Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή
  • [02] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συνέδριο Νεολαίας ΣΥΝ
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή με εκπροσώπους Συνταξιούχων.
  • [05] Ο κ.Π.Μολυβιάτης ενημέρωσε τη Βουλή.
  • [06] Απόσυρση γάλακτος της NESTLE
  • [07] Διεθνής διάσκεψη του ΕΓΔΕ
  • [08] Απάντηση κ.Αθανασάκη για συντάξεις
  • [09] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει όλη τη χώρα

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

    Χθες, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ό,τι οι μέγιστες δυνατές, κάτω από τις συνθήκες που επιτρέπει ο προϋπολογισμός, θα είναι οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου και πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες των μισθών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από συντάκτες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΝΕΤ 105,8), είπε ότι το ποσό που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό για τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξάνεται περίπου όσο αυξήθηκε και πέρυσι. Το βάρος του προϋπολογισμού δεν θα το σηκώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όπως δεν το σήκωσαν και πέρυσι, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για την μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια.

    Εξάλλου, απαντώντας σχετικά με το φόρο στα καύσιμα, είπε ότι, αν γίνει αύξηση, θα γίνει αφού πρώτα ομαλοποιηθεί η αγορά πετρελαίου. Εχουμε, πρόσθεσε, υποχρέωση να αυξήσουμε το φόρο κατά 20% στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη μέχρι το 2009. Η αύξηση αυτή πρέπει να μοιρασθεί στα επόμενα χρόνια διότι διαφορετικά, εάν γίνει σε ένα έτος, θα δημιουργήσει πολύ αναστάτωση. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν να γίνει φέτος μια αύξηση 5%, αλλά δεν έγινε λόγω της κατάστασης στην αγορά πετρελαίου.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μικρές αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων αλλά προέβαλε σαν προτεραιότητα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Ο υπουργός Επικρατείας, από την πλευρά του, σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,7% σε σχέση με πέρσυ, τόνισε ότι δεν προβλέπονται νέοι φόροι στον προϋπολογισμού του 2006.

    Σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες «διαφαίνεται το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ», ο κ.Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι στον Προϋπολογισμό του 2006 «δεν προβλέπεται κανενός είδους αύξηση φόρων».

    Εξάλλου, σε άλλη ερώτηση για την αύξηση στο ΕΚΑΣ και στη σύνταξη του ΟΓΑ, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτές θα είναι διπλάσιες από τον πληθωρισμό και διευκρίνισε ότι «παραδοσιακά τα θέματα των αυξήσεων καθορίζονται τον Ιανουάριο, αφού πρέπει να έχει προηγηθεί το κλείσιμο του πληθωρισμού του προηγουμένου έτους». Επί του θέματος αυτού, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι «σε κάθε περίπτωση ισχύει η δέσμευση πως στο τέλος της 4ετίας το ΕΚΑΣ θα φτάσει τα 230 ευρω και η σύνταξη του ΟΓΑ στα 330 ευρω».

    Ερωτηθείς για τη διαβεβαίωση ότι δεν προβλέπεται κανένας νέος φόρος και το γεγονός ότι και πέρσυ είχε παρασχεθεί η ίδια διαβεβαίωση, πλην, όμως, «τον Μάρτιο επεβλήθη η αύξηση του ΦΠΑ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «πέρσυ δεν είχε ολοκληρωθεί η απογραφή". Όταν ολοκληρώθηκε η απογραφή και κατεδείχθη το μεγάλο κενό που άφησε στην οικονομική κατάσταση η προηγούμενη κυβέρνηση, ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα. Τώρα, δεν έχουμε σε εξέλιξη απογραφή. Γνωρίζουμε πολύ καλά το μέγεθος του ελλείμματος που άφησε το ΠΑΣΟΚ και έχουμε αρχίσει να το αντιμετωπίζουμε με πολύ αποτελεσματικό, όπως όλοι αναγνωρίζουν, τρόπο, τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος.

    ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό

    "Καταιγίδα", που θα οδηγήσει την χώρα σε πολύ αρνητικές συνέπειες και σε αδιέξοδα, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2006 η Βάσω Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

    Ο προϋπολογισμός είναι "στον αέρα", δεν μπορεί να εφαρμοσθεί εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης και σε άνοδο της ανεργίας, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις του θα είναι πολύ πιο έντονες για την περιφέρεια, ανέφερε η επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Η Βάσω Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παραπλανά το ελληνικό λαό", ότι "δεν μπορεί να είναι σοβαρή και υπεύθυνη", καθώς αλλάζει τόσο γρήγορα τα στοιχεία του από την κατάθεση του προσχεδίου πριν ενάμισι μήνα μέχρι σήμερα και επισήμανε ότι "όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πράξης της απογραφής της οικονομίας που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ".

    Η κ.Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να πάρει επιπρόσθετα μέτρα πριν τον Μάρτιο, ενώ έκανε λόγο για προοπτική μείωσης των πραγματικών μισθών και εισοδημάτων ως αποτέλεσμα του προϋπολογισμού μετά 12 χρόνια. Απηύθυνε επίσης ερώτημα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σχετικά με το ποια μέθοδο θα ακολουθήσει για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F16. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο προώρων εκλογών, η κ.Βάσω Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτό είναι υπόθεση της ΝΔ, προσθέτοντας "εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Και ο θεός ας τους φωτίσει".

    [02] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας, χθες, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας τόνισε ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει αδιέξοδα και η προσφυγή σε εκλογές θα είναι για αυτήν μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

    Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική και δεν έχει να επιδείξει τίποτα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στα Γρεβενά επισκέφθηκε έργο του ΠΑΣΟΚ.

    Επισης είπε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής στηρίζει την επιχειρηματολογία του σε δύο πράγματα. Πρώτον στο ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον ότι φταίνε τα συμφέροντα αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να το επικαλείται άλλο αυτό.

    Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι όσα έχει πει παρερμηνεύτηκαν και δήλωσε κατηγορηματικά ότι "προφανώς και θα πάμε όλοι μαζί". Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως όταν λέω ανανέωση δεν εννοώ ηλικιακή ανανέωση.

    Δήλωσε επίσης ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να αισθανθούν μέρος της προσπάθειας που κάνει το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος αυτό πιστεύει. Και τόνισε ότι δεν σκοπεύει να χαρίσει την ανανέωση, τη μεταρρύθμιση και την αλλαγή στη ΝΔ. Δεν πρέπει, ανέφερε, να πέσουμε στη λούμπα της αποστρατείας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους συντονιστές να ενημερώσουν σχετικά με τις θέσεις για την ανανέωση ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τόνισε πως δεν θα δεχθεί άγονες αντιπαραθέσεις. Τέρμα οι αντιπαραθέσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου, μετά το τέλος της συνεδρίασης και ερωτηθείς για την ανάληψη εκ μέρους του της προεδρίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέφερε ότι είναι μια πολύ τιμητική και προνομιακή θέση στη διεθνή σκηνή, καθώς ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι αυτόματα συνομιλητής του Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε στους δημοσιογράφους και διαβεβαίωσε τους συντονιστές του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι εκλεγόμενος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε και για τα γεγονότα στην Τουρκία και ανέφερε ότι σε λίγο διάστημα θα μεταβεί στη γειτονική χώρα ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος προκειμένου να ελέγξει κατά πόσο η Τουρκία ακολουθεί τα βήματα που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει κατά την ενταξιακή διαδικασία. Και χαρακτήρισε σπασμωδικές τις κινήσεις που γίνονται στην Ανατολική Τουρκία από την κυβέρνηση Ερντογάν.

    Ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για την αυξημένη παρουσία των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο και απάντησε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει πολύ προσεκτικά. Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία αμερικανικού οπλισμού στα κατεχόμενα, τονίζοντας ότι αυτά βρίσκονται εκεί κατά παράβαση των αποφάσεων του Κογκρέσου. Ολα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι πιθανόν να μην συνέβαιναν αν δεν είμασταν απλοί παρατηρητές στη Λουκέρνη.

    Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Δημήτρης Ρέππας συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την ανάδειξή του στη θέση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τονίζοντας πως "αυτό δεν αντανακλά μόνο το μέχρι τώρα έργο σας και το διεθνές κύρος που έχετε αποκτήσει, αλλά είναι και μια επένδυση ελπίδας για το μέλλον. Και αυτή η επένδυση γίνεται στο πρόσωπό σας θα επεκταθεί και στην Ελλάδα, η οποία έτσι αποκτά ένα ακόμη βήμα για να προβάλει τις θέσεις της".

