανού.

    Σκοπός του συνεδρίου είναι να υπάρξει συντονισμός, ενημέρωση και αξιολόγηση όλων των αναγκαίων πληροφοριών για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    [06] 7η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων

    Με ομιλια της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα άρχισαν σήμερα στον Περισσό οι εργασίες της διεθνούς συνάντησης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων με θέμα «οι σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού. Οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η κομμουνιστική εναλλακτική λύση»

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και συντονισμού των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, επισημαινοντας ότι σήμερα μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ η ανάγκη του συντονισμού και της κοινής δράσης, η ανάγκη όσο μπορούμε να επεξεργαζόμαστε κοινή στρατηγική στα κοινά μας προβλήματα που προκύπτουν από την σύγχρονη ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

    Η γραμματεας του ΚΚΕ είπε ότι «χωρίς να εγκαταλείψουμε την πολιτική της αποκάλυψης για όλα τα εγκλήματα που σήμερα συντελούνται, πρέπει να διευρύνουμε τον προβληματισμό και τη κοινή δράση με το θέμα της κομμουνιστικής εναλλακτικής λύσης, την προοπτική του σοσιαλισμού».

    Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες που εκφράζει κάθε κόμμα ξεχωριστά η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι αυτό «δεν αναιρεί την ανάγκη της ενιαίας στρατηγικής, την ανάγκη να προβάλλουμε επεξεργασμένη κοινή εναλλακτική λύση, που αυτή δεν μπορεί παρά να είναι ο σοσιαλισμός.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι κατά την άποψη του ΚΚΕ κλειδί για την εναλλακτική λύση που πρέπει να προβάλλουν οι κομμουνιστές είναι η εκτίμηση σε τρία βασικά ζητήματα :

    Πρώτο για την φύση και το χαρακτήρα της σύγχρονης στρατηγικής του ιμπεριαλισμού, των μέτρων που αποκαλούνται νεοφιλελεύθερη πολιτική ή νεοφιλελευθερισμός.

    Δεύτερο ζήτημα είναι η εκτίμηση για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα των διακρατικών ενώσεων, όπως π.χ. της ΕΕ, και άλλων ενώσεων που εμφανίζονται με λιγότερο αναπτυγμένο χαρακτήρα.

    Τρίτο, η στάση απέναντι στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε σε συνδυασμό με την επιστημονική μελέτη για την κριτική αποτίμησή του, τη θεωρητική γενίκευση της νέας πείρας.

    Αποψη του ΚΚΕ είναι ότι η προσέγγιση και ταύτιση των φιλελευθέρων κομμάτων με τα σοσιαλδημοκρατικά, σοσιαλιστικά κόμματα στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι ένας ισχυρός αδιάψευστος μάρτυρας, ότι η αποκαλούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, η σύγχρονη πολιτική της νέας τάξης δεν είναι απλά μια πολιτική επιλογή που γεννήθηκε μόνο από την αλλαγή συσχετισμού δύναμης, αλλά είναι αδήριτη εσωτερική ανάγκη του καπιταλιστικού συστήματος. Γι αυτό και μια σειρά πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούσαν ή και προσπαθούν σήμερα να γυρίσουν το ρολόι πίσω, στην περίοδο που ο καπιταλισμός κάτω από την λαϊκή πίεση έκανε κάποιες παραχωρήσεις, ανεξαρτήτως προθέσεων εξελίσσονται σε δυνάμεις που στηρίζουν ή στην καλύτερη περίπτωση ανέχονται το σύστημα.

    Στην εκτενή αναφορά της για την ΕΕ η κ. Παπαρήγα είπε δεν διστάζει να στηρίζει άμεσα και έμμεσα πολιτικές δυνάμεις και κινήματα που περιορίζονται να διεκδικούν ανώδυνες μεταρρυθμίσεις και τελικά μια άλλη πολιτική διαχείρισης εντός πάντα του καπιταλιστικού συστήματος αρκεί να μην αμφισβητούν την πορεία της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης και της διεύρυνσής της.

