Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατίθεται στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός
  • [02] Επιδείνωση του καιρού από αύριο
  • [03] Παγκόσμια Ημέρα της Τηλεόρασης
  • [04] Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2006
  • [05] Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού 2006
  • [06] «Η ανανέωση είναι επιλογή νίκης»
  • [07] Εκδήλωση ΚΚΕ για νομαρχιακές-δημοτικές εκλογές

  • [01] Κατατίθεται στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός

    Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2006. Νωρίτερα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να δώσει την τελική έγκρισή του, ενώ στις 8μμ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το περιεχόμενό του.

    Βασικοί στόχοι του νέου προϋπολογισμού είναι η μείωση των ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ από 4,3% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος, η αύξηση των εσόδων κατά 7,9% και η συγκράτηση των δαπανών στο 4,8%. Για την εισοδηματική πολιτική προβλέπεται ότι το συνολικό κονδύλι θα είναι αυξημένο γύρω στο 5%.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται μία 8ετία για να λυθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, τόνισε πως ο κ.Αλογοσκούφης «είπε το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου» και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, η λήξη του προβλήματος "έλλειμμα" θα γίνει όπως την έχει ορίσει η κυβέρνηση».

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει δυσκολία εφαρμογής πολιτικών που έχουν εξαγγελθεί με δεδομένα τα ποσά που προβλέπει γι`αυτές ο προϋπολογισμός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «καμία άλλη χώρα δεν κατάφερε να μειώσει σε ένα χρόνο το έλλειμμα κατά 2%, διατηρώντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μειώνοντας κατά τι την ανεργία».

    Εξάλλου, σε παρεπόμενη ερώτηση περί των αιτημάτων των Υπουργείων, ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «προχωρούμε στο μέτρο που μας επιτρέπει η οικονομική κατάσταση» και τόνισε πως «όλοι οι υπουργοί έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Δεν είναι ένας ο κακός κι όλοι οι άλλοι είμαστε καλοί».

    Σε άλλη ερώτηση για το αν τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης άγγιξαν την κοινωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «υπήρξαν πολλές ενέργειες της κυβέρνησης που ευνόησαν μεγάλες κατηγορίες της κοινωνίας -όπως συνέβη με το ΛΑΦΚΑ, τις ρυθμίσεις για τα πανωτόκια κ.α».

    [02] Επιδείνωση του καιρού από αύριο

    Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού, από αύριο το απόγευμα, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) με κυρία χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στη δυτική Ελλάδα και - στη συνεχεία - στην κεντρική και νότια χώρα, τα χιόνια, τα οποία θα πέσουν σε όλα τα ορεινά ηπειρωτικά, αλλά και στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας και τους θυελλώδεις ανέμους (8 έως 9 μποφόρ), που θα επικρατήσουν στα πελάγη.

    Στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης και την ερχόμενη Τέταρτη τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν περαιτέρω και θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα διατηρηθούν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα σας ενημερώνει με νεώτερα δελτία.

    Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών η τρίτη κατά σειρά συντονιστική σύσκεψη φορέων αρμόδιων για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα και του νομάρχη Αττικής Χαράλαμπου Μανιάτη.

    Το αντικείμενο της σύσκεψης ειδικότερα ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Αττική, καθώς αναμένονται απο αύριο ισχυρές καταιγίδες. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως υπάρχει καλός συντονισμός μεταξύ των φορέων, καθώς και τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν. Ποτέ δεν αναπαυόμαστε, όμως, τόνισε ο υπουργός και θα κάνουμε τα πάντα για να συμπληρώσουμε όποια κενά διαπιστωθούν".

    Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως το κράτος βρίσκεται σε ικανοποιητικό βαθμό ετοιμότητας και θα το επιδείξουμε αυτό στην πράξη.

    Ο κ. Φούρλας είπε πως υπάρχουν στην Αττική 20 με 25 αδύνατα σημεία, όπου θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή με τον συντονισμό της Τροχαίας, του ΕΚΑΒ και άλλων φορέων.

    Τα πιο επικίνδυνα σημεία ο κ. Φούρλας θεωρεί τη γέφυρα Χαμοστέρνας, Καλλιρρόης και Πειραιώς, όπου παρουσιάζονται προβλήματα λόγω του ανεπαρκούς πλέον αποχετευτικού δικτύου, το οποίο κατά τον κ. Φούρλα θα πρέπει να κατασκευαστεί εξ αρχής.

    Ο περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μανιάτης, δήλωσε πως υπάρχει καλή συνεργασία με τους δήμους και τις νομαρχίες και πως οργανώνονται κάθε μέρα και καλύτερα.