    Απαντώντας ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως "πάντα, το δικό μου στοίχημα, αλλά και το δικό μας στοίχημα, είναι να αναδείξουμε έναν διαφορετικό δρόμο για την Ελλάδα. Υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος για την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε ένα δρόμο χωρίς μιζέρια και εσωστρέφεια. Το στοίχημά μας, είναι να προετοιμάσουμε τον Έλληνα και την Ελλάδα για ένα διαφορετικό παγκόσμιο γίγνεσθαι, να εξοπλίσουμε τον Έλληνα και την Ελληνίδα με όλες τις δυνατότητες, για να μπορούμε να συμμετέχουμε ισότιμα".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι η επιλογή την οποία έκανε στο πρόσωπό του η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι αποτέλεσμα, όχι μόνο της δικής του διεθνούς δραστηριότητας αλλά και της δουλειάς, η οποία έχει γίνει στο ΠΑΣΟΚ, "με τις νέες αρχές που έχουμε βάλει, τη συμμετοχική δημοκρατία, τις λειτουργίες του ανοιχτού κόμματος τη συμμετοχή των γυναικών, τη συμμετοχή της νεολαίας, των μεταναστών, τη διαφάνεια, και την όλη Ανασυγκρότηση του Κινήματός μας, με τις νέες δομές".

    Ο κ. Παπανδρέου διεβεβαίωσε ότι τα νέα του καθήκοντα, δεν θα τον αποσπάσουν από τη δουλειά για την Ελλάδα, που είναι η πρώτη του προτεραιότητα.

    [03] Συνέδριο Νεολαίας ΣΥΝ

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος θα επισκεφθεί το μεσημέρι η Λαϊκή αγορά βιοκαλλιεργητών στην Ηλιούπολη . Αύριο ξεκινούν οι τριήμερες εργασίες του 4ου Συνεδρίου της Νεολαίας του κόμματος .Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα συζητηθούν οι Θέσεις και οι προτάσεις για Καταστατικές αλλαγές και θα εκλεγεί νέο Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης.

    [04] Συνάντηση Καραμανλή με εκπροσώπους Συνταξιούχων.

    Αυξήσεις στις συντάξεις που θα υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό και αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και τον ΟΓΑ υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού θα δώσει η κυβέρνηση το 2006,ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του το πρωί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα που της κληροδότησε το παρελθόν, τα οποία είναι ανάγκη, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, για να δημιουργηθούν ισχυρά θεμέλια για την ανάπτυξη, την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "πολιτικές που αγνοούν την πραγματικότητα, που αδιαφορούν για το αύριο, επιφυλάσσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, όπως οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι".

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει βασική προτεραιότητα στα προβλήματα των συνταξιούχων, με εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε και άκουσε τις απόψεις τους και πρόσθεσε ότι "συναισθανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τις γνωρίζουμε και δίνουμε μάχη για την αντιμετώπισή τους. Απόφασή μας είναι να εξαντλήσουμε τα όρια αντοχής του προϋπολογισμού, προκειμένου να υπάρξουν αυξήσεις συντάξεων που θα υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, με μεγαλύτερες αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και τις αγροτικές συντάξεις, σε επίπεδα υπερδιπλάσια του πληθωρισμού".

    Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι φέτος θα αρχίσει και η επιστροφή των κρατήσεων απο συντάξεις που γίνονταν στο παρελθόν για το ΛΑΦΚΑ και σημείωσε πως "είναι και αυτή μία ενίσχυση που δίνεται σήμερα, είναι και αυτό ένα απο τα πολλά προβλήματα που μεταφέρθηκαν απο το παρελθόν και επιλύονται τώρα".

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η συνολική ενίσχυση μέσω της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων, φτάνει τα 750 έως 800 εκατ. ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, σημειώνοντας ότι "επιλέγουμε το δρόμο της ευθύνης. Είναι δρόμος δύσκολος, είναι, όμως, ο μόνος δρόμος που οδηγεί σταδιακά, αλλά σίγουρα, σε μία οικονομία με διαρκώς περισσότερες δυνατότητες να στηρίζει εκείνους που είναι οικονομικά ασθενέστεροι. Το νοικοκύρεμα της οικονομίας θα αυξήσει το κοινωνικό μέρισμα, θα δημιουργήσει ασφαλείς προϋποθέσεις για δικαιότερη, σίγουρη και σταθερή στήριξη των οικονομικά ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων". Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι "σταθεροποιώντας την οικονομία, ακολουθούμε τη μόνη πορεία που επιτρέπει σε όλους να είναι πιο σίγουροι για το αύριο".

    Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός δεν ικανοποίησε τα αιτήματά τους.

    Ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ, τόνισε ότι "φεύγουμε με άδεια χέρια και τσέπες" και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός είπε ότι απο το 2007 και μετά θα δει αν θα ικανοποιηθούν κάποια απο τα αιτήματά τους με βάση και την απόδοση των μέτρων που έχει λάβει για την οικονομία.

    Ο Γιάννης Τριάντης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν προσδοκίες για την ικανοποίηση των προβλημάτων των συνταξιούχων και τόνισε πως ο αγώνας συνεχίζεται.

    [05] Ο κ.Π.Μολυβιάτης ενημέρωσε τη Βουλή.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσε την Επιτροπή Αμύνης της Βουλής για τις εξελίξεις στα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Για το θέμα του Κοσσόβου ο κ. Μολυβιάτης είπε πως θέση μας είναι ότι η σταθερότητα στο Κόσοβο δεν μπορεί να έχει ως τίμημα την αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής.

    Πιστεύουμε, είπε ο κ. Μολυβιάτης, ότι η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή - να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και η Ένωση να έχει ουσιαστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του τελικού καθεστώτος.

    Η λύση, τόνισε, πρέπει να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και να μην είναι προϊόν επιβολής.

    Επιδίωξή μας είναι ένα ασφαλές, πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό Κόσοβο και ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στις συνθήκες ασφάλειας για επιστροφή των μη αλβανών προσφύγων και την προστασία των ορθοδόξων μνημείων, συμπλήρωσε ο Πέτρος Μολυβιάτης.

    Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο Υπουργός είπε πως επιθυμούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ. Έχουμε κάνει ένα γενναίο βήμα. Αν συνεχιστεί η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμά μας να μην επιτρέψουμε την είσοδό της σε διεθνείς οργανισμούς με όνομα άλλο, πλην του πΓΔΜ, τόνισε.

    Σχετικά, εξάλλου, με το Κυπριακό, ο Πέτρος Μολυβιάτης τόνισε πως το Σχέδιο Ανάν, μαζί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας,το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες,συνιστούν μια βάση διαπραγμάτευσης για λύση.

    Επεσήμανε ότι κάθε προσπάθεια πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη,χωρίς ασφυκτικά χρονικά όρια. Δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αποτυχία, είπε ο Υπουργός των Εξωτερικών και τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σκεφτεί πως αν δεν βρεθεί λύση του Κυπριακού, θα είναι υποχρεωμένη βάσει των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει μετά την 3η Οκτωβρίου, να αναγνωρίσει τη σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία κατά την περίοδο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Άρα,συμπλήρωσε,έχει κίνητρο να συμβάλλει στη λύση,ώστε να αναγνωρίσει το προϊόν της λύσεως και όχι τη σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία.

    [06] Απόσυρση γάλακτος της NESTLE

    Tην απόσυρση γάλατος δεύτερης βρεφικής ηλικίας σε υγρή μορφή (UHT), της πράσινης συσκευασίας των 500 ml, ανακοίνωσε η Nestl? στην Ελλάδα.

    Σε σχετική ανακοίνωση της η εταιρία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε συνέχεια του θέματος απόσυρσης παιδικών γαλάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) που αναφέρεται στα ΜΜΕ με αφορμή την παρουσία ιχνών της ουσίας ΙΤΧ, η Nestl? Ελλάς ανακοινώνει ότι στην Ελλάδα, το «Nestl? ΝΑΝ 2», σε υγρή μορφή, πράσινη συσκευασία, σταμάτησε να διατίθεται στο τέλος Οκτωβρίου 2005. Οι ελάχιστες ποσότητες που πιθανώς να έχουν παραμείνει, με απόφαση της Nestl? Ελλάς αποσύρονται προληπτικά από την αγορά».

    Στην ανακοίνωση της η Nestl? Ελλάς διαβεβαιώνει κατηγορηματικά τους καταναλωτές ότι δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει θέμα ασφάλειας του προϊόντος και οι εν λόγω ποσότητες του προϊόντος αποσύρονται για λόγους αρχής.

