Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία επί της δημοσιονομικής προοπτικής στην ΕΕ-Ικανοποίηση Καραμανλή.
  • [02] Ανοιχτά αύριο τα καταστήματα έως τις 6μμ
  • [03] Δεξίωση του κ.Παπούλια στους δημοσιογράφους
  • [04] Αντιδράσεις κομμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής
  • [05] Επιμορφωτικά προγράμματα γιατρών ΙΚΑ

  • [01] Συμφωνία επί της δημοσιονομικής προοπτικής στην ΕΕ-Ικανοποίηση Καραμανλή.

    H Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία επί των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013.

    Το συνολικό ύψος των κοινοτικών προϋπολογισμών, προσδιορίστηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στα 862,3 δις ευρώ, που ισοδυναμεί με το 1,045% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.

    Με τη συμβιβαστική λύση, οι συνολικές δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν κατά 13,2 δις. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση που είχε υποβάλει στους «25» η Βρετανική Προεδρία, δηλαδή από τα 849,3 δις. ευρώ στα 862,5 δις. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά το ύψος του λεγόμενου βρετανικού τσεκ, το Λονδίνο συναίνεσε τελικά στην περαιτέρω μείωσή του, κατά 10,5 δις. ευρώ για ολόκληρη την επταετία. 2007-2013, από 8 δις. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση. Αυτό σημαίνει πως το συνολικό ύψος των βρετανικών επιστροφών θα διαμορφωθεί περί τα 43,5 δις. ευρώ για την επταετία, ήτοι περί τα 6,2 δις. ευρώ το χρόνο.

    Υπενθυμίζεται ότι το 1984 η Βρετανία, επί πρωθυπουργίας της Μ. Θάτσερ, είχε εξασφαλίσει επιστροφή περί τα 5 δις. ευρώ ετησίως από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Με την τελευταία διεύρυνση της ΕΕ, το βρετανικό τσεκ θα έφτανε τα 7,7 δις. ευρώ ετησίως, δηλαδή περί τα 54 δις. ευρώ για την επταετία.

    O πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής τόσο για τη Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η σημερινή συμφωνία στέλνει ισχυρό μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης παρά τις απογοητεύσεις της χρονιάς που πέρασε με τα δημοψηφίσματα και την αποτυχία για συμφωνία τον Ιούνιο. «Πολλοί περισσότεροι διεκδικούσαν κομμάτι από μικρότερη πίτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε συστηματικά, προετοιμάστηκε , διαμόρφωσε συμμαχίες, ανέλαβε πρωτοβουλίες και επιχειρηματολόγησε πολιτικά και τεχνικά.

    «Περάσαμε τις συμπληγάδες και διασφαλίσαμε τα συμφέροντα μας πετυχαίνοντας όλους τους στόχους. Δώσαμε μάχη να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη χώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτούσιο το ποσό που αντιστοιχούσε στην Ελλάδα με εκείνη την πρόταση.Ο συνολικός φάκελος συνοχής της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 20 δισεκατομμύρια 101 εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική ο κ Καραμανλής είπε ότι η διατύπωση είναι προϊόν συμβιβασμού αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγεί έως το 2013 σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πολλά κράτη μέλη διαφωνούν με την αναθεώρηση ενώ υπενθύμισε ότι χρειάζεται ομοφωνία για ενδεχόμενη αλλαγή.

    «Όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, μετά την επιμονή πολλών χωρών προβλέπεται διαδικασία διαλόγου σχετικά με το μέλλον της. Όμως! Δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές έως το 2013. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη όλων μας και είναι πολλές οι χώρες που δεν συμφωνούν για αλλαγές, πριν από αυτήν την ημερομηνία. Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από το 2013, και ότι εμμένουμε σταθερά σε όσα συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο των Βρυξελλών το 2002. Παραμείναμε ανυποχώρητοι σβ αυτήν τη θέση. Άρα πολύ απλά. Η ΚΑΠ ως το 2013 θα μείνει ως έχει. Συζητήσεις και προετοιμασίες για το μετά μπορούν να γίνονται. Αλλά ως εκεί».

