Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δίκη Κύπριου ευρωβουλευτή στα Κατεχόμενα
  • [02] Βρέθηκε νεκρός ο Ρώσος δραπέτης
  • [03] Ευχές για το νέο έτος στο Προεδρικό Μέγαρο
  • [04] Αυτοκτόνησε ο 23χρονος Ρώσος δραπέτης
  • [05] Έναρξη Χρηματιστηρίου για το νέο έτος
  • [06] Φόβοι για ενεργειακή ανεπάρκεια στην ΕΕ
  • [07] 25η επέτειος της προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ
  • [08] Αύξηση 13% των φορολογικών εσόδων
  • [09] «Eπαναλαμβάνονται από αύριο οι παραδόσεις αερίου»

  • [01] Δίκη Κύπριου ευρωβουλευτή στα Κατεχόμενα

    Δικάζεται σήμερα στα Κατεχόμενα ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, επειδή αφαίρεσε τουρκική σημαία από φυλάκιο στη νεκρή ζώνη. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις παραστάσεις για την απελευθέρωση του ευρωβουλευτή, ο οποίος συνελήφθη παράνομα χθες από το κατοχικό καθεστώς. Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι τίθεται θέμα και για τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η παράνομη σύλληψη έγινε εντός της νεκρής ζώνης. Εξάλλου, ελεύθερος αφέθηκε ο αρμενικής καταγωγής Κύπριος, Καραμπέτ Τζικερτζιάν, ο οποίος εκρατείτο όμηρος στο Ιράκ για πέντε μήνες.

    [02] Βρέθηκε νεκρός ο Ρώσος δραπέτης

    Νεκρός βρέθηκε πριν από λίγη ώρα ο 23χρονος Ρώσος δραπέτης Μαξίμ Ζελίν που δολοφόνησε εν ψυχρώ τους δύο αστυνομικούς την Παρασκευή στα Τρίκαλα για να ξεφύγει από την κλούβα που τον μετέφερε στις φυλακές.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ που έκαναν εξονυχιστικές έρευνες στην περιοχή βρήκαν το πτώμα του Ρώσου στην όχθη του ποταμού Μαλακασιώτη, παραπόταμου του Πηνειού, σε αρκετή απόσταση από το σημείο της δολοφονίας των δύο αστυνομικών και της απόδρασης.

    Εκτιμάται ότι ο Ρώσος προσπάθησε να περάσει το ποτάμι, για να ξεφύγει από τα αποσπάσματα της αστυνομίας, αλλά επειδή έμεινε πολλές ώρες στην ύπαιθρο, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πάγωσε από το κρύο.

    Το πτώμα θα μεταφερθεί στο νεκροτομείο όπου θα διακριβωθούν οι συνθήκες του θανάτου.

    Λεπτομέρειες για την υπόθεση αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν αργότερα από την αστυνομία.

    [03] Ευχές για το νέο έτος στο Προεδρικό Μέγαρο

    Τις ευχές της πολιτικής, θρησκευτικής, στρατιωτικής, δικαστικής και πνευματικής ηγεσίας για το νέο έτος δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, χθες το μεσημέρι, στο προεδρικό Μέγαρο.

    Στις 12 το μεσημέρι, οι πύλες του προεδρικού Μεγάρου άνοιξαν και ο κ.Παπούλιας αντήλλαξε ευχές με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για υγεία και δύναμη. Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου εκτός από τις ευχές συζήτησαν και για τις οικογένειές τους. «Θέλω να δω τις κόρες σας», ακούστηκε να λέει ο κ.Παπανδρέου και ο κ.Παπούλιας συμπλήρωσε: « και τα εγγόνια?». «Να έχουμε μια ήρεμη χρονιά από όσο εξαρτάται από εσάς», του είπε η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ο προέδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε, προσθέτοντας «να βάλουμε όλοι πλάτη». Ευχές για ειρήνη, υγεία και δύναμη αντήλλαξε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, όπως και με την πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη -Ψαρούδα και τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    «Πολλά εξαρτώνται από την οικονομία», είπε με νόημα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη μαζί με τις ευχές του ενώ στην υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου ευχήθηκε δύναμη σημειώνοντας: «Περιμένουμε πολλά στον τομέα σας. Είστε η συμπαθεια της γυναίκας μου». Με νόημα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα: "προχώρα μπροστά με τη χαντζάρα. Συγχαρητήρια».