    Με διάφορους τρόπους, πρόσθεσε, πολιτικούς, οικονομικούς, ακόμα και με εκβιασμό προσπαθεί να διαμορφώσει σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο ένα πολιτικό σύστημα που τελικά θα υπηρετεί με ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα και προοπτική την στρατηγική της.

    Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη γραμματέα του ΚΚΕ η κεντροαριστερά π.χ. ήταν εναλλακτική επιλογή για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και είναι και σήμερα. Το πολυκομματικό επίσης σύστημα δεν την φοβίζει όπως παλαιότερα. Η επιλογή της ΕΕ να επιβάλλει τον σχηματισμό ευρωπαϊκών κομμάτων είναι ακριβώς μέσα στα σχέδιά της να ελέγξει το πολιτικό σύστημα των κρατών μελών. Γι αυτό και το ΚΚΕ τοποθετήθηκε δημόσια και άσκησε κριτική στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, όταν μάλιστα την πρωτοβουλία είχαν κόμματα που βλέπουν αρνητικά τον συντονισμό και την κοινή δράση των κομμουνιστικών κομμάτων.

    Η κ. Παπαρήγα επέκρινε στη συνέχεια τις ΗΠΑ για την πολιτική τους σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως την πολιτική για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή», που παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που υπήρξαν έχει υιοθετηθεί στην ουσία του από την "Ομάδα των 8", το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια με επίκεντρο την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

    Σε εξέλιξη, πρόσθεσε, βρίσκεται η επίθεση ενάντια στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν, και η συνεχιζόμενη εγκληματική επέμβαση της κυβέρνησης του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.

    Η κ. Παπαρήγα παρουσίασε σειρά προτάσεων και πρωτοβουλιών των κομμουνιστικών και εργατικών για την περίοδο 2005-2006. Ειδικότερα πρότεινε:

    1. Κοινό ψήφισμα και συντονισμένη παγκόσμια καμπάνια για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών, για την υπόθεση Καρίλλες. Οργάνωση αποστολής από βουλευτές, συνδικαλιστές και άλλες προσωπικότητες στις φυλακές στις ΗΠΑ.

    2. Αποστολή διεθνιστικών μπριγάδων από μέλη των κομμάτων μας στην Κούβα και στη Βενεζουέλα.

    3. Κοινό ψήφισμα για το ζήτημα του αντικομμουνιστικού μνημονίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Καμπάνια υπογραφών και διαμαρτυριών στις χώρες μας.

    4. Καμπάνια για την επικαιρότητα του σοσιαλισμού με αφορμή την συμπλήρωση το 2007 90 χρόνων από τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση.

    5. Για την Πρωτομαγιά του 2006 καμπάνια ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, τις απολύσεις, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δικαιώματος, για τα εργατικά δικαιώματα.

    6. Συνάντηση κομμουνιστών εκπαιδευτικών από χώρες της Ευρώπης για τις επιπτώσεις των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην παιδεία και της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Δημιουργία ομάδας για την συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων.

    7. Ευρωπαϊκή καμπάνια μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 15.12.2005 ενάντια στα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα της ΕΕ.

    8. Συστηματική παρακολούθηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις διώξεις των ΚΚ και άλλων αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως απαγορεύσεις σε ΚΚ για την ονομασία, άλλα που είναι παράνομα, για δίκες και φυλακίσεις, άλλες διώξεις και παρακολουθήσεις. Δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για τα ζητήματα αυτά.

    9. Ενεργητική στήριξη των περιφερειακών συναντήσεων των ΚΚ όπως η λατινοαμερικανική συνάντηση των ΚΚ ή άλλων περιφερειακών.

    10. Συνάντηση ευρωπαϊκών κομμάτων τον Δεκέμβρη με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την αξιολόγησή της και για τη εκτίμηση των κινημάτων κατά της ΕΕ.

    11. Για τα Βαλκάνια συναντήσεις ΚΚ και κινημάτων κατά της αλλαγής των συνόρων, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

    12. Καμπάνια κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων στις χώρες μας.