    Μικρές απώλειες συνολικά 300εκ ευρώ για την Βουλγαρία και τη Ρουμανία και την ανάπτυξη της υπάιθρου προέκυψαν από τη διόρθωση που έγινε και ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «εμείς δεσμευόμαστε ότι θα την υπερκαλύψουμε με εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα».

    Το στοίχημα υπογράμμισε ο κ Καραμανλής είναι η αυξημένη απορροφητικότητα και η ανάπτυξη της χώρας και σημείωσε « Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν πτώση μετά το πέρας των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στον δρόμο αυτό και με τα μέτρα που παίρνουμε, διασφαλίζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα αλλά και την αναπτυξιακή αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουμε εξασφαλίσει».

    Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι διευκολύνσεις διαχείρισης και απορρόφησης που διασφαλίστηκαν κατά την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, ενώ στην αρχική βρετανική πρόταση αυτές προβλέπονταν μόνο για τα νέα κράτη μέλη είπε ο κ Καραμανλής και υπογράμμισε «Σημαντική ωφέλεια είναι για την Ελλάδα, η επέκταση κατά ένα χρόνο της περιόδου δυνατότητας άντλησης πόρων: Αντί για 2 επιπλέον χρόνια, το γνωστό ?ν+2?, τώρα θα έχουμε 3 χρόνια μετά το τέλος του κανονικού χρόνου απορρόφησης. Πετύχαμε, επίσης, μια πολύ ευνοϊκή αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης προγραμμάτων από την ΕΕ από το 75% στο 85%, και στη Στερεά Ελλάδα και στο Νότιο Αιγαίο από 50% στο 85%. Με απλά λόγια: σε κάθε συγχρηματοδοτούμενο έργο που θα γίνεται στη χώρα μας, η ΕΕ θα πληρώνει το 85% και από τους εθνικούς πόρους θα αντλούμε μόνο το υπόλοιπο 15%. Αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομούμε περισσότερους εθνικούς πόρους, ώστε να υλοποιούμε περισσότερα προγράμματα. Πετύχαμε, τέλος, ειδικές ρυθμίσεις σε θέματα του ΦΠΑ στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, με τις οποίες ελαφρύνεται ακόμη περισσότερο ο εθνικός προϋπολογισμός. Η επιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι σβ αυτές τις ρυθμίσεις εντάσσεται και η χώρα μας, ενώ στη διαπραγμάτευση του Ιουνίου, αυτές αφορούσαν μόνο τις νέες χώρες».

    Για τις περιφέρειες φυσικής σύγκλισης που δεν είναι επιλέξιμες για πλήρη χρηματοδότηση μελετούμε τρόπους επιπλέον στήριξης από το Ταμείο Συνοχής και από εθνικούς πόρους, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν θα συμβάλουν στην υλοποίηση του νέου, ειδικά γι αυτό το σκοπό διαμορφωμένου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο, σε συνδυασμό με τις νέες μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες διεθνείς ανταγωνιστικές συνθήκες» τόνισε ο κ. Καραμανλής και κατέληξε «Ήταν μια μακρά και δύσκολη νύχτα, είμαστε όμως πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, τόσο για όσα εξασφαλίσαμε για τη χώρα μας όσο, βεβαίως, και γιατί σήμερα επιτύχαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία για την ΕΕ»

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα χρησιμοποιήσει το βέτο στην περίπτωση που θα επιχειρηθεί αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από το 2013 ο κ Καραμανλής τόνισε ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία αν δεν υπήρχε συμβιβαστική διατύπωση σημειώνοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι ανάγκες των άλλων στο βαθμό που δεν θίγονται ζωτικά εθνικά συμφέροντα, επανέλαβε πως πολλές χώρες δεν συμφωνούν με την αναθεώρηση της ΚΑΠ ανάμεσά τους και ιδρύτριες χώρες της ΕΕ και κατέληξε λέγοντας: «Δεν μου επιτρέπεται να πω τώρα περισσότερα».

    Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του Γ. Παπανδρέου ότι είχε βάλει χαμηλά τον πήχη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν σχολιάζει στο εξωτερικό τέτοια θέματα και κυρίως διαχρονικά ατυχείς δηλώσεις.

