Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ο πρωθυπουργός
  • [02] Σκληρή κριτική από τον κ.Γ.Παπανδρέου
  • [03] Στόχος η απλούστευση της φορολογίας
  • [04] Συνέντευξη Τύπου υπουργού Υγείας
  • [05] Σοβαρά επεισόδια στη Λιβαδειά
  • [06] Αλλάζει από σήμερα το Χρηματιστήριο
  • [07] Μειώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου
  • [08] Αύξηση της χρηματοδότησης στα ΕΠΕΑΕΚ

  • [01] Στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ο πρωθυπουργός

    Στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στο περιθώριο της διάσκεψης δεν αποκλείεται ο κ. Καραμανλής να έχει σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

    "Αν η Τουρκία θέλει, πράγματι, να προσεγγίσει την Ένωση, πρέπει να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να ανταποκριθεί στις προτάσεις των 25", δηλώνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική εφημερίδα ABC και έχει τίτλο: "Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να αντιβαίνει στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο κ. Καραμανλής, ερωτάται για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. " Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της στην ΝΑ Ευρώπη, αφού θεωρεί ότι η περιοχή θα είναι πλήρως ευρωπαϊκή, θα γίνονται απολύτως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Για αυτό στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας που βρίσκεται στην πορεία της προς την Ευρώπη, που προσαρμόζεται σταδιακά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα λειτουργεί με βάση αυτές τις αρχές. Πιστεύουμε ότι έτσι υπάρχουν νέες προοπτικές ειρήνης, καλής γειτονίας, συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας των δύο λαών. Εάν, πράγματι, θέλει η Τουρκία να προχωρήσει προς την Ευρώπη, υποχρεούται να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ και βέβαια να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και το Διεθνές Δίκαιο. Και, φυσικά, αυτό θα πρέπει να αντανακλάται και στη συμπεριφορά της προς τους γείτονές της", επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

    Σε ερώτηση σχετικώς με το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, ο κ. Καραμανής αναφέρει: " Η Κύπρος είναι πράγματι ένας σημαντικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέλος της ΕΕ από την 1η Μαΐου 2004. Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα, που στις 3 Οκτωβρίου ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, και υπό την ιδιότητά της αυτή έχει αναλάβει όλες τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, η εκπλήρωση των οποίων θα της επιτρέψει να καταστεί πλήρες μέλος. Η ΕΕ έχει πάρει θέση απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα τόσο με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο όσο και με το κείμενο της γνωστής Αντιδήλωσης στη Δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με όλα τα συναφή έγγραφά της. Στην Αθήνα αναμένεται πλέον από την Τουρκία να επιδείξει τη βούλησή της για επίτευξη προόδου στην ευρωπαϊκή της πορεία. Οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ υπαγορεύουν στην Τουρκία ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία, που δεν είναι δυνατό να παραμεριστούν ούτε να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης".

    Ο κ. Καραμανλής αναλύει για την ABC την τις ευρωμεσογεικές προοπτικές της Αθήνας, εξηγώντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση -με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Βαρκελώνης πριν από 10 χρόνια- στη συνεργασία με τις άλλες χώρες της Μεσογείου. "Για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες της ΕΕ, η επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής έχει μεγάλη σημασία. Η περιοχή της Μεσογείου αποτελεί την άμεση γειτονιά μας. Είμαστε οι αμεσότεροι αποδέκτες των όποιων εξελίξεων λάβουν χώρα σε αυτή. Είμαστε και πιο εξοικειωμένοι με τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής. Για αυτό πιστεύω ότι είμαστε η καλύτερη γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας. Ισπανία και Ελλάδα έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής με σκοπό την καλύτερα συντονισμένη δράση στη Μεσόγειο και στον τομέα της λαθρομετανάστευσης", δηλώνει ο πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τις χώρες της Μεσογείου, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι η Ελλάδα, "έχοντας υποφέρει επί μακρόν από τη μάστιγα της τρομοκρατίας, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για την καταπολέμησή της. Η Ελλάδα έχει επικυρώσει τις δώδεκα διεθνείς συνθήκες κατά της τρομοκρατίας, και εφαρμόζει τις Αποφάσεις 1373 και 1566 του ΣΑ του ΟΗΕ. Υποστηρίζουμε ότι οι αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες δεν θα πρέπει να αντιβαίνουν στον Χάρτη του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δίκαιο. Συνεργαζόμαστε στενά με φίλες χώρες, και η συνεργασία μας αυτή είναι πολύ αποτελεσματική αφού βοήθησε τόσο στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», καθώς και στη διεξαγωγή των πλέον ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού αυτού. Η ΕΕ έχει καθορίσει μία αντιτρομοκρατική στρατηγική και πιστεύουμε σβ αυτή".

