Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπούλια-Μητσοτάκη
  • [02] Παπανδρέου για τη Νέα Γενιά
  • [03] Η Αλέκα Παπαρήγα στην Πάτρα
  • [04] Στον πρωθυπουργό τα άτομα με ειδικές ανάγκες
  • [05] Συνέντευξη Γιάννη Παλαιοκρασσά

  • [01] Συνάντηση Παπούλια-Μητσοτάκη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί σήμερα τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη.

    Νωρίτερα ο κ.Κάρολος Παπούλιας θα μεταβεί στο Ειδικό Γυμνάσιο και Ειδικό Ενιαίο Λύκειο Αθηνών για να παραστεί στις εκδηλώσεις τους για την Ημέρα Ατόμων με ειδικές ανάγκες

    [02] Παπανδρέου για τη Νέα Γενιά

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπνευσης και Διαλόγου για τη Νέα Γενιά. Χθες, κατά την διάρκεια της περιοδείας του στο νομό Λακωνίας, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με την οικονομική του πολιτική, υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

    Πρώτος σταθμός της περιοδείας του το Μονοδένδρι όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του 118 Σπαρτιατών που εκτελέσθηκαν από τα στρατεύματα κατοχής τις 26 Νοεμβρίου 1943. Παρά τη δυνατή βροχή και το κρύο, αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς για την υποδοχή του προέδρου.

    Στη συνέχεια, έφθασε στη Σπάρτη, όπου περπάτησε στην κεντρική πλατεία της πόλης και συνομίλησε με τους πολίτες.

    Ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του ήταν ο Μυστράς. Και εκεί περπάτησε στην πλατεία της πόλης και αντάλλαξε χαιρετισμό με τους πολίτες και επισκέφθηκε το Δημοτικό Διαμέρισμα Πετρίνας του δήμου Σμήνους.

    Ο κ. Παπανδρέου έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο και ξεναγήθηκε στον παραδοσιακό Αγροτικό Συνεταιρισμό που λειτουργεί από το 1915. Παρακολούθησε τη διαδικασία επεξεργασίας της ελιάς και την παραγωγή του ελαιολάδου και στη συνέχεια έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι πολλές φορές με ρωτούν εάν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος στο χώρο της γεωργίας. Στο χώρο για τον αγρότη της επαρχίας. Και εδώ είναι μία τρανή απόδειξη ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Ότι μπορεί να είναι ο Συνεταιρισμός, που θα λειτουργεί σωστά, που θα λειτουργεί δημιουργικά και υπέρ των συμφερόντων των παραγωγών, με κερδοφορία, με ποιότητα που είναι ονομασίας προέλευσης και έχει διεθνές κύρος το ελληνικό προϊόν στις ξένες αγορές, ακούγεται και η αξία της ποιότητας του. Με σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης άλλα και με περιβαλλοντικούς όρους για την ποιότητα συνδυάζει αυτή η μονάδα όλα τα καλύτερα που μπορούμε να δώσουμε εμείς στην ελληνική ύπαιθρο.

    Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη όλους τους παραγωγούς για την λειτουργία του Συνεταιρισμού, τόνισε ότι είναι η μέθοδος αυτή εκείνη που ο ίδιος υιοθετεί για την πορεία της γεωργίας στη χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την ίδια αντίληψη για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της επαρχίας.

    Η ΝΔ, είπε, έχει αποδείξει ότι θέλει να επενδύσει στη φθηνή εργασία και στην υποβάθμιση του αγροτικού πληθυσμού και της επαρχίας γενικότερα, ενώ έχουμε μία τεράστια δυνατότητα να γίνει αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πορείας σε μία παγκόσμια οικονομία.

    Μετά την Πετρίνα ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Γύθειο, όπου του έγινε υποδοχή από το δήμαρχο ο οποίος του πρόσφερε αναμνηστικό δώρο. Ο επόμενος σταθμός ήταν η Σκάλα. Και εκεί χαιρέτισε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Έλος.