    Ο κ. Παπούλιας, που πέρασε τις εορτές των Χριστουγέννων με την οικογένειά του στην Κολωνία της Γερμανίας, ζήτησε ενημέρωση από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Διοικησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο -και για την συνταγματική αναθεώρηση-, Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο-προγραμμάτισαν να έχουν και συνάντηση- αλλά και από τον διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίο.

    Νωρίτερα, στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ευχήθηκαν υπουργοί, γενικοί γραμματείς και στελέχη του κρατικού μηχανισμού, στο γραφείο του, στη Βουλή. Επίσης ,στον κ Καραμανλή ευχήθηκαν η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Την προσδοκία του ότι το 2006 θα είναι έτος δημιουργικό, «έτος προόδου και ανάπτυξης, με συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών», εκφράζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για το Νέο Ετος.

    Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι συμμερίζεται τις αγωνίες του ελληνικού λαού και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «η πατρίδα μας έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά με γενναίες αποφάσεις, εθνική συναίνεση στα μεγάλα θέματα, ειλικρινή διάλογο και σεβασμό στην αντίθετη άποψη, που είναι η ουσία του πολιτισμού μας».

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρει ότι η σκέψη του αυτές τις μέρες στρέφεται πρώτα απ' όλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, σε αυτούς που δοκιμάζονται από προβλήματα υγείας, σε όσους βρίσκονται μακριά από τους δικούς τους, στους αδύναμους, στους συνταξιούχους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, στους γέροντες που έμειναν μόνοι, στους μετανάστες. Εκφράζει δε θερμές ευχές στους ναυτικούς, τους ξενιτεμένους Ελληνες και τα στρατευμένα νιάτα που έχουν επωμιστεί το Ιερό Καθήκον να «φυλάττουν τις Θερμοπύλες».

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού

    Xρόνο κλιμάκωσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζει, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, ο πρωθυπουργός, το 2006. Ο κ. Κ. Καραμανλής αφού αναφέρεται στην κληρονομιά που παρέλαβε και στα επιτεύγματα του 2005, εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί, όπως υπογραμμίζει, «έχει διαμορφωθεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία υπέρ των μεταρρυθμίσεων».

    «Το 2006 είναι ένας ακόμη καθοριστικός χρόνος. Είναι χρονιά κλιμάκωσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Αλλά και εφαρμογής στην πράξη αυτών των νέων πολιτικών. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε, εντατικά και τολμηρά, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτεί ο 21ος αιώνας, που απαιτεί το μέλλον. Και να συνεχίσουμε μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες, αναχρονιστικές και συντηρητικές αντιλήψεις, ανώφελους και επικίνδυνους λαϊκισμούς», υπογραμμίζει ο κ Κ. Καραμανλής. Έμφαση δίνει ο πρωθυπουργός στην συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση τη νέα χρονιά. «Με ευρύτατο διάλογο πέρα από τις κομματικές γραμμές. Να απαλλάξουμε τον Τόπο μας από τις αγκυλώσεις και τις αβεβαιότητες του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα των μεγάλων ευκαιριών για όλους. Στόχος μας είναι η δημιουργία κράτους οικονομικά ισχυρού και ταυτοχρόνως κράτους Δικαίου, που σέβεται τον πολίτη και εξασφαλίζει το σεβασμό του».

    Το 2005, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «θα μείνει ως χρονιά ορόσημο των μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Οι τολμηρές αλλαγές παντού και ιδιαίτερα στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα σημαίνουν νέο ξεκίνημα για τη χώρα. Με αποφασιστικότητα που έχει ανάγκη ο τόπος και που ζητά ο Έλληνας από την Κυβέρνησή του, προχωράμε. Γιατί χρειάζεται τόλμη και σωστός σχεδιασμός για να αντιμετωπίσεις συσσωρευμένα προβλήματα, νοοτροπίες του παρελθόντος, να φτιάξεις ένα κράτος νοικοκυρεμένο και αποτελεσματικό. Χαίρομαι γιατί έχει ήδη διαμορφωθεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία υπέρ των Μεταρρυθμίσεων. Είναι αυτό που χαλυβδώνει τη θέλησή μας να αλλάξουμε τα πράγματα που καθηλώνουν τον Τόπο και σας ευχαριστώ γιατί στηρίζετε τις αλλαγές».