    Ερωτώμενος για τη Μέση Ανατολή και τους τρόπους προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα, ο πρωθυπουργός, αφού διευκρινίζει ότι "η Ελλάδα διατηρεί καλές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής που βασίζονται στην παράδοση, αλλά και που παρουσιάζουν ευκαιρίες για μελλοντική συνεργασία και συνεπώς ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα και την ευημερία της, εξηγεί: "Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προσέγγιση και τη συνεργασία των χωρών αυτών με την ΕΕ γιατί θεωρούμε ότι είναι καθοριστική η ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχει η Ένωση για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε έτοιμοι να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πρωτοβουλίες που αφορούν τον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Η Ελλάδα, εξάλλου, μπορεί να προσφέρει την πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτήσει από το χώρο των Βαλκανίων, που μετατράπηκε από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σε ένα χώρο σταθερότητας, ευημερίας και ενσωμάτωσης. Υποστηρίζουμε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εκείνες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη των χωρών της περιοχής, αλλά πιστεύουμε ότι αυτές θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών. Προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση του Διαπολιτισμικού Διαλόγου μέσω της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να στηρίξουμε το Ίδρυμα για το Διαπολιτισμικό Διάλογο. Στηρίζουμε επίσης τις προσπάθειες για μία λύση του Μεσανατολικού Προβλήματος, που θα βασίζεται στην αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους και την εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ. Πιστεύουμε όμως ότι μια διαρκής και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή προϋποθέτει και τη συμφιλίωση με όλα τα γειτονικά κράτη".

    Συνέντευξη στο πρακτορείο EFE

    «Εχοντας υπόψη μας τις σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στη διεθνή σκηνή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σαφές ότι έφτασε η ώρα κι εμείς να αλλάξουμε τον ρυθμό της συνεργασίας», ανέφερε ο κ.Καραμανλής παραμονές της αναχώρησής του στη Βαρκελώνη σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο EFE στην Αθήνα.

    «Δεν περιμένουμε να ληφθούν αποφάσεις, πρόσθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Όμως, μπορούμε να δώσουμε μία νέα ώθηση στον διάλογο για τις προτεραιότητες στην περιοχή», μεταξύ των οποίων επισήμανε «την οικονομική συνεργασία και τις σχέσεις ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες, μέλη της ΕΕ και εκείνες που είναι εκτός Ευρώπης, όπως είναι οι χώρες της Βόρειας Αφρικής».

    Ο κ.Καραμανλής απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως είναι «η τρομοκρατία και η ασφάλεια των πολιτών, η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και των αρχών της δημοκρατίας», και εξέφρασε την προσδοκία η Διαδικασία της Βαρκελώνης «να εγγυηθεί την ανάπτυξη όλων των χωρών της περιοχής μέσα σε ένα πλαίσιο ενισχυμένης κοινωνικής συνοχής και ισότητας ευκαιριών».

    «Παρότι η κάθε χώρα έχει συνάψει τις δικές της συμφωνίες, υπάρχουν κοινά στοιχεία αφού πρόκειται για μεγάλης σημασίας ζητήματα για τα οποία πρέπει να αναπτυχθούν κοινές δράσεις. Ούτε ο διάλογος με τις μη ευρωπαϊκές χώρες, ούτε τα ζητήματα σχετικά με τη λαθρομετανάστευση ή με την οικονομική συνεργασία, μπορούν να αντιμετωπιστούν από μία χώρα και μόνο», υποστήριξε ο Καραμανλής.

    Ο Πρωθυπουργός απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην «πρωτοβουλία που συμφωνήσαμε από κοινού με το φίλο μου τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουις Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, με σκοπό να προωθηθεί η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής», για την οποία λέγεται ότι «απόλαυσε θετικής αποδοχής, παρότι μένουν ακόμα πολλά βήματα να κάνουμε».

    Στον τομέα της διμερούς συνεργασίας, ο Καραμανλής ανακοίνωσε ότι σε ένα κοντινό μέλλον θα παρουσιαστεί μία πρόταση για την χρηματοδότηση μίας μελέτης με σκοπό την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των θαλάσσιων συνόρων.