    «Η χημική ουσία ΙΤΧ που ανιχνεύθηκε σχετίζεται με το υλικό εκτύπωσης της ετικέτας και δεν είναι τοξική (σύμφωνα και με την επιστημονική άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η Nestle Ελλάς στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι καταναλωτές που τυχόν έχουν στην κατοχή τους το προϊόν μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να επικοινωνήσουν με την εταιρεία στο τηλέφωνο 210-688 4488 για πληροφορίες και αντικατάσταση του προϊόντος.

    [07] Διεθνής διάσκεψη του ΕΓΔΕ

    Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της 4ης ετήσιας διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ) epoline 2005, με θέμα "Το μέλλον της υποδομής πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη", που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον ελληνικό Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ.

    Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σταθερά για την ανάπτυξη της καινοτομίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εκτιμά τις εφευρέσεις και τους εφευρέτες. Προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός σημείωσε ότι ο ΟΒΙ εργάζεται με στόχο να συμβάλει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στην προώθηση των ευρεσιτεχνιών όπως απαιτεί η νέα εποχή και η σύγχρονη κοινωνία.

    Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, ο κ.Σιούφας τόνισε ότι είναι κύριος παράγοντας προώθησης και ρύθμισης της καινοτομίας στην Ευρώπη, από τη λειτουργία του οποίου επηρεάζεται καθοριστικά το μέλλον της ανάπτυξης και της θέσης της Ευρώπης στο σύγχρονο κόσμο. Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Carl Bildt παρουσίασε την ενιαία στρατηγική ανάπτυξης της Ευρώπης σε έναν κόσμο καινοτομίας και ανάπτυξης.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Alain Pompidou, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωματών Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), επέμεινε στην ίδρυση ενός κεντρικού ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Ο κ. Pompidou ανέφερε ότι το ΕΓΔΕ κατά τη διάρκεια των 30 ετών της ύπαρξης του έχει χορηγήσει πάνω απο 700.000 διπλώματα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκονται σε ισχύ. Ωστόσο, σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ευρεσιτεχνιών στερείται ενός ουσιαστικού μέρους, της νομικής του ασφάλειας, που είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Η έλλειψη αυτή, όπως είπε, αποτελεί σοβαρή αδυναμία και αποκλείει κάθε δυνατότητα κατάθεσης αγωγής για διασφάλιση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ενώπιον ενός αρμόδιου σε θέματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Ο πρόεδρος του ΕΓΔΕ έκανε λόγο και για την έλλειψη ενός ενιαίου πολιτισμικού πλαισίου διαχείρισης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι ο βαθμός συνειδητοποίησης της ανάγκης για προστασία των εφευρέσεων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Η χρήση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη είναι ακόμα ελλιπής, αφού πολλές εφευρέσεις δεν απολαμβάνουν καμίας προστασίας που να απορρέει από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

    Τροχοπέδη για την κατοχύρωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι το κόστος, όπως τονίστηκε. Ο κ.Pompidou τόνισε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε απο τι Ινστιτούτο Roland Berger, ένα μέσο ευρωπαϊκό δίπλωμα που θα τεθεί σε ισχύ σε έξι χώρες, αποτελεί κατα κανόνα αντικείμενο τεσσάρων μεταφράσεων, το κόστος των οποίων ξεπερνάει το ένα πέμπτο του συνολικού κόστους ενός διπλώματος.

    Η Ευρώπη, όπως αναφέρθηκε, έχει το πιο δυναμικό περιφερειακό σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας επιτρέποντας στις εταιρίες να καλύπτουν 31 χώρες και να απευθύνονται σε 500 εκατ. κατοίκους καταθέτοντας μόνο μια αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο ΕΓΔΕ. Το 2005 το ΕΓΔΕ υπολογίζει να λάβει 190.000 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να χορηγήσει περίπου 53.000 ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

    Περιγράφοντας την ελληνική εμπειρία στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ο πρόεδρος του ΟΒΙ Αθανάσιος Καϊσής τόνισε ότι το 2004 κατατέθηκαν στον οργανισμό 514 αιτήσεις, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπολείπεται η χώρα μας σε σχέση με τα μεγέθη της Γερμανίας, ωστόσο ο αριθμός διπλωμάτων ανά κάτοικο δεν είναι απογοητευτικός. Ο γενικός διευθυντής του ΟΒΙ κ.Στασινός επεσήμανε ότι δυστυχώς δεν φτάνουν στον Οργανισμό αιτήσεις από ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπως θα ανέμενε κανείς.