    Κ. Καραμανλής για την προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε υπέρ αυτής με τη βεβαιότητα ότι θα δημιουργήσει, σε βάθος χρόνου, συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή και ακόμη καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών».

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της και γι αυτό συμφώνησε σήμερα να της δοθεί το καθεστώς της υποψηφίας για ένταξη στην ΕΕ χώρας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ θα προσδιορισθεί στο μέλλον. Ως προς το θέμα του ονόματος ο Κ Καραμανλής σημείωσε πως η Ελλάδα εξασφάλισε ότι η συνεργασία της χώρας αυτής για την εξεύρεση μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης θα αποτελεί πλέον υποχρέωση της ΠΓΔΜ έναντι της ΕΕ, και μάλιστα βραχυπρόθεσμη. Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ανταπόκριση της ΠΓΔΜ στην υποχρέωση αυτή θα είναι ένα από τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασισθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Παράλληλα ανέφερε ότι με δήλωση της προεδρίας στο Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε ότι μέχρι την εξεύρεση της αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η ΕΕ θα χρησιμοποιεί για τη χώρα

    [02] Ανοιχτά αύριο τα καταστήματα έως τις 6μμ

    Ανοιχτά θα παραμείνουν αύριο τα εμπορικά καταστήματα και τα κρεοπωλεία. Τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

    Την ίδια ώρα εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά από συνεργεία της αγορανομίας και της νομαρχίας με στόχο τον έλεγχο των τιμών, την καταλληλότητα των τροφίμων και την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής. Η υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε ότι σε ελέγχους που διενήργησε η ΕΝΑΕ τα τρία τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα κατασχέθηκαν 3.000.000 κιλά ακατάλληλων τροφίμων.

    Χθές στον Πειραιά κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα γάλακτος ακατάλληλου προς βρώση και κατανάλωση, μετά απο έλεγχο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά, σε τρία σούπερ μάρκετ.

    Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας και κατασχέθηκαν συνολικά 1299 κιλά γάλα σε κουτιά.

    [03] Δεξίωση του κ.Παπούλια στους δημοσιογράφους

    Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αλλά και τα σενάρια για ανασχηματισμό κυριάρχησαν στην πρώτη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια προς τιμήν των δημοσιογράφων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Ο κ.Παπούλιας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος απο τα αποτελέσματα της Συνόδου και δήλωσε οτι είναι ένα φιλί ζωής για την Ευρωπαική Ενωση και την Ευρώπη. Θεωρώ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οτι σε αυτό το κλίμα ο κ.Καραμανλής επέτυχε το καλύτερο που θα μπορούσε να πετύχει.

    Ιδιαίτερα επικριτικός για τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου ο οποίος είπε οτι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο και δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση. Η κρίση είναι μπροστά, συμπλήρωσε ο κ.Παπανδρέου, ο κ.Καραμανλής πήγε και έφυγε με την ίδια προσφορά.

    Ο κ.Καραμανλής, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πανηγύριζε για την ΚΑΠ, θέμα το οποίο εμείς είχαμε διασφαλίσει αλλά δυστυχώς ούτε αυτό μπόρεσε να κρατήσει. Εχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου και είναι πιθανό οι Έλληνες πολίτες να νοιώσουν το βάρος αυτών των αποφάσεων.

    Τα αποτελέσματα της Συνόδου σχολίασε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε οτι δεν περίμενε τόσα πολλά, οτι πετύχαμε παραπάνω απο αυτά που ελπίζαμε, πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία και στενοχωριέμαι για την μικροψυχία των αντιπάλων, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

    Τον κ.Καραμανλή για την επιτυχία των Βρυξελλών, συνεχάρη και η Δήμαρχος Αθηναίων κ.Ντόρα Μπακογιάννη ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφης είπε οτι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελλάδος και προσωπικά του πρωθυπουργού και οτι πρόκειται για μια ευκαιρία για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές και να αναπτύξουμε την περιφέρεια, και αυτήν την ευκαιρία δεν θα την χάσουμε. Ο κ.Αλογοσκούφης ρωτήθηκε και για τα όσα αναφέρει ο υπουργός Υγείας κ.Κακλαμάνης σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» οτι πρέπει να είμαστε λίγο ανυπάκουοι στις εντολές της Ευρωπαικής Ενώσεως λέγοντας οτι στην ΕΕ έχουμε σημαντικές υποχρεώσεις και όπως απολαμβάνουμε τα προτερήματα θα πρέπει να είμαστε και συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.