    Στην πλατεία του χωριού τον κ. Παπανδρέου υποδέχθηκαν πολίτες ανάμεσά τους και παραγωγοί, οι οποίοι του εξέφρασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όσον αφορά την συγκομιδή και τη διάθεση των προϊόντων τους. Τα οικονομικά τους προβλήματα, όπως οι ίδιοι είπαν, είναι δυσβάσταχτα. Πορτοκάλια από την περυσινή παραγωγή παραμένουν ακόμη αδιάθετα και η τιμή που πωλούν φέτος είναι εξευτελιστική.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ όλα τα χρόνια πίστευε ότι πρέπει να ενισχυθεί η Συνεταιριστική προσπάθεια, αλλά πράγματι υπάρχουν προβλήματα για τα οποία και το ΠΑΣΟΚ έχει τις δικές του ευθύνες. Χρειάζεται να γίνει σημαντική ανανέωση και να εφαρμοστεί μία άλλη αντίληψη. Μπορούμε να κόψουμε τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των παραγωγών και του καταναλωτή. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, αύριο που θα είναι κυβέρνηση, θα συνεργαστεί με το αγροτικό κίνημα για μία ουσιαστική τομή για να βοηθηθεί ο αγρότης. Και αυτό θα γίνει με καλύτερη οργάνωση, αποτελεσματική τομή, καλύτερη εκπαίδευση του αγρότη και αυτό το εγγυάται το ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμά του, αμέσως μετά τις εκλογές.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει κοντά δύο χρόνια την εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής και αντί να δίνει μάχη στις Βρυξέλλες όπως θα έπρεπε, είναι απούσα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε και την γέφυρα του Ευρώτα στο σημείο που σημειώθηκαν οι πλημμύρες την περασμένη εβδομάδα και αφού ενημερώθηκε για το μέγεθος της καταστροφής δήλωσε: Είναι ακριβώς αυτό που λέει η ΝΔ ότι δηλαδή είναι η ώρα της Περιφέρειας με αυτά τα προβλήματα και αυτές τις έλλειψης.

    Υπέρ της ανανέωσης η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ

    Η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ στηρίζει ευρέως την επιλογή του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου για ανανέωση εφόσον όμως δεν απομονώνονται τα παλαιά δοκιμασμένα στελέχη, όπως προκύπτει από την πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της Κάπα Research, που διενεργήθηκε στο διάστημα από 23 έως 29 Νοεμβρίου, για λογαριασμό της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής. Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσωπικότητα και τις θέσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις επόμενες εκλογές. Την ίδια ώρα, η δημοσκόπηση αναδεικνύει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως εναλλακτικό ηγετικό πόλο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενώ η απογοήτευση από τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχει διαμορφώσει συνθήκες εμφανούς ανάκαμψης για το σύνολο του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με προηγούμενες έρευνες.

    Αναλυτικώτερα:

    Στο ερώτημα ποιοι θα επιθυμούσατε να κυβερνήσουν την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία το 64,7% τάσσεται υπέρ της ανάδειξης νέου πολιτικού προσωπικού ενώ το 15,6% δηλώνει τα γνωστά στελέχη της ΝΔ και το 15,1% τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Το 49,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να συνδυάσει κυριώς νέα στελέχη με ένα μικρό αριθμό παλαιών στελεχών και ένα ποσοστό 20,7% ότι πρέπει να στηριχθεί μόνο σε νέα στελέχη.Το 27,3% θεωρεί ότι βασικός κορμός για να ασκήσει την πολιτική του θα πρέπει να αποτελέσει το παραδοσιακό στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ.

    Στο ερώτημα ποιο σύνθημα σας εκφράζει περισσότερο "Γιώργο άλλαξε τα όλα" ή "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό" μια σαφής πλειοψηφία 57,2% επιλέγει το δεύτερο σύνθημα ενώ το πρώτο το 32,5%.