    Συνεργασία Καραμανλή-Παυλόπουλου

    Το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών κ.Παυλόπουλος, είχε συνεραγία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ.Καραμανλή, το οποίο ενημέρωσε για θέματα πολιτικής προστασίας καθώς, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση και ετοιμότητα,όταν αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

    Ο κ.Παυλόπουλος, είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον κ.Καραμανλή για το πρόγραμμα σύζευξης και την είσοδο της πληροφορικής στη δημόσια διοίκηση ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες, ενώ σημείωσε ότι έγινε και πάλι συζήτηση για τους δύο κώδικες, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοσίων υπαλλήλων, που θα έχουν προωθηθεί στο κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη του χρόνου, σημειώνοντας ότι ο κ.Καραμανλής έχει ειδικό ενδιαφέρον γι`αυτά τα θέματα.

    [03] Παγκόσμια Ημέρα της Τηλεόρασης

    Την «Παγκόσμια Ημέρα της Τηλεόρασης» τίμησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη «αξιολόγησης με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα της συμβολής της τηλεόρασης στη διεύρυνση της δημοκρατίας, της επικοινωνίας και της συνεργασίας των ανθρώπων, των λαών και των πολιτισμών, καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή».

    Και εξήγησε ότι πρόκειται για προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση της ποιότητας του πολιτεύματός μας, τη διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων ώστε η τηλεόραση να ανταποκρίνεται στον συνταγματικό της ρόλο -της έγκυρης και πλουραλιστικής ενημέρωσης, αλλά και της ποιοτικής ψυχαγωγίας των τηλεθεατών- ανεπηρέαστη από αλλότριες εξαρτήσεις και συμφέροντα.

    Αυτός ο προβληματισμός αφορά όλους μας και τον καθένα μας ξεχωριστά, είπε.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι βρίσκεται ήδη εν εξελίξει η προώθηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της συγκέντρωσης των ΜΜΕ (ζήτημα που ρυθμίζεται μέχρι τώρα μόνον «εν μέρει») και το θέμα της αδειοδότησης (το οποίο δεν ρυθμίζεται «σχεδόν καθόλου»).

    «Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, που δεν φρόντισε, στα 16 χρόνια λειτουργίας της τηλεόρασης και στα 18 χρόνια του μη κρατικού ραδιοφώνου, να βάλει εκείνους τους κανόνες που θα βοηθούσαν το περιβάλλον της αγοράς και των ΜΜΕ, να είναι ακόμη καλύτερα. Το Σύνταγμά μας προτάσσει ζητήματα συγκέντρωσης και ποιότητας και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών που προτάσσει το Σύνταγμά μας», τόνισε ο κ.Θ.Ρουσόπουλος.

    Σε ό,τι αφορά στις παρεκτροπές που εκδηλώνονται από ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι υπάρχει ο Κώδικας Δεοντολογίας και τα Πειθαρχικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και το ΕΣΡ, ενώ επεσήμανε ότι «θέματα που αφορούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα, εναπόκεινται στην αυτο-ρύθμιση των ίδιων των ΜΜΕ».

    Εξάλλου, σε άλλη ερώτηση περί της τηλεοπτικής «ποιότητας» και αν αυτή ανταποκρίνεται στους στόχους που τέθηκαν, ο Θ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «σε ένα βαθμό η τηλεόραση βοήθησε στη διάδοση των ιδεών και των αντιθέτων απόψεων. Ζητήματα ποιότητας της δημοκρατίας είναι ζητήματα ευαισθησίας και η ποιότητα είναι ένα διαρκές ζητούμενο. Ο βασικός λόγος εξάλλου που ξεκίνησε η «μικρή επανάσταση» για τη μη κρατική ραδιοφωνία (που έλαβε χώρα επί δημαρχίας ΄Εβερτ)ήταν η ανάγκη συμπληρωματικής ενημέρωσης».

    Σε ό,τι αφορά στις θεσμικές παρεμβάσεις, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι η συζήτηση με την Επιτροπή για τον «βασικό μέτοχο» «ανέτρεψε το χρονικό πλαίσιο» που είχε αρχικά τεθεί και άρα τώρα, η κυβέρνηση προχωρά το ταχύτερο τη νομοθετική προπαρασκευή.

    Αναφορικά, τέλος, με τον διάλογο που θα κάνει επί του θέματος η κυβέρνηση, ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι αυτός θα γίνει με όλες τις Ενώσεις Ιδιοκτητών και Συντακτών, όλων των ΜΜΕ της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας.

    [04] Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2006

    Ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και των μελών του υπουργικού συμβουλίου, κατέθεσε σήμερα στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2006.

    Η συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως δήλωσε αμέσως μετά η κ Μπενάκη, θα αρχίσει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης της 22ας του ίδιου μήνα, μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

    Θα προηγηθεί η επεξεργασία του προϋπολογισμού από την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 29 Νοεμβρίου.

    Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2006, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός συνδυάζει υπεύθυνες απαντήσεις στις δύο βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Πρώτον, να συνεχίσει να απαλλάσσεται από τη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος περιορίζοντας τα ελλείμματα και τα χρέη και, δεύτερον, να προχωρήσει με σιγουριά και ασφάλεια σε ένα καλύτερο αύριο.

