Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται αύριο η δίκη της 17Ν
  • [02] Δημοσκόπηση-Υπέρ της ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Αύριο η συνέντευξη του Γ.Παλαιοκρασσά.
  • [04] Στη βουλή το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ
  • [05] Παπαληγούρας: «Η κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης αποτελεί μονόδρομο»
  • [06] Περιοδεία Γ.Παπανδρέου στο νομό Λακωνίας
  • [07] «Σχολείο βασικών γνώσεων»

  • [01] Συνεχίζεται αύριο η δίκη της 17Ν

    Συνεχίζεται αύριο, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη σε δεύτερο βαθμό των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης "17-η Νοέμβρη".

    Στο εδώλιο κάθονται 17 κατηγορούμενοι, από τους οποίους 13 είναι κρατούμενοι, ενώ δεν έχει μεταφερθεί ο Σάββας Ξηρός.

    Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των εφέσεων των κατηγορουμένων και εκφωνήθηκε ο κατάλογος των περίπου 350 μαρτύρων κατηγορητηρίου.

    [02] Δημοσκόπηση-Υπέρ της ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ

    Υπέρ της ανανέωσης χωρίς αποκοπή από τις ρίζες τάσσεται η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ΚΑΠΑ RESEARCH για το "Βήμα της Κυριακής" .

    Στο ερώτημα ποιος θεωρείται καταλληλότερος να αντιμετωπίσει τον κύριο Καραμανλή, ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 68,3% και ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 25%.

    Επίσης, το 68,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Παπανδρέου έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές. Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου συνεχίζοντας τις επισκέψεις του στην Περιφέρεια θα περιοδεύσει σήμερα στο νομό Λακωνίας.

    [03] Αύριο η συνέντευξη του Γ.Παλαιοκρασσά.

    Στους λόγους της παραίτησής του θα αναφερθεί αύριο σε συνέντευξη Τύπου ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΔΕΗ Γ.Παλαιοκρασσάς, ο οποίος σε σχετική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κάνει λόγο για βρόμικο πόλεμο, που δέχθηκε στη ΔΕΗ και τις δυνάμεις της διαπλοκής.

    «Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ θέτουν ένα μεγάλο θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης. Οι ευθύνες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι βαρύτατες», ανέφερε από το Ηράκλειο η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Μαριλιζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία επισκέφθηκε το Νομό Λασιθίου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εξόρμησης διαλόγου με τους πολίτες για την Οικονομία, που πραγματοποιεί το Κίνημα.

    Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου απέστειλαν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης την επιστολή παραίτησης του κ. Παλαιοκρασσά, η οποία περιέχει καταγγελίες, που ενδεχομένως χρήζουν δικαστικής διερεύνησης. Η κυβέρνηση πρότεινε ως νέο πρόεδρο της ΔΕΗ τον Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Alpha Bank.

    [04] Στη βουλή το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ

    Στη Βουλή αρχίζει αύριο η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο στις ΔΕΚΟ, το οποίο επιφέρει ριζικές αλλαγές στις εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρώτος στόχος είναι η πάταξη της σπατάλης και η εξυγίανση των υπερχρεωμένων ΔΕΚΟ. Σημειώνεται ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 14 του μήνα αντιδρώντας στις προωθούμενες αλλαγές στις ΔΕΚΟ με τις οποίες, όπως αναφέρουν επέρχονται ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα.

    [05] Παπαληγούρας: «Η κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης αποτελεί μονόδρομο»

    «Πυρά» δέχθηκαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων που ανακύπτουν από τα παραδικαστικά κυκλώματα, κατά την σημερινή Γενική Συνέλευση της Β¨Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που έγινε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη -Ψαρούδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, οι βουλευτές Αντ. Φούσας, Λευτ. Ζαγορίτης, Μιλτ. Παπαιωάννου, Αντ. Σκυλάκος, Φ. Κουβέλης, οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας Ρ. Κεδίκογλου και Γ. Παναγιωτόπουλος, αντίστοιχα, οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς των λοιπών συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά Δ. Παξινός και Κ. Πεταλάς, αντίστοιχα, εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι.

