Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το ν/σ για τις ΔΕΚΟ είναι η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στη χώρα»
  • [02] ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%
  • [03] «Σέρβοι και Αλβανοί να σφίξουν τα χέρια»
  • [04] Ενημέρωση Παπούλια από Μολυβιάτη
  • [05] Παραίτηση Γ. Παλαιοκρασσά
  • [06] Νέα γραμμή Μετρό

  • [01] «Το ν/σ για τις ΔΕΚΟ είναι η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στη χώρα»

    Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ συνιστά την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στη χώρα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

    Οπως δήλωσε, αρχίζει μια νέα εποχή για το δημόσιο και την οικονομία. Το νομοσχέδιο, είπε, αφορά την επανίδρυση του κράτους και τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να διατηρούνται στο δημόσιο τομέα προνόμια που δεν υπάρχουν στην υπόλοιπη οικονομία.

    Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και περιμένει βελτιωτικές προτάσεις δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Θέλουμε είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος να δοθούν νέα φτερά στον ανταγωνισμό και ερχόμαστε να δημιουργήσουμε ένα νέο εργασιακό καθεστώς γι'αυτούς που θα προσλαμβάνονται στο μέλλον στις ΔΕΚΟ που θα είναι εφάμιλλο με αυτό του ιδιωτικού τομέα.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η συζήτηση περί μονιμότητας προσβάλλει το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης. Η έννοια της μονιμότητας είναι αναχρονιστική, ανήκει στον περασμένο αιώνα. Πρέπει να αντικατασταθεί από το αίτημα για σταθερή και μόνιμη απασχόληση.

    Εξήγησε δε, ότι το άρθρο 14, όπως θα αποτυπωθεί και στην αιτιολογική έκθεση, καταρτίστηκε για λόγους εισοδηματικής πολιτικής. Πρόσθεσε ότι μια ΔΕΚΟ που είναι ζημιογόνα δεν μπορεί να δίνει μπόνους και άλλες παροχές.

    Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει με αποφασιστικότητα τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στο χώρο των ΔΕΚΟ, καθώς με το νομοσχέδιο ξεπερνούνται πολλές στρεβλώσεις στη λειτουργία των ΔΕΚΟ. δήλωσε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα αρχίσει στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η ψήφισή του θα γίνει πριν από τον προϋπολογισμό.

    Νέος κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων

    Μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές τομές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την επιχειρηματική δραστηριότητα των δημοτικών επιχειρήσεων. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων θα ανοίξει διάλογος για τη διοικητική οργάνωση της χώρας.

    Αλλες συναντήσεις του πρωθυπουργού

    Ενημέρωση για τα πέντε πληρέστερα σχέδια που αφορούν την μεταολυμπιακή αξιοποίηση των μεγάλων έργων έκανε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Η κ. Πετραλιά ενημέρωσε ακόμη τον πρωθυπουργό για την κοινή Επιτροπή Ελλάδας - Κίνας για την Ολυμπιάδα του Πεκίνου, καθώς επίσης ότι το 2007-2008 θα είναι έτος Ελλάδας στην Κίνα.

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχε ο γραμματέας της κ. Απόστολος Σταύρου. Οπως δήλωσε, την επόμενη Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με αντικείμενο τον προϋπολογισμό. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί και θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και των παραγωγικών τάξεων.

    [02] ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, προχώρησε τελικά στην αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα το ΔΣ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

    1. Το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα αυξηθεί κατά 0,25 της εκατοστιαίας μονάδας στο 2,25%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 6 Δεκεμβρίου 2005.

    2. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα αυξηθεί κατά 0,25 της εκατοστιαίας μονάδας στο 3,25%.

    3. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθεί κατά 0,25 της εκατοστιαίας μονάδας στο 1,25%.

    [03] «Σέρβοι και Αλβανοί να σφίξουν τα χέρια»

    Ήρθε η ώρα Σέρβοι και Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου να ξεπεράσουν τις οδύνες του παρελθόντος, να σφίξουν τα χέρια και να αποδείξουν, ότι είναι άξιοι να ζήσουν σαν καλοί γείτονες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε αυτή την πρόταση συνόψισε την ουσία της μεσολαβητικής πρωτοβουλίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για υποστήριξη των διεθνών προσπαθειών για τη ρύθμιση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση σήμερα της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας για την ΝΑ Ευρώπη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης, για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες της ευρύτερης περιοχής με ισχυρή επιρροή στις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές για την επίλυση του θέματος του Κοσόβου, όπως ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη του κ. Γ. Παπανδρέου, του ΓΓ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λούϊς Αγιάλα, και του προέδρου του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ) και πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ.

