Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Άρειο Πάγο η επιστολή παραίτησης του Γιάννη Παλαιοκρασσά
  • [02] Ευρω-Μεσανατολικό Φόρουμ της Αριστεράς
  • [03] Δέκα νεκροί από έκρηξη στη Φαλούτζα

  • [01] Στον Άρειο Πάγο η επιστολή παραίτησης του Γιάννη Παλαιοκρασσά

    Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διεβίβασαν την επιστολή παραίτησης του τέως Προέδρου της ΔΕΗ Γιάννη Παλαιοκρασσά οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης Γιώργος Αλογοσκούφης και Δημήτρης Σιούφας επειδή, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, "περιέχει καταγγελίες και αναφορές για θέματα μείζονος σημασίας και γενικότερου δημόσιου συμφέροντος που ενδεχομένως χρήζουν δικαστικής διερεύνησης". Oι κ Αλογοσκούφης και Σιούφας ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση θα προτείνει ως νέο πρόεδρο της ΔΕΗ τον κ. Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, διακεκριμένο διευθυντικό στέλεχος του τραπεζικού τομέα.

    Προσωρινά χρέη προέδρου της επιχείρησης, βάσει του καταστατικού, μετά την παραίτηση του κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά και μέχρι να οριστεί ο νέος πρόεδρος, εκτελεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Δημήτρης Μανιατάκης.

    "Ο αγώνας για την επιβολή της διαφάνειας στο δημόσιο βίο είναι διαρκής. Για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται από τη μια θεσμικές παρεμβάσεις που ήδη γίνονται και από την άλλη τεκμηριωμένη πάντα στοιχειοθέτηση, η οποία πρέπει να οδηγεί στη δικαιοσύνη και να κρίνεται από αυτήν", σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, μετά την υποβολή της παραίτησης του κ. Παλαιοκρασσά.

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε, ότι αυτή είναι η σταθερή επιλογή της κυβέρνησης και η εντολή που έδωσαν σε όλους μας οι Ελληνες πολίτες και υπενθύμισε ότι ήδη βρίσκονται στη δικαιοσύνη υποθέσεις που αφορούν θέματα της ΔΕΗ.

    "Τραγέλαφο" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης όσα συμβαίνουν στη ΔΕΗ και απέδωσε ευθύνες, εκτός από τον κ.Γιάννη Παλαιοκρασσά, στους αρμόδιους υπουργούς και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως τόνισε, τοποθέτησε τον πρόεδρο της ΔΕΗ στη θέση του και τον διατηρεί ακόμα.

    Ειδικότερα, ο κ. Νίκος Αθανασάκης τόνισε ότι τα όσα συμβαίνουν στη ΔΕΗ είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα σε βάρος του ελληνικού λαού και χαρακτήρισε "κωμικό γαϊτανάκι" τις δηλώσεις Παλαιοκρασσά και των αρμόδιων υπουργών.

    Για σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων με αντικείμενο τον έλεγχο της ΔΕΗ, έκανε λόγο η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Η παραίτηση του κ. Παλαιοκρασσά αναδεικνύει την κρίση που επί χρόνια τώρα υπάρχει στη ΔΕΗ και οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης και λεηλασίας από μεγάλα και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία δεν της επιτρέπουν να επιτελέσει αποτελεσματικά το δημόσιο και κοινωνικό της ρόλο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Π. Λαφαζάνης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ.

    [02] Ευρω-Μεσανατολικό Φόρουμ της Αριστεράς

    "Το κλειδί που ανοίγει τις πύλες της ειρήνης στη Μέση Ανατολή είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού και ο τερματισμός της ξένης κατοχής στο Ιράκ". Στη θέση αυτή εστίασαν τις εκτιμήσεις τους εκπρόσωποι των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κομμάτων από τη Μέση Ανατολή, κινημάτων, επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, που συμμετέχουν στο "Ευρω-Μεσανατολικό Φόρουμ της Αριστεράς" με "οικοδεσπότη" τον Συνασπισμό, το οποίο άρχισε σήμερα τις διήμερες εργασίες του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    "Ο δρόμος για ένα διαφορετικό κόσμο περνάει σε μεγάλο βαθμό σήμερα από την Ιερουσαλήμ και τη Βαγδάτη", σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας ότι στον πυρήνα των ενεργειών πρέπει να παραμένει η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και όρους ειρηνικής συνύπαρξης με το γειτονικό κράτος του Ισραήλ.

    Αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ιράκ, υπογράμισε ότι έγινε σε εφαρμογή του νέου δόγματος Μπους για "προληπτικούς πολέμους" στο πλαίσιο του λεγόμενου "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" και ότι δεν είχε καμιά νομιμοποίηση, αλλά στηρίχθηκε μόνο στην απάτη και το ψέμα. Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι το θέμα του Ιράκ ανέδειξε για μια ακόμη φορά την αδυναμία της Ευρώπης να παίξει το δικό της αυτόνομο ρόλο υπερ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αδυναμία που εκμεταλλεύθηκαν τα "γεράκια" των ΗΠΑ μιλώντας για "παλιά" και "νέα" Ευρώπη.

    Σημείωσε ωστόσο ότι ο πόλεμος αυτός πυροδότησε και ένα πρωτοφανές σε μαζικότητα παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα που στηρίχθηκε στο πολύμορφο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

    "Αποτελεί πλέον αίτημα όλου του κόσμου και της αμερικανικής κοινής γνώμης η αποχώρηση των αμερικανικών και των άλλων δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ", είπε, ζητώντας να αναλάβει ο ΟΗΕ την ευθύνη για τη μετάβαση σε ένα δημοκρατικό και ειρηνικό Ιράκ και να αξιοποιήσει η ΕΕ όλες τις δυνατότητες που έχει σε διπλωματικό, οικονομικό και επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας, στην ίδια κατεύθυνση.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος πρότεινε να αναλάβει η Ελλάδα -ως μέλος της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή την περίοδο- πρωτοβουλία για μια Διάσκεψη στη Μέση Ανατολή και να επεξεργασθεί μαζί τους ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, με επίγνωση, όπως είπε, ότι και ο δρόμος για μια άλλη Ευρώπη δεν περνάει μόνο από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και από μια ειρηνική Μεση Ανατολή.

    [03] Δέκα νεκροί από έκρηξη στη Φαλούτζα

    Δέκα πεζοναύτες που πραγματοποιούσαν περιπολία έξω από τη Φαλούτζα σκοτώθηκαν και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν από έκρηξη, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

    Σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές, η έκρηξη οφείλεται σε "αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό" που αποτελείτο από πολλές μεγάλες οβίδες.

    Οι επτά από τους τραυματίες επέστρεψαν ήδη στις μονάδες τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Η επίθεση αυτή είναι μία από τις χειρότερες που έχουν γίνει εναντίον αμερικανών πεζοναυτών από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 December 2005 - 0:14:31 UTC