    Ο κ Καραμανλής σημείωσε ότι «δεν είναι ώρα να επαναλάβω τα προβλήματα που παραλάβαμε» και υπογράμμισε: «Πετύχαμε σημαντική πρόοδο, με τον κατά το δυνατόν πιο ήπιο τρόπο, στη μάχη για τη μείωση των ελλειμμάτων, όταν άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα πήραν πολύ σκληρά μέτρα». Ο πρωθυπουργός, στο μήνυμα του, καταλήγει: «Καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Με πίστη στις δυνατότητες της Πατρίδας μας. Με εμπιστοσύνη στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Εύχομαι, σε όλες και όλους, Καλή Χρονιά. Χρόνια πολλά. Με υγεία και πρόοδο. Για κάθε οικογένεια. Για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

    Το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    Τις δυνατότητες των Ελλήνων πολιτών εξαίρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμα του για το νέο έτος "για να σχεδιάσουμε συλλογικά ένα άλμα προς το μέλλον", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

    «Είναι αλήθεια ότι, η ελληνική κοινωνία είχε αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα είχε ουσιαστική και υπολογίσιμη συμμετοχή και δυνατή φωνή παντού. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Όμως, μπορούμε τα νέα δεδομένα να τα μετατρέψουμε σε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και να προετοιμάσουμε την ελληνική κοινωνία για τις νέες προκλήσεις. Αλλά για αυτό απαιτείται όραμα, σωστή πολιτική και σχέδιο, απαιτείται αποφασιστικότητα.», τονίζει.

    «Δυστυχώς, σήμερα, η Κυβέρνηση της χώρας αντί να ενώνει, διαιρεί τους έλληνες, αντί να είναι χρήσιμη για τους πολλούς είναι χρήσιμη για τους λίγους, αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον υπηρετεί το δικό της συμφέρον», παρατηρεί.

    «Πιστεύω βαθύτατα, ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος που υπηρετεί το σύνολο, το δημόσιο συμφέρον, ο δρόμος που ενώνει τους έλληνες, ο δρόμος που μεριμνά για το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων και ημέτερων. Είναι ο δρόμος που στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο. Αυτός ο δρόμος βασίζεται σε ανθρώπους που πιστεύουν και κάνουν πράξη , καθημερινή πράξη, αξίες. Τις Αξίες, της ισότητας και αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, της δημοκρατίας και της ειρήνης, της γνώσης και του πολιτισμού, της ανάπτυξης, με συμμετοχή και διαφάνεια, συλλογική δράση και κοινωνικό έλεγχο. Επενδύοντας στον έλληνα πολίτη επενδύουμε στο σήμερα και στο αύριο του ελληνισμού», προσθέτει ο κ. Παπανδρέου και καταλήγει: «Σε όλους τους έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε όλους όσοι ζουν στην Ελλάδα, έλληνες και μετανάστες, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία».

    Το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ

    «Το 2006 μπορεί και πρέπει να γίνει χρονιά αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε όλα τα επίπεδα», τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

    «Είναι στο χέρι της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να γίνει το 2006 χρονιά μαζικού απεγκλωβισμού από τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, από τα ιδεολογήματα της πλουτοκρατίας, από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της συναίνεσης και της υποταγής.

    Αξιοποιείστε τις Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές για να αποδυναμώσετε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς της αγωνιστικής συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ», προτρέπει στο μήνυμα της η κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

    «Παράλληλα στο μήνυμα γίνεται αναφορά στο μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το οποίο "το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση, να καταδικάσουν τη νέα αντικομμουνιστική επίθεση που ξεκίνησε ο ιμπεριαλισμός».

    Το μήνυνα του ΣΥΝ

    «Υγεία, ευτυχία και προκοπή για το νέο έτος», εύχεται ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος απευθυνόμενος στους έλληνες της διασποράς και προσθέτει: «Σε μια εποχή έξαρσης της βαρβαρότητας και των στρατιωτικών επεμβάσεων με το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε καιρούς που απλώνονται οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, η φτώχεια και η ανεργία. Σε μια περίοδο που διασύρονται και αμφισβητούνται τα ιδανικά, που κυριαρχεί ο ατομισμός, ο ελληνισμός της διασποράς δεν μπορεί παρά να είναι με τους αγώνες για τις κοινωνικές και πολιτικές αξίες της ειρήνης, του ανθρωπισμού , της αλληλεγγύης, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την οικολογική ευαισθησία».

    [04] Αυτοκτόνησε ο 23χρονος Ρώσος δραπέτης

    Αυτοκτόνησε ο 23χρονος Ρώσος Μαξίμ Ζελίν που αναζητούνταν από την Παρασκευή για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών. Ο Ρώσος κακοποιός είχε αποδράσει από την κλούβα που τον μετέφερε από τα Γιάννενα στη Λάρισα.