    [02] Σκληρή κριτική από τον κ.Γ.Παπανδρέου

    Σκληρή κριτική εξαπέλυσε από την Καρδίτσα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, χρησιμοποιώντας σε ορισμένες περιπτώσεις βαρείς χαρακτηρισμούς για τις πολιτικές επιλογές και πρακτικές σε θέματα που αφορούν την οικονομία και τον αγροτικό κλάδο, τονίζοντας πως στις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ τη μεγάλη δύναμη που άλλαξε τον τόπο με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην αρχή και τον Κώστα Σημίτη αργότερα, προσθέτοντας: το σύνθημά μας "αλλάζουμε εμείς για να αλλάξουμε την Ελλάδα δείχνει ότι μαθαίνουμε από το παρελθόν, αξιοποιούμε την εμπειρία μας, αλλάζουμε τον εαυτό μας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο παρελθόν της σημερινής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς: "Εμείς, κρατώντας την εμπειρία μας και αξιοποιώντας το καινούργιο, το νέο, στρεφόμαστε ενάντια σε αυτό που δεν θέλει και δεν αφήνει τη χώρα να προχωρήσει. Ενάντια στην συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ, ενάντια στην κυβέρνηση Καραμανλή, ενάντια στη νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα. Επίσης, ενάντια στη νέα κυβέρνηση που αποδεικνύει καθημερινά ότι η δεξιά δεν αλλάζει, ότι είναι η ίδια που ήταν το 90-93, οι ίδιοι που ήταν και παλιότερα".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην αγορά των F16, τόνισε πως πρόκειται για ένα τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό. Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για αδιαφανείς διαδικασίες στις προσλήψεις στο δημόσιο και στην επανασύσταση του κομματικού κράτους, για τις μεταθέσεις και τις αλλαγές διευθυντών με γαλάζιους υπηρέτες του κομματικού κράτους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε καταρρέει, για να εξηγήσει: "Υποσχόταν ο κ. Καραμανλής ότι ο πληθωρισμός του 2005 θα έπεφτε στο 3%. Αντί αυτού τα νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το ζυγό της ακρίβειας, η ανασφάλεια εντείνεται, ενώ η αγορά δρα ανεξέλεγκτη και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας πολλαπλασιάζονται".

    Ο κ. Παπανδρέου στην κεντρική του ομιλία στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης της Καρδίτσας αναφέρθηκε και στις συντάξεις του ΟΓΑ λέγοντας: "Υποσχόταν ότι οι συντάξεις του ΟΓΑ θα διαμορφώνονταν στα 320 ευρώ από τα 200 που ήταν το 2004. Η φετινή αύξηση ήταν μόλις 12 ευρώ, ενώ η αύξηση για το 2006 αναφέρεται ότι θα είναι περίπου στο ίδιο ποσό. Μετά από δυο χρόνια θα διαμορφωθούν στα 220 ευρώ περίπου και θα υπολείπονται κατά εκατό ευρώ της προεκλογικής της υπόσχεσης".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αυτούς τους 20 μήνες της κυβέρνησης Καραμανλή λέγοντας πως η εικόνα είναι απογοητευτική, ενώ εξηγώντας για αυτή την κατάσταση αφού δήλωσε πως δεν προήλθε τυχαία, πρόσθεσε: "Οφείλεται στην απόφασή της να αναδιανείμει τον εθνικό πλούτο υπέρ των οικονομικά ισχυρών και τα φορολογικά βάρη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων που θα κοστίσει ένα δισ. ευρώ το χρόνο είναι προκλητική μεταχείριση υπέρ των πλουσίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ καθυστερεί αδικαιολόγητα και τα έργα που σχεδίασε και χρηματοδότησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως το έργο του Σμοκόβου, τον αυτοκινητόδρομο κεντρικής Ελλάδας, τις οδούς προς Αγρίνιο και Άρτα, τα μικρότερα έργα του νομού, την κάλυψη των αναγκών σε νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Καρδίτσας.

    Για το αγροτικό εισόδημα ανέφερε πως προμηνύονται δυσμενείς εξελίξεις εξηγώντας: "οι αγρότες ξεκίνησαν τις καλλιέργειες της νέας περιόδου χωρίς να γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν σχετικά με αυτές. Την ίδια στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν το ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής μέσα από τη ραγδαία αύξηση των τιμών στους σπόρους, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα καύσιμα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις και δίνει απολύτως ανίκανη να διαχειριστεί τις απαιτήσεις της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής".