    13. Αποστολή κοινής αντιπροσωπείας αλληλεγγύης από αντιπροσώπους ΚΚ στο Λίβανο, στη Συρία, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ.

    14. Πρωτοβουλίες για την κατάσταση στην Αφρική και στην Ασία.

    [07] Ομιλία του κ.Γ.Παπανδρέου σε ημερίδα

    Στην ημερίδα με θέμα «Νέοι και ανεργία: Το μέλλον θέλει δουλειά» μίλησε το πρωϊ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Την ημερίδα, που διεξάγεται στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, διοργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Στο χαιρετισμό του ο κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Έμπνευσης και Διαλόγου για τη νέα γενιά: «Ενα νέο πολιτικό σχήμα που θα μετουσιώνει τους προβληματισμούς των νέων σε πολιτική πράξη. Στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν νέοι από όλους τους κοινωνικούς χώρους, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα αγκαλιάσει όλη τη νέα γενιά». Οπως τόνισε, «η νεολαία σήμερα ζητά μιά ριζικά άλλη σχέση του πολίτη και των εκπροσώπων του, όχι φατρίες εντός των κομμάτων και αξιοκρατία».

    «Τα ΜΜΕ» πρόσθεσε «θα πρέπει να δώσουν στη νέα γενιά τη δυνατότητα να εκφραστεί. Εμείς σήμερα δίνουμε το βήμα του λόγου στους νέους. Το μέλλον θέλει δουλειά και εμείς θα δουλέψουμε σκληρά».

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις σημείωσε ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι αδύνατο και αδιανόητο ο κ. Γ. Αλογοσκούφης να υποστηρίξει τον προϋπολογισμό του 2006, ο οποίος ουσιαστικά απορρίφθηκε πριν κάν κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση στερείται πολιτικής, σχεδίου και προϋπολογισμού».

    Σχετικά με το θέμα της ανανέωσης στο Κίνημα τόνισε ότι «ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ είναι το μεγάλο,πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ, όπου όλοι πρέπει να ενεργούμε ως εγγυητές της ενότητάς του».

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Γκερέκου αναφερόμενη στο ίδιο θέμα σημείωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι υπάρχει ανάγκη για ανανέωση. Οσο πολύτιμη είναι η εμπειρία, άλλο τόσο πολύτιμη είναι και η ανανέωση».

    Ο ευρωβουλευτής κ. Ν. Σηφουνάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση «τελεί υπό οικονομική επιτήρηση» και επέκρινε την ηγεσία της ελληνικής εκκλησίας ότι «έχει ξεφύγει από το ρόλο της και διχάζει τον ελληνικό λαό».

    Αυτή την ώρα ο κ. Γ. Παπανδρέου παραθέτει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μ. Σουλτς.

    [08] Περιοδεία πρωθυπουργού σε Μέτσοβο και Γρεβενά

    Περιοδεία στα Γρεβενά και στο Μέτσοβο πραγματοποιεί αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στις 10.00 το πρωί ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί τα έργα του κάθετου οδικού άξονα Εγνατία - Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή και στις 10.30 θα έχει συνάντηση με τις παραγωγικές τάξεις και τους φορείς του νομού στο κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών.

    Στις 12.00, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα υπό κατασκευή έργα της Εγνατίας από τη σήραγγα - γέφυρα Γρεβενιώτικα έως τη σήραγγα-γέφυρα Βενετικού.

    Στη 1.00 μετά το μεσημέρι ο Κ.Καραμανλής θα επισκεφθεί το περίπτερο ενημέρωσης του φορέα διαχείρισης του Εθνικου Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενώ το απόγευμα στις 6 θα παραστεί σε εκδήλωση του Ιδρύματος Εγνατία Ηπείρου, για την παρουσίαση του βιβλίου "Μέτσοβο" του φωτογράφου Κ. Μπαλάφα στο συνεδριακό κέντρο Διάσελο στο Μέτσοβο.

