Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής
  • [02] Συνεδριάζουν οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Επίσκεψη κ.Παπούλια στο αναρρωτήριο Πεντέλης
  • [04] Έκθεση νέων εικαστικών καλλιτεχνών διοργανώνει ο ΣΥΝ
  • [05] Διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση
  • [06] Εγκρίθηκε το σχέδιο του νέου κώδικα δήμων και κοινοτήτων
  • [07] «Χρονιά νίκης το 2006 για το ΠΑΣΟΚ»
  • [08] Πρόγραμμα Δήμου Αθηναίων για Αστεγους
  • [09] Εγκαίνια τμήματος της Εγνατίας
  • [10] «Να περιμένουν να ολοκληρωθεί η έρευνα»

  • [01] Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής

    Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό για τον δημοτικό και κοινοτικό κώδικα, θέμα για το οποίο ενημέρωσε χθες τον κ.Καραμανλή ο υπουργός Εσωτερικών, κ.Προκόπης Παυλόπουλος. Ο υπουργός στην συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τον κώδικα. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ.Γ.Σουφλιά.

    Κατά την χθεσινή συνάντηση του κ.Κ.Καραμανλή με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013, ο κ.Παπούλιας σχολίασε ότι τα πράγματα είναι καλά για την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο που έπαιξε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκέλα Μέρκελ. "Η Γερμανία βοήθησε πολύ", συμφώνησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "και η βρετανική Προεδρία έδειξε καλή διάθεση σε σχέση με τις θέσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν".

    Ο κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η ΕΕ με την επίτευξη συμφωνίας έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ότι μπορεί να ξεπερνά τις διαφωνίες και τις διαφορές και να προχωρά μπροστά.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το τελικό αποτέλεσμα μετά από πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις και συμμαχίες "μας ικανοποιεί όλους".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι πετύχαμε τους στόχους που είχαμε θέσει και δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε είναι μικρότερος από εκείνον που είχε προτείνει η λουξεμβουργιανή Προεδρία.

    Σε ό,τι αφορά την ΚΑΠ, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι "σε συμφωνία και με άλλες χώρες της ΕΕ, επιτεύχθηκε να μην υπάρξει καμιά αναθεώρηση μέχρι το 2013. Με την πολιτική για περιφερειακή ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε θέτουμε στέρεες βάσεις για μια ισχυρή οικονομία και ανάπτυξη παντού", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] Συνεδριάζουν οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ

    Συνεδριάζουν σήμερα οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ υπό τον πρόεδρο του κινήματος, κ.Γ.Παπανδρέου. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, κ.Ν.Αθανασάκης σχολιάζοντας χθες το κυβερνητικό αποτέλεσμα στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιτυχία και πρόσθεσε ότι "οι πολλοί πανηγυρισμοί από την κυβέρνηση μπορεί να καταλήξουν να είναι για τα πανηγύρια".

    Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε, επίσης, ότι τα λεγόμενα από την κυβέρνηση ότι πέτυχε τους στόχους της είναι στον αέρα, γιατί ποτέ η κυβέρνηση δεν είχε πει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι της. Και αυτή,πρόσθεσε, είναι μόνιμη πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Στην ουσία, τόνισε ο κ. Αθανασάκης, πήραμε ότι μας δώσανε και δεν φαίνεται από πουθενά να υπήρξε κάποια μάχη που είχε κάποιο θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Ανέφερε, επίσης, ότι πήραμε ακριβώς τα ίδια ποσά, που αναφέρονταν στην πρώτη πρόταση της βρετανικής προεδρίας.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για να ενισχύσει όσα ανέφερε, επικαλέστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", τρεις ημέρες πριν την απόφαση των Βρυξελλών, στο οποίο καταγραφόταν άποψη κυβερνητικού παράγοντα ο οποίος δεν κατανομαζόταν, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα έπαιρνε 19,5 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με τα ποσά για την ανάπτυξη της υπαίθρου θα ξεπερνούσαν τα 20 δισ. ευρώ, ακόμα και αν ο κ. Καραμανλής προτιμούσε αντί της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει βόλτες στην Γκραν Πλας των Βρυξελλών.