    Για την εξυπηρέτηση εκείνων που θα θελήσουν να καινοτομήσουν στη χώρα μας, σύντομα θα λειτουργήσει υπηρεσία (one stop shop), στην οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος θα απευθύνεται και θα εξυπηρετείται απο εκεί, χωρίς να μπλέκει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

    Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται και αύριο, συμμετέχουν πάνω από 350 εκπρόσωποι από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

    [08] Απάντηση κ.Αθανασάκη για συντάξεις

    «Τα 30 ευρώ αύξηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν για τον κ. Καραμανλή ψίχουλα. Τα 8, 10 και 12 ευρώ της ΝΔ παρουσιάζονται, κατβ ευφημισμόν, από τον κ. Καραμανλή ως υπερδιπλάσια του πληθωρισμού και σαν εξάντληση των ορίων αντοχής του προϋπολογισμού", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι "οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Καραμανλή προς τους συνταξιούχους έχουν την ίδια τύχη με όλες τις υπόλοιπες προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, δηλαδή μετάθεση για το απώτερο μέλλον,νέες ψεύτικες εξαγγελίες,εξαπάτηση διαρκείας, κοροϊδία κατβ εξακολούθηση».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης, σε σημερινές του δηλώσεις, ότι "δεν υπάρχει εξάντληση των ορίων αντοχής του προϋπολογισμού, αλλά εξάντληση των ορίων αντοχής των χαμηλοσυνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων, των χαμηλόμισθων που πλήττονται καθημερινά από την πολιτική της ΝΔ, μιά πολιτική που είναι υπερ των ολίγων και εις βάρος των πολλών, λανθασμένη και αντιλαϊκή".

    Ο κ. Αθανασάκης είπε ότι "το για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ και τα προβλήματα που κληρονόμησε η ΝΔ,σε λίγο θα το πιστεύει μόνο ο κ. Καραμανλής και ίσως κάποιοι από τους υπουργούς του".

    Και πρόσθεσε ότι "η πραγματικότητα είναι ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα οφείλονται στην κατάρρευση της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, στην δική της οικονομική διαχείριση, στις λανθασμένες και αντιλαϊκές πολιτικές της, στην ανικανότητα και την αναξιοπιστία της».

    Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη,«η πολιτική της ΝΔ δεν είναι ο δρόμος της ευθύνης, όπως την ονομάζει ο κ. πρωθυπουργός, δεν είναι μονόδρομος, δεν αυξάνει, αλλά αντίθετα υπονομεύει τις δυνατότητες της οικονομίας και της χώρας».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς αν υπάρχουν εκτιμήσεις στο Κίνημα ακόμη και για πρόωρες εκλογές, δήλωσε πως "εκτιμήσεις για πρόωρες εκλογές ή μη δεν έχει νόημα να κάνει κανείς από την αντιπολίτευση,όταν δεν μπορεί (η αντιπολίτευση) να επιβάλλει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές".

    Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, "αυτό που λέμε και διαβάζετε και εσείς σχετικά δημοσιεύματα και αναλύσεις, από τα οποία προκύπτει ένας τέτοιος προβληματισμός στην κυβέρνηση. Και λέμε ότι η ΝΔ μπροστά στα αδιέξοδα τα οποία δημιουργεί καθημερινά η ίδια με την πολιτική της, μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί στην οικονομία, μπορεί να αποφασίσει να κάνει το απονενοημένο διάβημα και να πάει σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες θα χάσει".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ακόμη ότι ενδεχομένως η ΝΔ "να ελπίζει ότι θα έχει καλύτερη τύχη αργότερα και να πάει προς το τέλος της 4ετίας, οπότε και τότε θα χάσει".

    Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι για τη ΝΔ αυτή η επιλογή είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

    Tα περί «πρόωρων εκλογών» σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Πρόκειται για «αμήχανες προσπάθειες εντυπωσιασμού του κ. Παπανδρέου για να αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά του προβλήματα»,σημείωσε σχετικά ο κ.Ευάγγελος Αντώναρος και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για μια τετραετία και εφαρμόζει το πρόγραμμά της σε βάθος τετραετίας».