    Το 68,7% θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό το Γιώργο Παπανδρέου έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές έναντι 27,6% που θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε περισσότερες πιθανότητες νίκης με κάποιον άλλο στην ηγεσία του Κινήματος. Επίσης το 68,3% θεωρεί ότι ο σημερινός πρόεδρος είναι ο καταλληλότερος να αντιμετωπίσει την προσωπικότητα και τις θέσεις του Κώστα Καραμανλή, ένα 25% θεωρεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ένα ποσοστό 3,1% άλλο.

    Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης η αναγνώριση της εμπειρίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ καθώς οι "τομεάρχες" του Κινήματος συγκεντρώνουν υψηλότερα ποσοστά προτιμήσεων συγκρινόμενοι με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

    Σε ό,τι αφορά τις δημοτικότητες ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η σειρά μετά το Γιώργο Παπανδρέου αναδεικνύει τη νέα διάταξη δυνάμεων που επιθυμεί η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Τις 20 πρώτες θέσεις, μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καταλαμβάνουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Παναγιώτης Φασούλας, Βάσω Παπανδρέου, Θέόδωρος Πάγκαλος, Χρήστος Παπουτσής, Χάρης Καστανίδης, Μιλένα Αποστολάκη, Κώστας Λαλιώτης, Πέτρος Ευθυμίου, Νάσος Αλευράς, Δημήτρης Ρέππας, Μαρία Δαμανάκη, Αλέκος Παπαδόπουλος, Συλβάνα Ράπτη, Άτζελα Γκερέκου και Κώστας Σημίτης.

    [03] Η Αλέκα Παπαρήγα στην Πάτρα

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, θα παρουσιάσει απόψε στην Πάτρα , τις θέσεις του κόμματός του για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Η κ. Παπαρήγα ζήτησε πολιτική πεντηκονταετίας για την ανάπτυξη της Αττικής και αντιμετώπιση των προβλημάτων σε βάθος και όχι σε "μπαλώματα" , επισκεπτόμενη τον Μαραθώνα μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, για να ενημερωθεί για τα προβλήματα και την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων.

    Σε δηλώσεις επισήμανε ότι η Αττική ολόκληρη "πληρώνει συρροή εγκλημάτων μια εγκληματικής πολιτικής από τη δεκαετία του ΄50 και μετά".Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πρέπει πλέον να γίνουν τα άμεσα έργα ώστε να μην πλημμυρίζουν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα σπίτια, τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    [04] Στον πρωθυπουργό τα άτομα με ειδικές ανάγκες

    Ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής συναντήθηκε το μεσημέρι στη Βουλή με τον προεδρείο της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων των ατόμων αυτών. Τους ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης και για τη συνεργασία που έχουν με τον υπουργό Υγείας.

    [05] Συνέντευξη Γιάννη Παλαιοκρασσά

    Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον αγώνα της κυβέρνησης σχετικά με τη στάση της κατά της διαπλοκής, τόνισε ο τέως πρόεδρος της ΔΕΗ Γιάννης Παλαιοκρασσάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, και αναφέρθηκε στους λόγους της παραίτησής του.

    Στη συνέντευξή του ο κ. Παλαιοκρασσάς απέδωσε ευθύνες στον κ. Σιούφα επειδή όπως είπε, επέβαλε τους κ.κ. Νέζη και Μιζάν στη διοίκηση της εταιρίας, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο εμπλέκονται στις υποθέσεις που ο ίδιος έχει στείλει στον εισαγγελέα.

    Ο κ. Παλαιοκρασσάς διευκρίνισε ότι στη συνέντευξή του στην "Καθημερινή", εκεί όπου μιλούσε για υψηλά πολιτικά στελέχη εννοούσε ότι ενέχονται στον πόλεμο που γινόταν εναντίον του και όχι για πράξεις διαπλοκής.

    Διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διέψευσε τις ελπίδες του, ή τον εξαπάτησε και πρόσθεσε ότι άλλοι τον ώθησαν να πάρει την απόφαση για την απομάκρυνσή του.