    Το πτώμα του Ρώσου, που έφερε τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, βρέθηκε το πρωί στις όχθες του ποταμού Μαλακασιώτη, σε ευθεία απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από τον τόπο της δολοφονίας των δύο αστυνομικών.

    Ο καταζητούμενος ήταν παγωμένος και στο χέρι του κρατούσε το περίστροφο του ενός από τους δύο αστυνομικούς.

    Οπως ήταν γνωστό από την αρχή το περίστροφο είχε ακόμα μια σφαίρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο 23χρονος, έδωσε τέλος στη ζωή του, για να μην συλληφθεί ζωντανός και έχοντας εξαντληθεί από τις κακουχίες και το κρύο (δεν φορούσε ούτε παπούτσια). Ο θάνατός του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ιατροδικαστή επήλθε χθες (Κυριακή) το βράδυ. Εκείνη την ώρα άλλωστε σύμφωνα με μαρτυρίες ακούστηκε από την περιοχή ένας πυροβολισμός.

    Το πτώμα βρέθηκε από ομάδα της ΕΚΑΜ και κυνηγούς που βρίσκονταν στην περιοχή και κινήθηκαν προς το συγκεκριμένο σημείο μετά τις μαρτυρίες για τον πυροβολισμό.

    Η ιατροδικαστής στη Λάρισα που εξέτασε το πτώμα επιβεβαίωσε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία. Συγκεκριμένα όπως είπε, φέρει τραύμα στο δεξιό κρόταφο πιθανότατα από την τελευταία σφαίρα που είχε το περίστροφο του αστυνομικού που είχε πάρει μαζί του μετά την αιματηρή απόδραση. Ο θάνατος του, σύμφωνα με την ιατροδικαστή, προσδιορίζεται χρονικά 20 έως 24 ώρες πριν από την ανεύρεση του πτώματος, δηλαδή από χθες το βράδυ.

    Για την υπόθεση έδωσαν συνέντευξη τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας Γιώργος Αγγελάκος και ο επικεφαλής των αστυνομικών επιχειρήσεων γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος Στράτος Κυριακάκης. Οι δύο αξιωματικοί της αστυνομίας χαρακτήρισαν επιτυχή την γιγαντιαία επιχείρηση που είχε στηθεί από την Παρασκευή το μεσημέρι στην περιοχή της Καλαμπάκας και της Κατάρας μετά την δολοφονία των δύο αστυνομικών.

    Ο κ. Αγγελάκος και ο κ. Κυριακάκης ανέλυσαν το πώς εξελίχθηκε η επιχείρηση. Οπως είπαν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό αποκλείστηκε αμέσως μετά το έγκλημα μία έκταση 40 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων δηλαδή σε μια ακτίνα περίπου τριών χιλιομέτρων γύρω από τον τόπο της διπλής δολοφονίας και στόχος ήταν να μην υπάρξει καμία δίοδος διαφυγής τόσο του Ρώσου εκτελεστή όσο και του Αλβανού κρατούμενου που απέδρασε μαζί του.

    Παράλληλα το βάρος των ενεργειών της Αστυνομίας έπεσε στο να μην υπάρξει δυνατότητα ειδικά στο Ρώσο να πλησιάσει σε κατοικημένες περιοχές όπου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αθώους πολίτες.

    Στη συνέχεια οι ομάδες της ΕΚΑΜ (συνολικά 10) με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και θερμικές κάμερες εξερευνούσαν σχολαστικά την περιοχή που είχε περικυκλωθεί αλλά το έργο τους ήταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω του δύσβατου εδάφους και των πολυ κακών καιρικών συνθηκών.

    Το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα σήμερα το πρωΐ βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενάμισι χιλιομέτρου σε ευθεία γραμμή από το σημείο της δολοφονίας των δύο αστυνομικών και οδικώς περίπου 3,5 χιλιόμετρα.

    Οπως τόνισε ο αντιστράτηγος κ. Κυριακάκης η συγκεκριμένη περιοχή είχε ερευνηθεί πολλές φορές τόσο από αέρος όσο και από τις επίγειες δυνάμεις και θεωρείται βέβαιο ότι δεν ήταν εκεί όλες αυτές τις μέρες.