    Η πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενη στην κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης, επισήμανε ότι η πολιτεία και η Δικαιοσύνη αποφάσισαν να βάλουν το μαχαίρι βαθιά στην σάρκα της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η Βουλή είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια κάθαρσης που έχει ξεκινήσει, προσπάθεια στην οποία συμπορεύονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Επίσης, η κα Μπενάκη-Ψαρούδα τόνισε ότι είμαστε στο στόχαστρο καλής και κακής δημοσιότητας και απειλούν τους πολιτικούς, τους δικαστικούς και τους εισαγγελείς διάφοροι κίνδυνοι.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «σήμερα, πράγματι, όλες οι δίκες διεξάγονται, δυνητικά, υπό το άπλετο φως της δημοσιότητας. Προκειμένου δε για υποθέσεις με δημόσιο ενδιαφέρον, πολλές φορές, πριν ξεκινήσει καν η διαδικασία κρίσης από τον φυσικό δικαστή, που προβλέπει ο νόμος, υποκαθίσταται στην πράξη από την προκαταβολική ετυμηγορία των Μέσων, η οποία απειλεί να δημιουργήσει καταλυτικό κλίμα και να προκαταλάβει τη δικανική κρίση. Η κοινή γνώμη έχει την τάση να αναζητεί αυτόκλητους «Εισαγγελείς» ( και πολλοί στις μέρες μας είναι πρόθυμοι να αναλάβουν?αυτεπαγγέλτως ένα τέτοιο ρόλο!), καθώς συστηματικά καλλιεργείται η εντύπωση ότι οι πραγματικοί εισαγγελείς είναι κατώτεροι των περιστάσεων και των ευθυνών που τους έχει αναθέσει η κοινωνία. Η δυσπιστία αυτή - η άδικη εν πολλοίς δυσπιστία - έναντι των θεσμικών λειτουργών του νόμου, ωθεί τους πολίτες να καταφεύγουν σε εξωθεσμικούς - και άρα ανεύθυνους - μεσολαβητές για να βρουν το δίκιο τους.

    Με άλλα λόγια, το κοινό περί Δικαίου αίσθημα αναζητεί ικανοποίηση εκτός Δικαίου! Η νομιμότητα παύει να είναι συνάρτηση του νόμου! Το φαινόμενο αυτό, όμως, συνιστά στρέβλωση της δημοκρατικής ισορροπίας και μια οιονεί εκτροπή της δικαιϊκής και πολιτειακής μας τάξης και λειτουργίας. Η έννοια της «δίκαιης δίκης» τείνει να υποκατασταθεί από μια ιδιότυπη «αυτοδικία δια του διασυρμού», απονεμόμενη κατά βούληση και κατβ επιλογή, αλλά και κατά παραβίαση των όρων του νομικού μας πολιτισμού.

    Δεν επιχειρώ ούτε επιθυμώ να δραματοποιήσω φαινόμενα τα οποία είναι, σε μεγάλο βαθμό, απότοκα των «μοντέρνων καιρών» - και, πάντως, δεν αντιμετωπίζονται αποφασιστικά με κατασταλτικά μέτρα, αλλά μόνο με αντιπαραβολή άλλων, υγιών και υψηλών προτύπων. Κατά τούτο, το πρότυπο των λειτουργών της Θέμιδος είναι σήμερα πιό καθοριστικό παρά ποτέ για τη δημοκρατία, για την κοινωνία μας. Ο απολυταρχισμός του λαϊκισμού δεν αντιμετωπίζεται με θεσμικό αυταρχισμό. Η μόνη ουσιαστική απάντηση στη συνοπτική δικαιοσύνη των λαϊκών δικαστηρίων, είναι η εξυγίανση και η αναβάθμιση της πραγματικής Δικαιοσύνης. Η πλήρης αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας των πραγματικών δικαστών στην κοινή γνώμη. Η κάθαρση του προτύπου που οφείλει να αποτελεί ο δικαστικός λειτουργός από κάθε σκιά ή κηλίδα. Η κοινή γνώμη θα πάψει να προσφεύγει στον εξωθεσμικό «νόμο», μόνον όταν πεισθεί ότι μπορεί να προσβλέπει με εμπιστοσύνη στον πραγματικό νόμο».

    Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε : «Η κάθαρση αποτελεί μονόδρομο. Θα τον ακολουθήσουμε νηφάλια αλλά άτεγκτα, υπομονετικά αλλά απαρέγκλιτα, ως το τέλος. Η κοινή βούληση Πολιτείας και Δικαιοσύνης εγγυάται ότι η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί - όσο βαθειά, όσο ψηλά και αν χρειαστεί να φτάσουμε.».