    Σε ερώτηση σχετική με την προειδοποίηση των υπουργών κ.κ. Σιούφα και Αλογοσκούφη ότι θα του υποβάλουν αγωγές, ο κ. Παλαιοκρασσάς απάντησε "εδώ είμαστε ας υποβάλουν αγωγές, δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί θα τις υποβάλουν".

    Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου την περασμένη εβδομάδα ότι η διαπλοκή στην οποία αναφερόταν αφορούσε το παρελθόν, ο κ. Παλαιοκρασσάς διευκρίνισε ότι πράγματι είχε συνεννοηθεί με τον κ. Ρουσόπουλο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η διαπλοκή έπαψε με την αλλαγή της κυβέρνησης. Και πρόσθεσε ότι η διαπλοκή έχει βαθιές ρίζες και συνεχίζεται.

    Ο κ. Παλαιοκρασσάς εντόπισε τη διαπλοκή σε υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΗ και ειδικότερα στη Γενική Διεύθυνση Παραγωγής. Μίλησε για στημένους διαγωνισμούς με φωτογραφικές διατάξεις που καταλήγουν στο τελευταίο στάδιο να έχουν απομείνει δύο εταιρίες ή πολλές φορές μόνο μία.

    Εδωσε επίσης στοιχεία για τις αναθέσεις έργων της ΔΕΗ από το 2000 και μετά, αναφερόμενος στα περί "εθνικού προμηθευτή", που περιλαμβάνει στην επιστολή παραίτησής του. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, την τελευταία πενταετία η εταιρία ΜΕΤΚΑ έχει πάρει έργα ύψους 520 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ, ακολουθεί η Αθηνά με 196 εκατ. και η ΑΕΓΕΚ με 102 εκατ., ενώ η Damco Energy πήρε έργα ύψους 4,3 εκατ. ευρώ.

    Ακόμα ο κ. Παλαιοκρασσάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις εφτά υπόθέσεις που παρέδωσε στον εισαγγελέα τον Φεβρουάριο με αποτέλεσμα την παραίτηση του κ. Νέζη και κατηγόρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ότι δεν δέχθηκε να συζητήσει την εισήγησή του για αλλαγή του τρόπου ανάθεσης των έργων και προμηθειών της επιχείρησης.

    Τέλος, ο κ.Παλαιοκρασσάς είπε ότι για τις υποθέσεις της ΔΕΗ που είχαν παραπεμφθεί στην ΕΕ (μονάδα Λαυρίου κλπ), η επιχείρηση πλήρωνε αδρές αμοιβές σε εξωτερικούς νομικούς συμβούλους, ενώ διαθέτει 100μελή Νομική Υπηρεσία.

    Απάντηση κ.Σιούφα

    Απάντηση στις δηλώσεις του κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Ο κ. Σιούφας τόνισε:

    - Ως προς την παραμονή του κ. Νέζη στη ΔΕΗ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ότι η αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου στη ΔΕΗ θα γινόταν από την κυβέρνηση στον καταλληλότερο χρόνο, που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της εταιρίας και από πρόσωπο στο οποίο θα συμφωνούσαν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης με τον κ. Παλαιοκρασσά.

    - Ως προς την επιλογή των γενικών διευθυντών της ΔΕΗ, επεσήμανε ότι ήταν εσωτερικό θέμα της εταιρίας και ότι είχε ενημερώσει τον κ. Παλαιοκρασσά προφορικά και εγγράφως ότι ούτε ήθελε ούτε μπορούσε να αναμιχθεί. Η επιλογή, πρόσθεσε, έγινε απο δέκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με την επιλογή των οποίων είχε συμφωνήσει ο κ. Παλαιοκρασσάς.

    - Για το χειρισμό της υπόθεσης της μονάδας του Λαυρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ότι πάγια θέση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά στη βάση των εισηγήσεων από τα αρμόδια καταστατικά όργανα των επιχειρήσεων.

    - Για τις επτά υποθέσεις που παρέπεμψε ο κ. Παλαιοκρασσάς στη δικαιοσύνη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι δεν προέκυψε σήμερα κανένα νέο στοιχείο, οι υποθέσεις αυτές διερευνώνται απο τη δικαιοσύνη και θα περιμένουμε τις αποφάσεις της.