    Ο κ. Αθανασάκης επικαλέσθηκε και την απουσία τηλεγραφημάτων όλων των ειδησεογραφικών πρακτορείων με αναφορές στην Ελλάδα για τη μάχη που έδινε στις Βρυξέλλες. Ηταν μια μάχη που δεν δόθηκε, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι η Πορτογαλία για πρώτη φορά παίρνει περισσότερα χρήματα από την Ελλάδα. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα απώλεσε 200 έως 300 εκατομμύρια ευρώ από τις πιστώσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι από τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής προκύπτει ότι ανοίγει το θέμα της επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ, ενώ στα κείμενα των αποφάσεων δεν υπάρχει πουθενά δέσμευση ότι η εφαρμογή των κανόνων που αποφασίστηκαν θα γίνει μετά το 2013. Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου για την ΚΑΠ και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας, υπογράμμισε ο κ. Αθανασάκης.

    Σχετικά με την παράταση ενός χρόνου για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι αυτό επιτεύχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Πορτογαλία και είναι θετικό, αλλά δείχνει και την αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων που εμφανίζει η ελληνική κυβέρνηση.

    [03] Επίσκεψη κ.Παπούλια στο αναρρωτήριο Πεντέλης

    Τη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού στο αναρρωτήριο Πεντέλης θα επισκεφθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Κάρολος Παπούλιας. Στην συνέχεια ο κ.Παπούλιας θα παραστεί σε εκδήλωση του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο.

    [04] Έκθεση νέων εικαστικών καλλιτεχνών διοργανώνει ο ΣΥΝ

    Στα εγκαίνια της έκθεσης Νέων Εικαστικών Καλλιτεχνών με τίτλο «1945-2005/60 χρόνια μετά..», την οποία διοργανώνει ο Συνασπισμός, θα παραστεί ο πρόεδρος του κόμματος, κ.Αλ.Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε χθες με τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί ένα Συνδικάτο εργαζομένων στον Τύπο, "το οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει ουσιαστικά για τα δικαιώματά τους, αλλά και για θέματα δημοκρατίας και ελευθεροτυπίας".

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης έχει δύο ταυτότητες: Η μία, ίσως η κυρίαρχη, είναι αυτή που έχει σχέση με τον ιδιοκτήτη του κάθε μέσου μαζικής ενημέρωσης, τους στόχους του ιδιοκτήτη, τα παιχνίδια του ιδιοκτήτη, κλπ. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ταυτότητα, που έχει σχέση με τους εργαζόμενους, με την παράδοση, με τις αξίες που εκφράζονται μέσα από ένα έντυπο ή από έναν σταθμό.

    Σ΄ αυτό το δεύτερο θέμα, σημείωσε όσο μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση έχουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο, τόσο ενισχύονται τα ποιοτικά στοιχεία της δεύτερης ταυτότητας. Γι αυτό,πρόσθεσε "μια σειρά από εργασιακά αιτήματα που τέθηκαν με πολύ συγκροτημένο τρόπο από τη Διασωματειακή Επιτροπή, είναι και αιτήματα που η ικανοποίησή τους έχει σχέσημε τη στήριξη της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας. Να μην έχουμε δημοσιογράφους ή υπαλλήλους ή τυπογράφους στο χώρο του Τύπου που φοβούνται κάθε στιγμή μήπως απολυθούν ή μείνουν άνεργοι".

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ είναι ανάγκη "να διαφυλαχθεί ο χώρος από τους ιδιοκτήτες-"πειρατές", να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στο καθεστώς της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, να τηρούνται οι ασφαλιστικές και εργασιακές υποχρεώσεις των εργοδοτών, και αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη δυνατότητά τους, έτσι μόνον, να παίρνουν κρατική διαφήμιση".

    Τέλος ζήτησε "να σταματήσει αυτό το αίσχος των συμβασιούχων, το οποίο σε ένα βαθμό φαίνεται να λύνεται, εν μέρει, στα δημόσια ΜΜΕ, στην ΕΡΤ, αλλά είναι ανοιχτό ακόμη στο χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ, όπου η Οδηγία 70/99 δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, και μια σειρά άλλα ζητήματα τα οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικά και έχουν τη στήριξη του ΣΥΝ".

    Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος δήλωσε "βρήκαμε θετική ανταπόκριση από τον κ. Αλαβάνο, θα στηρίξει όπως μας είπε τα δίκαια αιτήματά μας, και πιστεύω ότι με τη συμπαράσταση του ίδιου και του κόμματός του θα έχουμε θετική εξέλιξη σε πολλά από αυτά."

