Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ΣΥΝ
  • [02] Ωράριο καταστημάτων
  • [03] Δώρο σε αστυνομικό από τον κ.Βουλγαράκη
  • [04] Αιματηρή απόδραση κρατουμένων
  • [05] Αιματηρή απόδραση κρατουμένων
  • [06] Συναντήσεις πρωθυπουργού

  • [01] Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ΣΥΝ

    Αλληλεγγύη προς τους φτωχούς, τους αδικημένους, τους απόκληρους του κόσμου και της κοινωνίας μας, εκφράζει ο ΣΥΝ σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

    Η αλληλεγγύη και οι πολύμορφοι κοινωνικοί αγώνες, τα αντιπολεμικά κινήματα, οι αντιστάσεις στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση είναι ο δρόμος που έχουμε επιλέξει ως Αριστερά για να υπάρξει μία νέα ελπίδα ειρήνης, ανθρωπιάς, ζωής και δικαιωμάτων στην εποχή μας, αναφέρει ο ΣΥΝ και επαναδιατυπώνει "τη δέσμευσή του ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την προσπάθειά του για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας και των πολιτών".

    Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, θα επισκεφθεί το μεσημέρι τους απλήρωτους για 5 μήνες εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας Κεράνης, οι οποίοι βρίσκονται γι αυτόν τον λόγο σε επίσχεση εργασίας

    [02] Ωράριο καταστημάτων

    Ανοικτά θα είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.Αύριο θα λειτουργήσουν μέχρι τις 5 το απόγευμα και τα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα έως τις 8, ενώ τα κρεοπωλεία θα είναι ανοικτά από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Ανοικτή εως τις 5 θα είναι και η Βαρβάκειος αγορά. Τη Δευτέρα όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Εως τις 11 το βράδυ τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ψωμί για τρεις ημέρες θα πρέπει να προμηθευτούν αύριο οι καταναλωτές.

    [03] Δώρο σε αστυνομικό από τον κ.Βουλγαράκη

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Γεώργιο Αγγελάκο προσέφερε δώρο σε τροχονόμο της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Β. Γεωργίου.

    Δώρα σε τροχονόμους της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής προσέφεραν επίσης:

    Β· ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο Κανέλλο, σε τροχονόμο της Τροχαίας Πειραιά, στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασιλέως Γεωργίου,

    Β· ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης σε τροχονόμο της Τροχαίας Αιγάλεω, στη συμβολή των οδών Θηβών και Ιεράς Οδού,

    Β· ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, σε τροχονόμο της Τροχαίας Γλυφάδας, στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Λ. Ποσειδώνος και

    Β· ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Στυλιανός Σύρος σε τροχονόμο της Τροχαίας Κηφισιάς, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στον ανισόπεδο κόμβο Λ. Κηφισίας και Αρτέμιδος.

    Επίσης, ο Υφυπουργός κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης θα επισκεφθεί στις 10:00, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου η μεικτή μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος θα ψάλλει τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

    Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Λ. Ευαγγελίδης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Γ. Αγγελάκος, μεθαύριο (31-12-05) στις 23:45, θα επισκεφθούν το κέντρο της Άμεσης Δράσης Αττικής, προκειμένου να ανταλλάξουν ευχές με το προσωπικό για το νέο έτος.

    [04] Αιματηρή απόδραση κρατουμένων

    Δύο αστυνομικοί νεκροί και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός της απόδρασης κρατουμένων κατά τη διάρκεια μεταγωγής τους από τα Ιωάννινα στις φυλακές Βόλου και Λάρισας.

    Αστυνομική κλούβα με τρεις κρατουμένους, ξεκίνησε από το Τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων για τις φυλακές Βόλου και Λάρισας.

    Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, κοντά στο Μαλακάσι Τρικάλων, ένας από τους κρατούμενους ζήτησε από τον συνοδό αστυνομικό να κατέβει από το αυτοκίνητο για προσωπική του ανάγκη. Έτσι κι έγινε, και την στιγμή που ο αστυνομικός του έβγαζε τις χειροπέδες, ο κρατούμενος του άρπαξε το υπηρεσιακό όπλο, τον πυροβόλησε και στη συνέχεια πυροβόλησε τους δύο άλλους αστυνομικούς στην κλούβα.

    Σε βοήθεια του πρώτου κρατουμένου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, έσπευσε ο δεύτερος κρατούμενος, ενώ ο τρίτος έμεινε αμέτοχος. Στη συνέχεια οι δύο κρατούμενοι διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Νεκροί είναι οι δύο αστυνομικοί, ενώ σοβαρά τραυματισμένος είναι ο τρίτος. Και οι τρεις υπηρετούσαν στο τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων.

    Από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων έχουν σταλεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και συνοριοφύλακες στα ορεινά του νομού για τον εντοπισμό των δραπετών, ενώ στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων έχουν στηθεί μπλόκα που ελέγχουν όλα τα αυτοκίνητα.