    Τέλος, για την επισήμανση του κ. Παλαιοκρασσά ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος που ενέκρινε το υπουργείο, δεν καλύπτουν την αύξηση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα οικονομικά της αποτελέσματα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι το υπουργείο λαμβάνει υπόψη το συμφέρον των μετόχων, αλλά και των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

    Δηλώσεις κ.Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος επανέλαβε σήμερα την παγία θέση της κυβέρνησης "διαφάνεια παντού και για όλους" και κάλυψε πλήρως τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα λέγοντας πως "είναι γνωστό το ήθος, η εργατικότητα, αποτελεσματικότητά του και η απόλυτη προσήλωσή του στη χρηστή διοίκηση και στη διαφάνεια".

    Ως προς την κατηγορία Παλαιοκρασσά περί της «διαπλοκής στη ΔΕΗ και μετά τις εκλογές», ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι «όποιος έχει υπόνοιες ή ενδείξεις, πρέπει να προσφεύγει στη δικαιοσύνη» και παρατήρησε ότι «αν υπήρχε κάτι περισσότερο, ο κ.Παλαιοκρασσάς, με την παρρησία που τον διακρίνει, θα είχε στείλει και άλλες υποθέσεις στη δικαιοσύνη. Εκτός αν κάτι συνέβη και δεν το πήρε είδηση. Ελπίζω να μην συνέβη κάτι τέτοιο».

    Απαντώντας σε συναφείς ερωτήσεις περί διαπλοκής και ενδεχόμενης «ποινικοποίησης της επιχειρηματικότητας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «όποιος μιλά για διαπλοκή, οφείλει να την καταγγέλλει με ονοματεπώνυμο» και διευκρίνισε ότι «οι γενικές και αόριστες αναφορές που δεν αποδεικνύονται, οδηγούν συνήθως σε μια σειρά λανθασμένων εντυπώσεων».

    Ως προς τις καταγγελίες περί απευθείας ανάθεσης έργων της ΔΕΗ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι σχετικές απαντήσεις θα δοθούν από τη διοίκηση της ΔΕΗ, παρατήρησε, ωστόσο, ότι «η γενική αναφορά στην ανάθεση, δημιουργεί μιαν εικόνα -μολονότι ορισμένες διαδικασίες του δημοσίου γίνονται νομίμως με ανάθεση».

    Αναφορικά με το εξώδικο που απηύθυνε ο Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης στον κ.Γ. Παλαιοκρασσά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση περί του αν ο Νίκος Στεφάνου κινήθηκε κατόπιν εντολής της προϊσταμένης αρχής, παρατήρησε ότι «τα πολιτικά όντα δεν είναι άβουλα όντα».

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς παραμένει ή όχι στη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «δεν γνωρίζει να γίνεται τέτοια συζήτηση στα αρμόδια όργανα της ΝΔ», ενώ στην ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει σε άλλη θέση τον πρώην Διοικητή της ΔΕΗ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη».

    Στο ερώτημα, εξάλλου, περί των κριτηρίων που πρυτάνευσαν στην επιλογή του κ. Παλαιοκρασσά για τη θέση του Προέδρου της ΔΕΗ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην προσωπικότητα του κ.Παλαιοκρασσά και την ιστορία του στην παράταξη.

    Επίσης στο ερώτημα περί του αν ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα με τον κ.Σιούφα, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι «ο πρωθυπουργός επικοινωνεί καθημερινά με τους υπουργούς του», ενώ διέψευσε «κατηγορηματικά» πληροφορία κατά την οποία η κυβέρνηση αναζήτησε διαμεσολαβητή προς την πλευρά Παλαιοκρασσά.