    [05] Διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση

    Με το αίτημα να εξαιρεθούν οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι από την προστασία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας ή σε κλάδους που παρουσιάζουν ζημιές προσήλθαν χθες στην πρώτη συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα, οι βιομήχανοι.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, επιβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος έχει ανάλογες ιδέες και ότι θα τις θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη φετινή σύμβαση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ρητά ότι τα συνδικάτα δεν πρόκειται να δεχθούν τέτοιες ρυθμίσεις, δεν πρόκειται να μπουν σε τέτοιες λογικές.

    Για αίτημα βόμβα που οδηγεί σε ατομικές ηλικιακές και τοπικές συμβάσεις έκανε λόγο ο Γ. Μαυρίκος (εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ) που σημείωσε ότι ο ΣΕΒ επιχειρεί να εφαρμόσει πρώτος το περιεχόμενο του άρθρου 14 του πρόσφατου νόμου για τις ΔΕΚΟ.

    Ο Αλέκος Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι οι εργοδότες υποβάλουν αίτημα που οδηγεί στην εξαίρεση μεγάλου τμήματος εργαζομένων από την προστασία συλλογικής σύμβασης, έκανε λογο για επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών και ζήτησε αγωνιστική επαγρύπνηση των συνδικάτων.

    Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λογο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατοπίσει την συζήτηση σε άλλα ζητήματα και χαρακτήρισε ως δίκαιες και απόλυτα απαραίτητες τις διεκδικήσεις των συνδικάτων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και ειδικά στους χαμηλόμισθους.

    Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος ζήτησε επίσης σεβασμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υποστήριξη από τον προϋπολογισμό του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων σημειώνοντας ότι τα συνδικάτα έχουν ως στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ως το τέλος του Φεβρουάριου.

    Για δύσκολη διαπραγμάτευση έκαναν επίσης λογο οι Αρμενάκης (πρόεδρος ΕΣΕΕ), Ασημακοπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΕΒΕ) και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, εκφράζοντας, όμως, παράλληλα και της αισιόδοξη εκτίμηση ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια, θα βρεθεί σημείο συμφωνίας.

    [06] Εγκρίθηκε το σχέδιο του νέου κώδικα δήμων και κοινοτήτων

    Η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ενέκρινε το σχέδιο του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι πρόκειται για το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα κινηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος και του Δ' ΚΠΣ.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι αφού πρώτα διαμορφώθηκε το οικονομικό πλαίσιο τώρα έρχεται το θεσμικό πλαίσιο που δίνει τις δυνατότητες - που δεν είχαν μέχρι σήμερα οι μηχανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- με βάση και τις συνταγματικές προβλέψεις.

    Σε λιγότερο από δυο χρόνια, είπε ο κ. Παυλόπουλος, η κυβέρνηση κάνει πράξη αυτό που δεν έγινε τόσο καιρό και υπογράμμισε ότι το μέλλον δεν ανήκει στο κεντρικό κράτος, αλλά στις περιφέρειες και τους ΟΤΑ.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για την πρότασή του να παραμένουν τα καταστήματα ανοιχτά εφτά Κυριακές το χρόνο και σημείωσε ότι η πρόταση αυτή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση.

    Στις δηλώσεις του τόνισε ότι σε μια δημοκρατία πρέπει να συζητώνται όλα τα θέματα, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση έχει στόχο να δώσει νέα πνοή στο επιχειρείν στη χώρα, περισσότερες ευκαιρίες στους καταναλωτές αλλά και στους εργαζόμενους.

    Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε από τα συναρμόδια υπουργεία η σύμβαση για τη σύνδεση 1.200 δημοτικών σχολείων με φυσικό αέριο και υπογράμμισε ότι υπάρχει προοπτική για ακόμη τόσα.

    Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μέσα σε ένα χρόνο υπάρχει αύξηση 230%.

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ερωτηθείς για την πρόταση του ΣΕΒ για ειδικές συλλογικές συμβάσεις με μειωμένες αποδοχές σε περιοχές υψηλής ανεργίας,είπε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι ελεύθερες, αλλά πρόσθεσε ότι "οι όποιες αποφάσεις πρέπει να σέβονται τις εθνικές ανάγκες και την εθνική πολιτική".