    Στη δεξίωση παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής με την σύζυγο του Νατάσα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου με την σύζυγο του Αντα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλαβάνος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ.Καρατζαφέρης, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η δημάρχος Αθηναίων κ.Ν.Μπακογιάννη, ο κ.Κ.Μητσοτάκης, ο κ.Μ.Εβερτ, το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι.

    [04] Αντιδράσεις κομμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής

    Με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής η Ευρώπη παίρνει μια ανάσα, κάνει ένα μικρό βήμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ παραμένει σε μια βαθιά πολιτική κρίση, ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι "εμφανίστηκε, όπως ακριβώς και στις άλλες μεγάλες διεθνείς ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς σαφές διαπραγματευτικό πλαίσιο".

    Ειδικότερα, ο κ. Παπουτσής, εκτίμησε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής στην πραγματικότητα είναι κατώτερη των περιστάσεων και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς όπως είπε, η ΕΕ παραμένει σε πλήρη αβεβαιότητα, όσον αφορά την τύχη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και το μέλλον της διεύρυνσης με νέα κράτη - μέλη πέραν των 27 κρατών.

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Παπουτσής είπε ότι κανείς δεν γνώριζε ποιοι ήταν οι στόχοι, τι ακριβώς επιθυμούσε να πετύχει. "Το μόνο που ακούγαμε ήταν, ότι επιδιώκουν τη συμφωνία, την όποια συμφωνία. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής επέλεξε μια πολιτική χειρισμών ``πίσω από το παραβάν``, χειρισμών χωρίς διαφάνεια".

    "Η διασφάλιση των 20,1 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης την περίοδο 2007-2013, ήταν το ποσό στο οποίο είχαν καταλήξει ήδη από τον προηγούμενο Ιούνιο, σύμφωνα με τη δήλωση του ιδίου του κ. Καραμανλή", είπε ο κ. Παπουτσής. "Σε κάθε περίπτωση, έχουμε σημαντική μείωση για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας από τα κοινοτικά κονδύλια σε σχέση με τη χρηματοδότηση των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σημερινές τιμές 28,5 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν το Γβ ΚΠΣ, το Κοινοτικό Πλαίσιο, δηλαδή, που ισχύει σήμερα και που είχε πετύχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε.

    Σε σχέση με την ΚΑΠ, επέκρινε την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει πως διασφάλισε μέχρι το 2013 την εφαρμογή της ΚΑΠ, "δηλαδή πανηγυρίζουν για τις κατακτήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που διασφάλισαν το αγροτικό εισόδημα, τα αγροτικά προϊόντα και τη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης μέχρι το 2013, τις κατακτήσεις, δηλαδή, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που τότε η Νέα Δημοκρατία κατέκρινε και αμφισβήτησε με τον πιο έντονο τρόπο".

    Απάντηση Ρουσόπουλου στις δηλώσεις Παπουτσή

    "Αποθέωση της μείζονος αναξιοπιστίας" χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος τις δηλώσεις του υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσή σε σχέση με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

    Οπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, "στις 19/6 όταν η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει 20 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο οποίος τότε δεν ψηφίστηκε, ο κ. Παπουτσής δήλωνε: ``Ο πρωθυπουργός, μπορεί να εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή τις επικοινωνιακές του ανάγκες, ωστόσο, όμως, στην επόμενη φάση όταν θα κληθεί να ξαναέρθει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, είναι προφανές ότι, η διαπραγμάτευση θα είναι ακόμα πιο σκληρή, και τότε να δούμε πώς θα δικαιολογηθεί όταν θα αποκτηθούν χαμηλότερα ποσά".