    [05] Αιματηρή απόδραση κρατουμένων

    Άφαντοι παραμένουν μέχρι στιγμής οι δυο δραπέτες που σκότωσαν δυο αστυνομικούς στις 11 το πρωί στο Μαλακάσι Καλαμπάκας κατά τη μεταγωγή τους από τα Γιάννενα. Πρόκειται για τον Ρώσο Μαξίμ Ζελίμ 23 ετών και ένα 17 χρόνο Αλβανό οι οποίοι αναζητούνται.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Ρώσος μαζί με δυο 17χρονους Αλβανούς, οι οποίοι κρατούνταν για ναρκωτικά μετάγονταν από το Τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων, οι μεν ανήλικοι για τις φυλακές Βόλου, ο δε 23 χρόνος Ρώσος για τη Λάρισα απ' όπου θα τον παραλάμβανε άλλη κλούβα για τις φυλακές Κομοτηνής.

    Ο Ζελίμ είναι ο δράστης της δολοφονίας 42χρονης στις 2 Οκτωβρίου στην Κέρκυρα, η οποία τον είχε πάρει με το αυτοκίνητο της όταν της έκανε "οτοστόπ", αλλά αυτός την σκότωσε για την ληστέψει.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, τους τρείς κρατούμενους συνόδευαν δύο αστυνομικοί του Τμήματος Μεταγωγών Ιωαννίνων, ο οδηγός και ο συνοδηγός. Μεταξύ Τρυγώνας και Ορθοβουνίου, ο Ρώσος κρατούμενος ζήτησε από το συνοδό αστυνομικό να σταματήσει το αυτοκίνητο για προσωπική του ανάγκη. Ο αστυνομικός κατέβασε τον κρατούμενο, του έβγαλε τις χειροπέδες και ξαφνικά ο κρατούμενος του αρπάζει το όπλο και τον πυροβολεί στο κεφάλι. Στη συνέχεια πυροβολεί τον οδηγό. Και οι δύο σκοτώθηκαν επι τόπου και στις 12.20 που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, οι γιατροί απλώς διέγνωσαν το θάνατό τους. Στη συνέχεια οι σοροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Τρικάλων.

    Ο δεύτερος Αλβανός κρατούμενος, τραυματισμένος και αυτός από τις σφαίρες του Ρώσου, συνελήφθη και είναι ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας των όσων έγιναν.

    Ο Ρώσος δραπέτης συνοδευόμενος από τον ανήλικο Αλβανό διέφυγαν και στην περιοχή έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό.

    Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση σε όλη την περιοχή, στην οποία συμμετέχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και συνοριοφύλακες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ενώ έφυγε από την Αθήνα ένα C-130 με άνδρες της ΕΚΑΜ και αυτοκίνητα με κομάντος της Αστυνομίας που θα πάρουν μέρος στις έρευνες.

    Παράλληλα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης βρίσκεται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή διαρκής σύσκεψη υπό τον υπουργό Γ. Βουλγαράκη και τον αρχηγό της αστυνομίας Αγγελάκο, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία των ερευνών και συντονίζουν το έργο των αστυνομικών δυνάμεων στον τόπο του συμβάντος.

    [06] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξιμου ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Καραμανλή το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, τόσο για τα διαδικαστικά θέματα, όσο και για θέματα ουσίας. Όταν θα έχουμε -είπε ο κ. Παυλόπουλος- ολοκληρώσει την συζήτηση, τότε θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες που αφορούν και την διαδικασία και τα επιμέρους άρθρα του Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν.

    Αναφερόμενος στην αιματηρή απόδραση κρατουμένων κοντά στο Μαλακάσι Τρικάλων ο κ. Παυλόπουλος αφού εξέφρασε την οδύνη για τον τραγικό θάνατο των μελών της ΕΛΑΣ, είπε πως "η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί για να συλλάβει τους δράστες, προκειμένου να επιβληθούν εκείνες οι ποινές που ταιριάζουν σε τέτοια εγκλήματα".

    Η συνάντηση με την υπουργό Παιδείας

    Στο μεταξύ, χθες, ο κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε με την υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, συζήτησαν για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

    Η κα Γιαννάκου ανέφερε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπεται η θέση του κόμματος για μη κρατικά Πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία και θα προταθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Σ' ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ η κα Γιαννάκου τόνισε ότι έχει ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος με τις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ αναμένονται και οι προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων.

    Σε εύλογο χρονικό διάστημα, είπε η υπουργός Παιδείας, το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

    Η κα Γιαννάκου σε ερώτηση για το θέμα του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας είπε ότι ορισμένα θέματα μπορούν να ρυθμιστούν χωρίς να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση και ανέφερε την καύση των νεκρών, που έχουν προτείνει βουλευτές από όλα τα κόμματα και θα συζητηθεί σύντομα στη Βουλή.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητούσε διευκρινίσεις για ανώτατες σχολές,η κα Γιαννάκου είπε ότι υπήρξε απάντηση, ότι πρόκειται για σχολές όπως αυτές του υπουργείου Αμυνας, σημειώνοντας ότι αν δεν τις δεχόταν θα ήταν σαν να μην αποδέχεται στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Πρόκειται για θέματα, πρόσθεσε, που αφορούν κάθε χώρα, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε εξηγήσεις,αλλά διευκρινίσεις με βάση ερώτηση ευρωβουλευτή.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα των Πακιστανών,η Υπουργός Παιδείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα διισταμένων απόψεων στην κυβέρνηση και ότι ισχύει η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

    Η κα Γιαννάκου ανέφερε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι δεν συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό θέμα ανασχηματισμού, ενώ σημείωσε πως "όποιος και αν είναι υπουργός στο υπουργείο της θα κάνει ότι προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 December 2005 - 22:40:33 UTC