    Οι δύο αξιωματικοί εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο Ρώσος εκινείτο συνεχώς τη νύχτα προσπαθώντας να βρει διέξοδο για να απομακρυνθεί αλλά δεν τα κατάφερε. Την Παρασκευή το βράδυ οι άνδρες της ΕΚΑΜ είχαν εντοπίσει με τις θερμικές κάμερες κινήσεις ατόμου σε δύσβατη περιοχή κοντά στη γέφυρα παραλλαγής. Ωστόσο, δεν έγινε καμία κίνηση από πλευράς αστυνομικών πέρα από το να ενταθούν τα μέτρα στις εξόδους διαφυγής γιατί, όπως τόνισε ο κ. Αγγελάκος δεν πραγματοποιείται επιχείρηση τη νύχτα για λόγους ασφαλείας παρά μόνο αν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαφυγής του αναζητούμενου.

    Στην έρευνα που έγινε το πρωϊ όμως δεν βρέθηκε ο Ρώσος. Σε μία περίπτωση ακόμη τα σκυλιά έδειξαν ότι κάτι είχαν εντοπίσει αλλά και πάλι η έρευνα που ακολούθησε δεν απέδωσε καρπούς.

    Οι δύο αξιωματικοί εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο Ρώσος αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του επειδή δεν κατάφερε να βρει τρόπο να ξεγλιστρίσει από τον κλοιό και είχε φθάσει σε κατάσταση απελπισίας από το κρύο.

    Σημειώνεται ότι είχε χάσει και τα δύο του παπούτσια και ήταν ντυμένος μόνο με την μπλούζα και το παντελονι που φορούσε κατά την μεταγωγή με τα οποία πιθανότατα κρυβόταν σε κοιλώματα στην ύπαιθρο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

    Ο κ. Αγγελάκος καταλήγοντας είπε ότι θα ήθελε πολύ να είχε συλληφθεί ο δράστης και να είχε παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη αλλά και το γεγονός ότι ο στόχος της επιχείρησης να μην μπορέσει να διαφύγει ολοκληρώθηκε θεωρεί ότι η έκβαση ήταν επιτυχής.

    [05] Έναρξη Χρηματιστηρίου για το νέο έτος

    Στην ιστορική αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωϊ στις 11 η ώρα η πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του 2006. Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Καπράλος καλωσόρισε τα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τους εκπροσώπους των εισηγμένων εταιριών και των φορέων της Κεφαλαιαγοράς.

    Ο κ. Καπράλος τόνισε ότι το 2005 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, όχι μόνο διότι το 2005 ο δείκτης ανέβηκε κατά 31% και οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 50%, αλλά κυρίως επειδή τέθηκαν οι βάσεις για την επανάκτηση της διαφάνειας και της σχέσης εμπιστοσύνης για το ευρύ επενδυτικό κοινό.

    Το 2005 έκλεισε με το Γενικό Δείκτη, στην τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής 30 Δεκεμβρίου, στις 3.663,90 μονάδες, σημειώνοντας ρεκόρ πενταετίας. Από τους επιμέρους δείκτες, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν τα διυλιστήρια (63,8%), η πληροφορική (50,9%) και οι ασφάλειες (50,6%), ενώ πτώση είχε μόνον ο κλάδος των εκδόσεων.

    Εκτός από την αύξηση του Δείκτη κατά 31,5%, το 2005 έκλεισε με ένα ακόμη ρεκόρ. Το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους στο τέλος του έτους προσέγγισε το 40%.

    Τη χρονιά που ξεκινάει, δήλωσε ο κ. Καπράλος, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου έχει ως στόχο να συνεχίσει την προσπάθειά της για να ξαναφέρει στην Σοφοκλέους τον συνειδητοποιημένο επενδυτή.

    Ο πρόεδρος του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ Ιάκωβος Γεωργάνας επεσήμανε ότι οι βασικοί στόχοι της πρώτης τριετίας έχουν επιτευχθεί και η πορεία πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί στην επόμενη περίοδο.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός των άλλων, οι παλαιοί πρόεδροι του Χρηματιστηρίου, οι πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΣΜΕΧΑ, της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης Εισηγμένων Εταιριών στο Χρηματιστήριο καθώς και άλλοι παράγοντες της αγοράς.

    [06] Φόβοι για ενεργειακή ανεπάρκεια στην ΕΕ

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom διαβεβαίωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΔΕΠΑ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό της Ελλάδας με φυσικό αέριο. Πάντως η ΔΕΠΑ αποφάσισε να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία, το οποίο αποθηκεύεται στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση. Οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι, αν υπάρξει πρόβλημα, δεν θα γίνουν περικοπές στην οικιακή και εμπορική κατανάλωση αλλά κατά προτεραιότητα στη ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου.