    "Συνδυάζει την ανάγκη για μείωση μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, με το βασικό μας στόχο για ενίσχυση της ανάπτυξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει σταθερά τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006, με τον πιο ήπιο, αλλά και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η περαιτέρω πρόοδος, πρόσθεσε, που διασφαλίζεται με το νέο προϋπολογισμό, στηρίζεται κυρίως σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που επικεντρώνονται στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, τον περιορισμό της σπατάλης, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μείωση του δημοσίου χρέους.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι προβλέπεται αύξηση των εσόδων, η οποία στηρίζεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, την επαναφορά των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στα καύσιμα και την οικοδομή, ενώ παράλληλα περιορίζονται σημαντικά τα δημόσια έξοδα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι όλα τα υπουργεία έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις στην τήρηση του προϋπολογισμού και την κατάκτηση των στόχων, στον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών και ιδίως της σπατάλης, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στη θέσπιση όρων και τη διασφάλιση διαφάνειας τόσο στη διαχείριση, όσο και στις συναλλαγές του κράτους με τους πολίτες.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε απευθυνόμενος στους υπουργούς του: "Εχουμε μπροστά μας σημαντικές μάχες απέναντι σε χρόνιες παθογένειες, οι οποίες απαιτούν ομαδικότητα και πειθαρχία στους στόχους, στους άξονες της πολιτικής μας, που απαιτούν αποφασιστικότητα, τόλμη και δυναμισμό". Είμαστε, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, δύναμη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και εφαρμόζουμε πολιτικές που διαμορφώνουν νέο κλίμα στην οικονομία.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού σημαίνει οριστική απαλλαγή της οικονομίας από στρεβλώσεις και αδυναμίες του παρελθόντος, ενώ σημείωσε πως "υπάρχουν προβλήματα στην κοινωνία, δεν τα αρνούμαστε, δεν τα κρύβουμε. Συναισθάνομαι και όλα τα μέλη της κυβέρνησης συναισθανόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι. Διαλέγουμε το δρόμο της ευθύνης απέναντί τους. Επιλέγουμε πολιτικές που δεν έχουν στόχο απλό ή απλά και μόνο να χαϊδεύουν αυτιά. Δεν συνιστά κοινωνική ευθύνη η εξαγγελία μέτρων που ακούγονται προσωρινά ευχάριστα και αποβαίνουν μεσοπρόθεσμα σε βάρος των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Επιλέγουμε πολιτικές που είναι πραγματικά χρήσιμες στον τόπο, στην κοινωνία, σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ετσι, αντιλαμβανόμαστε το χρέος μας και το επιτελούμε επιλέγοντας πολιτικές ευθύνης", κατέληξε στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός.

    Γ.Αλογοσκούφης: Βασικοί στόχοι και κύρια προβλήματα

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι στους άμεσους στόχους για το 2006 περιλαμβάνονται η μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ, ο περαιτέρω περιορισμός του δημοσίου χρέους και η ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

    Παράλληλα, είπε, ότι η οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο δεν αποτελεί δευτερεύοντα στόχο, αλλά πρέπει να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, θα βοηθήσουν και όλες οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα (φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών, νέος επενδυτικός νόμος, οι συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα και η αναδιοργάνωση των μηχανισμών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής). Επιπλέον, οι δημόσιες επενδύσεις, αφού εξυγιάνθηκε ο μηχανισμός για τη μελέτη και την ανάθεση των δημοσίων έργων, θα είναι αυξημένες και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι, με βάση τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2006, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώνεται από το 6,65% του ΑΕΠ του 2004 στο 4,3% το 2005 και στο 2,6% το 2006. Ετσι, η συνολική προσαρμογή για το χρονικό διάστημα 2005-2006, σε σχέση με το 2004, είναι ίση με 4,05 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, εκ των οποίων οι 3,5 μονάδες αποδίδονται σε διαρθρωτικές αλλαγές μονίμου χαρακτήρα.

    Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά προβλήματα, ο υπουργός κ. Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα εξ αυτών είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, η φοροδιαφυγή και η σπατάλη του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ειδικά για το δημόσιο χρέος, δήλωσε ότι βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Οι δαπάνες για τους τόκους του δημοσίου χρέους ξεπέρασαν το 2005 το 20% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού και απορροφούν το 5% του ΑΕΠ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι με συνέπεια και συνέχεια θα μειωθεί η δαπάνη εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους για να απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική.

    Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή. Από το 15,3% του ΑΕΠ το 2000, τα έσοδα από έμμεση φορολογία μειώθηκαν στο 14% του ΑΕΠ το 2003 και στο 13% του ΑΕΠ το 2005. Η εξέλιξη αυτή δείχνει μια διαχρονική διεύρυνση της φοροδιαφυγής, ιδίως του ΦΠΑ και των φόρων καυσίμων. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπισθεί με την αναδιοργάνωση των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, την επαναφορά της υποχρεωτικής υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, τις κυρώσεις για τους ασυνεπείς φορολογούμενους και τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το τρίτο μεγάλο πρόβλημα, που είναι η σπατάλη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι με το σχετικό νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ θα αντιμετωπισθεί συνολικά το πρόβλημα.

    Η πολιτική μας, δήλωσε ο υπουργός, έχει ως στόχο τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και τη θεμελίωση μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα και τους Ελληνες. "Εχουμε επιλέξει το δύσκολο δρόμο, όπως έχουμε υποχρέωση. Γνωρίζουμε ότι αυτό έχει κόστος, είναι εύκολο να είναι κανείς ευχάριστος, το σημαντικό όμως είναι ένα. Να είναι χρήσιμος και για το σήμερα και για το αύριο", κατέληξε.

    [05] Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού 2006

    Τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006 από 4,3% του ΑΕΠ το 2005, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

    "Με τον προϋπολογισμό του 2006 συνεχίζεται και εμβαθύνεται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ενισχύεται η αναπτυξιακή δυναμική και εμπεδώνεται το κλίμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας στην οικονομία", τονίζεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού με τον οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της πολιτικής της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Βασικός στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβερνησης ως ποσοστού του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών και της σπατάλης, καθώς και η υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Στον προϋπολογισμό περιγράφεται ακόμα το τοπίο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, στο οποίο προβλέπεται ότι θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2006. Ετσι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το 2006 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% έναντι 3,6% φέτος. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2% έναντι αύξησης 3,2% φέτος και οι επενδύσεις να ενισχυθούν σημαντικά παρουσιάζοντας αύξηση 5,4% έναντι αύξησης 1% φέτος.

    Σημαντική αύξηση 6,8% προβλέπεται στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έναντι αύξησης 5% φέτος, ενώ οι εισαγωγές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 4,9% έναντι αύξησης 0,7% φέτος. Το 2006 θα περιοριστεί στο 1,2% ο ρυθμός αύξησης της δημόσιας κατανάλωσης έναντι αύξησης 2,5% φέτος.

    Ο πληθωρισμός (με βάση τον αποπληθωριστή ιδιωτικής κατανάλωσης) προβλέπεται ότι θα τρέχει με ποσοστό 3,2% έναντι 3,5% φέτος. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω στο 9,8% του εργατικού δυναμικού έναντι 10,4% φέτος.

    Αναλυτικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση 11,2% και θα ανέλθουν στα 46.550 εκατ. ευρώ έναντι 41.870 εκατ. ευρώ φέτος. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα σημειώσουν αύξηση 4,8% και θα ανέλθουν στα 50.190 εκατ. ευρώ έναντι 47.884 εκατ. ευρώ φέτος. Ειδικότερα οι δαπάνες για τόκους προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 1,3% και θα ανέλθουν στα 9.600 εκατ. ευρώ έναντι 9.730 εκατ. ευρώ φέτος. Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα σημειώσουν αύξηση 6,4% και θα ανέλθουν στα 40.590 εκατ. ευρώ έναντι 38.154 εκατ. ευρώ φέτος.

    Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει αύξηση των εσόδων κατά 13,4%, τα οποία θα ανέλθουν σε 3.490 εκατ. ευρώ έναντι 3.078 εκατ. ευρώ φέτος. Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προβλέπεται ότι θα είναι αυξημένες κατά 9,1% και θα ανέλθουν στα 8.400 εκατ. ευρώ έναντι 7.700 εκατ. ευρώ φέτος.

    Αναλυτικότερα η αύξηση των συνολικών καθαρών εσόδων του Προϋπολογισμού αναμένεται να προέλθει από την αύξηση κατά 7,9% των τακτικών εσόδων του Προϋπολογισμού, τα οποία θα ανέλθουν σε 47.650 εκατ. ευρώ έναντι 44.170 εκατ. ευρώ φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών αφορούν φορολογικά έσοδα, στην αύξηση των οποίων, όπως προβλέπεται στο νέο προϋπολογισμό, θα συμβάλει σημαντικά η πλήρης απόδοση των ρυθμίσεων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων χωρίς κυρώσεις, καθώς και την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου με την αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και τη χρήση νέων μεθόδων και διαδικασιών από τις αρμοδιες ελεγκτικές αρχές.

    Μη τακτικά έσοδα 1.100 εκατ. ευρώ

    Επίσης η αύξηση θα προέλθει από την πρόβλεψη για είσπραξη μη τακτικών εσόδων 1.100 εκατ. ευρώ. Με τα μη τακτικά έσοδα η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα καλύψει τα έσοδα που αφορούσαν στην τιτλοποίηση εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα οποία είχαν περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2006. Τα μη τακτικά έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός, θα προέλθουν κατά 550 εκατ. ευρώ από έκτακτες μερισματικές αποδόσεις, κατά 440 εκατ. ευρώ από εκχώρηση δικαιωμάτων του Δημοσίου και κατά 110 εκατ. ευρώ από εκκαθάριση εσόδων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταμιευτηρίου.

