Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επανίδρυση" της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
  • [02] "Παγκόσμια δήμαρχος για το 2005" η Ντόρα Μπακογιάννη

  • [01] "Επανίδρυση" της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

    Η λέξη "αμφισβήτηση" δίνει το στίγμα της ομιλίας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμπνευσης και Διαλόγου για τη νέα γενιά.

    Πρόκειται για την έναρξη της προσπάθειας "επανίδρυσης" της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, τη διάλυση της οποίας είχε ανακοινώσει ο κ. Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση για την 31η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Το παράδειγμα έδωσε ο ίδιος αμφισβητώντας τις κομματικές διαδικασίες που ήθελαν μια συνεδρίαση με πάνελ και έδρανα συμμετεχόντων.

    Η αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου στην οποία έγινε η εκδήλωση είχε διαμορφωθεί με την τοποθέτηση στρογγυλών τραπεζιών στα οποία κάθισαν οι συμμετέχοντες για να ακούσουν την ομιλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος πέρασε από όλα τα τραπέζια και συζήτησε με τους παρευρισκόμενους νέους.

    Οι πρωτοτυπίες δεν σταμάτησαν εδώ. Στην αίθουσα υπήρχε άτομο επιφορτισμένο με τη μετάφραση της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στη νοηματική γλώσσα.

    Μια άλλη πρωτοτυπία ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης, προτιμώντας ένα λόγο χαλαρό, με αναφορές στη νέα γενιά, τη θέση της στην ελληνική κοινωνία, στα οράματά της, στις ελπίδες της, στις προοπτικές της.

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του ενθάρρυνε τους παριστάμενους νέους, οι οποίοι θα σηκώσουν το βάρος της επανίδρυσης της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, να αμφισβητήσουν τα πάντα, ακόμα και τον ίδιο.

    Την αναφορά αυτή έκανε ενθυμούμενος τα χρόνια τα οποία ο ίδιος ανήκε στη νεολαία ΠΑΣΟΚ, η οποία πολλές φορές είχε αμφισβητήσει τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Σίγουρα, τόνισε, θα αμφισβητήσετε και εμένα και αυτό τόνισε είναι δικαίωμα και υποχρέωσή σας, για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους παρισταμένους και, μέσω αυτών, την ελληνική νεολαία να αμφισβητήσει την αναξιοκρατία, την πελατειακή σχέση, την αδιαφάνεια, τον κρατισμό, τον κομματισμό και τον παρασιτισμό.

    Και τους κάλεσε να απορρίψουν την αντίληψη, σύμφωνα με την οποία όλοι είναι ίδιοι, γιατί αυτή η αντίληψη, όπως είπε, θέλει τη νέα γενιά υποταγμένη και συμβιβασμένη με όλα τα κατεστημένα, τα οποία, ο κ. Παπανδρέου, ζήτησε επίσης να αμφισβητηθούν.

    Τόνισε ότι η νεολαία δεν συναλλάσσεται,δεν συμβιβάζεται και δεν διαπραγματεύεται όταν διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και ζήτησε από τους νέους να πουν όχι στην "καμαρίλα" του παλιού τύπου πολιτικής.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανανέωσης, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι ηλικιακή, αλλά όχι μόνο ηλικιακή. Θα είναι, τόνισε, ενάντια στην αντίληψη ότι "η καρέκλα δίνει εξουσία".

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους νέους να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και τόνισε ότι η νεολαία το μόνο που έχει να φοβάται είναι ο φόβος και ζήτησε από τη νεολαία να απορρίψει τις ιδεολογίες του φόβου.

    Προσβλέπω σε σας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για μια "αξιακή επανάσταση " και υποσχέθηκε την πλήρη συνδρομή του σ' αυτό.

    Αναγνώρισε ότι για την κατάσταση που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στη νεολαία ΠΑΣΟΚ την ευθύνη φέρει το ίδιο το κόμμα και υποσχέθηκε ότι σκοπός του είναι να δώσει στη νέα προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ τις θέσεις και τους στόχους του για όλα τα ζητήματα της νέας γενιάς.

    Αναφερόμενος στο φοιτητικό κίνημα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να υποτάσσεται σε λογικές συναλλαγής με τους καθηγητές, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα και αναγνώρισε ότι και η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ φοιτητική παράταξη συμμετείχε σε τέτοιες διαδικασίες.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη διαχωριστική γραμμή με τις συντηρητικές δυνάμεις και κυρίως με τη Νέα Δημοκρατία.

    Οι συντηρητικές δυνάμεις, τόνισε, προσφέρουν ξύλινα τείχη για προστασία, αλλά αυτά πέφτουν με τον πρώτο άνεμο. Και σήμερα, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς πίσω από τέτοια τείχη. Δεν πιστεύουμε στα ξύλινα τείχη, είπε.

    Υπάρχει άλλος δρόμος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι αυτός περνάει μέσα από την επένδυση στον άνθρωπο και από την Παιδεία στην οποία πρέπει να δοθεί πρώτη προτεραιότητα. Επίσης μέσα από την συμμετοχή του πολίτη στον οποίο πρέπει να δοθεί μεγάλη εξουσία για να μην τον κάνει το κράτος εξαρτημένο.

    Στην πολύ μικρή αναφορά του στην υπόθεση της ΔΕΗ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή δεν δείχνει απλά την αδυναμία του πρωθυπουργού να κυβερνήσει ή την απουσία σχεδίου και οράματος, αλλά δείχνει μια αντίληψη πολιτικής, σύμφωνα με την οποία ο καθένας φτιάχνει το οικοπεδάκι του,την παρέα του για να προωθήσει το προσωπικό του συμφέρον με αποτέλεσμα να καθηλώνεται η χώρα.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ανανέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ένταξή τους σε ψηφοδέλτια που θα εκφράζουν σύγχρονες αυτοδιοικητικές θέσεις και οράματα.

    [02] "Παγκόσμια δήμαρχος για το 2005" η Ντόρα Μπακογιάννη

    "Παγκόσμια δήμαρχος 2005" αναδείχθηκε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μετά από ψηφοφορία που έγινε, στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού για την εκλογή του δημάρχου της χρονιάς, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό "City Mayors", που εδρεύει στο Λονδίνο.

    Η δήμαρχος Αθηναίων ήταν ανάμεσα σε 65 δημάρχους από όλο τον κόσμο που έφτασαν στην τελική φάση της ψηφοφορίας μεταξύ των οποίων ήταν ο δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι, του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, των Παρισίων Μπερτράντ Ντελανοέ και του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ.

    Περίπου 550 δήμαρχοι από την Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υποψήφιοι για τον τίτλο του «Παγκόσμιου δημάρχου 2005». Από τους 550 μόνο 65 πέρασαν στη δεύτερη φάση, 9 από την Ασία, 19 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 3 από την Αφρική, 32 από την Ευρώπη και 2 από την Αυστραλία.

    Περισσότεροι από 85.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο ψήφισαν μέσω του Διαδικτύου μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου 2005. Οι συμμετέχοντες ψηφίσαν για τον δήμαρχο που πιστεύουν ότι συνεισέφερε στην ευημερία της πόλης και ανταπεξήλθε αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών με αφοσίωση και αποδοτικότητα.

    Η ψηφοφορία διεξήχθη στο www.citymayors.com, έναν δικτυακό τόπο που δημιουργήθηκε το 2003 από ειδικούς στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, της εξωτερικής πολιτικής, της εκπαίδευσης, του σχεδιασμού πόλεων και της δημοσιογραφίας από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 December 2005 - 22:45:09 UTC