Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατίθεται αύριο ο νέος προϋπολογισμός.
  • [02] Ο Παπανδρέου υποψήφιος πρόεδρος Σ.Δ.
  • [03] Δήμας για την προστασία περιβάλλοντος

  • [01] Κατατίθεται αύριο ο νέος προϋπολογισμός.

    Κατατίθεται αύριο στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2006. Νωρίτερα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να δώσει την τελική έγκρισή του.

    Βασικός στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η μείωση των ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ από 4,3% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος. Στο νέο προϋπολογισμό προβλέπονται έσοδα κατά 7,9% και συγκράτηση των δαπανών στο 4,8%. Για την εισοδηματική πολιτική προβλέπεται ότι το συνολικό κονδύλι θα είναι αυξημένο γύρω στο 5%.

    Χθες ο πρωθυπουργός από τα Γρεβενά απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης για μια συμμαχία μηδενικής ανοχής στη διαφθορά, ενώ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, να προχωρήσει στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για κινδυνολογία καταστροφολογία και ανευθυνότητα. Υπενθύμισε ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν και παρατήρησε: "Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να επιστρατεύονται πρακτικές καθολικής άρνησης και μηδενισμού. Είναι υποκριτικό να παριστάνουν τους ανεύθυνους εκείνοι που ευθύνονται για τη δημιουργία των πιο μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων στη χώρα μας".

    "Ο κ. Καραμανλής αναζητά καταφύγιο στο παρελθόν, που ως γνωστόν, του φταίει για όλα", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν.Αθανασάκης.

    «Το έργο της κυβέρνησης είναι υπαρκτό και παράγει ήδη θετικά και απτά αποτελέσματα, απάντησε απο την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.

    [02] Ο Παπανδρέου υποψήφιος πρόεδρος Σ.Δ.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής ανακοίνωσε σήμερα στο Λονδίνο ότι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της, σύμφωνα με την πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής, παγκόσμια οργάνωση των σοσιαλδημοκρατικών , σοσιαλιστικών και εργατικών κομμάτων , θα εκλέξει τον νέο της Πρόεδρο στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου της, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 30-31 Ιανουαρίου 2006.

    Η εκλογή του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αποτελεί την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Το Προεδρείο της οργάνωσης, ανέθεσε σε μια Επιτροπή, με μέλη ηγέτες κομμάτων από όλες τις περιοχές του κόσμου που συμμετέχουν στη ΣΔ , το καθήκον να συλλέξει και να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες για το αξίωμα αυτό . Η Επιτροπή , με Πρόεδρο τον Αντιπροέδρο της Οργάνωσης, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο , κατέληξε στο όνομα του Γιώργου Παπανδρέου , ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, ως υποψήφιου για την Προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα με συμμετοχή όλων των κομμάτων μελών της οργάνωσης .

    Στη διήμερη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που θα γίνει υπό την αιγίδα του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, θα συμμετάσχουν ηγέτες και εκπρόσωποι από κόμματα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από όλες τις ηπείρους, και θα συζητήσουν τρέχοντα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής, που ιστορικά συνδέεται με τις πρώτες διεθνείς οργανώσεις του εργατικού κινήματος, λειτουργεί με τη τωρινή της μορφή από το 1951, και συμπεριλαμβάνει 161 πολιτικά κόμματα και οργανώσεις από όλες τις περιοχές του κόσμου - 31 από την Αφρική, 38 από την αμερικανική ήπειρο, 20 από την Ασία και τον Ειρηνικό, 30 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 29 από άλλα σημεία της Ευρώπης, καθώς και 3 συνδεδεμένες και 10 συνεργαζόμενες οργανώσεις.

    Οι δράσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε παγκόσμια κλίμακα επικεντρώνονται σήμερα στην προώθηση και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την υποστήριξη της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων, την επίτευξη μιας δημοκρατικής και δίκαιης παγκόσμιας διακυβέρνησης, την εξασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υποστήριξη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας των δύο φύλων και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Στο επίκεντρο του έργου της Σ.Δ. είναι η οικοδόμηση ευρέων συναινέσεων και η ανάπτυξη μιας κοινής πλατφόρμας δράσης σχετικά με διεθνή και περιφερειακά θέματα που απασχολούν τα σοσιαλδημοκρατικά κινήματα. Μεταξύ άλλων, αυτό επιτυγχάνεται με τη δραστηριοποίηση διαφόρων γεωγραφικών και θεματικών επιτροπών καθώς και ειδικών ομάδων εργασίας, την οργάνωση συνεδρίων και συναντήσεων με συγκεκριμένη ατζέντα , καθώς και την αποστολή ειδικών αντιπροσωπειών με σκοπό την προώθηση πολιτικών και στόχων της Σ.Δ.