    Συνάντηση πρωθυπουργού με υπουργό Εξωτερικών

    Συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα εξωτερικης πολιτικής και πως επρόκειτο για τη συνήθη συνεργασία.

    Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε χθές ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος επίσκεψη στην Πρίστινα και το Βελιγράδι προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει η άτυπη Τρόικα για τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη, στο αμέσως προσεχές διάστημα και πιθανόν στις 6 και 7 Δεκεμβρίου και θα αποτελείται από τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη και τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Κροατίας. Σκοπός της επίσκεψης αυτής, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι να καταγραφεί το ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών για το κρίσιμο θέμα του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου, η ενημέρωση όλων των μερών για το ζήτημα αυτό, καθώς και να υπογραμμισθεί η ανάγκη συνεχούς διαβούλευσης και συνεργασίας.

    Τέλος, στο πλαίσιο της διαβαλκανικής συνεργασίας, πρόκειται να διοργανωθεί στην Αθήνα, στις 19 Νοεμβρίου, μετά από ελληνική πρωτοβουλία και με συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας, συνέδριο για το θέμα της γρίππης των πουλερικών. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τη Ρωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, την Κύπρο,το Αζερμπαιτζάν, την Αρμενία, Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Μάριος Κυπριανού. Σκοπός του συνεδρίου είναι να υπάρξει συντονισμός, ενημέρωση και αξιολόγηση όλων των αναγκαίων πληροφοριών για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    [09] «Νέοι και ανεργία. Το μέλλον θέλει δουλειά»

    Στην Ημερίδα της Σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Νέοι και ανεργία. Το μέλλον θέλει δουλειά», που διεξήχθη στα γραφεία της ΓΣΕΕ, πήραν μέρος εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΝ, καθώς και του Ευρωκοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να εξετασθεί το πρόβλημα της ανεργίας και οι δυνατότητες επίλυσης του τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του, εξέφρασε την ευχή «η Ε.Ε. να ξαναγίνει ελπίδα, όραμα και προοπτική» και συγχρόνως εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές μπορούν να βοηθήσουν τους νέους σε αυτή την κατεύθυνση.

    Ακόμα δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συστήσει εθνική επιτροπή έμπνευσης και διάλογου για την νέα γενιά «ένα νέο πολιτικό σχήμα που θα μετουσιώνει τους προβληματισμούς των νέων σε πολιτική πράξη και θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα αγκαλιάσει όλη την νέα γενιά».

    Επίσης είπε ότι προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί η κοινωνία πλήρους απασχόλησης και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η κυβέρνηση με το πρόγραμμα που ακολουθεί μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους που η ίδια έχει θέσει για ανάπτυξη 5% και μείωση της ανεργίας στο 6%. Παράλληλα τόνισε ότι απαιτούνται «νέες θέσεις εργασίας, χωρίς όμως καμία έκπτωση στα δικαιώματα και την ασφάλεια των εργαζομένων», έφερε σαν παράδειγμα το σκανδιναβικό μοντέλο, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της παιδείας και να αρθούν τα εμπόδια εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι η νεολαία ζητά ριζικά άλλη σχέση με την πολιτική και των εκπροσώπων της, όχι φατρίες μέσα στα κόμματα καί τήν εμπέδωση της αξιοκρατίας, κάλεσε τα ΜΜΕ να δώσουν στη νέα γενιά την δυνατότητα να εκφραστεί και κατέληξε λέγοντας «δίνουμε το βήμα του λόγου στους νέους σήμερα. Το μέλλον θέλει δουλεία και εμείς θα δουλέψουμε σκληρά».

    Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ματριν Σουλτς υπογράμμισε ότι «μια κοινωνία που στερεί τους νέους από το δικαίωμα στην ευκαιρία δεν μπορεί να διαμαρτύρεται όταν αυτοί εξεγείρονται» και πρόσθεσε ότι «τόσο το κράτος όσο και η Ε.Ε., οι μεγάλες και οι μικρές επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια, τα συνδικάτα, οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να δεσμευτούμε ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν συμβαδίζει με την μακροχρόνια ανεργία και να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα των νέων στη εργασία». Μάλιστα κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας «οι φωνές των παιδιών είναι η μουσική του μέλλοντος, όταν όμως αυτά καίνε αυτοκίνητα είναι η απειλή του μέλλοντος».

    Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε ότι «η αυγή του 21ου αιώνα απέδειξε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι εντελώς διαφορετικές από το παρελθόν, καθώς παράμετροι και σταθερές που ήταν δεδομένες από τον 19ο αιώνα είτε δεν αντέχουν στο χρόνο είτε δοκιμάζονται από τις εξελίξεις».

    Πάντως ο ίδιος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτη την κοινοτική οδηγία Μπόλκεσταϊν και τάσσεται κατά της αύξησης του ωραρίου απασχόλησης από 48 σε 65 ώρες. Πρόσθεσε δε ότι «κοινωνικά αγαθά, όπως το δικαίωμα στη εργασία, υφίστανται μεγάλη επίθεση από πολιτικές αύξησης της ανταγωνιστικότητας σε βάρος του κράτους, που αν υιοθετηθούν απόλυτα σε χώρες όπως η Ελλάδα θα δημιουργήσουν τεράστια κοινωνικά ρήγματα και θα υποθηκεύσουν τις προσπάθειες εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας».

    Ακόμα, δήλωσε, πως νέες θέσεις απασχόλησης μπορεί να δημιουργήσει κυρίως ο ιδιωτικός τομέας, καθώς το κράτος έχει αποτύχει ως επιχειρηματίας. Υποστήριξε ότι τα θέματα της απασχόλησης δεν επιδέχονται μαγικές συνταγές, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτικές εύρους 20-30 ετών και ότι θα κριθεί στο τέλος αυτής της πορείας.

    Πάντως χαρακτήρισε θετικές τις πρώτες ενδείξεις που προκύπτουν από τις στατιστικές και που φέρουν το ποσοστό της ανεργίας να έχει σημειώσει μικρή κάμψη.

    Από την πλευρά του ΣΥΝ το μέλος της ΓΣΕΕ Δημ. Στρατούλης, πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο.

    Κοινό το όραμα Σουλτς-Παπανδρέου

    Κοινές θέσεις και κοινό όραμα για την Ευρώπη, για τις χώρες-μέλη μοιράζονται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, όπως φάνηκε σε δηλώσεις τους σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του κ.Σουλτς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Οι κκ Παπανδρέου και Σουλτς, αλλά και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης δήλωσαν την απόλυτη αντίθεσή τους στην οδηγία Μπολκεστάιν, η οποία δεν ήταν το μόνο κοινό σημείο και κοινή θέση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την Ευρώπη των αξιών, της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας του περιβάλλοντος, της απασχόλησης και του ανταγωνισμού, με την προϋπόθεση ότι ισχύουν όλα τα προηγούμενα, όπως είπε.

    Δήλωσε την υποστήριξή του στην πρόταση του κ. Σουλτς, η οποία ήρθε μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων σε Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και η οποία στοχεύει στην ανανέωση της Ευρώπης μέσα από συγκεκριμένη δράση.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι τα σοσιαλιστικά κόμματα μπορεί να πρωταγωνιστήσουν στη διαμόρφωση, στην Ευρώπη, μιας πολιτικής συνείδησης κόμματος που να ξεπερνά τα εθνικά όρια.

    Αναφέρθηκε και στην ελληνική πραγματικότητα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα γνωρίζει το πραγματικό πρόσωπο της συντήρησης με μια κυβέρνηση η οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί στα μεγάλα ζητήματα της εποχής.