    Δηλώσεις υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα

    Το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΕΠΑ είναι σε εγρήγορση, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην κατανάλωση φυσικού αερίου, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τους βιομηχανικούς, λόγω της τιμολογιακής διαμάχης Ρωσίας-Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας μιλώντας στον "Φλας" και τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε συνεννόηση με την Gazprom, με τη ρωσική πρεσβεία και με την αυστριακή Προεδρία της ΕΕ. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα ανατιμήσεων των τιμών του αερίου στην Ελλάδα.

    Οι ανάγκες φυσικού αερίου της Ελλάδας καλύπτονται κυρίως από τη Ρωσία και δευτερευόντως από την Αλγερία. Ο κ.Σιούφας επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, αλλά μια εμπλοκή λόγω Ρωσίας θα δημιουργήσει γενικότερα ζητήματα, γιατί όλοι οι αγωγοί διέρχονται μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας.

    "Ένας εμπνευσμένος πολιτικός, ο Αναστάσης Πεπονής, που έφερε και το φυσικό αέριο στη χώρα, δημιούργησε την εναλλακτική προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Εμείς έχουμε ξεκινήσει από το 2005 πλήρη αναβάθμιση για να διπλασιάσουμε σχεδόν τις ποσότητες του φυσικού αερίου που θα είναι αποθηκευμένες σε υγρή μορφή στη Ρεβυθούσα. Και παίρνουμε όλα τα μέτρα, γιατί το φυσικό αέριο είναι βασικό στοιχείο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας" τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Η διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας

    Η διαφωνία της Ρωσίας με την Ουκρανία για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου -που κατά το Κίεβο έχει καταρχήν πολιτικά και κατά δεύτερον οικονομικά ελατήρια- δημιουργεί φόβους για τη ροή των παραδόσεων προς την Ευρώπη. Μολονότι η Ρωσία υποστηρίζει ότι πρόκειται για οικονομική διαφωνία, η φιλονικία τροφοδοτεί τις ανησυχίες πως το Κρεμλίνο μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιήσει σα μέσο πολιτικής πίεσης τα ανεξάντλητα ενεργειακά του αποθέματα. Η Δυτική Ευρώπη εισάγει το 25% των ενεργειακών της πόρων από τη Ρωσία και η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών διοχετεύεται μέσω αγωγών που διατρέχουν το έδαφος της Ουκρανίας.

    Η Ουκρανία απειλεί

    Η Ουκρανία, αν και διαβεβαίωσε το πρωϊ ότι δεν παρακρατεί ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη, απείλησε λίγο αργότερα ότι θα το πράξει εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν. Οπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενεργείας Ιβάν Πλατσκόφ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ-Ουκρανία, "εάν οι θερμοκρασίες πέσουν υπό το μηδέν, στους μείον τρεις ή μείον πέντε βαθμούς, θα καταναλώσουμε ρωσικό φυσικό αέριο που δεχόμαστε ως αντιστάθμισμα για τη διέλευσή του σύμφωνα με τις ισχύουσες συμφωνίες".

    Σε ανακοίνωση της κρατικής ουκρανικής εταιρείας Naftogaz, νωρίτερα, αναφερόταν ότι "η Ουκρανία δεν δέχεται φυσικό αέριο από την Gazprom". Στην ανακοίνωση διευκρινιζόταν ότι οι ανάγκες της χώρας καλύπτονται από το αέριο που παράγεται στην Ουκρανία και από το αέριο που εισάγεται από το Τουρκμενιστάν.

    Η ρωσική απάντηση

    Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει πλέον τη διέλευση προς την Ουκρανία παρά του φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη και ότι δεν επιτρέπει τη διέλευση του φυσικού αερίου που το Κίεβο εισάγει από το Τουρκμενιστάν.