    Στον Προϋπολογισμό αναφέρεται ότι δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα τακτικά έσοδα, τα έσοδα από άμεσους φόρους προβλέπεται ότι θα σημειώσουν αύξηση 6,3% και θα ανέλθουν στα 19.065 εκατ. ευρώ από 17.940 εκατ. ευρώ φέτος.

    Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 9,2%, τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 3,9%, ενώ τα έσοδα από φόρους στην περιουσία θα σημειώσουν αύξηση 4,2%. Τα έσοδα από έμμεσους φόρους προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,8% και να ανέλθουν στα 25.540 εκατ. ευρώ έναντι 23.480 εκατ. ευρώ φέτος. Ειδικότερα τα έσοδα από τους φόρους συναλλαγών θα αυξηθούν κατά 8,6% (ΦΠΑ κατά 9,2%), τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,6%, ενώ τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 14,9%.

    Ετσι το σύνολο των φορολογικών εσόδων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7,7% και να ανέλθει στα 44.605 εκατ. ευρώ από 41.420 εκατ. ευρώ φέτος. Στον Προϋπολογισμό προβλέπονται και λοιπά μη φορολογικά έσοδα, τα οποία είναι αυξημένα κατά 13,6% σε σχέση με φέτος. Αυτά θα ανέλθουν σε 2.855 εκατ. ευρώ έναντι 2.513 εκατ. ευρώ φέτος.

    Δαπάνες

    Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού, το μεγαλύτερο κονδύλι αφορούν οι δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις στο Δημόσιο. Αυτές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6,1% το 2006 έναντι 5,8% το 2005.

    Ειδικότερα οι δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις στην κεντρική διοίκηση θα αυξηθούν συνολικά κατά 6,1% έναντι αύξησης 6% το 2005. Οι δαπάνες για ασφάλιση και περίθαλψη στο δημόσιο τομέα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,2% έναντι αύξησης 8,9% το 2005. Αναλυτικότερα οι δαπάνες για επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι αυξημένες κατά 7% σε σχέση με το 2005. Πιο συγκεκριμένα οι δαπάνες για επιχορηγήσεις στον ΟΓΑ θα είναι αυξημένες κατά 7%, στο ΙΚΑ κατά 6,3%, στο ΝΑΤ 8%, στο ΤΕΒΕ 3,8%, ενώ οι δαπάνες για την καταβολή του αυξημένου ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους (πλην των συνταξιούχων του Δημοσίου) θα είναι αυξημένες κατά 6,7%. Επίσης οι δαπάνες για κοινωνική χρηματοδότηση λοιπών φορέων θα είναι αυξημένες κατά 9,6%.

    Οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες του Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 5,5% έναντι αύξησης 0,8% φέτος. Ειδικότερα οι δαπάνες για επιχορηγήσεις των φορέων προβλεπεται να αυξηθούν κατά 7,7% έναντι αύξησης 8,6% φέτος, ενώ το σύνολο των καταναλωτικών δαπανών προβλέπεται να μειωθεί κατά 3,9% έναντι αύξησης 6,7% φέτος.

    Σε ό,τι αφορά την κατανομή των δαπανών ανά υπουργείο, ο προϋπολογισμός προβλέπει τα ακόλουθα : Στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας προβλέπεται αύξηση των πιστώσεων κατά 7,6%, στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά 7%, στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αληλεγγύης κατά 5,5%, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας κατα 6,1%, στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κατά 8,4%, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης κατά 5,6%, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά 8,8%, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κατά 7,6%, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κατά 1,8%, στο υπουργείο Δικαιοσύνης κατά 5,2%, στο υπουργείο Εξωτερικών κατα 3,1%, στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών κατά 4,7%, στο υπουργείο Πολιτισμού κατά 4,4%, στο ΠΕΧΩΔΕ κατά 5,5%, στο Ανάπτυξης κατά 6,4%, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κατά 3,4%, στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης κατά 7,5%, στο υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κατά 12,9%, στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης κατά 16,7%, στην Προεδρία της Δημοκρατίας κατά 7,5% και στη Βουλή κατά 8,9%.

    Σε ό,τι αφορά το σύνολο του χρέους της γενικής κυβέρνησης, προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2006 στο 104,8% του ΑΕΠ από 107,9%του ΑΕΠ το 2005 και 109,3% του ΑΕΠ το 2004.