    Ο κ. Σουλτς στήριξε την πολιτική Παπανδρέου για ανανέωση, χαρακτηρίζοντάς τη σωστή και ενθυμούμενος τη δική του προσχώρηση στο SPD, όταν ο τότε πρόεδρος του κόμματος Βίλι Μπραντ κάλεσε τη νεολαία να ενταχθεί στο SPD. Ηταν το 1974 όταν ο κ. Σουλτς αγνόησε την πολιτική τοποθέτηση της μητέρας του, η οποία ανήκε στους Χριστιανοδημοκράτες, για να ενταχθεί στο Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

    Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και SPD, τονίζοντας ότι η στενή τους σχέση εγγυάται ότι η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να περιοριστούν οι ατομικές ελευθερίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των διαφορετικών πολιτισμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι αυτός ο πλούτος πρέπει να ενοποιηθεί, ενώ εξέφρασε φόβους ότι αν αυτό δεν γίνει δεν μπορεί να αποκλειστεί και πόλεμος στο μέλλον.

    Αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρώντας απαραίτητο το κοινό σύνταγμα, ωστόσο διαφώνησε με την Ευρώπη της εσωτερικής αγοράς, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι πώς διαμορφώνεται η εσωτερική αγορά. Και τάχθηκε υπέρ περισσότερου κοινωνικού κράτους και κατά των χαμηλών μισθών οι οποίοι, όπως τόνισε, μπορεί να οδηγήσουν σε φαινόμενα όπως αυτά που παρακολουθούμε τελευταία στη Γαλλία.

    Ο κ. Σουλτς για να εξηγήσει περισσότερο τη θέση του, αλλά και για να δώσει περισσότερη έμφαση σ' αυτήν αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση που είχαν οι σοσιαλιστές με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπως ανέφερε ο κ.Σουλτς, συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, τη μεγαλύτερη δύναμη στα μέσα ενημέρωσης και έχει και τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, είναι τρία σε ένα, ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε πως αν οι τρεις αυτές εξουσίες συγκεντρώνονται σε ένα άτομο, τότε κινδυνεύει η δημοκρατία.

    [10] Κατατέθηκε η τροπολογία για τη νέα Ολυμπιακή

    Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη σύσταση νέας αεροπορικής εταιρίας, από μηδενική βάση, η οποία θα αντικαταστήσει τις σημερινές Ολυμπιακές Αερογραμμές, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη διάσωση του εθνικού μας αερομεταφορέα.

    Στην τροπολογία, που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομίας, Μεταφορών & Επικοινωνιών και Ανάπτυξης, δεν αναφέρεται, όπως άλλωστε αναμενόταν, ούτε το όνομα της νέας εταιρίας, ούτε το ύψος του μετοχικού της κεφαλαίου, ούτε και το πτητικό έργο που θα κληθεί να επιτελέσει.

    Σε ό,τι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο, στο κείμενο της τροπολογίας επισημαίνεται ότι εκτός του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να συμμετέχουν απεριορίστως, είτε εξ αρχής είτε στη συνέχεια, ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοοικονομικοί οίκοι της ημεδαπής ή αλλοδαπής και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού. Επίσης, επιτρέπεται η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι δύνανται να αποκτούν την πλειοψηφία των μετοχών και την ευθύνη της διοίκησης και λειτουργίας της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης, η εταιρία Lazard, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα επαφές με επιχειρήσεις, πιστωτικά ιδρύματα, χρηματοοικονομικούς οίκους, αλλά και ιδιώτες για την προσέλκυση κεφαλαίων.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, η υπό σύσταση εταιρία δεν θα ανήκει στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα λειτουργεί κατά τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και θα διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις περί ανωνύμων εταιρειών.

    Στόχος της νέας εταιρίας, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, είναι η εξασφάλιση των ευρύτερων εθνικών συμφερόντων, η εγγύηση για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και η ικανοποίηση των αναγκών των νησιών, μέσω μιας βιώσιμης εταιρίας, σύμφωνης με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

    [11] 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    «Η Θεσσαλονίκη σβήνει τα φώτα» ήταν το σύνθημα για την έναρξη, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», του 46ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Οι ουρές που σχημάτιζαν οι προσκεκλημένοι ήταν μάλλον πρωτόγνωρες (με εξαίρεση ίσως εκείνες που σχημάτιζαν οι κινηματογραφόφιλοι των πρώτων διοργανώσεων σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν, έξω από το θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών προκειμένου να εξασφαλίσουν εισιτήριο για κάποια από τις προβολές του Φεστιβάλ).