    "Από τους αγωγούς μας δεν περνά παρά το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για εξαγωγή και δεν περνά το τουρκμενικό αέριο" δήλωσε ο Αλεξέντρ Μεντβέντεφ , αντιπρόεδρος της Gazprom, προειδοποιώντας ταυτόχρονα το Κίεβο ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει "όλα τα μέσα" για να μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ουκρανική πλευρά θα εξασφαλίσει την αδιάκοπη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της ουκρανικής επικράτειας προς όλες τις χώρες της ΕΕ. Διαβεβαίωσε ότι η ρωσική πλευρά θα φροντίσει για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα εκπληρώσει αυστηρά όλα τα συμβόλαια και τις συμφωνίες που έχει με την ΕΕ και τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Προβλήματα στην Ευρώπη

    Οι κοντινές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει ήδη να αισθάνονται τα επίχειρα της διαφωνίας. Η ουγγρική ενεργειακή εταιρεία MOL ανακοίνωσε πως οι παραδόσεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 25% αναγκάζοντας τους σημαντικούς πελάτες της να στραφούν προς το πετρέλαιο, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Οπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της εταιρείας, "είναι αδύνατον να ξέρουμε αν για τη μείωση ευθύνεται η Ουκρανία ή η Ρωσία. Αλλά αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για μας, αλλά και για την Αυστρία, την Τσεχία και την Ιταλία. Ελπίζουμε ότι το πρόβλημα θα διευθετηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες".

    Επίσης η Πολωνία ανακοίνωσε πως η δική της παροχή μειώθηκε κατά 14%. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Σλοβακία και η Αυστρία, όπου η εταιρία OMV ανακοίνωσε σήμερα πως ο ανεφοδιασμός σε φυσικό αέριο μειώθηκε κατά το 1/3 στη διάρκεια της νύχτας.Έως κι η γερμανική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου E.ON-Rhurgas ανακοίνωσε στους μεγάλους πελάτες της πως ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδότηση εάν συνεχισθεί η διαφωνία μεταξύ των δύο κρατών.

    Οι υπουργοί Ενέργειας από την Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αυστρία, διετύπωσαν κοινή έκκληση προς τη Μόσχα και το Κιεβο να κρατήσουν σταθερή την ροή φυσικού αερίου, ενώ η έκτακτη σύνοδος της ΕΕ για το θέμα έχει συγκληθεί για την Τετάρτη.

    [07] 25η επέτειος της προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων, την 1η Ιανουαρίου 2006, από την ένταξη της Ελλάδας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες και 20 χρόνων από την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μανουέλ Μπαρόζο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Σήμερα μπορούμε να περηφανευθούμε ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η Ευρώπη στο σύνολό της, έγιναν πιο δυνατές σαν αποτέλεσμα της δεύτερης και τρίτης διεύρυνσης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η προοπτική της ένταξης συνέβαλε στην παγίωση της δημοκρατίας και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στις χώρες αυτές. Η ένταξή τους στην Κοινότητα οδήγησε σε άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, σε μεγαλύτερη σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα."

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τα οφέλη της διεύρυνσης ήταν θετικά τόσο για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όσο και για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ο Ζ. Μπαρόζο υπογραμμίζει ότι "η προσχώρηση των χωρών αυτών, κατέστησε την Ευρώπη πιο μεγάλη και πιο δυνατή, παγίωσε την μεσογειακή και ατλαντική διάσταση της Ευρώπης και άνοιξε νέες προοπτικές στην Αφρική και την Λατινική Αμερική".

    Το παράδειγμα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αποτελεί την απόδειξη ότι η διεύρυνση αποβαίνει ωφέλιμη τόσο για τα παλαιά μέλη όσο και για τις προσχωρούσες χώρες, συνεχίζει ο Ζ. Μπαρόζο. "Έκφραση αυτής της εμπειρίας είναι η ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σε όλες τις επόμενες διευρύνσεις, και ειδικότερα στην τελευταία διεύρυνση προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Βέβαια οι πανηγυρισμοί δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αυταρέσκεια. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις. Οφείλουν συνεχώς να προσαρμόζονται και να προβαίνουν σε μεταρρυθμίσεις ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις που επιβάλλει ο 21ος αιώνας και να αποκομίσουν πλήρως τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης."

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει πως "αν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία συνεχίσουν να προοδεύουν κατά τα επόμενα χρόνια, όπως το έπραξαν τις τελευταίες δεκαετίες, τότε οι χώρες αυτές, αλλά και η Ευρώπη στο σύνολό της, μπορούν πράγματι να ελπίζουν σε ένα πολύ λαμπρό μέλλον".

    [08] Αύξηση 13% των φορολογικών εσόδων

    Σημαντική αύξηση 13% σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

    Αυτό οφείλεται στη μεγάλη αύξηση κατά 13,5% που παρουσίασαν τα έσοδα του ΦΠΑ. Ετσι, σε ετήσια βάση, τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση 6% υπερκαλύπτοντας το στόχο του προϋπολογισμού για αύξησή τους κατά 5%.

    Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι η καλή πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί και το 2006 και ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες που είναι κρίσιμοι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    [09] «Eπαναλαμβάνονται από αύριο οι παραδόσεις αερίου»

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο από την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom διαβεβαίωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΔΕΠΑ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό της Ελλάδας με φυσικό αέριο. Πάντως η ΔΕΠΑ αποφάσισε να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία, το οποίο αποθηκεύεται στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση. Οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι, αν υπάρξει πρόβλημα, δεν θα γίνουν περικοπές στην οικιακή και εμπορική κατανάλωση αλλά κατά προτεραιότητα στη ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου.

    Eπαναλαμβάνονται από αύριο οι παραδόσεις αερίου στην ΕΕ, διαβεβαιώνει η Gazprom

    Ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος Gazprom έδωσε απόψε διαβεβαιώσεις προς την ευρωπαϊκή πελατεία του, που επηρεάζεται σαφώς από την κρίση που ανέκυψε με την Ουκρανία στο θέμα της κοστολόγησης του αερίου που η Gazprom τής στέλνει.

    "Εχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο με σεβασμό στις συμβατικές μας υποχρεώσεις. Αύριο βράδυ, θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί οι παραδόσεις του αερίου για την Ευρώπη σύμφωνα με τα υφιστάμενα συμβόλαια", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ομίλου Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία Ria Novosti και Interfax.

    Παράλληλα, το υπουργείο της Οικονομίας στην Αυστρία που ανέλαβε για το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε ήδη ότι "ο Αλεξάντρ Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε ότι μέσα σε ένα 24ωρο εκ νέου θα έχει εξασφαλιστεί η προμήθεια του πλήρους όγκου των παραδόσεων (ρωσικού φυσικού) αερίου προς την Ευρώπη" τούτο δε "εντελώς ανεξαρτήτως της υπάρχουσας διαφοράς στην κοστολόγηση του αερίου που έχει ανακύψει με την Ουκρανία".

    "Εφόσον αυτό επαληθευθεί, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για μιάν εκτόνωση της κατάστασης" αναφέρεται στην ίδια επίσημη αυστριακή ανακοίνωση.

    Δηλώσεις υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα

    Το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΕΠΑ είναι σε εγρήγορση, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην κατανάλωση φυσικού αερίου, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τους βιομηχανικούς, λόγω της τιμολογιακής διαμάχης Ρωσίας-Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας μιλώντας στον "Φλας" και τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε συνεννόηση με την Gazprom, με τη ρωσική πρεσβεία και με την αυστριακή Προεδρία της ΕΕ. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα ανατιμήσεων των τιμών του αερίου στην Ελλάδα.

    Οι ανάγκες φυσικού αερίου της Ελλάδας καλύπτονται κυρίως από τη Ρωσία και δευτερευόντως από την Αλγερία. Ο κ.Σιούφας επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, αλλά μια εμπλοκή λόγω Ρωσίας θα δημιουργήσει γενικότερα ζητήματα, γιατί όλοι οι αγωγοί διέρχονται μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας.

    "Ένας εμπνευσμένος πολιτικός, ο Αναστάσης Πεπονής, που έφερε και το φυσικό αέριο στη χώρα, δημιούργησε την εναλλακτική προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Εμείς έχουμε ξεκινήσει από το 2005 πλήρη αναβάθμιση για να διπλασιάσουμε σχεδόν τις ποσότητες του φυσικού αερίου που θα είναι αποθηκευμένες σε υγρή μορφή στη Ρεβυθούσα. Και παίρνουμε όλα τα μέτρα, γιατί το φυσικό αέριο είναι βασικό στοιχείο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας" τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Η διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας

    Η διαφωνία της Ρωσίας με την Ουκρανία για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου -που κατά το Κίεβο έχει καταρχήν πολιτικά και κατά δεύτερον οικονομικά ελατήρια- δημιουργεί φόβους για τη ροή των παραδόσεων προς την Ευρώπη. Μολονότι η Ρωσία υποστηρίζει ότι πρόκειται για οικονομική διαφωνία, η φιλονικία τροφοδοτεί τις ανησυχίες πως το Κρεμλίνο μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιήσει σα μέσο πολιτικής πίεσης τα ανεξάντλητα ενεργειακά του αποθέματα. Η Δυτική Ευρώπη εισάγει το 25% των ενεργειακών της πόρων από τη Ρωσία και η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών διοχετεύεται μέσω αγωγών που διατρέχουν το έδαφος της Ουκρανίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 January 2006 - 0:24:09 UTC