    Μαζί με τους προαναφερόμενους πολιτικούς, το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου συζήτησαν στη Σόφια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, οι πρώην πρωθυπουργοί της Αλβανίας Ίλιρ Μέτα και της Ρουμανίας Αντριάν Ναστάζε, όπως και οι εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων της Αλβανίας Άρτα Δάδε (πρώην ΥΠΕΞ) και Σκεντέρ Μινούσι. Τις απόψεις του Βελιγραδίου εξέφρασαν δύο σύμβουλοι του προέδρου της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς, ενώ εκ μέρους της Πρίστινας στη συνάντηση πήρε μέρος ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Χασίμ Θάτσι.

    «Σημαντικό χαρακτηριστικό της συνάντησης μας-δήλωσε ο κ. Παπανδρέου- ήταν, ότι όλες οι πλευρές συνειδητοποίησαν πως οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή . Οταν οι δύο πλευρές, Πρίστινα και Βελιγράδι, σφίξουν τα χέρια και πουν «ναι, αυτή είναι η απόφαση», όλοι εμείς θα έχουμε τη λύση που επιθυμούμε. Λύση που θα ανοίξει νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και θα αποτελέσει την καλύτερη εγγύηση, ότι δεν πρόκειται να προκύψουν νέες συρράξεις. Επίσης,ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν προηγούμενα, αρνητικά προηγούμενα, για όλη την περιοχή».

    «Ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια», χαρακτήρισε σε άλλο σημείο τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε οτι η πρωτοβουλία απέδειξε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής είναι σε θέση να συζητάνε μαζί σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος «και όχι υποχρεωτικά υπό την αιγίδα κάποιας μεγάλης δύναμης, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν».

    Η έντιμη, ανοιχτή και πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων έδωσε το στίγμα της συνάντησης της Σόφιας, κατά τον κ. Παπανδρέου. Ο οποίος εξέφρασε πεποίθηση, ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα και στην επικείμενη συνάντηση στην Αθήνα τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Η μελλοντική λύση στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και στις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνότητα, τη θρησκεία και τα άλλα χαρακτηριστικά τους. Ενώ η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να παίζει το ρόλο του καταλύτη της διαδικασίας, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενθαρρύνει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή.

    Σε άλλο σημείο ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές, ότι η λύση στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να οδηγήσει σε εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και να αποτρέψει την απειλή «εξτρεμιστικά στοιχεία να προσδιορίζουν την ατζέντα».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η πραγματοποίηση της διεθνούς συνάντησης στη Σόφια επίσης αποτελεί ένδειξη για το σημαντικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν τόσο η Βουλγαρία, όσο και η Ρουμανία υπέρ της σταθερότητας και της ασφάλειας των Βαλκανίων μετά την αναμενόμενη ένταξη των δύο χωρών στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Τη συμβολή των κκ. Παπανδρέου, Ναστάζε και Στανίσεφ για τη διοργάνωση της συνάντησης της Σόφιας υπογράμμισε από την πλευρά του ο Λουίς Αγιάλα, κατά τον οποίο «η μεγάλη παγκόσμια οικογένεια 61 σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων», όπως είπε χαρακτηριστικά, θα συνεχίσει να αφιερώνει ιδιαίτερη προσοχή στα Βαλκάνια και στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις υπό τον Φιλανδό διπλωμάτη Μαρτίν Αχτισάαρι. Αναμένονται πρωτοβουλίες στο προσεχές μέλλον αλλά και σημαντικές αποφάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Αθήνα, όπως διαβεβαίωσε ο ΓΓ της διεθνούς.