    "Ο κ. Παπουτσής γνωρίζει ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χθες είναι μικρότερος απβ αυτόν που πρότεινε η λουξεμβουργιανή προεδρία τον Ιούνιο. Και ότι παρβ όλα αυτά η κυβέρνηση πέτυχε όχι μόνο να κερδίσει το ποσό που τότε διεκδίκησε, αλλά να κερδίσει πολύ περισσότερα, όπως η μη αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από το 2013, το αυξημένο ποσοστό χρηματοδότησης της ΕΕ για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ΦΠΑ και επέκταση κατά ένα χρόνο της περιόδου απορρόφησης των κονδυλίων", ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε:

    "Παρβ όλα αυτά ο κ. Παπουτσής όχι μόνο δεν αναγνωρίζει ότι τον Ιούνιο έκανε λάθος ή απλώς κινδυνολογούσε, αλλά κάνει αυτό που πάντα κάνει το ΠΑΣΟΚ: Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα".

    Ανακοίνωση ΚΚΕ

    Για την ενίσχυση του κεφαλαίου και όχι για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων προορίζονται τα κονδύλια "που η κυβέρνηση της ΝΔ επαίρεται ότι εξαφάλισε", τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι αποκαλύφθηκε και πάλι ο πραγματικός χαρακτήρας της ΕΕ και η στρατηγική της επίθεσης στα δικαιώματα των λαών, καθώς και ότι "οι τσακωμοί και τα παζάρια αφορούν αποκλειστικά και μόνο ποιά πλουτοκρατία θα πάρει τα περισσότερα".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ "οι μικρομεσαίοι αγρότες θα δεχθούν νέα πλήγματα", επικυρώθηκαν "όλες οι επιμέρους αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ", καθώς και οι συμφωνίες για το τρομοκρατικό πλαίσιο και ειδικά το ηλεκτρονικό φακέλλωμα".

    Ανακοίνωση ΣΥΝ

    Η μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού κάτω από τις προτάσεις της Κομισιόν και της προηγούμενης Προεδρίας και πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες είναι απαγορευτική για μια Ευρώπη ενωμένη, κοινωνική και δημοκρατική, αναφέρει σε ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ για το ίδιο θέμα.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "οι προτάσεις της βρετανικής προεδρίας και η όλη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, φανέρωσαν την αδυναμία των σημερινών ηγετών της Ε.Ε να αποκωδικοποιήσουν σωστά τα μηνύματα από το ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα και τις εξεγέρσεις στα γαλλικά προάστια, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν νέα ώθηση στην υπόθεση της κοινωνικής Ευρώπης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της".

    Σύμφωνα με τον ΣΥΝ "πίσω από τις διαπραγματεύσεις κρύβονται κρίσιμα ζητήματα όπως η μείωση των ενισχύσεων στις οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η υπονόμευση της πολιτικής για τη συνοχή και τη σύγκλιση, η καθήλωση της Ένωσης σε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, η περαιτέρω ενίσχυση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών".

    [05] Επιμορφωτικά προγράμματα γιατρών ΙΚΑ

    Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις με βασικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών των 35 επιμορφωτικών προγραμμάτων με τίτλο: "Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο ΙΚΑ, οργάνωση-προοπτική", για τους γιατρούς του ΙΚΑ.

    Ηδη, το υπουργείο Εσωτερικών, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και στο πλαίσιο του νέου Υπαλληλικού Κώδικα, ο οποίος καθιερώνει κίνητρα για την επιμόρφωση και αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης.

    Συγκεκριμένα, για το χώρο της υγείας, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία της συνεργασίας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για τη διοργάνωση 35 επιμορφωτικών προγραμμάτων με τίτλο «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο ΙΚΑ, Οργάνωση - Προοπτική» για τη χρονική περίοδο Δεκέμβριος 2005 - Δεκέμβριος 2006.

    Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα επιμορφωτικά προγράμματα θα συμβάλουν όχι μόνο στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των 8.000 γιατρών του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά, κυρίως, στην αποτελεσματικότερη άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και, τελικά, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 December 2005 - 21:57:05 UTC