    Αυτή τη στιγμή 56 κόμματα μέλη της Διεθνούς βρίσκονται στην κυβέρνηση σε διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ σε πολλές χώρες ,κόμματα μέλη της ΣΔ αποτελούν τη βασική εναλλακτική λύση στις υπάρχουσες κυβερνήσεις .?

    [03] Δήμας για την προστασία περιβάλλοντος

    Με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ημέρα που ανέλαβε την ευθύνη του τομέα της προστασίας του Περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μίλησε για το έργο της Επιτροπής και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, κατά την περίοδο αυτή, για την προστασία του περιβάλλοντος.

    «Κύρια μέριμνά μου είναι να διατηρήσουμε τα περιβαλλοντικά θέματα, ψηλά στην «ατζέντα» της ευρωπαϊκής επικαιρότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Δήμας ο οποίος κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση του έργου της Επιτροπής στα θέματα του περιβάλλοντος, για το χρόνο που πέρασε, επισήμανε τα εξής:

    Σχετικά με τον κανονισμό REACH για τις χημικές ουσίες και την επικινδυνότητά τους για τη δημόσια υγεία, ο Σταύρος Δήμας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη υιοθέτηση της πρότασης της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο Συμβούλιο, μέχρι το τέλος του χρόνου. Το REACH, όπως υπενθύμισε ο Σ. Δήμας, αφορά την καταχώρηση, την αξιολόγηση και την αδειοδότηση των χημικών ουσιών. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάρτιση ενός συγκεντρωτικού καταλόγου των δεκάδων χιλιάδων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες και τους κατασκευαστές, καθώς και των ιδιοτήτων τους. Παράλληλα, σημειώνει ο Έλληνας Επίτροπος, θα ενθαρρύνει, στο μέτρο του δυνατού, τη χρήση των πλέον αβλαβών ουσιών, ή των λιγότερο επιβλαβών υποκατάστατων αυτών που κρίνονται προβληματικές. Όπως επισήμανε ο Σ. Δήμας, είναι γνωστές οι ιδιότητες μόνο του 20% των χημικών που χρησιμοποιούνται σήμερα στη βιομηχανία.

    «Υπήρξαν αντιδράσεις από τις βιομηχανίες», επισήμανε ο Σ. Δήμας, σημειώνοντας ότι αυτό είναι λογικό αφού το REACH θα τις επιβαρύνει με κάποιο επιπρόσθετο κόστος. Ωστόσο, συνέχισε, το σημαντικό είναι ότι σταδιακά κάθε παρασκευαστής ή εισαγωγέας όχι μόνο θα είναι υποχρεωμένος να αξιολογεί και να καταχωρεί τα προϊόντα που πουλά και εμπορεύεται, αλλά θα πρέπει να προειδοποιεί και τους καταναλωτές σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που έχουν για την ανθρώπινη υγεία.

    Εξάλλου, ο Σ. Δήμας, αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής για την καταπολέμηση των κλιματολογικών αλλαγών, υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει δεσμευθεί με το πρωτόκολλο του Κυότο, να μειώσει τους βιομηχανικούς ρύπους κατά 8%, μέχρι το 2012. Ο Έλληνας Επίτροπος επισήμανε πως η Επιτροπή έχει αναλάβει δράσεις για τη μείωση των ρύπων που προέρχονται, από τις αεροπορικές μεταφορές, από τις βιομηχανίες ενέργειας και από άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, πολλές φορές δεν λειτουργούν κατά τρόπο συμβατό προς τους όρους που έχουν τεθεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί βιομηχανικών ρύπων.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο Σ. Δήμας υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στα Βαλκάνια σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα σε σχέση με την ανταπόκριση της Ελλάδας στις δεσμεύσεις που συνεπάγεται το πρωτόκολλο του Κυότο σημείωσε πως θα ήταν χρήσιμο να αρχίσουν σταδιακά οι πλέον ρυπογόνες ελληνικές βιομηχανίες να επενδύουν σε μέτρα μείωσης της ρύπανσης, έστω και αν βραχυπρόθεσμα αυτό δεν φαίνεται υποχρεωτικό και αναγκαίο.

    Ο Σ. Δήμας αναφέρθηκε, ακόμη, σε μια σειρά από άλλα περιβαλλοντικά θέματα, για τα οποία η Επιτροπή τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, όπως π.χ. η στρατηγική για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η στρατηγική για την ποιότητα του εδάφους, των υδάτων και των θαλασσών και η στρατηγική για τα απόβλητα και την διατήρηση των οικοσυστημάτων.

    Τέλος, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου, αναφέρεται ότι η Επιτροπή προτείνει, για την περίοδο 2007-2013, αύξηση κατά 90% της χρηματοδότησης για περιβαλλοντική έρευνα, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 2,5 δις. ευρώ. Ακόμη, 520 εκατ. ευρώ, προορίζονται για επιδότηση «οικολογικών» καινοτομιών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 November 2005 - 21:31:20 UTC