    [09] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει όλη τη χώρα

    Κύμα κακοκαιρίας πλήττει, από χθες, όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ισχυρές βροχές και στην Αττική. Η βόρεια Ελλάδα, η Ήπειρος αλλά και τα ορεινά της Στερεάς Ελλάδος και της Θεσσαλίας έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ βρέχει στους υπόλοιπους νομούς.

    Απογορεύεται ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας λόγω των θυελλωδών ανέμων. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρεμβαίνει άμεσα όπου παρουσιάζονται προβλήματα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει και για σήμερα συνέχιση της κακοκαιρίας.

    Στην Αττική κλειστή παραμένει μέχρι και αυτή την ώρα η λεωφόρος Μαραθώνος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα από τα νερά που πλημμύρισαν την περιοχή το πρωΐ όταν άνοιξαν οι βάνες του φράγματος Ραπεντώσας με αποτέλεσμα τόνοι υδάτων από τη βροχή να καταλήξουν στη λεωφόρο και τα χωράφια. Προβλήματα από τη βροχόπτωση δημιουργήθηκαν και σε άλλα σημεία της Αττικής. Το Λαγονήσι πλημμύρισε και αυτό όταν υπερχείλισε το τεχνητό φράγμα στην οδό Ξενοφώντος, με αποτέλεσμα τα νερά να κατακλύσουν την περιοχή. Στη διασταύρωση Καλυβίων- Μαρκοπούλου, επίσης, στη Λεωφόρο Λαυρίου από συσσώρευση υδάτων και χωμάτων έκλεισε η πρώτη είσοδος Καλυβίων. Στο 34ο χλμ. της λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου διεκόπη η κυκλοφορία, λόγω κατολίσθησης. Επίσης έκλεισε από κατολίσθηση και η γέφυρα Κουβαρά.

    Κύμα κακοκοκαιρίας, με χιόνια,, βροχές, τοπικές καταιγίδες και ισχυρούς βοριάδες, πλήττει, για δεύτερη συνεχή ημέρα, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία όπου πολλές περιοχές καλύφθηκαν από τα χιόνια, ενώ σ΄ολόκληρη σχεδόν τη Δυτική Μακεδονία δεν λειτουργούν σήμερα τα σχολεία.

    Στην πόλη της Φλώρινας, το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 30 εκατοστά, ενώ τα χιόνια έφθασαν και στις παρυφές της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στις περιοχές Ρετζίκι, Ασβεστοχώρι, Δερβένι, Πανόραμα και Ωραιόκαστρο, που ντύθηκαν στα λευκά.

    Με αλυσίδες και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται από τις πρώτες πρωινές ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου, ενώ συνεργεία κρατικών υπηρεσιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθαρίζουν τους δρόμους από τα χιόνια.

    Με απόφαση των τοπικών νομαρχιακών αρχών όλα τα σχολεία (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) παραμένουν κλειστά, με εξαίρεση τους Δήμους Φιλώτα, Αετού και Αμυνταίου Φλώρινας όπου λειτουργούν κανονικά.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες σ΄ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών και Κοζάνης), ακόμα και στην Εγνατία οδό, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν χωριά αποκλεισμένα.

    Επίσης, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Κιλκίς Πιερίας και Χαλκιδικής. Εξάλλου κλειστά παραμένουν τα λιμάνια στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Καβάλας και Πιερίας καθώς στο βόρειο Αιγαίο πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, έντασης μέχρι και 8 Μποφόρ.

    Στην πόλη της Θεσσαλονίκης επικρατεί συννεφιά και βροχή και κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο, ενώ κλειστός παραμένει από χθες ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου. Νιφάδες χιονιού πέφτουν κατά διαστήματα στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης (με στιγμιαίες διακοπές) σημειώνονται σε περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

    Με δυσχέρεια, αλλά χωρίς αλυσίδες, κινούνται τα οχήματα στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στους δρόμους Ασκού - Σοχού, Λιβάδι - Περιστερά - Πετροκέρασα.

    Οι θερμοκρασίες σ΄ολόκληρη την Κεντροδυτική Μακεδονία παραμένουν χαμηλές, ενώ κατά διαστήματα στις πεδινές περιοχές πνέουν ισχυροί βοριάδες. Η Φλώρινα είχε νωρίς το πρωί -4 βαθμούς, -3 είχε η Καστοριά, -1 η Κοζάνη και τα Γρεβενά και 3 η Θεσσαλονίκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 November 2005 - 17:24:45 UTC