    Στον Προϋπολογισμό προβλέπεται ακόμα και η πολιτική που θα ακολουθηθεί για τις ΔΕΚΟ το 2006. Ετσι σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, σημειώνεται ότι ο στόχος είναι η τήρηση των προϋπολογισμών και των στρατηγικών και επιχειρησιακών τους σχεδίων, καθώς και η εφαρμογή εισοδηματικής και τιμολογιακής πολιτικής που να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της γενικότερης οικονομικής πολιτικής. Επίσης τονίζεται ότι απαιτείται η ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού και των τεχνολογικών εξελίξεων.

    Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, σημειώνεται ότι απαιτείται η συμβατότητα των αυξήσεων των μισθών με τη γενικότερη οικονομική πολιτική και η προσαρμογή των τιμολογίων, όπου κρίνεται αναγκαίο, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον πληθωρισμό όσο και τον κοινωνικό ρόλο των επιχειρήσεων.

    Τέλος, με τον προϋπολογισμό του 2006 το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξαγγέλλει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων από το 2007, η οποία θα συνδυαστεί και με αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος. Παράλληλα το υπουργείο ξεκινά σύντομα την πιλοτική εφαρμογή του αυτοματοποιημένου συστήματος υπολογισμού του φόρου για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Στόχος είναι η απαλλαγή των φορολογούμενων αυτών από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

    Επίσης, ταυτόχρονα με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων από την 1.1.2006 (ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές), θα αυξηθεί σημαντικά το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς και το αφορολόγητο όριο για κληρονομιές (το τελευταίο θα ανέλθει στα 80.000 ευρώ).

    ΠΑΣΟΚ: Αναξιόπιστος προϋπολογισμός

    "Mνημείο αναξιοπιστίας και ανικανότητας της κυβέρνησης της ΝΔ" χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2006 το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων. "Είναι ο δεύτερος Προϋπολογισμός της ΝΔ που είναι στον αέρα. Είναι ένας προϋπολογισμός με αστερίσκο και υποσημειώσεις, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Ενας προϋπολογισμός που δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ούτε απαντά στα αιτήματα της κοινωνίας", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός του 2006 οδηγεί σε αδιέξοδα, επικυρώνει τη παράταση της επιτήρησης της οικονομίας μας και τα επόμενα χρόνια, υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, οδηγεί σε μείωση της ανάπτυξης, σε αύξηση της ανεργίας, επιβαρύνει ιδιαίτερα τα χαμηλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα και αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες μεταφέροντας εισόδημα απβ τους πολλούς στους λίγους.

    Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, "γιατί βασίζεται σε εξωπραγματικές εκτιμήσεις, όπως απέτυχε παταγωδώς και ο προϋπολογισμός του 2005, παρά τα πρόσθετα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση" και προσθέτει ότι "παρά τις μέχρι τώρα διαψεύσεις τους, σύντομα θα κληθούν να πάρουν νέα έκτακτα μέτρα, που για μια ακόμα φορά θα είναι σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων".

    "Ο Προϋπολογισμός φορτώνει τα βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που πλήττονται από τη μια μεριά εισπράττοντας αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό στους μισθούς και τις συντάξεις τους και, από την άλλη, πληρώνοντας πιο πολλά για φόρους. Οι πραγματικοί μισθοί, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, μειώνονται όπως ακριβώς είχε συμβεί και τη περίοδο 1990-93. Την ίδια στιγμή η ΝΔ έχει φροντίσει να χαρίζει κάθε χρόνο 1 δισ. ευρώ στους μεγαλομετόχους", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    Παράλληλα, η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, δήλωσε πως ο προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός, γιατί ρίχνει τα βάρη στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, διευρύνοντας τις ανισότητες. Η κ.Παπανδρέου χαρακτηρίζει επίσης τον προϋπολογισμό αντιαναπτυξιακό, γιατί μειώνει τις επενδύσεις και αυτό θα το πληρώσει κυρίως η Περιφέρεια με εγκατάλειψη έργων και αύξηση της ανεργίας και ανειλικρινή γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα. Εκτιμά ακόμα ότι υπονομεύει την προοπτική της χώρας και οδηγεί την οικονομία σε αδιέξοδο και τους πολίτες σε απελπισία.

    ΚΚΕ: Ταξικός και αντιλαϊκός

    Βαθιά ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2006 το ΚΚΕ και επισημαίνει "ότι μεγαλώνει και διευρύνει προκλητικά τη ληστεία των λαϊκών στρωμάτων προς όφελος της πλουτοκρατίας, συνεχίζει τις περικοπές στις δαπάνες που αφορούν στα κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες και προωθεί τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις".

    Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός "αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στο εισόδημα και γενικότερα στη ζωή της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων" και "βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με τους προηγουμένους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί συνέχειά τους".