    Συνάντηση Παπανδρέου - Παρβάνωφ

    Εξάλλου,τους βασικούς τομείς για τη διεύρυνση των άριστων, κατά την κοινή εκτίμηση, ελληνοβουλγαρικών σχέσεων συζήτησε ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Σε σημερινή συνάντηση τους οι δύο πολιτικοί άνδρες υπογράμμισαν τη σημασία των επικείμενων εγκαινίων του νέου,τρίτου στη σειρά, σταθμού ελέγχου «Ίλιντεν-Εξοχή» στα σύνορα (που θα συνδέσει τη Δράμα με τη βουλγαρική πόλη Γότσε Δέλτσεφ) για την περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Μπούτσκοφσκι

    Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM), με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, συμφώνησαν , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του SDSM και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα στη Σόφια, στο περιθώριο της Ομάδας Εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη ΝΑ Ευρώπη, ανακοινώθηκε από το γραφείο του κ. Μπούτσκοφσκι.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στις αρχές του επόμενου χρόνου, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω συνεργασία και επικοινωνία τους.

    Ακόμη, στην συνάντηση των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και του SDSM, εξετάσθηκε και η κατάσταση στην περιοχή. Οι κ.κ. Παπανδρέου και Μπούτσκοφσκι υποστηρίζουν τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με την μεσολάβηση της Διεθνούς Κοινότητας, για την διευθέτηση του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε, ότι το σημαντικότερο κατά την διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου, είναι να μην υπάρξουν νέες διαιρέσεις στην περιοχή.

    [04] Ενημέρωση Παπούλια από Μολυβιάτη

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επισκέφτηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης μετά το τέλος της συνάντησης, η ενημέρωση αφορούσε κυρίως τα αποτελέσματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης της Βαρκελώνης και την επικείμενη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με τους ομολόγους του της Ρουμανίας και της Κροατίας (ως άτυπη "τρόικα της Διαβαλκανικής Συνεργασίας) στο Κόσοβο την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ οι εξαιρετικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ουγγαρία,τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο,επιβεβαιώθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με τον ούγγρο ομόλογό του Φέρεντς Σόμογκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

    Οι δύο υπουργοί έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην κατάσταση στα Βαλκάνια και ειδικώς στο Κόσοβο.

    "Η λύση που θα εξευρεθεί θα πρέπει να συμβάλλει στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, καθώς πιθανά λάθη στην διαδικασία μπορεί να επιφέρουν συνέπειες και για τα γειτονικά κράτη",σημείωσε ο κ. Σόμογκι, ενώ ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι "στο τέλος της διαδικασίας θα πρέπει να προκύψει ένα Κόσοβο πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις μειονότητες" και θα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι "η σταθερότητα του Κοσόβου δεν θα φέρει αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή".

    Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ακόμη ότι το τελικό καθεστώς του Κοσόβου θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένες παραμέτρους, οι οποίες θα επιτρέπουν την βιωσιμότητά του και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην δημόσια διοίκηση, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου και στον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

    [05] Παραίτηση Γ. Παλαιοκρασσά

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ύστερα από σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή.

    Προηγήθηκε συνάντηση το μεσημέρι με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, ο οποίος τον κάλεσε να καταθέσει όσα στοιχεία έχει έως τις 6 το απόγευμα στον εισαγγελέα ή διαφορετικά να υποβάλει την παραίτησή του, όπως και έγινε τελικά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς είχε αναφερθεί με συνέντευξή του σε υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων, τα οποία ενέπλεκε με την διαπλοκή και είχε μιλήσει επίσης για ιδιότυπη μαφία, ενώ με χθεσινές δηλώσεις του επέμεινε ότι όλα αυτά αφορούν το παρόν.

    Μετά την συνάντηση με τον κ. Σιούφα, ο κ. Παλαιοκρασσάς ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υπήρξε τελικά τηλεφωνική επικοινωνία που κατέληξε στην παραίτηση, η οποία πρόκειται να υποβληθεί αύριο και γραπτώς.

    [06] Νέα γραμμή Μετρό

    Πρόταση για την κατασκευή νέας γραμμής Μετρό από το Γαλάτσι μέχρι το Μαρούσι που θα διέρχεται από την Κυψέλη, τα Δικαστήρια, το Πανεπιστήμιο, το Κολωνάκι, τον Ευαγγελισμό, την Καισαριανή, του Ζωγράφου, την Κατεχάκη, τη Φιλοθέη και το Ολυμπιακό Στάδιο, η οποία θα κατασκευαστεί με έσοδα που θα προκύπτουν από την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε παράλληλα ότι τόσο η ΕΕ όσο και τα ελληνικά δικαστήρια απέρριψαν τις προσφυγές που είχαν υποβληθεί για τις επεκτάσεις της γραμμής του μετρό τόσο προς το Ελληνικό όσο και προς το Χαϊδάρι και ήδη ανοίχτηκαν οι προσφορές και αναδείχθηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι.