    Προτού όμως «σβήσουν τα φώτα» στην αίθουσα του Ολύμπιον προκειμένου να αρχίσει η προβολή της ταινίας έναρξης («Η κόλαση μέσα μου» του Βόσνιου σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς) άναψαν δεκάδες προβολείς, στρώθηκαν κόκκινα χαλιά για την είσοδο των επισήμων, στήθηκαν και σιδερένια κάγκελα πέριξ της εισόδου του «Ολύμπιον».

    Η τελετή άρχισε με μικρή καθυστέρηση καθώς προηγήθηκε η ταλαιπωρία για την είσοδο των προσκεκλημένων και η επιχείρηση της ταξιθεσίας τους.

    Παρόντες στην τελετή ήταν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης , οι δύο υφυπουργοί Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης και Νίκος Ορφανός, ο δήμαρχος και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης και σύσσωμοι οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του κυβερνώντος κόμματος και αυτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ ο υφυπουργός Πολιτισμού κ.Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως την «κεντρική σκηνή του ελληνικού κινηματογράφου» και τη Θεσσαλονίκη ως τον τόπο που το γέννησε . Παράλληλα αναφέρθηκε στις ιδέες και σκέψεις της πολιτείας για την συνέχιση και ενδυνάμωση του θεσμού.

    Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Φεστιβάλ, το οποίο «αποτελεί», όπως είπε, «μια διοργάνωση, που συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καθιέρωση ενός κατάλληλου κλίματος συνεργασίας σε όλους τους τομείς» και συνέχισε λέγοντας πως «χτίζεται στην περιοχή μας ένας κόμβος Πολιτισμών και Τεχνών, που την αναδεικνύει και την προβάλει διεθνώς».

    Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αλλά και ο πρόεδρος και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Γιώργος Χωραφάς και Δέσποινα Μουζάκη .

    Την τελετή έναρξης παρουσίασαν οι ηθοποιοί Γωγώ Μπρέμπου και Γιώργος Καραμίχος σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου.

    Η έναρξη της κινηματογραφικής γιορτής έγινε ανεπίσημα (προβολή εκτός συναγωνισμού) με μια? «Κόλαση». Πρόκειται για την ομότιτλη ταινία του Βόσνιου σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς (βραβευμένου προ τετραετίας με Οσκαρ για την «Ουδέτερη ζώνη») .

    Με σαφείς θεωρητικές αναφορές στο ομότιτλο έργο του Δάντη και κινηματογραφικές στον Κριστόφ Κισλόφσκι, ο Τάνοβιτς σχολιάζει με την, διάρκειας 97 λεπτών, ταινία του τις διαφορετικές στάσεις ζωής .

    Στην ταινία που παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο και αναμένεται στους ελληνικούς κινηματογράφους λίγο πριν τα Χριστούγεννα πρωταγωνιστούν οι Εμανουέλ Μπεάρ, Καρίν Βιάρντ, Μαρί Ζιλέν, Κάρολ Μπουκέ, Ζακ Γκαμπλέν, και Γκιγιόμ Κανέ.

    Στη διάρκεια του Φεστιβάλ (18-27 Νοεμβρίου) προγραμματίστηκε να προβληθούν περισσότερες από 220 ταινίες.

    Το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινά αύριο. Οι προβολές θα γίνονται στις δύο αίθουσες του «Ολύμπιον» και σε πέντε ακόμη κινηματογραφικές αίθουσες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Της αποψινής πανηγυρικής τελετής έναρξης ακολούθησε πάρτι των διοργανωτών για τους Έλληνες και ξένους καλεσμένους του σε κλαμπ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 November 2005 - 23:44:49 UTC