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Μιλτ. Παπαιωάννου επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη διέρχεται μια περίοδο κρίσης και αναφερόμενος στα παραδικαστικά κυκλώματα επισήμανε ότι καθολική απαίτηση του Ελληνικού λάου και καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η εξυγίανση στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να προχωρήσει σε βάθος. Ακόμα, ανέφερε ο Παπαιωάννου ότι «η όποια μορφής παρέμβαση αναρμοδίων παραγόντων στη διαδικασία έρευνα και ανάκρισης, οι διαρροές του ανακριτικού υλικού, η διαπόμπευση δικαστικών και πολιτικών πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς και η οικειοποίηση της σχετικής διαδικασίας, χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων, είναι αυτονόητο ότι όχι μόνο δεν στηρίζουν, αλλά στην ουσία υπονομεύουν το έργο και την υψηλή αποστολή της Δικαιοσύνης, αλλά και την συγκεκριμένη έρευνα».

    Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Κεδίκογλου, ανέφερε: «Οι έλληνες δικαστικοί λειτουργοί, δικαστές και εισαγγελείς δέχονται στο σύνολό τους μια πρωτοφανή επίθεση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις εφημερίδες και τους πολίτες. Σφυροκοπείται η ελληνική Δικαιοσύνη με την επίκληση ορισμένων ατυχών περιστατικών που συνέβησαν στο παρελθόν στους κόλπους της. Χωρίς να αμφισβητήσουμε τα γεγονότα και χωρίς να δικαιολογούμε όσα θλιβερά έχουν συμβεί και έχουν αποδειχθεί, πρέπει να απαντήσουμε σε όσους μας πυροβολούν: Δεν πρόκειται να καλύψουμε όσους πραγματικά ενέχονται και διέπραξαν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα. Δεν είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και δεν αποδεχόμαστε συνολική ευθύνη, αν μερικοί συνάδελφοι μας δεν τήρησαν τον όρκο τους και παρέβησαν το καθήκον τους. Εμείς, οι υπόλοιποι, η συντριπτική πλειοψηφία, στεκόμαστε όρθιοι, συνεχίζουμε να τηρούμε στο ακέραιο το καθήκον μας, μη αποδεχόμενοι υπαινιγμούς από τους πολίτες, τους δικηγόρους ή και τους κατηγορούμενους».

    Ακόμα, ο κ.Κεδίκογλου κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς που δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις του πόθεν έσχες να σπεύσουν να τις υποβάλλούν, έστω και εκπρόθεσμα, έτσι ώστε να αποδείξουν ότι δεν ενήργησαν με δόλο. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε: «Σπεύσατε λοιπόν όσοι αμελήσατε να καλύψετε τα κενά». Εξάλλου, ο Κεδίκογλου ανέφερε τρείς περιπτώσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που δεν κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια του νόμου και των καθηκόντων τους, χωρίς όμως να τους κατονομάσει.

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός, λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό, απέστειλε χαιρετισμό, στον οποίο, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης, «τραυμάτισαν βαριά το υψηλό κύρος που απολάμβανε η Δικαιοσύνη στην συνείδηση των πολιτών», αλλά σύντομα θα εξυγιανθεί πλήρως και θα αποκατασταθεί «πλήρως η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, καθώς και η τιμή και το κύρος των λειτουργών της στη συνείδηση του λαού μας»

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας Εφετών, Σωτ. Μπάγιας, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η συνέλευση διεξάγεται «κάτω από το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η κρίση, η οποία εδώ και ένα χρόνο σοβεί στο χώρο της Δικαιοσύνης». Μια κρίση - συνέχισε ο κ.Μπάγιας - «που έχει βάσιμα και υπαρκτά στοιχεία, αλλά συγχρόνως, κατά ένα σημαντικό μέρος της, είναι τεχνητή, αποτέλεσμα των γενικευμένων υπερβολών που κατά κύριο λόγο εκφράστηκαν από τα ΜΜΕ». Ο κ.Μπάγιας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κάθαρση προχωρεί και εξελίσσεται ομαλά, επισημαίνοντας ότι «ο δρόμος όσο μακρύς κι αν είναι, όσο ανηφορικός κι αν αποδειχθεί, θα πρέπει να διανυθεί μέχρι τέλους, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εκπτώσεις». Τέλος εξέφρασε την αντίθεσή του στις πρόσφατες ομαδικές μεταθέσεις δικαστών και εισαγγελέων.

