Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός
  • [02] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις ΔΕΚΟ
  • [04] Συνέχεια σήμερα των απεργιών
  • [05] Βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ
  • [06] Βάζει τα γιορτινά της η Αθήνα

  • [01] Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός

    Ξεκινούν σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών της για τις δημοσιονομικές προοπτικές της την περίοδο 2007-2013. Ηδη απο χθες άρχισαν να καταφθάνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ενώ ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής αναμένεται σήμερα.

    Η βρετανική προεδρία παρουσίασε χθες την αναθεωρημένη πρότασή της με μια ελάχιστη αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, -2,5 δισ. ευρώ- για την περίοδο 2007-2013, σε σχέση με την προηγούμενη πρότασή της, αλλά και με κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις, στόχος των οποίων είναι να ικανοποιηθούν κάποιες χώρες μέλη.

    Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ,ο Βετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία έχει απορρίψει τις προτάσεις της βρετανικής προεδρίας για μία τελική συμφωνία που θα λύσει το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό, τονίζοντας πως δεν μπορεί να δεχθεί μία συμφωνία χωρίς μία προηγούμενη διευθέτηση των ετήσιων επιστροφών που λαμβάνει από τις εισφορές στην ΕΕ η Βρετανία.

    Στη Σύνοδο θα τεθεί και η χορήγηση ή όχι στην ΠΓΔΜ του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

    [02] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, συνέρχεται σήμερα το πρωί η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, στη Βουλή.

    Στις 16.00, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί, στο γραφείο του στη Βουλή, με τη Διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

    Το απόγευμα, στις 19.00, ο Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, θα παρευρεθεί σε διάλεξη της Αμερικανίδας Φιλοσόφου, Καθηγήτριας Νομικής και Ηθικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Martha Nussbaum, με θέμα: «Η Θρησκευτική Μισαλλοδοξία και το Μέλλον της Δημοκρατίας», που οργανώνει το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (Βασ. Σοφίας 22).

    [03] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις ΔΕΚΟ

    Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, οι πολύ υψηλοί τόνοι, αλλά και οι κόντρες ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν την δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, στις οποίες -όπως είπε- αντιδρά ο ελληνικός λαός, ενώ ο υπουργός Οικονομίας τον κατηγόρησε ότι παραμένει εγκλωβισμένος στα πολιτικά αδιέξοδα του κόμματος τους και στο παρελθόν.

    Το νομοσχέδιο, έγινε τελικά δεκτό κατά πλειοψηφία, με 160 ψήφους υπέρ και 119 κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, επί της αρχής του.

    Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, ενώ το καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ. Απουσίαζαν από την ψηφοφορία έξι βουλευτές από τη ΝΔ και έξι από το ΠΑΣΟΚ και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Πέτρος Μαντούβαλος και Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

    «Η κυβέρνηση Καραμανλή ισχυρίζεται ότι απεργούν τα ρετιρέ και οι προνομιούχοι για να μην χάσουν τα προνόμια τους. Αν αυτό ήταν αλήθεια θα μας βρίσκατε αλληλέγγυους στις προσπάθειες σας. Η δίψα για την εξουσία, η αλαζονεία και οι εύκολοι αφορισμοί σας τύφλωσαν και δεν βλέπετε τις πραγματικές ανάγκες που έχει ο μέσος έλληνας κα ελληνίδα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει ψευδεπίγραφα νομοσχέδια τα οποία βαφτίζει μεταρρυθμίσεις, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού λαού ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει τις πολιτικές αυτές».

    «Ο μόνος σχεδιασμός της κυβέρνησης Καραμανλή είναι πόσο γρήγορα και φθηνά θα πουληθούν οι ΔΕΚΟ και οι τσακωμοί και αντεγκλήσεις του βλέπουμε στους κόλπους της κυβέρνησης δεν έχουν σχέση με την πραγματική εξυγίανση αλλά με την εξυπηρέτηση κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων», υπογράμμισε ο κ Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μπορεί να απαιτηθούν σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά. Πρέπει όμως να διασφαλίζουν ασφάλεια στον εργαζόμενο και την κοινωνική συναίνεση. Εσείς καταργείται ακόμα το δικαίωμα του εργαζόμενου να διαπραγματευτεί ελεύθερα και συλλογικά».

    «Οι αντισυνταγματικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να σταθούν. Τις καταγγέλλουν όχι μόνο οι εργαζόμενο αλλά και ο ΣΕΒ, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, αλλά και το Επιστημονικό Συμβούλιο διότι ξέρουν ότι εσείς θα τορπιλίσετε τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μπορεί να τα εγγυηθεί για αυτό ανοίγει το δημόσιο διάλογο», κατέληξε ο κ Παπανδρέου.