    [07] «Χρονιά νίκης το 2006 για το ΠΑΣΟΚ»

    Χρονιά νίκης θα είναι το 2006 για το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Κινήματος και πρόσθεσε ότι αυτό αφορά είτε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είτε σε «ό,τι άλλο προκύψει», υπονοώντας προφανώς το ενδεχόμενο της πρόωρης διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό ότι «ακολούθησε την τακτική της ήσσονος προσπάθειας», ενώ θα μπορούσε να συνάψει συμμαχίες με άλλες χώρες, κάτι που δεν έκανε και δεν υπήρξαν καλύτερα αποτελέσματα. Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Καραμανλής πήγε στις Βρυξέλλες με βεβαρημένο μητρώο.

    Επέκρινε την κυβέρνηση ότι θριαμβολογεί για το Δ΄ ΚΠΣ, αλλά πρόκειται, όπως είπε, για ένα αβέβαιο μέλλον, ενώ η συζήτηση αφορά στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και τη διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ όπου η κυβέρνηση «κατ΄ άλλους τα έκανε μαντάρα και κατ΄ άλλους τα έκανε θάλασσα».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε, εξάλλου, ότι στον αγροτικό τομέα η Ελλάδα πήρε λιγότερα ακόμα και από χώρες που δεν έχουν αναπτυγμένη γεωργία, όπως η Σουηδία.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε επικριτικά σχόλια του τύπου, στα οποία καταλογίζεται ανυπαρξία θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

    Μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε θέσεις, ενώ έχουμε προωθημένες και ριζοσπαστικές θέσεις, τόνισε ο Πρόεδρος του Κινήματος και πρόσθεσε ότι «έχουμε απαντήσει με θέσεις και προτάσεις στο 99% των θεμάτων που έχει ανοίξει η ΝΔ».

    Επίσης, ανέφερε, «έχουμε προτάσεις που αξιολογούν το παρελθόν και είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας, αλλά και προτάσεις που κοιτάνε στο μέλλον».

    [08] Πρόγραμμα Δήμου Αθηναίων για Αστεγους

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια έγινε σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο, η παρουσίαση του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων από την δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Δήμου για τους Αστέγους αλλά και το αναμνηστικό γούρι "Εστία" που φιλοτέχνησε ο Δημήτρης Ταλαγάνης, τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ιδρύματος. Νωρίτερα, ο κ.Παπούλιας επισκέφθηκε τη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού στο αναρρωτήριο Πεντέλης.

    Η δήμαρχος Αθηναίων αναφερόμενη στους άστεγους, υπογράμμισε πως βασική προτεραιότητα του Δήμου για το 2006 είναι η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τους κατοίκους της πόλης που έχουν ανάγκη (τρίτη ηλικία, μητέρες που χρειάζονται βοήθεια, χρήστες ναρκωτικών ουσιών,άτομα με κινητικά προβλήματα κ.α.) Επισήμανε ότι αναβαθμίζεται το πρόγραμμα του Δήμου για τους αστέγους ( Ίδρυμα αστέγων), το οποίο όπως τόνισε, θα επιτύχει μόνο "με την ενεργή συστράτευση και συμμετοχή των πολιτών". Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Φίλων αποτελεί ένα βήμα έκφρασης της αλληλεγγύης και του ενδιαφέροντος των συμπολιτών μας.

    Για το πρόγραμμα φροντίδας των αστέγων, το οποίο η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε πρωτοποριακό και καινοτόμο, είπε ότι "φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο,άρτια εξοπλισμένο, πολυχώρο υποδοχής όπου οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης θα βρίσκουν τα απαραίτητα για μια αξιοπρεπή διαβίωση στην πόλη". Η δήμαρχος επισήμανε ότι στο ζήτημα αυτό σημαντική θα είναι η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με πρώτο το δίκτυο εθελοντών του. Αυτή τη στιγμή γίνεται καταγραφή του προβλήματος των αστέγων, υπό την ευρεία έννοια του όρου, όπως διευκρίνισε αφού μας ενδιαφέρει όχι μόνο ο άνθρωπος που βρίσκεται στο δρόμο αλλά και αυτός που μπορεί να καταλήξει στο δρόμο.