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ανέφερε, μεταξύ των άλλων : «βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για την Δικαιοσύνη ή αν θέλετε στην κόψη του ξυραφιού, με αφορμή κυρίως τα παραδικαστικά κυκλώματα. Όλοι σχεδόν, πλην εμπλεκομένων, επιθυμούμε η διαδικασία της κάθαρσης να προχωρήσει σε βάθος και ο καθένας, ανάλογα με το θεσμικό του ρόλο, συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Εμείς έγκαιρα και έγκυρα είχαμε καταγγείλει μεμονωμένες περιπτώσεις κακών δικαστών, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η δυσλειτουργία ή απραξία των ελεγκτικών μηχανισμών για πολλά χρόνια η οποία τελικά απέβη σε βάρος της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των δικαστών που έβλεπαν να εξισώνονται με τους λίγους κακούς δικαστές, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, μέσω ανορθόδοξου και παράτυπου τρόπου. Πέραν του επίορκου και ο κομματικοποιημένος και ο ανεπαρκής δικαστής δεν μπορεί να βρίσκεται στην έδρα για να απονείμει δικαιοσύνη, διότι έχει χάσει τα εχέγγυα ορθής και δίκαιης κρίσης. Παραβιάζει το Σύνταγμα, τους νόμους και την συνείδησή του. Αυτά είχα πει σε ανύποπτο χρόνο, αυτά λεω και τώρα για την υπόθεση της Δικαιοσύνης. Αφορά όλους τους Έλληνες και είναι ιερή. Θεωρώ όμως ότι η κάθαρση πρέπει να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει βιασύνη στην συγκέντρωση του αποδεικτικού υλικού, που θα καταλήξει σε βάρος των κατηγορουμένων, για τους οποίους ισχύει το τεκμήριο αθωότητας. Ή μήπως τελικά όχι; Χωρίς αυτό να σημαίνει την σταδιακή δημοσιοποίηση ονομάτων που διώκονται που έχει προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια σε μεγάλο μέρος των δικαστών με άμεση επίπτωση και στις επιβαλλόμενες ποινές, ιδιαίτερα αυστηρές σε ουκ ολίγες περιπτώσεις».

    [06] Περιοδεία Γ.Παπανδρέου στο νομό Λακωνίας

    Περιοδεία στο νομό Λακωνίας πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του το Μονοδένδρι όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του 118 Σπαρτιατών που εκτελέσθηκαν από τα στρατεύματα κατοχής τις 26 Νοεμβρίου 1943. Παρά τη δυνατή βροχή και το κρύο, αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς για την υποδοχή του προέδρου.

    Στη συνέχεια, έφθασε στη Σπάρτη, όπου περπάτησε στην κεντρική πλατεία της πόλης και συνομίλησε με τους πολίτες.

    Ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του ήταν ο Μυστράς. Και εκεί περπάτησε στην πλατεία της πόλης και αντάλλαξε χαιρετισμό με τους πολίτες και επισκέφθηκε το Δημοτικό Διαμέρισμα Πετρίνας του δήμου Σμήνους.

    Ο κ. Παπανδρέου έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο και ξεναγήθηκε στον παραδοσιακό Αγροτικό Συνεταιρισμό που λειτουργεί από το 1915. Παρακολούθησε τη διαδικασία επεξεργασίας της ελιάς και την παραγωγή του ελαιολάδου και στη συνέχεια έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι πολλές φορές με ρωτούν εάν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος στο χώρο της γεωργίας. Στο χώρο για τον αγρότη της επαρχίας. Και εδώ είναι μία τρανή απόδειξη ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Ότι μπορεί να είναι ο Συνεταιρισμός, που θα λειτουργεί σωστά, που θα λειτουργεί δημιουργικά και υπέρ των συμφερόντων των παραγωγών, με κερδοφορία, με ποιότητα που είναι ονομασίας προέλευσης και έχει διεθνές κύρος το ελληνικό προϊόν στις ξένες αγορές, ακούγεται και η αξία της ποιότητας του. Με σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης άλλα και με περιβαλλοντικούς όρους για την ποιότητα συνδυάζει αυτή η μονάδα όλα τα καλύτερα που μπορούμε να δώσουμε εμείς στην ελληνική ύπαιθρο.

    Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη όλους τους παραγωγούς για την λειτουργία του Συνεταιρισμού, τόνισε ότι είναι η μέθοδος αυτή εκείνη που ο ίδιος υιοθετεί για την πορεία της γεωργίας στη χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την ίδια αντίληψη για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της επαρχίας.