    «Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέδειξε για μια ακόμα φορά, ότι παραμένει εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες των στελεχών του και στα πολιτικά αδιέξοδα. Πρέπει να αποφασίσει αν είναι με το παρελθόν ή το μέλλον. Αν στηρίζει το παρελθόν του κόμματος του, τη διαφθορά και τη διαπλοκή», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε:

    «Στο ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι προτιμούν να είναι προσηλωμένοι στο κακό παρελθόν τους. Δεν μας απάντησαν αν στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς απέδειξε η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι τις καταδικάζει και ότι στηρίζει τον κομματισμό και τον κρατισμό. Παραμένετε δυστυχώς προσηλωμένοι στο παρελθόν σας που καταδίκασε όμως ο ελληνικός λαός γιατί αφήσατε πίσω σας ερείπια και θέλετε τώρα να γίνεται τιμητές».

    «Με το νομοσχέδιο αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα των ΔΕΚΟ. Το ΠΑΣΟΚ όμως ακολουθεί τη πολιτική στρουθοκαμήλου», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο κ Αλογοσκούφης.

    Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν όμως και τα κόμματα της αριστεράς.

    Η Γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκε στα δύο κόμματα κατηγορώντας τα ότι «ότι είναι απολύτως συνεπή με τις προγραμματικές τους επιλογές ιδιαίτερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου». Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος που τόνισε: «Αν η κυβέρνηση αυτή θέλει να λειτουργήσει με ιδιωτικά κριτήρια θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως. Είστε ανίκανοι να διαχειριστείτε την δημόσια περιουσία».

    [04] Συνέχεια σήμερα των απεργιών

    Απεργούν και σήμερα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, αντιδρώντας στο σχετικό νομοσχέδιο. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων προαστιακού και τράμ. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Προβλήματα και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές καθώς θα πραγματοποιείται από τις ολυμπιακές αερογραμμές μόνο μια πτήση ανά προορισμό στο εσωτερικό και μια πτήση ανά χώρα στο εξωτερικό. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του ΟΣΕ. Συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της ΓΣΕΕ και Ομοσπονδιών ΔΕΚΟ με θέμα το νομοσχέδιο.

    Στο μεταξύ, μήνυμα προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση αποτέλεσε, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η μεγάλη επιτυχία της χθεσινής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας και η συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο που, παρά τον κακό καιρό, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Άρεως συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο όγκο διαδηλωτών που έχουν "παρατάξει" τα συνδικάτα τα τελευταία χρόνια.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε στην ομιλία του ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή απεργία και το συλλαλητήριο ταρακουνάει ήδη την κυβερνητική πολιτική και βροντοφωνάζει "φτάνει πια" με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αναφερόμενος στον νόμο για τις ΔΕΚΟ που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι είναι "το πιο απαράδεκτο για τους εργαζομένους που έχει νομοθετηθεί στην μεταπολιτευτική περίοδο, αφού επιχειρεί να καταργήσει όλες τις συμβάσεις, όχι μόνο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα".

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, κατηγορώντας τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε ότι διαμορφώνονται συνθήκες "κοινωνικού χειμώνα". Καταφέρθηκε έντονα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκανα, ο οποίος, όπως είπε, λειτουργεί ως συνήγορος αντεργατικής πολιτικής. Εγκωμιάζοντας τη μεγάλη συμμετοχή στη σημερινή απεργία, δήλωσε ότι αναδεικνύει τις υποχρεώσεις των συνδικάτων για κλιμάκωση, συντονισμό και πολυμέτωπο αγώνα.

    Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει τα εισοδήματα των εργαζομένων, να αυξήσει το επίδομα στους ανέργους, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς την κοινωνική ασφάλιση και να αυξήσει τα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Επίσης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων που εδώ και χρόνια συντελείται στον δημόσιο τομέα. Σε σχέση με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση, ο κ. Πουπάκης κάλεσε την κυβέρνηση, αλλά και τους εργοδότες, να αλλάξουν στάση λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ή δεν έχουν ποτέ επιχειρήσει να ζήσουν με εισόδημα της τάξης των 500 και των 600 ευρώ το μήνα".

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα οφείλει να συγκρουστεί όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά με τις ίδιες αντεργατικές πολιτικές, από όποιον και αν εκφράζονται.

    Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο Χρ. Πρωτόπαπας και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο και Νίκο Χουντή και πολλά άλλα πολιτικά στελέχη.

    Νωρίτερα το ΠΑΜΕ είχε πραγματοποιήσει ξεχωριστή δική του απεργιακή συγκέντρωση που ξεκίνησε στις 11 από την πλατεία Δημαρχείο.

    Μετά την απεργιακή συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη Βουλή που, παρά την δυνατή βροχή, διατήρησε μέχρι τέλους τον όγκο και τον παλμό της.

    Καταγγελία για επεισόδια

    Με έντονο τρόπο καταδίκασαν οι συνδικαλιστές μικροεπεισόδια που δημιουργήθηκαν στις παρυφές της σημερινής μεγάλης πορείας.

    Αναφερόμενος στην πυρπόληση δυο περιπολικών και το χτύπημα δυο δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για "προβοκάτσιες" και για "φωτιές που δεν μπορούν να σταματήσουν τον κοινωνικό χείμαρρο".