    Κλείνοντας η δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι "η ελληνική κοινωνία έχει ανθρωπιά, έχει αισθήματα αλληλεγγύης, έχει υγιή αντανακλαστικά. Το έχουμε αποδείξει. Για τον λόγο αυτό, δεν έχουμε την εμπειρία άλλων χωρών με ανθρώπους να χάνονται από το κρύο, την μοναξιά, και την απομόνωση". Επιδιώκουμε, πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη να γίνει συνείδηση ότι το πρόβλημα δεν είναι κάπου "έξω από εμάς", ότι δεν αφορά συγκεκριμένες μόνο ομάδες ανθρώπων και ότι με βάση τις προβλέψεις θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.

    Τέλος στην εκδήλωση και για τον τρόπο λειτουργίας του ιδρύματος Αστέγων, μίλησε ο αντιδήμαρχος Ελευθέριος Σκιαδάς ενώ μεταξύ άλλων παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, οι βουλευτές Χρ. Παπουτσής, Δ. Κωνσταντάρας, Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΕΕΣ Αν. Μαρτίνης κ.α.

    [09] Εγκαίνια τμήματος της Εγνατίας

    Το πρώτο τμήμα της Εγνατίας Οδού από τα Γιάννινα μέχρι το Μέτσοβο, θα εγκαινιάσει αύριο στις 11.30 το πρωί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

    Πρόκειται για το τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Περιστερίου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβου Μετσόβου, μήκους 5 χιλιομέτρων (2 λωρίδες κυκλοφορίας προς κάθε κατεύθυνση και μια βοηθητική με διαχωριστική νησίδα) και για τον κόμβο του Μετσόβου μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Έτσι, οι οδηγοί που κινούνται προς Θεσσαλία και Μακεδονία από Γιάννενα, από τον κόμβο του Περιστερίου, θα ακολουθούν την Εγνατία μέχρι τον κόμβο του Μετσόβου, μειώνοντας το ταξίδι τους κατά 20 λεπτά, σε σχέση με τον γνωστό στενό επικίνδυνο εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων (17 χλμ.).

    Τα συνολικά 8,5 χλμ. δρόμου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται δύο γέφυρες και 5 σήραγγες) που θα εγκαινιάσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, στοίχισαν 295 εκατομμύρια ευρώ και ήταν από τα δυσκολότερα τμήματα της Εγνατίας.

    [10] «Να περιμένουν να ολοκληρωθεί η έρευνα»

    Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα περιμένει να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των Πακιστανών οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες, απήχθησαν και ανακρίθηκαν επί ελληνικού εδάφους.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης, κατά το σημερινό απολογισμό δραστηριοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα των Πακιστανών, είπε ότι πρέπει να περιμένουν όλοι να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα η οποία θα απαντήσει σε όλα τα θέματα που έχουν τεθεί με τις καταγγελίες. Το υπουργείο από την πλευρά του δεν έχει να προσθέσει τίποτα.

    Ο υπουργός παραχώρησε τη συνέντευξη Τύπου στο 199- ΣΕΚΥΠΣ στο Χαλάνδρι παρουσία του υφυπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη και αξιωματούχων του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, τα καμένα δασικά στρέμματα και δασικές εκτάσεις κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 50ετίας, ενώ το 2005 ήταν η πέμπτη συνεχής χρονιά με θετικά αντιπυρικά αποτελέσματα. Αναλυτικότερα, μέσα στο 2005 εκδηλώθηκαν 9.181 πυρκαγιές με 81.293 καμένα στρέμματα, έναντι 9.866 πυρκαγιών με 125.966 καμένα στρέμματα που εκδηλώθηκαν πέρυσι. Επίσης, όπως σημείωσε ο υπουργός, μειώθηκε σημαντικά φέτος ο αριθμός πυρκαγιών σε σκουπιδότοπους από 562 σε 336.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Βουλγαράκης παρουσίασε τις ρυθμίσεις που προωθούνται για την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της αποστολής του. Στόχος των ρυθμίσεων είναι η κάλυψη της επικράτειας με ένα πλήρες και οργανωμένο δίκτυο υπηρεσιών με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα γίνουν προσλήψεις πυροσβεστών, προκειμένου να συμπληρωθούν κενές οργανικές θέσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 December 2005 - 22:44:26 UTC