    "Η υποτυπώδης αύξηση των μισθών και των συντάξεων όχι μόνο δεν καλύπτει την αύξηση του τιμάριθμου, αλλά είναι και σημαντικά μικρότερη της προβλεπόμενης ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ. Αντίθετα, παρά τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, συνεχίζεται η μείωση της φορολογικής του επιβάρυνσης, η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η εκποίηση δημόσιας περιουσίας, η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα "να απορρίψουν συνολικά τον προϋπολογισμό, καθώς και την αντιλαϊκή πολιτική που τον διαμορφώνει, να απεγκλωβιστούν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ" και "να αλλάξουν τον συσχετισμό των δυνάμεων στο εργατικό κίνημα και στις άλλες οργανώσεις, σε βάρος των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ".

    [06] «Η ανανέωση είναι επιλογή νίκης»

    Επιμένει στο θέμα της ανανέωσης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρεου, ο οποίος μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος τόνισε ότι η ανανέωση αποτελεί διαχρονική θέση του ΠΑΣΟΚ τόσο από την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου όσο και από την περίοδο του Κώστα Σημίτη και πρόσθεσε ότι αποτελεί και θέση του προοδευτικού Κινήματος.

    Για το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, η ανανέωση και η ανασυγκρότηση είναι στρατηγική επιλογή, επιλογή νίκης.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η ανανέωση κάθε άλλο παρά διαιρεί το Κίνημα, αντίθετα, όπως τόνισε, διευρύνει την επιρροή του.

    Αναφερόμενος στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η συζήτηση στον Τύπο εστιάστηκε σε πρόσωπα, ενώ εμείς καταδεικνύοντας τί έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για την ανανεώση μπορούμε να ξεφύγουμε από την προσωποποίηση.

    Και αναφέρθηκε στην ανανέωση που έχει γίνει σε όλα τα όργανα του Κινήματος αλλά και στις νέες θέσεις που έχει ήδη επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ και σε νέα ορολογία που έχει καθιερώσει, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση θέσεων.

    Αναφερόμενος στους βουλευτές τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες εκλογές θα έχει τουλάχιστον 40-50 νέους βουλευτές. Και πρόσθεσε ότι κανείς δεν είπε ότι θα κοπούν οι μισοί βουλευτές. Εχουμε, πρόσθεσε, δημοκρατικές διαδικασίες και η ανανέωση είναι μια ανοιχτή διαδικασία.

    Αν κάποιος, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, θέλει να εμφανίζεται ως θύμα ή εκφραστής της ανανέωσης είναι δικό του θέμα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για τον προϋπολογισμό ανέφερε ότι η οικονομία θα είναι το κρίσιμο θέμα στις εκλογές όποτε και αν τις κάνει ο κ. Καραμανλής μπροστά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει.

    Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μίλησαν όλα τα μέλη του Οργάνου.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε πρώτος. Συμφώνησε στο πλαίσιο της ανανέωσης που περιέγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά πρόσθεσε ότι στην πολιτική το δυσκολότερο είναι η διαχείριση του αυτονόητου. Πρόσθεσε επίσης ότι όπως ο βασιλιάς δεν μπορεί να διορίσει τον κηπουρό του πρωθυπουργό έτσι και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να διορίσει υπουργό τον κηπουρό του. Ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε την "σπερμολογία" γύρω από το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως είπε, κάνει κακό στο Κίνημα. Και ανέφερε ότι με την ομάδα που δίνεις την εκλογική μάχη και κερδίζεις με αυτήν κυβερνάς.

    Μετά τον κ. Βενιζέλο μίλησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος είπε ότι η ανανέωση δεν επιβάλλεται αλλά κερδίζεται και πρόσθεσε ότι υπάρχουν νέοι οι οποίοι κέρδισαν τη θέση που έχουν σήμερα, με τη δουλειά τους και ανέφερε ως παράδειγμα τη Μιλένα Αποστολάκη.

    Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ανέφερε ότι πάγιο αίτημα στα σοσιαλιστικά κόμματα είναι η ανανέωση χωρίς να είναι θέμα ηλικίας, αλλά θέμα ιδεών και πρακτικών.

    [07] Εκδήλωση ΚΚΕ για νομαρχιακές-δημοτικές εκλογές

    Οι τοπικές εκλογές είναι μια ευκαιρία για να καταψηφιστεί τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας απόψε σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθηνας με θέμα την πολιτική του κόμματος στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του επομένου έτους.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ επανέλαβε ότι οι εκλογές αυτές έχουν γενικό πολιτικό χαρακτήρα και απέρριψε κάθε πιθανότητα συνεργασίας, άμεσης ή έμμεσης, με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι «ολοι δοκιμαζόμαστε σ΄αυτές τις εκλογές. Οι εργαζόμενοι, τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, κατά πόσο έχουν βγάλει συμπεράσματα πριν απ΄όλα για την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εμείς κατά πόσο θα γίνουμε πιο πειστικοί, μαχητικοί και αποτελεσματικοί στη συσπείρωση δυνάμεων και στην πολιτική κινητοποίηση ευρύτερων λαϊκών μαζών».