    Ο Σπ. Παπασπύρος κατήγγειλε επίσης τα επεισόδια κάνοντας λόγο για απόπειρα αποπροσανατολισμού, δημιουργίας εντυπώσεων και λάθους μηνύματος από τη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων.

    [05] Βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ

    Άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα [06:00 ώρα Ελλάδας] οι κάλπες για τις πρώτες εκλογές στο Ιράκ μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου της χώρας Σαντάμ Χουσέιν, και 15,5 εκατ. πολίτες με δικαίωμα ψήφου άρχισαν να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα για να αναδείξουν 275 βουλευτές επιλέγοντας ανάμεσα σε 7.500 υποψηφίους από 307 "πολιτικές οντότητες".

    Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Βαγδάτη λίγο μετά την έναρξη της ψηφοφορίας.Δεν έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστές πληροφορίες για θύματα.

    Περίπου 150.000 Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους σε μια προσπάθεια αποτροπής των επιθέσεων σαν κι αυτές των εκλογών της 30ής Ιανουαρίου, που είχαν κοστίσει τουλάχιστον 40 ζωές. Εάν χρειαστεί θα παρέμβουν μονάδες της δύναμης 160.000 ανδρών των ΗΠΑ στη χώρα.

    Στο μεταξύ,σε εσφαλμένες πληροφορίες απέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, την εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά υποστήριξε ότι ήταν ορθή επιλογή η ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

    "Είναι αλήθεια ότι πολλές από τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών αποδείχτηκε πως ήταν εσφαλμένες. Ως πρόεδρος είμαι υπεύθυνος για την απόφαση να εμπλακούμε στο Ιράκ και είμαι επίσης υπεύθυνος για να διορθώσω ό,τι δεν πήγε καλά με αναδιάρθρωση των δυνατοτήτων αντικατασκοπείας και αυτό κάνουμε", δήλωσε ο Τζορτζ Μπους.

    Ωστόσο πρόσθεσε: "Η απόφασή μου να απομακρυνθεί ο Σαντάμ Χουσέιν ήταν η ορθή απόφαση". "Βρισκόμαστε σήμερα στο Ιράκ διότι οι στόχοι μας πάντα ήταν περισσότεροι από την απομάκρυνση ενός αδίστακτου δικτάτορα", είπε ο Τζορτζ Μπους.

    Είναι μία από τις σπάνιες φορές που ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχεται ότι έχουν γίνει σφάλματα στο θέμα του Ιράκ. Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο εκστρατείας για να πειστούν οι Αμερικανοί πολίτες να υποστηρίξουν τις επιλογές του Λευκού Οίκου και μόλις μία ημέρα πριν από τις εκλογές στο Ιράκ.

    Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση 40 Γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος και ενός ανεξάρτητου, οι οποίοι με επιστολή τους ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο στο οποίο να καταγράφονται "οι επαπομείναντες πολιτικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν και ένα λογικό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή τους".

    Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Εντουαρντ Κένεντι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι παρότι ο πρόεδρος της χώρας παραδέχτηκε πως έγιναν σφάλματα, "ο πόλεμος ήταν στην πραγματικότητα μία επιλογή". "Δεν υπήρχε λόγος να εμπλακεί πολεμικά η Αμερική στο χρόνο που έγινε, με τον τρόπο που έγινε και για τις ψευδείς δικαιολογίες που μας παρουσιάστηκαν", δήλωσε ο Κένεντι.

    [06] Βάζει τα γιορτινά της η Αθήνα

    Με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος, σήμερα το απόγευμα, αρχίζουν οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για την περίοδο των εορτών. Γύρω από το δέντρο έχουν στηθεί δεκαπέντε σπιτάκια-ζαχαροπλαστεία της "Πόλης από Ζάχαρη".

    Μετά τη φωταγώγηση του δέντρου θα αρχίσει να λειτουργεί το καρουσέλ, ενώ στην πλατεία έχει στηθεί, για πρώτη φορά φέτος, το "Μαγικό Κουκλόσπιτο", όπου τα παιδιά μπορούν να δουν ήρωες των Χριστουγέννων, όπως τον Σκρούτζ, τον Μικρό Τυμπανιστή, τη Βασίλισσα του Χιονιού κ.α. Το Κουκλόσπιτο έχει τρείς ορόφους, θα είναι ανοικτό μέχρι τις 8 Ιανουαρίου και τα παιδιά μπορούν να πηγαίνουν και να παρακολουθούν θεατρικά δρώμενα.

    Από αύριο, θα αρχίσει να λειτουργεί η "Πόλη από Δώρα" στην πλατεία Κοτζιά, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν δώρα τα οποία προέρχονται από όλο τον κόσμο. Στην ίδια πλατεία θα λειτουργεί και το δεύτερο μεγάλο καρουσέλ της πόλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 December 2005 - 12:48:20 UTC