    Η ΝΔ, είπε, έχει αποδείξει ότι θέλει να επενδύσει στη φθηνή εργασία και στην υποβάθμιση του αγροτικού πληθυσμού και της επαρχίας γενικότερα, ενώ έχουμε μία τεράστια δυνατότητα να γίνει αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πορείας σε μία παγκόσμια οικονομία.

    Μετά την Πετρίνα ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Γύθειο, όπου του έγινε υποδοχή από το δήμαρχο ο οποίος του πρόσφερε αναμνηστικό δώρο. Ο επόμενος σταθμός ήταν η Σκάλα. Και εκεί χαιρέτισε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Έλος.

    Στην πλατεία του χωριού τον κ. Παπανδρέου υποδέχθηκαν πολίτες ανάμεσά τους και παραγωγοί, οι οποίοι του εξέφρασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όσον αφορά την συγκομιδή και τη διάθεση των προϊόντων τους. Τα οικονομικά τους προβλήματα, όπως οι ίδιοι είπαν, είναι δυσβάσταχτα. Πορτοκάλια από την περυσινή παραγωγή παραμένουν ακόμη αδιάθετα και η τιμή που πωλούν φέτος είναι εξευτελιστική.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ όλα τα χρόνια πίστευε ότι πρέπει να ενισχυθεί η Συνεταιριστική προσπάθεια, αλλά πράγματι υπάρχουν προβλήματα για τα οποία και το ΠΑΣΟΚ έχει τις δικές του ευθύνες. Χρειάζεται να γίνει σημαντική ανανέωση και να εφαρμοστεί μία άλλη αντίληψη. Μπορούμε να κόψουμε τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των παραγωγών και του καταναλωτή. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, αύριο που θα είναι κυβέρνηση, θα συνεργαστεί με το αγροτικό κίνημα για μία ουσιαστική τομή για να βοηθηθεί ο αγρότης. Και αυτό θα γίνει με καλύτερη οργάνωση, αποτελεσματική τομή, καλύτερη εκπαίδευση του αγρότη και αυτό το εγγυάται το ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμά του, αμέσως μετά τις εκλογές.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει κοντά δύο χρόνια την εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής και αντί να δίνει μάχη στις Βρυξέλλες όπως θα έπρεπε, είναι απούσα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε και την γέφυρα του Ευρώτα στο σημείο που σημειώθηκαν οι πλημμύρες την περασμένη εβδομάδα και αφού ενημερώθηκε για το μέγεθος της καταστροφής δήλωσε: Είναι ακριβώς αυτό που λέει η ΝΔ ότι δηλαδή είναι η ώρα της Περιφέρειας με αυτά τα προβλήματα και αυτές τις έλλειψης.

    Το βράδυ ο κ. Παπανδρέου παρακάθισε σε γεύμα στο Κέντρο Μυστρά και μίλησε στο κλειστό γυμναστήριο της Σπάρτης.

    Υπέρ της ανανέωσης η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ

    Η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ στηρίζει ευρέως την επιλογή του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου για ανανέωση εφόσον όμως δεν απομονώνονται τα παλαιά δοκιμασμένα στελέχη, όπως προκύπτει από την πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της Κάπα Research, που διενεργήθηκε στο διάστημα από 23 έως 29 Νοεμβρίου, για λογαριασμό της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής. Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσωπικότητα και τις θέσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις επόμενες εκλογές. Την ίδια ώρα, η δημοσκόπηση αναδεικνύει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως εναλλακτικό ηγετικό πόλο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενώ η απογοήτευση από τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχει διαμορφώσει συνθήκες εμφανούς ανάκαμψης για το σύνολο του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με προηγούμενες έρευνες.

    Αναλυτικώτερα:

    Στο ερώτημα ποιοι θα επιθυμούσατε να κυβερνήσουν την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία το 64,7% τάσσεται υπέρ της ανάδειξης νέου πολιτικού προσωπικού ενώ το 15,6% δηλώνει τα γνωστά στελέχη της ΝΔ και το 15,1% τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Το 49,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να συνδυάσει κυριώς νέα στελέχη με ένα μικρό αριθμό παλαιών στελεχών και ένα ποσοστό 20,7% ότι πρέπει να στηριχθεί μόνο σε νέα στελέχη.Το 27,3% θεωρεί ότι βασικός κορμός για να ασκήσει την πολιτική του θα πρέπει να αποτελέσει το παραδοσιακό στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ.