    Στην επέκταση από τον Αγιο Δημήτριο προς το Ελληνικό προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η Κοινοπραξία που απαρτίζουν ο Ακτωρ, η Siemens και μια ακόμη εταιρία με προϋπολογισμό 270 εκατ. ευρώ, ενώ στην επέκταση προς Χαϊδάρι προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η Κοινοπραξία που απαρτίζεται από τις εταιρίες Αλπίν, Τερνα και Παντεχνική με προϋπολογισμό 164 εκατ. ευρώ.

    Η επέκταση προς Ελληνικό θα είναι έτοιμη το 2009, θα περιλαμβάνει γραμμή 5,5 χιλιομέτρων με τέσσερις νέους σταθμούς και θα εξυπηρετεί 80.000 επιβάτες, ενώ η επέκταση από Αιγάλεω προς Χαϊδάρι θα είναι έτοιμη το 2008, είναι μήκους 1,5 χιλιομέτρου και θα εξυπηρετεί 3.000 επιβάτες.

    Οπως είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, το κόστος των δυο αυτών επεκτάσεων ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο, ενώ στο ήδη υπάρχον κατασκευασθέν δίκτυο το κόστος έχει ανέλθει σε 110 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο.

    Ακόμη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της επέκτασης της γραμμής από τον Αγιο Αντώνιο έως την Ανθούπολη, ενώ έκανε προσπάθειες και πιστεύει ότι θα το πετύχει να ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ η επέκταση της γραμμής από Χαϊδάρι προς Πειραιά και Ζέα μήκους 8,3 χιλιομέτρων με ενδιάμεσους σταθμούς την Αγ. Βαρβάρα, τη Νίκαια, τον Κορυδαλλό και τον Πειραιά.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη νέα γραμμή Γαλάτσι - Μαρούσι ο κ. Σουφλιάς εξήγησε ότι αφορά 19,5 χλμ. μήκος με 20 σταθμούς που θα περνά από πάρα πολλά κομβικά σημεία της πόλης, όπου βρίσκονται νοσοκομεία, πανεπιστήμια κλπ.

    Δυο από τους σταθμούς θα είναι κοινοί με το υπόλοιπο δίκτυο και έτσι θα αποσυμφορηθεί και ο σταθμός του Συντάγματος.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αττικό Μετρό οι μελέτες μπορούν να είναι έτοιμες σε πέντε με έξι χρόνια και έτσι το έργο να ξεκινήσει. Ειδικά για τη χρηματοδότησή του ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι η λύση της τιτλοποίησης που προτείνει είναι ένα θέμα που πρέπει να αποφασίσει συνολικά η κυβέρνηση γιατί δεν μπορεί να την αποφασίσει μόνο του το ΥΠΕΧΩΔΕ. Διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από ένα ειδικό χρηματοδοτικό σήμα το οποίο θα προκύψει από την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του δημοσίου από την Αττική Οδό.

    Με άλλα λόγια αφού λήξει η σημερινή εκμετάλλευση της Αττικής οδού από το σημερινό παραχωρησιούχο είτε γιατί συμπληρώθηκαν τα χρόνια παραχώρησης, είτε γιατί καλύφθηκαν τα έσοδά του (τα χρήματα που έχει δαπανήσει) θα γίνει νέος διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού και τα χρήματα που θα αποδίδονται στο δημόσιο θα διατίθενται για την κάλυψη των ποσών εν είδει ομολόγων που θα δαπανηθούν (περίπου δυο δισ. ευρώ) για την κατασκευή της νέας γραμμής του μετρό.

    Στην παρατήρηση ότι ο κόσμος δεν αντέχει να πληρώνει διόδια, ο κ. Σουφλιάς απάντησε ότι αν δεν διατηρηθούν αυτές οι μέθοδοι δεν μπορεί να γίνουν τόσο μεγάλα έργα γιατί ο προϋπολογισμός δεν αντέχει τη χρηματοδότησή τους.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εκτίμησε τέλος ότι οι εργασίες κατασκευής της νέας αυτής γραμμής που θα ονομαστεί Γραμμή 4, θα μπορούν να ξεκινήσουν σε εφτά με οχτώ χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 December 2005 - 22:43:31 UTC