    Για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως δεν υπάρχει εξάντληση των ορίων αντοχής του αλλά εξάντληση των ορίων αντοχής των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων για να προσθέσει: "το για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ σε λίγο θα το πιστεύει μόνον ο κ. Καραμανλής και ίσως κάποιοι από τους υπουργούς του. Ο προϋπολογισμός για το 2006 είναι στον αέρα παρά τις τρεις ως τώρα αλλαγές που υποχρεώθηκε να κάνει η κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός αυτός δεν μπορεί να υλοποιηθεί δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Δεν απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές είπε πως όποτε αυτές και αν γίνουν θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και αυτό γιατί κάθε μέρα που περνάει οι Έλληνες πολίτες πείθονται ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας μας.

    Έκανε λόγο για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που έχει η χώρα μας για ριζική αποκέντρωση εξουσίας και δημόσιας ευθύνης με επιτελικό ρόλο του κράτους, με ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με τους αναγκαίους πόρους για διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία, καταλήγοντας: Μοναδικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η προσφορά. Σκοπός μας είναι να γίνουμε κυβέρνηση για να υπηρετήσουμε το λαό, να υπηρετήσουμε το πρόγραμμά μας και όχι για να υπηρετήσουμε τους εαυτούς μας όπως κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

    Τέλος, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είπε: επιλογή μας είναι να στηρίξουμε άξιους υποψήφιους που θα μπορέσει να σηκώσουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών. Θέλουμε να στηρίξουμε επιλογές ανθρώπων που είναι άξιοι, ικανοί που έχουν το πάθος, το ήθος, την προσήλωση για να μπορέσουν να βοηθήσουν σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που θα κάνουμε στη χώρα μας".

    Απάντηση υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κ. Θ.Ρουσόπουλου:

    «Δεν αξίζει να απαντήσει κανείς στα όσα μηδενιστικά είπε απόψε ο κ. Παπανδρέου. Αξίζει όμως να τον ερωτήσει μόνο το εξής: Πώς θα αντιμετώπιζε το θέμα της απογραφής της Οικονομίας, όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήδη είχαν λάβει μια σειρά από απανταχούσες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ψευδή στοιχεία και πλασματικούς προϋπολογισμούς; Εμμέσως ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι, αν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, θα εξακολουθούσε να ψεύδεται. Τέτοια κραυγαλέα πολιτική παραδοχή το μόνο που δείχνει είναι ανευθυνότητα».

    [03] Στόχος η απλούστευση της φορολογίας

    Τη μη λήψη έκτακτων φορολογικών μέτρων στην διάρκεια εφαρμογής του Προϋπολογισμού του 2006 θέτει ως στόχο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξη στο "Βήμα της Κυριακής", χωρίς ωστόσο να αποκλείει νέα φορολογία στα τσιγάρα και στα καύσιμα, όταν ομαλοποιηθεί η αγορά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Ως κύριο όραμά του για το έργο του στο Υπουργείο ο ίδιος αναδεικνύει την απλούστευση της φορολογίας και την σταδιακή μείωσή της για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα στο 25%, αρχίζοντας από το 2007.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει ακόμη ότι η πραγματική αύξηση στις αποδοχές των εραζομένων για το 2006 θα είναι στο 1,7%, αν υπολογίσει κανείς τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και τονίζει "αυτό αντέχουμε, αυτό δίνουμε". Επισημαίνει ωστόσο τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την έστω και μικρή μείωση της ανεργίας, ενώ εκτιμά ότι οι πολίτες ζουν καλύτερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια. "Αναγνωρίζω ότι δεν ζουν όπως κι εγώ θα 'θελα. Πρέπει όμως πρώτα να λύσουμε τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας για να λύσουμε και τα κοινωνικά θέματα. Τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων για ψευδοπαροχές χωρίς πρόγραμμα που μονο ζημία προκαλούν δεν θα τα κάνω", δηλώνει.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο υπουργός εκφράζει την άποψη ότι "δεν μπορεί να γίνει ανασχηματισμός πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού" και συνεχίζει: "Από κει και πέρα ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του. Ξέρω ότι δεν του αρέσουν οι ανασχηματισμοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει και ποτέ". Ο ίδιος πάντως ομολογεί ότι αν και μάλλον "θα περάσει και άλλος χρόνος σε αυτό τον άχαρο ρόλο", σκέπτεται πάντα θετικά τον τομέα του Πολιτισμού.