    Στο ερώτημα ποιο σύνθημα σας εκφράζει περισσότερο "Γιώργο άλλαξε τα όλα" ή "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό" μια σαφής πλειοψηφία 57,2% επιλέγει το δεύτερο σύνθημα ενώ το πρώτο το 32,5%.

    Το 68,7% θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό το Γιώργο Παπανδρέου έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές έναντι 27,6% που θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε περισσότερες πιθανότητες νίκης με κάποιον άλλο στην ηγεσία του Κινήματος. Επίσης το 68,3% θεωρεί ότι ο σημερινός πρόεδρος είναι ο καταλληλότερος να αντιμετωπίσει την προσωπικότητα και τις θέσεις του Κώστα Καραμανλή, ένα 25% θεωρεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ένα ποσοστό 3,1% άλλο.

    Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης η αναγνώριση της εμπειρίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ καθώς οι "τομεάρχες" του Κινήματος συγκεντρώνουν υψηλότερα ποσοστά προτιμήσεων συγκρινόμενοι με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

    Σε ό,τι αφορά τις δημοτικότητες ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η σειρά μετά το Γιώργο Παπανδρέου αναδεικνύει τη νέα διάταξη δυνάμεων που επιθυμεί η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Τις 20 πρώτες θέσεις, μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καταλαμβάνουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Παναγιώτης Φασούλας, Βάσω Παπανδρέου, Θέόδωρος Πάγκαλος, Χρήστος Παπουτσής, Χάρης Καστανίδης, Μιλένα Αποστολάκη, Κώστας Λαλιώτης, Πέτρος Ευθυμίου, Νάσος Αλευράς, Δημήτρης Ρέππας, Μαρία Δαμανάκη, Αλέκος Παπαδόπουλος, Συλβάνα Ράπτη, Άτζελα Γκερέκου και Κώστας Σημίτης.

    [07] «Σχολείο βασικών γνώσεων»

    Η υπουργός παιδείας Μ. Γιαννάκου αναφέρθηκε στο σύνολο της εκπαίδευσης αλλά και στους προγραμματισμούς του υπουργείου Παιδείας.

    Η υπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην Παιδεία και στην εκπαίδευση, αν δεν ικανοποιηθούν ορισμένα προαπαιτούμενα. Αν δηλαδή δεν εκσυγχρονιστούν πραγματικά τα αναλυτικά προγράμματα, αν το σχολείο δεν μετατραπεί σε σχολείο βασικών γνώσεων και όχι διακίνησης πληροφοριών τις οποίες άλλωστε μπορεί κανείς να πάρει και εκτός σχολείου, αν η οικογένεια δεν συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μια ποιοτική παιδεία και όχι στα χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, αν δεν δώσουμε πολλές και διάφορες ευκαιρίες καθ΄ όλη τη διαδρομή μιας δια βίου μάθησης στους νέους».

    Η υπουργός τόνισε, επίσης, ότι τον επόμενο χρόνο θα προχωρήσει σε αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλαγές που θα απορρίπτουν όλα όσα κατά καιρούς έχουν αποτυπωθεί και έμμεσα ή άμεσα αξιολογηθεί και δεν είναι απαραίτητα.

    Η υπουργός επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία απεχώρησαν από τον διάλογο για την Παιδεία, στο Εθνικό Συμβούλιο. Το ίδιο έκαναν και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδία -πρόσθεσε- οι οποίες απειλούσαν από την αρχή ότι θα αποχωρούσαν, γιατί προφανώς ο ρόλος τους είναι να διατηρούν το «στάτους κβό», δηλαδή διακρίνονται από έναν απίστευτο υπερσυντηρητισμό. Όμως στο Συμβούλιο Παιδείας, παραμένουν η ισχυρή εκπαιδευτική κοινότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η ΓΣΕΕ, όλα τα επιμελητήρια, οι κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι.

    Η υπουργός κατέληξε τονίζοντας: Αυτό που δεν πρόκειται να συμβεί, είναι να κάνουμε πίσω επειδή υποψιαζόμαστε αντιδράσεις, που μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν μας βολεύουν σε άλλα επίπεδα, δηλαδή στους δρόμους που έχει διαλέξει ο καθένας μας στην πολιτική, στην επιστήμη ή αλλού.Νομίζουμε ότι είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη μεθόδους να δώσουμε πραγματικά καλύτερες μέρες στη χώρα μας, υποδείγματα σε επερχόμενες γενεές, δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής στο χώρο της πολιτικής από τους νέους που θα έχουν δύναμη και γνώση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 December 2005 - 21:17:57 UTC