    ΠΑΣΟΚ: Διαφάνεια παντού

    "Ο κ. Καραμανλής είναι ενήμερος, συμμέτοχος και συνυπεύθυνος για όλα αυτά που συζητούνται σήμερα και αν θέλω να χρησιμοποιήσω την ορολογία του κ. Παλαιοκρασσά, και για το συμβιβασμό με τη διαπλοκή", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Ο κ. Αθανασάκης επέκρινε την ΝΔ ότι χρησιμοποίησε το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς ως εργαλείο κομματικής εμπάθειας και μικροκομματικής εκμετάλλευσης, ότι αρνήθηκε κάθε πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κοινή στάση και δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    "Σήμερα είναι οι ίδιοι υπόλογοι για τα δοβλέτια στην κυβέρνηση, για τα δοβλέτια στις ΔΕΚΟ, για τα παιχνίδια εξουσίας και τις διευθετήσεις συμφερόντων και τις πελατειακές σχέσεις που αναδεικνύονται", ανέφερε ο κ. Αθανασάκης.

    Μέσα στο πλαίσιο συζήτησης ενός προϋπολογισμού που αντανακλά την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης υπάρχει και το θέμα των ΔΕΚΟ και της ΔΕΗ, η οποία ήταν μια επιχείρηση με ανοδικούς όλους τους δείκτες της και αυτή τη στιγμή έχει πάρει μια καθοδική πορεία, είπε ο κ. Αθανασάκης.

    "Οσα λέει ο κ. Παλαιοκρασσάς πρέπει να ερευνώνται, η αρχή είναι μία: διαφάνεια παντού, κανόνες για όλους, γνώμονας το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση ματαίως επιχείρησε να στρέψει το θέμα στο παρελθόν, αλλά και με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Παλαιοκρασσά είναι προφανές ότι οι αναφορές του αφορούν κυρίως το παρόν, αφορούν την κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι προφανές το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργείται για την κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί όλες αυτές οι αναφορές αφορούν μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ, που η πλειοψηφία τους ορίζεται απο την κυβέρνηση, αφορούν υπουργούς, τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Σιούφα, που αναφέρεται ονομαστικά, αλλά θα πρόσθετα και τον κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος έχει την ευθύνη και τη συναρμοδιότητα, τουλάχιστον, για τις ΔΕΚΟ, αφορούν όμως προσωπικά και τον πρωθυπουργό, παρά την προσπάθεια του κ. Παλαιοκρασσά να τον διαφοροποιήσει και να τον αφήσει έξω, σήμερα, και όχι σε συνέχεια θα έλεγα με την επιστολή του", πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα παραίτησης κάποιων υπουργών, ο κ. Αθανασάκης είπε ότι "στα θέματα αυτά έχω μια πάγια απάντηση, δηλώνοντας τη συνυπευθυνότητα όλων και βεβαίως την ευθύνη του κ. Καραμανλή που έχει την ευθύνη και για την τοποθέτηση και για τον έλεγχο των υπουργών του".

    ΚΚΕ και ΣΥΝ για δηλώσεις Παλιοκρασσά

    "Η σημερινή συνέντευξη του Γιάννη Παλαιοκρασσά αναδεικνύει για μια ακόμα φορά το αντιλαϊκό πρόσωπο της «απελευθέρωσης» του ενεργειακού τομέα που προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της πλουτοκρατίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζομένους να οργανώσουν την αγωνιστική αντεπίθεσή τους "για ένα αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες".

    Εξάλλου, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκος Χουντής, δήλωσε πως η επιστολή παραίτησης και η σημερινή συνέντευξη τύπου του πρώην προέδρου της ΔΕΗ, "θέτουν μείζονα πολιτικά ζητήματα για την κυβέρνηση και προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά για την επιβίωση και αναπαραγωγή φαινομένων διαπλοκής στη ΔΕΗ και κατβ επέκταση στον τομέα των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας" και κάλεσε την κυβέρνηση "να αποσύρει το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και αντί να επιτίθεται στους εργαζόμενους να σταματήσει τη λεηλασία των Δημόσιων επιχειρήσεων από τα ιδιωτικά συμφέροντα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 December 2005 - 15:23:04 UTC