    Συνέντευξη Σιουφλιά

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, θεωρεί ότι "κομβικό σημείο για την αλλαγή στους θεσμούς του τόπου και κατ' επέκταση στη νοοτροπία του Ελληνα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος". Πρέπει να γίνουν κρίσιμες αλλαγές, ορισμένες από τις οποίες υποστηρίζω εδώ και μια δεκαετία.

    Ο κ.Σουφλιάς τόνισε ότι πρέπει τα κόμματα να συμφωνήσουν ότι δεν θα "απλώνουν χέρι" πιά στη δημόσια διοίκηση. Το κράτος έχει συνέχεια που δεν πρέπει να διακόπτεται από κομματικά συμφέροντα. Ετσι θα έχουμε επιτέλους αξιοκρατία και μια δημόσια διοίκηση αποδοτική.

    Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι "εμείς οι πολιτικοί και εσείς των ΜΜΕ πρέπει να πάψουμε να παίζουμε τον "παπά". Υποκρισία, υπερβολές, ψέμματα και αλήθειες ανακατεμένα για να υπηρετούν σκοπιμότητες. Ολα αυτά θολώνουν τις αρχές και τις αξίες κάθε πολίτη".

    [04] Συνέντευξη Τύπου υπουργού Υγείας

    Στον εισαγγελέα αποστέλλει σήμερα ο υπουργός υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης, το φάκελο με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για το κύκλωμα που δρούσε στο Αττικό Νοσοκομείο και εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά υγείας σε μετανάστες.

    Ως εγκέφαλοι του κυκλώματος φέρονται ένας αναπληρωτής καθηγητής της Παθολογίας του νοσοκομείου και ένας δικηγόρος, οι οποίοι κατηγορούνται ότι το τελευταίο διάστημα εξέδωσαν πάνω από 1800 πλαστά πιστοποιητικά υγείας.

    Ο κ. Κακλαμάνης θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στα νοσοκομεία.

    [05] Σοβαρά επεισόδια στη Λιβαδειά

    Σοβαρά επεισόδια διαδραματίστηκαν χθες ,έξω από το γήπεδο της Λιβαδειάς, κατά τη διάρκεια του αγώνα Λεβαδειακός-ΑΕΚ για το πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα έκτροπα άρχισαν όταν οπαδοί της ΑΕΚ που δεν είχαν εισιτήριο συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων. Η ατμόσφαιρα μέσα στο γήπεδο έγινε αποπνικτική, με αποτέλεσμα ο αγώνας να διακοπεί στο 18ο λεπτό αφού οι παίκτες των οπαδών και οι οπαδοί αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα και να συνεχιστεί μετά από αρκετή ώρα με την ΑΕΚ νικήτρια με 1-0. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν αστυνομικοί και πυρπολήθηκε ένα όχημα εξωτερικών μεταδόσεων τηλεοπτικού σταθμού.

    Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος καταδίκασε τα επεισόδια και υπογράμμισε ότι η εξάλειψη της βίας από τους αγωνιστικούς χώρους είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    [06] Αλλάζει από σήμερα το Χρηματιστήριο

    Με νέο "πρόσωπο" ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς υπάρχουν αλλαγές σε ωράριο και κατηγορία μετοχών.

    Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση έχει διαφοροποιημένο ωράριο συναλλαγών, τέσσερις διακριτές κατηγορίες μετοχών, καθώς επίσης και αλλαγές στον προσδιορισμό των τιμών κλεισίματος.

    Στην πρώτη κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συμμετέχουν 80 εταιρίες οι οποίες έχουν κεφαλαιοποιήσει άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ με βάση το μέσο όρο του εξαμήνου από τον Απρίλιο έως και το Σεπτέμβρη.

    Η διαπραγμάτευση των μετοχών αυτών ξεκινά στις 11.30 ενώ ένα τέταρτο νωρίτερα γίνεται η προσυνεδρίαση η οποία και θα καθορίζει την τιμή ανοίγματος μιας μετοχής.

    Στο διάστημα από τις 16.30 έως τις 16.45 θα γίνονται δημοπρασίες όπου ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση θα διαμορφώνεται η τιμή κλεισίματος μιας μετοχής. Επίσης, από τις 16.45 έως τις 17.00 θα μπορούν να γίνονται πράξεις στην τιμή κλεισίματος των μετοχών.

    Στη δεύτερη κατηγορία της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης συγκαταλέγονται 223 μετοχές και η διαπραγμάτευση αυτών θα ξεκινά στις 14.00 θα είναι συνεχής και θα ολοκληρώνεται στις 16.30.

    Από τις 16.45 έως τις 17.00 θα μπορούν να γίνονται πράξεις στην τιμή κλεισίματος.