    Οι τοπικές εκλογές, είπε η κ Παπαρήγα, αποτελούν μεγάλη ευκαιρία να καταψηφιστεί τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, να αποδυναμωθούν, να δεχθούν ένα ισχυρό ράπισμα, να νοιώσουν φόβο και πανικό μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή. Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, θα είναι ωφέλιμο και γενικά πολιτικά και τοπικά.

    Η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε στα προβλήματα ανάπτυξης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν με την εφαρμογή του «Καποδίστρια», την γιγάντωση των γραφειοκρατικών προβλημάτων, για να τονίσει ότι κριτήριο ψήφου, πέρα από το γενικότερο πολιτικό, «πρέπει να είναι και η καταδίκη των ρυθμίσεων που προωθήθηκαν από το 1994 και μετά με τις οποίες έχουν συμφωνησει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός με επι μέρους δευτερεύουσες διαφορές μεταξύ τους χάριν των εντυπώσεων».

    Για τη ΝΔ, η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την λαϊκή ψήφο ως ψήφο εντολής και ανοχής στη λεγόμενη πολιτική των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να κάνει νέα επέλαση σε βάρος του λαού, των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στην πόλη, των φτωχών μικρομεσαίων αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας που ανήκουν στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα. Θέλει, πρόσθεσε, τοπικές αρχές προσηλωμένες όχι μόνο στην γενική πολιτική, αλλά και αποφασισμένες να περάσουν τις κεντρικές επιλογές τοπικά, να αλιεύσουν νέα εκλογική πελατεία για το κυβερνητικό κόμμα.

    Για το ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι επιδιώκει να αυξήσει τις δυνάμεις του στην τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο να υποκλέψει την λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ δεν έχει ουσιαστικές διαφορές με την ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, ενδιαφέρεται μέσω της μάχης των τοπικών εκλογών να συγκαλύψει τις ευθύνες του, να ανακτήσει την χαμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να συνεχίσει την ίδια πολιτική, να έχει κομματικό σύμμαχο τις τοπικές αρχές στην αύξηση της εκλογικής πελατείας.

    Ιδιαίτερα επικριτική, ήταν η κα Παπαρήγα και για την πολιτική του Συνασπισμού, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμα και αν κάποιοι θεωρούν ότι ο ΣΥΝ έχει αριστερή πολιτική γιατί προβάλλει συνθήματα είτε αριστερά, είτε με αριστερή επικάλυψη, ας σκεφθούν ένα ζήτημα: ότι όλα τα χρόνια συνεργάσθηκε στενά με το ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο χώρο, ότι δεν διαφώνησε σε κεντρικά ζητήματα που χαρακτηρίζουν το θεσμό ούτε με τη ΝΔ, ότι τελικά συγκυβέρνησε και συνδιοίκησε μαζί με τα κόμματα του δικομματισμού στην ΚΕΔΚΕ, στην ΕΝΑΕ, στις τοπικές ενώσεις».

    Ο ΣΥΝ, είπε η κ. Παπαρήγα, ψήφισε ακόμα και πριν από λίγες μέρες τις αντιλαϊκές προτάσεις της ΚΕΔΚΕ με εξαίρεση το εκλογικό ποσοστό του 42%, ενώ δεν δέχεται την απλή αναλογική παντού.

    Ας σκεφθούν, σημείωσε, γιατί ένα κόμμα που εμφανίζεται ανοικτό στο νέο και το ανανεωτικό επιμένει στην άμεση εκλογή του δημάρχου ή του νομάρχη, και όχι στην έμμεση εκλογή.

    Ο ΣΥΝ, κατέληξε, συντηρεί την νοοτροπία της σημασίας της ατομικής αρχηγικής προσωπικότητας, πράγμα που επιτρέπει στα κόμματα εξουσίας να προβάλλουν τις ατομικές ιδιότητες ως κυρίαρχο στοιχείο έναντι του πολιτικού.

    Συμπερασματικά, η κ. Παπαρήγα δήλωσε: «Η μάχη των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2006 παίρνει από τα ίδια τα πράγματα και τις εξελίξεις γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Θα γίνουν σε συνθήκες γενικευμένης πολιτικής αντιπαράθεσης, εξαιτίας της όξυνσης όλων των λαϊκών προβλημάτων, από τις συνεχιζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος όγκος των λαϊκών προβλημάτων είναι πανελλαδικού χαρακτήρα, απορρέουν από την γενική πολιτική που ακολουθείται. Ο διαχωρισμός της πλειοψηφίας των προβλημάτων σε γενικά και τοπικά είναι τεχνητός και αποπροσανατολιστικός. Δεν έχει βάση ο διαχωρισμός των προβλημάτων σε προβλήματα εργασίας και σε προβλήματα στο χώρο κατοικίας, ούτε των προσώπων από τα κόμματα και την πολιτική τους, σε ο,τι αφορά στελέχη των κομμάτων που είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 November 2005 - 23:26:16 UTC