    Στην τρίτη κατηγορία εντάχθηκαν συνολικά 18 μετοχές εταιριών, που είναι σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ θα υπάρχει και μια τέταρτη κατηγορία που συμμετέχουν πέντε μετοχές εταιριών και χαρακτηρίζονται ως "ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών", δηλαδή έχουν χαμηλή ρευστότητα και χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα.

    Οι τιμές των δυο αυτών κατηγοριών θα διαμορφώνονται έπειτα από τρεις δημοπρασίες που θα γίνονται στις 14.00, στις 15.30 και στις 16.30

    [07] Μειώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

    Μείωση 1,3% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004.

    Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2005 ανήλθε σε 21.033,7 εκατ. ευρώ έναντι 21.306 εκατ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004.

    Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παρουσιάζει μείωση 7,7%.

    Εξάλλου, η αξία των εισαγωγών και οι εξαγωγές διαμορφώθηκε ως εξής:

    -Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2005 ανήλθε στο ποσό των 31.056,1 εκατ. ευρώ έναντι 30.231 εκατ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004 (αύξηση 2,7%).

    -Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2005 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004 παρουσίασε αύξηση 12,3%.

    Εφέτος, οι εξαγωγές - αποστολές έφτασαν τα 10.022,4 εκατ. ευρώ έναντι 8.925 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο προαναφερόμενο περσινό χρονικό διάστημα.

    Τα ανωτέρω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος.

    [08] Αύξηση της χρηματοδότησης στα ΕΠΕΑΕΚ

    Βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία για το υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Μ.Γιαννάκου τα προγράμματα του ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης). Μιλώντας η υπουργός στην 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης των Κοινοτικών Πιστώσεων αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα, υπογραμμίζοντας την αύξηση συγκριτικά με πέρσι της χρηματοδότησης κατά 279.000 ευρώ.

    «Η σωστή αποτίμηση του συγκεκριμένου έργου» δήλωσε η υπουργός «θα βοηθήσει σημαντικά στη σωστή διαχείριση του επόμενου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, σημαντικό μέρος του οποίου θα αφιερωθεί στην εκπαίδευση. Στόχος να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το τετράπτυχο Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Εκπαίδευση και Απασχόληση στο γενικότερο πλαίσιο αλλαγών που γίνονται στο χώρο της Ευρώπης, στις κατευθυντήριες γραμμές της Λισσαβόνας και με το δεδομένο της κοινωνίας της γνώσης και των καταπληκτικών τεχνολογικών εξελίξεων. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στο πλαίσιο του Δ΄ΚΠΣ ιδιαίτερα για τον εκπαιδευτικό χώρο».

    Εν τω μεταξύ, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών, δασκάλων, καθηγητών δημοσίων γυμνασίων-λυκείων και καθηγητών πανεπιστημίου. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπαιδευτικοί επέκριναν την οικονομική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι φέτος διατίθενται οι μικρότερες πιστώσεις για την Παιδεία των τελευταίων ετών. Μάλιστα παρουσίασαν κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών, όπου η Ελλάδα φιγουράρει στις τελευταίες σειρές όσον αφορά τις πιστώσεις για την Παιδεία. Στη χώρα μας αφορούν το 3,6% του ΑΕΠ έναντι 8,5% της Δανίας, 6,6% της Φιλανδίας, 5,8% της Κύπρου.

    Οι δάσκαλοι επισήμαναν ότι υπάρχουν περίπου 2000 εκπαιδευτικά κενά ακόμη στις φροντιστηριακές τάξεις των σχολείων όπου αλλοδαποί μαθητές μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Επίσης, τόνισαν ότι υπολειτουργούν τα ολοήμερα σχολεία στην επαρχία.

    Οι καθηγητές επισήμαναν τα προβλήματα λειτουργίας των Τεχνικών Λυκείων. Τόνισαν ότι επίκειται αλλαγή του πλαισίου που τα διέπει, χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως διάλογος με τους εκπαιδευτικούς φορείς. Επιπλέον, μίλησαν και τα δικά τους οικονομικά αιτήματα.

    Οι πανεπιστημιακοί ζητούν αυξήσεις στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και για την ανάπτυξη της έρευνας.

    Δάσκαλοι και καθηγητές θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις 14 Δεκεμβρίου. Μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και εφ΄όσον δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα του κλάδου και της εκπαίδευσης, προσανατολίζονται σε νέες γενικές συνελεύσεις .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 November 2005 - 14:54:22 UTC